Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Kaikki blogit puheenaiheesta Yksityinen terveydenhuolto

Julkista vai yksityistä

Yhteiskunnassa on toimintoja, joita ei tulisi yksityistää. Tämä on maalaisjärjen sanelema juttu, eikä pelkästään maailmankatsomuksellinen näkökulma. Selvyyden vuoksi sanottakoon, että uskon yritystoimintaan. Kunnioitan yrittäjiä, jotka jaksavat puskea läpi vaikeuksien ja työllistää.

Julkisen terveydenhuollon palvelu ala-arvoista

Viime viikon blogi jäi väliin sairastelun johdosta. Ajattelin nyt kirjoittaa viime viikon kokemuksista julkisen terveydenhuollon palvelusta. Viime maanantaina sain lähetteen työterveyshuollosta Meilahden korvaklinikalle. Paikalle päästyäni minulle kerrottiin, että korvapäivystys ei ole enää vuoteen sijainnut Meilahdessa vaan on siirtynyt Kirurgiseen sairaalaan.

Sote-uudistus ei tarvitse maakuntia

Minulla oli tilaisuus esiintyä tänään Ylen aamu-tv:ssä yhdessä Piraattipuolueen ja SKP:n edustajien kanssa. Vaikka koulujen kasviruokapäiviin on helppo ottaa kantaa, mukana oli myös vaikeampi kysymys: Mitä Sote-uudistukselle pitäisi tehdä?

Vastasin, että koska en harjoituksesta ole juuri mistään suunnasta mitään positiivista ole kuullut, sillä on suuri riski mennä ns. metsään, ja olisin valmis perumaan Sote-uudistuksen sen nykymuodossa.

Sosiaali- ja terveyspalvelut vaarassa

Terveydenhuoltoamme ajetaan kunnissa ja kaupungeissa kovaa vauhtia alas, eivätkä kaikki kuntapäättäjät edes tajua tilanteen vakavuutta. Helsingissä on asetettu jopa tuottavuustavoite. Tämä merkitsee sitä, että työntekijöiden on tehtävä enemmän töitä samalla palkalla.

Valinnanvapauden mielikuvamarkkinointi harhaanjohtavaa

Valinnanvapaususkovainen Harri Jaskari kirjoittaa ”Vihdoinkin sotessa vapaus valita” ja kertoo jopa nelinkertaistuvasta mahdollisuudesta valita. Rohkea väite, miten on todellisuudessa?

Saatavuus ja kustannusten hillintä - tavoitetta sote-ratkaisulle

Edessä väistämättä siintävältä syksyltä odotetaan sote-ratkaisujen suhteen paljon. Hallitusohjelmassa paalutettiin peruspilarit, mutta isojakin asioita on vielä auki. Valmistelun lähtöhitaus on kuitenkin yllättänyt minut.

Pienten puolesta

Luin juuri erään verkkolehden sivuilta syvästi koskettavan tarinan kolmevuotiaasta, syöpään menehtyneestä pikkupojasta. Yksin kotona, aamukahvilla istuessa saa suomalainen mieskin onneksi itkeä rauhassa. En linkkaa kyseistä tarinaa tähän, koska tuntuisi vastenmieliseltä ja epäreilulta tässä tehdä asialla politiikkaa. Jaettakoon linkki sitten myöhemmin vaikka sosiaalisen median puolella. Haluan tämän myötä kuitenkin sanoa pari huolella valittua sanaa.

Mikä siinä valinnanvapaudessa on niin kauheaa?

Ruotsin tapa hoitaa terveyspalvelujen rahoitus puhuttaa täällä naapurimaassa jatkuvasti. Ruotsissa voi lääkärin valita vapaasti – raha seuraa potilasta. Ruotsin mallissa potilas voi siis vaihtaa lääkäriään vaikka joka päivä. Hyvää hoitoa tavoitellaan kustannustehokkaasti.

Palvelun tuottajat voivat olla yksityisiä lääkäriyrityksiä tai yhtiöitä tai kunnan omistamia terveyskeskuksia. Rahat seuraavat siis potilasta sille lääkäriasemalle, jonka potilas itse valitsee.

Paha seuraa potilasta

…jos raha seuraa potilasta? 27.1 Ajankohtainen Kakkonen -ohjelma esitteli Ruotsin mallia, jossa potilas saa valita terveysasemansa vapaasti yksityisen ja julkisen välillä. Kokoomus on ilmoittanut kannattavansa tätä mallia ”potilaan valinnanvapauden” vuoksi. On hyvä huomata, että Ruotsissakin tämä malli on aiheuttanut sen, että paikoin Ruotsissa on 75% terveysasemista ovat yksityisiä.

Periaate vai parannus

Kelan johto on kuluneen viikon aikana ilmaissut huolensa yksityisten terveyspalveluiden tulevaisuudesta, mikäli uusi sotelaki menee nykyisellään läpi. Kevään kaavailuista lakiluonnos on muuttunut siten, että raha ei seuraisikaan potilasta Ruotsin malliin, vaan käytännössä lähes kaikki terveyspalvelut tuotetaan julkisella puolella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä