Härkis ja herneet korvaavat lihan?

Olin tänään tienpäällä ja söin lihaisan hernekeiton. Olen siis suuri rikollinen ja ilmasto tuhoutuu huomenna. Toivottavasti ainakin lämpötila nousee edes sillä kahdella asteella mikä on luvattu.

Hernekeittoa syödessä tuli ajatelleeksi tuota lihan korvaamista koulukeittiöissä herneillä tai härkäpavuilla. Miten hernekeiton liha korvataan lisäämällä herneitä keittoon?

Jos ajattelen annoksen kokonaiskuvaa, eli hernekeittoa ja sen perinteistä jälkiruokaa pannaria ja mansikkahilloa. No miksi se liha pitäisi jättää siitä pois? Valtaosa energiasta tulee joka tapauksessa kasvistuotteista, miksi se ainoa liha joka toimii keitossa vain mausteen tavoin tulisi jättää pois ja korvata herneillä?

Kun ajattelee kokonaisuutta, niin keitossa on taatusti enemmän herneitä jo ennen lihan korvaamistakin. Palan painikkeena on totuttu syömään tummaa ruisleipää ja siinä nykyisin kasvipohjainen levite päällä. Jälkiruoaksi pannaria ja hilloa, no onhan pannarissa maitoa, mutta senkin voisi korvata kauramaidolla tai veteen tehdyllä pannarilla, jossa vedes sekaan on sekoitettu kasvispohjaista kermaa.

Valtaosa ruoasta on kasvista jo ilman mitään ilmastohysteriaakin. Makkarat ovat jauholihaseoksia joissa suolaa ja mausteita, ja mausteetkin ovat kasvisperäisiä. Lyödäänkö makkaraseokseen tulevaisuudessa herneitä lihan sijaan, tai sellaisia makkaroitahan jo on nyt. Eli sellaisia makkaran näköisiä pötköjä joista saa tehdä hernekeittoa kun lisää veden ja mahdollisesti lihaa.

Miksi ihmiset eivät vain vedä hernepuuroa leipänsä päälle, siitähän saisi kiksejä ilmastoähkyynsä?

Ja jos jotkut vetävät, niin pitääkö meidän kaikkien siitä makuelämyksestä kärsiä?

Eihän liha ole syyllinen ilmasto-ongelmaan, vaan me ihmiset itse olemme tehneet itsellemme ongelman. Lihaa on luonnossa luonnostaan, ei hirvien tai perusojen elämää kukaan ole ilmastosyistä rajoittamassa. Ongelma on maatalouden sisällä ei eläimissä tai lihassa. Uskon, että luomuliha on ongemattomampi kuin tehomaataloudessa tuotettu liha. Jos näin on, niin sehän tarkoittaa sitä, että ongelma on jossain muualla kuin lihan syömisessä. Ongelma on lihan tuottamisessa.

Yhtä lailla ongelmia on kasvisten tuottamisessa. Jos kuvitellaan vaikka valtavaa maissi- tai vehnäpeltoa, jossa leikkuupuimureilla ei ole peruutusoikeutta koska muuten ketju kolaroisi. Siellä kymmenet puimurit ajavat kuin kurkiaurassa. Polttoaineena on fossiilista menovettä. Ja me puhumme, älä syö lihaa, varsinkaan jos se on punaista.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu