Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Miten muovia voi kierrättää oikein?

Ainakin täällä Oulun seudulla on Rinki Oy:n isoja ”kontteja” joihin saa laittaa pakkausmuovia. Ne vain on tehty niin turvallisiksi, että miehen nyrkkiä isompaa nyssäkkää ei sinne voi laittaa. Kotitaloudessa kerätty muovikassillinen pitää avata ja purkaa se siellä lumisateessa, kun se ei kokonaisena mahdu pienestä sisäänmenoaukosta sisään.

Kun asuu omakotitalossa ja kierrättää muovia on ne itse vietävä Rinki Oy:n konttiin, mutta on muistettava laittaa ne niin pieniin eriin, että se on hankala hallita esim. henkilöautossa, jossa vaikkapa jätesäkillinen olisi helppoo kuljettaa takakontissa. Nyt pitää olla sen tuhannen eri nyssykkää, että muovit sopivat aukosta jätepuristimeen. Tämä ei ainakaan lisää muovin kierrätystä, mutta tosikierrättäjät tuntevat itsensä aina sankareiksi, kun tästä riesasta huolimatta tunkevat muovinsa kireeätykseen.

Sitten omatunto puhtaana uutta muovijätettä kaupasta kotiin kantamaan.

Mutta tässä on vielä sellainen pointti, että mustaa pakkausjätettä ei kyetä optiseti tarkkailemaan ja se menee automaattisesti energiaksi, eli polttoon. Eikö olisi helpompi sano tämäkin totuus ääneen ja kerätä muovit kahteen tai kolmeen koriin. Pakkausteollisuus tietää tämän ja siitä huolimatta musta pakkaus on hyvin yleinen tuote esimerkiksi liha- ja vihannestiskilläkin.

Mustasta muovista ollaan siirtymässä keltaisen muoviin, mutta samaan aikaan markkinoille on tullutkin tekniikka joka osaa lukea myös mustan muoviksi. Turesalaatin pikkuinen musta ruukku kelpaa ehkä tulevaisuudessa kirtoon, eikä mene sitten enää energiaksi, toisin kuin sellainen musta muovi jota ei saa kierrätykseen laittaa, eli tyhjänä ostettu samanlainen kukkaruukku, joka ei ole pakkaus.

Olisiko tässä nyt syytä jo laittaa tämä muovin kierrätys myös kuntoon, kun soteakin on jo väännetty kohta 20 vuotta, ehkä tämä voisi olla helpompi nakki seuraavalle hallituskoaliitiolle. Unohtakaa sote ja keskittykää kierrätykseen. Unohtakaa polttomoottoriautojen vihaaminen ja keskittykää olennaiseen, eli kielletään esim. tupakka, kun siitäkin tulee savua.

Muovin kierrätys on kirjoitettava lakiin niin, että on vain yksi käytäntö läpi Suomen, Muovi kerätään talteen olkoon se sitten pakkaus tai muuta muovia. Helpompi kai rikkinäinen muoviämpäri tai muovipulkka on uudelleen jalostaa, kuin resuinen jauhelihan pakkauskääre.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Meidän rivitaloyhtiössä kerätään elintarvikemuovipakkaukset. Koska keräysastia on siinä katoksessa missä muutkin lajitelmat, niin en koskaan laita jätemuoveja mihinkään ostoskassiin tai roskakassiin. Sommittelen pussukat ja sälät johonkin kotelomaiseen pakkaukseen, kuten 500g rypälepakkaukseen (joita voi olla sisäkkäin muutama) sitten vielä siihen päälle voi mennä leipäpussi tms., jonka solmittuaan siinä on kahvakin. Ihmeen paljon sitä muovia saakin puristettua pieneen tilaan.

Vaihtoehtoisena ratkaisuna pitäisi löytää sellaista "muovisukaa", joka olisi yhtä putkea koko rulla. Siitä sitten katkaisisi sellaisen kahden metrin pätkän, jonka ensin tukkisi täyteen ja sitten ujuttaisi sinne keräysastiaan.

Onnea muovin keräykseen. Polttaminen on toki hyvä ratkaisu, vaan ei takassa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Muovimakkarassa on se paha puoli, että se voi mennä rikki kun pakkaat sen takakonttiin ja sitten on kaikki pussukat taas kerättävä erikseen.

Itse olen miettinyt, että alan tunkilla painamaan ne tiilen muotoon jonkinlaisen prässin lävitse.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Muistelisin puolella korvalla jostain Ylen radiokanavalla kuulleeni että jatkossa on tarkoitus hommata erillisiä keräysastioita omakoti-, rivi- ja pienkerrostaloihin. Tarkemmin en asiaa tullut seuranneeksi.
Muutos on ihan tervetullut eikä senjälkeen pääse syyttämään laiminlyönneistä edes omaa laiskuuttaan.

Omalla kohdallani muovi- (ja muut erikseen kerättävät) roskat on helppo toimittaa niille varatuille paikoille kauppa- tms reissun yhteydessä.

Suurin epäkohta on jäteasemille heitetty sinne kuulumaton roska aina huonekaluista akkuihin, kun läheskään kaikille ei ympäristön siisteys ole mikään itseisarvo. Kyseessä on nykyisin rikos, vaan ei mulla ole ratkaisua siihen miten ihmiset oppisi elämään ihmisiksi.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Muovin kierrätyksen viestintä on ollut äärettömän ristiriitaista: Muovia ei saada kierrätetyksi tarpeeksi, mutta toisaalta kerrotaan, että

- muovissa ei saa olla mikrobeja - mikä sulkee pois esim. vain vesipestyt kana- tai lohipakkaukset tai vastaavat. Muovien perusteellinen pesu taas ei ole kovin ekologista

- muovi ei saa olla mustaa, koska erotteluun tarkoitettu tunnistinjärjestelmä ei erota sellaista.

- muovikeräyspisteet ovat usein pullollaan, mikä kertoo erittäin huonosta logistiikasta.

Itse olisin todella halukas kierrättämään maksimaalisen määrän muovia, mutta mainitsemani rajoitteet eivät tee siitä ainakaan kovin helppoa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Itse työnnän suosiolla esim. reilummin rasvaiset elintarvikepakkaukset sekajätteisiin. Perusteellinen pesu ei tuntuisi ekologiselta ja muutenkin jätteiden peseminen on ajanhaaskausta. Jos nopealla vesisuihkauksella saan irtomurut pois, niin sen voin tehdä.
Noista jätemuovien bakteereista oli taannoin joku artikkelikin, eli ei sitä kierrätysmuovia oikein voisi elintarvikeliikkeisiin tuoda, vaikka kauppakasseina näkyykin. Nyt en ihan enää muista, että oliko ongelma elävät bakteerit vaiko "vain" niiden elintoiminnan tuotokset.

Muovi on sikseen kertakäyttökulttuurin tuote, että sen polttaminen hyvissä polttolaitoksissa lienee useimmin se järkevin tapa toimia. Siinä palaa niin rasvat kuin bakteeritkin samalla, saadaan energiaa ja ongelma ratkaistu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kuten Risto kirjoittaa ei ne kääreet mitään suurta osaa näyttele, mutta vanhoja muoviämpäreitä, pulkkia tai muitakaan isompia muovituotteita ei kerätä lainkaan, koska ne eivät ole pakkauksia. Onnneksi sentään traktorimunien muovit kerätään ja apulantasäkit, mutta mihin laitetaan muovisaavit ja muovilapiot kun ne rikkoutuvat???

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juurikin näin Anukatariina, eli homma tehdään hiukan kuin puoli huolimattomasti. Kun kierrätys ei sitten oikein skulaa on helppo syyllistää. Syyölistämällä ei aktivointi ole koskaan onnistunut, eikä tässäkään tapauksessa tule onnistumaan.

Pitää olla selkeät ohjeet, sitten helpot keräyssysteemit, niin kyllä kansa haluaa kierrättää.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Lisäongelma: "hajoavat" muovipussit. Hajoamisesta on erilaisia käsityksiä. varmuuden vuoksi sekajätteeseen?!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hauska yksityiskohta: meillä ei saa pakata biojätteitä biohajoaviin pusseihin. Syynä se, että biojäte menee polttoaineenvalmistukseen ja biohajoava muovi ei sovi systeemiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset