Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Köyhyyden ongelma olemme me itse

 

Entinen köyhyys ja nykyinen köyhyys eivät kohtaa missään muodossa. Kalle Päätalon köyhyys ja köyhyystutkija Maria Ohisalon köyhyys eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Siinä missä Kalle kahlasi lumisessa metsässä riistokapitalistin orjuuttamana savotassa, istui Maria Ohisalo kotisohvallaan pelaamassa Nintendoa.

Silti molemmat kokivat olevansa juuri ainut köyhä maailmassa jonka päälle vitsaukset kaatuivat.

Köyhää ei hetkauta palkkojen joustamattomuus, heitä kiinnostaa vain parempi elämä. Sellainen elämä jossa ei nälkä ja vilu ole vieraana. Nykyiset köyhät eivät välttämättä koe enää kumpaakaan, mutta köyhyyden perinteet velvoittavat Nindentojen takana surkutteluun omasta köyhyydestä. Maria Ohisalo on tehnyt siitä tavaramerkin itselleen. Olin köyhä ja nyt olen tohtoriköyhä ja kerään köyhyyden traumoja itseeni.

Itse kohtasin köyhyyden jo varhaisessa vaiheessa elämässäni. Se oli lähinnä samaa köyhyyttä, kuin Kalle Päätalon köyhyyskin oli. Se kuuluin siihen aikakauteen. Elettiin räkänokkana tumput suorana ja oltiin voimattomia, kun faijalla ei pyyhkinyt hyvin työelämässä. Naiset silloin vasta aloittelivat valtavaa hyppäystä työelämään. Miehiä pidettiin perheen elättäjinä ja naiset vain kävivät ”sivuansioissa”. Naisten palkkauksen nykytilaa silloin pohjustettiin, eli heille ei tarvinnut maksaa enempää, kun tulivat töihin vähemmillä vaatimuksilla kuin miehet.

Työehtoja ei silloin juurikaan valvottu naisten osalta. Nieltiin köyhyys ja häpeä. Tehtiin töitä hammasta purren. Kotona itkut tirautelitiin ja aamulla taas nöyränä töihin.

Nykysin naisten euro on sysätty miesten syyksi, mutta todellisuudessa naiset itse ovat syyllisiä huonompaan osaansa.

Köyhyys ja alipalkkaus onkin hyviä syyllistämisen muotoja joilla voidaan syyllistää rikkaita, ei todellakaan ole riistäjän syy jos itse on jättäytynyt köyhäksi. Ei ainakaan jos YK:n julistusta kunnioitettaisiin, eli olemme kaikki ihmisiä ja saman arvoisia.

Yrityksetkin voivat köyhtyä yllättäen, kun yritysilmapiiri on kovaa kilpailua jatkuvasti paremmista asemista markkinoilla. Kun yritys taantuu se ei voi hyvin ja palkanmaksukyky heikkenee, yritys köyhtyy. Mutta saako köyhä yritys tai yrittäjä köyhyydestä samaa myötätuntoa kuin köyhyystutkija tai oikea köyhä? Ei saa! Köyhiä yrittäjiä pyrkii kaikki sorsimaan, koska silloin yritys on mahdollista kaataa kokonaan pois markkinoita pilaamasta. Kateus yrittäjiä kohtaa kulminoituu juuri köyhimpiä yrittäjiä kohtaan, rikkaille ja vauraille kun ei mitään mahdetakaan. Kostetaan se viha pienyrittäjiin.

Unohdetaan että köyhinkin yritys on parempi työllistäjä kuin laiskajaakko joka vain valittaa köyhyyttään.

Kaikista ei tule koskaan yrittäjiä. Suurin osa ihmisiä todella tietää mihin prässiin yrittäjänä joutuu, eikä yrittäjyys siksi moniakaan kiinnosta. Köyhyyslääkkeenä yrittäjyyden ilmapiirin kohentuminen olisi kuitenkin parasta. Paljon parempi tie pois köyhyydestä on yrittäjän joustojen lisääminen, kuin yritysmaailman kangistaminen ylenpalttisilla säännöillä.

Se on hieman sama kuin aktiivimalliin pakottaminen työttömyyden hoidossa, ei sillä tuloksia saada. Yrityksiä ja työttömiä tulee kannustaa ja ohjata uusille urille, ei niin, että pakotetaan ihmismieli virkamiesten tahtoon, vaan virkamiseten on palveltava yhteiskuntaa eikä päinvastoin.

Sipilän hallitus toimi tyhmästi aktiivimallinsa kanssa, mutta yhtä tyhmää on ottaa syömävelkaa jaettavaksi köyhille. Köyhyys ei lopu jakamalla rahaa. Köyhyys loppuu, kun heikompia autetaan työelämään kannustamalla ja tukemalla heidän pyrkimyksissään. Ja samalla on tuettava myös yritysilmastoa, eli yrittäjien vastuulla työpaikat viimekädessä ovat. Jos yrityksillä on töitä on niitä silloin työläisilläkin, jos yrityksillä menee huonosti koko yhteiskunta on maho.

Aktiivimalli tulisikin kääntää yrittäjien aktiivisuudeksi.

Tänään yritysjohtajat uskovat, että kilpailukykyä rasittavat tekijät pahenevat entisestään tulevaisuudessa. Lähes 70 prosenttia yrittäjistä kokee, että oma palkanmaksukyky on heikkenemässä. Kolmannes arvioi, että työllistävät kolmen vuoden päästä vähemmän ihmisiä kuin nykyään. Se on armoton tulevaisuudenkuva suomalaisille jotka ovat rämpineet lamassa muita eurooppalaisia maita pidempään.

Kalle Päätalo ratkaisi köyhyysongelmansa, opiskelemalla rakennusmestariksi ja kirjoittamalla kirjoja. Maria Ohisalo ratkaisee köyhyyttään istumalla köyhyystohtorina Audin takapenkillä ja parantamalla köyhien osaa ja parantamalla samalla maailmaa hallituksesta käsin. Miten tämä sitten häneltä onnistuu jää nähtäväksi. Mutta se on selvää, että meidän pitää nyt olla tukemassa Marian työtä, eikä potkimassa häntä milloin mistäkin asiasta.

Köyhyys ei ole poistunut vuosisatojen aikana, tuskin se poistuu Maria Ohisalon mahtikäskyllä, köyhyys poistuu vain ja ainoastaan yritysten mahdollisuuksia työllistää lisäämällä. Yritysten joustavuus palkata uutta työvoimaa on se ratkaisu ei yksilöiden syyllistäminen tuo työpaikkoja, vaan ostovoiman lisääminen ja yrittäjyyden hyväksyminen tuottaa sen hormi-ilmiön joka työntää köyhyyden pois maailmasta. Tietysti se tarkoittaa silloin myös sitä, että yksikään yritys ei pimitä rahojaan yhteiskunnan ryöstön pelossa veroparatiiseihin tai verosuunnitteluun. Eriarvoisuus on oltava kunniassa, tasapäistäminen johtaa pikimmiten köyhyyteen, koska se lannistaa ihmiset.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Ohisalon, Juho Saaren, Osmo Soininvaaran ja muutama muun köyhyyskäsitys on läheistä sukua 1800-luvun isälliselle, herraskaiselle ajattelulle: on hyvinvoivat säätyläiset (tämän päivän ”valtaväestö”) ja sitten pieni luusereitten joukko, joka pilaa valtaväestön ilon (eilen Ohisalo käytti sanaa hyvinvointivaltion ’notkelmat’). Tämä on leimaavaa köyhäinhoitoajattelua jossa ohitetaan ja laillistetaan, legitimoidaan köyhyyttä luovat ja ylläpitävät yhteiskunnan rakenteet, esim. se että työeläkkeiden ansioperiaare varmistaa köyhien pysymisen ikuisesti köyhinä.

En usko tippaakaan siihen että juhosaaren/ohisalon luuserilinjalla niinsanottu köyhyys poistuisi. Se vain muuttaa muotoaan ja väestöllistä koostumusta.

(Olen minäkin lähtöisin yhteiskunnan syvimmästä periferiasta mutta en kokenut sitä elämänpiiriä köyhäksi vaan täyteläiseksi elämäksi. Sieltä ’nousemiseen’ ei ollut tarjolla Koneen Säätiön apurahoja kuten eräille hyvinvointisosiologian tohtoreille.)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Et näytä tietävän Ohisalon näkemyksistä tuon taivaallista joten miksi kommentoit?

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Tänäkin viikonloppuna luin usean Ohisalon tviitin. Hän mm. ylisti hv-valtiota esikuvana maailmalle jatkaen että siinä on näitä ”notkelmia”. Vaaleissa olen seuraillut hänen sanomisiaan. Pari kuukautta sitten kuuntelin livenä Ronja Salmen ja Ohisalon keskustelun Lönnrotinkadun kirjakaupassa. Jne. Jne.

Juho Saari ja Ohisalo ovat olleet parivaljakko ajatuksellisesti ja toisiaan tuuppien. Tänäkin viikonloppuna Ohisalo vetäytyi tviitissään Saaren selän taakse. Saarta olen kuunnellut livenä noin 20 vuotta kaikki mahdolliset tilaisuudet alkaen Sosiaalipoliittisen Yhdistyksen lukuisista seminaareista Saaren ollessa vielä STM:n virkamies, lisäksi tieteenpäivillä, yliopistolla ym. Saaren kirjoja olen yrittänyt lueskella ties kuinka paljon, harmi että ne ovat tylsähköjä. Saaren ja Ohisalon perustamalta Eriarvoisuusvarasto-nettisivustolta Saari sulki minut ulos, tosin totesi heti perään (sähköpostiviestissä minulle) että tapahtui virhe ja kehotti hakemaan jäsenyyttä uudelleen (mutta miten haet...).

Olettaisin että tunnen jonkin verran Ohisalo-Saari - maailmankuvaa ja ehkä osaan jopa asemoida sitä tieteelliseen keskusteluun joka ei kaikilta osin ole välttämättä pelkästään kunniaksi, siis se nykytiede, nykysosiologia, on hengeltään yläluokkaista silloinkin kun esiintyy köyhyystutkimuksena.

Ohisalolle kiitos siitä että reagoi ystävällisesti myös hänelle välittyneeseen kysymykseeni siitä miksi minut suljettiin ulos Eriarvoisuusvarastosta (tosin itse asia jäi vaille vastausta).

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos, olen täsmälleen samoilla ajatuksilla.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ohisalo on pelannut jalkapalloa FC Konnussa ja FC Viikingeissä sekä yleisurheillut Helsingin Kisa-Veikoissa.[31][32] Aikuisiällä Ohisalo on voittanut palkintoja ratapyöräilyssä.[33] Nintendo on ollut hänelle tärkeä harrastus.[9]

Ohisalon puoliso on Miika Johansson.[34]

kuka on maksanut jalkapalloharrastuksen,kun siitä ja monesta muusta es.jääkiekosta joutivat niin omat kuin vieraat lapset luopumaan,kun harrastuksen hinta alkoi kohota pilviin.Kun 200 euron kuukausimaksut ja välineet joutuu itse maksamaan,pitää tienata monta tonnia kuussa.

Ei niitä pelimatkoja kukaan muu kustanna kuin vanhemmat,ja harrastus tyssääkin siihen jollei ole varaa kuljetuksia ja pelimatkoja kustantaa,kuukausihinnan lisäksi.Älköön eläkeläiset tulko tänne selittelemään kuinka saa käytettyjä jalkapalloja ja käytettyjä luistimia ynm.varustetta,ja vaatetta kasvaville nuorille pojille varsinkaan.Eivät ne koulujen kerhot kata harrastuksia myöhemmin,eikä niissä ilman rahaa selviä niissäkään.

KÖYHYYDESTÄ TÄMÄ kirjoista siitä oppinut ja niistä lukenut kun on sitä samaa jeesustelijoiden laumaa kuin suomen huostaanottokerholaiset,eli tasolla jossa opetellaan huostakäsikirja ulkoa muttei tunneta edes YK lastenoikeuksien sopimuksen sisältöjä,ei lastensuojelulakeja,ei muitakaan lakeja jotka sitovat näiden touhuja.Missään köyhyydessä ei ole tämä nainen elänyt,kuten eivät hänen leikkikaverinsakkaan.mistään nämä eivät muust aymmärrä,kuin ulkomaalaistaustaisten naisten ensi-ja turvakotien asiakaskunnista,jos kohta heistäkään.

Vihreille EI ole koskaan suomalaiset lapset j aperheet merkinneet yhtään mitään,j atällaisten sisäministerien ideologisilla maailmanparantajien opeilla eivät senkään vertaa.Eläkeläisten on aika turha heidänkään kirjoitella siitä,mitä on köyhyys ,he eivät sitä ole eläneet nykymaailman aikana,ja tempputyöllisyyden ollessa ainoa tulonlähde 700 000 suomalaiselle,joita tulee satoja kuukausittain lisää.

Tämäkään nainen ei tajua yhtään mitään siitä,millaista TUHOA tällaiset KÖYHYYDELLÄ ratsastavat femisnistit ynm.tekevät perheille,kun LEIMAAVAT heidät KYVYTTÖMIKSI,VÄHÄ-ÄLYISIKSI,JUOPOIKSI JNE.Suomessa kun LAINVASTAISESTI HUOSTAANOTETAAN LAPSIA JA NUORIA KÖYHYYDEN takia,ja sitä tällaiset systeemin aivopestyt naiset edesauttavat.Vihreillä ei ole koskaan ollut MITÄÄN ymmärrystä ,kuten ei tosin näillä muillakaan lastenja perheiden asioissa hääräävillä omavalvonta "tutkijoilla"mitään käsitystä todellisuudesta.

Jokainen voi opetella ulkoa kirjoista millainen KÄSITYS köyhyydestä PITÄÄ OLLA,kun siitä ovat verorahoilla kaikenkarvaiset tutkijat tehneet jos mitäkin opinnäytteitään,VARSINKIN kun tutkimukset nojaavat j atehdään sosiaaliviranomaisten LÄHTÖKOHDISTA ja samojen piirien omista OMAVALVONTAAN eli kokemusasiantuntijat TÄYSIN SIVUUTTAMAAN aineistoon.Eli epäpätevien joita yli 50% siellä hääräämässä,sosiaaliviranomaisten OMIEN musta tuntuu näkemysten tasoiseen aineistoon.

Kokemusasiantuntijoita ja asiantuntijoita suomessa EI koskaan oteta mihinkään tutkimuksiin,eikä noteerata mitenkään,kun koko systeemi nojaa juuri siihen,ettei asiakkaita kuunnella.Tällaisia köyhyystutkijoita ja tutkimuksia ei voi tehdä,jos ja kun,ei ole edes alkeitakaan todellisuudesta ,eli siitä MIKSI SUOMESSA kerjätään rahaa SOS-kehitysmaan lapsikyliin eli perheillä bisnestä,nykyisten ensi-ja turvakotien tapaan tekevillä kansainvälisillä konserneilla ,ja tv:ssä lapsille jotka eivät voi -näiden daamien, mukaan-asua kotonaan.

Asiantuntijoita ovat ne SYRJÄYTETYT perheet lapsineen,joilta hallitus leikkasi ja lakkautti lainmukaiset tuet HUOSTABISNEKSEN tieltä,ja tilalle tulivat nämä pikku rouvien järjestöt,lastensuojelun satapäiset kerholaiset,jotka puuhastelevat näissä huostabisneksissään verorahoilla.VIHREÄT ja kokoomus yhteistyössä päättivät lisätä tavaraa sinne bisneksiin ja kerholaisille kun laittoivat eritysilapset normiluokille ja leikkasivat siinä samalla kouluista rahaa.

Näin sitä lisätään ongelmia ja luodaan tarpeita,jotta jeesustelijoille riittää "tutkittavaa".Kaikenlisäksi nämä tutkimukset tehdään juuri siten,kuin kirjoissa opetetaan ja kuinka sallitaan niitä tehtävän.

Nämä naiset eivät ole vielä syntyneetkään tai ovat olleet vaipat housuissa tai päiväkodeissa,kun suomessa on alkanut huostabisnekseen perustuva syrjäyttäminen jonka hedelmistä saavat kaikki nauttia nyt,2000 luvulla kun näiden yhteiskunnan ulkopuolelle huostabisneksen tuloksena,syrjäytettyjen perheiden lapset alkavat näkymään yhteiskunnassa.

Samaan aikaan ,YHÄ vielä, nämä kerholaiset mainostavat medioissaan varhaista puuttumistaan,kiva-koulu projektejaan ja lisäävät veronmaksajien rahoilla huostaamista edistäviä huuhaa testejään ja puoskarointejaan.Se on aivan faktaa,että niistä tuhansista perheistä ja heidän lapsistaan ovat asiantuntijoita kaikki,verrattuna näihin sosiaaliviranomaisten OMAVALVONTAAN perustuviin asiantuntija "tutkimuksiin" joihin rahaa on syydetty suomessa Kataisen ennustajankaverin kirjanmalliin.

Köyhyystutkijoita suomi vilisee,kuten niitä lastensuojelunkin ns.tutkijoita.Ongelma molemmissa on se,ettei niiden tekijöillä ole materiaalin akuin sossujen ja näiden sisäpiireissä leipänsä tienaavien OMAT KOKEMUKSET,kun kaikissa kyselyissä jne.sivuutetaan ne asiakkaat.Mitään tietojahan ei ole edes huostaanotetuista lapsista ,eivätkä kirjaukset siellä sosiaalivirastojen arkistoissa joita säilytetään 75 v.ole faktoja kun näiltä ei vaadita mitään TODISTEITA kirjauksiensa pohjaksi,eivätkä nämä joudu mihinkään vastuuseen tekosistaan.

KÖYHYYDEN takia suomessa on huostattu valtion omaisuudeksi yli 40% lapsista ,ja sehän taas on lainvastaista.Ohisalo ja kumpp.voivat ensi alkuun tutustua niiden tuhansien perheiden valituksiin jotka makaavat avin ja muiden sisäpiiriläisten virastojen pöydillä,tai niihin YK:n ja ex EIO:n antamiin pyyhkeisiin joissa suomi muuten pitää 1.sijaa pohjoismaista rikkoessaan perheiden ja lasten oikeuksia ,ihmisoikeuksia ,perhesuojaa jne.Mielenterveyspotilaiden oikeuksia rikotaan samoin,ja tämäkin nainen voisi lukaista siitä,kuinka suomi laittaa alaikäisiä lapsia LAINVASTAISESTI aikuisten osastoille hullujen huoneissa ja PAKKOLÄÄKITSEE LAPSIA.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Ilona erittän avartavasta kommentista. Toivottavasti mahdollismman moni jaksaa j´kahlata sen kokonaan lävitse. Siinä on kokemuksen tuomaa vahvuutta ja kantapäätietoa runsaasti mukana.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Korjasin sisältöä joiltakin osin,mutta us ei anna uutta versiota esiin jostakin syystä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #20

Johtunee siitä että kommenttia on jo kommentoitu.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #21

Ahaa..Liekkö uusi käytäntö ihan,kun ennen on korjaaminen onnistunut vaivatta.Tietysti näissä kysymyksissä köyhyys ja lastensuojeluviranomaisten toimintatavat,tällaiset sadat tutkimukset joissa kopioidaan jo toisten hyväksyttyjä oppilastöitä ja näytteitä ,kirjoja jne.näiden omaa tuotantoa on us antanut kirjoituskieltoakin,kun kokemusasiantuntijoita on alkanut tulla kommentoimaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tähän kaatui Ohisalon tuhkimotarina!

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Niinhän se kaatui vuoden pakolaisnaisenkin kun fakta on se,että on MUUTTANUT SUOMEEN PERHEENSÄ kanssa jo 90 luvulla on ent.diplomaatin tytär,joka on käynyt eliittikouluja ,työskennellyt ulkomailla ja elänyt kaikkea muutakuin pakolaisten köyhyyselämää .Näitä samanlaisia tapauksia on eduskunta täynnään.

Näillä on muuten hauska tapa erotella myös näitä pakolaisia ,eli nämä todelliset pakolaiset joita suomeen on tullut jo 90 luvulla,ovat siellä samassa köyhyysloukussa ,kuin suomalaiset sen ajan ns."laman" uhrit eli nykyiset tempputyöllistetyt,ja pientä työeläkettä saavat.Takuueläkettä on siksi nostettu kaiken aikaa,ja sosiaaliturvan tasoa leikattu suomalaisten osalta.Perheiden lainmukaiset palvelut lastensuojelussa on lakkautettu kokonaan moness akunnassa ja kaupungissa.Terveydenhoito ,koulutuksen rahat jne.kuuluvat myös siihen leikkausten piiriin,joiden kohteena ns.kantasuomalaiset ja nämä syrjäytetyt ulkomaalaistaustaiset köyhät ovat olleet kaiken aikaa.

Nämä kun mainostavat mm.opiskelijoita joita suomeen aletaan raijaamaan ulkomailta ja samaan aikaan eivät omat kiinnosta pätkääkään.Työvoimapulaa jota mainostetaan vuosikymmenestä toiseen aletaan siis paikkaamaan ulkomaa tuonnilla,samaan aikaan kun suomalaiset jäävät ilman opiskelupaikkoja ja työpaikkoja.Sisäpiiriläisten firmat,joita tuetaan kaikkien verorahoilla ovat etunenässä niitä huutelijoita,ja niitä jotka sitä ulkolaista opiskelijaa ja työvoimaa haluavat suomeen.On halvempaa raijata lisää kielitaidottomia kuin kouluttaa jo täällä olevia.Onpa todella fiksua porukkaa siellä hallituksen puikoissa.Vai johtuuko siitä että EK sanelee tahdit kuitenkin ne golf kerhojen vanhat parrat siellä taustalla?

Näiden daamien rahansaanti kun edellyttää herrakerhojen sanelun noudattamista kuitenkin loppupeleissä.Eu suomessa eivät nämä vihreät ynm.ole kuin näiden herrakerholaisten hyödyllisiä idiootteja,joille luvattiin medianäkyvyys ja valta siellä,jotta sensuurilait ynm.saadaan läpi.

Filatovin ilmaistyömallin tavalla jatketaan,koska SDP havittelee 75% työllisyysastetta,kertomatta ettei se tarkoita mitenkään veronmaksajien määrän nousua,tai palkkatöitä,vaan Filatovin aktiivimallia jota sovellettiin jo edellisen hallituksen toimiessa.1.4.2019 halpatyövoiman saamisen takia tehty laki uudistus ajaa sitä asiaa.Unohtuu monelta se,kenen keksintö on tämä nykyinen ilmais-ja pajatyömalli jonka aktiimalliosio eli leikkaamisistoimenpiteet ovat vain osa siitä.

Sossut eivät olisi usostuneet KELAAN antamaan toimeentulotuen perusosan käsittelyä jolleivat olisi saaneet sinne sosiaaliviranomaisia ,kuten TE -palveluihin ja sosiaalipalveluja ,lastensuojeluviranomaisineen ynm.psykiatreineen yhdistettyä uhailuillaan ja pakolla terveydenhoitoon.Siinä on mallia tulevaisuuteen kun alkaa urakalla ,nykyisen lisäksi tehtailu moniongelmaisista ,joita saadaan,kun 3kk.työttömyys laittaa KOULUTETUT ihmiset KUNTOUTTAVAN PARIIN.Edunvalvovien määrääminen työttömille on jo suomessa tapahtunut,eli 1.pakkokeino lisää valikoimissa.

Orjatyöntekijöitä siis TUOTETAAN liukuhihnalta.Mitään uudistuksia eivät sossut ja nämä ek herrat ole tehneet,sama piika-renkimalli jatkuu keskiajan tyylin mukaisesti.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen Vastaus kommenttiin #30

"Sossut eivät olisi usostuneet KELAAN antamaan toimeentulotuen perusosan käsittelyä jolleivat olisi saaneet sinne sosiaaliviranomaisia ,kuten TE -palveluihin ja sosiaalipalveluja ,lastensuojeluviranomaisineen ynm.psykiatreineen yhdistettyä uhailuillaan ja pakolla terveydenhoitoon."

Minulla on pitkä työttömyysputki takana mutta kohta pääseen eläkkeelle. Kuitenkin nyt viime aikoina työvoimavirkailijani on ryhtynyt ihmettelemään, että kun minusta ei ole terveystietoja heidän järjestelmässään. No ei ole kun niitä ei terveellä ihmisellä ole. Nyt minun velvollisuudekseni kuitenkin merkittiin (kirjoitettiin työkkärin tietoihini heidän järjstelmäänsä), että minun tulee selvitellä terveydentilaani. Olenkin vastannut, että minulla on ensi syyskuussa käynti hammaslääkärissä. Mutta noinkin te-viranomaiset keksivät kyykytystä, että minun pitäisi saada lausunto moitteettomasta terveydentilanteestani. Siis en ole koskaan esittänyt rajoitteita jotka vaikuttaisivat työnvastaanottamiseen.

Käyttäjän savellyksia1 kuva
Antti Samuli Hernesniemi

Ilona Oksanen: Ole hyvä ja ensinnä tiivistä asiaasi. Ole hyvä, älä toista. Kirjoituksesi sisältää monia ennakkoluuloisia yleistyksiä ja väittämiä. Pyytäisin näyttöä jokaiseen väittämääsi.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Hra hernesniemi en ole tilivelvolinen sinulle,enkä yhdellekkään moderoijalle joka toisten blokeissa alkaa isännöimään. Sinä et kenenkään kirjoituksista päätä,etkä siitä mitä kukin kirjoittaa,ja millä tavalla.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #32

Väitteitä kova olet esittämään, mutta todistustaakka on sinulla jos noin räikeitä väitteitä esität, joten sinänsä olet "tilivelvollinen".

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Kah, no joo. Ohisalo ajelee Audin takapenkillä ja CD:ltä soi John Lennonin imagine biisi, katselleesaan stadin katuja auton ikkunasta ja miettii: "Tuolla nuo fattapokat kävelee ja eikä niillä ole varaa ruokaan, varsinkaan lihaan ja ihan oikein niille".

Yksi positiivinen asia tässä on, että ajaelee ihan oikean merkkisellä autolla ;
)

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Nyt ollaan kyllä niin syvällä ymmärtämättömyydessä , ettei tähän oikeasti kannattaisi sanoa mitään.
Kaikki argumentit
1. Päätalon köyhyys oli erilaista .
2. Ohisalo haluaa velkaannuttaa valtion jakamalla luusereille rahaa.
3. Pitää kannustaa yritteliäisyyteen eikä tukea.
4. "Minäkin olen ollut köyhä".
Jne jne jne
Ovat täyttä puppua.

Mutta varsinkin se, että Ohisalo olisi vain istunut tutkijankammiossaan luomassa köyhyysmalleja ja nyt vain istuisi Audin takapenkillä soveltamassa niitä vääriä malleja väärin.

Onneksi hän on tutkinut ja onneksi on kerrankin ministeri , joka tietää, mitä yrittää tehdä ja miksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvin vastasit omaan kommentiisi heti aluksi.

"Nyt ollaan kyllä niin syvällä ymmärtämättömyydessä , ettei tähän oikeasti kannattaisi sanoa mitään".

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Köyhän asialla sanoo olevansa moni älyllisesti köyhä, vaikka olisi kuinka tohtori.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

On erittäin pintapuolista arvioida tohtori Ohisalon köyhyysnäkemyksiä omien mielikuvien pohjalta varsinkin kun väitöskirja MURUSIA HYVINVOINTIVALTION POHJALLA LEIPÄJONOT, KOETTU HYVINVOINTI JA HUONO-OSAISUUS (2017) on ilmaiseksi kaikkien luettavissa netissä, http://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_978-952-6...

Aineellisesta hyvinvoinnista Ohisalo kirjoittaa:

”Suomalaisten tulo- ja varallisuuseroja tarkasteltaessa nähdään, kuinka yhtäältä rikkaat ovat rikastuneet, mutta toisaalta köyhät eivät ole köyhtyneet. Eriarvoisuus on kuitenkin kasvanut, kun taloudelliset ja terveydelliset erot väestöryhmien välillä ovat kasvaneet. Vaikka suhteellinen pienituloisuusriski on kasvanut, niin väestötasolla esimerkiksi elämänlaatunsa hyväksi kokevien osuus on jopa kasvanut viime vuosina (Sotkanet.fi 2017a).” (Ohisalo 2017, 19.)

Koetusta hyvinvoinnista Ohisalo kirjoittaa mm. näin:

”Yksilön aktiivinen mukanaolo yhteiskunnassa tai toisaalta siitä syrjäytyminen riippuu ympäröivän yhteiskunnan laatuvaatimuksista, siitä, mitä kussakin yhteiskunnassa, tiettyinä aikoina pidetään normaalina ja vallitsevana. Tällöin ”ihmisarvoinen elämä” määrittyy kunkin ajan ja vallitsevien yhteiskuntaolojen mukaan. (Niemelä & Raijas 2012, 5.)” 41

Tämä viimeinen näkemys vastaa varmaan yhteiskunnan valtavirtaa mutta on täysin vastakkainen 1970- ja 80-luvun vaihtoehtoliikkeille tai seksuaalisten vähemmistöjen omille kulttuureille metropolien marginaaleissa, joissa ihmiset tavoittelivat hyvinvointia toimimalla ” ympäröivän yhteiskunnan laatuvaatimuksista” jyrkästikin poikkeavilla tavoilla. Tämän pyrkimyksen toteutumista huumeet ja hiv/aids häiritsivät vakavastikin, mutta se, että Vihreiden puheenjohtajalla nyt on näin normatiivinen ja autoritaarinen näkemys hyvinvoinnin edellytyksistä, osoittaa etteivät Vihreät halua olla missään tekemisissä omien vaihtoehto- ja vähemmistöpiireissä olevien juuriensa kanssa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ilari väittää, että netistä ilmaiseksi saatu tieto köyhyydestä on ainoa oikea. Ja kumoaa näin jokaiselta oman käsityksensä köyhyydestä. En halua kumota Maria Ohisalon kokemusta köyhyydestä enkä niin myöskään tee, vaan totean, että Kalle Päätalon ja Maria Ohisalon köyhyydet olivat erilaisia.

Myös oma köyhyyteni tuli esille sen aikaan liittivän aspektin vuoksi. Jos ennen oli köyhä kun ei ollut lehmää, niin nyt on köyhä kun ei ole muita leikkikaluja kuin Nintendo.

Oikeasti köyhyys määritellään suhteessa rikkauteen, eli jos et omista määrättyä suhdetta rikkaseen nähden olet köyhä. Tarkoittaa sitä, että jos rikkaalla on miljardi ja sinulla vain sata miljoonaa olet köyhä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Minä määrittelen köyhyyden niin, että likviditeetti ei riitä ostamaan kaupasta maitoa vaan ruoka pitää tehdä keräimellä pulloja puistosta, penkoa roskiksesta tai varastaa.

Se pitää oikeastaan kokea miltä tuntuu kun eloonjäämisvietit vie kaiken resurssin ja on ...tunmoinen stressi kokoaika.

Köyhällä siis voi olla leikkikaluja kuten vaikka Nintendo ja voi olla vielä toistaiseksi kattokin pään päällä mutta likviditeetin riittävyys perustarpeisiin on aika ratkaisevaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

”Tulin leipäjonoon, koska raha on niin pieni, ettei sillä saa ruokaa. On pakko mennä, kun on niin tiukkaa. Minulla ei ole työpaikkaa, joten saan pientä rahaa yhteiskunnalta, mutta en pysty elämään ilman ruoka-apua. Uskon, että saisin työpaikan, elämäni muuttuisi paremmaksi. Toivon, että kaikilla muilla on hyvä elämä, ettei ihmisten tarvitsisi odottaa ilman rahaa ja ruokaa kotona.”
(Uusitalo 2016.)

Lainaus on OTE Ohisalon väitöskirjasta.

Leipäjonot koetaan häpeäksi, yhtä häpeällistä on ajaa valtionkyydillä (kansanedustajien taksikortti), eli yhteiskunta järjestää laillisen tavan saada jotain ilmaiseksi. Ei siinä ole mitään häpeämistä. Kun kansanedustaja saa verorahoista yhteiskunnalta palkkansa ja etuutensa ei se ole häpeä. Mutta miksi se sama anti muuttu häpoeäksi jos saa ilmaista leipää ilmaisen rahan sijasta?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ari, nyt vastustat jotain koska sinulla on ASENNE, koska olet päättänyt jotain. Ja tuolloin turhat faktat ovat vain tiellä. Kannattaisiko sittenkin oikeasti tutustua avoimin mielin ohisalon ajatuksiin ja näkemyksiin ennen kun päättää että ne ovat vääriä? Käytöksesi saa sinut näyttämään känkkäränkältä vanhalta sedältä. Yleensä pystyt paljon parempaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #15

Kuten jo olen maininnut, en jaakaa tässä Ohisaloa tai hänen oppejaan. Kerronpa vain, että köyhyys eri aikoina on erilaista Ohisalosta tai Päätolosta enempää piittaamatta. Suhteellinen köyhyys ei ppoistu jonkun toimesta, vaan suurin syy köyhyyteen löytyy meistä kaikista itsestämme, eli muuttamalla omia asenteita on mahdollisuus tavoitella jotain suurempaa. En ymmärrä miksi minun edes pitäisi tietää Ohisalosta enempää kuin nyt jo tiedän?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #17

Jos et Ohisalosta piittaa, niin miksi mainistet hänet niin usein? Luulisin, että osaat kirjoittaa köyhyydestä ilman Ohisalon mainintaakin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #33

Koska kirjoitin Ohisalon ja Päätalon esimerkeiksi. Päätalon mainitsen suunnilleen yhtä monta kertaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #15

"Kannattaisiko sittenkin oikeasti tutustua avoimin mielin ohisalon ajatuksiin ja näkemyksiin ennen kun päättää että ne ovat vääriä"

No ei kannata…

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #25

Rehellinen ja hölmö vastaus.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Suhteellisesta köyhyydestå ei oikein pääse eroon, kun määritelmänä on 60% mediaanituloista.

Asumis- ja elinkustannusten laskeminen tietysti auttaisi, mutta suunta on päinvastainen. Samoin tulojen hankkiminen, missä muodossa tahansa, tulisi olla helpompaa. Kaikki tulo on kuitenkin kotiinpäin, mutta tätäkin halutaan hankaloittaa.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Raamatun mukaan köyhyys on sitä, että ei ole vaatteita tai ruokaa. Jos on sitä enemmän, voidaan ajatella että se on jo jonkinlaista rikkautta siis.

Suomessa köyhimmätkin elävät kuin kuninkaat. Ihan kirjaimellisesti. Ennenvanhaan kaneli oli kultaakin arvokkaampi lahja kuninkaille. Nykyäänhän tuota saa ketä tahansa kaupasta ostettua perin halvalla.

Maailman kulutusjuhlien pitäisi tulla loppuunsa, koska ne eivät ole kestävällä pohjalla. Suomi on yksi maailman eniten kuluttavista maista henkilöä kohden.

Tekosyyksi välttää vastuu ei käy, että olemme niin pieni maa ettei sillä ole mitään väliä. Joka tuntuu olevan ns. isänmaallisten lempiargumentti sille, miten luikkia vastuuta pakoon asioista.

Samalla logiikalla voisi rikollinen perustella itselleen, että rikos olisi oikein jos tekee vain vähemmän rikoksia kuin joku toinen. Ei sellainen selitys kelpaa poliisille eikä varmasti myöskään Jumalalle.

Suomen tärkein voimavara ei ole talouskasvu, vaan lähimmäisenrakkaus. Hyvinvoiva yhteiskunta voi muodostua ainoastaan sen kautta, että ihmiset tekevät päätöksen välittää toisistaa ylitse yhteiskunta ja muiden luokkien.

Tietenkin palkkaeroja ja yleensäkin varallisuuseroja tulisi aina pyrkiä tasoittamaan. Mutta raha itsessään ei tee ketään onnelliseksi eikä se myöskään luo hyvinvointia yhteiskuntaan.

On hyvä muistaa raamatun sanoma siitä, että "raha on kaiken pahan alkujuuri".

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kirsti (Marimekko) Paakkanen totesi, ettei raha tee onnelliseksi.

"Mutta itken silti mieluummin Jaguarin takapenkillä."

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

"Samalla logiikalla voisi rikollinen perustella itselleen, että rikos olisi oikein jos tekee vain vähemmän rikoksia kuin joku toinen. Ei sellainen selitys kelpaa poliisille eikä varmasti myöskään Jumalalle."

Tämä onkin mielenkiintoinen asia.

Todellisuudessa mitä enemmän ja useamman rikoksen tekee, niin tuomoiot tehtyä rikostakohtaan alenee.

Ensikertalainen on kärsinyt tuomionsa kun 2/3 rangaistusajasta on kulunut.

Rikoksen tekiä muuttuu ensikertalaiseksi jälleen, kun edellisestä tuomiosta ja sen suorittamisesta on kulunut kolme vuotta.

Tämä tunnetaan nimellä "Vankeinhoidollinen ensikertalaisuus" se tarkoittaa sitä, että vanki ei ole vapautumistaan seuranneiden kolmen vuoden aikana syyllistynyt uusiin, vankeustuomioon johtaneisiin rikoksiin.

Määräaikaisen vankeusrangaistuksen (yksittäisen rikoksen rangaistuksen) pituus on 14 päivän ja 12 vuoden välillä.

Useista samalla kertaa tuomittavista rikoksista voidaan antaa yhdistetty rangaistus, enintään 15 vuotta vankeutta.

Useista eri kerroilla tuomituista vankeusrangaistuksista yhteen laskettava jäljellä oleva vapaudenmenetysaika voi olla enintään 20 vuotta.
Vaikka olisi erikseen surmannut neljä eri henkilöä, joista kustakin tuomio olisi yksittäin sen maksimi 12 vuotta.
Tällä laintulkinnalla saa määräalennuksen 48 vuoden vankeusaika pieneneekin 20 vuoteen.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Mielestäni oikea ja väärä on kuin valo ja varjo: universaali, absoluuttinen asia. Joten siihen ei vaikuta, siis mikä on oikein ja mikä väärin: mikään ihmisen tai ihmisten kokoontumisen esim. YK tekemät paperit tai päätökset.

Mielestäni siis ihminen ei voi päättää, mikä on oikein tai väärin. Raamatun mukaan ihminen söi tiedon puusta ja että meidät erottaa eläimistä erityisesti moraali: mietimme oikeaa ja väärää.

Tosiaan, sitä voi miettiä onko ihmiskunnan oikeudentaju kunnossa. Planeettaa uhkaavat yhä suuremmat sodat, taudit ja nälänhätä: puute vedestä. Sillä aikaa kun "sivistynyt maailma" katsoo kun jäävuoret sulavat ja itketään jääkarhujen kohtaloa, niin toisaalla ihmiset kuolevat massoittain vedenpuutteeseen ja siitä aiheutuviin hygieniaongelmiin: heitä ei itke kukaan.

Järkevintähän olisi sulauttaa jäävuoria hallitusti ja viedä puhdasta vettä "kehittyviin maihin. Mutta jos nämä maat kehittyvät samanlaisiksi roistoiksi kuin "sivistynyt maailma", niin parempihan on etteivät sitten edes kehity.

Suomikin voisi tehdä hurjasti enemmän, auttaakseen tätä maailmaa. Kun miljoonat ihmiset lähtevät etsimään turvapaikkaa lyhyellä aikavälillä, se tulee vaikuttamaan myös Suomeen.

Voisi siis sanoa, että ahneella on paskainen loppu, kun tällaiset ihmislaumat saapuvat Suomeenkin hallitsemattomasti. Siitä kun ei lopulta mitään kovin kivaa Suomelle seuraa eikä Suomella ole voimavaroja tästä näin ruokkia ja antaa sosiaaliturva miljoonille ihmisille.

Rajoja ei tarvitse pistää kiinni, mutta voisimme tuottaa täällä korkean teknillisyyden maassa esim. mikrolevän innovaatioita, jotka olisivat aineeton vientituote kehittyviin maihin: todellinen Suomen uusi Nokia.

Harmi vaan että suurin osa tällaisistakin tutkimuksista on panttien tai muiden suojausten takana. Vaikeina aikoina tarvitaan vaikeita ratkaisuja, kuten että kaikki yleishyödyllisyyteen liitettävät patentit raukeavat. Valtio voisi ehkä suorittaa jonkinlaisen korvauksen niistä, mutta kaikki tietotaito Suomessakin pitää valjastaa nyt ns. pyyteettömään työhön ja lopettaa rahan laittaminen ekaksi.

Nyt prioriteetteja pitää muuttaa ja laittaa ekaksi ihmiskunnan selviytyminen. Myös Suomen selviytyminen siis loppupeleissä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Suomessa köyhimmätkin elävät kuin kuninkaat. Ihan kirjaimellisesti. Ennenvanhaan kaneli oli kultaakin arvokkaampi lahja kuninkaille. Nykyäänhän tuota saa ketä tahansa kaupasta ostettua perin halvalla."

Kun minä olin köyhä, minulla ei ollut rahaa ostaa kanelia kaupasta. Silloin kun on luottokortit tapissa, vuokra muutamalta kuukaudelta maksamatta, ei ole oikeutettu yhtään mihinkään sosiaaliturvaan koska on rekistereissä yrittäjästatus, on hetkelliseti työkyvytön, kavereilta ei oikein voi enää enempää pummata ja rahaa on kadulta löytynyt 10cnt niin sitten on köyhä. Olisi edes semmoinen Nintendo mistä joku maksaisi jotain että saisi syödyksi.

Satunneesta syystä minusta on naurettavaa kun jotkut ulisee muutaman prosentin korotuksista öljyyn kun edelleen elää kuin kuninkaat. Mielestäni köyhyys pitäisi kerran kokea elämässä, muuten ei tiedä mistä puhuu.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Todellista suomalaista köyhyyttä kuvaa hyvin Irwin Goodmanin kappale Ryysyranta:

Olet maamme armahin Suomenmaa!
Ryysyranta.
Siellä on kirppuja, luteita, täitä
Seassa lapsia pellavapäitä
Itkua, parkua jatkuvaa,
olet maamme armahin Suomenmaa.
Pirtti on ainoa viljelyssarka
Satoa kantaa saa emäntäparka.
Ihanuuksien ihmemaa!
Minkä Jooseppi kylvää
Sen vaimo taas niittää,
On pirtissä Joosepin elämäntyö.
Siinä yhdelle miehelle touhua riittää,
niin pitkä on Pohjolan valoisa yö.
Olet maamme armahin Suomenmaa!
Ryysyranta.
Siellä ei kuljeta pihalle asti,
nurkkaan vain lasketaan kumpikin lasti,
Hajua, lemua jatkuvaa.
Olet maamme armahin Suomenmaa
"Syö mitä saat" on elämisen ehto,
Tyhjänä milloinkaan seiso ei kehto.
Ihanuuksien ihmemaa!
Minkä nuorena oppii,
sen vanhana taitaa.
Sen vilkaisu kamariin voi vahvistaa.
koska vaimokin pitää vain risaista paitaa,
Se vanhankin vielä niin nuoreksi saa.
Olet maamme armahin Suomenmaa!
Ryysyranta.
Limppuunkaan ei riitä puhdasta ruista,
jauho on sekoitettu Kainuun puista.
Havupuusetsuurin ravittaa,
olet maamme armahin Suomenmaa.
Siellä on tupajumiyhdyskunta,
kaikki kuin pahinta painajaisunta,
Ihanuuksien ihmemaa!
Koska lehmä ei lypsä
niin tyhjä maitokannu
ois muuten ehkä ruostunut kokonaan,
mutta siitä on värkätty pontikkapannu,
Iloa murheisiin tiputtelemaan.
Olet maamme armahin Suomenmaa!
Ryysyranta.

Nykyisten sosiaalitukien aikana on turha tulla vinkumaan, etteivät rahat riitä (varsinkaan jos ne käytetään tupakkaan ja päihteisiin)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Meillä ei ole huutolaisia, mutta huudetaan silti.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Meillä on huutolaisia huostabisnes systeemin rattaissa.HE ovat nykypäivän huutolaislapsia joista sosiaalivirastoissa käydään kauppaa vastoin YK :n ihmiskauppakieltoja ja lastenoikeuksiensopimuksia.TARJOUKSIA lpaista j akokonaisita perheistä ,maassa jok ahuostaanottaa valtion toimesta vastoin lakeja KÖYHYYDEN takia,yli 40% suomessa tehdyistä vapaudenriistoista nojaa tekosyynään tähän.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J-P.K:"Nykyisten sosiaalitukien aikana on turha tulla vinkumaan, etteivät rahat riitä.."

Ja kun siitä Pylkkösestä on taidettu päästä, niin Kosonen jatkaa samalla linjalla. Se toki voi olla ulosottomiehen hankkeilla(?jostain saanut tuon käsityksen, voin olla väärässäkin) vaikea käsittää, että maassamme on pienituloisiakin, mutta kuitenkin sen verta "suurituloisia", ettei sossusta saa mitään. Se ei siis ole mikään rahanjakoautomaatti, vaikka joillakin tuntuu sellainen käsitys jostain syystä olevan.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Ihmisellä on niin kauan hyvä olla, kun se ei tiedä paremmasta mitään. Kun naapuriin muuttaa perhe, jolla on kaksi uuttaa Mersua pihalla ja kaikki vimpan päälle, niin kyllä se vituttaa ja tuntee itsenä köyhäksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sitä se on se suhteellinen köyhyys. Keskiajan aatelisen elintasoa korkeampi nykyköyhän elämä on yhtä helvettiä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minun puolestani naapuri saisi ajaa vaikka kolmella Mersulla tai vaikka Lamborghinillä. Mutta myönnän, että hieman kateus nostaisi päätään, jos naapuriin ilmestyisi Mazdan RX-7 tai RX-8.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minulla ei ole autokateutta ollut koskaan. Muita kateuksia voi olla jokunen, mutta autot eivät minulle merkitse kateuden statusta. Oikeasti en ole kovin kateellinen mistään, koska on hyvä olla näinkin.

On eri asia kirjoittaa asioista kriittisesti kuin olla sen takia kateellinen, että maailma on eriarvoinen. Lopulta eriarvoisuus on luonnon laki, eikä sitä kannata nujertaa politiikan keinoilla.

Mitä susilaumassa kävisi jos siellä kaikki olisvat silakan arvoisia, eikä yksikään osaisi johtaa tai laatia straategiaa huomisen varalle?

Mieluimmin kuulun laumaan jossa edes joku tietää mikä on parasta ja osaa myös toimia koko lauman parhaaksi. Tasapäisessä laumassa en usko onnen asuvan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomalainen köyhä on sellainen kansalainen, joka saa yhteiskunnalta tukea monissa eri muodoissa ja saavuttaa näin saman elintason kuin ei-köyhä kansalainen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ja se on köyhälle oikein, eikä mikään häpeä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Juuri näin.

Tämän tosiasian tunnistamiseen ei tarvita köyhyystutkimusta.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Köyhällä ihmisellä loppuvat rahat kesken tilikauden. Hän maksaa tuloistansa suhtellisen paljon valmiste- ja haittaveroja sekä alv:a. Rahojen loputtua, köyhä pyrkii vaipumaan koomaan ettei kuluttaisi tarpeettomasti energiaa ja ettei puute niin ahdistaisi (vrt. aktiivimalli). Köyhä elättää perintätoimistoja, maksaa kaikesta vähintäänkin kolminkertaisesti. Köyhällä on aina uhkana asunnottomuus.
Päätalon Kallella oli näköaloja paremmasta tulevaisuudesta taivaanrannassa, nykyajan köyhällä niitä ei ole, ellei satu olemaan opiskelija.

Käyttäjän savellyksia1 kuva
Antti Samuli Hernesniemi

Ari: Kerrot että "Now I am a free lord and write poems and blogs for fun." Joka tapauksessa: Voisit arvioida tässä kirjoituksessasi e r i k s e e n Maria Ohisaloa tutkijana ja hänen tutkimustaan; e r i k s e e n hänen poliittista toimintaansa kansanedustajana ja ministerinä, ja v a r s i n k i n erikseen hänen omia kokemuksiaan köyhyydestä tai muusta. Ei samanaikainen, pitkäkestoinen, täydessä köyhyydessä eläminen ja sitä kautta suoritettu tutkimuksellinen osallistuva havainnointi ja toimintatutkimus ole mahdollista kansanedustajalle ja ministerille. Haluat vähätellä Maria Ohisalon tähänastisia kokemuksia. - Köyhyys syntyy ihmisten keskeisestä välinpitämättömyydestä. Mielestäni köyhyys vähenee ainoastaan solidaarisuudella ihmisten kesken. Yksilö- ja yhteisö-, ja valtiotasolla. Meilläkin lainsäätäjien, siis kansanedustajien, pitäisi kriminalisoida liika omistaminen. Uskonnollisten piirien, varsinkin valtion kirkon, pitäisi tuomita se.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Voisin arvioida, mutta en arvioi, koska en tunne Maria Ohisaloa, kuten en tunne Kalle Päätaloakaan. Siksi tyydyin vain vertaamaan heitä keskenään kun kummastakin henkilöstä on kirjoitettu varsin paljon mediassa.

On sinun omassa ajtusmaailmassa se ongelma jonka nyt yrität työntää minun kontolle. Katso otsikkoa, jossa syyllistän kaikkea muita paitsi Maria Ohisaloa, joskin hänkin omalta osaltaan kantaa otsikossa vastuun.

En näe mitää syytä vähätellä Maria Ohisaloa, mainitsen vain, että hänen köyhyys oli erilaista kuin minun tai Kalle Päätalon. En arvota kenen köyhyys olisi parempaa kuin toisen sanon vain, että oli erilaista. Oma mielikuvituksesi sitten keksii ne muut asiat joista saat minut vähättelemään Ohisaloa.

Käyttäjän savellyksia1 kuva
Antti Samuli Hernesniemi

Kirjoitat jutussasi:

"Kalle Päätalon köyhyys ja köyhyystutkija Maria Ohisalon köyhyys eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Siinä missä K a l l e k a h l a s i lumisessa metsässä riistokapitalistin orjuuttamana savotassa, i s t u i M a r i a Ohisalo kotisohvallaan p e l a a m a s s a Nintendoa."

Eikö tuo ole Ohisalon köyhyyskokemuksen vähättelyä ?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #49

Ei vaan realismia, sellainen kuva on minulle tullut. Turha yrittää vääntää rautalankaa kun se ei taivu sinulle malliksi, kun se ei ole totta.

Antti Samuli laittaa linkin jos löytää jostain että valehtelen ja linkki kertoo todellisemman totuuden asiasta. Mistä lähtien totuuden sanominen on vähättelyä?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Täällä kommentoijien kannattaisi myös muistaa, että myös Suomessa on kahdenlaista köyhyyttä, eli esille nostamaanne suhteellista köyhyyttä, mutta toisaalta myös köyhyyttä jossa vanhuksella ei ole varaa edes suomessa voimakkaasti subventoituihin lääkkeisiinsä eikä toisilla ruokajonoihin meno ole suinkaan vaihtoehto vaan pakko.

Mummo ei niitä lääkkeitään maksa yhtään sen paremmin vaikka Arin mainitsemat yritykset saisivatkin palkattua lisää väkeä, mummoa ei lämmitä markkinoiden riemu ellei yhteiskunta tavalla tai toisella suuntaa osaa syntyvästä hyvästä hänen tuekseen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- myös Suomessa on kahdenlaista köyhyyttä, eli esille nostamaanne suhteellista köyhyyttä, mutta toisaalta myös köyhyyttä jossa vanhuksella ei ole varaa edes suomessa voimakkaasti subventoituihin lääkkeisiinsä eikä toisilla ruokajonoihin meno ole suinkaan vaihtoehto vaan pakko.

Silti Marko Kivelä on toisessa blogissani valmis nostamaan vanhusten asumiskuluja öljyn haittaveron muodossa. Ja sanoo vanhuksen ahdinkoa vanhuksen omaksi syyksi, kun ei ole masennuspotilaana sairaseläkkeelle jäätyään laittanut taloaan 2020-luvun vaatimaan kuntoon.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Niin tai näin, ainakin toistaiseksi olen Ohisalon suhteen myönteisen odottavalla kannalla. Nuoruus on vika, joka helpottaa iän karttuessa. Eiköhän Siperia ministeriä opeta.
Suhtauduin myönteisesti myös Touko Aaltoon, joka on ilmeisen kiltti mies. Valitettavasti hän ei kestänyt painetta. Vaikka riippumattomien tapahtumien todennäköisyys ei muutukaan yhden tapahtuman myötä, arvelen, että Ohisalo kestää paineen. Silloin hänellä on aikaa oppia lisää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Noin minunkin lähtökohtainen ajattelu menee, mutta moni kommentoija tuntuu tietävän paremmin kuin minä miten itse ajattelen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Onhan maailma muuttunut: ennen ylvästeltiin kuuluisilla esi-isillä, nyt kehuskellaan köyhyydellä, molemmat tilanteet ilman omaa panosta asiaan. Mutta ymmärrän kyllä, että sosiaaliavun Suomessa köyhyys on lähellä suurta osaa kansakunnasta.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Jostain syystä saa tai olen saanut sellaisen omituisen kuvan vuosien varrella että mitä enemmän näitä asioita tutkitaan ja asiantuntijat antavat lausuntojaan niin sitä pahemmaksi tilanne muuttuu.
Syrjäytyneiden määrä kasvaa, kaikenlaiset mentaaliset ja muut ongelmat lisääntyvät.
Joskus sitä kysyy itseltään että onkohan näillä asioilla joku ajateltuun nähden käänteinen korrelaatio?
Että onkohan kaikki tuo tutkiminen hyödyttänyt ketään muita kuin tutkijoita ja heidän mentoreitaan?
Vai onko kaikki tuo tehty vain siksi että olisi jotain tekemistä?
Köyhiä oli "ennenkin" ja silloin oltiin oikeasti köyhiä kun ei ollut yksinkertaisesti mitää suuhunsa laittaa paitsi kuuteetä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mihin nämä kaikki ylikoulutetut sosiaalialan naisihmiset laitetaan jollei ole ongelmia joita setviä?Eivät he tahdo olla perusduunareita vaan heitä varten pitää ,PÄTEMISEN tarpeen täyttämiseksi SAADA aineistoa,eli materiaalia JOTA TUOTETAAN ihan ITSE.Kun lastensuojelussa tehtaillaan huostakäsikirjasta opitun mallin mukaan,LAIT sivuuttaen huostaamishakemuksia hallinto-oikeuteen jossa samat daamit muuten ohjaamassa päätöksiä,epäpätevien (yli 50% ) sosiaaliviranomaisten toimesta missä toteutuu oikeudemukaisuus ja laki?Ihmis-ja lastenoikeudet,perhesuoja,tasa-arvo lain edessä ?

Millä oikeudella lasten vapaus riistetään kun näillä daameilla ei ole edes todisteita TUOMIOIDENSA julistamiselle,KOSKA NIITÄ EI HEILTÄ VAADITA,he ovat itse syyttäjiä,tutkijoita ja tuomareita.Lastensuojelussa kun on DDR systeemi eli VANHEMMILLA ON TODISTUSTAAKKA eli es.kun joku tekee ANONYYMIN ILMIANNON tai nämä ihan itse,niin perhe joutuu puolustautumaan VAIKKEI ole mitään hajuakaan mistä heitä syytetään."Jollet puolustaudu se katsotaan että MYÖNNÄT SYYLLISYYTESI(mihin??!!!)"ON näiden uhkaus ja pelottelutekniikka ,huostauhkailujen lisäksi.

Lastensuojelu onkin suomessa ,mielenterveyspalveluita lukuunottamatta omituinen,ja sairas PALVELUMUOTO VERORAHOILLA joka perustuu PAKKOTOIMIIN ja PAKKOHUOSTAANOTTOIHIN,eli ihmisten VAPAUDENRIISTOON ilman todisteita,ja ILMAN RIKOSTA.MITÄ rikoksia lapset ovat tehneet?Entäpä perheet?MILLÄ oikeudella sosiaaliviranomaiset UHKAILEVAT PERHEITÄ huostaanotoilla,PELOTTELEVAT ,hyökkäävät poliisien kera ihmisten koteihin ja vievät pieniä lapsia ILMAN MITÄÄN TODISTEITA ja väärentävät asiakirjoja?Kirjaavat valheita joita säilytetään 75 vuotta?

Tuhannet anonyymit väärät ilmiannot vuosittain ja näiden sisäpiiriläisten itse perheille kostoksi tehdyt , on tehty väärin perustein,kuitenkin sosiaaliviranomaiset KIRJAAVAT FAKTOINA nekin jutut,ja niiden perusteella syytökset laaditaan,ennen perheen kutsumista PUOLUSTAUTUMAAN näiltä keksityiltä valheilta.Anonyymit puhelin soitot,sosiaaliviranomaisten SUKULAISTEN tekemät ,ex naapurit ja nykyiset,kaupungissa jonkun sisäpiiriläisen mielisairaan sukulaisen tekemät,juoruakat ja kateelliset ihmiset kaikki kelpaavat tälle systeemille.

Sosiaalialalla onkin se oma vammansa eli kuten suomalaiset perheet ynm.tietävät:Nämä tekevät itse itselleen "duunia". KUN veronmaksajien rahaa on syydetty satoja miljoonia näiden koulutuksiin ja kokoustamisiin,kaikenkarvaisten puoskaritason testien ja perheiden arvionteihin jne.MITÄ muuta voi odottaa?

Suomessa on eniten kuin koskaan sosiaaliviranomaisia joille ei ole muuten duunia,ELLEI sitä tehdä keinotekoisesti.Sitä ajavat nämä köyhyyskampanjat(kin) joihin liittyvät kerjuukampanjat ja mainokset joissa julistetaan : SUOMALAINEN PERHE on moniongelmainen juoppoja ja hakkaajia täynnä oleva sukurutsaajien ynm.kehto.Tätä samaa syötetään koulutuksissa joita tarjotaan ulkolaisten konsernien HUOSTAFIRMOISSA ja rouvakerholaisten kokoustamisissa verorahoilla.On seminaareja,on psykiatrien ja muiden puoskareiden puhetilaisuuksia,on jatkuvia koulutustilaisuuksia on sitä ja tätä kissanristiäistä.

YHTEISTÄ näille kaikille on se,ETTEI YHDESSÄKÄÄN OLE MUKANA ,EIKÄ KUULU PERHEIDEN ÄÄNI,ELI LASTEN,NUORTEN JA VANHEMPIEN.EI KOKEMUSASIANTUNTIJOIDEN samalla tavalla kuin ei se ääni kuulu palveluita suunnitellessakaan,tai missään tutkimuksissa,joita nämä tekevät TOISTENSA kokemuksista,ja toisiaan varten.Näiden tutkimuksissa asiantuntijoina käytetään ,näiden itsensä lisäksi siis TARKKAAN VALIKOITUJA vanhempia ja lapsia jotka seulotaan etukäteen sopivaisuuden mukaan,eli sinne päästetään ainoastaan niitä harvoja jotka tukevat näiden omia tarpeita.YLE karsii tai estää myös kaikki ohjelmat joissa nuori tai perhe itse pääsisi ääneen,joka kertoisi sen pakkolakeihin perustuvan bisneksen pimeän puolen ja tunkion haisevan sisuksen.

Pääasia on että mm.lastensuojelujärjestöjen keskusliiton naisten kuukausipalkat pysyvät siellä 100 000 paremmalla puolella,ja että lapsista saa tukevan hinnan(ja provikat sinne sossulaisten fikkaan) ja PIIIITKÄN ELINKEINON VERORAHOILLA huostafirmoille,niin omien kavereiden ex sossujen perustamat firmat kaupungeissa kuin konsernienkin ,joissa istuvat ne omat kaverit.

Köyhyydellä jeesustelu on samanlaista kaksoismoraalia kuin perheiden osoittelu ITSEAIHEUTETUILLA ongelmilla.Suomessa on lakkautettu monessa kunnassa /kaupungissa lastensuojelun lainmukaiset palvelut kokonaan,ja johtuu juuri ja ainoastaan näiden rouvakerholaisten tekemistä päätöksistä ja vallanhimosta,jota eivät muualla pääse harjoittamaan.

Muutama vuosi sitten jo ennen v.2000 kun sosiaalialan ja terveydenhoidon tuhatpäiselle työntekijälaumalle piti saada lisää duunia,eli puuhastelua ja pätemisentarvetta.

Eli kun suomeen tuotiin pedofiiliepäilymalli enkuista,hakkaamismalli ja alkoholistiepäilymallit alkoi suomessa kokonaiset perheet saada syytöksiä näistä asioista ,isovanhempia myöten ja neuvoloissa henkilökunta PAINOSTI tulevia äitejä ja isiä jotta olisivat saaneet MATERIAALIA omien duunipaikkojensa pitämiseksi,ja rahahanojen auki pysymiseksi.Neuvoloissa jopa tehtailivat ennakoivia lastensuojeluilmoituksia vanhemmista joiden kanssa meni sukset ristiin,kun kemiat eivät kohdanneet kun joku neuvolan yli-innokas valtuutensa ylittävä naisihminen alkoi törkeäksi,ja perheet saivat tarpeekseen.

Tätä mallia aletaan taas kohta mainostamaan uudelleen,kun maahanmuuton parissa duunailevat sosiaaliviranomaiset ja muu sos.alan ja SPR:n jne.kerholaisten rahapussi tarvitsee täytettä näiden nuorukaisten traumaterapioihin .Ihmetellä pitää kuinka suomella,jossa eläkeelle jää vuosittain 6000 nuorta,on varaa ottaa SAIRAITA ihmisiä lisää,joita hallitus tosin kehui moniosaajiksi ja HYÖDYLLISIKSI TYÖNTEKIJÖIKSI JOILLA PAIKATAAN TYÖVOIMAPULAA.Mitään vanhustenhoitajia ei kyllä näistä traumatisoituneista koskaan tule,eikä kielitaidottomina muutakaan.Suomessa ei riittänyt 90 luvunkaan maahanmuuton hoitamiseksi mitkään resurssit, sekin on edelleen hoitamatta.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/turvapaikanhak...

Käyttäjän savellyksia1 kuva
Antti Samuli Hernesniemi

Vielä kerran:

Ari kirjoitat: "Nykyiset köyhät eivät välttämättä koe enää kumpaakaan, mutta köyhyyden perinteet velvoittavat Nindentojen takana surkutteluun omasta köyhyydestä. Maria Ohisalo on tehnyt siitä tavaramerkin itselleen. Olin köyhä ja nyt olen tohtoriköyhä ja kerään köyhyyden traumoja itseeni."

Eikö tuo ole Ohisalon kokemuksen vähättelyä ?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin hän itse kertoo Iltalehden haastattelussa, minkä minä hänelle voin.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Laitanpa tännekin:

Eduskuntavaalikeskustelusta 2019 jäi mieleen kaksi loistavaa toteamusta. Yhden esitti Tuomas Nevanlinna humanistien vaalipaneelissa yliopistollla. Hän sanoi että 1960-luvulla puhuttiin vieraantumisesta, mikä sisälsi lähtökohdan, että yhteiskunta on ongelmainen josta syystä ihmiset eivät samaistu siihen, ottavat etäisyyttä ja vieraantuvat. Tänään puhutaan syrjäytymisestä mikä sisältää lähtökohdan että yhteiskunta rakenteineen on hyvä mutta osa ihmisistä on niin surkimuksia että heitä joudutaan erikoiskäsittelemään. Nämä kaksi eri lähtökohtaa kuvaavat jotakuinkin samaa ilmiökenttää mutta johtavat erilaisiin ratkaisutapoihin, erilaiseen politiikkaan (tieteen kielellä sanottuna: ovat kaksi eri paradigmaa).Tänään näytellään hyväntekijyyttä ja ollaan ’heikompaa ainesta’ ylempänä puhumalla vain syrjäytymisestä. Tiedollisesti aihepiiri surkastuu ja muuttuu naiviksi marginaali-ilmiöksi. Hyväntekijyysideologian kukkanen oli Me-säätiön tilaisuus keväällä Kasarmitorin kupeessa (pääpuhujana muuten oli hyvinvointisosiologian professori Juho Saari, oli muitakin, Korkman, Paananen..).

Kommenttini alussa mainitun toisen loistototeamuksen esitti dekaani Pirjo Hiidenmaa samaisessa humanistien vaalipaneelissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Köyhyys" sanana sisältää vahvan tunnelatauksen ja mielikuvat "Punaisesta Viivasta" tai "Ryysyrannasta", Kalkutan slummeista j.n.e. Jos köyhyyttä käsitteenä ei ennen kannanottoa määritellä, niin se antaa pohjaa monenlaiselle vastakkaiselle argumentoinnille.

On selvää, että eteläsudanilainen luurangon laiha lapsi, jonka suurien märkien silmien ympärillä saavat kärpäset kävellä rauhassa muniaan laskien, ei pitäisi modernissa suomalaisessa kaksiossa olohuoneen sohvalla Nintendoa pelaavaa ja popcornia mutustelevaa ajanviettäjää millään tavalla köyhänä.

Jälkimmäisessä tapauksessa puhutaan henkilöstä, jolla saattaa olla rahavaikeuksia ja niukkuutta kulutuspotentiaalissa. Mutta köyhyys alkuperäisessä merkityksessään on tarkoittanut myös sellaista näköalattomuutta ja välitöntä hätää, joka ei suomalaista akateemisen tutkinnon suorittanutta "köyhää" millään tavoin koske.

"Suhteellisen köyhyyden" käsite siis on relevantti, mutta eri asia on sitten onko sellaista tarpeen mieltää kovin suureksi ongelmaksi. Yksilötasolla se sitä saattaa olla, riippuen kunkin yksilön omista ambitioista ja minäkuvasta, mutta ei oikeastaan yhteiskunnallisesti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset