Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Eläkeläiset, maahanmuuttajat vai synnytystalkoot?

Pari vuotta sitten uudeistettiin eläkejärjestelmä ja nyt alkaa taas eläkkeiden peukalointi. Maahanmuuttajia tuleekin saada tuplamäärä, koska suomalaisten lisääntymisinto on laantunut.

Perussuomalaiset voisivat nyt "rajatkiinni" marssien sijaan heiluttaa peittoja.

Eläkkeet ja taitettu indeksi on kaikille tuttuja vaaliaiheita, nyt on taas vaalit tulossa eläkkeet on hyvä ja hyväksi koettu vaalitäky. Meitä viedään taas kuin pässiä narussa vaaliuurnille.

Kuka se sanoikaan, että hajoita ja hallitse. Nyt on tarkoitus saada taas eläkeläiset ja muut vastakkain, jotta saadaan vaalikiimaa nostatettua.

Suomen hyvinvointivaltion paradoksi on, että vanhuksia hoidetaan viimeiseen saakka, hankitaan elinsiirtoja tehdään kalliita erikoishoitoja. Kaikki vain sen takia, että ihminen eläisi mahdollisimman pitkään. Eläkeyhtiöt taas toivoisivat, että ihmiset eläisivät lyhymmän aikaa, että eläkevarat riittäisivät.

Kenellekään ei tule mieleen, että ihmiset voisivat kuolla luonnollisemmin, jos hoitoja supistettaisiin hiukan.

Tämä toisi säästöjä terveydenhoitokuluhin ja eläkekuluihin. 

Suomi on myös turhaan pidetty vuosikymmenet koko maan osalta asuttuna. Mahtuisimme varmaan tiiviimmin ja siitä saisi taas lisää säästöjä, kun ei tieverkkoa olisi niin monta (hukka)kilometriä hoidettavana.

Sanotaan siis ei kaikelle hukkahoidolle ja tuo säästöjä. Säästöjä kikyssäkin haettiin, nyt on pinnalla suuri säästökampanja. Kun taas kuuntelee somea, niin säästöt on aina kohdennettu väärin tai ainoastaan köyhään kansanosaan.

Eihän se noin mene, mutta vuosikymmenet sitä on vain hoettu.

Hoetaan myös että syökää terveellisesti, niin elätte pidempään, mutta toisaalta eläkkeet ja vanhustenhoito on pahasta. Pitääkö alkaa lisäämään suolaa enemmän ruokaan, jotta henki lähtisi kalliista hoidoista huolimatta nopeammin.

Ei pitäisi syyllistää vahuksia tai tuhkamunia, mutta eläkekesusteluissa se on aina kirjattuna rivien väleihin. Olet vanha ja sinä tulet kalliiksi. Sinulla ei ole arvoa. Sinun takiasi meidän on otettava tupla määrä maahanmuuttajia, sinun takiasi yksinäinen.

Eläkkeistä on kannettu huolta vuosikymmenet, eikä se asia tule kuntoon koskaan. Kun suuret ikäluokat olivat töissä, eläkkeet olivat silloinkin tiukalla. Nyt kun syntyvyys ei ole tarpeeksi korkealla tasolla vanhusten odotettuun elinikään nähden, niin sehän on taas vaalitäkynä.

Voi hyvää päivää, kuka nostaisi Suomen poliittisen keskustelun suosta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Syntyvyys tulee kasvamaan sen myötä, kun työ- ja kansaneläkejärjestelmien portaittainen alasajo alkaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pertti, sehän on jo alakanut. Ja syntyvyys vain laskee.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Syntyvyys nousuun eli potenssia housuuun.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Vielä ei ole ainakaan julkaistu suunnitelmaa siitä, millä aikataululla ko. järjestelmät ajetaan alas.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Heh! Ari maalasi pirun seinälle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Silloin tällöin paikallaan!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eläkemaksut ovat jääneet monilta maksamatta.

Maahan tarvitaan n. 20.000 heti työllistyvää tuotannon tekijää vuosittain, jotta nykyiset nuoret saisivat eden hiukan työeläkkeitä.

Hyvin ovat suuret ikäluokat rosvonneet etunsa tulevien maksettaviksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tuo viimeinen lause sopii hyvin kommentoija Lauri Kiiskin suuhun!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Oletko täysi ääliö vai omenan siemen ?

Täysipäisen ikämiehen sopisi olla edes itselleen eduksi julkisesti ?

Osta vaikka vessapaperirulla, jotta elämästä tulisi jännittävämpää päivittäin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #28

Edellinen kommenttini sopii tähänkin. Sopii hyvin kommentoija Lauri Kiiskin kynään. Kommentoija, joka ei itse ole kirjoittanut blogiakaan?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #29

Lukkalakin voisi avata oman television viisastuakeen siitä, että eläkejärjestelmä on romahtamassa ilman uusia työtilaisuuksia ja palkanmaksajia

Minä kyllä kestän Lukkalan arvioinnit, mutta Lukkala itse on infantiili. Tämä järjen jättiläinen väitti kiven kovaan Britannian nettomaksuosuuden olevan 6 miljardia euroa vain vielä muutama päivä takaperin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #30

Arvostan arviotasi! Mutta vieläkään et ole kertonut sitä mikä on Britannian nettomaksusuus! Viimeisen tiedon mukaan se oli runsaat 6 miljardia. Viimeksi Kiiski esitteli tässä MEIDÄN KESKEISESSÄ väittelyssä EU:n budjettia vuodelta 2018.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #31

Johan minä laitoin Lukkalalle linkin treasuryn sivuilta.

Onko liian vaikeaa lukea reaaliarvoja ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #32

No mikä oli sen 2018 EU:n budjetin mukainen nettomaksu Britannialle?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #33

Jos et osaa lukea, niin onko se kenen syy ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #35

Ilmeisesti et sinäkään. Budjetti on myös eri asia kuin toteutunut!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #37

Tapelkaa lisää. Hauskaa seurattavaa. Täytyy myöntää etten itsekään ole vielä tsekannut brittien osuutta, mutta tuon "keskustelunne" seuraaminen on niin hauskaa että en jaksa käyttää mitään nettiselainta.... kai jompikumpi teistä on oikeassa ( vaikkette anna kantojenne tueksi mitään linkkejä...
otaksun toki että kiistanne polveutuu jo aikaisemmista ketjuista.. ). Jatkakaa ihmeessä. Parempaa kuin n. 90% Netflix -sarjoista.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #37

Lue nyt ne Britannian valtiovarainministeriön ilmoittamat viimeiset tiedot, jotka linkitin sinulle jo aiemmin pelkän ininän sijaan !

Jooko !

Sinullahan oli oma varma tietolähde ja linkki ikivanhaan Kansan Uutiset lehteen...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Suuret ikäluokat jälkeen sotien on maksaneet koko eläkejärjestelmän. Nämä maamme hyvinvoinnin rakentajat ansaitsevat eläkkeensä ja rosvoja ovat vain uudemmat järjettömiä "herra"eläkkeitä kuorivat hyväveliverkoston loiset.

Eläkevarat on sijoitettuna tuottavasti ja käsittääkseni nykyiset nuoret itse maksavat itselleen tulevat eläkkeet, (mikäli koko eläkejärjestelmää enää silloin on olemassa). Riittää yksi Katainen tai Haavisto, kun myy eläkerahastot ulkomaiseen omistukseen, kuten sähköverkot.

ps. aiheeseen en ole hirveästi perehtynyt, joten voin olla väärässäkin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala
Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #26
Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Totta, ei päätä eikä häntää nytkään, jos aattelee, mitä politiikot päästäny suustaan median nokasta vetäminä, voi voi. Eikä niitä asiallisia asioita taho löytää mistäänko kaikenmaailman virastotki puhhuu ommaa sisäpiirislanggia. Ja kyllä varmasti kansa masentuu eikä elämä eikä työt maistu, jos politiikkoja uskoo ja kuuntelee, nooh, onneksi memmä usko emmäkä pillaa ommaa elämää mithän korruptioneuvvoja nouattamalla. Hyvä ploki oli, kiitos, oiken virkistävä ja näkemyksellinen.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Meillähän on satoja tuhansia työttömiä, eikös niistä riitä muillekin?

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

"eläkekesusteluissa se on aina kirjattuna rivien väleihin. Olet vanha ja sinä tulet kalliiksi. Sinulla ei ole arvoa."

Niin totta - näin hokevat nuoret kellokkaat otsa kurtussa ja jatkavat tuhlaamista.

Kukaan ei pidä esillä sitä, että nämä ihmiset - eläkeläiset - puolustivat Suomea ja jälleenrakensivat Suomen!

Moniko nuorista kellokkaista on nähnyt itseveistetyt puukengät, jollaisia ihmiset käyttivät pula-aikana? Minä olen.

Olen nähnyt ja olen kuunnellut, ja mielestäni on häpeällistä, että vanhuksia syyllistetään siitä, että ovat vanhoja. Ennen maailmassa vanhus oli yhteisönsä kunnioitetuin jäsen, ja syystä.

Edelleen kunnioituksemme ja kiitollisuutemme tulisi kohdistua vanhuksiin, ja heidän tulisi lasten ohella olla yhteisömme arvojäseniä, joista pidetään huolta, joita rakastetaan ja kunnioitetaan.

Niin vähäistä työtehtävää ei ollutkaan, jolle tässä maassa ei olisi kaivattu hoitajaa sotien jälkeen. Monet tekivät raskasta, epäterveellistä työtä pienellä palkalla, mutta jaksoivat uskoa huomiseen ja odottaa Suomelle hyvää.

Kun metallimies hitsasi satamanosturia, hän hitsasi perheelle leipää, mutta hän hitsasi myös Suomen itsenäisyyden säilymisen puolesta ja hän hitsasi Suomea maailman kartalle.

Siksi, että hän teki työnsä niin hyvin kuin osasi, lähti pienestä, kaukaisesta Suomesta satamanostureita kaikkialle maailmaan. Näin, vaikka niitä olisi ollut kohdemaita lähempänäkin saatavana.

Mutta Suomessa pelitti: pelitti suunnittelu viimeisen päälle, pelitti laatu, pelitti läpimenoajat, pelitti toimitus. Pelitti, koska nämä vanhukset, joista nuoret kellokkaat yrittävät vääntää poliittista taakkaa yhteiskuntaan, jaksoivat jokainen osaltaan tehdä parhaansa ja viedä Suomea eteenpäin.

Kyllä hävettää joka kerta, kun joutuu kuuntelemaan TV:stä sellaista puhetta, että meillä ei ole varaa vanhuksiimme.

Että meillä ei ole varaa vanhuksiimme, vaikka meillä on varaa euromaskotti Kataiseen, euromaskotti Stubbiin ja moneen, moneen muuhun maskottiin.

Minulla on 95-vuotias ystävä, joka yhä hoitaa itse itsensä. Hoitajat käyvät hänen kotonaan työntämässä pillerit dosettiin ja katsomassa päivän mittaan, että hän on hengissä. Kerran kahdessa viikossa joku hoitajista avustaa suihkussakäymisessä. Vanhus itse pukee, riisuu, käy vanhustentalossa kadun toisella puolella syömässä, käy vanhustenkerhossa lukemassa sanomalehdet, jumppaamassa ja vähän juttelemassa.

Vuosi sitten hänelle sanottiin, että hän ei saa tulla vanhusten kerhoon enää joka päivä. Hän kysyi syytä. Syy oli se, että hän on niin hyvässä kunnossa. Että muistisairaat tarvitsevat näitä kerhokäyntejä enemmän.

Näin palkitaan hänelle se, että hän on pitänyt itsestään hyvää huolta.

(Vanhus itse ratkaisi asia sitten niin, että niinä päivinä, kun hän ei saa tulla vanhustenkerhoon, hän menee muistisairaiden kerhoon - sinne hän yllätys, yllätys on tervetullut. Muistissa ei tietenkään ole mitään vikaa, mutta onpahan joku porukka, jonka kanssa olla.)

Kenellekään hänestä ei olisi ollut vaivaa. Rollaattorin kanssa liikkuva vanhus ei sinkoile kerhotiloissa edestakaisin kuin villi lapsi, hän pysyy ihan suosiolla paikallaan.

Tätä vanhusta ei tarvinnut auttaa mitenkään. Hän tulee ja lähtee itse, pukee ja riisuu takkinsa itse. Hän muistaa kaiken tasan tarkkaan ja on täysin orientoitunut.

Kun seuraava kellokas seuraavalla kerralla avaa suunsa ja alkaa älypäänä kysellä, että miten vahustenhoito rahoitetaan, niin toivon, että joku hänelle vinkkaa, että rahoitetaan se vaikka puoluetuesta ja turvapaikanhakijoille tarkoitetuista rahoista.

Suomessa vanhus ON turvapaikanhakija: hän tarvitsee turvaa ja huolenpitoa eikä heitteillejättöä!

Sitten, kun nämä rahat on käytetty, voidaan ottaa yhdistysten sponsorointiin käytettävät verovarat ja kohdentaa ne vanhuksille. Sen jälkeen lähtisi raha hömppätutkimuksilta, sitten hömppätaideapurahoista jne. Valtion virastoissa laskettaisiin talvisin lämpötilaa muutamalla asteella ja pönötysjuhlissa tarjoiltaisiin vain teetä ja näkkileipää tai siirryttäisiin suoraan nyyttikestikäytäntöön. Ja koska maassa on siivoojapula, niin valtion virassa olevat alkaisivat itse siivota omat työpisteensä ja vuorotellen yhteiset tilat.

Kyllä rahaa vanhustenhoitoon on, jos niin halutaan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Juuri uutisissa eläkejohtajat vaativat "joustavia eläkkeitä". Huonoina taloudellisina aikoina eläkkeet "joustaisivat" alaspäin" ja hyvinä taloudellisina aikoina "ylöspäin". Taitettujen indeksien maassa eläkkeet tuskin koskaan joustaisivat ylöspäin, joten suunta eläkkeiden alentamiseksi olisi vaalivuosia lukuun ottamatta järjestelmällistä ja tasasatasilla.

Vituttaa 60+ veronmaksajana aika rankasti ja katson taas kerran tarkasti, ketä äänestän.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Älä turhaan harmittele, kokeile mielummin tätä 40+ luokkaa kun odotettavissa seuraavan 25 vuoden aikana on kasvavaa veronkantovastuuta jotta saadaan hoivat maksettua. On nollakorot, mutta on nollainflaatiokin ja eläkeikä tullee juoksemaan karkuun nopeammin kuin sitä kiinni saa.

Noh, onneksi sentään lapsilla tullee olemaan varaa valita, jäävätkö tänne maksumieheksi vai eivät. Työhaluiselle Suomi ei tule, mitä suurimmalla todennäköisyydellä, olemaan kovin kummoinen onnela, kiitos väestöpyramidin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Väestöpyramidi kertoo korutonta sanomaansa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #38

Noh, automatiikka ja tietotekniset sovellukset vievät kivasti työpaikkoja jatkossakin eli työvoiman tarve tuskin nousee suuremmaksi kuin työttömyysongelma (osinhan nuo tunnetusti menevät ristiin eli työttömiä on tempputyöllistämiseen ja nallenheittelykursseille saakka, mutta moni yritys tarvitsisi työvoimaakin). Ihan normaalia tietenkin on että yritys mieluiten haluaisi 20-vuoden työkokemuksella varustetun sitoutuneen 25-vuotiaan työhön harjoittelijapalkalla tai vielä parempaa työkokeiluun/työharjoitteluun. Aina tarpeet eivät vain kohtaa.

Moni uskoo myös että planeetalla on liian paljon ihmisiä eli länsimaiden syntyvyystilastot ovat heille kivoja. Suomen osalta vähän "paska nakki" noin räikeän kansanomaisesti tietenkin sanottuna, mutta läheskään aina ei voi voittaa.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Jatkuva sieltä täältä höylääminen että pelaajat saavat pelimerkkejä peliinsä, tuntuu että uusi talouskupla on puhkeamisen partaalla.
Järkihän on koko touhusta kadonnut jo aikaa sitten, ollaan saatu silmitön ahneus tilalle, samalla päättäjät lyhytnäköisyydellään tuhonnut valtion talouden tilan.

Ymmärrykseni mukaan eläke on työnteolla ansaittua rahaa jolla rahastot on pelanneet sijoituspelejään kunnes maksaja jää eläkkeelle ja ne maksetaan takaisin, tosin pelihän menee niin että työssä olevat maksaa niitä eläkkeellä olevien eläkkeitä eikä rahastoista heru lanttiakaan tähän puuhaan, pitäähän niitä pelimerkkejä olla.

Pitää olla erikoisen tyhmä jotta kuvittelee että eläkemaksut helpottuisi jos eläkeläiset katoaisivat vaikka heti jokaikinen, rahastot tosin saisivat enempi pelimerkkejä, muuta ei tuo tapahtuma saisi aikaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Rahastoihin ei voi koskea, koska se romuttaa koko hyväveli-järjestelmän, jos niin kävisi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomen valtavan kokoisen julkisen sektorin eläkkeitä alettiin rahastoida varovasti kuntapuolella vasta v. 1988
ja valtiolla 1990- luvulla.

Lukkalan höpötyksistä huolimatta työeläkevastuuvelka on tänä päivänä pahasti n. 600 miljardia euroa miinuksella, joille tulisi löytyä työntekijät, yrittäjät, yritykset ja maksajat myös jatkossa

Eläkemaksut roimine prosentteineen eivät enää kata menoja ja asiantuntijat kertoivat eilen YLE:n uutisissa, että työeläkkeitä joudutaan leikkaamaan jo lähitulevaisuudessa. Eläkemaksuja ei voida enää korottaa 25 % tuntumasta ylöspäin.

Joutavanpäiväinen höpötys siitä, että jokainen on maksanut itselleen muhkeat eläkevarat on unohdettava paljaana valheena, sillä Suomen työeläkejärjestelmä on enemmänkin verojärjestelmä, eikä mikään omiin säästöihin perustuva eläkejärjestelmä. Jos eläkeläinen kuolee 65 vuotiaana hänen eläkesäästönsä häviää ja sosialisoidaan bittiavaruuteen, vaikka työuraa olisi takana liki puoli vuosisataa.

Sitten on vielä tämä aivovuoto, kun fiksuimmat hylkäävät eläkekejärjestelmän ja muuttavat maasta pois pysyvästi. Tilalle tulee lukutaidottomia monin verroin.

Maailmantalouden ollen nyt tänä päivänä korkeasuhdanteen huipulla, meillä on nyt vielä sekä alijäämäinen julkinen talous, että alijäämäimen ulkomaankauppa.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Kannattaa lukea Arin kirjoituksen loppuosa tarkasti.
Meistä, jotka muistaa sota-ajan jälkeistä aikaa kun mitään ei ”kuulunut” tekemättä mitään moni ajattelee vähän eri tavalla.
Ne täysin työkykyiset jotka huutaa kurkku suorana kuin linnunpojat pesästä että mulle kuuluu sitä ja mulle kuuluu tätä tekemättä mitään sekä 5 miljoonan ihmisille perustettu 50 miljoonan ihmisen organisaatio niitä rosvoja on.
Leikatkaa niistä eikä eläkkeistä.
Tärkeintä on huolehtiminen niistä jotka ei siihen enää itse pysty, ja kyllä siinä suhteessa mitä on maksettu eläkettäkin pitää saada tai muussa tapauksessa se rosvo on järjestelmän pitäjä.
Ilman mitään kehumista minun käsi ei vapise ollenkaan kuitatessa eläkettä kun ottaa huomioon miten paljon olen eläkemaksuja maksanut ja vielä 75 vuotiaana maksan henkilökohtaista tuloveroakin vähintään kolme kertaa sen mitä eläkettä saan.
Kirjanoppineet ja fariseukset laskee että se on yhteiskunnalle tappio jota taas minä en ymmärrä ollenkaan.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Jatkuvasti on toitotettu, että tuottavuus kasvaa eli vähemmällä työllä saadaan enemmän tulosta. Eikö tämä pidäkään paikkaansa? Eivätkö nykyisin työssä käyvät pysty muuhun kuin tuottamaan vuodesta toiseen samoja lankkuja, sellua, Venäjältä tuodun öljyn myyntiä eteenpäin jne.?

Mihin ovat kadonneet arvokkaat kuluttajatuotteet tyyppiä Nokian kännykät? Tästä avuttomuudesta on turha syyllistää nykyisiä eläkeläisiä, kyllä me teimme työssäoloaikanamme hyvää tulosta ja kehitimme tuotteita ja tuotantoa. Nykyisestä pullamössösukupolvesta ei taida olla muuhun kuin jatkuvaan valitukseen.

Eläkepomot valittavat, että eläkerahastojen tuotot eivät tulevaisuudessa riitä enää eläkkeiden maksuun. Eihän niiden tarvitsekaan! Nyt on aika purkaa nämä valtavat rahastot, joita me eläkeläiset työllämme kerrytimme. Nehän perustettiin juuri meidän eläkkeidemme maksuun. Pomoilla taitaa olla huoli vain oman pallinsa säilymisestä!

Käyttäjän TeemuHuhta kuva
Teemu Huhta

Ongelmaa ei olisi, ellei talousjärjestelmämme nojaisi jatkuvaan halpuutukseen ja kilpailuun alati niukkenevista resursseista. Näin saadaan työpaikat siirrettyä halpamaihin, mutta samalla ostovoima laskee. Kun ostovoima laskee, on valmistettava tuotteita entistä halvemmalla. Tämä syöksykierre on ollut käynnissä jo 90-luvun taitteesta lähtien.

Mikseivät suomalaiset lisäänny? Voisiko sillä olla jotain tekemistä, ettei tulevaisuus näytä tarjoavan kuin entistä kovempaa kilpailua omasta elintilasta? Jos muutamassa vuodessa sinulle kertyy liki 20 työsuhdetta pätkinä, ei sitä kovin kauaskantoisia suunnitelmia ole mahdollista tehdä.

Ja mitä tulee huoltosuhteen heikkenemiseen niin maahanmuutolla tuota heikennetään entisestään, sillä jo nyt maahanmuuttajien työllisyysaste on hyvin alhainen. Samaan aikaan 500 000 suomalaista tekee tavalla tai toisella palkatonta työtä (Seura-lehden selvitys). Heidän työkykynsä lienee todistettu, kun työpanos kelpaa, joten eikö heistä joutaisi jokunen paikkaamaan eläköityviä ja saada työstään ihan palkkaakin?

Myös jokainen syntyvä lapsi heikentää huoltosuhdetta seuraavat 19 vuotta, sillä aikaisemmin hän ei työelämään siirry. Sitten kun huomioidaan tuottavuuden kasvu yms. tekijät, on kysyttävä, että onko noin pitkän ajan päästä enää tarvetta suuremmalle määrälle tekijöitä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset