*

Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Kaikki blogit puheenaiheesta Pörssi

Luoko pörssi rahaa?

Aihe josta olen kinannut talousdemokraatit ry jäsenten kesken raivokkaasti. Pörssi ja yksityiset pankit luovat rahaa.

Pörssin rahanluontimekanismi lyhyesti. Sijoitat satasen osakkeisiin, kurssi nousee ja saat myydessä 200. syntyi tyhjästä 100 €.

Vastaväite. Osake ei ole rahaa, sinun täytyy löytää osakkeelle ostaja joka ostaa sen ennen kuin saat rahat eli raha ei synny pörssissä vaan kaupassa.

Miten käy, jos pörssi losahtaa?

Eletään huipputaloussuhdannetta, vaikka Suomessa se näkyy vain ministeriden ja puoluejohtajen pullisteluna. On tullut lisää työpaikkoja 41 000, mtta se on vielä kaukana täystyöllisyydestä. Suhdanteiden huipun jälkeen yleensä on tullut laskukausi, niin se tulee nytkin.

Pörssi voi losahtaa hetkellä millä hyvänsä, eikä vaihtoehtoista strategiaa politiikoilla ole. Pörssi elää omalla syklillään ja poliittinen valtaa elää vaalikausilla. Nyt seuraavat eduskuntavaalit ovat näillä näkymin vielä pitkällä tulevaisuudessa eli 14. huhtikuuta 2019.

Rahan luominen pankissa ja pörssissä

Nykyisin on yleistä tietoa missä raha syntyy. Se syntyy pankissa kun pankki myöntää luottoa. Luottoa myöntäessä syntyy kaksi pankkitiliä. Lainan ottajan tili jossa on positiivinen saldo ja velkatili jonka saldo on negatiivinen. Ville Iivarinen kirjassaan Raha tuo asiaa esiin.

Tietovisa pörssin hallintarekisteristä

Valtionvarainministeriössä suunnitellaan pörssiosakkeiden (arvopapereiden) omistamisen sallimista hallintarekisterin kautta myös kotimaisille osakkeenomistajille. Tähän mennessä omistus on sallittu vain ulkomaisille omistajille. Esitys on herättänyt vastustusta, sillä sanat “pörssi” ja “sijoittaminen” saavat punakoulunsa käyneet lehtitoimittajat sekaisin.

Miksi Suomen teollisuuden rakenteet eivät uudistu?

Suomen kilpailuetu pienenä ja vientivetoisena maana tulisi perustua ketteryyteen ja nopeuteen suhteessa kilpailijamaihin. Globaalissa markkinataloudessa pienet kotimarkkinamme voisivat olla jopa eduksi, koska se pakottaa hakemaan kasvua ja pääomia sieltä mistä sitä on saatavissa. 

Sijoitusvinkki: Kanna halpa velka suoraan pörssiin

Velan ja pörssin nykyanalyysi

 

Suomi saa tällä hetkellä lyhyttä lainaa negatiivisella korolla. 30 vuoden laina-ajalla korko on 1,49 %. 

Katso täältä, josset usko: http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/korot/pages/tilastot_arvopaperimarkkinat_velkapaperit_viitelainojen_korot_fi.aspx

 

Pelko, ahneus ja liiallinen itseluottamus

On yleisesti tiedossa, että pörssikurssit ovat sijoittajien pelon ja ahneuden kollektiivinen synteesi. Pelko ajaa myymään, ahneus ostamaan, ja tätä synteesia on jopa yritetty mallintaa matemaattisesti.

Mittari on aika kivasti punaisella, ja jo viime kuussa (heinäkuun 12) näimme miten pelko realisoitui Kiinan pörssissä.

Kiina loi Aasian investointipankin – seuraavaksi se haastaa Wall Streetin

Kiina perusti Aasian investointipankin – seuraavaksi se luo Wall Streetille kilpailijan

…Kiinalais-Aasialaisen Jättipörssin, joka tähtää Globaaliksi Pörssiksi

*

Helsingin Sanomat kirjoitti näkyvästi ke 18.3.2015;

Kiinan-herkut repivät lännen rintaman. 

katso: https://plus.google.com/u/0/photos/113679801467129695575/albums/6127861809538667393?sort=1

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä