Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Vaalikoneen pedot

Ylen vaalikone aukesi ja tulihan se heti testattua. Kysymyspatteri on aika pinnallinen ja perustuu ilmeisesti median mielikuvaan siitä mitä äänestäjä haluaisi painottaa ehdokkaansa tentissä.

Ottamatta niihin enemmän kantaa huomasin että vaalikoneeseen vastanneet ehdokkaat ovat joka kerta kauempana minusta. Eli kun minusta on kasvanut vuosien saatossa liberaali oikeistolainen on ehdokkaat siirtymässä kommunismiin ja konservatiiviseen elämään.

Siitä esimerkkinä se, että kun joskus takavuosina vaalikone antoi minulle henkilöitä, joiden kanssa oli 98 prosenttia samaa mieltä, niin tänään prosenttiluku oli korkeimmillaan 66 prosenttia. Ja ihmeellistä tässä oli vielä se, että paalupaikan jakoivat oululaiset Husso (kok) ja Virtanen (vas). Minä olen siis linkki kokoomuksen ja vasemmiston välissä. Husso edustaa 66 prosenttia siitä mitä itse vastailin ja Virtanen toisen puolen.

Kun katsoin Husson suhdetta omaan puolueeseensa se siellä oli ykkösenä niukasti kokoomus, mutta Virtasta lähinnä oli puoluemerkiltään (pp). Virtanen on siis ehkä väärässä puolueessa, mutta en ole häntä mihinkään sysimässä. Toki hän saa olla omaa mieltänsä yli puoluerajojen, se on minusta vain positivista.

Joka puolueessa tarvitaan erimielisiä ja ns. kunnon ehdokkaita, jotka tekevät sitten eduskunnassa sen mitä lupaavat.

Vaalikone sen sijaan ei sitä asiaa takaa, se kertoo vain kuka kanssasi on vastaillut 30 kysymykseen samoilla arvoilla.

Jos arvot kohtaavat vain 66 prosenttia koko joukon arvoista ehkä ehdokkaat ovat silloin vieraantuneet arjesta, sillä minä ainakin elän suomalaista arkea.

Ehdokkaat vastaavat ilmeisesti vaalikoneisiin siten kuin "luulevat" ihmisten eli äänestäjien tahtovan. Siinä he tekevät väärin kun yrittävät ostaa äänen mielistelemällä.

Ehdokkaat ovat kuin etanoita, jotka haistavat olutansan jossakin kaalimaalla, eli alkavat jokainen ryömiä kohti olutansaa, vaikka herkulliset kaalit olisivat vieressä. Ehdokkaat eivät näe sitä mihin ovat asettuneet, vaan pyrkivät miellyttämään kansalaisia saadakseen heidän äänensä.

Vaalit ovat ehdokkaiden olutansa, eli he käyttäytyvät vaalit edellä, vaikka pitäisi kyselyyn vastata asiat edellä.

Kun minä sitten menen vaalikoneeseen ja vastaan rehellisesti, niin saan tuloksena valheiden vastavirtaa, eli joudun kahlaamaan valheiden seassa.

Joskus takavuosina leikin vaalikoneiden kanssa enemmän, kun olin puolueessa vaalivastaavana jne. Silloin huomasin että muutamat poliitikot laittoivat keskiverto vastauksia, eli sellaisia mahdollisimman yleistä mielipidetta myötäileviä vastauksia. He tulivat mukaan hiukan muita myöhemmin, mutta alkoivat heti nousta kärkipaikoille oli vastaajana kuka tahansa "ruskeakieliset" olivat top tenissä.

Ei edes aikoinaan änkyrän maineessakin ollut Esa Lahtela (sdp) laittanut yhteenkään vastaukseensa täysin samaa mieltä tai täysin eri mieltä, vaan lähes samaa, tai lähes eri olivat hänenkin vastauksiensa runkona.

Vaalikoneet ovat menettäneet oikeutuksensa, poliitikot ovat liian fiksuja puhuakseen niissä totta, ja jos joku rehellinen sinne eksyy, niin ei nouse suuren yleisön ehdokkaaksi, vaan jää valituksi tulematta.

En suuresti innostu äänestämään 66% olevista henkilöistä, jos vastaukset olisivat luokkaa yli 85% olisi jo asia mielenkiintoisempaa ja ehkä jopa äänestäisin.

Vaalikoneiden ehdokkaille viestitän, että uskaltakaa sanoa jyrkkiäkin mielipiteitä, niin silloin voisitte lähentyä  rehellisiä äänestäjiä, jotka uskaltavat laittaa vastauksiin oman mielipiteensä,  älä nuoleskele yleistä mielipidettä varovaisesti. Sillä jos tulette valituiksi, niin silloin pitää olla jyrkkä ja pitää asioista kiinni joista on vaalikentillä sopinut. Ei lässyt pärjää vaalikoneita lukuun ottamatta. Eli jos lässyttää  jo vaalikoneissa ei jatkoon.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (61 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Vaalikoneet mahdollistavat laajan ja tehokkaan mielipideurkinnan. En tule enää koskaan käyttämään vaalikoneita. Toisaalta ehdokkaan valinta ei niin vaikeaa edes nykyään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Totta, vaalikone enemmän hämärtää kuin selkeyttää valintaa. Hyväkin ehdokaskandidaatti kun voi vaalikoneessa näyttää tosi tyhmältä. Ja vaikka ehdokas olisi lähes kaikissa samaa mieltä, niin se yksi vikaan laitettu vastaus saa luopumaan hänen äänestämisestä, jos se on painava kysymys.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Vaalikoneita voi käyttää silläkin tavoin, että vastaa niihin päinvastoin,
kuin mitä mieltä asioista on ja katsoo sitten keitä vaalikone pitää sopimattomimpina ehdokkaina. Heitä voi sitten verrata niihin ehdokkaisiin, joita kone pitää sopivimpina, kun sitä käyttää niin kuin on tarkoitettu. Silloin voi selvitä toisia seikkoja ehdokkaista.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Vaalikoneen kysymykset ovat aivan liian yksoikosia ja läpinäkyviä. Moniin kysymyksiin ei oikei osannut tietopohjalta juut tai jaata.

Pitäisiköhän kokeilla vastaamalla kaikkiin sitä keskimmäistä vaihtoehtoa ?

Kokeilin. Ensimmäiseksi tuli kokoomusehdokas 75 % ja toisena sinisten ehdokas samoin 75 %.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kysymykset ovat mediamaisia, eli toimittajien keksimiä. Onko media ja ehdokkaat vieraantumassa todellisuudesta.

Löysin yhden hyvän lauseen erään ehdokkaan sivuilta.

"Kannatan tasa-arvoista mahdollisuuksien yhteiskuntaa, jossa yksilöllä on suurin vapaus valita".

Tämä on minusta hyvää vaalipuhetta ja allekirjoita myös omaksi mielipiteeksi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Kannatan tasa-arvoista mahdollisuuksien yhteiskuntaa, jossa yksilöllä on suurin vapaus valita".

Malliesimerkki orwellilaisesta uuspuheesta, joka ei tarkoita mitään.

Todellisuudessa yksien vapaus tulee toisten kustannuksella. Vapaus korreloi maksukyvyn kanssa ja yksien rikastuminen edellyttää toisten pysymistä köyhinä. Juuri köyhyys saa ihmiset tekemään palkkatyötä, joka sitten puolestaan rikastuttaa rikkaita.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Minulle vapaus sanaan liittyy samalla vastuu, ei vapaus tarkoita öykkäröintiä.

Mutta holhoushenkisille ihmisen vapaus ilmeisesti tarkoittaa villiä ja vapaata roistomaisuutta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #8

Avaa Ari silmäsi ja katso, mihin länsimainen vapaus on johtanut. Tiedät sen hyvin ja olet siitä kirjoittanutkin: Ahneet ja vastuuntunnottomat ovat kahmineet itselleen kaiken mikä on irti lähtenyt ja tavalliset tallaajat ovat jääneet maksumiehiksi.

Joskus sata vuotta sitten joissakin ruukinpatruunoissa saattoi yhdistyä vapaus ja vastuu, mutta ainakin viimeisten 40 vuoden aikana mentaliteettina on ollut se, että vastuuttomuutta ei pelkästään hyväksytä, vaan siihen kannustetaan ja vieläpä kannustetaan ylpeilemään sillä.

Suomessa tuo mentaliteetti tunnetaan kyykyttämisenä. Vallantäyteiset öykkärit kilpailevat keskenään siitä, kuka on kovin jätkä ja kyykyttää ankarimmin. Ja sellaisia kansa sitten äänestää vaaleissa.

Suomen itsenäisyyden ajan psykohistoriaa

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

No se, että minulle vapaus tarkoittaa vastuuta en voi puhua muiden puolesta. Eli kuten avauksessa kirjoita, on muut vain korkeintaa 66% minusta. Jannen ei kannata paasata minulle, tee oma tiesi politiikkaan ja muuta maailma. Minä en siihen pystynyt, koska totuuden puhujilla ei ole ystäviä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Aika paljon kyllä kertoo ehdokkaasta ja jopa puolueesta jos keskarilla tulee ykköseksi;)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Vaalikoneiden kysymysten (ja vastausten) on pakko olla pinnallisia ja epämääräisiä, koska varteenotettavat puolueet ovat keskenään yksimielisiä kaikista tärkeistä kysymyksistä.

Suomessa vallitsee tosiasiallinen yksipuoluejärjestelmä.

Yksipuoluejärjestelmä: Suomen Kapitalistinen Talouskasvupuolue

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olet hakoteilla Janne, kun katsoo vaalikoneiden sektoreilla, niin kommunismi on yhä suurempi ehdokkaiden suosion kohde, vaikka uskottelevat olevansa kuinka kapitaalisia hyvänsä. Kommunismi sen takia että sillä uskotaan kansalaisten äänestävän ehdokasta.

Kommunismi on samaa kuin mielistely, sillä kommunismimaiden historia ei osoita sen olevan kovinkaan suosiollinen juurikaan juuri kansalle.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mitähän mahdat tarkoittaa kommunismilla? Mielistelyä? Lisää orwellilaista uuskieltä. Kun käsitteiden merkitykset vesitetään, käy asiallinen kommunikointi mahdottomaksi. Ja taloudellista valtaa pitävät nauravat koko matkan pankkiin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #12

Selitäppä sinä Janne kommunismi, kun sen niin hyvin tunnut tuntevan, vai vetoatako Orwelliin joka asiassa tavan vuoksi.

Oletko sinä Janne vain Orwellin ajatusrikollinen?

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Täytin vaalikoneen ihan tosissani.

minun eduskuntaani olisi tullut sdp 84 , kristilliset 37 ; 29 keskustalaista , 12 vasemmistoliittolaista ja perussuomalaisia 9 .

Huomion arvoista oli, että liikennepoliittisissa mielipiteissä ei kukaan kaakkois suomen eduskunta ehdokas politiikoista ollut samaa mieltä kanssani.

Ilmeisesti ei , koska kaikilla eduskuntapuolueilla on ohjelmassaan suomi on Saari liikenne mallin kehittäminen raideliikenne investointeja vahvistamalla. Miten tämä vahvistaminen sopii EU:ssa jo vuonna 2011 sovittuun liikennestrategiaan ja Suomen valtion liikenneministeriön budjettiin kun tällä vaalikaudella sovittiin jo 10 miljardin ylimääräiset investoinnit budjetin ulkopuolelta raiteisiin . Jossain mättää ja paljon liikennepolitiikassamme. Mutta se on kuten Kejo toteaa yksimielipide - monipuoluekulttuurissa mahdollista

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Sosialistiset vallankumoukset on nähty. Nie mehr.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tämänhän pitäisi olla tuleva valtakunnallinen eduskuntavaalit. Mutta kyselyn asettelu on enemmänkin paikallisia juttuja, että mitä Turussa tapahtuu ja haluaako siihen ottaa kantaa...

Minua ei kiinnosta tuollaiset paikalliset poliittiset asiat vaan koko valtakunnallisesti.

No, loppujen lopuksi 79% puolueen kanssa lähinnä on Piraattipuolue, kuten aina viime vuosina.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Oulussa liberaalit ovat aika näkymättömiä, kuten piraatitkin, joten ei voi odottaa suurta vaalimenestystä jo on kaksi ehdokasta joiden kummankin vaalibudjetti on alta 500 euroa.

Mihin näitä lilliputtipuolueita tarvitaan?

Olkootkin vaikka kuinka hyvillä ehdokkailla liikkella, mutta näkyvyys on olematonta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@14. Rahalla saa aina näkyvyyttä ja näillä lilliputeilla ei ole kuin lahjoituksia ja jäsenmaksuja. Puoluetuki pitäisi muuttaa niin, että paljonko nämä lilliputit ovat saaneet äänestäjiä x €-määrä per ääni.

Mutta ei tällaista haluta, sen lisäksi pitää muistuttaa, että aikoinaan PS ja Vihreät vaivoin ylittivät 1% rajan, mutta sittemmin ovat nämä istuvat puolueet sementoineet hyväksyttäneet kynnysrajan, jotta mitkään uudet asiat eivät uhkaa vanhoja dinosauruspuolueita eikä politiikkaan tule uusia tuulahduksia.

Ei riitä se, että joku vanha puolue kopioi toiselta hyvän ajatuksen ymmärtämättä sisältöä lainkaan ja sitten tehdäänkin kardinaalivirheitä, mitkä eivät vastaa alkuperäistä ajatusta juuri lainkaan.

Ainoa keino saada näkyvyyttä on ostaa isolla rahalla sekä jollakin isolla kohulla.

Piraatit olivat aikoinaan Tietoyhteiskuntapuolue ja vaikeutena siinä on ollut kannattajakorttien kerääminen ja kun nimi muutettiin huomioita herättäväksi, niin media innostui siitä kohusta ja kertaheitolla oli helppo kerätä kannattajakortit talteen.

Mediasta sekä muista asioista se on kiinni.

Lilliputtien työ on suurelta osin vapaaehtoistyötä ja omasta pussista vapaaehtoisesti maksettuja.

Vanhoilla puolueilla on monta organisaatioita ja niille maksetaan puoluetukirahoja ja hajautetaan moniin osiin.

Jos halutaan oikeasti politiikkaan muutoksia, ei pidä aina äänestää samoja puolueita vuosi toisensa jälkeen vaan äänestää muuta, niin vanhat puolueet voivat katsoa peileihinsä, jos suosiot romahtavat äkisti.

Yksi vaihtoehto on se, että nämä lilliputit saisivat näkyvyyttä, jos valtio maksaa kaikkien lilliputtien medianäkyvyydet ja -käynnit kassastaan puolueettomasti, mutta toteutus on varmaan vaikeaa ja perustelut hankalia.

Sivuhuomio:

YLE:n vaalikone kyllä ehdotti ihan eri ehdokasta ja muita epämääräisiä, kun valitsi puolueen, niin silloin oli helppo katsella sen puolueen sisältä niitä ehdokkaita vaikka he olisivat joissakin asioissa eri mieltä kanssani pieneltä osin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16

Otetaanpa Li Andersson esimerkiksi, hän tiettävästi on vassareiden pj, mutta hänen vastauksensa ovat enemmän feministipuolueen näkemystä kuin vassareiden ja vasta kolmantena ovat vassarit.

Pitäisikö Lin mennä feministien listoille?

Hän käyttää vaalimainontaan 40-50 000 euroa, miten helvetissä köyhillä ei ole varaa samaan? Onko joku niin täpinöissä omasta mielipiteestään ja sen autuaaksi tekevästä voimasta että sijoittaa 50 000 euroa johonkin vaalimainontaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei yhtään aitoa anarkistia ole ehdolla täälläpäin, mä äänestäisin sellaista heti.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo
Käyttäjän JanneRantala kuva
Janne Rantala

Aito anarkisti olen aika varma että et edes tiedä mitä sana tarkoittaa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Listoissa on eroja puolueen sisälläkin. Olin itse rakentamassa Uudenmaan Vihreiden ehdokaslistaa piirihallituksen jäsenenä. Kolmessa eri vaalikoneessa Vihreät nousikin ykköseksi piraattien viedessä kakkospaikat.

Mutta kun minä äänestän Helsingissä, niin noiden samojen vaalikoneiden mukaan kärkipaikkoja pitävät Piraatit ja puolueenakin Piraatit oli kahdessa ykkösenä. Vihreiden sijoituksessa taas oli rajua hajontaa. Yle antoi Vihreät puolueena ykköseksi, vaikka sitä ensimmäistä Vihreää joutui selaamaan yllättävän pitkältä. Kahdessa muussa vaalikoneessa Helsingin Vihreät olivat puolueenakin yllättävän alhaalla.

Tästä voi päätellä, että olen selkeästi Uudenmaan Vihreä, vaikka äänestänkin Helsingissä. Muutto pois Helsingistä kesän aikana on siis ehdottomasti oikea valinta. Kaikesta huolimatta minun pitänee äänestää Vihreitä Helsingissä, vaikka sopivan ehdokkaan valinta onkin yllättävän vaikeaa. Cityvihreä kupla on totta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Börjen logiikka on puhdasta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Olen nyt kokeillut kolmea vaalikonetta: Helsingin ja Turun Sanomien sekä Ylen. Kaikissa ykköseksi tuli vihreät. Ei valittamista. Kaksi korkeimmalla yltänyttä ehdokasa olivat kyllä kaikissa eri nimet, eli koneissa on eroja. Ylen vaalikoneen mukaan minulle sopivin puolue on vihreät, toiseksi paras eläinoikeuspuolue ja kolmanneksi paras feministinen puolue. Mutta hei, vihreäthän on feministinen eläinoikeuspuolue! Joku kirjoitti siitä joskus bloginkin. Ehkä se olin minä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eli kivat sulle, kun olet paikkasi löytänyt.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #31

Joo, olen ajat sitten. Kaikissa vaaleissa olen vihreitä äänestänyt. Minä taidan edustaa sitä vanhinta sukupolvea joka on aina voinut äänestää vihreitä. Minua vanhemmat vihreät ovat loikkineet mukaan kuka mistäkin, esim. Osmo Soininvaara liberaaleista. Presidentinvaaleissa olen usein joutunut vaihtamaan ehdokasta toisella kierroksella, mutta en enää näissä kaksissa viimeisissä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #34

Niin kun ei viimeksi toista kierrosta tullut lainkaan.

Anteeksi demarit ei se ole teidän vika, että en ajattele samalla tavalla kuin demarit.

PAIKKOJA
PUOLUE
77
Kokoomus
27
RKP
25
Liberaalipuolue
25
Piraattipuolue
13
Liike Nyt
10
Sininen tulevaisuus
8
Keskusta
6
Vihreät
2
Vasemmistoliitto
2
Perussuomalaiset
2
Seitsemän tähden liike
1
Kristillisdemokraatit
1
Itsenäisyyspuolue
1
Sitoutumaton

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #35

Niin ja edellisellä kerralla toisella kierroksella vastakkain olivat Haavisto ja Niinistö. Silloinkaan ei tarvinnut vaihtaa ehdokasta. Eikä nytkään tarvitse, jos Haavisto vielä viitsii lähteä vaaleihin. Eiköhän se viitsi, onhan se edelleen arvostetuin poliitikko Niinistön jälkeen, eikä Niinistö enää voi olla ehdolla.

Minun eduskunnassa vihreillä olisi 117 edustajaa. Se voisi muodostaa enemmistöhallituksen yksinään. Ihan niin hyvin ei kai silti käy, vaikka vihreille toki murskavoitto onkin tulossa. Hesarin koneessa muuten mullakin sijoittui piraatit yllättävän korkealle. Koneissa on eroja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #48

Mukava lukea, että olet sinut itsesi ja puolueesi kanssa. Näin pitääkin olla.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Vaalikoneista on tullut vastaajiensa näköisiä uutisautomaatteja. Vastauksien keskiverto ja grafiikka on nyt kaikkialla mediassa. Vaalikone tuottaa ilmaista uutismateriaalia.

Isolle osalle äänestäjistä, jotka vastaavat vaalikoneen kysymyksiin, vastaukset ovat epämiellyttäviä. Vastaus antaa oikean henkilön, mutta puolue on väärä. Tämä olisi mielenkiintoinen tutkimuksen kohde.

Kuuntelin tänään "äimän käkenä" yhden noin 20-vuotiaan nuoren eduskuntavaaliehdokkaan haastattelua. Hänen vaalibudjettinsa oli 30 000 euroa. Jos kerrottu on totta, mistä rahat?

Olen eduskuntavaaleissa Ktp:n ehdokkaana Lapin vaalipiirissä. Vaalibudjettini on 0 euroa.

Ktp:llä on ehdokkaat kaikissa manner-Suomen 12 vaalipiirissä, mutta puolue pystyy käyttämään vaaliohjelmansa ja kymmenien ehdokkaidensa tunnetuksi tekoon vain viidenneksen em. nuoren vaalibudjettiin verrattuna.

Raha ratkaisee näissäkin vaaleissa, eivät vaalikoneiden vastaukset!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Veikkaan että mainitsemaasi nuori ehdokas ei tule valituksi, kuten ei kukaan KTP:n ehdokaskaan. Syy ei kuitenkaan ole vaalibudjetissa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@26. Luulin, että kysymyksessä on Kotkan Työväen Palloilijat...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Joillekin on sijoitus päästä eduskuntaan siksi he uhraavat rahaa siihen. Toisille se on elämäntapa ja eivät laita ropoakaan asiansa eteen, koska tietävät jo etukäteen, että menestystä ei tule.

Sitten pitäisi olla kolmas koulukunta, he jotka todella rakastavat kansaa ja kansa rakastaa heitä, jotka sitten olisivat ne todelliset päättäjät. Valitettavasti tämä kolmas koulukunta on vain unelmaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #28
Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Kuinka tunnettu on keksimäni tapa käyttää vaalikoneita?

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Lyhyempi kysely, vähemmän "joko olet lopettanut vaimosi hakkaamisen" -kysymyksiä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Paikalliset kysymykset ovat täysin ulkona, kun on kysymys eduskunnasta ja edustajien on sitten päätettävä kokonaisuuksita.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

(Tiedätkö muuten Ari mitä espanjan kielen sana "pedo" tarkoittaa?

https://www.google.com/search?q=qu%C3%A9+significa...

Voisiko puhua vaalikoneiden aivopieruista?)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos pedo on pieru, niin mitä tarkoittaisi pedofiili? Ja onko sillä tekemistä laktoosin kanssa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Vastaukset kysymyksiisi lienevät itsestäänselviä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #46
Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Ylen vaalikoneessa ei pärjää vastaamalla EOS - vaikka kone varoitteli että EOS on huono idea, laitoin kahteen harkitusti, että en osaa sanoa (kesälomien siirto, ja Santahaminan asunnot).

Lopputulos: olen 93% samaa mieltä itseni kanssa.

Jokainen EOS kysymys rokottaa automaattisesti 3,5%.

Kone on siitä erikoinen, että se antaa enemmän yhteensopivuutta niille ehdokkaille jotka ovat kanssasi eri mieltä, kuin niille jotka vastasivat kysymykseen EOS.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuo Santahamina kysymys on outoa esittää eduskuntaehdokkaalle.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Naputtelin Ylen vaalikoneen ja kotikuntani Espoo ja parasta siinä oli se että top 10 listalle ei tarjottu ensinmäistäkään punavihervassari ehdokasta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Allekirjoittaneen luottamus vaalikoneisiin loppui siinä vaiheessa, kun eräässä vaalikoneessa ensimmäiseksi osumaksi tuli kristillisdemokraatti. Oli siinä ateistisella piraatilla ihmettelemistä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Pitääpä varmaan kokeilla.

Ehdokkaiden kannalta nuo vaalikoneet ovat jo rasite. Niihin on vastattava, koska muuten jää vaille sitäkin tunnettuutta. Vaikea siinä tosin on niin taktikoida, että pääsisi listan kärkeen.

Vaikeita ovat kysymyksetkin. Monet ovat sellaisia, että perustellusti voi olla sekä täysin eri mieltä että täysin samaa mieltä. Sitten pitäisi arvata, mitä kysyjä on kysymyksellään tarkoittanut ja miten potentiaalinen äänestäjä tulkitsee kysymyksen. Siinä on 'En osaa sanoa' lähellä.

Senkin ymmärrän, että moni vastaa melkein eri mieltä tai lähes samaa mieltä. Eiväthän asiat ole mustavalkoisia. 'Pitääkö Suomen rajoittaa maahanmuuttajien määrää?' Jumalauta, kyllä se kysyjä nyt luultavasti tarkoittaa sitä, että pitäisikö rajalle pistää kiväärimiehet, jotka ampuvat jokaisen potentiaalisen vilpillisin mielin tulijan. Mutta voihan se tarkoittaa vain sitäkin, että pitääkö vain pitää maahanmuuttajien määrä jollain tolkullisella tavalla hallinnassa. Ei niin, että sitten kun 1000 on tullut, niin tuhannesensimmäinen potkitaan suoraan perseelle.
Vastaa siinä sitten.

Toisaalta voi olla ihan hyvä lähtökohta vastata maahanmuuttoon kysymyksen tulkinnan persuoletuksilla ja sotekysymyksiin oppositio-oletuksilla...

JK. Ai niin, Sipilähän veti oppositiolta maton alta ja kyse on enää ex-oppositio-oletuksista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eilisen vaalikeskustelun perusteellla, näyttää siltä, että Sipilä keittelee punamultaa ekologisena vaihtoehtona brasilialaiselle härän lihalle.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuntui kyllä vähän samalta. Tosin vielä enemmän minusta vaikutti siltä, että Rinne pyrki antamaan löysää keskustan suuntaan. No, hän tietää, että jos hän aikoo rakentaa hallituksen, vihreiden lisäksi tarvitaan keskusta tai kokoomus. Muilla puolueilla ei temppeliä rakenneta.

Vain tosi kovat jätkät enää uskaltavatkaan veikata keskusta-kokoomus yhteistyön jatkuvan. Vaikea sitten sanoa, onko syynä pelkkä realismi, että vaalitulos tekee siitä erittäin vaikean. Vai se, että hallituksessa on todellisuudessa ollut enemmän ristiriitaa pinnan alla kuin mitä on näkynyt päälle.

Voi olla, että keskustalaiset varovat nyt vuotta 2011. Silloinhan Kiviniemi piti hallitusta pystyssä viimeiseen saakka. Eikä hyvin käynyt. Tosin kyllä siipeen tuli vaalirahasotkuista ja paskalaistakin. Paskalain osalta Väyrynen ja Pekkarinen antoivat Lehtomäen ajaa rauhassa miinaan. Vaikka jokainen ministeri vastaakin omasta alueestaan, neuvomisen ei pitäisi olla kiellettyä. Ilmeisesti Väyrystä kiinnosti vain ministeriys ja Pekkarista tuulimyllyt. Lehtomäki taas oli kohtuullisen hyvässä nosteessa ennen kuin paskalaki iski naamaan...

JK. Tosin niin keskusta kuin kokoomuskin on Rinteen hallituksessa kulmikkaampi kolmas pyörä kuin mitä Soinin perussuomalaiset oli Sipilän hallituksessa. Monessa asiassa Rinne joutuu antamaan löysää. Joutuuko antamaan niin paljon löysää, että vihreitä alkaa hirvittämään...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #55

Kokoomus joutaa oppositioon niin monta virhettä ovat tehneet Ville Itälästä lähtien. Stubb oli vissiin liikaa aikaansa edellä ja Orpo taas liikaa kehityksestä jäljessä. Tulisi löytää pääministeri joka olisi tässä ajassa ja se ei todellakaan ole Antti Rinne.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Minä äänestän ja kannatan niitä instansseja ja niiden edustajia, jotka ovat mielestäni eniten viitoittaneet ja vaikuttaneet elämääni, niin aktiivityöelämäaikanani kuin nyt eläkkeellä ollessani. Minulle nämä vaalikoneet ovat toisarvoinen juttu. Enempi viihdettä kuin valintaperuste.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mukava juttu, että ihminen on löytänyt oman sisäisen rauhansa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

En todellakaan halua, että seuraava hallitus alkaisi teatteripuuhia rakentelemaan, että milloin mitäkin sattuu.

Esimerkkeinä olkoon aikaisemmat typeryydet:

Stubb väitti asiantuntijoiden sanoneen mielipiteensä 90% vaikka oikeasti oli 10%, sitten Keskustan ininät perustuslakivaliokunnasta sekä lentokoneella lento sinne Presidentin "mökille" ja U-käännös ja kukas se avustaja siellä takakontissa poistui? Eikä sellaista politiikkaa, jossa lentokoneessa seistään ja hypitään tasajalkaa aiheuttaen kanssamatkustajille mielipahaa lennon viivästymisiä.

Tuollaisia typeryyksiä en tahdo enää nähdä vaan politiikassa pitäisi olla järkeä ja suomalaisten etua vaalien, ei omien, puolueiden, yms.

Nytkin tämä ilmastosaarnat ovat paisuneet jo yli äyräiden, että vihreille voi tulla köpelöt paikat, jos ihmisiä virtaa heistä poispäin kun saarnataan liikaa.

Vasemmisto taas haluaa verottaa ihan kaikesta, kohta kai makuukamarissa tehtävät hommelit mitataan senteissä ja paljonko pumppauksia on kertynyt ja siitä verot hiilijalanjäljestä.

Kokoomus haluaa brittien Universal Creditin, KD sama juttu vaikka brittien lehdistö koko ajan kertoo katastrofaalisesta UC:n tilanteesta ja meidän valtamedia pysyy visusti uutisoimatta siitä. Sinisetkin haluavat, SDP myös vaikka eivät myönnä, kun perustoimeentulosta perustuslain mukaisesti he haluavat leikata siitä 20% pois vaikka se on perustuslain vastaista.

Ei kiitos, äänestän ulkopuolisia puolueita, en vain enää jaksa katsella vanhojen puolueiden "lupauksia" ja politiikka ei vieläkään muutu, ellei jotain yllättävää satu lähellä vaaleja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Viestisi on sama jota itsekin pähkäilen, jos äänestän niin lappuuni piirtyy joku muu numero kuin valtapuolueiden listoilla olevat, esimerkiksi Oulussa feministit tai liberaalit.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@58. Tee ihan miten päätät. Tee se kuitenkin järjellä ja tutki ne puolueiden ohjelmat.

Älä kuitenkaan tee lappuun Aku Ankkaa tai kirkkovenettä, koska silloin annat sillä tavalla hyväksynnän nykyiselle politiikan menolle ja jatkossa et voi arvostella, jos et ole ketään äänestänyt.

Minä äänestän, joten jatkossa on minullakin oikeus arvostella puolueesta riippumatta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #59

Vai on äänestäminen lupa valittamiseen, minusta ihmisoikeudet eivät jää äänestämättömyyden jalkoihin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@60.

Ei ne ihmisoikeudet tähän tuleviin vaaleihin liity vaan siihen, että miten muutoksia politiikkaan voidaan vaikuttaa.

Jotta oikeasti muutoksia voisi tapahtua, pitäisi saada enemmän ääniä vaaleihin äänestämään muuta kuin samoja puolueita. Minusta se vain on uskomatonta, että edelleen yhä useampi kertovat sitä, että eivät aio äänestää vaan jättävät tekemättä ja se on sama kuin hyväksyntä nykyiselle linjalle, että tehkää meillä ihan miten lystäätte ja samat vanhat zombieäänestäjät äänestävät enemmistönä samoja puolueita ja iso osa eivät ole kuulleetkaan vaihtoehtoisista puolueista kuin: "nevöhööd".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset