Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Ennen oli ennen

Ennen oli ennen ja Suomi eli agraaria aikaa. Joka talossa ja jopa muutamassa torpassakin polle hirnahteli tallissa. Lehmät olivat jakaantuneet tasaisesti maaseudun laitumille ja navetoihin. Maitoautot ristelivät huonoja teitä kesät talvet, tonkat kolisivat ja maitorattaat eivät ennättäneet levätä.

Nykysin kylän kaikki lehmät ovat yhdessä pihatossa, ja iso tankkiauto käy harvakseltaan. Hevoset ovat vaihtuneet suuriin maatalouskoneisiin ja joutilas väki on siirtynyt kaupunkeihin.

Nykyisin ei mennä navettaan aamuviideltä, eikä edes iltakuudelta. Lypsyrobotit hoitavat lypsyt ja ruokinta-automaatit annostelevat lehmille yksilöllisesti rehuannokset, kaulassa keikkuu joka lehmällä tietokone.

Nykyisin väki asuu jo pääosin kaupungeissa tai ainakin taajamissa. Koko Suomi ei enää ole asuttu, mutta elätämme sellaista mielikuvaa, että olisi.

Nykyisin hemmot koodaavat, eli herääävät aamulla koodaamaan. Koodataan lehmille annostelukaulureita, koodataan uutta tekniikkaa puhelimiin. Ihmiset ovat siirtyneet maamiesseurantalojen iltamista facebookkiin ja tinderiin. Tekstiviestit ja whatsupit sinkoilevat korkeiden mastojen välityksellä, maitoautojen pulloposti ei ole enää muotia.

Koodataan uusia pelejä, fiksut koodaavat ja vähemmän fiksut pelaavat, kun eivät muutakaan osaa. Ennen maitotilalliset vaurastuivat, kun heillä oli puhdas maito ja korkea rasvaprosentti. Nyt nuoriso pelaa tietokonepelejä ja peliyhtiöt vaurastuvat ja pääsevät naistenlehtien otsikoihin.

Maitoa on silti kaupoissa enemmän kuin koskaan. Suomi vie elintarvikkeita, eikä voivuoria enää ole.

Suomessa ei enää lyödä peltoja pakettiin, vaan nyt ostetaan kiintiöitä, sillä EU maksaa pinta-alan mukaan viljelijälle osan palkasta tukina. Yksi tila voi saada tukea satojatuhansia euroja, vaikka tilaa hoitaa vain yksi pariskunta. Ei ennen olisi tullut kuuloonkaan auttaa yhtä pariskuntaa tuollaisilla rahamäärillä, varsinkin kun heillä on koko kylän maitokiinitötkin itsellään. Mihin rikas tukea tarvitsee? Nykyajan rikkaat ovatkin köyhiä joita tuetaan eniten.

Maaseudun väki siis möi maitokiintiönsä yhdelle kylän maitotiloista, joka tietysti velkaantui ostellessaan kyläläisten maat. Nyt tätä suurtilallista sitten tuetaan. Maansa myyneet koodaavat valtavia voittoja kaupungeissa trendikkäissä pelifirmoissa. Pelifirmoissa ei haise lehmänlanta, vaan siellä haisee raha.

Silti ihmetteleen kuka niitä pelejä oikein pelaa? No en ihmettele oikeasti. Naapurissakin työtön pariskunta pelaa aamusta iltaan ja heillä on oikein erilliset pelihuoneet, ja kaikki pelit ja vehkeet. Suomi maksaa heille pelitukea, eli työttömyysrahaa ja toimeentulotukea. Ruokaakaan ei heidän kannata itse tehdä vaan hyppäävät karvaooppelinsa sisuksiin ja hurauttavat lähimpään pitseriaan. Näin maailma pelastuu ja pelaaminen on kivaa. Paljon mukavampaa, kuin luoda paskaa hämärässä navetassa aamu kuuden ja ilta seitsemän välinen aika.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mitä ne koodarit ja pelurit sitten tekevät, kun sähköt menee poikki maksamattomien sähkölaskujen takia?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pyytävät Antti Rinteen hallitukselta lisää rahaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kannattaa pyytää pian! Rinteeltäkin voi vielä rahat loppua!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #3

No Antti lainaa lisää rahaa ja koodarithan tekevät hyvää tulosta.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Rahaa saa nykyään seinästä jollain muovilapulla. Ei siis ongelma.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Eikö lainalimiitti riitä?, yhdellä klikkauksella saat pari tonnia lisää, tuputtavat pikavippifirmat joka tuutista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Persaukisillekin myönnetään pikavippejä ja sitten se pehva vasta aukaistaankin. No sehän vain työllistää käräjäoikeuksia ja ulosottoa.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Suosittelin, nimim. itsekkin paskaa pikku luukusta luonut ja käsin lehmiä lypsänyt.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Yhteiset harrastukset ovat olleet. Lypsy vahvisti nyrkkejä ja lannanheitto hartioita.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kerran tarjouduin äitini avuksi lypsämään. Äiti totesi, että 'sutjakammin tää minulta männöö'! En sitten koskaan tarvinnut lypsää, enkä lantaakaan luoda.

Sen sijaan heinäntekoaikaan haravanvarressa heiluessa ja heiniä seipäälle luodessa, olkapäät paloivat ja 'muskelit' kasvoivat ilman painonnostopenkkejä.

Lapsena sai sentään leikkiäkin heinäladossa, jonne kuormia lastattiin! Orsilta hypittiin heinäkasoihin, sillä pitihän niitä painaa, että enemmän mahtuu.

Kirvelevin kintuin sitten illalla saunassa pölyjä pestiin.

Joo, mutta nykyaika, se on juuri tuota koneellistunutta toimintaa. Tilat sen kun suurenevat, EU:n tuella investoidaan aina vaan enemmän. Ja, kuten todettu, kaksi ihmistä saattaa vastata valtavasta määrästä eläimiä ja maa-aloja.

EU velvoittaa raportoimaan kaikesta ja se vie kuulemma aikaa niin paljon, että vapaa-aikaa ei juuri jää.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Valitettavan todentuntuinen kuvaus.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Pienessä ajassa on menty siihen että kotieläimet ovat harvinaisuus. Täällä Ylistarossa on Wanha markki eläinten vanhainkoti, kun ohi ajelee niin aina on kymmeniä autoja parkissa eli väkeä käy paljon. On lapsille elämys

https://www.wanhamarkki.fi/elainten-vanhainkoti/

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Taisin olla jotain 14v, kun isä sanoi, että ostaa minulle rannekellon jos alan äidin kaverina lypsämään lehmiä.
Minähän ilahduin siitä, että saan rannekellon, isä osti ja se oli Oris-merkkinen.
Oltiin sitä maitolaiturilla polleeta poikaa kavereiden seurassa, kun ranteessa kiilsi uusi kello.

No sitten kohtapuoliin tuli lypsykone, mikäs sillä oli lypsellessä. Kelloa ei tarvinnut palauttaa....

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Taidat olla samoja Kiuruvetisiä kuin näillä palstoilla aikaisemmin vaikuttanut Reijo Tossavainen?

Minä olen samaa ikäpolvea Sonkajärveltä lähtöisin, tosin piäkaapunnin melskeissä 16-vuotiaasta. Ennen lähtöä olin ehtinyt saada käpyjä keräämällä pienen Lapinleuku-puukon ja vapaapalokunnalta alaikäisellekin maksetuista metsäpalojen sammutuspalkkioista Miljonär-merkkisen rannekellon. Palokunnan nokkamies naapurin Taavetti-isäntä katsoi ikää sormiensa läpi

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

No veljeksiähän sitä ollaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

..ja
-mansikit, hiehot ym.kotieläinet ovat keltaiset numerolaput korvissa
-ja kenen maita, mantuja ja peltoja kuvataan ihan taivaalta käsin
-ja kenen elinkeinon on niin valvottu satamääräisellä lomakeviidakolla kuin talonpojan - ja emännän (silti rahaa tulee EU:sta enemmän kuin ennen)

Terv. Nim. Kokemusta on kaikenlaista aikoinaan jopa maaseutupankissa maitotilin jakamisesta ja naapurin isännälle pitkin ja poikin paperilla
rahaa antamisessa

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Ne kuuluisat entisajan nörtit, jotka istuivat pienten monitorien valossa aamusta iltaan, kuvaus taitaa osua useampaan Suomalaiseen tänäpäivänä kuin kukaan kehtaa myöntää. Pienet monitorit on vaihtuneet kännyköihin, tabletteihin ja läppäreihin.

Huomasin itse tipahtaneeni nykyajan menosta kun 12 vuotias veljentytär rupesi kertomaan tubettajista joita seuraa kavereidensa kanssa ja haluaisi mennä tapaamaan heitä kun ne on tulossa paikalliseen kauppakeskukseen käymään.

Pelaamisesta, joka on aina ollut escapismin yleisin muoto, ennen nakeltiin noppia ja lyötiin korttia, nyt pelataan nettipelejä, hyvät pelaajat on kautta aikojen tehneet rahaa taidoillaan ja tarjolla kun on vielä globaali yleisö.

Toiset istuvat koneen ääressä pelaamassa, toiset kirjoittelevat blogeja ja kommentoivat niitä, vai mitä Ari ;)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Onhan näitä e-sports-harrastajia ja ammattilaiset saavat niistä rahaa, laitteita, matkustelua, yms.

Sanotaan, että harrastukseen sijoittaminen on mielenterveyteen sijoittamista.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"... vaan hyppäävät karvaooppelinsa sisuksiin ..."
Karvaooppel on hevonen. Ehkä kyse on karvanoppaooppelista?

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Niin. Ennen elettiin aikaa jolloin urheilijapoikia pidettiin ihanteellisina. Lukutoukat nörtit taas sitten olivat nössöjä ja miltei ei-miehiä. Halveksuttavia. Pelaaminen oli lasten hommaa ja pelleä. Toisin kuin jääkiekko joka on rationaalista ja Tieteellistä ja Tosi Järkevää.

Sitten tulikin se aika jolloin teknologia muutti kaiken. Lypsyrobotti hoitaa niin monta lehmää että ahkerakaan käsin lypsäjä ei pysy mukana. Tähän liittyi myös tietotekninen murros jossa koulukiusaaminen oli yhä vähemmän sitä että urheilijapoika pesi nörttipojan päätä pöntössä ja enemmän ja enemmän sitä että nörttipoika laittoi urheilijapojan peliin takaportin ja lähetti sitten urheilijapojan pornokokoelman urheilijapojan sähköpostilla urheilijapojan äidille.

Ja tässä pyöri raha. Tämä syvensi mieheyden kriisiä. Jo 1950 -luvulla oli ongelmana "toimistotyöt" jotka ei ollut riittävän maskuliinisia. Mutta niissä pyöri raha. Ja yhteiskunnassa raha on se joka määrää nettoveronmaksajan ja loisijan. Ahkerakin käsin aitaa tekevä taitaja jää taitoineen työttömäksi mutta voi kelvata tietotekniikkafirmaan excellinvääntäjäksi.

Ajatellaan että bitti on abstraktia. Mutta sitten tästä nuristaan jossain blogissa joka toimii alustoilla joita nörttipojat ovat rakentaneet.

Sanon näin tyyppinä joka on esimerkiksi ollut töissä tutkimussikalassa (Joka on tietenkin kaukeaa "akateemista intellektuelliaa" kunnes tajuaa että siinä on tuhat sikaa joille tehdään kaikenlaisia asioita joka päivä.) Tuotantoeläinpuolella lypsyjä on tehty käsin ja koneella. Hätäteurastuskin sujuu. Vähänlaisesti on kehäkolmosen eteläpuolella töitä tälläiselle.

Sen sijaan olen tietotekniikkafirmassa töissä. Maksan veroja. Palkalla menee vuokra ja olen ostanut pelikonsoleita. Ne maksavat muutamia satoja euroja mutta voivat pyöriä käytössä kymmeisen vuotta. Ostan muutamia isoja pelejä vuodessa. Maksavat muutaman kympin kappale. Niiden läpipeluuseen menee vähintään sata tuntia joten hinta per kulunut tunti ei ole paljon.

Sähkökatkoksen aikana firmani saattaa olla se joka tarkistaa onko takana infrastruktuuriin iskevä hakkerointihyökkäys tai terrori-isku.

Mutta mistäs minä mitään tiedän. Nörttipoika. Huono ihminen koska pelaaminen on idiotiaa, toisin kuin kristinusko. Ja jääkiekko. Josta tykkäämällä saisi ateisminkin anteeksi.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Mutta yksi on ja pysyy. Naapurin mamma tai pappa kyylää toisten tekimisiä verhon takaa, kiikarilla, oven raosta, postiluukusta, savupiipusta, kuuntelee seinän läpi puheita kun joutolainen makaa uuninpangolla, joutilainen röhnöttää tietokoneen edessä :)

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Kyllä.

Vanhassa osoitteessa oli sellainen joka kävi penkomassa roskia. Shokkisensaatioin häntä ostelemalla isoja määriä kondomeja ja tunkemalla niihin vesi-vehnäjauhoseosta jatkuvasti.

Saipahan edes imartelevia ajatelmia seksuaalielämästäni ja kyvykkyydestäni. En ole keksinyt muuta oikeaa tapaa kohdella heitä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Sen verran tuossa on mittakaavavirhettä, että "kylän lehmät" on ainakin itäisen Suomen käytännössä "pitäjän lehmät". Eipä ole joka kylässä karjatilaa, vaikka maaseutuperinne olisi kuinka vahva.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Lapsuuskylässäni ei ole enää lehmiä, joita lypsettäisi. Veljeni poika on vuokrannut kylän kaikki pellot ja kasvattaa lihakarjaa.

Isotkin tilalliset ovat luopuneet karjataloudesta. Joku yritti sikataloutta, mutta se ei tuntunut kannattavan.

Ikäpolvi on vaihtunut ja nuoret karkaavat pois, leveämmän leivän äärelle. Tosin, ei se leipä monille ole levennyt, elämänolosuhteetkin saattavat kaupunkioloissa olla ankeat. Mutta paluuta ei ole.

Niin on elävä maaseutukylänen kutistunut lähes sukupuuttoon.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Voi sitä työttömien ja osaamattomien määrää jos joku vähääkään vakavampi kriisi iskee joskus Suomeen.

Koodaajat eivät välttämättä osaa edes tankata autoa saatikka että tuntisivat syötävät sienet metsästä.

Suomi on täynnä turhan osaamisen mestareita ja käsistään taitavien päälle lähinnä syljetään.

Joku tienaa tubettamalla 100 000 euroa vuodessa ja toinen vauvojen tai vanhusten kakkapeput pesemällä 25 000 euroa.

Missä mentiin vikasuuntaan?

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Turhaa kärjistämistä, 99% olisi kusessa ison kriisin iskiessä,.
Suurin osa väestöstä on hukassa jo pienen kriisin kanssa, auto kun ei käynnistykkään niin kuinka moni avaa konepellin ja hakee työkalupakin ja kuinka moni soittaa hinauksen korjaamolle?

Ymmärrän sentään että tubettajilla on seuraajia jopa miljooniin asti, jolloin sinne videoiden sekaan voidaan tunkea mainoksia, heti kun kakkapepun arkisesta pesemisestä saadaan yhtä hyvä näkyvyys niin eiköhän palkatkin nouse. Jos työstä saisi liksaa sen tekemisen hauskuuden tai inhottavuuden mukaan niin siivoojat ja roskakuskit olisi tämänpäivän miljardöörejä.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Aika omituiseksi asiat ovat menneet, johtuen ihmisten turhamaisuudesta ja typeryydestä.

Joku pikkujulkkis, ei edes kaunis, ottaa selfien pari päivässä ja heittää sen jollekin someseinälle ja rahaa tulee sitten ovista ja ikkunoista. Esim. Sara Sieppi.

Ja isossa maailmassa vielä hullumpaa. Kim Kardashian, joka on jota kuinkin puutarhatontun kokoinen isoperseinen ämmi, tienaa kymmeniä miljoonia vuodessa omilla kuvillaan. Ja naapurissa saattaa olla joku huippuahkera osaaja saa sen pari tonnia kuukaudessa tehdessään pitkää päivää.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

No jaa, näitä turhia ihmisiä on vuosikymmenet isot massat seuranneet lehtien välityksellä, media on vain vaihtunut ja siitä on tullut helpompaa kenelle tahansa, itse olen huomannut miten joku täysin tuntematon laittaa peppukuvan instagramiin niin se päätyy nettilehtien otsikoihin tänäpäivänä.
10 vuotta sitten työpaikan taukotila pursusi seiskoja ja seura lehtiä joissa ei ollut oikeastaan mitään järkevää sisältöä, kirjoituksia jonkin entisen urheilijan tai elämänsä pilanneen julkkiksen tarinoita.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Eikös se ole niin, että rehellisellä työllä ei pärjää.

Nyt tarvitaan 'luovaa älykkyyttä', kuinka tulla kuuluisaksi (Idols, Umk, ja mitä niitä onkaan).

Taisivat muutamat räppärit esim. Elastinen ja Cheek, päästä miljoonakerhoon itse luomillaan tarinoilla. Tarvitaan vain riittävä kannattajajoukko ja niitähän on, jos joku on tv:sta tuttu.

Täällä PV:ssa on kymmenien vuosien bloggaajia, mutta jostain kumman syystä, täältä ei nouse tähtiä pohjoisen taivaalle, eikä rahaakaan kirstuun kilahda.

Työstä se tämänkin osallistuminen käy:)))

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #32

Ei taida blogeja suuret massat lueskella, jotta päästäisiin youtuben kaltaisiin kävijämääriin sivustolla ja voitaisi maksaa bloggaajille jotta he tuottaisivat sisältöä kävijämäärän ylläpitämiseksi.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #35

Blogeja lukevia ei ole paljoa, mutta jos joku onnistuu jakamaan, niin kyllä, silloin räjähtää.

Kirjoitin pari vuotta sitten hirvenlihojen jaosta. Ja kas kummaa, viestejä tuli tulvimalla. Jakoja oli yli 1600. Jopa Radio Rockin juontaja Jone Nikula, oli maininnut asiasta.

Ei nämä PV:n perusblogit silti ylitä uutiskynnystä - tosin media näyttää noukkivan uutisaiheita.

Onhan PV:n sivuillakin mainontaa. Miksi blogisteille ei maksettaisi pientä korvausta? Kannattaa sitäkin pohtia.

Kilpailu paikasta auringossa on kovaa. Oletan, että parhaat kirjoittajat lähtevät, loput kirjoittavat, sillä siitä on tullut tapa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Juha-Pekka, hyvä huomio.

Vikasuuntaan on menty monestakin syystä. Eräs lienee Suomen poliittisen hajaannuksen ja päätöstenteon vaikuttavuuksien kirjo.

Kun peittoa vedetään moneen suuntaan, lopulta kaikki palelevat.

Uudet ikäpolvet ovat edellisten kasvattamia. Jos jokin on mennyt kasvatuksessa pieleen, niin kenties yltiösuvaitsevuus ja molempien vanhempien työssäkäynti niin, että aikaa ei ole jäänyt lasten huomioinnille.

Lisäksi nostan vanhempien keinottomuuden, räjähdysmäisenä tulleen digitalisaation edessä.

Jokaisella ipanalla on nykyisin älykännykkä, jonka imu on valtava.

Jopa puolitoistavuotias lapsi istuu hiljaa, jos saa katsella vanhempiensa kännykästä haluamiaan. Tuon ikäinen osaa myös käyttää hipaisutekniikkaa, ikään kuin se olisi ollut jo valmiiksi koodattu hänen kehonsa toimintoihin.

Fossiilit poistuvat takavasemmalle, että uusi ikäpolvi voi toteuttaa saamillaan digilaitteilla omia fantasioitaan.

Muutos lähtee kasvatuksesta, niin musertavalta kuin se kuulostaakin, lapset ja nuoretkin kaipaavat rajoja, jotka aikuisten on uskallettava ottaa käyttöön.

Myös isovanhemmat ovat tässä tärkeässä roolissa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Hieno timotei-pelto lainehtii ja odottaa kaatajaansa. Aika tulee ja heinä kaadetaan- maahan, jonne se jää. Voi Suomenhevonen ja muut konit, joille Suomen on pakko tuoda heinät Tanskasta. EU:n pinta-alatuki vaatii sen, että heinää ei saa myydä hevosille ruoaksi, vaan maahan maatumaan.
Kyllä suru iski puseroon, kun tuon monen hehtaarin ennen kesällä niin upeasti lainehtineen Timotei-pellon ohi kuljin päivittäin. Laineet olivat laantuneet ja viljelijän pussi paksuuntunut "tekemättä" mitään.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Heikki, mihin suuntaan katsot, kun tunnistat surun heinäpellosta.

Olisko se tuo iki-ihana EU, joka sääntelee järjenkäytön mahdottomaksi?

Minusta, Suomen meppien on aika pistää kapulat rattaisiin kaikenmaailman hömpötyksille.

Ihmiset ne sielläkin ovat päätösten takana.

Tosin, pakko todeta, että meidän joukkomme (13-14 edustajaa 700:sta) on hyttysen ininää.

Melko surkeaksi jää lopputulema.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset