Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Härkis ja herneet korvaavat lihan?

Olin tänään tienpäällä ja söin lihaisan hernekeiton. Olen siis suuri rikollinen ja ilmasto tuhoutuu huomenna. Toivottavasti ainakin lämpötila nousee edes sillä kahdella asteella mikä on luvattu.

Hernekeittoa syödessä tuli ajatelleeksi tuota lihan korvaamista koulukeittiöissä herneillä tai härkäpavuilla. Miten hernekeiton liha korvataan lisäämällä herneitä keittoon?

Jos ajattelen annoksen kokonaiskuvaa, eli hernekeittoa ja sen perinteistä jälkiruokaa pannaria ja mansikkahilloa. No miksi se liha pitäisi jättää siitä pois? Valtaosa energiasta tulee joka tapauksessa kasvistuotteista, miksi se ainoa liha joka toimii keitossa vain mausteen tavoin tulisi jättää pois ja korvata herneillä?

Kun ajattelee kokonaisuutta, niin keitossa on taatusti enemmän herneitä jo ennen lihan korvaamistakin. Palan painikkeena on totuttu syömään tummaa ruisleipää ja siinä nykyisin kasvipohjainen levite päällä. Jälkiruoaksi pannaria ja hilloa, no onhan pannarissa maitoa, mutta senkin voisi korvata kauramaidolla tai veteen tehdyllä pannarilla, jossa vedes sekaan on sekoitettu kasvispohjaista kermaa.

Valtaosa ruoasta on kasvista jo ilman mitään ilmastohysteriaakin. Makkarat ovat jauholihaseoksia joissa suolaa ja mausteita, ja mausteetkin ovat kasvisperäisiä. Lyödäänkö makkaraseokseen tulevaisuudessa herneitä lihan sijaan, tai sellaisia makkaroitahan jo on nyt. Eli sellaisia makkaran näköisiä pötköjä joista saa tehdä hernekeittoa kun lisää veden ja mahdollisesti lihaa.

Miksi ihmiset eivät vain vedä hernepuuroa leipänsä päälle, siitähän saisi kiksejä ilmastoähkyynsä?

Ja jos jotkut vetävät, niin pitääkö meidän kaikkien siitä makuelämyksestä kärsiä?

Eihän liha ole syyllinen ilmasto-ongelmaan, vaan me ihmiset itse olemme tehneet itsellemme ongelman. Lihaa on luonnossa luonnostaan, ei hirvien tai perusojen elämää kukaan ole ilmastosyistä rajoittamassa. Ongelma on maatalouden sisällä ei eläimissä tai lihassa. Uskon, että luomuliha on ongemattomampi kuin tehomaataloudessa tuotettu liha. Jos näin on, niin sehän tarkoittaa sitä, että ongelma on jossain muualla kuin lihan syömisessä. Ongelma on lihan tuottamisessa.

Yhtä lailla ongelmia on kasvisten tuottamisessa. Jos kuvitellaan vaikka valtavaa maissi- tai vehnäpeltoa, jossa leikkuupuimureilla ei ole peruutusoikeutta koska muuten ketju kolaroisi. Siellä kymmenet puimurit ajavat kuin kurkiaurassa. Polttoaineena on fossiilista menovettä. Ja me puhumme, älä syö lihaa, varsinkaan jos se on punaista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ari, vielä 1960- luvun alussa Suomessa syötiin vain 30 % siitä lihasta, mitä nyt. Itse keitin juuri kasviskeiton, jota voisi syödä aamuin illoin lisukkeineen.

Vegaaneiksi ryhtyneet lapset ovat opettaneet paljon viime vuosina.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En Lauri näe ongelmaa sinun vegaanissa ajattelussa, mutta uskovaisissakin ärsyttää eniten se kun he yrittävät tuputtaa uskontoaan muille. Jos olisit vaikka yksikätinen niin yrittäisitkö katkaista minultakin toisen käden?

Minulla on yksi poika joka on täysin vegaani, ei haittaa minua, mutta tulisiko minun ja ja hänen sisarustensa olla myös vegaaneja siksi, että siitä ei ole haittaakaan?

Itse syön hyvin vähän lihaa, mutta olen sitä mieltä, että syy ei ole lihassa jos ilmastomme tuhoutuu, se vika on muissa rakenteissa. Hirvenliha ja sianliha kun kehittyvät eri prosessin kautta, tulisi siis kyseenalaistaa enemmän sitä prosessia kuin itse lihaa joka on vain välikappale koko asiassa. Minäkin olen lihaa ja luuta eli vettä ja hiiltä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ari. En tuputa asiaa sen kummemmemmin kenellekkään, sillä kunnioitan ihmisten itsemääräämisoikeutta ja vastuuta omasta elämästään.

Jos joku syö epäterveellisesti, juo kaksi mäyräkoiraa olutta päivittäin ja vetää vari pakettia tupakkia vanhasta tottumuksesta, niin omapa on asiansa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Joulukinkun sijaan hernepatée? Meillä juoksee liha pääosin lokakuun alkuun saakka pitkin pöpeliköitä, lammasta ym. ostan hyvällä omallatunnolla sen verran minkä ostan. Ugh!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Vastakkainasettelua ei tule olla, vaan jokainen syö mitä hauaa. Silloin harvoinkin, kun teen jauhelihasta ruokaa, jauhan sen itse naudanpaisteista tarvittavin määrin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juuri noin, ei syyllistämistä, vaan ratkaisuja ongelmiin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minäkin syön paljon metsän lihaa, eli sieniä. Eilen löysin muutamia korvasienä ja nam.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Monien kasvisten ja vihannesten hiilijalanjälki on tänä päivänä korkeampi kuin lihan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kasveilla ja eri lihalajeilla on monenkirjavat hiilijalanjäljet, on turhauttavaa puhua punaisesta lihasta yksistään, ilman mitään kritiikkiä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Tänään söin sveitsin leikkeen sienikastikkeella. Tankkasin autonkin täyteen dieseliä, tulee 220km päivässä edestakaisin tuota työmatkaa, joten naftaa kuluu ja lihaa että jaksaa ;). Enpäs aio tapojani muuttaa Piiperöiden takia. ;)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Lähdetäänpä nyt perusasioista. Lihakarjan kasvattaminen kuluttaa paljon planeettamme biokapasiteettia. Ihmiset tulisivat oikein hyvin toimeen paljon pienemmällä lihan kulutuksella kuin mikä nykyään on tavallista. Riistan syöminen taas ei kuluta biokapasiteettia, mutta jos metsästys rajataan riistakantojen uusiutumisen mukaan, riistaa ei riitä kaikille.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olet oikeassa, mutta ratkaisu ei ole punaisen lihan syyllistäminen, vaan kuten itsekin toteat lihan "vääränlainen" kasvattaminen. Jospa vihreä mölykin tyytyisi pysymään niissä perusasioissa.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Jos kerrotaan, että punainen liha on epäterveellistä (kolesterolit ym), usein epäeettistä (tuotantoeläinten kohtelun takia) ja ympäristölle haitallista (maankäyttö, brasiliainen soija ym.) niin eihän se ole syyllistämistä. Se on sitä, että sanotaan miten asiat ovat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14

Miksi sitten brasilialainen soija ei ole tikun nokassa?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #15

Kyllä se minun tietääkseni tikun nokassa on ollut jo pitkään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #17

Kyllä soijaa haukutaan ja arvostellaan nimenomaan sikojen kautta, eli 40 prosenttia soijasta menee sioille. Jos sianliha lopetetaan soija alkaa mennä suoraan ihmisen suuhun, no silloinko se ei enää ole vihreille ongelma???

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #25

Vihreistä en tiedä mutta rehuksi soijasta taitaa maailmassa mennä liki 80% eikä 40.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #28

Puhuin sikojen osuudesta loput 40 menee naudoille ja siipikarjalle ym.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #29

Ok.

Asiaa sivuten: myös kassilohen rehua on alettu jatkamaan soijalla. Tämän seurauksena lohen rasvan laatu on heikentynyt. Joten myös kalojen puolella ’luonnonriista’ (kuten silakka) on parempi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #34

Kiva, olemme taas samaa mieltä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Lopetaan tehokasvastus vienti tarkoitusta varten. Aika hemmetisti karjaa kasvatetaan sitä tarkoitusta varten. Ai mut pisnekset kärsii, antaa mielummin kansan kärsiä lihan puutteesta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Onhan mulla lihansyönti vähentynyt, ei tosin ulkoisesta paineesta. En ole niitä jotka jättävät muuttamatta kantaansa sen pelossa että joku paheksuisi. Piiperöiksi niitä joku täällä sanoi.

Kun perheeseen kuuluu täysvegaani niin tulee väkisinkin syödyksi ajoittain samaa safkaa enkä ole ollut pettynyt. Hyvä kokki tekee gurmeeta vaikka kengänpohjasta, paha kokki pilaa kaiken. Härkis uppoaa siinä missä lihakin.

Mieluummin laatua kuin määrää, niin lihassa, kasviksissa kuin muissakin. Kalaa tulee syötyä nykyisin paljon enemmän kun itse pyydystelen. Kukin tyylillään.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Härkis ei korvaa mitään. Se on yksi keinotekoinen elintarvike muiden joukossa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 18

Aika moni elintarvikkeistamme ja varsinkin eineksistämme on 'keinotekoisia', mitä sillä sitten ikinä tarkoitatkaan.

Joku tai aika moni niitä syö vaikka joku siitä mielensä pahoittaisikin.
Miksi ylipäätään pahoittaa mielensä toisten tekemisistä silloin kuin siitä ei ole kenellekään mitään haittaa? Ja vielä enemmän: miksi antaa mitään arvoa mielensäpahoittajien valituksille? Ne ovat merkityksettömiä.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Meikäläinen on alkanut paistamaan margariininkin voissa, että se maistuis jollekkin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ennen syötiin hernekeittoa ennen paastoa, koska se oli tuhdeinta ruokaa, mitä talosta löytyy. Nykyään se on monelle kevytruokaa. Ruuantuotannossa ja jälleenmyynnissä on kyllä aika paljon pielessä nykyään, alkaen siitä, että kaikki pitää pakata muoviin tai johonkin muuhun ympäristöä kuormittavaan pakkaukseen.

Liha ei ole kohtuullisessa käytössä ja järkevästi tuotettuna se suurin ongelma. Harmi vain, että suurin osa lihasta on tehotuotettua ja sitä kulutetaan ihan liikaa suhteessa terveyssuosituksiin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ja mää ainakin syön lihaa, ja tankkaan dieseliä, ja piruuttani ajan aina kaasu pohjassa, että kuluisi mahdollsimman paljon ja hiukan vielä lorautan sitä maahankin tankatessa.

Syän mitä tykkään, mää olen vahva ia itsenäinen suomalainen.

Piipertäjät on väärässä

Trumppi on oikeessa, ei tarvii mitään vähentää.

Se on muiden vika, ei mun.

Mä määrään kaikesta itte

Perkele!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sarkasmi on aina tervetullutta;)

Käyttäjän kkapela kuva
Kari Kapela

Jännä elää aikakautta, jolloin vihreät antavat siunauksensa muutaman eläinlajin sukupuutoon johtaville toimille. Villinä ja vapaana kirmaavaa nautakarjaa tuskin näemme, vaikka suunnitelma karjatalouden kannattamattomaksi tekemisestä realisoituisi täysimääräisesti.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Ihmisen tuskin kannattaa ahdistua syömisestä ellei se ala käymään terveyden päälle. Jokainen voi syödä vaikka pieniä kiviä jos se pitää terveenä.

Ihminen on eläinkuntaan kuuluva sekaravinnonsyöjä eikä tämä biologinen fakta muuksi muutu heinää syömällä, ainakaan lähitulevaisuudessa, muutamaan kymmeneen tuhanteen vuoteen.

Lihansyönnistäkään ei kannata ottaa paineita koska muutamassa vuodessa ihan oikeaa lihaa kasvatetaan myyntiin asti ilman sitä eläimenpitovaihetta. Voihan sitä piipertäjät tietysti sittenkin ahdistua kun solutasoa riistetään. Meitä on moneen junaan. Tänään grillaan eläintä ja syön sen vuohenjuustolla höystettynä. Enkä itkeä tihrusta yhtään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Suomalaiset grillaavat ja haluavat hieman lämpimämpää kesää. Nyt sitten on tullut tavaksi alkaa ruoskia itseä tuosta mieliteosta, lihaveroilla ja haittaveroilla.

Eliitti tietysti itse LENTÄÄ etelään lihapatojen ääreen, eikä se rassaa ketään.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Itse olen ollut havaitsevinani että melko monet kiljuvat riemusta kun pääsevät maksamaan mitä tahansa uusia veroja jos ne liittyvät edes jollain vähimmäistasolla ilmastoon.

Valtio voi kiittää itseään hyvästä ideasta myydä meille hölmöille aina vain uudempia veroja ilmaston nimissä. Eiköhän joku älykkö kohta keksi piereskelylle ja hengitykselle veron koska niistä päästyy ilmastolle haitallista materiaalia. Ja taas osa taputtaa idealle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #31

Kun lapsena räkä nokassa viluisena värjöttelin pellonreunassa, ei tullut mieleeni, että joskus maksaisin veroa ilmaston lämpenemisen estämiseksi Suomessa. Eikä tule vieläkään;) Jos meille tulee Milanaon ilmasto, niin mikä hätä meillä on?

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Suomessa kasvisyöjiä on 2-3 %. Jos kasvisyöjien määrä radikaalisti lisääntyy, tarvitsemme lisää runsaasti muualta, lähinnä Etelä-Euroopasta, tuotuja kasviksia. Se tietää lisää valtavaa rekkarallia ja päästöt vain lisääntyvät.

Paljon vihreitä päätöksiä tehdään ideologiselta pohjalta ja negatiiviset vaikutukset ovat hyötyjä hyvin paljon suurempia. Sama tilanne aikanaan esimerkiksi palmuöljyn valmistuksen hehkuttamisella. Veikkaan, että samanlainen suuri virhe tulee tapahtumaan Helenin kivihiilen kiellolla.

Vihreitä ideologisia harhoja - marginaalisia hyötyjä, jotka kuluttajat kuitenkin aina maksavat. Jos kaikki Suomen autot muutettaisiin tänään sähköautoiksi, vähenisivät globaalit päästö 0,014 %, josta vähennyksestä vielä akkujen valmistus vähentää suuren osan.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Mä en ymmärrä, millä logiikalla ihmiselle kelpaavan ravinnon syöttäminen tuotantoeläimille olisi kasvissyöntiä ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Voi olla, että olen väärässä, mutta tuskin sioille syötetty ruoka on kovinkaan paljon ihmisruokaa tai lehmille syötetty heinä.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #37

Etkö muka ole viljapossua koskaan ostanut? Rehuheinän viljelyyn käytettyä maa-alaa taas voisi hyödyntää muuhunkin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Meinaako Härkönen, että ruoho naudan luonnollinen ravinto, on ihmisille kelpaavaa ravintoa?
Ohran yms. syöttäminen naudoille on ihmisten keksintöjä. Lihansyönti vähenisi itsestään, jos viljan syöttäminen eläimille lopetettaisiin.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #40

En tietenkään.niin sanonut. Mutta nyt kun ruoho mainittiin, niin ylilaidunnus myös on yksi liiallisen lihansyönnin aiheuttamista ongelmista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #41

Ylilaiduntaminen on pahasta, kuten liiallisen lihan syöntikin, mutta torpaamalla totaalisesti lihaa olemme hakoteillä. Minusta hernekeittoon kuuluu liha, jos sinun mielestä ei, niin syä hernepuuroa vapaasti, mutta älä yritä estää minulta sitä vähää lihaa jota syön.

Jos ja kun ylilaiduntaminen on ongelma, niin arvostellaan ja kritsoidaan sitä. Maailmassa on paljon tuottajia, jotka toimivat eettisesti, kehutaan ja kannustetaan muitakin siihen.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #45

Tottakai hernekeittoon liha (savupotka) kuuluu, enhän minä sitä ole kiistänyt.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #46

Et niin, avaus on kunnioitus juuri hernekeiton nykyisen koostumuksen puolesta.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #45

Liika liha on huonoa terveydelle. Liha sopivassa määrin on erittäin terveellistä. Käsittääkseni lihaproteiinien laatu on parempi, kuin korvikkeissa. Myös esim ainakin b12 vitamiineja pitää popsia purkeista.

Henkilökohtaisesti pidän kasviksista ja pyrin syömään myös puhdasta kasvisruokaa. En tosin ole itse osannut vielä oikein hyviä valmistaa. Mutta opetellaan.

Sitten on vielä kala, jonka syömistä pitäisi lisätä. Kana on myös hyvä.

Kana, kala ja possukin ovat co2 päästöiltään hyvinkin vertailukelpoisia moniin kasviksiin.

Väestön kasvu on kyllä aivan pelottava ongelma. Suomessakin väki saisi vähentyä 2-3 miljoonaan. Siinä olisi ympäristöteko.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #50

Silloin jos Suomen väki vähenisi noin paljon olisi asukkaita enää muutamassa kaupungissa. Tuskin silloin enää kukaan huhuilisi koko maan asuttamista hyveenä?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #41

Ylilaidunnus tuskin on ongelma meillä Euroopassa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

No kun emme me syö heinää kuten lehmät, kerppuja kuten lampaat emmekä kauraa kuten hevoset. Saaati sellaisia pöperöitä joita siat syövät.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Mittalukuharhaa. (Hieman off-topic, mutta kuuluu samaan kategoriaan kuin lihansyönnin haitat)

Jos Suomen autot muutetaan kaikki kerralla sähköautoiksi, vähenevät globaalit päästöt 0,014 %.

Lentoliikenteen päästöt ovat n. 4 % globaaleista päästöistä. On laskettu, että lentoliikenteen päästöt tuplaantuvat seuraavan 15 vuoden aikana.

Maailman päästöistä laivaliikenne tuottaa nykyisin runsaat 3 %. Eri arvioiden mukaan laivojen kasvihuonekaasupäästöt kasvavat lähivuosina 50–250 %. Vuoteen 2050 mennessä laivaliikenteen päästöjen osuus voi olla jo 17 %.

Sekä lento- että laivaliikenteen päästöt ovat molemmat kaikkien kansainvälisten päästövähennyssopimusten ulkopuolella. Ja pysyvät myös siellä.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Voisiko joku selittää miksi näillä soijalla ja herneillä pitää yrittää jäljitellä lihaa? Herneet herneenä ja liha lihana.

Toinen vähän aiheen vierestä, mutta samankaltainen ilmiö. Eräs olutpanimo on ostanut metsää kompensoidakseen CO2-päästönsä. Voisiko taas joku selittää miten hiilinielu kasvoi ostamalla metsä. Minun käsittääkseni metsä oli olemassa jo ennen ostamistakin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Tapio, loistava kommentti. Anekauppaa käydään ostamalla metsää, minustakin sitä metsää tulisi istuttaa eikä ainoastaan ostaa. Samaa mieltä myös jäljittelemisestä. Voita jäljitellään, lihaa jäljitellään, mutta ainoa onnistunut jäljittely on tullut kermasta, se todella toimii.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Niin, kyllä tuo itsensä kusettaminen on jo jonkinlainen taiteen laji, josta voisi antaa kiiluvan prenikan rintapieleen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #48

- Sian päiväkasvuun taas vaikuttavat eniten eläinaines, eläimen syöntikyky ja ruokinta. Suomalaisella eläinaineksella on nykyään mahdollista pyrkiä yli 1 000 gramman päiväkasvuun.
Kasvunopeuden noustessa kuluu rehua tuotettua kasvukiloa kohti vähemmän eli rehunhyötysuhde (rehuyksikköä/lisäkasvukilo, ry/kg) paranee. (Enroth ym. 2008, 20.)

Kasvisruoka maistuu ihmisillekin, mutta olemme sekasyöjiä, joten lihakin on ruokaamme. Hernekeittoa ei voi oikeasti herneillä jatkaa, koska siitä tulee silloin hernepuuroa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

EU on kuulemma kieltänyt ruuanjätteiden syöttämisen sioille. Tämä on mielestäni vakava ekologinen haitta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Lihan syöminen on oikeastaan "ilmastoteko" koska kasvisten "tekemiseen" kuluu ~40% enemmän energiaa ja ~10% enemmän vettä kuin lihan "tekemiseen" .
Salaatin päästöt on 3x suuremmat kuin sianlihan esimerkiksi.
Kasvisten puputtaminen suurentaa henkilökohtaista hiilijalanjälkeä siis erittäin paljon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset