Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Puhkuuko punamulta Suomesta liittovaltiota

Ajaako demareiden soteuudistus meidät liittovaltioksi? Seuraava hallitus sitten vain päättää ohittaa perustuslain ja runnoo soten väkisin maaliin. Eli demarit käyttävät samaa taktiikkaa kuin soten vastustamisessa, mutta nyt yhdessä keskustalaisen Juha Sipilän kanssa. Punamultamaalia keitetään jo hyvää vauhtia. Ei ollut sattumaa eilinen vaalitentti ja Antti Rinteen ihastuminen keskustalaisten sote18-perusrunkoon.

Miten ihmeessä juuri se osa säilytettään sotesta joka oli eniten pielessä eli 18 maakuntaa. Ei auta vaikka niitä aletaan kutsua sotekunniksi. Kahdeksantoista on aivan liikaa, sillä osa sotekunnista jää niin pieniksi, että niiden pitää ostaa palvelunsa toisesta sotekunnasta. Mitä yhdenvertaisuutta se sitten on?

Jos Suomi jaettaisiin osavaltiohin niitä olisi aivan varmasti vähemmän kuin 18, mistä kepurepusta sitten tämä luku 18 on noussut esille? Jos Rinne haluaa sotekunnilleen verotusoikeuden valuu niukkojen sotekuntien verorahat suuremmille sotekunnille, joten ei hyvin tasa-arvoista ajattelua tämä ole. Ja jos sotekunnat saavat verotusoikeuden ja sotekunta muodostuu useammasta kunnasta, niin millainen hallinto on kuntahallinnon yläpuolella oleva sotekunta? Onko se selkeä liittovaltiomalli jo?

Vai tarkoittaako Rinne, että Suomessa on ensi vaalikauden jälkeen ainostaan 18 kuntaa jotka ovat samalla sotekuntia?

Minusta silloin olisi parempi malli todella siirtyä Suomessa liittovaltio ajatteluun. Suomi voisi jakaantua viiteen osavaltioon. Olisi pääkaupungin Metropoli, jonka ”kuningas”, eli senaattori olisi Jan Vapaavuori. Sitten Raasepori-Pori akselin länsipuoli olisi Turun osavaltio. Oulun osavaltio olisi Raahe- Suomusalmi akselin yläpuoli ja Tampere ja Kuopio jakaisivat lopun Suomen puoliksi.

Kun osavaltiot olisivat jaettu osavaltioiden kunnat voisivat keskenään päättää palveluidensa tasosta ja alueellisen jakautumisen luonteesta, Vaikka Oulu olisi alueensa alasektorilla, voisi se hyvin jakaa terveyspalvelutuotannon Rovaniemen, Kuusamon ja Kemin kanssa. Eikä syrjäalueet jäisi paitsioon kuten sotekuntamallissa, jossa kaikilla sotekunnilla ei olisi lainkaan esimerkiksi yliopistollista keskussairaalaa tukenaan.

Suomen valtio voisi hallituksensa toimesta hoitaa maantieteellisen infran, oikeuslaitoksen ja ulkopolitiikan. Osavaltiot päättäisivät sitten sotesta ja elinkeinopolitiikastaan.

Liittovaltiolla on selkein tapa hoitaa hallintomalli, jossa tarvitaan yksinkertaisesti vain tasapuolistaa palvelut Suomessa. Osavaltioille myönnettäisiin verotusoikeus, mutta osavaltion kunnat säilyttäisivät myös verotusoikeutensa, mutta niiden kulurakenne pienenisi sote- ja muiden asioiden siirtyessä osavaltion kontolle, veroaste ei yksilön kannalta saa nousta eli asetettaisiin verokatto osavaltioverotuksen osalle. Osavaltion vero voisi olla korkeintaan sen vero-osuuden suuruinen, minkä kuntien verotus kevenisi. Näin osavaltio pakotetaan tuottamaan sote ym palvelunsa kansalaisen veroruuvia kiristämättä.

Viisi osavaltiota tarkoittaa noin miljoonan suomalaisen osavaltioita, Suur-Helsingin Metropolialue voisi olla se 1,5 miljoonaa. Jatkossa nämä alueet sitten tietysti eläisivät sen mukaan miten hyvin alueet hoitasivat tehtäviään ja väestön kasvua tai tappiota olisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Minusta pääkaupunkiseudulle pitäisi luoda oma hallinto ja sitten olisi ns. maaseutualueet/maakuntakeskukset. Esimerkiksi Venäjällä on kylähallinto, kaupungit, niiden ympärillä piirit ja sitten alueet. Tiedän, että Venäjän hallinto on vanhempi kuin esim- Suomen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Venäjä on liittovaltio eli federaatio.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Sinä se sitten jatkat Kokoomuksesi viitoittamaa tietä. Viittä aluetta, olkoot sitten nimellä millä tahansa.

Vinossa oli asia jos toinenkin, vaan mitäpä jos eniten vinossa olikin mahdollisimman pitkälle viety yksityistäminen, joka käytännössä olisi merkinnyt (ja vaara on yhä olemassa) lähinnä ylikansallisten terveysyhtiöiden toimittamaa KELA-tuin ryyditettyjen hoitopalkkioiden veroparatiisittamista. Kaikki bisnes tietysti verovaroin varmistettuna, joten ääliökin tekee voittoa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Itse otit yksityistämisen tähän keskusteluun.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kuten huomasit - sitähän on tekemällä tehty. Entä sitten?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Nyt en ymmärrä, olen ilmeisesti unohtanut ottaa lääkkeeni demariallergiaa vastaan.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #10

Siedätyshoito on keksitty, kokeilehan. Voit päästä eroon allegioistasi - ja bonuksena epäluuloistasi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Eipä edes sinun sietäminen ole helpottanut, mutta hyvää kaikkea sinulle uskossasi.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #12

Vai on se ollut niin raskasta. Minun uskoni mukaista ei Pirkanmaalla ole tarjolla äänestettäväksi, enkä itse ole mukana politiikassa. Niinpä äänestän sellaista, joka vastaa käsitystäni riittävässä määrin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eikös tässä pitänyt heti vaalien jälkeen kaikkien puolueiden parlamentaarinen työryhmä valmistella asiaa. Tosin tällä menolla ei yhteistä näkemystä taida syntyä ja sitten sitä taas vastustetaan ja nykyinen näytelmä jatkuu.

Alkoi illalla olla liikaa vaalikeskeskstelu, jossa kolmannen kerran 2011, 2015 ja nyt 2019 alkoi sote -korkeaveisuulla.

--> parannetaan nykyisen terveydenhuollon pullonkaulat ja epäkohdat sekä annetaan kuntien itse hakeutua keskenään yhteistyöhön ilman valtion kolmatta hallintotasoa. Se on siinä, uuden sote _työrymän tarpeellisuus.

P.s. Kepu ajaa maakuntamallia, koska sen kautta sementoitaisiin nykyinen kuntarakenne ja kepun paikalliset kunnallisjärjestöt.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

No Vaasan sairaalasta tietysti pitää tehdä kaikkien yhteinen sotesoppa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Seuraavan hallituksen suurin vääntö käydään siitä, onko nimitys sotealue tai sotekunta parempi.Keskusta ja SDP taisivat löytää toisensa jo viikoja takaperin kulisseissa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Luulisin että viime syksynä jo näin on käynyt.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kaikki terveydenhoito yksityiseksi Sveitsin mallin mukaisesti. Siellä hän se on paras Euroopassa viimeisimmän tutkimuksen mukaan.

Sveitsissä aikuisen sairausvakuutus maksaa noin € 3600 vuodessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset