Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Kaikki blogit puheenaiheesta Skotlanti

Brexit on totta - mitä seuraavaksi

 

Iso-Britannia äänesti Brexit:n puolesta ja se tulee mullistamaan euroopan karttaa isommasti. Mutta miten siitä seuraavasti ennusteita : 

 

Iso-Britannia hajoaa:

 

Tekeekö Skotlanti Krimit?

Skotlanti aikoo järjestää uuden kansanäänestyksen loikatakseen Britanniasta EU:n alaisuuteen. Mikäs siinä. Britannian nykyiset valtiaat suhtautuvat tosin nihkeästi hankkeeseen, ja ovat kenties aikeissa kieltää kansanäänestyksen, koska sellainen juuri äskettäin pidettiin. Skotlannissa taas vedotaan muuttuneeseen tilanteeseen, ja kansanäänestys uhataan pitää Britannian kiellosta huolimatta.

 

UK hajaannuksessa kansanäänestyksen jälkeen

Populistien ilo kautta Eurooppan on suuri Iso-Britannian Brexit-kansanäänestyksen tuloksesta. Demagogit povaavat jo Euroopan Unionin loppua. Mutta ehkäpä lopun edessä on se valtiomuodostelma, jota kutsutaan Yhdistyneeksi kuningaskunnaksi (UK)
 Skotlannin hallitus on jo ilmoittanut valmistautumisesta uuteen itsenäisyyskansanäänestykseen, koska selvä enemmistö skoteista äänesti unioniin jäämisen puolesta. Pohjois-Irlannin varapääministeri on väläyttänyt kansanäänestystä Irlannin yhdistymisestä, sillä myös tämä alue äänesti eroa vastaan.

Viskituristin ja vodkaturistin ero

 

Kiersin joulunajan Skotlantia. Siellä jokaisesta ravintolasta sai useita upeita paikallisia käsityöoluita, ja panimokierroksiakin mainostettiin olevan. Vahvimmin oli kuitenkin läsnä marraskuinen voimasanamme #Viski.  

 

Skotlanti: parempi yhdessä

Skotlannin itsenäistymisäänestys on tätä kirjoitettaessa edennyt sen verran pitkälle, että on jo mahdollista antaa ennuste vaalien lopputuloksesta. Yhdistynyt kuningaskunta tulee pysymään yhtenäisenä maana ja Skotlanti eri irtaudu siitä.

Vaalikampanjan aikana Parempi yhdessä -puoli on ollut järjestelmällisesti johdossa ja vain ani harva mittaus on ennustanut itsenäisyyden puolesta äänestyksen saavan voiton.

Scottish risky

Toissapäiväisessä Ajankohtaisessa kakkosessa näytettiin TV-kuvaa miekkosesta, joka riehui erään skotlantilaisen kaupungin kaduilla hame päällään sinivalkoista lippua kantaen. Lippu oli toki Skotlannin, mutta milloin sama nähtäisiin Suomessa?

Olisi ehkä syytä tarkemmin miettiä, mitä itsenäisyys loppujen lopuksi on. Itsenäisyys on todellakin pitkälti henkinen ja subjektiivisiin persoonallisuuden kokemuksiin liittyvä asia.

Freedom!

Sydämestäni toivon että skotit viimeinkin ottavat rohkeuden olla vapaita. Toki se on myrkkyä unionille ja erityisesti eurolle.

Ai miksi? No, skotit ei unionia tarvitse siis mihinkään, euron siunausta hyö eivät ole edes kokeneet.

Terveiset eurolle.


(Joku kerettiläinen voi ajatella, että jos skotit ovat olleen punnassa noin pitkään ja valuutta vaihtuu, niin ehkä eurokaan ei ole kiveen hakattu)

 

Sote, Lappi ja Skotlanti

Ne tappoi Pohjoisen. / Veti veret suonista ja jätti kylmänä hangelle. Ne teki sen aseella, joka on vaarallisempi kuin kaikki maailman tylpät ja terävät esineet yhteensä. Panoksessa on enemmän ruutia kuin yhdessäkään kranaatissa, se on raskaampi kuin ohjus ja älykkäämpi kuin täsmäpommi. Liikkuvia osia ase sisältää enemmän kuin kokonaisen armeijan kiväärit. Lataaminen käy hitaasti, mutta kun ase on puhunut, kaatuu kylät ja kaupungit. / Maakunnat. / Sellaiset kuin Lappi ja Kainuu. / Ne tappoi Pohjoisen enemmistön päätöksellä.”

Skotlannin itsenäisyys

Skotlannissa äänestetään itsenäisyydestä. Kyse on tunteisiin ja järkeen vetoavasta teosta. Tunteisiin koska itsenäisyys on yleensä tunteita herättävää ja skottien unelma on päästä pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon uusliberalistien orjuudesta. Järkeen koska äänestyksessä ei ole järjen hiventäkään. Miksi?

Itsenäisen valtion tuntomerkit on helppoa luetella.

Eroaako Skotlanti Union(e)ista?

Viikonloppuna uutisoitiin mielipidetutkimuksesta, jonka mukaan ensi viikon torstaina järjestettävässä Skotlannin itsenäisyysäänestyksessä niukka enemmistö skoteista äänestäisi itsenäisyyden puolesta. (http://yle.fi/uutiset/enemmisto_kannattaa_skotlannin_itsenaisyytta/7456949) Äänestyksestä povataan tiukkaa, mutta itsenäisyyden kannatus on noussut nopeasti viimeisen kuukauden aikana ja on täysin mahdollista. että kansanäänestys johtaa Skotlannin ja Englannin kuningaskuntien välisen yli 300 vuotta vanhan unionin hajoamiseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä