Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Perussuomalaiset liekeissä populismi palaa

Perussuomalaiset ovat Suomen altruistisin puolue ja hyvin kansalaiskeskeinen. Halla-aho puhuu uhkista, joka tätä lintukotoamme uhkaa. Vanhuksien ongelmat häntä huolettavat, oululaisita koululaisista puhumattakaan.

Äänestämällä perussuomalaisia kaikki uhkat poistuvat ja Halla-ahon miehet tukevat suomalaisia kaikessa.

Jussi pitää huolta palkoista, työpaikoista, sairaista ja tietysti lapsista.

Ei edes kristilliset arvot ole niin hellyttäviä kuin persujen aatteet. Tästä on vain yksi poikkeus olemassa ja se on maahanmuuttajat. Kaikki tämä onni siis toteutuu, jos rajat pidetään kiinni.

Jussi Halla-aholle sanoisin, että altruismi on hyvä asia, mutta  "Kaikki, mitä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää se heille" (Matt. 7:12).

Jos rajaatte mamut altruisminne ulkopuolelle, teidätkin rajataan politiikan ulkokehälle. Teille on jo käynyt ehkä lievästi sanottuna niin, kuin ehkä juuri haluattekin. Haluatte vain kasvaa, ottamatta koskaan hallitusvastuuta tosissanne. Sehän sopii minulle, mutta onko se mistään kotoisin.

Persut ovat kuin nykypäivien narri. Narri viihdytti hovia roisillakin huumorilla ja ilveilyllä, eikä narria saanut arvostella. Jotain samaa näen entisajan narreilla ja nykyajan perussuomalaisilla. Teille on ilveily sallittava, mutta armoton tabu on olla moittimatta narria.

Kaikesta siis tehdään hallitushylkiökysymys. Tehdään video, jolla saadaan joku taho hermostumaan, ja sitten piiloudutaan sen taakse, eli uhriutuminen on perussuomalaisille tyyppivika, jota ei edes Halla-aho ole saanut korjatuksi.

Halla-ahon uhriutuminen jatkuu katkeruutena sinisiin, eli hän sanoi haastattelussa itse, että aina sälytetään entisen perussuomalaisuuden virheet nykyisille perussuomalaisille, mutta ansiot luetaan sinisille. Halla-aho siis kokee, että on vanha ja uusi perussuomalaisuus ja voin itsekin tuon allekirjoittaa. Timo Soinin aikana persut eivät olleet altruistisia, mutta nyt ovat jos vain rajat suljetaan.

Tuossa ehdossa on piikki joka ei koskaan aukea. Aivan kuin sanoisin, että pystyn juomaan meret tyhjiksi yhdellä imaisulla, jos tukitte ensin kaikki meriin laskevat jokisuut. Persutkin ovat Suomen ihanteellisin puolue, jos vain rajat laitetaan kiinni.

Siinä vain ikävä kyllä tapahtuu juuri niin kuin minulle, jos joku kykenisi jokisuut patoamaan olisi minun nostettava kädet pystyyn. Jos Suomi laittaisi rajansa kiinni persuilta menisi ainoa oikeutus olla olemassa.

Jussi Halla-aho pärjäsi hyvin, mutta rajat ovat onneksi auki, jotta ihmiset voivat tulla ja mennä. Käy Jussi Halla-aho itsekin rajojen ulkopuolella, mutta tietysti vain leipäpappina.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (205 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olen jopa ihmeissäni miten hyvä ja nokkelaälyinen Halla-aho on vastauksissaan. Tuntuu ihan siltä, että nyt haastattelijat ovat ihan pulassa hänen kanssaan, eli älyllisesti ja tiedollisesti hän ylittää molempien toimittajien kyvyt ihan kirkkaasti. Ärsyttävä haastateltava siinä mielessä:).

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Orpo, Andersson ja Halla-aho? Mitä yhteistä heillä on? He ovat kaikki puoluejohtajia, joiden kuuluu menestyä vaalitenteissä.

Mutta sanopa Kaija mitä sinulle jäin mieleen siitä, mitä Halla-ahon joukkue tekisi jos Jussista tulisi pääministeri? Luulenpa, että ei mitään, koska haastattelu meni Jussi nuottien mukaan, eikä ole Jussin interssi ottaa vastuuta, vaan haastaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minä olettaisin ensinnäkin, ettei Halla-aho edes haluaisi pääministeriksi, eikä heidän puolueessaan ole muitakaan siihen kykeneviä. Ministeripostin hän taitaisi sentään ottaa ja minä toivoisin tietenkin Halla-aholle opetusministerin salkkua. En tunne puoluetta niin hyvin, että osaisin edes nimetä ketään muita ministereiksi sopivia henkilöitä, joilla olisi kykyä ja kokemusta politiikan saralla. Halla-ahon kompromissikyvystä ei nyt ollut edes kyse, joten se jäisi toistaiseksi avoimeksi kysymykseksi.

En ole ennen edes kuvitellut äänestäväni persuja, vaikka nyt sitä voisi edes hetken jopa harkita:). Tämä oli niin nautinnollista seurattavaa, kun kerrankin näkee Suomen mediassa tämän tasoista pallottelua, että kuka vetää parhaiten ja älykkäimmin naruista. Harvoin olen innostunut näin paljoa jostain haastattelusta, ettei nyt halunnut edes jääkaapilla välillä käydä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #46

Hengitä Kaija syvään, ettet pakahdu onneesi;) Onnistunut haastattelu pitää vielä realisoitua vaaliuurnilla, ja kuka sinua estää äänestämästä ketä haluat?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #50

Mieheni kävi juuri tuossa sanomassa, että koita nyt kuitenkin rahoittua ja ota Melatoniinia, jotta saat nukuttua. / Muiden poliitikkojen haastattelujen jälkeen olin jo valmiiksi lähes nukuksissa. Ei niissä haastettu kuulijaa mitenkään, vaan samoja liturgeja sai kuulla jokaiselta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #60

Toivottavasti nämä kommenttisi välittyvät maestro Jussi Halla-ahon korviin saakka.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #61

Juu, tarjoaisiko minulle tästä hyvästä kaljan, tai mielumin vielä lasin valkkaria:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #78

Tai ihan vain saisi hyvän mielen;)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #89

Juuri näin! Hyvä mieli olisi jo vähitellen täysin ansaittua kaiken kuran jälkeen, mitä hän vuosia on täältäkin saanut. Kuka muuten olisi uskonut, että persut pudotti tänään jo keskustan ja kokoomus taitaa olla seuraava uhri pudotusuhan alla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #46

Kaija, Halla-aho pyrkii eduskuntaan eikä sinne mennä vetelemään naruista. Halla-ahon puheista puuttui konkretia ja sen mukana kaikki.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #51

Jospa Jussi puhui mitä Kaija halusi kuulla?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #57

Saattaa olla, mutta minulle jäi päällimmäiseksi tunteeksi se, että Halla-aho puhui lähinnä siitä mitä ei pitäisi tehdä, puuttumaan jäi mitä voisi ja pitäisi tehdä. Ratkaisuehdotuksia vailla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #58

Toimittajat olisivat voineet kysyä jotain persulaatikon ulkopuolelta, vai oliko Jussi rajannut aiheet?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #59

Enpä usko että haastateltavat voivat vaikuttaa kysymyksiin, ehkä eivät ehtineet kysyä kaikkea mitä piti.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #58

Olikohan niitä ratkaisuehdotuksia muidenkaan puheissa? Käytiin kyllä vaaliohjelmia läpi ja veroja piti korottaa... Vanhuksia ja lapsia hoitaa ym. Ihan sitä samaa kun on aina kuultu.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #65

Käsitykseni mukaan Jussi Halla-aho on ainoa joka ei ole populisti. Voin tietysti olla väärässä.
Populistihan on se joka puhuu mitä kansa haluaa kuulla, lupaa jokaiselle jotain hyvää joka yleensä tällaisissa "tenteissä" tarkoittaa että kuinka paljon rahaa satsataan mihinkäkin tarkoitukseen.
Mitä sanoo kansalaiselle jos sanotaan että käytetään 100 milj. koulutukseen? Ei yhtään mitään. Rinne alitti riman lupailemalla epätoivoissaan eläkeläisille joihin itsekin kuulun, 100;- lisää per kk.
Tosin tuo lupaushan kattaa vain ne kaikkein pienintä eläkettä saavat. Ei siis niitä jotka saavat 1 500;- tai enemmän. jouti kuitenkin heti perumaan sanojaan jollain epämääräisellä "vaalikauden aikana".
Halla-aho kertoi mitä pitäisi edistää ja mitä ei.
Hän ei luvannut mitään rahoja kenellekään kuten populisti olisi tehnyt.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #68

Jossain kommentissani totean tuon saman, eli mies puhui niin vaikeaseloisesti tohtorin tasolla, että toimittajaraukatkaan eivät enää pysyneet kelkassa. Miten tuota voi sanoa populismiksi?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #68

#68:
Tuon tentin perustella syntyi kyllä kuva, että jos se Halla-aho on äärioikeistolainen, niin kyllä Li Anderssonin ja Antti Rinteen vasemmistolaisuuden eteen pitää laittaa ainakin kaksi äärtä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #97

Perussuomalaiset on yhtä vähän populistisia kuin äärioikeistolaisiakaan.

Populistihan on se joka lupaa kansalle mitä kansa haluaa - lue: rahaa. Ja juuri tätä Perussuomalaiset eivät lupaa: Ei satasta eläkeläsille, ei vauvarahaa, ei veronalennuksia, ei maksutonta toisen asteen koulutusta, ei sitä tai tätä.
Äärioikeistolainen taas on äärikapitalisti joka ajaa vain pääoman asiaa. Ja tätä ei Perussuomalaiset taida tehdä. Paremminkin tavallisen työtätekevän kansalaisen asiaa.

Populisteja ovat nimenomaan SDP, Kokoomus, Vasemmistoliitto, Kristilliset ja Vihreät. Jokainen näistä puolueesta lupaa "jokaiselle jotain". Kuitenkin tavallisella järjellä varustettu ihminen ymmärtää että lupauksia on mahdotonta täyttää.
Muistelen vain Kataisen "Sari Sairaanhoitajaa" ja koko sitä muuta porukkaa joille jokaiselle luvattiin jotain.
Ja mitä saivat: Valtionvelan 50:stä 100 mrd. ja päälle kenenkään tietämätömät vastuun mm. Kreikan veloista.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #68

Mitä populismiin tulee, se on sitä, että antaa monimutkaisiin kysymyksiin yksinkertaisia ratkaisuja. Siihen Hallu-aho juuri pyrkii, mutta akateemisen puhetapansa vuoksi ei muistuta perinteisiä populisteja, vaan mieluummin jotain Göbbelsia, joka hoiti propagandan älyllisesti ja laskelmoidusti johdattaen Saksan kansan turmioon. Halla-aho kykenee oraakkelimaisilla puheillaan lumoamaan ne, jotka eivät ymmärrä, paitsi sen, että hän on "Mestari". Uskonnollinen johdattelija siis.

Mitä maahanmuuttoon tulee, sen verran peruspersua fiksumpi Hallu-aho sentään on, ettei ryhdy kiistämään Suomen ilmiselvää tarvetta maahanmuuttajiin. Mutta hän haaveilee täysin epärealistisesti rusinoiden napsimisesta pullasta kuvitellessaan, että maahanmuuttajista voitaisiin valikoida vain ne, jotka häntä ja varsinkin persuja miellyttäisivät.

Hän vetoaa Suomen uuteen valtionuskontoon, taloususkontoon, esitellessään euromääriä siitä, mitä maahanmuutto maksaa. Tulopuolesta ja siitä, mitä nuo rahamäärät merkitsevät pitkällä tähtäimellä, hän ei pukahdakaan, saati kantasuomalaisen "hinnasta", kun sellaisesta vauvasta tehdään työikäinen ja -kelpoinen. Sen sijaan hän pyrkii tekemään kotoutumisesta vaikeaa, mikä johtaa syrjäytymisiin ja tasan niihin kauhukuviin, joita hän itse maalailee. Ja lisäksi hän leikkaisi kehitysapua, juuri sitä, jolla olisi mahdollisuus ehkäistä hallitsematonta maahanmuuttoa.

Toisin sanoen Halla-ahon edustama populismi lupailee maat ja mantereet, mutta keinoiksi hän esittelee sellaista, joka on omiaan edistämään juuri sitä kaikkea, josta hän maalailee uhkakuvia.

Sitä on populismi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #133

Mark "... rusinoiden napsimisesta pullasta kuvitellessaan, että maahanmuuttajista voitaisiin valikoida vain ne, jotka häntä ja varsinkin persuja miellyttäisivät."

Jäin itsekin pohtimaan, että keitä minä itse näkisin "oikeina" maahanmuuttajina?
Olen ymmärtänyt myöskin Halla-ahon puheista, että heidän kantansa ei suinkaan ole niin jyrkkä, kuin täällä usein annetaan ymmärtää. Tai halutaan ymmärtää väärin?

Turvallisista maista tulijat, jotka tulevat pakolaisstatuksella oman maansa työttömyyttä ja köyhyyttä pakoon, eivät minustakaan kuulu tähän tulijoiden ryhmään, joita ensisijaisesti pitäisi nyt auttaa. Suoraan surkeista leirioloista tulevat lapset ja naiset menevät minusta kirkkaasti ohi muiden ryhmien.

Testosteronilla kyllästettyjen työttömien miesten joukko aiheuttaa vain liian helposti Ruotsin kaltaiset ongelmat koko maahan. Tanska on nähtävästi myöskin lopen kyllästynyt heidän ongelmalliseen käyttäytymiseensä ja pakkopoistot ovat lisääntyneet viime vuoden aikana.

Toivottavaa tietysti olisi, että tulisi paljon koulutettua väkeä suoraan työluvilla, kuten on jo yli kymmenen vuotta sitten tullut mm. intialaisia insinöörejä paikkaamaan meidän vajettamme. Aasialaiset ovat myöskin hyvin sopeutuneet tänne, eikä heistä ole ollut pienintäkään kielteistä sanottavaa. Ei sen paremmin kuin venäläisistä tai virolaisistakaan, kun heidän länsimaiset tapansa ovat yhteneväiset meidän kanssamme.

Varsinaiset sotaa pakoon lähteneet ovatkin sitten vaikeampi pala valita ja kotouttaa, mutta toki siinä tulee kysymykseen jo sitten puhdas auttamishalu. Pyrkimyksenä pitäisi olla auttaa kaikkein vaikeimmissa olosuhteissa eläviä.

Sama linja näyttää olevan myöskin Kanadassa, Australiassa ja useassa muussakin Euroopan maassa. Kaikkia maailman köyhiä ei vain voi auttaa, vaikka haluakin olisi. Onko se sitten kansallisesti liian itsekästä, on taas uusi pohdinnan paikka.

Eipä taida mietteeni kovinkaan paljon persujen aatoksista poiketa, vai kuinka?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #172

"Aasialaiset ovat myöskin hyvin sopeutuneet tänne, eikä heistä ole ollut pienintäkään kielteistä sanottavaa."

Tarkoitatko irakilaisia vai afganistanilaisia?

"Ei sen paremmin kuin venäläisistä tai virolaisistakaan, kun heidän länsimaiset tapansa ovat yhteneväiset meidän kanssamme."

Virolaiset ja venäläiset johtavat kirkkaasti ulkomaalaisten tekemien rikosten määrän tilastoa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #175

Tuo väitteesi ei pidä påaikkansa.
2017: Rikokset / 1000 asukasta: Suomen kansalaiset 116,0 Ulkomaiden kansalaiset 159,9, Ruotsin kansalaiset 128,9, Viron kansalaiset 158,5, Ent. NL:n kansalaiset 121,0, Somaliaan kansalaiset 229,4, Muiden ulkomaiden kansalaiset 319,3.

Suomen kansalaiset sisältävät kaikki, myös kansalaisuuden saaneet ulkomaalaiset.
Valitettavasti ei tässä tilastossa ollut noita mainitsemiasi maita eriteltyinä.

http://www.stat.fi/til/rpk/2017/13/rpk_2017_13_201...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #179

Väitteeni pitää paikkansa, sillä puhuin rikosten kokonaismäärästä, en tuhatta henkeä kohden. Kun virolaiset ja venäläiset johtavat kirkkaasti sitä tilastoa, niin silloin ei ole syytä hehkuttaa kuinka hyvin he ovat tänne sopeutuneet.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #175

Ajattelin, niin mitä? - Vain niitä jo vuosikymmeniä sitten tulleita aasialaisia, niin Vietnamista kuin muualtakin sodan runtelemista maista. Hyvä kiitos, kun huomautit minua Juha. Innostun välillä vähän liikaa ja hössötän...

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #172

Mitenkäs se poikkeaa ihan koko Suomen maahanmuuttolinjasta? Persut korostavat joka asiasta sitä, että jos maahanmuutto lakkaisi, kaikki olisi hyvin.

Ei taida siis pitää tuo paikkansa. Hallu-aho toki yrittää edes vähän tuoda järkeä persujen touhuun, joka on kiistämättömän maahanmuuttovastaista. Oudosti hän poukkoilee puun ja kaarnan välissä silti, milloin on maahanmuuttovastainen, milloin kannattaa maahanmuuttoa. Tyypillinen poliitikko, joka yrittää vedota vähän joka puolelle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #65

Ovathan vastanneet kysymyksiin, Halla-aho ei työllisyyden lisäksi siihenkään mistä persut leikkaisivat.

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen

Yllättävän katkera sitoutumattomaksi, näytät olevan Halla-Ahoa ja persuja kohtaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minun rajallisen käsitykseni mukaan myöskään Apunen ja vierustoveri eivät myöskään ymmärtäneet kuinka hyvin Halla-aho vastasi, analyytisesti ja älykkäästi. Kukaan muu puoluejohtaja tuskin pystyisi tekemään samaa vaikutusta. Näin ylivoimaista älynsäihkettä saa kuulla harvoin.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Täytyy sanoa monissa asioissa eri mieltä olevanakin, että Halla-aho pärjäsi hyvin. Argumentoi selkeästi ja älyllisesti oman näkemyksensä puolesta. Toimittajat olivat todellakin välillä pulassa hänen kanssaan.

Kannattajaporukka ei kyllä varmaan ymmärtänyt tutkijataustan omaavan Halla-ahon sivistyssanoja, mutta toki taputti innoissaan kun Mestari puhui :D

Huvittaa tuo älyllinen kuilu Halla-ahon ja persujen lähinnä hörhöistä koostuvan muun johdon välillä ...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Muutama ns. hörhö vähemmän ja ps olisi selvästi nousemassa Suomen suurimmaksi. Voipi nousta vuodessa parissa muutenkin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #94

Kasvaa voi niin monilla eri tavoilla, mutta jos puolue kasvaa ei se voi olla paha asia demokratiassa, sehän tarkoittaa, että kansa on antanut valtakirjojaan urakalla.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#1

Niinpä, Halla-aho älykäs, esiintymistaitoinen ja karismaattinen mies.

Mutta missä vaiheessa tämä sivistynyt herrasmies notkahti pimeyden puolelle? Harmi, sillä nyt hän on väärällä asialla, mikä riittää nollaamaan kaikki hänen hyvät ominaisuutensa :(

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Ehkä se tapahtui kun hän ajoi Ruotsin läpi Tanskaan ja sieltä Hollantiin, otti opiksi mitä matkallaan näki.

Minä notkahdin pimeyden puolelle jo 1975 kun tutustuin islamiin, kiitin isääni, että toi minut Suomeen ja ryhdyin feministiksi. Nykyään pitää äänestää persuja, jos haluaa ajaa naisten ja sukupuolivähemmistöjen asiaa, vielä 80-luvulla oli vihreät.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mitä Sakari varsinaisesti tarkoitat tuolla "notkahti pimeyden puolelle?"

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #173

#173

Lähinnä H-a :n aikaisempaa toimintaa, joka kulminoitui KKO:n langettamaan tuomioon uskonrauhan rikkomisesta sekä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuskin mainittua toimintaa voi pitää kunniakkaana, vaikka ottaisikin huomioon H-a :n maahanmuutto- ja islamkriittisen agendan.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Itse pidän kovasti Jussin asiallisesta, rauhallisesta ja hieman sarkastisesta tyylistä. Ei Anderssonimaista julistamista, Rinne/Orpo takeltelua vaan sujuvaa tarinointia.

Vaikea pala toimittajille jotka olivat selvästi omien ennakkoluulojensa ja julistuksiensa vankeja. Varsinkin ilmasto-osuus oli tukalaa katsottavaa kun alettiin vetoamaan 1800-luvun kertymiin ja poseerausmielenosoituksiin, sen Jussi vei 100-0 rauhalliseen faktatyyliin.

Aavistuksen enemmän konkretiaa työllisyyteen mutta siinäkin totesi osuvasti, että yritykset (erityisesti pk) ne työllistävät, ei valtio tai hallitus.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ilmastokysymyksissä on helppoa nyt saada kansa puolelleen, kun "vanhat" puolueet ovat hurahtaneet uskoon, ilmastokysymysten äärellä. Puolueille on tullut jonkilainen pakko olla ilmastokysymysten takana, vaikka eivät itsekään tiedä mihin mikäkin vetoomus johtaisi. Antti Rinne oli kaikkein eniten ulkona ko asiasta.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Näin on. Siitä puolueet ovat hellyttävän yksimielisiä unohtaen sen, että Suomella on sen verran pitkä etumatka, että voitaisiin hetki odotella muiden ottavan meitä kiinni.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Yle uutisoi tänään, että Kiinassa rakennetaan nyt oikein urakalla lisää kivihiilivoimaloita. Aikovat lisätä kivihiilen käyttöä 30 % vuoteen 2030 mennessä. Tuo 30 % on enemmän, kuin USA:n koko vuotuinen kivihiilen käyttö konsanaan.

Kiina on mukana myös rahoittamassa ison määrän kivihiilivoimaloiden rakennustöitä maan omien rajojen ulkopuolella. Kaikista Kiinan ulkopuolella olevista kivihiilivoimaloista Kiina on rahoittamassa 25 % osuudella investointeja.

Täällä sitten pidetään ilmastovaaleja, ehdotetaan lihalle ja maidolle haittaveroja ja silleen...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #73

Kiltti ja velkainen suomi haluaa aina olla kaikessa hyvässä ja rehellisessä toiminnassa olla eturintamassa ihan tyhmyyteen asti.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #73

Niin. Eli nuo persunketaleet on oikeassa että siellä pitäisi tehdä muutos

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #73

#73:
Vihreät pitävät naiiviutta kansalaisvelvollisuutena.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Törkyturpa oli paras anti. Muuten heikko esitys.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Huonompi kuin Orpo, mutta Anderssonin pöllytti 100-0.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Artturi pistää puoluejohtajien esiintymiset järjestykseen oman puoluekannatuksensa mukaan. Minusta Halla-ahon esiintyminen oli tähänastisista parasta, vaikka PS:ää kannattaisin puolueista ehkä vähiten.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #47

Näin tosiaan tein, käsi pystyyn virheen merkiksi. Olihan tämä tähän mennessä mielenkiintoisin haastattelutuokio.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Yleensä olen kanssasi useimmista asioista samaa mieltä, vaikka en ole kannabista koskaan käyttänytkään. Minusta Halla-aho pärjäsi hyvin tentissä ja otti aivoon tenttaajien monen vastauksen keskeyttäminen. Halla-ahohan sinänsä vastaa nopeasti ja ytimekkäästi, joten ensimmäisen lauseen keskeytys oli turhaa.

En äänestä koskaan persuja, mutta Halla-ahon sinänsä rationaalinen lähestymistapa oli aika virkistävä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Nyt minun tuli heti mieleeni taas erään filosofin pätevä mietelause: ” Kun todellinen nero/älykäs ihminen ilmestyy maailmaan, niin tunnette hänet siitä, että kaikki muut ovat häntä vastaan”. Tosin alkuperäisessä tekstissä sanottiin vähän ilkeämmin vastustajista :).

Minusta voi Suomen haukutuimmalle miehelle antaa tunnustus hänen älystään ja nokkelasta asian haltuunottamisestaan, eikä lyödä pelkästä siitä ilosta, että voi sen tehdä. Ei se tarkoita sitä, että olisi samaa mieltä kaikesta Halla-ahon kanssa poliittisesti, mutta älykkyyden voi sentään tunnustaa leimautumati silti itse persuksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin Halla-ahon älykkyyttä kuvaa mielestäni sekin, että hänen poliittinen esikuvansa on Väinö Tanner.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #23

Väinö Tanner tosiaan oli monessa mukana, työväenliikkeen yhtenä johtajana parlamentarismin alkuaikoina, sisällissodassa antivallankumouksellisena, osuuskuntaliikkeen johtajana, itsenäisyyden alkuaikojen nopeahkosti ministerinä ja vt. Presidenttinä. Sodan aikana poliittisena lukkona Neuvostoliittoa vastaan. Sotien jälkeen "Suomalaisena Marttyyrinä", sotasyyllisyysoikeudenkäyntien jälkeen ja vielä kerran kansallismielisen demaripuolueen johtajana.

On aika mielenkiintoista Halla-aholta rinnastautua Tanneriin? Hän on todennut aikoinaan, ettei tiedä "mitään alhaisempaa, kuin pohjoismainen sosialidemokraatti".

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Halla-aho on väitellyt Helsingin yliopistossa v. 2006 filosofian tohtoriksi. Väitöskirjan nimi on ”Problems of Proto-Slavic historical nominal morphology: On the basis of Old Church Slavic. TV:n esittelytekstissä hän oli ”filosofian maisteri”. Kyllä hän maisterikin tietysti on, mutta esittelyteksteissä on tapana mainita asianomaisen korkein tutkinto, mitä TV:n toimitus ei ilmeisesti tiedä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #33

Lapsus tosiaan hairahtua tittelissä joka on varmasti kaikkien tiedossa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #39

Lapsus ?

Käyttäisin sanaa harkittu teko mutta samalla karkea virhearviointi.

Tällaisissa fake news-perusasioissa Ylen puolueellisuus ilmenee paljaimmillaan.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi Vastaus kommenttiin #69

Omituinen moka joka tapauksessa. Suomessa ei näissä vaaleissa taida olla kuin yksi puolue, jonka puheenjohtaja on tohtori akateemiselta arvoltaan?

Kuinka monta tohtoria muutenkaan on Suomen poliittisissa puolueissa puheenjohtajina ollut, ainakaan viime vuosina. Eino Haikala taisi 1970-1980 -lukujen vaihteessa olla SKYP:n tri-pj !

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #130

Unohdat ainakin Tarja Cronbergin (vihr), taitaa olla peräti tuplatohtori.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #132
Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi Vastaus kommenttiin #142

Ihan totta, olihan heitä. Tarja ja Alexander olivat pudonneet pois käyttömuististani, sori siitä!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #152

Entä Paavo Väyrynen...

Hän on sentään ollut kolmen puolueen puheenjohtajana.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #184

Markku Nurmi otti nyt turpaan 6-0

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Jussi pärjäsi hyvin, pelleilimättä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jussi on karistanut harteiltaan vanhapersujen Timon pellemanttelin, mutta narrin sielu elää hyvin vielä. Narrihan on parhaimmillaan, kun hän ilveilee toisten kustannuksella.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tarkoitatko Ari hänen pelleilevän tiedoillaan tai älyllään?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Vain älykäs voi pelleillä tiedoillaan, eli ilveily on kaikista korkein kaeskustelun muoto.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Kokonaisuus toi Halla-aholle tähnastisista parhaat pisteet.
Perustelen: Ei pitkästyttänyt.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jotu Karjalainen oli kuullemma nukahtanut Orpon haastattelun alkumetreillä;)))

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Karjalapoikiiha miekii. Uni tuli.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Halla-aho puhui ummet ja lammet osaamatta tai haluamatta tiivistää sanomaansa, monotonista puhetta vaan riitti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Katsoimme varmasti samaa ohjelmaa;) Välillä jo luulin että olin katsonut pikkukekkosta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jos maan asiat saataisiin pelkällä puhumisella kuntoon niin Halla-aho olisi vahvoilla. Kenen mielestä se riittäisi?

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #27

Ainakin jotain muuta kuin plaa, plaa, plaa, ilmastonmuutoskin poikii suomalaisia keksintöjä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #21

Kuinka usein Seija on nähnyt Sipilän, Rinteen tai Anderssonin esim. menneen peseen vanhuksia pelkän poliitikkoina puhumisen sijaan?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Jospa hän ei halunnut mennä mukaan tyhmiin kysymyksiin ja vastauksiin, vaan oikaisi suoraa olennaiseen.?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Olennaista olisi ollut vastata edes siihen millä keinoilla työllisyyttä edistetään, mutta ei ollut eväitä siihenkään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #25

Halla-ahon politiikka on seurailla muiden politiikkaa ja sivuta niitä hyvissä kohtaa, oma linja on rajat kiinni linjauksen ohjastama. Ilman sitä ei ole mitään.

Kuten kirjoitin siinä on altruismi alistettu ehdolla rajat kiinni.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #25

Niissä keskusteluissa, joita minä olen seurannut, ei juurikaan todellisia, toteuttamiskelpoisia ratkaisuja ole esitetty. Siinä mielessä ei Halla-ahon haastattelu juurikaan muista poikkea.

Kuten olen kirjoittanutkin, niin Halla-aho ilmastoasiassa on järkevin puoluejohtaja tähän mennessä nähdyistä.

Jo nähdyistä Rinne oli selkeä rimanalitus ja vielä kenties tuleva pääministeri. Voi Suomiparkaa!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #45

Sikäli Sipilä on pääministeriehdokkaista ainoa, jolla on näyttöä siitä, että hänen hallitusaikanaan työttömyys on vähentynyt. Siitä riippumatta, onko se hänen vai yleisen kehityksen syytä. Ainakaan hänen hallituksensa ei ryssinyt muualta saatua vetoa niin, että luottamus olisi kadonnut noususuhdanteessakin.

Orvolla ja Terholla on sen verran näyttöä, että he ovat olleet johdonmukaisesti mukana.

Rinteellä ja Haavistolla on näyttö edellisestä hallituksesta, että jo silloin alkaneeseen kansainväliseen noususuhdanteeseen ei päästy mukaan. Voihan sen tietenkin laittaa Kataisen ja Stubbin syyksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Valitettavsti tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan;)

Käyttäjän SimoHyytinen kuva
Simo Hyytinen Vastaus kommenttiin #26

Viisaalta saat tyhmiin kysymyksiin tyhmiä vastauksia. Miksi mäyräkoiralla on niin lyhyet jalat? - Jos ne olisivat pidemmät, ne tulisivat selästä läpi.

Tuo menttaliteetti paistaa Halla-ahosta läpi, jota hän näpäyttikin muutaman kerran. Sarkasmiksikin sitä voisi kutsua.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Toinen juontajista keskeytti jokaisen vastauksen, mikä hiukan häiritsi asioiden käsittelyä.

Aika omituista oli sekin, että puhetta kommentoimaan tai lähinnä persujen mielipiteitä kritisoimaan oli otettu HBL:n toimittaja. No, luotan siihen, että tasapuolisuuden vuoksi RKP:n vaalitentissä on Suomenuutisten toimittaja kertomassa tuoreeltaan, mitä jokaisesta käsitellystä asiasta pitää vastuullisen ja tiedostavan kansalaisen oikeasti ajatella.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ai, en tiennyt kuka nainen oli, mutta hän selkeästi halusi tyrmätä kaiken, enkä enää ihmettele miksi. Kielipuolueen ainoa kritisoija puolue toki ansaitsee kaikki haukut:)

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tuo RKP:n tentti taisi mennä jo menneellä viikolla. Ei ollut Suomen uutisten toimittajaa.

Mutta toisaalta, tämä toimittajahan ei oikein osannut sanoa mitään.
Molemmat, sekä hän että Apunen olivat ihan pihalla puheen ja tentin jälkeen.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Apunen oli selvästi harmistunut Jussin onnistuneesta tentistä/puheesta. Sen verran heikkoja olivat hänen perustelunsa.

Jussi on aivan omaa luokkaansa. Älykäskin voi esittää asiansa selkeästi ja analyyttisesti, kuten Jussi tekeekin.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Joo, yleensä Apunen on vakuuttava, mutta nyt tuli pitkä miinus CV:en. Tuli mieleen se Sannikka/Ukkola jakso, jossa Sannikka haastatteli Jussia antaen hänen vastata rauhallisesti kysymyksiin päällepuhumatta. haastattelu soljui jouheasti ja olin välillä aistivani Sannikan olevan samaa mieltä Jussin kanssa Jussin tajuavan sen. Saattaa johtua siitä, että Sannikka on itsensä kanssa sinut, taitava ja sivistynyt toimittaja. Seurilta myös huono työrupeama.

ps Odotin milloin Ginmanin alaspäin avointa puoliympyrää muistuttava suu olisi muuttunut täydeksi ympyräksi.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kaiken kaikkiaan, Apunen oli jo puheen jälkeen täysin hukassa tyyliin "Kuinkas tässä näin kävi?)
Tenttauksen jälkeen mies ei saanut kunnolla suutaan auki. Yhtä vähän kuin Ginman.
Liekö tämä johtunut siitä että he fiksuina ihmisinä tajusivat että se mitä Halla-aho sanoi on prikulleen niin kuin asia on.
Ei mitään höttöä eikä populismia. Ei satasia eläkeläisille, ei vauvarahaa, ei lisää hoitajia tylliin 200 milj. Ei mitään turhia lupauksia eikä äänten kalastelua lupauksilla.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Niin, vai onko Halla-ahosta tehty "narri"? itse olen sitä mieltä, että kyllä tekemällä sitä yritetään...hmm, jokaisessa sirkuksessa se vakavamielinen joutuu aina narrin rooliin.

Tänään ajelin Hämeenlinnasta Pääkaupunki seudulle duuniin ja tievarsia koristi vaali mainostauluja. Mietin katsellessani niitä ja totesin: Paljon ihmisiä hakee Suomen tivoliin töihin ja hakijoilla on omat vahvuutensa erilaisiin temppuihin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

"Hovinarri eli narri oli hoviin kuulunut henkilö, joka huvitti isäntäväkeä muun muassa sukkeluudellaan". (Wikipedia)

Sukkeluutensa Jussi on tänään taas kerran todistanut ja Kaijakin takaa tuon mielipiteeni monissa eri kommenteissaan.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Häiritsevää Halla-ahon haastattelussa oli toimittajien ja myös kommentoijien todella suuri vaikeus peittää vastenmielisyytensä haastateltava kohtaan. Apusella ja HB:n päätoimittajalla ei ilmeisesti ollut joko kykyä tai halua kuulla mitä Halla-aho puhui. Molemmilta hyvä esimerkki siitä kuinka laittamalla aivot vastenmielisyysmoodille, kuulee aivan omiaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Totta. Riippumatta tyystin omista käsityksistään, toimittajien ja kommentoijien pitäisi kyetä olemaan tasapuolisia puheenjohtajien suhteen ja oikeasti kuunnella heitä. Onnistuminen tässä jäi nytkin puuttumaan.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

#30

Oli tässä haastattelussa selkeä ero verrattuna vihreiden Haaviston fanipoika -tapaamiseen. Tiedä sitten mistä syystä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Tekstinä ja oivalluksina tämä oli sitä parasta Aria, joten kiitän, koska aihetta on. Tekstisi vain panee kokonaisuuden ja yksityiskohdat niin pakettiin, että ei jää paljonkaan kommentoitavaa.

AA: "Jussi Halla-aholle sanoisin, että altruismi on hyvä asia, mutta "Kaikki, mitä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää se heille" (Matt. 7:12)."

Aamen.

Suomen perustuslain mukaan ihmiset ovat yhdenvertaiset lain edessä. Tässä puhutaan Suomen lainsäädännön alaisuudessa elävistä ihmisistä vailla mitään erotusta.

AA: "Persut ovat kuin nykypäivien narri."

Narri-instituutio oli tärkeä, kenties jopa välttämätön. Vaikka narri tietyllä tavalla hallitsi hallitsijaa ja toimi kenties tämän alter egonakin, narrin tehtävä ei ollut hallita valtakuntaa - ja tämän hallintoalamaiset ymmärsivät.

AA: "Jussi Halla-aho pärjäsi hyvin, mutta rajat ovat onneksi auki, jotta ihmiset voivat tulla ja mennä."

Suurin osa maailmaa on ulkomaita ja me siellä kaikkialla ulkomaalaisia. Hyvä että rajat ovat auki myös meidän tulla ja mennä - me emme vain yksinään itsellemme voi ottaa sellaista etuoikeutta ilman että kunnioittaisimme kansainvälisiä sopimuksia ihmisten oikeudesta hakea turvaa myös meidän maastamme, eikä ole sanottua, ettemme olisi vielä joskus itse paossa omasta kotimaastamme, vaikka nyt on näin. Sinä sen jo mainitsitkin: Matt. 7:12.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Tässä ilmastoasiassa on kyllä pakko olla Halla-ahon kanssa samaa mieltä. Kuten hän sanoi, Suomi on useimpiin maihin selkeästi asiassa muita edellä. Voi kysyä, miksi ei ponnisteluja kohdenneta sinne, jossa asialle oikeastaan ole mitään tehty?

Ikävä kyllä suomalaiset ovat asiassa hurahtaneet, järki ja realismi ovat unohtuneet. Luodaan kuvaa, että Suomi voisi koko maailman ilmasto-ongelmat ratkaista. Promillen osuuden muutoksella ei kokonaisuuteen ole mitään vaikutuksia. Tai onhan sillä vaikutuksia, tuhotaan Suomen kilpailukyky maailman markkinoilla ja tuetaan toimintaa maissa, jotka eivät asian eteen ole halukkaita mitään tekemään.

Kuten jo on nähty, on jo luotu monille nuorille pelko tulevaisuudesta. Eikä ole edes varmaa, että nyt tieto johon päättäjät uskovat on edes paikkansa pitävää. Muistelen, että jo vuosia sitten on luotu uhkakuvia, joiden jo olisi pitänyt toteutua, vaan eipä näin ole käynyt. On kuin lahkoilla, jotka ovat tarkan vuosiluvun maailmanlopulle antaneet.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Vaikka Rinteen esiintymistä, lähinnä hänen ulostuloaan arvostellaan niin Rinne on tähän mennessä ainoa puheenjohtaja, tosin takellellen, joka on edes yrittänyt tuoda puolueensa konkreettisia toimia mihin vaalien jälkeen Suomessa olisi pyrittävä. Halla-aholle pisteet rauhallisesta esiintymisestä, mutta jos näkemys Suomen suunnasta tulevaisuuteen puuttuu kokonaan, niin silloin siitä puuttuu kaikki.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Älykäs Halla-aho ei siis voi olla populisti, koska hän puhuu sanoilla joita tyhmä kansa ei ymmärrä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

AG: "Vaikka Rinteen esiintymistä, lähinnä hänen ulostuloaan arvostellaan niin Rinne on tähän mennessä ainoa puheenjohtaja, tosin takellellen, joka on edes yrittänyt tuoda puolueensa konkreettisia toimia mihin vaalien jälkeen Suomessa olisi pyrittävä."

Arto, olet puolittain oikeassa, mutta se toinen, joka on tässä toiminut samoin kuin Antti Rinne, sinulta jäi mainitsematta, nimittäin Li Andersson.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juu, Antti Rinne on konreettisesti kertonut asioita, jotka koituisivat tuhoksi Suomen taloudelle. Kiitos siitä konkretiasta!

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #55

Porvarihallitus on näyttönsä antanut. Se lienee ansaitsee kohtalonsa toimintansa perusteella. Jos ei, niin millä perusteilla?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #66

#66:
Ei ne näytöt nyt mitenkään kauhean huonoja ole. Kansantuote on taas kääntynyt kasvuun, vientikin on kasvanut, työllisyys parantunut, vuotuinen palkkaumma kasvanut muutamalla miljardilla ja velkaantuminenkin hidastunut tuntuvasti. Saa nähdä, saako sitten näiden ansioiden mukaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Värillisten silmälasien lävitse katsottuna ehkä olet oikeassa;)))))))))))))

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Veljekset kuin ilvekset, Juha (nro 54) ja Ari (nro 55), kun katsotte maailmaa erilaisesta kulmasta, teille molemmille asiat näyttävät tuolta. Toisaalta, jos pelkästään tässä maassa olisi 5,5 miljoonaa samoin ajattelevaa kuin minä tai teistä kumpikaan, eihän sitä kestäisi Jounikaan (eikä kai perinteinen Erkkikään). Tärkeintä on kuitenkin vapaa ajatusten polyfonia: siitä se demokratia syntyy. Totean, että vaikka eduskuntapuolueissa ei itselleni olekaan yhtäkään, jonka ohjelman tyystin jaan, Li Anderssonin johtaman ryhmän käsitykset saroilta verotus, koulutus, sote, työelämäkysymykset, perustulo, jaan. Siksi, että hyvin perustellut ja harkitut käsitykset toimisivat koko yhteiskunnan hyväksi talous mukaan lukien, ei vain kapeiden intressiryhmien kuten viime vuodet vallinnut tapa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #62

Jouni ei siis suvaitse erilaisuutta??? Pitäisikö laittaa erilaiset putkaan?

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #91

Päinvastoin, sitähän nimenomaan kirjoitin. Kirjoitinko epäselvästi? Sinulla oli selkeä hymiö, ja ymmärrän huumoria (= sehän on samaa kuin suhteellisuudentaju) sekä viljelen sitä itsekin.

Todettakoon ykskantaan, että Juha katsoo minun käsitykseni mukaisen olevan maamme taloudelle turmioksi. Minä taas katson hänen(laisensa) käsityksen olevan maamme taloudelle, koulutukselle, yhteiskuntarauhalle ja tulevaisuudelle turmioksi.

Pyrin siis sanomaan, että toiset olkoot omaa mieltään, minä omaani ja käsitykseni mukaan oikeistolaisella menolla - käsitykseni mukaan - menemme turmioon monellakin tasolla.

Putkat demokratioissa (ja mehän olemme tällä palstalla tietääkseni kaikki polyfonian eli moniäänisyyden eli demokratian puolella) vain roistoille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä minunkin täytyy Kaijan ja joidenkin muiden tavoin antaa pisteet Halla-ahon loogiselle ja sanavalmiille tavalle viestittää sanomaansa. Sitä auttaa myös se, ettei hän todellakaan katso tarpeelliseksi pitää yllä poliittista korrektiutta tietyissä kysymyksissä, joissa on tapana ulvoa sopulien tapaan samassa kuorossa, koska asiasta vallitsee virallinen totuus. Ilmastonmuutoskysymyksen kohdalla olisin itse ilmaissut vieläkin pitemmälle mennen samankaltaista sanomaa kuin Halla-aho teki.

Maahanmuuttoasiassa hän ei mielestäni pystynyt perustelemaan perussuomalaisten äärikriittistä asemoitumista tyydyttävästi, kun vastapainonoksi esitettiin kansakunnan näivettyminen työntekijöiden puutteessa ja syntyvyyden alentuessa. Tämä onkin suurin ongelma omalla kohdallani persuihin suhtautumisessa.

Halla-ahon ongelma puolestaan on se, että ajan hermoilla olevat koulutetut ihmiset ovat taipuvaisempia menemään mukaan "tiedemiesten" esittämiin spekulatiivisiin skenaarioihin sen sijaan, että ajattelisivat asioita omalla "kaupunkilaisjärjellään" (common sense) ja siksi hyvin suuri osa persujen kannattajakunnasta koostuu niin sanotuista "junteista", jotka eivät piittaa niistä akateemisista pähkäilyistä. Puolueen imago saa tällöin tietyllä tavalla skitsofreenisen leiman, kun tohtorismies vetää takametsien miesten porukkaa ja joutuu ottamaan huomioon ennen kaikkea sen piirin ajatusmaailman. Eihän tuo vaalivideokaan varmasti ole ollut tuossa ylimenevässä muodossaan Halla-ahon itsensä ensimmäinen preferenssi, mutta se aktivoi porukkaa, jota pitää aktivoida.

Suomessa on varmasti viisimiljoonaa erilaista kombinaatiota mielipiteistä erilaisista asioista eikä yhdenkään puolueen ohjelma tai yhdenkään poliitikon ajattelutapa satu täysin yksiin kenenkään äänestäjän kanssa. Toistensa vastakohdilla persuilla ja vihreillä on molemmilla asioita, joita kannatan, mutta kummallakin on myös sellaisia asioita agendassaan, jotka asettavat totaalieston heidän äänestämisekseen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juhaan voi aina luottaa, hyvää kerrontaa illan tapahtumasta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Narrimaisin toistaiseksi tässä vaalitenttisarjassa on ollut Antti Rinne.

Hän päätyi lukemaan painettua tekstiä SDP:n vaaliohjelmasta ollakseen varma siitä mitä mieltä hän on :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nyt Pekka sekoittaa narrin ja klovnin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

On mielenkiintoista nähdä, miten Halla-aho käyttäytyy siinä vaiheessa, kun pitää todella sopia erimielisten kanssa...

Sinisten kanssa vielä onnistui tuo 'It's my way or highway' mutta hallitusneuvotteluissa?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Umpikepulainen antaa Halla-aholle 10 pistettä. Tähän mennessä kaikista paras. Apunen ja Ginman suurinpiirtein hukassa.

Kukahan älykääpiö on keksinyt tuon Apusen & kumppaneiden osion noihin puoluejohtajien tentteihin.
Minulle ei ole auennut, mitä lisäarvoa ne tuovat noihin haastatteluihin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minulle tuli yksi vertailukohde tästä lähinnä mieleeni ja silloin vastakkain vaalitentissä olivat Lipponen ja Aho. Se tentti ei myöskään jättänyt ketään kylmäksi, vaikka muuten puolueena ne eivät olisi olleet sen kummemmin mitenkään tärkeitä. Moni muistelee sitä vieläkin hyvänä ohjelmana:)

Siinä Esko Aho oli ylivoimainen niin puhujana , kuin älyn säihkeenkin puolesta, että tunsi vain Lipposta kohtaan myötähäpeää ja sääliä. Nyt tuli sama tunne tässä asetelmassa ja ei edes kaksi sinänsä fiksua toimittajaa pärjännyt kunnialla Halla-ahoa vastaan. Kuka siihen ennakkoon olisi osannut edes varautua?

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Mutta Kaija hyvä!

Mitäs sitten tapahtui 1995 vaalien jälkeen? "Mooseksen" hallitus pisti valtakunnan asiat kuntoon "puhuvan pään" katastrofin jälkeen!

On puhujia ja tekijöitä! Ja ne ovat yleensä eri henkilöitä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vieläkö Raimo puolustaisi Sipilän ja Orpon päätöstä tyrmätä Halla-aho hallituksesta ja ottaisi siniset tilalle, kuten lähihistoriassa vielä tapahtui. Minusta se oli silloin vääryys, nyt moni on tullut minun linjoilleni eilisen haastattelun jälkeen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Totesin aikanaan, että itse en olisi uskaltanut heittää perussuomalaisia ulos kokeilematta. Toisaalta tilanne oli Sipilän kannaltakin aika paha. Kokoomus oli aika jyrkästi ilmoittanut, että Halla-aho ei käy. Halla-aho taas oli ilmoittanut, että ei tule ministeriksi.
Aikamoinen pattitilanne.
Taktisesti oikein olisi ollut pakottaa Halla-aho valitsemaan. Joko puheenjohtaja tulee hallitukseen mukaan päättämään tai sitten puolue lähtee.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #197

Eli hallitus kaatuu? Eihän se olisi kestänyt ensimmäistäkään epäluottamusäänestystä.
Ja sitä Juha Sipilä ja Petteri Orpo ei voinut hyväksyä. Tuo vaihtoehto oli poissuljettu.
Hallitushan ei ollut noudattanut hallitusohjelmaa joten Halla-aholle olisi ollut poliittinen itsemurha lähteä mukaan tuohon hallitukseen jos ei hallitusohjelmaa sitouduta noudattamaan.
Tuolloin keksittiin ehdottaa Soinille, joka oli puolueeseen tyytymätön koska perintöprinssi Terhoa ei valittu puheenjohtajaksi, että jos riittävän monta jää niin hallitus voi jatkaa.
Sipilällä ja Orpolla oli soten rakentaminen edessä ja siinä oli kyseessä niin suuret rahat ja valta että se meni kaiken edelle.

Käyttäjän JuntunenMartti kuva
Juntunen Martti

Eilen oli hieno ilta,kun Li Andersson nousi vaalitenttien huipuksi. Vanhempaa Rakennustyöläisten ja SKDL:n sekä Kalevi Kivistön liike-88 kannattajaa lämmitti mukaavasti, varmaan Ariakin, kun olit meillä silloin ehdokkaana.
Tänäiltana tehtiin pohjanoteeraus,synkin ilta ja oli ahdistavaa kuunnella epätervettä puoluetta.
Persut jätti köyhät ja on oikeistolaisin puolue talouspolitiikassa sekä inhimillisyyttä ei ole tippaakaan. Kai se on ikuinen paikka oppositiossa,paras paikka sanoisin. Viimeksikään ei ollut äänestäjillä kuluttajansuojaa, niillä, jotka erehtyi persuja äänestää.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mitä populismiin tulee, niin kannattaa miettiä demareiden puheita. 1-3 miljardiin lisää rahaa. Veroja vaan vähän viilataan ja vain suurituloiset joutuvat maksamaan kokonaisuudessaan pikkaisen enemmän.

Eläkkeitä nostetaan. Tämä näkyy jostain luin, että jo 44% eläkeläisistä kannattaa demareita. Siirtymä on ollut suurta.

Kikyjä ei enää tule koskaan.

Aktiivimalli puretaan.

Käsittääkseni nimenomaan puolueohjelman mukaan julkista palkkausta parannetaan palkka-tasaarvon nimissä. Vaikka julkisella tehdään vähän työtunteja yksityiseen verrattuna. Eli käytännössä heidän palkkansa pitää olla parempi, jotta päästään samoihin ansioihin enemmän työtä tekevien kanssa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tätä haastattelua vaivasi kyllä erittäin paljon toimittajien päällepuhuminen ja jatkuva keskeyttäminen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hyvinhän Halla-aho pärjäsi kahden kiltin toimittajan kanssa, mikä ei ole yllätys sen jälkeen kun aikoinaan teki saman tempun kolmen konkarin raskaassa pommituksessa (Saska Saarikoski, Ruben Stiller, Leif Salmén). Nykyisessä Euroopassa puolueet kuten perussuomalaiset kuuluvat ilman muuta demokratiaan ja toimivat kansalaisten tärkeänä varaventiilinä. Ellei Suomessakaan sellaista olisi ollut, niin se olisi yksinkertaisesti pitänyt keksiä. Silti, itse en edes ajatuksissakaan pystyisi äänestämään persuja juuri siihen kuuluvien törkyturpien takia (etnot, pvl, evoluution- ja holokaustinkieltäjät jne). Älykkään Halla-ahon selkein virhe onkin siinä, ettei potkaissut niitä johonkin ulkoavaruuteen. Siinä mielessä hän tekee saman virheen kuin Soini: kaikki äänet kelpaavat, soraäänetkin.

Kansallismielisyys on yleisinhimillinen ilmiö (minusta Emmanuel Macron on hyvin kansallismielinen), mutta silti kohtuus kaikessa. Juuri näistä "törkyturpasyistä" perustettiin Hollannissa uusi puolue, joka yhtäkkiä onkin maan suurin. Suomen "light-versio", siniset, eivät ikinä pysty tuollaiseen suoritukseen. Ehkä vastaavanlainen uuspuolue syntyy kuitenkin myös tulevassa Suomessa, koska juuri sellainen näyttää imevän äänestäjiä kaikista puolueista. Sen verran (Brysselin) nykymeno ottaa ihmisiä pattiin, laidasta laitaan..

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Halla-aho on oiva esikuva persuille, rauhallinen ja hyvin argumentoiva.

Se hallitustyöskentely olisikin mielenkiintoista nähdä, ja perustella sellaisiakin päätöksiä, jotka eivät kenttää miellytä.

Se kenttä ja äänestäjä onkin se suurin persujen ongelma. Muissa puolueissa äänestäjä käsittää, että ei hallituksessa mennä yhden puolueen tavoitteiden mukaan, pakko on sopeutua.

Persujen äänestäjä ei sitten taas tajua tätä asiaa, ja silloin tulee väistämättä isoja ongelmia.

En usko, että Halla-aho haluaa hallitukseen, mahdollisimman iso oppositiopuolue on tavoitteena.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suosittelin "yleisellä tasolla" viestiäsi. Sen sijaan uskon kyllä, että Halla-aholla on oikeasti hinkua myös hallitukseen. On se hillo niin makeata.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Oma mielipiteeni on että jatkossa älykkäintä perussuomalaisilta olisi lähteä hallitukseen vain suurimpana puolueena (tuskin siis tällä kertaa vielä). Tai sitten niin kovat hallitusehdot että hallitus tosiaan hajotetaan mikäli niistä ehdoista poiketaan.

Luulisi olevan mielessä mitä käy kannatukselle hallituksessa mikäli toimivat äänestäjiensä tahdon vastaisesti.

Ennustelen muutenkin erityisiä vaikeuksia juuri seuraavalle hallitukselle... Ei välttämättä kestä loppuun asti. Oppositiossa jokin puolueista päässee suht varmasti erityisen paljon kasvamaan...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- En usko, että Halla-aho haluaa hallitukseen, mahdollisimman iso oppositiopuolue on tavoitteena.

Samaa uskon. Ehkä syynä on se katkera kalkki jota Sipilä ja Soini yhdessä Orpo/Vapaavuoren kanssa hänelle juottivat.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ari kirjoitti: "Ehkä syynä on se katkera kalkki jota Sipilä ja Soini yhdessä Orpo/Vapaavuoren kanssa hänelle juottivat".

Arin pätevältä listalta puuttuvat kuitenkin vielä kaksi herraa, jotka myös olivat varsin aktiivisesti mukana kyseisessä jupakassa: Arvo Pohja sekä Sauli Niinistö.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/223072-sauli-niin...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #99

Niinistö oli ainakin jälkeenpäin toista mieltä Sipilän kanssa Juhan lentoharjoituksista.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #100

Molemmat varsin hyviä miehiä selittämään...(kuten mekin).

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #102

Selitys on aina paikallaan, jos ei ole myöhässä.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä Vastaus kommenttiin #99

Odottelen malttamattomana Arvo Pohjan populistista takinkääntöä.
Itse asiassa odotan, kuka ehtii ensin: Kesk, sd, kok?
Raottamaan hallitusovea Halla-aholle.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #105

Kyllä noiden arvojen on nähty käännähtelevän ennenkin mikäli kannatuslukemat muuttuvat kuten nyt taas näyttää käyvän. Arvopohja on siis alati muuttuva. Toivon mukaan sen ymmärtäminen ei järkytä ketään liikaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #106

Minun arvopohjani ei heilu gallupien tahdissa. On aivan sama vaikka perussuomalaiset olisivat nyt jo ykkösenä. Mitä se minun napaanin kalvaisi?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #108

Ei sen pitäisikään. Pidä omat arvosi ja puolusta ja tue niitä. Muuta arvojasi vain mikäli huomaat että olet jossain kohtaa ollut väärässä. Ei tuon vaikeaa teoriassa pitäisi olla. Joskus käytännössä voi vaikeuksiakin ilmetä riippuen tilanteesta...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #108

Tämä on totta. Itse päätän mitä äänestän ja niin on hyvä kuinka käy.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #105

#105. Orpohan se ensimmäisenä hallitusovea raotti.

Siteerataanpa Jussia itseään:

"Kokoomus muuttui pellepuolueeksi Ilkka Suomisen, Ilkka Kanervan, Riitta Uosukaisen, Piia-Noora Kaupin ja Ville Itälän päästessä puikkoihin. En kannata kovin lämpimästi sitä, minkä otaksun keskiarvoiseksi "kokoomuslaiseksi arvomaailmaksi"."

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Perinteiset konservatiivipuolueet Kokoomus ja Keskusta jättivät pelikentän persuille. Ensin mokattiin hallituksen keskeisissä tavotteissa ja sitten vaalien alla lähdettiin mukaan ottamaan vastuuta tulevaisuudesta esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja kiertotalouden osalta.

Suomessa on kuitenkin merkittävä konservatiivien joukko, jota ei vastuunotto tulevaisuudesta pätkäkään kiinnosta. Eikä uuden oppiminen. Eikä mikään muutos siihen menneeseen maailmaan, jonka kokee turvalliseksi ja hallittavaksi.

Konservatiivien pitäisi muistaa, etteivät heidän äänestäjänsä kaipaa mitään muuta muutosta kuin, että itse saisi lisää jotain hyvää. Jos vielä löytää ulkopuolelta syyllisen ongelmiinsa, niin aina parempi.

Vastuunotto tulevaisuudesta on Vihreiden juttu. Vastuunotto tulevaisuudesta kiinnostaa niin pientä osaa äänestäjistä, ettei konservatiivien kannata lähteä marjaan samoille apajille. Halla-ahosta voi ottaa oppia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuskin jättivät, mutta nyt perussuomalaiset keikkuvat gallupeissa jo kolmantena, joten vihreät ja kesustalaiset on jo ohitettu. Vihreät kääntynyt vieläpä laskuun, eikä kokoomuskaan ole Halla-aholta kovin kaukana haarukoida.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vihreä vastuunotto....:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/275883-pekka-haav...

Kiitos, Pekka!

terveisin,
Loiste Oy:n sähköasiakas (MT:n vertailussa maan korkein siirtohinta)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #104

Tuota kommenttia vastaan sotii koko Suomen onnellisin kansa;))))))

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #104

Lisäksi se vuosikymmeniä jatkunut ydinvoimavastaisuus (ei se Börjen vika ole ollut, mutta puolueensa). Minkälaiset lisäpäästöt on vihreiden takia päästelty pelkästään ydinvoimavastaisuuden tehokkuuden ansiosta... monet monet ydinvoimalat jääneet rakentamatta ja sähkö tuotettu saastuttavammilla tavoilla.
Vihreät lienee jo tuolla saavuttanut kärkipaikan mahdollisen ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen aiheuttajana... Ja heihin pitäisi luottaa jatkossa? Enhän toki väitä etteivät ihmiset/puolueet voisi oppia virheistään, mutta kyllä tuollaiset mokat pistävät varomaan. Etenkin kun eivät ole vihreiden ainoita mokia tai sinnepäinkään.

"Vastuunotto tulevaisuudesta on Vihreiden juttu."

Jos ette olisi niin pirun sinisilmäisiä siinä vastuunotossa, niin ehkä äänestäisin teitä kuten tein 18-vuotiaana.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #110

Vihreät ovat tehneet virheitä, mutta ovatko oppineet niistä? Perussuomalaisetkin ovat tehneet virheitä, mutta Halla-aho on ainakin yrittänyt oppia virheistään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eivätköhän kaikki puoleet ajattele ottavansa vastuuta tulevaisuudesta, mutta käsitys siitä mitä sen eteen pitäisi tehdä vaihtelee kovasti.

Mielestäni paras tapa suomalaisille ottaa vastuuta tulevaisuudesta on maksimoida oman taloudenpitonsa taso. Jos sen sijaan puhutaan fossiilisten polttoaineiden käytön rajoittamisesta tai kieltämisestä, niin suomalaiset ovat jo nyt eturintamassa maailmassa tuon asian kohdalla ja niin muodoin mainitsemaani tärkeimpään asiaan liittyen Suomen tulisi lähinnä keskittyä lobbaamaan globaaleilla forumeilla asiaa eteenpäin siellä, missä päästöt ovat merkittävimmät - ei yksilöä kohden, vaan totaalisti. Lisäksi Suomi voi panostaa tuotekehitykseen ja koulutukseen, jotta voimme olla mukana ympäristöteknologiaan liittyvissä innovaatioissa.

Oman oksan sahaaminen ilmastonmuutoksen vuoksi on suomalaisille järjettömyyden huippu. Sillä tavalla meistä ei ole mitään hyötyä siinä asiassa, vaan vajotamme itsemme Siperian alkuperäiskansojen tasolle.

Ilmasto on aina muuttunut ja voi toki nyt olla suuremmassa muutostilassa kuin pitkään aikaan on ollut. Sitä emme kyllä kuitenkaan tiedä miten asiat menevät seuraavien vuosikymmenten saatossa. Mutta jos edessä on sellaisia muutoksia suuntaan tai toiseen, jotka edellyttävät sopeutumistoimia, niiden toteuttaminen onnistuu parhaiten juuri vankan talouden avulla. Näinhän se asia on aina ollut, mihinkään hysterian lietsontaan ei todellakaan ole aihetta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Oman oksan sahaaminen ilmastonmuutoksen vuoksi on suomalaisille järjettömyyden huippu. Sillä tavalla meistä ei ole mitään hyötyä siinä asiassa, vaan vajotamme itsemme Siperian alkuperäiskansojen tasolle.

Onneksi kansa on ottamassa sahan pois moisilta haitta-ajattelijoilta:)

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Vaalipuheluonnokseni on jotenkin epähuomiossa joutunut Juhan sähköpostiin.
Kiitos,kun julkaisit hieman stilisoituna :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #116

On tainnut kuitenkin joutua junk mailiin kun en ole sitä nähnyt. ;)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #116
Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vaaleissa on aika yhdentekevää mitä puolue tulevaisuudesta ajattelee tai mitä todellisuudessa tulee tekemään. Vaaleissa puolueen kannattaa kertoa mitä uskoo peruskannattajiensa haluavan kuulla. Vain niin demokratiassa saa sitä valtaa mitä voi käyttää. Jos konservatiiville kertoo, että ilmaston takia viedään sinun ruokapöydästäsi häränfileet tai siitä tehdään nykyistäkin kalliimpaa, niin meneehän se ääni populistille. Tai että lämmitysöljylle ja bensalle tulee haittaveroa. Tai että joudut ostamaan huonon ja kalliin sähköauton. Halla-aho lupaa, ettei mitään tehdä, joten äänet on varmoja.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Arille suurkiitos hienosta vaalitenttiarvostelusarjasta! Itse blogit ovat teräviä havaintoja, mutta ehkä sittenkin niiden paras vaikutus lienee siinä, että siihen liittyvät kommenttiketjut ovat olleet täynnä mitä erilaisimpia ja kiinnostavimpia näkökulmia. Sellaisia ihmisiä me kaikki olemme: jokaisella on vuosien saatossa syntynyt oma käsitys maailman ja maamme menosta (omani vaihtui nuoruusvuosien vihervasemmistolaisuudesta keskustaliberaalin konservatismiin; kirjoitan joskus vielä blogin siitä: kyspyminen vaiko rappeutuminen?).

Mutta: kiinnostavat vaalit tulossa!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos! Pointtini on aina ollut keskustelu, jossa avaus on vain välttämätön paha. Nyt on todella itsekin hieman ylpeä miten hyvin on keskustelu käynyt. Kiitos kaikille keskustelijoille.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hienoa on ollut myöskin nähdä, ettei näitä ”törkyturpa juttuja” ole ollut kuin muutama, vaan kommentit ovat pysyneet asiallisina. Se mikä on kokonaan haastatteluissa on nyt jäänyt syrjään on ollut kielipolitiikka. Minulle se on tärkeä aihe, ei tietenkään itseni takia, en ole edes rakastumassa ruotsalaiseen, vaikka heistä muuten tykkäänkin:)

Minä näen edelleen suomalaisten kielitaidon monipuolistumisen tärkeäksi asiaksi tulevaisuuden Suomelle yhä kiristyvässä globaalissa kilpailussa. Talouselämä huutaa sitä, ja en äänestä ketään joka ei näe pakkoruotsia liian suurena esteenä muiden kielten osaamiselle. Valinnanvapaus on ehdoton vaatimukseni edelleen. Suomalaisten pitää nousta tästä kielirasismista jo vihdoinkin vapaaksi.

Nämä vaalit ovat jälleen super, super kiinnostavat.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Totta on se, mitä Hallu-aho sanoi, että konekiväärihaastatteluissa ei asioita ruovita kovinkaan syvältä, ja juuri sitä pinnallisuutta sitten toimittajat pääsevät kritisoimaan.

Mutta mitä persujen kärkiagendaan tulee, Hallu-aho puhui itsensä täysin pussiin kun puhe tuli maahanmuutosta. "Emme ole maahan ḿuuton vastainen puolue". Jaahas. Onkohan HA:lla jokin käytännön idea, millä vain niitä hänelle mieleisiä maahanmuuttajia valikoitaisiin ja mistä? Ei tunnu olevan.

Persut siis myöntävät että maahanmuuttajia tarvitaan, mutta ei sitten kuitenkaan. Diipadaapa. HA yrittää vedota sekä järkeen että järjettömyyteen samoilla sanoilla. Sama kuin väittäisin mustan olevan sekä mustaa että valkoista ja oikeastaan harmaatakin.

Hän tietänee kuitenkin hyvin, että tunne, tässä tapauksessa pelko, saa kansanjoukot liikkeelle. Tai sitten hän ei edes tiedä mitä tunne on.

Maahanmuutosta ja sen pelosta on tullut selvästi uskonto persuille.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Uskonnollisesta palvonnasta ja hihhuloinnista on kysymys, kuten tästäkin ketjusta hyvin näkee. Eilen Halla-aho antoi kaikille ilmastosynnit anteeksi: Me voidaan olla tekemättä mitään, meitä on niin vähän, kaikki on niiden pahojen ulkomaalaisten syytä. Tällainen tietysti lämmittää sydäntä ja antaa kollektiivisen pelastuksen tunteen niin kuin jossain seuroissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuollaista pelastuksen tunnetta ei tule niille, jotka ovat koko ajan omilla aivoillaan ajatelleet samalla tavalla. Heillä ei ole synnintuntoa koskaan ollutkaan.

On aivan fakta, että suomalaiset eivät voi omissa päästöissään vaikuttaa globaalisti käytännössä mitenkään. Sen korostaminen ei ole uskontoa, vaan sellaiseen uskominen sitä on. Tässä asiassa voi hyvin sanoa, että Halla-aho herättelee kuulijoita pois (harha)uskovaisuudesta. Olisi kuitenkin toivottavaa, että myös jokin muissa asioissa järkipuolue viestittäisi samaa. Nyt on pakko tehdä vähän liian rajua kompromissia omien näkemystensä kanssa äänestyksen yhteydessä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #136

Pidän lämpimistä keleistä ja uskon Lauri Markkasen väsymyksen johtuvan siitä, ettei hän syö lihaa. Mutta järjellä en lähtisi näitä mielipiteitäni perustelemaan, kysymys on vain uskosta ; )

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #139

Pidät lämpimistä keleistä, mutta kysymys on vain uskosta. Jos uskosi jonain päivänä romahtaa, niin ilmeisesti sitten alat pitää kylmistä keleistä... ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #139

Toivottavasti myös myrskyistä, ei se ilmastonmuutos takaa pelkkiä lämpimiä kelejä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #146

Kärsi, kärsi, niin kirkkaamman kruunun saat - se auttaa eteenpäin : )

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #136

Jostain luin että Kiina aikoo lisätä hiilen käyttöä 30 % vuoteen 2030. Olisi mielenkiintoista tietää kuinka moninkertainen tuo määrä on koko Suomen hiilidioksidipäästöihin verrattuna.
Olisiko sata vai tuhat?
Ja samalla me lisäämme sen vähän teollisuuden mitä millä vielä on, kustannuksia mm. sillä että vähennettäisiin hiiilidioksidipäästöjä.
Ajamme kaiken teollisuuden, sen vähän mitä meillä viellä on, maihin jotka eivät välitä tuon taivaallista mistään saasteista tai hiilidioksidista. Pääasia heille on raha, keinolla millä hyvänsä.
Reino - tossujen tekijä meni konkkaan. Ei mikään suuri työllistäjä mutta niin perisuomalainen että.
Mutta kun tuotteen hinta nousee yli kipurajan niin siinä suomalaisuuskin jää.
Meidän on alennettava teollisuuden kustannuksia ja rajusti. Muutoin tulemme elämään pesemällä toistemme paitoja, kunnes nekin lähetetään Bangla Deshiin pestäviksi kun veden lämmitys ja veden puhdistus tulee halvemmaksi eikä työväestäkään tarvitse välittää.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #136

Mutta Hallu-ahon perusteet eivät kestä. Maalaisjärkikin sanoo sen, että ellei kukaan tee mitään siksi että muutkaan eivät tee, mitään ei tapahdu.

Kuitenkin Halla-ahokin myöntää todeksi ilmastonmuutoksen ja ihmisen osuuden siinä. Mikä sinänsä on hyvä, sillä valtaosa persuista tuskin haluaa sitä myöntää.

Elleivät jotkut aloita ilmastotoimia, niitä ei aloita kukaan. Miksi Suomi ei voisi varakkaana maana tässä olla aloitteellinen? Ei pienuus sitä estä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #143

Kuten todettu Suomella ei määrällisesti kuitenkaan ole käytännön vaikutusta globaaliin ilmastoon. Jos ajatellaan jotain "mallivaikutusta" päätösten tekoon muualla, niin sellainen perustuu perspektiiviharhaan Suomen esimerkin vaikuttavuudesta maailmassa, jossa puolet ihmisistä ei edes ole koskaan Suomesta kuullut ja jossa jokainen valtio ajattelee lähinnä omaa etuaan.

Hiilidioksidipäästöjen torjuminen Suomessa on globaalisti ajatellen näpertelyä, kun voimat pitäisi keskittää sinne, mistä ne oikeasti tulevat. Eihän siinäkään sinänsä mitään huonoa ole, mutta ei sen kuitenkaan pidä olla meillä mikään keskustelunaihe tai merkittävä vaaliteema. Suurimmalla osalla suomalaisista lienee tällaisen hypetyksen tuloksena täysin epärealistinen kuva koko asiasta. Kuvitellaan, että meidän ilmastomme pelastuu, paranee ja uhkakuvat hävivävät, kunhan me vain valitsemme hallituksen, joka ajaa oikeata ilmastopolitiikkaa. Tosiasia on, että mikään hallitus Suomessa ei tule vaikuttamaan ilmastoomme pätkääkään nyt kun varsinainen saastuttaminen on jo ammoin saatu täällä aisoihin.

En tiedä Halla-ahon tarkoituksesta, kun hän mainitsi uskovansa, että ihminen vaikuttaa ilmastonmuutokseen, mutta itse pidän sellaista vaikutusta äärimmäisen pienenä, jos puhutaan lämpötilamuutoksista, joiden kohdalla on menty äärestä toiseen ihmiskunnan historian aikana. Fossiilisten polttoaineiden käyttöä on kyllä syytä vähentää muistakin syistä ja sillä saralla voidaan varmasti saada tuloksia aikaiseksi samalla tavalla kuin on saatu varsinainen saastuttaminenkin kuriin teollisuusmaissa. Se on kuitenkin sellainen viitoitettava yleinen kehityskulku tulevaisuudelle, ei mikään päällekaatuva mölyn aihe tässä ja nyt.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #150

Halla-ahon tarkoitus lienee se, ettei häntä voitaisi syyttää tutkimuksen- ja tieteenvastaisuudesta.

Tosin heti seuraavissa lauseissa hän vetoaa juuri niihin.

Tässä tapauksessa persut lietsovat sitä kauhua, että yhdentoista vuoden kuluttua eivät saisi ostaa uusia bensa-autoja. Hui kauhistus! Minuakin hirvittää se, etten tänään saa ostaa uutena banaaniliköörillä kulkevaa menopeliä. Missä vapaus?

Kauhukuvaansa tehostaakseen he valehtelevat vielä siitä, etteivätkö saisi saastuttaa ihan rauhassa vielä 30- ja 40-luvuillakin, jos huvittaa. Mutta usko kauhukuviin (=saasteettomiin ajoneuvoihin) on kova.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #150

Minusta Halla-aholla oli oiva esimerkki nuorille mielenosoittajille: "Menkää vaikka ulkoiluttamaan vanhuksia ja siitä saadulla palkalla voitte tehdä parempia valintoja".
Se olisi todellista auttamista, eikä vain hauskaa leikkiä huutaa kavereiden kanssa yhdessä Eduskuntatalon edessä. Aina se koulupäivän voittaa:)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #174

Helpommin sanottu kuin tehty, Halla-aho ei saanut sitä toimimaan edes kotonaan.

Ilmastonmuutos on puhuttanut Halla-ahojen perheessäkin. Hänen tyttärensä osallistui tammikuussa nuorten ilmastolakkoon eduskuntatalon rappusilla – isän mielipiteestä huolimatta. Isä ja tytär kävivät periaatteellisen keskustelun, onko mielenosoitus riittävän hyvä syy olla poissa koulusta.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/02/28/jussi-hal...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #181

Näinhän tuo perheissä usein menee. Ei vanhempia aina välitetä kuunnella, mutta Halla-aho puhuikin siitä mikä olisi ollut oikeampi tapa hänen mielestään. Siitäkin olen samaa mieltä, teot ratkaisevat enemmän kuin pelkät puheet.

Käyttäjän SimoHyytinen kuva
Simo Hyytinen Vastaus kommenttiin #143

Pyydän Markkia tutustumaan esimerkiksi joistain seuraaviista kaupungeista: Mumbai, Shanghai, Beging, Bangkok, Mexico City tai joku +10 miljoonaa asukasta. Mieti sitten, miten me voimme pienentää omaa saastuttamistamistamme auttaaksemme noita maita/kaupunkeja.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #194

Pitää katsella nenää pidemmälle.

Ellei kukaan tee mitään, sitä ei tee kukaan muukaan.

Jos pienet aloittavat, mukaan tulevat keskikokoiset, eivätkä suuretkaan enää voi kieltäytyä.

Totta kai parasta olisi että aloittajien joukossa olisi joku suuri. Mutta jos/kun ei ole, hanke on jostain aloitettava.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #196

Näin. Luuletko todella että valtiot kuten Kiina tai Intia tai Venäjä välittää tästä hömpästä?
Niille on tärkeintä että yhteiskuntarauha säilyy edes jollain tasolla ja se tarkoittaa että kansalle on annettava mahdollisuus tulla toimeen.
Millä kuvittelet että Kiinan kokoinen valtio pääsee eroon hiilen käytöstä. Siellä on nyt jotain 240 Gigawattia hiilivoimaa ja rakenteilla 90 lisää. 1 Gigawatti on käytännössä yksi ydinreaktori, 1000 MW.
Millä tuo kaikki korvataan?
Tähän tulee sitten lisäksi kaikki sadat miljoonat autot joiden määrä lisääntyy valtavaa vauhtia, kotitalouksien lämmitys ja talous hiilellä.
Hiilen käyttö 2015 oli 4500 miljoonaa tonnia. josta teollisuus n 3000 miljoonaa tonnia.
Lisäsi se käytti 550 miljoonaa tonnia öljyä. Suomen käyttö oli luokkaa 12 miljoonaa tonnia.
Samaan aikaan meillä täytyy lopettaa satunnainen saunan lämmitys puulla ja takkojen lämmitys.
Missä on se kuuluisa maalaisjärki?

Jos me siis lopetamme hengittämästäkin, kuten Halla-aho sanoo, niin sillä ei ole mitään vaikutusta maailman hiilidioksidimääriin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #199

"Jos me siis lopetamme hengittämästäkin, kuten Halla-aho sanoo, niin sillä ei ole mitään vaikutusta maailman hiilidioksidimääriin."

Aika turhaa on uskoville järkeen vedota.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #199

Ei tietenkään ole. Mutta ellemme me tee mitään, tuskin kukaan muukaan tekee juuri siksi etteivät muutkaan tee mitään.

Se on vain raaka tosiasia. Uskovaisuuden kanssa tällä ei ole mitään tekemistä. Pikemminkin sillä on, että kaikki on ok, ellemme tee mitään ja suljemme silmämme koko ongelmalta.

Eiväthän persutkaan sulje silmiään maahanmuutolta vaan pikemminkin päin vastoin: näkevät uhkia sielläkin missä niitä ei ole.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #203

Et nyt ymmärrä pointtia.
Me olemme jo tehneet valtavasti. Olemme tehneet käytännössä enemmän kuin kukaan muu poisluettuna Ruotsi.
Esimerkki, luvut ovat hatusta, jos me poistamme tonnin hiilidioksiidia, se maksaa miljoonan. Jos Kiina poistaa tonnin, se maksaa tuhat euroa. Sen viimeisen kilon poistaminen maksaa aivan mahdottomasti mutta sillä ei ole kokonaisuuden kannalta mitään merkitystä.

Oikaisen sitten väitteesi, eivät Perussuomalaiset ole maahanmuuttoa vastustaneet, Perussuomalaiset vastustavat turvapaikkashoppailua mikä on aivan eri asia kuin maahanmuutto.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #196

Kerrankin samaa mieltä Mark Anderssonin kanssa. Eihän kysymys ole siitä, että meidän panoksemme itsessään vaikuttaisi juurikaan globaaliin ilmastoon. Mutta jos ja kun EU-maat (ja Suomi niiden mukana)alkavat edellyttää tuotannolta alhaista hiilijalanjälkeä - ja tämä on tärkeää - pyrkivät siihen myös itse, niin suurten saastuttajien, ennenkaikkea Kiinan on pakko myös ryhtyä ajamaan asiaa. Nykyään tuotteen -todellinen tai kuviteltu- imago on muodostumassa koko ajan tärkeämmäksi, on kyse sitten investointi- tai kulutushyödykeistä.

Yli 500 miljoonan asukkaan EU on maailman suurimpana markkina-alueena tekijä, jonka ympäristönäkemyksistä Kiinakaan ei voi olla piittaamatta.

Toinen juttu sitten on, että varsinkin Rinne on hölmösti tuonut esiin ns. lihaveron ja sähköautoihin siirtymisen epärealistisella aikataululla. Huonolla pelisilmällään hän menetti runsaasti duunariäänestäjiä persuille nyt aivan vaalien kalkkiviivoilla.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

No hyvä blogi, mutta ei se narrien moittiminen mikään tabu ole: itse teen sitä joka päivä kunhan muistan.
Persut nousee ja laskee, mutta Piraatit ne on jotka tulee vakaasti ja pysyy. Tämä nähdään uurnilla pian...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Esa-Jussille tiedoksi, että myös itse pidän narreja pilkkanani, jos siihen on mieliteko. Piraateille on oma paikkansa, mutta ei taida olla vielä heidän aikansa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Piraatit ovat nyt perussuomalaisten lisäksi se toinen puolue, minkä myös vaalikoneissa saan eniten kärkeen. Vastaa myös tuntemuksiani tätä nykyä. Lienee sananvapaudesta sun muusta yhtenevästä johtuvaa. Ei minulla (enää) ole mitään erikoista kumpaakaan puoluetta kohtaan. Kumpikaan ei todellakaan ole lähellekään täydellinen, mutta useimmat muut tuntuvat olevan sitä vielä vähemmän... paras vaihtoehto huonoista kai pitäisi valita. Ehkä se kertoo Suomen tilasta jotain tuokin... ihan hyvin voisin olla kai äänestämättäkin. Vaikka piruuttani silti äänestänen.. siinä saa myös koiran iltalenkityksen hoidettua samalla.

Realisti itsessäni ei veikkaisi tässä maailmantilanteessa piraateille suurta menestystä..... Perussuomalaiset sitten.... voi olla että joutuvat väkisin sähläämään pahasti mikäli haluavat jäädä pienelle suosiolla seuraavan n. 10-vuoden aikana.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Minulle on arvoitus, mikä Halla-ahon epäinhimillisyydessä vetoaa suomalaisiin. Jopa nykypäivän lapset olivat hänelle eilen sitä huonompaa ainesta.

Suomessa on aina ollut paljon lahkolaisuutta, jossa pinnalle ovat nousseet juuri ankaraa ja julmaa sanomaa levittävät Mestarit. Tämä on jokin primitiivinen tunnereaktio: Halla-ahon "sukkeluutta" ja "nokkeluutta" ylistetään, vaikka esimerkiksi taloudesta tai yhteiskunnan toiminnasta hän ei selvästikään tajua mitään. Nyt voimme hihhuloida yhdessä, mutta vaalien jälkeen asioista vastaavat aivan toiset henkilöt.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minusta on oikein että kansan tahto näkyy, myös vaalien jälkeen. Meidän systeemissä vain harvoin näin käy. Tuskin Sixpack oli kansan tahto, ei myöskään sinipunat tai punamullat ole sitä koskaan olleet, vaan ne on kolmen suuren kompromisseja olleet.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Isosetäni oli aikanaan perustamassa Kansan Tahto-lehteä. Siitä huolimatta - tai ehkä juuri siksi - olen sitä mieltä, ettei mitä tahansa "kansan tahtoa" pidä päästää suodattamatta esille. Edustuksellinen demokratia on siitä hyvä, että se pikkaisen suitsii tästä "kansan tahdosta" niitä pahimpia hölmöyksiä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Missä hän on epäinhimillinen tai pahuuden vallassa, joka tuli tuolla aikaisemminkin esille? Itse Halla-aholta en ole sellaista havainnut.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No katsopa uudelleen eiliseltä tuo kohta, jossa hän puhui koululapsista. Hänen väkivaltafantasioitaan ja tuomiotaan en rupea tänne kertaamaan.

Käyttäjän SimoHyytinen kuva
Simo Hyytinen Vastaus kommenttiin #192

Minä en ole kuullut/havainnut hänen väkivaltaisuuksistaan muuta kuin sen, että on väitetty hänen sanoneen jollekkin päsmärihomolle, että ei. Valaitse meitä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Voisi melkein väittää että nämä toimittelijat nosti päällepuhumisellaan persujen kannatusta pari prosenttia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ginman sanoi, että Halla-ahon puhe oli "höttöä," ja oli siinä oikeassa. Populistista liirumlaarumia, josta puuttuivat keinot ja toimenpide-ehdotukset.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No juu, mutta samalla tavalla he ovat kaikkien päälle puhuneet eivätkä kaikki voi sitä paria prosenttia kuitata, kun yhteensä on vain sata olemassa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Vaalimenestys on osiensa summa.
Yksi menestystekijä on "ilmatilan haltuunotto". Siinä PS näyttää onnistuneen hyvin. Muiden osalta vaikeampi sanoa miten asia on, mutta liittyy enemmänkin muiden vaalikauden "synteihin" tai muuhun kompurointiin.
Tällä hetkellä asetelma näyttää poikkeuksellisen selkeästi olevan
PS vs. Muut. (Muut = eduskunnassa esiintyvät puolueet ja edustajat).

Tuo voisi tuntua ensiajatuksellisesti mahdottomalta asetelmalta, ei mitään mahdollisuuksia noin tiivistä enemmistöä vastaan. Mutta vaikuttaa siltä, että PS on ehkä odottamattoman hyvin onnistunut kääntämään asetelman itselleen edulliseksi, niin että se ensinnäkin todella erottautuu, ja vielä ainakin äänioikeutettujen tiettyyn sektoriin, joka ei ole ihan niin vähäinen, kuin yleinen mediailmapiiri on halunnut väittää ja osoittaa, tunkemalla määrittelyillään Hallan puoluetta marginaaliin ja "ääreen".
Kuten todettu, on paljon ihan tavallisia työssäkäyviä, veronmaksajia, työntekijöitä ja yrittäjiä, etenkin pienyrittäjiä, virkamiehiä, markkinatalouden kannattajia - tyyppejä, jotka eivät juokse ihan kaikkien "tarjousten" perässä, vaan pohtivat myöskin sitä, mitä se maksaa, mitä sillä saavutetaan, onko se mahdollista, mihin se johtaa etc.

Jotain kuvaavaa ehkä on siinä, että puolueiden vaalivideoiden katsojamäärät ovat just nyt:

Kokoomus: Luotamme Suomeen, 1.400 katsojaa;

Keskusta: Suomen arvoisia tekoja, 9.495 katsojaa;

SDPuolue: Rinteen Vaalibussi, 16.016 katsojaa;

PS:sten V niin kuin ketutus: 322.128 katsojaa

Nyt en ehdi koukkia muita, mutta en ole ainakaan kuullut että niitä olisi.

Videoiden ilmatilassa JH-A on hiukan päälläpäin
Onhan tuo nyt mediatieteellisesti aika mielenkiintoinen asetelma.

Tätä ja tämän vaikutusta vielä media- ja vaaliasiantuntijat varmaa tutkivat EK2019 jälkeenkin?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Mutta vaikuttaa siltä, että PS on ehkä odottamattoman hyvin onnistunut .."

Tuo ei ole enää odottamattoman hyvin. PS on käyttänyt samaa lievästi eri variaatioin ennenkin ja silti vuosien jälkeenkin se toimii eikä kukaan ole keksinyt vastalääkettä. Suurimmat perussuomalaisten vastustajat on valjastettu (odotettuine) pahastumisineen mainostamaan perussuomalaisia ja tuomaan näkyvyyttä, mitä juuri mikään raha ei takaisi. Yksinkertaista ja toimivaa.
Ainakin vahvasti luulen ettei tuo pelkällä hyvällä tuurilla etene noin hyvin.
Siihen lisättynä rauhallisen loogisesti julkisuudessa esiintyvä puheenjohtaja, ja mikä muu voisi olla lopputulos kuin menestys.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kokoomuksen 1400 katsojaa osoittaa Orpon politiikan tason;))) - pohjanoteeraus.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mutta onko huomion määrä kaikki, mikä merkitsee? Onko OK levittää vaalivideossa rodullisia karikatyyrejä kuin syvässä etelässä aikanaan? Auttaako älykkyys, jos ulosanti on vihapuhetta? Suomalaiset ovat menossa johonkin kummalliseen henkiseen taantumaan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Enpä usko tuohon viimeiseen. Some on vaan tuonut ne essonbaarien horinat päivänvaloon.

Suomessa vallitsee sellainen harha, että kymmenennes kansasta on jo enemmistö. Ilmeisesti joka puolueessa kuvitellaan että se nukkuva 30-40% äänestäisi nimenomaan heitä, jos äänestäisi. Vanhojen kunnon kalajuttujen maa: olisittepa nähneet sen joka pääsi karkuun.

Ei koske pelkästään persuja, vaikka he röyhkeästi kutsuvatkin itseään Suomen kansaksi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Halla-aho kuuluu Suomen politiikan siinä missä Rinne, Orpo yms. Tulevien vaalien tulos näyttää sitten, mikä Persujen paikka 2020-luvun alun Suomessa. Luulisin, että Kepun, Kokoomuksen ja SDP:n vanhojen kannattajien joukossa on paljon PS:n potentiaalisia äänestäjiä.

Halla-ahosta tuskin tulee koskaan pääminsteriä, mutta hän voisi aivan hyvin toimia valtiovarain- tai sisäministerinä. Luulisin, että ulkoministeriksi häntä ei tulla nimittämään.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Halla-aho pääsi taas yllättämään. Jos jo nyt on 15+ prosenttia kannatusta niin se tarkoittaa, että vaaleissa tullee yli 16%.

Toisin sanoen persujen paikkamäärä pysyy reilusti yli 30:ssä. Ohhoh.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tuo ei ole erityinen yllätys. Ainoa kunnon yllätys persujen kohdalla oli puolueen hajoaminen. En voinut käsittää että Soini ja monet muut olisivat olleet niin tyhmiä... tai hillotolppa-haluisia.
Näyttää että perussuomalaisten hajoaminen oli loppupeleissä heille siunauksellista. Ainakin Soinin ohella useimmat hillotolppa-ihmiset sai puolueesta pois noinkin.

Teidän demareiden kannattaisi pitää Rinne mahdollisimman paljon poissa otsikoista... Voiton pitäisi olla lähes varma muutoin.

Epäilen vain että hallituskautenne jälkeen suosiostanne ei välttämättä ole jäljellä kuin riekaleita.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Perussuomalaiset pakottaa vaalivoitollaan demarit samaan hallitukseen, kok ja kepu saa ja joutaa mennä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vaikea yhtälö, kun Halla-ahon persut ovat demareiden kanssa täysin vastakkaisilla linjoilla talouden ja verotuksen kannalta, maahanmuuton kannalta, ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta j.n.e. Kyllä persut porvarihallitukseen enemmän omaa näkemystään voisivat silti ohjelmaan saada, ainakin talouspolitiikan saralla.

Suomeen on kuitenkin hiipinyt vuosien saatossa käytäntö, jonka puitteissa suurin puolue väkertää itsensä joka tapauksessa pääministeripuolueeksi. Hallitus kootaan vaikka sinitarralla ja purukumilla, jos ei muuta keinoa ole.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #158

Siksi käytin sanaa "pakottaa"!

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #158

Tuo käytäntö on ahterista.

Niin kauan kun suurimpienkin puolueiden kannatus pyörii vain 20% kieppeillä, niiden kokojärjestyksellä ei ole todellista merkitystä, vaikka niin joka puolella saarnataankin.

Tälläinen monipuoluejärjestelmä syöttää sellaista harhaa, että viidennes tai kymmenennes kansasta edustaisi enemmistöä. Ei edusta.

Jonkinlainen blokkiajattelu olisi paikallaan. Esim sdp-vas-vihreät ja kok-rkp-kd-kepu, ja persut jäävätkin sitten aivan yksin vaikka saisivat eniten paikkoja. Ellei kokoomus nielaise heidän syöttiään.

Joko enemmistö muodostettaisiin jonkun ylittäessä blokkirajan tai sitten vähemmistöhallituksilla, joista on tehty vieras käytäntö Suomessa – ei muualla.

Joka tapauksessa tämä nykyinen kilpajuoksu ykkös- ja kakkospaikasta on järjetön.

Käyttäjän JuntunenMartti kuva
Juntunen Martti

Li Andersson on ykkönen.
Hyvä nyt vaikka Ylen tutkimus oli lopetettu jo ennen Anderssonin huippuesiintymistä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ykkönen joka on vain monien muiden ykkösten perässä 11111(1)111...

Li suluissa;)

Ilkka Huotari

Meinaatko populismilla samaa kuin mitä Trump tekee, eli toteuttaa kaikki lupauksensa?

Salvini on laittanut Italian rajat kiinni, hukkumiset on käytännössä loppuneet kokonaan. Tämä on tietenkin jotenkin huono asia?

Käyttäjän JuntunenMartti kuva
Juntunen Martti

Li Andersson on järkevistä ykkönen.
Nousee vaan.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä
Käyttäjän JuntunenMartti kuva
Juntunen Martti

Nyt lähtee Vasemmistoliitto nousuun. Li Andersson oli loistava vaalitentissä.
10%: n yli että paukahtaa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

En minä ole saanut sellaista käsitystä, että perussuomalaiset haluaisivat laittaa rajat kiinni. Minun ymmärtääkseni he ovat puhuneet vain siitä, että pitäisi valikoida nykyistä tarkemmin, keitä Suomeen päästetään. Jos tänne pyrkii äidinkielenään englantia puhuva tietotekniikan tohtorikoulutuksen saanut intialaisnainen, jolle on tarjottu 7000 eur/kk palkalla töitä Tiedolta, niin enpä usko, että kovinkaan moni perussuomalainen haluaisi häntä rajalla käännyttää.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Parasta Halla-aho oli kuitenkin lausahdus, että "en ymmärrä miksi älykästä keskustelua ei voisi yhdistää politiikkaan". Se hyvin harvoin onnistuu, valitettavasti.

Käyttäjän JuntunenMartti kuva
Juntunen Martti

Vasemmistoliiton Li Anderssonin keskustelu oli ihailtavaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Jaakko Anhava kirjoitti hyvin katsauksessaan "Kapteenin jättämä laiva" (Kanava 6/2018): "Jussi Halla-ahon mielipiteet ja kannanotot ovat olleet toinen toistaan vastenmielisempiä - sotilasdiktatuurin suosittamisesta Kreikan talousongelmien ratkaisuksi aina sen ihmettelyyn, miksei puistohomoja saa hakata. Mutta perussuomalaisten komediassa kesällä 2017 Ohukainen edusti edes jonkinlaisia periaatteita, vaikka kuinka huonoja, kun Paksukainen osoittautui silkaksi kiipijäksi, jolle viran ja lompakon vaarannutttua ei oma puolue merkinnyt yhtään mitään."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset