Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Demareiden tupotoive hajalle.

Tulopolitiikka ei kaipaa Tupoa. Tupoa kaipaa demarileiri, joka viimeksi tänään Eero Heinäluoman suulla muistutti asian tähdellisyydestä. Jutta Urpilainen on aiemmin jopa hieman uhkaillut saman asian tiimoilta, jos asia ei etene voidaan Urpilaisen mukaan lisätä säästöjä tai veroja.

Tupoa ei synny, koska EK haraa vastaan. Suomessa on takana pitkä perinne työehtosuhteiden ja palkankorotusten sopimisesta keskitetysti kolmikannassa. Tupossa on yhdistetty palkka-, talous-, tulonjako- sekä sosiaalipoliittiset toimet.

Keskusjärjestöt; Akava, SAK, STTK ja EK yhdessä julkisen sektorin työmarkkinajärjestöjen kanssa neuvottelivat ennen Suomen hallituksen kanssa maltillisesti tai vähemmän maltillisesti. Valtio yleensä sitoutui auttamaan työmarkkinaosapuolien ratkaisussa vero- ja sosiaalipoliittisin toimin.

Vuodesta 2008 lähtien EK on kieltäytynyt osallistumisesta uusien tupojen synnyttämiseen.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) on Rovaniemellä viimeksi ihmetellyt miksi tulopoliittista kokonaisratkaisua ei tehdä. Ministeri uhkaili samalla, että osapuolten on oltava sitten luovia, kun maan hallitus ottaa käyttöönsä B tai C vaihtoehtonsa, jos tupo ei käy.

Miten maan hallitus sitten osallistuisi tupoon, kun sitä noinkin voimakkaasti perää. Mitä apua tuposta olisi?

Ongelmia hallituksella riittää. Huono työllisyys ja ennen kaikkea heikko nuorison työllistyminen on asia johon tupolla on vaikea vaikuttaa astumatta ikärasismin puolelle. Miten tupo voisi vaikuttaa yritysten tilauskirjojen täyttymiseen tai yrittäjäkentän toimintaedellytysten turvaamiseksi.

Tupojen historialliset ketjut eivät saaneet tuloeroja kuriin, eikä liiemmin naisvaltaisten alojen kustannuksia myöskään saatu tupoilla jaettua oikein. Tupot eivät myöskään kohtele erikoisaloja erikoisen yksilöllisesti. Tupo on lähinnä  paperin ja metallin työläisten etuja ajanut.

Tupot eivät ole kansanvaltaa puhtaimmillaan, kun rahasta joka kuuluisi kaikille päättävät työmarkkinajärjestöt yhdessä hallituksen kanssa. Missä on lasten, vanhusten, syrjäytyneiden ja sairaiden edustajat?

Myöskään tammikuun kihlauksesta huolimatta ei kaikkia yrittäjäjärjestöjä sallita neuvotteluihin mukaan lainkaan.

Tupoa ei siis kaivata, vai kaipaako joku?

Tupoprosessin tilalle voisi ottaa kansalaiskeskustelun, vaikka täällä blogistanissa. Päättäjien olisi hyvä joskus keskustella kansan syvien rivien kanssa niin, että luottamusmiesten kovakorvaisuus sulaisi hiukan ja päätöksiin tulisi virkamiestyön lisäksi hiukan inhimillisyyttä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kun joku kirjoittaa asiaa, on palstalla yleensä hiljaista. Vahinko tosiaan!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kuka tietää montako hallitusohjelmaa Jutalla on takataskussaan?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

MOT, eli tämä ansiokas kirjoitus ei saanut yhtään kommenttia.

http://jaakkostenhall.puheenvuoro.uusisuomi.fi/805...

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

On joitakin aloja, joilla tupon merkitys on enemmän tai vähemmän yhdentekevä, koska palkat sovitaan henkilökohtaisesti osaamisprofiilin mukaan, näin erityisesti ICT-alalla, mutta toisaalta on aloja, joilla tupo on paikallaan, koska paikallinen sopiminen on johtanut helpommin EK:nkin tuskailemaan palkkamaltin karkaamiseen.

Katson nimittäin, että EK:kaan ei todellisuudessa ole tyytyväinen nykytilaan, vaan se ääneen sanomatta kannattaa järjestelmää, jossa työnantajapuoli saisi tehdä vain omalla puolellaan liittoutuneen kokonaisratkaisun, muttei työntekijäpuoli. Tällaista "puolitupoa" ei etenkään paperi- ja metalliteollisuudessa tulla ikinä hyväksymään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kun yritysten pitää joustaa globalisaatiossa yhä enemmän ja nopeammin, niin tupo-kahleesta eroon pääseminen on helpotus.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Minä ainakin kaipaan tupoja. Ja nimenomaan tulopolitiikka 60-luvun lopulta 70-luvun loppuun vähensi tuloeroja. Tupojärjestelmän rapautuminen johti tuloerojen räjähdykseen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kannatat, että kaikilla olisi sama palkka, mikä on perusteesi asiassa?

Tuomarin ja sihteerin koulutusajassa on ero ja se pitää näkyä myös tuloerona tilipussissa.

Jaakko-Matti Kaakinen

Ihanan idealistinen ajattelutapa. Tosielämässä koulutuksen pituudella ei liene merkitystä. Sille maksetaan jota todella tarvitaan.

Tuo pätee näin niinku normaali-ihmisten kohdalla. Eri säännöt on tietysti siellä kovatuloisimmassa prosenttijengissä. Siellä varmaan painaa enemmän notta ketä tuntee ja ketä nuoleksii.

Itsekin olen kyllä sitä mieltä että koulutustason pitäisi näkyä palkassa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ajattelua tai ei, mutta miten sinä perustelisit tasapalkkaisuutta?

Hammalääkärissäkin tarvitaan kaksi, mutta onko sama palkka? Poliisiautossa istuu kaksi, eikä heilläkään ilmeisesti ole sama palkka.

Juurikkaan harvem´nnusta tehdään rivihinnalla ja eri palstoilla päästään taas eri palkkatasoon ahkeruudesta riippuen.

Oliko nyt ajattelutapa ihanaa vai ei?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Mitä se tasapalkkaisuus tähän kuuluu? En kannata sitä viimeisen parin vuosikymmenen kehitystä, jossa viisinkertaiset tuloerot ovat yhtäkkiä muuttuneet viisikymmenkertaisiksi. Absoluuttisesti kaikki tutkimukset osoittavat, että koko yhteiskunta voi paremmin, jos tämä kehityssuunta käännetään.

Suosittelen Richard Wilkinsonin ja Kate Pickettin nyt jo suomennettuakin kirjaa.

Pertti Väänänen

Ongelma taitaa olla nykyään se, että työnantajat voimansa tunnossa haluavat ainoastaan määrätä vuotuisille palkankorotuksille maksimirajan, ja valtion kassasta ei löydy rahaa veron alennuksiin riittävästi, jotta TUPO:a voitaisiin voidella.

Tietenkään yrittäjillä ei ole tilaa TUPO-pöydässä. Heille tarjotaan pelkkää maksajan roolia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Maksajia aina tarvitaan. Missä voimiensa tunnoissa työnantajat ovat? Lama painaa päälle jo kolmatta vuotta.

Pertti Väänänen

Joensuussa voi olla vieläkin lama, mutta suuressa maailmassa oli pienoinen nousukausi, joka näyttää nyt tasaantuvan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tänne tulee lamakin vuoden jäljessä, joten pienemmät taantumat eivät tänne edes ehdi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Onhan totta, että eri aloilla on aivan erilaiset palkanmaksuvarat. Tätä vaan harva jaksaa ajatella!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos ylilääkäri ja perushoitaja saisivat täsmälleen samaa palkkaa olisiko se oikein?

Poistettu Poistettu

Jos he tekevät yhtä paljon töitä, niin miksei? Jos lääkäri parantaa vain rahasta, en ehkä luottaisi sellaiseen ylilääkäriin.

Ei päde kaikkiin ammatteihin, ehkäpä, mutta lääkärin ammatin toivoisi olevan rahasta riippumaton jollakin tavalla. Käsittelevät ihmisten ainutlaatuista elämää ja terveyttä kumiallergisissa käsissään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olisiko tuloneuvottelut liian vaikea asia persuille, kun eivät innolla ole mukana rakentavassa keskustelussa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Missä on persujen ilmaherruus, kun eivät ole tupoja puolustamassa. Soinikin rakenteli ilmasto-ohjelmaansa turhaan Brysselissä, kun ilmaherruusedustajat eivät enää ota keskusteluun osaa.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Alsio: "Tupot eivät ole kansanvaltaa puhtaimmillaan, kun..."

Noin viikko sitten uutisoitiin Suomen Yrittäjäin moitteet siitä, että tupo-menettelyllä tosiasiallisesti korvataan / kaapataan demokraattinen valta. Minusta se kritiikki on erittäin kovaa ja myös oikeaa. Mikä olisi oikea sana kuvaamaan tilannetta: valtiokaappaus vai mikä? Ministerit, oikeuslaitokset ja muut eivät tippaakaan välitä, eivät edes kommentoi? Näinkö muka luottamus säilyy?

Alsion ehdotelma kansalaiskeskustelusta nykyisen kovakorvaisuuden vaihtoehtona on hyvä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

SY:n kritiikki on aiheellinen puuttuminen hallituksen pyrkimykseen viedä maa väkisin taas kolmikantaan. Kolmikanta on turhan jäykkä väline globalisaatiossa, joten sitä ei kannata edes harkita takaisin otettavaksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

"Tupo pelastaisi Suomen

Puhemies Heinäluoma haluaisi yhä tulopoliittisen kokonaisratkaisun.

- Elämme nyt usvassa. Ilmassa on paljon huonoja merkkejä: Yhdysvallat on vain prosentin kasvuvauhdissa ja kaikki meille tärkeät vientimaat hiljenemässä. Mitä Suomi voi tehdä yksin? Työmarkkinaratkaisu meille ominaista eikä se ole keneltäkään pois". (MTV3)

Kosiskelua ilman myötäjäislahjaa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/talous/virossa-...

Viron raksamiehet ovat kaikki Suomessa ja saavat kolminkertaista palkkaa kotimaahansa verrattuna. Se hyöty historian tupoista siis on ollut, että virolaiset valtaavat työpaikkamme.

Kuka suomalainen lähtee nyt sitten Viroon kolmannespalkalla?

Pertti Väänänen

Mitäs arvelet laskeeko Suomen raksoilla palkat vai nouseeko ne Virossa Suomen tasolle?

Poistettu Poistettu

Et varmaan kysynyt minulta, mutta libertaarit ovat kertoneet minulle että Virossa on tasavero ja se tuottaa mammonaa kuin sampo konsanaan. Eli tietenkin nousevat Suomen tasolle, kun täällä ei sitä Sampoa ole.

Itse en tiedä, näin on minulle kerrottu.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Noinhan taitaa asianlaita olla. Eivät taida verojakaan Suomelle palkoistaan maksaa....ainakaan kaikki. Silloinhan palkka vasta onkin tosi hulppea.

EV

Poistettu Poistettu

"Tupot eivät ole kansanvaltaa puhtaimmillaan, kun rahasta joka kuuluisi kaikille päättävät työmarkkinajärjestöt yhdessä hallituksen kanssa."

Noh noh, vähän illanistujaisten jälkeen horjahdat sinne toiselle puolelle niin päädyt vielä ihan toisen puolueeseen. Muistan että se toinen suunta oli oikea, mutta oliko se toinen väärä vai vasen?

On-topic:
Tupo tai vastaava korporatiivinen järjestelmä on kyllä mahdollinen, mutta ajat muuttuvat ja sitäkin pitää uudistaa. Voidaan tietenkin tehdä kuten EK haluaa, ja poistua neuvottelupöydästä ja ruveta selvittämään asioita tappelemalla. Perinteisesti mehän tiedämme että vastakkainasettelu, työsaarrot ja lakothan ne hyvinvointia luo.

Edit: se on fantastinen bisnes.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset