Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Sinisissä tyhmyys tiivistyi

Sote on taputeltu, kiitos siniset ja Saarakkala Oinonen ketju. Nyt sitten on leikitty turhaan taas neljä vuotta sote sote sot leikkiä. Nyt kaikki on sitten hyvin veroaste ei nouse Soten vuoksi, vaan nyt se nousee sen voksi, että meillä ei ole sitä Sotea.

Sote ei kaatunut valinnanvapauteen vaan ymmärryksen puutteeseen. Saarakkala ja kumppanit eivät ymmärtäneet koko jujua ja siksi luopuivat uskostaan. Juju ei ole sote eikä valinnanvapaus, eikä edes maakuntamalli. Juju on se, että julkinen sotetuotanto ei voi mennä konkurssiin, mutta yksityinen voi. Siksi näitä kahta toimintatapaa ei voi koordinoida yhteistyöhön. Tällä ei siis ole mitään tekemistä vallinanvapauden kanssa.

Olisihan se hurjaa ajatella, että Suomen eduskunnasta yli puolet vastustaa kansalaisten vapautta valita itsenäisesti. Nyt se vain on totta, jos ajattelee, että se johtuu valinnanvapaudesta, mutta onneksi se ei siitä johdu.

Se johtuu typeryydestä jota edustajamme viljelevät ja media ei sitä ole oikaissut, vaikka aikaa on ollut toistakymmentä vuotta.

Tänä päivänäkin julkinen ja yksityinen tekevät yhteistyötä, eikä perustuslakimme sitä estä, miksi nyt halutaan piiloutua perustuslain taakse?

Yksityinen taho valuttaa nytkin rahaa julkisen puolen sote-palveluista. Kun vaimoni oli leikkauksessa hänet siirrettiin heti julkisen puolen heräämöstä yksityselle puolelle toipumaan.Tätä ei perustuslakimme kiellä, eikä häneltä kysytty valinnan oikeudesta tai oikeudettomuudesta mitään. Aivan yhtä hyvin yksityinen puoli olisi voinut toimia leikkurina ja julkinen puoli kotiuttajana.

Yksityinen tarjoaa siis jo nyt palveluja sulassa sovussa julkisen puolen kanssa, miksi sitten tätä ei saada eduskunnassa paperille?

Joskus aikoinaan perusteltiin valtionyhtiöiden oikeutusta sillä, että ei ollut riittävästi yksityistä pääomaa markkinoilla isojen yritysten perustamiseen. Nyt intoa ja pääomia on, joten miksi emme sallisi yksityisen puolen kasvaa? Jos se kerran tuottaa palveluja halvemmalla kuin julkinen puoli.

Nyt on vedetty kuolleet mummot, Saarakkala ja Oinonenkin vastustamaan vapautta valita minkä palveluntarjojan kansalainen haluaa palvelukseen ottaa. Maksajalle tämä kiisteleminen on käynyt kovin kovin kalliiksi ja kiista vain jatkuu, jos ei aleta puhua asioista oikeilla nimikkeillä. Perustuslakimme ei ole esteenä jos tahtoa ja osaamista olisi, mutta kun ei ole.

 

Äänestäkää jatkossakin pölvästejä edusmiehiksenne, kuten olette tottuneet aina niin tekemään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Äänestäkää jatkossakin pölvästejä edusmiehiksenne, kuten olette tottuneet aina niin tekemään."

Näin me teemme.

Siitä kilpailutuksesta vielä sen verran että se pitää ratkaista kenttätasolla, tapaus kerrallaan. Silloin kun tilanne on sellainen että yksityiselle palvelulle on tarvetta ja tilanteeseen sopivaa palvelua on tarjolla, kunnat tai maakunnat voivat itse päättää siitä, sitä ei pidä päättää ministeriössä.

Valinnanvapauslaki ja maakuntalaki ovat susia, niistä on syytä luopua ja lähteä niistä tarpeista joita kentällä on. Potilas ei tarvitse maakuntahallintoa eikä valinnanvapautta, vaan hoitoa.

Kun minä menen saamaan hoitoa, minä en tarvitse valinnanvapautta, vaan listan hyvistä vaihtoehdoista hoidoksi. Voin sitten itse valita jos lääkäri on sitä mieltä että minä en voi valita väärin, muussa tapauksessa valinta pitää olla lääkärillä, eo minulla.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Eiköhän sieltä hallituspuolueista riitä muitakin vastaan äänestäviä jos tiukaksi vetää.

Tietysti sinisistä on helpoin äänestää vastaan koska monella loppuu kansanedustajan työ muutenkin tähän kauteen.

Ei kannata kuitenkaan vaipua epätoivoon, kyllä se sote vielä valmistuu.
Demarit vähän laittavat kapuloita pahan porvarin rattaisiin ja se on siinä.

Se on samantien R.I.P maakuntahimmelille, kokoomuksellekin se varmaan on ilon päivä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Suomessa ei ole yksityisiä lääkäripalveluita. On vain kunnan maksamia ja valtion tukemia, eli Kela-korvattavia.

Sote olisi kaventanut, ei lisännyt, valinnanvapautta.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Herrat ovat munineet kun eivät ole vieneet asiaa EUhun. Tässä tarkemmin:

https://kuntalehti.fi/uutiset/sote/valinnanvapaude...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mielenkiintoinen puheenvuoro, jossa täysin avoimeksi jäi se mitä pitäisi tehdä?

Alusta jäi fiilis, että nykyhallitus ei saanut tehtyä sitä, mitä piti. Sitten tulikin fiilis siitä, että oppositio kaatoikin hyvän homman, kun Saarikkala jne eivät ymmärtäneet koko jujua yms..

Kukaan tuskin vastustaa vapautta valita vaan sitä, miten se toteutuu tässä mallissa?

Kuinka tarkkaan olet ko esityksiä ja valinnavapausesityksiä lukenut, mikä niissä sinua hiertää?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Rakas Niko, ei Saarikkala ole oppositiopuolueesta. Itse sekoitat tahallasi taas koko paletin.

Minua hiertää se, että tässä on taas sama juttu mikä mättää, kuin maikkarin uutisissa aikoinaan. Ylen uutiset oli silloin ainoa oikea uutistoimitus ja nyt halutaan pitää kiinni ainoastaan julkisen puolen terkkareista. Julkisen puolen kelpaa mällätä verorahoilla, mutta maikkarin ja yksityisen puolen tulisi kattaa rahoituksensa mainostuloilla.

Valinnasta se oli sillionkin kiinni, kun maikkari uutisiaan yrittia markkinoida.

Kymmenen Uutiset ovat toimineet ja yksityinen terveydenhuoltokin toimii, kun vain poliitikot saisivat lakinsa kuntoon. Se tässä mättää.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Eilen oli yle:n puheessa haastattelussa Sitran pomomies joka sanoi "ettei nykyinen terveyspalvelun järjestäminen kestä perustuslain tulkintaa"...

Ja kertoi monesti YLE:n toimittajatytölle miten asiat oikeasti menee ja mikä on totuus. Toimittaja nojasi koko ajan HS:n juttuihin väitteissään Sitran sekaantumisesta SOTE:n säätämiseen...

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Toisaalta vaikuttaa että juuri Sitra on ollut mm. onnettoman "valinnanvapauden" kätilö-ja markkinoitsija...?!

"Intohimoministerisalkuilla" ostetut ja sitoutetut siniset eivät ole ainoita ja ratkaisevia soten kaatajia, vaan jäärä-ja luupäisellä, ylimielisellä ja itsetietoisella hallituksella on ollut vastassaan asiantuntijoiden enemmistö, Vapaavuori ja muitakin isokenkäisiä vaikuttajia, oppositio ja pikkuhiljaa on epäillys iskenyt hallituspuolueidenkin edustajiin ja koko kansaankin...?!

- Vaikuttaa että Sipiläkin joutuu pitämään sote-partansa-ja tunkkinsa, ellei sitten aja pois ja heitä "tnkkiaan...?"

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Ensinnäkin kiitos blogistille ajankohtaisesta ajatusta antavasta aiheesta.

Tässäkö se nyt on 14 vuoden sotesaldon loppu huipennus edessä. Nyt luulisi tulevan pelisilmää ei sosialistiselle puolelle katsoa eteensä. Tarkemmin sanottuna haluaako tämäpuoli todellakin estää valinnanvapauden ja kannattaa julkisen mlnopolin diktatuuria.

Me saamme valita asuinkuntamme, asumismuotomme, saamme valita kauppamme, samme matkustaa minne tahansa, meillä on ostamisen vapaus, saamme äänestää vapaasti mutta kun olemme sairaita, tulemme vanhoiksi ei olekkaan valinnanvapautta. Täytyy sanoa että olemme todella järjettömiä kun annamme näin tapahtua itsellemme siis luovutamme itsenäisyytemme ja alistumme sosialistiseen diktatuuriin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Seppo, tästä on kysymys.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Siis kyllä nyt oppositio ja muut känkkäränkät aiheuttavat kalliin laskun suomalaiselle veronmaksajille.

On kyllä täysin välinpitämätöntä aatteen sokaisemaa porukkaa, joka ei oliken sovi enää 2000-luvulle.

Kärsijöinä ovat nyt köyhät terveyskeskusvastaanotoista riippuvaiset ihmiset, joille paikallinen terveyskeskus ei syystä tai toisesta pysty laadukkaita vastaanottopalveluita takaamaan ja järjestämään ilman pitkiä jonotusaikoja jos silloinkaan - eikä varsinkaan tasapuolisesti valktaväestöön nähden, jolla on jo käytössään mm. yksityisten tuottamat työterveyspalvelut ja mahdollisesti laadukkaat terveyskeskuspalvelut

Jos syy hakeutua ei ole kiireellinen, ei saa vastaanottoaikaa ollenkaan. Mutta kuka lopulta määrittelee sen, onko vaiva ei kiireellinen vai vakava ? Se hoitsuko lyhyen puhelinkeskustelun perusteella.. pyh.

Onnittelut järjenjättiläisille kalkkeentuneista mielipiteistä ja seniilivaikuttamisesta.

PS. Yksityisen teollisuuden ja tuotannon taholla tavataan ottaa aina esimerkkiä ja ideoita ulkomailla hyviksi todetuista järjestelmistä ja menetelmistä, mutta Suomessa julkisessa päätännässä ja politiikassa tavataan aina mennä aatteellisesti työntekijöiden etu ensin, ja viimeisenä sitten asiakkaan ja veronmaksajien edut.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Valinnanvapaus tosiaankin on toissijainen arvo sen rinnalla, että kaikille saataisiin tietty perustaso varmistettua. Suomen ongelma on, ettei täällä (vielä) ole sellaista suurta yläluokkaa, joka todella pystyisi maksamaan aidot yksityispalvelut. Mutta niitä kuitenkin on.

Terveyskeskusjärjestelmä oli linjakas ja hieno parannus, taisi viedä Suomen alan ykköseksi. Esim. hammaslääkäripalvelut ovat terveyskeskuksissa aivan samaa tasoa kuin yksityisillä, ja ohi jonon (joka toki on liian pitkä) pääsee, jos hammas lohkeaa tms. äkillistä sattuu.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Millä muulla tavoin kun valinnanvapaudella tasapuoliset terveyspalvelut voidaan tarjota koko kansalle aina Hangosta Inariin nykyiseltään kovin heterogeenisessa palvelutarjonnan laadussa alueellisesti ?

Tämähän on jo perustuslaillisestikin aivan selviö ilman sen kummempia tulkintavaihtoehtoja sieltä tai täältä.

Pohjois-Savossa on nyt kokeiltu valinnanvapautta tulokset eivät ole sinänsä maailmaa mullistavia. Osa on siirtynyt julkisesta terveydenhoidosta yksityiselle puolen, mutta ei löheskään siinä määrin, mitä on oletettu. Tästä uutisoitiin mm. Savon Sanomissa toissapäivänä.

Suurimman hyödyn ovat saaneet huonosti toimivien ja pitkäjonoisten terveyskeskusten asiakkaat, jotka ovat voineet hakea nyt hoitoa yksityisiltä tai julkisilta palvenuntarjoajilta toiselta paikkakunnalta, jossa on olemassa selvästi paremmat palvelutarjonnan lähtökohdat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Muutosvastarinta on nyt voitolla, oli tyhmää sitoa maakuntamalli tähän soppaan nyt se sitten raukesi liian isona palana haukata kerralla.

Sipilästä tehdään kovaa vauhtia syntipukkia, mutta syylliset ovat aivan jossain muualla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suurin etu soten kaatumisesta onkin juuri maakuntauudistuksen hautautuminen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Sipilästä tehdään kovaa vauhtia syntipukkia, mutta syylliset ovat aivan jossain muualla."

Syylliset ovat muut kuin Sipilä, mutta löytyvät kyllä sieltä keskustapuolueesta. Se että Sipilä on saatu maakuntauudistuksen taakse, lienee joku puolueen sisäinen kompromissiratkaisu.

En nimittäin usko että Sipilä järkevänä ihmisenä olisi itse henkilökohtaisesti maakuntahimmelin kannalla.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Ari Alsio, kiitän erinomaisesta blogikirjoituksestasi. En kuitenkaan ymmärrä, miten tyhmää oli sitoa maakuntamalli tähän soppaan. Eikös nimenomaan soppaan kytketty valinnanvapaus ole ollut suurin syy sote-uudistuksen käsittelyn jarrutteluun valiokunnissa. Olenko ymmärtänyt opposition edustajien puheet väärin. Edellä kirjoittamani ei suinkaan tarkoita, että vastustaisin valinnanvapautta, jota onneksi on voinut käyttää jo nyt, kun julkisen puolen palvelujen saaminen on ollut kiven alla. Esimerkki, lääkärin soittoaikaa on joutunut odottamaan jopa kaksi kuukautta!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #23

Viitaaan koplaukseen joka mielestäni sisältää kiristyksen tunnusmerkit. Vastustajien oli helppo sitä vastaan hyökätä. Jos olisi toimittu toisin, ehkä lopputulos olisi parempi, en sitä kylläkään voi varmaksi vannoa.

Esimerkiksi alueita olisi ollut vähemmän kuin maakuntia, vaikkapa viidestä yhdeksään.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #30

Ari Alsio, vielä yksi kommentti. Viittaat koplaukseen, joka sisältää kiristyksen tunnusmerkit. Luepa ajankuluksesi RL 32 luvusta pykälä 3 , jossa on lausuttu tarkasti kiristysrikoksen tunnusmerkit ja mieti, täyttääkö Sipilän ja Orpon yhdessä tekemä " koplaus " kiristyksen tunnusmerkit.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #32

Asiat ovat politiikassa sitä miltä ne näyttävät, eikä välttämättä niin miten ne lakiin on kirjattu.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sote kaatui hallituksen täysin väärään toimintatapaan. Näin suuret uudistukset tehdään ensin komiteatyönä, jotta niillä on ylipäätään mahdollisuus toteutua. Tästä Kankaanniemi kirjoitti täällä Puheenvuorossa.

Soten kanssa on useampi hallitus hakannut päätä seinään. Ette kai kaatumisen arvostelijat hölmöyttänne odottaneet, että monipuoluedemokratiassa marssii esiin Sipilän hallitus, joka toteaa että se on tässä ja saa soten voimaan hallituskauden päättyessä? :-D

Sen läpimeno voi onnistua enää vain puliveivauksella jos silläkään. Niin kuin Sipilän hallituksen jatko ilman hallitusneuvotteluja.

Vaikka olisi jollain onnen kantamoisella mennytkin hallituskauden kalkkiviivoilla läpi, niin ei ole takeita että olisi seuraava hallitus pitänyt toimivana ratkaisua edellisen hallituksen töitä ja jatkanut eteenpäin.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Sitähän se, kun hallituspuolueitten edustajat alkavat leikkimään oppositiota, niin sekamelska on selviö ja siinä leikissä viis kustannuksista...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Soini on näyttänyt esimerkkiä, haukkuu milloin Kokoomusta, tai Keskustaa julkisuudessa, ei ymmärrä istuvansa hallituksessa.

Soinilleko oppositiopolitiikan tekeminen istuessaan hallituksessa on sallittua ja muille ei ole?

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Kai olet Jorma jo hiljentynyt Soinin viimeisimmänkin plokin äärelle...?

( Lukeminen kannattaa aina-eik va?)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä ne kaksi ymmärtämätöntä tolvanaa ovat Sipilä ja Stubb. Sipilä ymmärtämättömyyttään, jos asian kauniisti halua ilmaista, kytki maakuntamallin soteen ja Stubb ymmärtämättömyyttään taipui Sipilän uhkaukseen ja näin esti Sipilän marssimisen pres. Niinistön pakeille. Tuo Sipilän käyttäytyminen jo hallitustaipaleen alkumetreillä antoi viitteitä siitä mitä tulemaan pitää, se, että suomalaisia yrityksiä johdetaan pelolla ja käskyttämällä, se ei vaan demokraattisesti valitussa poliittisessa järjestelmässä käy päinsä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pitkästä aikaa voin antaa Artolle suosituksen. Näinhän siinä kävi, että kiristys ei taannut lopputulosta. Stubb missasi siinä tilaisuutensa kaataa hallitus pääministerin kiristykseen, se olisi ollut suoraselkäinen vastaus kiristykseen.

Orpokin on ollut tosi sinisilmäinen uskoessaan, että valinnanvapaus onnistuu kepun liekassa määkien.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Granlund, ilmeisesti itse ymmärrät maamme asioiden hoidosta kaiken. Miksi ihmeessä tyydyt osoittamaan ymmärryksesi vain
kommenteissasi. Kyllä sinä pitäisi olla maamme pääministeri niin kansalaisten ei tarvitsisi kärsiä yhdenkään tolvanan eikä pelolla ja käskyttämällä johtavan henkilön demokratian vastaisista toimista. Toivottavasti olet lähtenyt ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin ja pääset heittämällä kansanedustajaksi.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kun puolue häviää alta, on mahdollisuus "omantunnon ratkaisuihinkin", kun kukaan ei ole kuria pitämässä. Oikeasti me säästetään nyt jos Sote-esitys ei mene tällaisenaan läpi. Turhat hallintovalmisteluelimet ovat tulleet hintoihinsa maakunnissakin, mutta sehän on hallituksen vika, kun aletaan toteuttamaan ennen kuin on lakiakaan kirjoitettu.

Yksityinen terveyssektori toimii vakuutusmaksuilla ja selvällä rahallakin, osin Kelan rahalla. Veronmaksua se on vakuutusmaksukin, tosin valikoivaa, mutta toimii ekonomisesti kuin verotus. Mutta yhteiskunnan on kannettava kokonaisvastuu koko väestöstä. Minä en löydä yhtään kohtaa hallituksen Sote-esityksestä, missä järjestelmään tupsahtaisi ylimääräistä rahoitusta enkä löydä myöskään kohtaa, missä saadaan todellisia säästöjä. Uhkia lisärahanmenolle sen sijaan löytyy esityksestä joka käänteeseen. Palveluntuottajien määrän kasvu ei lisää rahaa systeemiin penniäkään.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Simon Elo harjaa tänään kapinoivat.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Entäpä nyt sitten, jos ja kun hallituksen v. 2015-2019 Sote-esitys näyttää vääjäämttä kaatuvan ?

Luuleeko joku, että seuraavalla hallituksella on eväitä korjata tilannetta ? Ei ole.

Maassa ajaudutaan vääjäämättä julkisten palveluiden rahoituskriisiin ja leikkauksiin 2020- luvulla. Onko tällöin perustuslaillinen tasa-arvo toteutunut ? Ei ole.

Älkää uskoko vasemmistoa siinä utopiassa, että kaikki voidaan vaalilupauksin ratkaista ja lakaista maton alle veron korotuksin ja velkaantumista kiihdyttämällä. Ei voida.

Kyllä tämä oli nyt aivan järkyttävän huonoa tekemistä, niin hallitukselta, kuin myös oppositiolta. Aivan varmasti oli.

Ja kaikki vain sen takia, ettei huonosti jo vuosikymmenet toimivia rakenteita pystytä uudistamaan aatteen takia sillä ainoalla toimivalla ratkaisulla eli valinnanvapaudella.

Maakuntien määräksi tässä olisi oppositiolle tuskin käynyt mikään 1 ja 100 väliltä, jos ruma sana valinnanvapaus on mukana.

Epätasa-arvoisesta perustuslainvastaisesta terveydenhoidosta ja sen jatkumisesta edelleen voimme kiittää vasenmmistopuolueita puolueita SDP, Vasemmistoliitto, Vihreät ja Perussuomalaiset.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Nykyinen malli on ihan hyvä! Julkinen puoli vastaa hoidosta ja, jos omat resurssit eivät riitä, niin ostetaan palvelut yksityisiltä. Jos jollakin on varaa, niin hän menee suoraan yksityiselle mutta jos yksityisen puolen töppäilyjä joudutaan korjaamaan julkisella puolella, niin yksityiset maksakoot vakuutuksistaan. Yrityksillä on varaa, joten ne ostavat työterveyshoidon yksityisiltä.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Yksityinen ja julkinen toimintatapa ovat koordinoitavissa keskenään ja se voisi tapahtua nimenomaan valinnanvapauden kautta. EI kuitenkaan hallituksen mallin valintapakon avulla. Nimittäin todellinen valinnanvapaus synnyttäisi todellisen kilpailun, jossa julkinen puoli voisi hyödyntää kaikki potentiaaliset etunsa ja silloin yksityinen on heikoilla kaikkien muiden suhteen paitsi niiden, jotka haluavat olla terveydenhuollossaan kuskin paikalla.

Pelkistetyssä sotessa, jossa turhat laskutus-, korvaus- ja valvontabyrokratiat ohitettaisiin maksuttoman terveydenhuollon (lääkkeet mukaan lukien) avulla kustannukset leikkautuisivat miljarditasolla vuodessa. Kun raha yksityisellä puolella kulkisi aina asiakkaan kautta, kilpailu olisi kovin mahdollinen myös julkisella puolella. https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/etu...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hear hear! Järjen ääni löytyi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Muistutetaanpa vielä, miksi Sote on niin tärkeä.

Suomessa on vuosikymmenen kuluttua n. 300.000 yli 74 vuotiasta enemmän,kuin mitä nyt on. Nyt heitä on n. 500.000 ja v. 2030 n. 800.000. Yli 74 vuotiaiden hoito vanhushoitoineen maksaa 2,4 x enemmän, mitä 65-74 vuotiaiden hoito maksaa ja tätäkin huomattavasti enemmän, mitä koko väestön keskimäärin.

Myös yli 65 vuotiaiden määrä tulee kasvamaan n. 600.000 ikäihmisellä seuraavan vuosikymmenen aikana.

Samalla nyt 2010-luvulla maan syntyvyys on ollut koko maan historian surkeinta.

Maa ikääntyy järkyttävällä vauhdilla, eikä asialle ole enää tehtävissä mitään.

Lähtökohtana nyt v. 2019 alussa julkiset menot ovat jo maailman korkeimmat ja verotusluontoiset maksut maailman korkeimmat taloussyklsin ollen nyt huipulla. Tästä huolimatta velkaannumme nytkin n. 4 miljardia euroa julkista velkaa lisää vuodessa budjettien alijäämien takia.

Nyt Soten kaatuessa tältäkään suunnalta ei ole odotettavissa mitään muuta, kun rahapulasta johtuvia palvelutason leikkauksia ennestään mm. vanhusten hoidossa.

Väestön ikääntymisen uhista ei todellakaan puhuta liikaa tai avoimesti, vaan avoin keskustelu ja kirjoitus asian tiimoilta on ollut kovin vähäistä. Asia on syystä tai toisesta epämuodikas. Tilastokeskukseltakaan ei olikein löydy tietoa siitä, kuinka monta yli 65 vuotiasta meillä on ennusteiden mukaan jo v. 2030 ja kuinka paljon heita on nyt ?

Talouselämä: Kuka maksaa...

https://www.talouselama.fi/uutiset/kohta-suomessa-...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sote on tärkeä, mutta maakuntamallissa ei ollut mitään järkeä noin isona lukuna, kun kolme maakuntaa ainakin olisi jäänyt mopen asemaan joka tapauksessa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Olen itse ollut koko ajan 5 maakunnan kannalla yliopistollisten sairaanhoitopiirien määrän mukaan. Vasemmisto-oppositio ei olisi kylläkään valinnanvapausvastustuskiimassaan hyväksynyt edes tätä.

Tulipa pitkä sana.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #36

Viisi olisi optimaali, mutta oppositio ja kepu siitä viisveisaa.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

#33
Olet tässä kommentissa ihan oikeassa, mutta se sote/maakuntauudistus, joka nyt on kaatumassa olisi ollut aivan järkyttävän kallis.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kallis siksi, että kylkiin on tarttunut paljon tarpeetonta "sopua"!

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Vaalien jälkeen sotesirkus alkaa uudelleen. Pitäähän kansalla jotain kauhisteltavaa olla päivästä toiseen samalla kun savuverhon takana tapahtuu joitain muita asioita ja jää toisia tapahtumatta.

Kymmenisen vuotta on soterättiä heiluteltu tavallisen rahvaan nenän edessä käytännössä päivittäin. Itse en ole vielä tähän päivään mennessä lukenut ensimmäistäkään uutista tai analyysia sotesta ja olen tällä säästänyt arviolta noin 1500 työtuntia -- noin 10 kuukauden työajan verran.

Härkätaistelu

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kymmenisen vuotta on soterättiä heiluteltu tavallisen rahvaan nenän edessä käytännössä päivittäin. Itse en ole vielä tähän päivään mennessä lukenut ensimmäistäkään uutista tai analyysia sotesta ja olen tällä säästänyt arviolta noin 1500 työtuntia -- noin 10 kuukauden työajan verran."

Minä olen lukenut muutaman artikkelin sotesta ja vakuutan että se on ollut hukkaan heitettyä aikaa.

Ensinnäkin, artikkelit ovat olleet sisällyksettömiä, täynnä tyhjänpäiväistä jorinaa.

Toiseksi, vaikka olisi ollutkin sisältöä jossakin, siihen tutustuminen on ollut turhaa, kun kaikki se sisältö pannaan roskiin aina vaalikauden päätteeksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Miksi kansa sitten antaa tämän kaiken tapahtua vaalikaudesta toiseen. Haloo! Nyt on vaalit taas tulossa, mutta kunnolliset ehdokkat ovat yksin kappalein laskettavissa. Eikä heitä kukaan äänestä, kun puolueet rummuttavat kumileimasimia itselleen eduskuntaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #40

Vapaavuorikaan ei ole ehdokkaana ja hän on näiden sote-asioiden kannalta katsottuna ainut kunnollinen, sellainen jolla on ideoita ja näkemyksiä soten suhteen.

Muut politikot, vasemmalta oikealle, on ikäänkuin päältä katsojia, peesaajia, tai sitten arvostelijoita joilla ei kuitenkaan ole mitään vaihtoehtoista suunnitelmaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomesa väen vanhentuessa käsiin tänne tarvitaan arvion mukaan jopa 80.000 uutta hoitopuolen työntekijää, jotta edes nykyistä hoidon tasoa voitasiiin ylläpitää. Näiden 80.000 hoitajan lisäksi tarvitaan n. 20.000 uutta hoitoa tukevaa työpaikkaa.

Siis julkisivaroin ylläpidettyjä työpaikkoja tarvitaan yhteensä n. 100.000.

Se että nämä 100.000 uuden työpaikan kustannukset voitaisiin rahoittaa vaatii vuosikymmenen päästä n. 4 - 5 miljardin euron edestä verotuloja enemmän, kuin nyt. Tämä taas puolestaan vaatii minimissään 200.000 uutta yksityisrahoitteista työpaikkaa ja näistä suurin osa teollisuuden ja tuotannon piiriin.

Kuinkahan todennäköistä tämä Suomen poliittisella tuhmuroinnilla on ?

Jopa kaikki luvut puolitettuna luvut ovat todella karmeita.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jopa kaikki luvut puolitettuna luvut ovat todella karmeita."

Jahas, pitänee sitten ryhtyä valmistautumaan siihen että viime hetket tulevat olemaan karmeita. Ainut lohtu on siinä ettei sitä kidutusta kestä kauaa, kuolema korjaa nopeasti ilman hoitoa jäävät vanhukset.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nyt on käytännössä kaksi vaalikautta tuhlattu puskemalla väkisin sote-käärmettä pulloon. SJP:n kannalla olen minäkin, että se kerran sovittu yhteinen sotesopu olisi pitänyt Sipilän säilyttää, eikä ympätä siihen 18 maakuntaa mukaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Suomesa väen vanhentuessa käsiin tänne tarvitaan arvion mukaan jopa 80.000 uutta hoitopuolen työntekijää, jotta edes nykyistä hoidon tasoa voitasiiin ylläpitää."

Mihinkäs se paljonpuhuttu innovatiivisuus on kadonnut? Milloin joku keksii ehdottaa, että lähetetään vanhukset vaikkapa Intiaan tai Keniaan hoidettavaksi? Tulee paljon halvemmaksi.

Mikäli halutaan jatkaa Suomen johtamista ikäänkuin Suomi olisi liikeyritys, on ennenpitkää tunnustettava se tosiasia, että Suomi ei ole ilmastonsa takia kilpailukykyinen ja pitää siirtää lämpimämmille leveysasteille.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kas kun et ehdottanut Ahvenamaata vanhusten reservaatiksi???

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #48

Ahvenanmaalla ei suostuta puhumaan suomea vanhuksille, intialaiset ja thaimaalaiset tuohon taas pystyvät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset