Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Demokratian paras

Pääministeri on demokratian paras.  Vaalikauden jakson mittainen paremmuus ei aina säily, vaan seuraavan vaalikauden voi johtaa taas demokratian sen hetkinen paras. Yleisöäänestyksen takuu ei anna takuuta kuin vaalipäivän iltaan. Sen jälkeen parhaan on pärjättävä omillaan, äänestäjiä ei juurikaan kiinnosta tukea valittujaan. Arvostelijoita sen sijaan sitten kyllä riittää.

Demokratia on siitä kumma otus, että se ei ole koskaan väärässä, mutta demokratian valitsema paras voi sitä olla, ja jos on se kyllä kuuluu ja näkyy opposition huulilla.

Nyt jos koska pitäisi miettiä virkamieshallituksen asettamista, mutta kun presidentiltä on viety valta demokratian nimissä.

Mikä muu hallituskuvio voisi saattaa soten maaliin, kuin virkamieshallitus?

Suomen Keskusta ja Kokoomus ovat niin eri linjollla kuin Suomen Sosialidemokraatit ja vasemmistoklikki. Näillä näkymin vasemmisto ei saa oikeiston alamäestä huolimatta enemmistöä, eli joku porvaripuolue olisi istutettava vasemmistoleirin tueksi.

Ei sellaisella fraktiolla ole tulevaisuutta jos porvarit keskenään ei pääse maaliin, miten sekajoukkue sitten sen voisi tehdä. Sellainen soteyritelmä on jo nähty, kun Jyrki Katainen uskotteli itsellen ja kansalaisille, että kyllä sekeametelihallitus on kaikkein paras vaihtoehto, sen jälkeen kun kaikki muut vaihtoehdot oli hylätty. Demokratian paras ei siis aina ole se paras vaihtoehto joka sitten tulee hallitukseksi.

Historia toistaa itseään ja poliitikot tietävät sen, eikä poliitikolle ole väliä miten maa mataa. Riittää, kun vain saa hillua politiikassa mukana, aina tulee vaalikauden jälkeen uusi mahdollisuus, vaikka mitään ei aikaan saisikaan.

Tärkeintä on liike, ei päämäärä.

Siksi nyt olisi asiallista jonkun puhaltaa peli poikki ja koota virkamieshallitus, mutta sellaista ei demokratia mahdollista. Demokratiassa ensimmäisistä tehdään viimeisiä ja viimeisistä ensimmäisiä.

Ensi hallituskaudella pitäisi soten lisäksi uudistaa sotu. Uskon jo nyt että seuraava hallitus tulee epäonnistumaan, jos toimintatapoja ei muuteta, sillä edellisten hallitusten historia sen osoittaa.

Matti Vanhanen siirtyi polvileikkaukseen ja Mari Kiviniemi ei saanut pätkäpääministerinä otetta haltuun, eikä hänelle uutta mahdollisuutta demokratia suonut. Ei suonut, vaikka siinä olisi voinut olla mahdollisuus muutokseen.

Jyrki Katainen yritti saada kolmen suuren hallitusta, mutta siinä lipesi hänen otteensa, sitkeästi mies yritti sen jälkeen vakuutella, että sekameteliseurakunta vie kaikki tavoitteensa maaliin saakka. Pääministeri hyppäsi kuitenkin sivuun kesken kaiken, oli Stubbin vuoro sada turpaansa pätkäpääministerinä. Antti Rinne oli yksi Stubbin luottamuksen murentaja, vaikka oli Stubbin hallituksen kakkosmies ja valtiovarainministeri.

Nyt on demokratia huutamassa taas uutta pääministeriä lauteille, mutta jos järjestelmä ei muutu on kohtalo jo arvattavissa. Näillä nykyisillä vaihtoehdoilla ei sote- tai sotu-uudistusta tehdä. Aina kun löytyy perustuslaillinen ongelma lopuksi.

Demokratia on paras, mutta demokratian keinoin, ei aina löydetä parasta hallitusta. Tarvitaan siis enemmän kuin demokratian noudattamista, tarvitaan yhteistyötä, joka nyt näyttää hyvin pahasti sille, että ei edes uudet vaalit tuo ratkaisua asiaan. Yksi syy sekasortoon ovat perussuomalaiset, joka on asetettu demokratian vastaisesti laatikon ulkopuolelle ja muutamat puolueet kieltäytyvät tekemästä hallitusyhteistyötä perussuomalaisetn kanssa. Vikaa on siis sysissä ja sepissä, demokartiassa tulisi olla vain seppiä, jotka sitten takovat yhdessä asiat maaliin.

Suunnanmuutos on nyt tehtävä, seuraava hallitus ei enää saa olla Suomen surkein.

Ehdotan kolmen suuren hallitusta, eli gallupien valossa se olisi tällä hetkellä, demarijohtoinen porvarihallitus.

Siinä voisi olla ratkaisu nykyiseen pattitilanteeseen, jos sitä vielä täydennettäisiin RKP:llä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän ilpoilvesluoto kuva
Ilpo Ilvesluoto

Ehkäpä Presidentin valtaoikeuksia ei olisikaan pitänyt niin paljon vähentää. Presidentin valta tuo kuvioon sellaisen muuttujan, että lobbauksen vaikutus ja eturyhmien liiallinen suosiminen saattaisi saada presidentin puuttumaan tilanteeseen. Presidentin valinta olisi jälleen huomattavasti merkityksellisempi. Toimikausien pituuserot taas toisivat tilanteeseen tietyntyyppistä pakkoa sopia asiat ja sitoutua niihin myös hallitus vastuun ylimenevissä asioissa. Populismi jäisi huomattavasti vähäisempään arvoon. Nykyään näyttää pelkällä populistisella huutelulla tai sopivalla julkisuudella pääsevän hallitukseen asti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Presidentin virka nykyisillä oikeuksillä on mannekiinin osassa, eli ei mitään virkaa. Lakkauttaa joutaisi koko instituutti, pääministeri ja eduskunnan puhemies riittäisi vallan mainiosti protokollaksi.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

On masentavaa kokea kuinka raadollista ja riidallista politiikan tekeminen on. Yhteen hiilen puhaltaminen, Suomen etujen ajaminen yhdessä, on mahdoton asia poliittisille puolueille.

Kilpaileva puolue ei saa onnistua missään asiassa. Asioita viedään eteenpäin periaatteella että ei ole väliä, jos harjoitettu politiikka on vastoin Suomen ja sen kansalaisten etua, kunhan se on toisen kilpailevan puolueen haitta.

Aivan samoin kuin joskus 70-luvulla, kun perustettiin Työsuojeluhallitus, joka miehitettiin sen aikaisilla kommunisteilla. Tehtaaseeni asteli nuori vasta nimitetty työsuojeluasiamies ja alkoi luetella uudistuksia mitä yhtiön piti suorittaa. Työntekijät tulivat väliin ja esittivät, että uudistukset ovat vastoin heidän etuisuuksiaan ja tulevat haittaamaan heidän työntekoaan ja palkat alenevat. Työsuojeluasiamies vastasi, että se ei häntä kiinnosta, kun uudistukset ovat joka tapauksessa työnantajan haitta ja vahinko.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tästä Jaakko on politiikan nykymenossa juuri kysymys.

Sote-lakia on koko 14 vuoden valmistelun ajan kiusannut yksi asia. Se, kun ei haluta myöntää että rahoituspohja pettää ja se pettää siksi, kun julkisen vallan ja yksityisen vastuunkantosuhde on väärä. Olisi vain aikanaan tunnustettu, että osakeyhtiöpohjaiseksi myös julkinen puoli. Pakko voi olla perustuslakia vastaan, mutta olisi tehty se vapaaehtoisesti.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

On vaikeaa saada piimineestä sotemaidosta juotavaa. Samalla kemistiryhmällä. Parasta ennen päivämäärä kun meni jo vuosituhannen vaihteessa. Ehkäpä tuo Arin ehdottama virkamieshallitus olisi vaihtoehtona käyttökelpoisin. No - onhan tässä sentään valoa vielä tunnelin päässä. Vanhusväestöön kuuluva homenokka ikäluokka alkaa supistua 20...30 vuoden kuluttua ja syntyvyyskin alenee. Kysyntä laskee. Sote-ongelma poistuu kun rajatkin on saatu vihdoin viimein kiinni.

PS. Sipilän temppu oli pitkästä aikaa virkistävä. Minäkin katsoin televisiota tänään pidempään kuin kahtena edellisvuotena yhteensä.

Pekka Pylkkönen

Vanhukset häviävät vain liian hidasta tahtia sillä extrapoloiden viimeisen 30 vuoden sote-menojen ja bruttokansantuotteen kasvu, menee enää 22 vuotta kunnes sote-menot ylittävät Suomen bruttokansantuotteen.

Siinä sitä ollaan ihmeissään kun koko Suomen talous on valjastettu sosiaaliturvan ja vanhustenhoivan toteuttamiseen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ehkä jotain vielä on tehtävissä jos lusikka löytyy kauniiseen käteen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sipilä voi toimia itsenäisesti, koska hänen ei tarvitse miettiä poliittista tulevaisuuttaan. Hän lopettaa joka tapauksessa.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Politiikka on niitä jossa se edustaja "ostetaan" sika säkissä ja kun vaalien jälkeen se säkki avautuu niin se joko on sitä mitä halusi tai jotain ihan päinvastaista.

Monelle taisi Sipilä olla se susi lampaan nahoissa kun vertaa mitä hän lupaili ennen vaaleja siihen mitä hän teki vaalien jälkeen, hankala tukea sellaista jonka toimia ei hyväksy.

Tälläinen toiminta on varmasti isoimpia syitä matalaan äänestysprosenttiin, kun on hankala uskoa enään ehdokkaiden puheisiin.

niin tai näin, tavikset on kusessa johti tätä maata minkä tahansa aatteen edustaja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olet varsin oikeassa, vaikka kunka haluaisin harata vastaan en voi mitään.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Taas kerran olet niin oikeassa.
"Tärkeintä on liike ei päämäärä."
Erotuomaria tarvittaisiin joka pystyisi viheltämään pelin poikki, kun ihan leikkimiseksi menee tämä demokratia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mikä ihme se vasemmiston Sote olisi ?

Ei valinnanvapautta and thats it ?

Millaiset olisivat ne maakunnat tai mitkä sitten ovatkaan ?

Jos nyt Rinteestä tulee pääministeri, niin miehen tulisi oppia, ettei valtiota johdeta samoin, kuin ammattiliittoa, eikä Soteakaan saada läpi vasemmisto-opein pakolla runnoen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin, Rinne ja muut oppositiopuolueet ovat toivoneen parlamentaarista yhteistyötä.

Sun laput silmillä ideologia ei nyt pidä paikkaansa, edellisessäkin soteyrityksessä oli kaikki puolueet mukana.

Jos Sipilän hallitus koheltaa ja tekee sullemulle diilin, joka ei toii, niin onko se opposition vika.

Hallituksella on valta, jota he eivät pystyneet käyttämään, siitä on turha syyttää vasemmistoa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Turha todella on syytellä ketään, aletaan vain tehdä yhdessä työtä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #11

AA: "Turha todella on syytellä ketään, aletaan vain tehdä yhdessä työtä."

Se ei ole sopinut viimeiseen neljään vuoteen, mutta nyt kun niskan päällä olleet ovat pudonneet pahnan pohjimmaisiksi, nyt se sopisi. Missä on älyllinen rehellisyys?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eikö Rinne vetänyt jo maton alta selvin sanoin eilen tulevankin hallituksen parlamentaariselta yhteistyöltä ?

Sote kun nyt vain ei toteudu ilman valinnanvapautta, joka on vasemmistolle näköjään mahdotonta hyväksyä.

Tuo sulle mulle diili on perin lapsellinen väittämä. Tarvitaan valinnanvapaus ja jonkinlaiset suuremmat hartiat palvelutuotannon tilaajaksi, valvojaksi ja maksajaksi, joka on pakostakin jonkin sortin maakuntamalli.

Kyllä ne perustuslailleset ongelmat ovat edessä Sotevalmistelussa myös seuraavallakin hallituksela.

Voin lyödä ison vedon sen puolesta, että ainakaan Antti Rinteen johdolla asiasta ei tule mitään seuraavien vuosien aikana.

Juuri äsken asiantuntija kertoi televisiossa, että pwrusterveydenhoito julkisella puolen terveyskeskuksossa on vakavissa ongelmissa ja kiireetön hoitoonpääsy vie nyt keskimäärin 30 vrk tämän päivän Suomessa. Tilanne on luokattoman huono.

Lääkäreitä, hoitajia ja muita resusseja meillä olisi parempaankin suoriutumiseen.

Ja sitten on tämä vanhustenhoito, josta julkinenkaan ei ole juuri kiitosta saanut, vaan epäkohdat ja väärinkäytökset ovat kovin arkipäiväisiä valitusten mukaan sielläkin.

Patavasemmiston mukaanhan koko kestävyysvajetta ei edes olisi olemassa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Kyllähän Rinteelle valinnanvapaus käy, mutta julkinen järjestäjä valvomaan Tradekankin pisneksiä:

– Meidän arviomme on, että tulevaisuudessa tarvitaan yhä enemmän yksityisiä ja kolmannen sektorin palveluita, mutta niin, että niistä on päättämässä julkinen järjestäjä.

Rinteen mukaan SDP:n valinnanvapausmalliin ei mahdu ”kauhean vahvasti yksityinen voiton tavoittelu”.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/d6b6d266-604...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vastakkainasettelu on ohi julisti kokoomus aikanaan, mutta vassareille se oppi ei uponnut, siksi vastakkain ollaan yhä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kun sanat ja teot eivät vastaa toisiaan, on uskottava tekoja. Suuret sanat eivät suuta halkaise. Sinä se kuitenkin löysit syypään tähän vassareista. Olet oikeiston ideologian sisäistänyt - ihminen voi luopua puolueesta/ideologiasta, mutta puolue/ideologia ei välttämättä luovukaan ihmisestä - sinun poliittinen käsityksesi kommenttisi perusteella.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Vastakkainasettelua on aina, jos asioista ollaan erimieltä. Ja sitähän ollaan kaikilla elämänalueella. Paitsi joo joo miehet ja muut perässä juoksijat. Ei kokoomuksenkaan toiminta ole sitä sitä muuksi muuttanut. Jos erimieltä olevat kuitenkin löytävät kompromissin vastakkain asettelu loppuu. Mitä jää jäljelle joidenkin mielestä? Selkään puukotus ja takinkääntö.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

AA: "Ehdotan kolmen suuren hallitusta, eli gallupien valossa se olisi tällä hetkellä, demarijohtoinen porvarihallitus."

Miksi haluat pahaa valtakunnalle? Haluat lehmänkauppoja. Jos ne voidaan välttää tai ainakin minimoida, niin on syytä menetellä.

On demokratian paras, että vaalien voittaja aloittaa hallitustunnustelut ja asioiden edetessä myös muodostaa hallituksen. Vaalien hopeasija ei välttämättä riitä mihinkään, jos se ei edistä mielekkään hallituksen muodostamista.

Näillä askelmerkeillä (sinun) Kokoomuksesi saisi hopeasijan. All stars -joukkueilla ei kuitenkaan ole tarkoitus pelata eikä varsinkaan koko pelikautta. The winner takes it all.

Tämä malli 2015-2019 on nyt koettu, ja on uuden aika - suunta on vasemmalle ja niin Keskusta, Kokoomus kuin PS/Siniset saavat kiittää itseään tekemästään tilauksesta kuin myös sen toimittamisesta.

Niin yksinkertaista se on.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

AA: "Historia toistaa itseään ja poliitikot tietävät sen, eikä poliitikolle ole väliä miten maa mataa. Riittää, kun vain saa hillua politiikassa mukana, aina tulee vaalikauden jälkeen uusi mahdollisuus, vaikka mitään ei aikaan saisikaan."

Sanot tämän ja toisaalla tekstissäsi toivot demarivetoista porvarihallitusta.

Näetkö itse, miten ristiin puhut? Pitäisikö samoja virheitä jatkaa loputtomiin ja eikä mielestäsi oletettavaa äänestystulosta pitäisi kunnioittaa ja toimia normaalin kaavan mukaan? Jos ei, miksi ei?

Oletan blogistin vastaavan sanoistaan ja siten vastaavan niistä kysyvälle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset