Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Kaikki blogit puheenaiheesta Kommunikaatio

Miksi kulkea yksin?

Naapureiden kanssa yhteisiä pihanhuoltovälineitä jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajalta (osin vanhaa ja osin tietysti uusittu), kuten pensasleikkuria, oksasilppuria, pitkiä tikkaita (onneksi ei painepesuria) jne. Vuosittain määrättynä ajankohtana vuodesta kaikki tarvitsevat määrättyä välinettä lähes samanaikaisesti. Tiiviissä brexit-leave-neuvotteluissa välineen käyttö asetetaan jakojärjestykseen, missä päivä- ja ilta-ajat asetetaan lukujärjestykseksi. Lopulta joku huomaa saaneensa käteensä Mustan Pekan, "tuo tarvike makaa tallissani nyt vuoden".

Sukupuolineutraaliuden vaarat: Naisten ja miesten kommunikaatioerot

Naiset ja miehet eivät eroa toisistaan keskimäärin pelkästään fyysisesti, ulkonäöllisesti ja hormonaalisesti vaan myös kommunikaatiotavoissaan ja arvostuskriteereissään. 

Yksi vaara nykyjan idealle siitä, että sukupuolet ovat vain "sosiaalisia konstruktiota" on se, että miehet ja naiset kuvittelevat, että vastakkaisen sukupuolen edustajat ajattelevat lähes samalla tavalla kuin he ja arvostavat samoja asioita. Tämä johtaa helposti väärinkäsityksiin ja riitoihin, kun asiat tulkitaan väärin. 

Mitäs sitten kun silmät seisahtuvat?

Vaikkakin ALS yleensä säästää silmänliikuttajalihakset, pitkän hengityskoneessa olon jälkeen on mahdollista, että tuho etenee lopulta sinne asti ja tekee tämän sujuvan kommunikointivälineen käytön mahdottomaksi.

Aivojen sähkökenttien suoraan mittaamiseen perustuvat käyttöliittymät ovat kovan tutkimuksen alla, mutta hiukan näyttää siltä että fokus on kehittäjillä hukassa: jos silmät eivät liiku, kuinka hyvin mahtaa merkkien visuaaliseen tunnistamiseen perustuva käyttöliittymä vastata tarpeisiin?

"Kuka sinulle niin kertoi?"

LVI-suunnittelija: “Tähän on pakko laittaa valmistajan X ilmanvaihtokone että putket saa mahtumaan ja virtaukset riittäviksi.”

Asiakas: ”Minä kyllä haluan siihen valmistajan Y koneen, koska käsitykseni mukaan sen hinta-laatu-suhde on parempi. Putket mahtuvat jopa paremmin kuin valmistajan X koneella ja tehokin on sama.”

LVI-suunnittelija: ”Kuka sinulle niin kertoi?”

 

Vammaisapuvälinekauppias: ”Tämän saa pöytää vasten nojalleen erillisen tuen avulla.”

Huuhaan vastareaktio

Yksi selittämättömän vakavan sairauden lieveilmiö ovat selityksen tarjoajat. Minulle on viime viikkoina esitetty mm. seuraavia näkemyksiä siitä, mistä ALSini johtuu:

Jos se auttaa, valehtele!

Olen aina ollut huono kuuntelija. Ajatus lähtee helposti karkuteille eikä suostu kärsivällisenä seuraamaan kertojan tahdissa. Vähän sama ongelma on lukiessa: jos vaan tankkaa tekstiä rivi riviltä, ei siitä mitään päähän jää. Sen sijaan kaipaamiaan tiedonmurusia metsästäessä mielenkiinto säilyy vaikka kuinka pitkään – varsinkin, jos samalla voi tuhertaa jotain muistiinpanojen tapaista paperille. Kädettömäksi jäätyäni olin pitkään vähän pallo hukassa, kunnes pakotin itseni kokeilemaan tietokoneella käytettäviä mindmap-ohjelmia.

Estävätkö tiedonhallintataitojen puutteet kunnollisen poikkitieteellisyyden?

Osalta on jäänyt huomaamatta, miten Internet on muuttanut maailmankuvanmuodostamistapaamme. Ennen tieto itsessään oli valtaa ja sitä vahdittiin mustasukkaisesti, koska jokainen uusi samasta tiedosta osalliseksi päässyt kiristi kilpailua samasta niukasta resurssista. Nykyisellään jokaisella, jolla on pääsy Internetiin, on sormiensa (tai silmiensä) ulottuvilla enemmän dataa miltä tahansa alalta kuin ko. alan huippuasiantuntijat parikymmentä vuotta sitten ehtivät koko elämänsä aikana haalia.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä