Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Kaikki blogit puheenaiheesta Maakunta- ja soteuudistus

Jungner: Jotain on pielessä mutta ei tiedetä mikä?

Monet poliitikot, muut vaikuttajat ja yhteiskunnalliset keskustelijat päätyvät analyyseissään usein toteamaan, että päätöksenteossa ja yhteiskunnan kehittämisessä jokin ei ole kohdillaan. Kyse on siitä, että ei hallita sosiaalisten innovaatioiden kehitysprosessia.

Syntipukki ongelmiin löytyy kuitenkin aina poliittisen vastustajan leiristä, jonka toiminta nähdään muutosvastarinnaksi ja omien etujen härskiksi ajamiseksi tai muuten vaan menneen maailman pönkittämiseksi / markkinaliberaalihörhöilyksi (valitse sopiva).

Harkimon kapinalla on perustuslain tuki

 

Kansanedustaja Hjallis Harkimo (kok) kritisoi (IL:n kolumni 13.4.) voimakkaasti puolueen ryhmäkuria: ”Päätökset tehdään ilman keskustelua, ylhäältä johdettuna, ja siihen osallistuu vain harva. Silti kaikkien ryhmäläisten pitää päätöksiä noudattaa, vaikka ne eivät ole yhdessä tehtyjä. Jos menet poikkiteloin puheenjohtajiston kanssa, on turha haaveilla hyvästä virasta seuraavalla vaalikaudella.”

 

Kapitaatiomaksu on yksilökohtainen arvaus

"Korvauksen pitää ehdottomasti olla yksilökohtainen", kertoo THL:n Timo Seppälä. Se kapitaatiomaksu.
"Henkilökohtainen hinta ottaa huomioon terveyteen ja elämäntilanteeseen liittyvän sairaushistorian", kertoo Seppälä. Mutta sitten Seppälä sanoo, että "sairaskertomuksia ei tässä olla käyttämässä". UusiSuomi

Demokratiaa ja korvatulppia

Twitterissä silmiini osui twitterissä levinnyt iltalehden juttu jonka mukaan sotevaliokunnassa olisi hallituspuolueen edustaja laittanut korvatulpat korviinsa asiantuntijakuulemisen ajaksi. Juttu levisi twitterissä aika vauhdikkaasti ja sitä jakoi eteenpäin mm. SDP:n twittertili ja Sanna Marin.

Hallituksen työvoimapolitiikka vieläkin levällään

Siirtyykö viranomaisten tehtävät yrityksille ja tuleeko aktiivimalli 2? Sotesta puhutaan paljon, mutta maakuntauudistus myllää myös työllisyyspalveluja. Tänään eduskunnassa käsitellään hallituksen esitystä ns. kasvupalvelulaiksi, jossa säädetään muun muassa työvoimapalveluiden eli nykyisten TE-toimistojen tehtävien siirtämisestä tuleville maakunnille. Kuvittelin, että lukemalla lakipaketin saisin vastauksen mielessäni oleviin kysymyksiin työllisyyspalveluiden tulevaisuuteen liittyen.

Kansalaisten pisteytysjärjestelmä

Päivän sote-uutinen pysäyttää hetkeksi miettimään, millaisia hankkeita hallitus on ajanut kaudellaan läpi. Näin äkkiä tulee mieleen aktiivimalli, jolla rankaistaan ja hankaloitetaan jo ennestään tiukassa tilanteessa eläviä työttömiä - pisteyttämällä heidän suorituskykynsä. Kela alkoi seurata ihmisten parisuhteita ja myös korjaamaan kansalaisten tekemiä virhearviota niiden suhteen - lainsäätäjän pyynnöstä. Liikennevalvontakameroiden määrää lisätään sitä mukaa, kun turvallisuus lisääntyy, koska laskutustavoitteisiin on päästävä.

Viisi reunaehtoa metropolisoten onnistumiselle 

Sosiaali- ja terveydenhuolloin uudistus on välttämätön palveluja tarvitseville ihmisille niin Helsingissä kuin koko Uudellamaalla. Yhdenvertaisten palvelujen turvaamiseen liittyviä isoja kysymyksiä on Metropolialueella ratkaistavana yhtä lailla kuin muualla Suomessa.

 

Toimivat peruspalvelut, sujuvat hoitoketjut sekä kustannusten hillintä ovat tavallisten ihmisten etu, mutta ne eivät toteudu ilman uudistusta.

 

Sote Kokoomuksen kompastuskivenä

Eduskunta on ehkä lainsäädäntöhistoriansa mittavimman uudistuksen äärellä käsitellessään hallituksen sote- ja maakuntalakiesitystä. Laeilla luodaan uusi väliportaan hallinto ja organisoidaan täysin uusiksi hyvinvointiyhteiskunnan suurin ja kallein palvelukokonaisuus.

Lakipaketin pikaista hyväksymistä perustellaan ennen muuta sillä, että uudistusta on valmisteltu jo niin pitkään. Puutteistaan huolimatta sitä pidetään ainoana joka on poliittisesti toteuttamiskelpoinen, ja nykyinen malli on joka tapauksessa tullut jo tiensä päähän.

Vapaavuoren Janne, Helsinki ja oma napa

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren toimet käyvät päivä päivältä röyhkeämmiksi. Tänään paljastui, että Vapaavuori on tehnyt maan hallitukselle salaisen ehdotuksen Helsingin omasta maakunnasta keskustelematta asiasta millään tasolla naapurikuntien kanssa.

Helsingin sote-Kokoomus nyökkää rivissä

Helsingin kaupunginvaltuuston ylimääräisen kokouksen alussa kuultiin liki puolen tunnin mittainen pormestari Vapaavuoren puhe, jossa hän keräsi valtuutetut tiukasti yhteen rintamaan sote-ja maakuntauudistusta vastaan. Valtuustosalin puhujapöntöstä käsin kerrattiin eduskunnassa lausunnoilla olevan uudistuksen puutteita viiden tunnin ajan, vaikka yhden kaupungin valtuutetut eivät voi päättää koko maan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä. Helsinki ei ole eduskunnan pikkuparlamentti, mutta me valtuutetut vastustimme hallituksen esitystä kuin yksi suuri oppositiokuoro.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä