Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Lukuisia järviä ja pätkä merenrantaa

Rakkaassa Suomessamme on taas neljä kuntaa laitettu "myyntiin"!  Eli valtio puuttuu suvereenin kunnan itsemääräämisoikeuteen jos ei talouden alamäki taitu.

Otetaanpa tarkasteluun Vehmaa. On kuntalaisia nafti 3000, mutta itsenäisyyshalut ovat kovat. Taloutta yritetään saada kuntoon, mutta kun investoidakin pitää. Itsenäisiä kuitenkin vielä ollaan, eikä kuntaliitos vaikkapa Uuteenkaupunkiin auta rakenteissa. Paitsi kuntaliitoksen jälkeen antaa luvan haukkua emäkuntaa, kun se joutuu tekemään ne leikkaukset joihin oma itsenäinen Vehmaa ei pystynyt.

Vehmaalla on täysi mahdollisuus selvitä ilman kuntaliitoksia, mutta nyt on viimeiset ajat  ajatella miten suu laitetaan säkkiä myöten. Vehmaa on elävä kunta ja 12 työpaikkaa tänään auki, eli työvoimaa tarvitaan lisää, se on hyvä.

Sikatalous on tärkeä osa kunnan arkea ja kunnan nimikkoeläimeksi onkin nostetty sika. Nyt kun maataloudessa on huonot ajat ja useita huonoja huhuja on läpi Suomen liikkeellä juuri maatalouden puolelta, niin Vehmaa on siinä mielessä riskikunta. 

Nyt tarvittaisiin uusia ajatuksia ja joku ajatus laatikon ulkopuolelta voisi olla pelastus kunnalle.

Voisiko yksityinen raharytkä joka on rikastunut omillaan auttaa Vehmaan kunnan jaloilleen? Ajatellaanpa miten Jari Kurri osti Jokerit, voisiko vaikka Juha Sipilä ostaa Vehmaan kunnan, kun nyt on jäämässä pois muusta pahanteosta.

Juha Sipilä voisi johtaa Vehmaata kuin yritystä. Ei Sipilälle 8 miljoonan liikevaihto ole ongelma. Rahoitus vanhoilla suhteilla valtiolta ja sitten vuoden päästä Vehmaan voisi myydä vaikka jenkeille sika kovalla hinnalla.

Tai Kimi Räikkönen voisi ostaa Vehmaan kunnan. Mutta kunta on itsenäinen osa Suomea, eikä sitä voida ostaa ja laittaa kuntoon. Suomessa kunta voidaan ottaa valtion siipien suojaan, mutta ei voida antaa hallinnolle sellaista päämiestä, joka omalla rahalla vastaisi kunnan jatkosta.

Sellainen mahdollisuus voisi olla terve kokeilu. Patruuna X ostaisi kunnan ottamalla kaikki lainat omalle vastuulleen. Sen johdosta hänestä tulisi kunnanhallituksen puheenjohtaja ja hän johtaisi omilla päätöksillään yhdessä hallituksen kanssa kunnan pois ahdingosta. Kun kunta pääsisi jaloilleen kunta voisi alkaa tulottaa patruuna X:n osuutta takaisin. Ei virallista lainaa, ei korkokuluja, mutta sen minkä pystyy.

Sanotaan vaikka orjuutukseksi tuota, että joku nostaisi kunnan omilla neuvoillaan suosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ehdotat tavallaan paluuta vanhaan eli läänityksiä. Kriisikuntien haltuunottajalle pitäisi myös myöntää verotusoikeus ko. kuntaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Patruuna ei omistaisi kuntaa olisi vaan hallituksen puheenjohtaja. Ei nykyistenkään hallitusten puheenjohtajilla ole verotusoikeutta sen päätöksen tekevät kunnanvaltuutetut valtuustossa. Patruuna voisi myös olla takapiruna ja häntä olisi vain toteltava nöyrästi.

Aivan samaan tapaan nykyisinkin joku voi "ostaa" itselleen enemmistön kuntapäättäjistä. He vain toimivat omaan taskuunsa, mutta jos joku maksaisi kymmenen miljoonaa Vehmaan lainoja ja takaisin saanti olisi kunnan talouden tervehdyttäminen niin kai se silloin olisi enemmän winwin periaatteellista.

Risto Huovinen

Eiköhän nykyisen vallan oloissa pienten ja keskisuurten kuntien tila tule kurjistumaan. Edellinen hallitus, jossa oli SDP:n edustaja valtionvarainministerinä, leikkasi kunnilta bruttovaikutuksina jopa 3,6 miljardin edestä. Sipilän hallitus leikkasi tämän lisäksi noin miljardin. Kun rahat on viety ja poliittisin päätöksin nuoret ajetaan suuriin kaupunkeihin, niin yhtälö on taloudellisesti mahdoton.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Sinällään hassua koska Vehmaalta on mitä helpoin pendelöidä niin Uudenkaupungin autotehtaalle kuin Turun telakallekin, ympäristössä on pulaa työntekijöistä ja asunnoista. Kunta sijaitsee keskellä kasvupistettä.

Halpoja asuntoja tuhannelle ja työpaikkaliikennöinti Ukiin + Turkuun, ehtona että paperit siirtyy Vehmaalle ja taas ei ole kriisistä tietoakaan kunhan Trump ei lakkauta mersua.

Ps. Mukulana käytiin usein Vehmaan Risten Torpassa kaljalla kunhan oli yksi täysi-ikäinen kuski mukana. Tappeluhan siitä toisinaan vehmaalaisten kanssa tuli ja muutenkin lämpimät muistot.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vehmaan sijainti on todella hyvä. Kunta vain on unohtunut omaan hiljaisuuteensa ja kolme tuhatta kuntalaista sen mukana. Demokratiassa voi myös nukahtaa. Vehmaalla on nyt herätty ja viime vaaleissa oli jo uusi Vehmaa ryhmä mukana ja taisi saada neljä paikkaa, eli on toiseksi suurin ryhmä valtuustossa. Turha kai sanoa, että yhdeksän kepua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset