Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Ajatukseni oli väärä

Uudenvuodenpäivänä ajattelin kun luin presidenttimme puheen arvosteluja, että oikeasti pääministerin tulisi pitää tuo puhe vuoden aluksi. Pääministerillä kun on Suomessa valta johtaa sisäpolitiikkaa ja osallistua ulkopolitiikkaan myös. Presidentti on vain henkilö joka ei saa puuttua mihinkään, mutta velvoitetaan pitämään tuo uudenvuodenpuhe.

Mitä vallaton presidentti voi tulevaisuudesta sanoa, muuta kuin latteuksia ja ympäripöreää jargonia, josta on sitten häntä helppoa arvostella. Parempi kun pääministeri puhuisi kansalle, koska pääminiteri johtaa tätä maata.

Tänään kävin sitten lukemassa mitä pääministeri oli omilla sivuillaan vuoden päätteeksi meille sanonut ja huomasin. Huomasin, että meillä ei pääministerille kannata puheoikeutta vielä antaa, jos ei sitten uudet vaalit tuo vaihdosta asiaan.

Pääministeri tekee siis oman puheensa, mutta sitä ei kai kukaan lue, kun arvostelua ei ole palstoilla näkynyt.

https://www.juhasi.fi/blogi/2018/12/31/27933

Kävin siis tänään lukemassa linkin takaa Sipilän puheen ja muutin käsitystä omasta ajatuksestani vaihtaa uudenvuodenpuhujaksi pääministerin presidentin sijasta.

- Puolueiden on kyettävä säilyttämään elävä kosketus kansalaisten tuntoihin ja toiveisiin. Jos tämä yhteys pääsee katkeamaan, puolueiden paikan ottavat jotkut muut voimat. (Sipilän kirjoituksesta)

Minä uskon, että tuo kosketus kansan ja puolueiden välillä on jo katkennut. Kansa etsii uutta suuntaa Liike Nyt ja Seitsemän tähden tai kansalaispuolueiden kautta. Kansa joka ei sitä suuntaa ole vielä löytänyt itsenäisyypuolueen tai köyhien puolueen kautta.

Juuri tämänkaltaisiin tyhjiöihin sitten tulee kaikkea muuta mitä on tahdottu. Vaikkapa Sipilän kumpujen yöstä ajattelemat keltaliiviset mielensäpahoittajat.

- Saimme joulun alla rohkaisevan esimerkin yhteistyöstä, kun kaikki eduskuntapuolueet yhtä lukuunottamatta sopivat yhteisistä tavoitteista ilmastopolitiikassa. (Juha Sipilä)

Mukana ei myöskään olleet Liike Nyt, Seitsemän tähteä, eikä kansalaispuolue. Juuri nämä puoleet ovat vaihtoehtoina nyt hallitsevalle menolle. Itse en näihin vaihtoehtoihin usko, en myöskään  liiemmin usko Sipilän ilmastokonsensuksen voimaan, eli mihin sitten uskoa?

Onko ilmastomuutos uhka vaiko mahdollisuus, siitä pitää ensin keskustella. Nyt suomalaiset on peloteltu ravoille vain sen vuoksi, että meidän ilmasto on lämpenemässä Milanon ja Pariisin mukaiseksi. Mitä pahaa siinä on jos villasukkakelit hieman vähenevät Suomessa. Voimme kasvataa sitkankuusta ja punatammea jopa Oulun korkeudella.

Onneksi meillä on presidentti, jonka puheet kiinnostavat ja niistä otetaan mittaa. Pääministeri sen sijasta joutaa jo vaihtaa, kun hänen ajatuksensa hukkuvat tavallisten kuolevaisten kirjoitusten kirjoon.

Hyvää sekavaa vaalikevättä, äänestäkää jos katsotten sen johtavan muutokseen. Minä en aio kannattaa äänelläni nykyistä menoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onhan pääministeri pitänytkin uudenvuoden puheen presidentin sijasta:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/12/31/esko-ahon...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Totta, kun Koiviston Manu ei enää viitsinyt puhua kritisoinnin kohteeksi joutavia kliseitä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Minulle tuli presidenttimme puheesta sellainen kaiku, että hän puhui enemmänkin suomalaisille ikään kuin Euroopan ja EU:n kautta. Ei suoraan suomalaisille ja Suomen kansalaisille.

SN korottaa nyt itsensä suurten valtiomiesten A-sarjaan, jota on syytä kuunnella rajojemme ulkopuolellakin. Totta, mutta oliko agenda oikea?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos katsotaan presidentin valtaoikeuksia, niin miten muuten hän voisikaan puhua???

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Minusta pääministeri ei ole oikea henkilö puhumaan koko kansalle, koska hän puhuisi edistääkseen vain yhden puolueen näkökulmaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juu, pääministeri ei ole arvojohtaja, vaan linjamies.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mutta linjapuhetta minä ainakin tähän hetkeen juuri kaipasinkin.

Mitään järkeä ei ole jauhaa jostain arvoista, jos suuntaa tai tulevaisuuden kuvaa ei ole.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Presidenteistämme Ståhlberg, Relander ja Mannerheim eivät koskaan pitäneet uudenvuodenpuhetta.

Uudenvuodenpuhujina vuosien saatossa ovat toimineet niin eduskunnan puhemies, pääministeri kuin kansliaministerikin.

Lisäksi on tapauksia, jolloin tasavallan presidentin ( kirjoittaman) uudenvuodenpuheen on käynyt sisälukemassa kansalle joku muu kuin itse presidentti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eli hän puhukoon jolla asiaa on, eikä jatkossa mitään liturgiaa vain perinteen säilyttämiseksi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tyhjän saa pyytämättäkin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Siksi Vesa ihmettelenkin, miksi Suomen kansalaiset haluavat tyhjän puheen joka ikinen vuosi uudestaan ja uudestaan? Vain siksi, että saisivat sitä arvostella päivän, kunnes unohtuu sekin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset