Miten muovia voi kierrättää oikein?

Ainakin täällä Oulun seudulla on Rinki Oy:n isoja ”kontteja” joihin saa laittaa pakkausmuovia. Ne vain on tehty niin turvallisiksi, että miehen nyrkkiä isompaa nyssäkkää ei sinne voi laittaa. Kotitaloudessa kerätty muovikassillinen pitää avata ja purkaa se siellä lumisateessa, kun se ei kokonaisena mahdu pienestä sisäänmenoaukosta sisään.

Kun asuu omakotitalossa ja kierrättää muovia on ne itse vietävä Rinki Oy:n konttiin, mutta on muistettava laittaa ne niin pieniin eriin, että se on hankala hallita esim. henkilöautossa, jossa vaikkapa jätesäkillinen olisi helppoo kuljettaa takakontissa. Nyt pitää olla sen tuhannen eri nyssykkää, että muovit sopivat aukosta jätepuristimeen. Tämä ei ainakaan lisää muovin kierrätystä, mutta tosikierrättäjät tuntevat itsensä aina sankareiksi, kun tästä riesasta huolimatta tunkevat muovinsa kireeätykseen.

Sitten omatunto puhtaana uutta muovijätettä kaupasta kotiin kantamaan.

Mutta tässä on vielä sellainen pointti, että mustaa pakkausjätettä ei kyetä optiseti tarkkailemaan ja se menee automaattisesti energiaksi, eli polttoon. Eikö olisi helpompi sano tämäkin totuus ääneen ja kerätä muovit kahteen tai kolmeen koriin. Pakkausteollisuus tietää tämän ja siitä huolimatta musta pakkaus on hyvin yleinen tuote esimerkiksi liha- ja vihannestiskilläkin.

Mustasta muovista ollaan siirtymässä keltaisen muoviin, mutta samaan aikaan markkinoille on tullutkin tekniikka joka osaa lukea myös mustan muoviksi. Turesalaatin pikkuinen musta ruukku kelpaa ehkä tulevaisuudessa kirtoon, eikä mene sitten enää energiaksi, toisin kuin sellainen musta muovi jota ei saa kierrätykseen laittaa, eli tyhjänä ostettu samanlainen kukkaruukku, joka ei ole pakkaus.

Olisiko tässä nyt syytä jo laittaa tämä muovin kierrätys myös kuntoon, kun soteakin on jo väännetty kohta 20 vuotta, ehkä tämä voisi olla helpompi nakki seuraavalle hallituskoaliitiolle. Unohtakaa sote ja keskittykää kierrätykseen. Unohtakaa polttomoottoriautojen vihaaminen ja keskittykää olennaiseen, eli kielletään esim. tupakka, kun siitäkin tulee savua.

Muovin kierrätys on kirjoitettava lakiin niin, että on vain yksi käytäntö läpi Suomen, Muovi kerätään talteen olkoon se sitten pakkaus tai muuta muovia. Helpompi kai rikkinäinen muoviämpäri tai muovipulkka on uudelleen jalostaa, kuin resuinen jauhelihan pakkauskääre.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu