Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Kasvisruoka on kokonaisuus.

Mielestäni yhden kasvisannoksen lisääminen koulujen viikko-ohjelmiin ei johda toivottuun tulokseen. Ajatus on hyvin farisealainen ja naivi. On tyhmää luulla, että maailma pelastuu jos taistelmme yhden annoksen Hollannista tuotavia kasviksia koulukkaiden lautaselle kasaksi.

Lähiruoka tuli ja meni. Kilpailutus ei vain salli mitään kommervenkkejä, joten halvin tarjous voittaa aina tulipa se sitten vaikka Ranskasta.

Lähimmästä sikalasta saisi halvemmalla porsaanlihaa lapsille, kuin kaukaa kasviksia, sillä ei Suomessa tuo salaatti ole hankikasvi.

Toisaalta, jos joku on kasvissyöjä käyttää hän kasviksia kokonaisvaltaisesti ei satunnaisesti, koska suoli toimii ruoansulatuksen kanssa niin, että bakreerikanta pilkkoo ravinnon. Kasvissyojällä tulee olla "kasvismaha", jotta asialla olisi merkitystä. Yksi satunnainen annos viikossa vain sekottaa mahan toimintaa.

Vihreät aaatteet ovat monesti niin simppeleitä, että oikein vieruskaveriakin huvittaa vierestä katsella tätä ulkokultaista jeesustelua - milloin mistäkin.

Tarja Cronberg kehui Tanskan mallia, mutta missä se nyt on. Anni Sinnemäki ei ole sentään ehdottanut, että työttömyyskorvaukset maksettaisiin kaalinpäinä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Ofelia (nimimerkki)

"Lähiruoka tuli ja meni. Kilpailutus ei vain salli mitään kommervenkkejä, joten halvin tarjous voittaa aina tulipa se sitten vaikka Ranskasta."

Broileri tulee Brasiliasta ja perunat Puolasta - lapset sairastuvat ja päättäjät syyttävät EU:ta. Kyllä sika syitä löytää, sanoi pohjalainen isoäitini.

Mutta kun sitä lähiruokaa ei saa edes kuluttaja. Ei vaikka ihan sovinnolla maksaisi vähän enemmän. Suuret kauppaketjut eivät ota myyntiin lähituottajien tuotteita. Lahden kauppahallista sai ennen Hollolan kotijuustoa ja Lammilla tehtyjä lammasmakkaroita, mutta Keskon ja SOK: hyllyille lähituottajilla ei ole asiaa.

Ihmettelen vain miten se EU sallii lähiruuan Saksassa ja Ransakassa. Siellä sitä löytyy ja maukasta on.

Käyttäjän esaolkoniemi kuva
Esa Olkoniemi

Ei taideta Saksassa ja Ranskassa piitata säännöistä

intrigööri (nimimerkki)

Terveellisemmän ruoan idea olisi yksinkertaistettuna sellainen, että ruoka voi olla muuten ihan tavallista ja totuttua, mutta huonoja hiilareita pitää vähentää ja korvata niitä kasviksilla, vaikka keitetyillä. Ilmainen kouluruoka on ylellisyyttä, mutta sekin asia on tässä vaatimusyhteiskunnassa useimmilta unohtunut. Suurkeitiöissäkin kyllä osataan ja siellä on hyviä ideoita, kunhan vain kunnissa annetaan kouluruokaan kitisemättä järjellinen minimäärä rahaa. Yhdellä kasviruokapäivällä viikossa ei todellakaan ole kenellekään mitään merkitystä.

Erland Salo (nimimerkki)

Suomalaiset ovat jälleen kilteistä kilteimmät ja seuraavat sääntöjä viimeiseen pilkkuun asti.

Vihreät osoittivat jälleen kerran oman teoreettisuutensa ja hölmöilynsä. Mistä näitä mitään tietämättömiä kaupunkilaismimmejä oikein sikiää? Ja rahaa tulee seinästä sekä sähköä töpselistä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ofelia on oikeassa. Suomi tulkitsee tiukasti direktiivejä ja aito maalaisjärki on poistunut keskuudestamme, mutta Ofelialla sitä on vielä jäljellä.

Käyttäjän helenat kuva
Helena Tornberg

Ari, kyllä se kilpailutusbyrokratiakin taipuu kunhan sitkeästi jaksaa taistella.
Lasten ja nuorten syömisongelmat ovat tuoneet uuden vahvan argumentin.
Sapere-menetelmällä ( kaikkia aisteja aktivoiva ruoka- ja ravitsemuskasvatusmenetelmä) herätetään rakkautta ruokaan/ruokailuun/nautinnolliseen yhdessäoloon ja sitä kautta edistetään terveyttä ja hyvinvointia. Sapere-menetelmän käyttöönotto vaatii lähiruokaa.

Apostata (nimimerkki)

Kilpailutuksessa voi myös asettaa laatuvaatimuksia. Ei hinnan tarvitse olla ainoa merkitsevä tekijä. Kilpailutuksessa osaamistaso on Suomessa hyvin kirjavaa. Siksipä se usein menee pieleen.

Kasvisruoka on ruokaa muun joukossa. Ei siinä mitään kummoisia ideologioita ole. Mutta kasvisruoka on ekologisempaa aina. Vaikka se tuotaisiin maapallon toiselta puolelta. Naudanliha on kaikkein tehottominta ekologisessa mielessä. Mutta se on hyvää ja siksi sitä syödään.

Kasvismahat on aivan uutta. Kaikki ihmiset syövät jonkin verran kasviksia. Bakteereita ruuansulatuselimistössä on siten jo valmiiksi. Huuhaa ja propaganda voittaa aina tosiasiat. Ehkä niin on hyvä.

Petsaus (nimimerkki)

Ja kyllä kuinka ekologisia ovat ns. närpiön tomaatit ym. on sitten toinen juttu.
Mutta varma juttu on, että sähköä kuluu ja paljon, mutta vihreille ruokafasisteille se lienee hyväksyttävissä oleva tappio "hiilijalanläljelle" "oikean" asian puolesta.

Pässimisti (nimimerkki)

Alkuruoka: kasvismättö

Tyhjän lautasen palauttamalla saa sitten pääruoan.

Pääruoka: esim. hampurilainen ranskanperunoilla(siis joku lapsille mieleinen, lihapitoinen ruoka).

Anna-Leena Nieminen

5 Ari Alsio

Ihmettelen kun nyt kritisoit EU:ta... eräässä blogissani puolustit EU:ta kiivaastikin...

Ja blogikirjoituksestasi vielä: kyllä kerran viikossa olevalla kasviruokapäivällä on paljonkin merkitystä, eikä se sekoita ruuansulatusjärjestelmää...

Ofelia (nimimerkki)

Arille,
Jätetääs tuo, eipäs - juupas - porkkanoita vai possunkylkeä.

Ootkos ajatelut: Jos talon emäntä saisi viedä erinomaista lisäaineetonta ruisleipäänsä vaikka kerran viikossa myyntiin lähikauppaan, kutunkasvattaja saisi toimittaa maitoa myynttiin allergikoille, tai saisi kauppaan vaikka naapuripitäjän hunajaa tai kotijuustoa. Saataisiin pieniltä luomutuottajilta marjoja, säilykkeitä sun muuta hyvää. jne.

Miten suuri kansantaloudellinen merkitys sillä olisi? Miten se vaikuttaisi työllisyyteen? Paljonko se kannustaisi uusia pientuottajia hankkimaan särvintä leivän lisäksi. Keski-Euroopassa tämä paikoin ainakin pelittää.

Pitäiskö pana kauppaketjut lujille asian tiimoilta?

Anna-Leena Nieminen

11 Ofelia

Juu olis sillä suurikin kansantaloudellinen merkitys, mutta kun pö..pellet päättäjämme ajoivat kyseenalaisinkin keinoin maamme EU:n jäsenvaltioksi...

Konrad J. Hakkarainen (nimimerkki)

#10
"Ja blogikirjoituksestasi vielä: kyllä kerran viikossa olevalla kasviruokapäivällä on paljonkin merkitystä, eikä se sekoita ruuansulatusjärjestelmää…"

No mikähän merkitys sillä on ? :) :)

Meillä oli ala- ja yläasteella joka viikko kasviruokapäiviä eikä niiden merkityksistä waahdottu.

Emme pitäneet esim. kaurapuuroa (juustoleipien kera) erityisesti maailmaa pelastavana "kasvisruokapäivänä".
Pinaatikeitto kananmunalla ei pelastanut maailmaa. Sekin huomattiin.
Kesäkeittokaan ei muuttanut maailmaa.

Mitä te vielä haluatte?

Anna-Leena Nieminen

@13

Jaa-a, ketähän tässä oikeastaan "waahtoaa"...mietipä sitä hymiöiden tekemisen lomassa...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ofelian kanssa edelleen samaa mieltä. Olen viljellyt maata ja tarjonnut lähiruokaa kauppoihin ja se on tosi vaikeaa.

Ari, kyllä se kilpailutusbyrokratiakin taipuu kunhan...

Helenan kanssa samaa mieltä ja itse asiassa tätä jutullani juuri yritin esille nostaakin. En kirjoita koskaan juttuani "täydelliseksi", KOSKA KESKUSTELUA EI SILLOIN SYNNY!

Anna-Leenalle sanoisin, että jos puolustaa EU:ta ei tarvitse kaikesta olla samaa mieltä. Esimerkiksi monet avioparit ovat luvanneet puolustaa ja hyväksyä toisensa myötä- ja vastamäessä, mutta saattavat olla paljonkin eri mieltä asioista.

Anteeksi kaikilta lukijoiltani, että olen työn kanssa naimisissa ja ehdin korkeintaan aikaisin aamulla ja myöhään illalla tänne blogiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset