*

Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Kaikki blogit puheenaiheesta Lainvalmistelu

Tuliasedirektiivi ja Suomen laki 2

Jos olen oikein ymmärtänyt niin uusi direktiivi ei vaadi niin sanottujen latauslaitteiden hallussapidon määrittelemistä rikokseksi, eikä de jure laittomaksi. Se vaatii kuitenkin B-kategorian aseiden lupien peruuttamista jos luvanhaltijalta löytyy hallusta suurikapasiteettinen lipas, eikä hän kuulu poikkeuksen piiriin. C-kategorian aseiden lupia ei tarvitse peruuttaa. Ehkä voisi vain lisätä B-kategorian aseiden lupiin ehdon, että jos luvanhaltijalta löytyy suurikapasiteettinen syöttölaite eikä hänellä ole poikkeuslupaa on lupa peruutettava.

Tiedustelulaille ei ole oikeutusta

Tällä hetkellä ajetaan kovaa kyytiä läpi tiedustelulakia, joka kaventaa jokaisen kansalaisen perustuslaillisia oikeuksia. Lakia ajetaan terrorismin takia.

Terrorismi olisi kuitenkin voitu estää noudattamalla jo valmiina olevia Schengenin ja Dublinin sopimuksia, mutta nämä sopimukset jätettiin noudattamatta. Eli terrorismi on tuotu tahallaan maahamme, jättämällä valmiit sopimukset noudattamatta ja tämän takia tiedustelulakia ajetaan vauhdilla läpi.

Lainvalmistelun taso nollaluokkaa

 

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antoi tiistaina eduskunnalle ilmoituksen lainsäädännön tasosta eduskunnan täysistunnossa. (YLE 21.2). Parran pärinää etenkin opposition taholta on kuulunut lainvalmistelun tasosta tai sen tasottomuudesta, mutta kovin kauaksi ei tarvitse mennä kun muistetaan, että viime hallituskaudella sote-uudistus kaatui perustuslaillisiin ongelmiin, eikä takeita ole nykyhallituksenkaan sote-uudistuksen läpimenosta. 

Oikeuskanslerin moitteet

Otan vakavasti oikeuskanslerin lainvalmistelua kohtaan esittämän kritiikin. Mitä sen sijaan en ota vakavasti, on oppositiopoliitikkojen ja eräiden professoreiden kritiikki, jossa on vaadittu jopa hallituksen eroa. Tällaisten vaatimusten esittäminen on puhdasta populismia, sillä lainvalmistelun ongelmat eivät ole millään tavalla sen enempää leimallisia nykyiselle hallitukselle kuin aikaisemmillekaan. Itse asiassa on juuri päinvastoin.

Lainvalmistelun tilasta

Oikeuskanslerin antaman kritiikin johdosta totean seuraavaa: 

- Oikeuskanslerin antama kritiikki täytyy ottaa vakavasti

Hallitus päättää, hallitus peruu - mutta miten sujuu hallitukselta rock'n'roll?

Tämän hallituksen piti olla ”hallitus, joka saa aikaan”. Aiempaa hallitusta syytettiin jahkailusta, mutta SSS-hallitus lupasi tehokasta toimintaa. Vauhtia onkin piisannut, mutta kuten niin monessa asiassa, ajatus ei usein pysy perässä vauhdin kasvaessa. Hallituksen esitykset ovat olleet kuin superpalloja, joiden liike on hurja, mutta suunta ennakoimaton.

Kokeileva sähläyshallitus

Jo vuosia on esimerkiksi valtiontalouden tarkastusviraston suunnalta huomatettu siitä, että eduskunnan lainvalmistelu on heikkoa. Siksi ei ole enää lainkaan ihme, että jälleen tänään uutisoidaan aiheellistakin arvostelua kohdanneesta lakiesityksestä. Helsingin Sanomat kertoo uudesta Metsähallituslaista, jonka olisi tarkoitus selkeyttää metsävarallisuuden johtamista, mutta käytännössä se saattaa johtaa jopa pahempaan umpisolmuun.

Kuka helpottaisi turhaa byrokratiaa? Osa 1: Lakien vaikutusarviointi kuntoon

Viskigate, kotileipomogate, lörtsygate, luistinratagate. Sääntö-Suomi tarvitsee sääntelyvahteja, jotka pitävät huolen, etteivät turha byrokratian ja ylisääntelyn rikkaruohot jatkossa pääse tukahduttamaan ihmisten arkea ja yritysten toimintaa. Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen viittasi tähän (TS 28.1.), mutta jätti auki, mikä taho olisi kyseessä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä