Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Arvot vai populismi?

Puolueet puhuvat ylväästi omista arvoistaan. Niitä tarkastellessa huomaa, että nykyiset arvot ovat lähinnä kopioita menneisyydestä. Miten arvot sitten näkyvät puolueiden arkipäivässä?

Tulisiko puoluepamppujen edes joskus kaivaa puolueidensa arvot analysoitavaksi ja kysyä hiljaa itseltä eli puoluevaltuustoilta, että mitä arvojen eteen voisi vielä tehdä, vai mennäänkö mainostoimistojen suosituksilla taas vaaleihin?

Nyt kun on trendikästä kysyä markkinatutkijoilta, mitä kansalainen on halukkain uskomaan ja millä sen saa äänestämään itseään. Ei siinä arvoja tuoda sitten esille, kun ehdokkaan kieli uppoutuu äänestäjän anukseen.

Maailma muuttuu ja uusia puolueita pukkaa kuin sieniä sateella, kaikilla toisiltaan kopioidut arvot puolueohjelmissaan.

Arvot ovat pysyviä ei niitä vaihdella, mutta muuttuva äänestyskäytös on pakottanut puolueet muuttumaan ja silloin arvot vanhenevat, jos ja kun niistä ei pidetä enää kiinni.

Arvoista tulee kirjaimia muun tekstin joukkoon jos arvoja ei kunnioiteta.

Puolueiden arvot luodaan yhdessä äänestäjien kanssa, mutta ne uudistuneet arvot olisi syytä aika ajoin kirjata myös periaateohjelmiin.

Puolueiden arvojen muuttuminen kliseiseksi munkkilatinaksi etäännyttää sidosryhmät puolueista ja niistä onkin tullut liikkuvia äänestäjiä. Seilataan useamman puolueen Gallup-ennusteissa aina päiväkohtaisen mielijohteen varassa. Arvoilla ei ole enää merkitystä.

”Turvaa ja vapautta muuttuvassa maailmassa” on demareiden arvomaailma, joka lyö korvalle jopa itseään, tai ainakin silloin jos lukee vastaavasti perussuomalaisten arvoja, jonka mukaan rajat kiinni luo todellisen turvan.

- Sosialidemokratian perusarvoja ovat vapaus, tasa-arvo ja solidaarisuus.

- Perussuomalaiset on isänmaallinen ja kristillissosiaalinen puolue, joka edistää kansallista etua. Me arvostamme ja haluamme korostaa tavallisten ihmisten ääntä ja roolia politiikassa, kulttuurissa ja historiassa.

Perussuomalaiset ovat jo selkeästi kirjanneet arvoiksi tavallisen ihmisen toiveiden kunnioittamisen, eli Gallup-suosion kumartelun.

Ei ole siis mitään muuta arvoa, kuin kumarrella kansan mielipiteen edessä.

Kukaan ei kyseenalaista kansalaisen arvomaailmaa, kenen tahansa ääni kelpaa, kunhan puolue vain pääsee valtaan. Vallan kiimassaan ei tarvita arvoja, vaan myydään vaalipuheet kansalle niin latteina kuin kansa ne vain haluaa.

Tätä kutsutaan populismiksi ei arvojohtamiseksi!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Arvot ovat osaltaan kauppatavaraa, joskin vanhat puolueet pitävät kiinni omista arvoistaan aina ennen vaaleja.

Omista arvoista ja tavoitteista on pakko hieman joustaa, tai sitten maassa ei ole koskaan hallitusta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Osuvasti kirjoitit taas Ari. Harva niistä arvoistaan kiinni pitää. Sipilän puheissa mainittu alkiolaisuuskin on kärsinyt aikaa sitten keskustan sisällä inflaation.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Arilta hyvä blogi ja aina ajankohtaisesta asiasta.
Mielestäni kauimmaksi arvoistaan ovat ajautuneet SDP, Vasemmistoliitto, Keskusta ja Kokoomus.
"Tätä kutsutaan populismiksi ei arvojohtamiseksi!"
Tämä Arin teksti pitää näiden kohdalla paikkansa, eli käytännössä ei ole enää mitään arvoja. Vain oman edun ajaminen keinoista välittämättä.

Vaikka olen sitoutumaton, jää ainoaksi mahdollisuudekseni arvokonservatiivinä PS ehdokkaan äänestäminen sillä se edes yrittää pitää kansallisista arvoista kiinni, eikä näillä "sieniä sateella" puolueilla ole muuta kuin hajottajan arvo.

Mahdollinen vasemmistohallitus pelottaa! Sen mukana alkaa Suomen velkaantumisen syöksykierre!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"jää ainoaksi mahdollisuudekseni arvokonservatiivinä PS ehdokkaan äänestäminen sillä se edes yrittää pitää kansallisista arvoista kiinni"

Mutta mitähän ne ovat, Sibelius, sauna ja sisu? Vai ovatko persut jo määritelleet ne tarkemmin? Tämä ei ainakaan mennyt putkeen, eikä vastaukseksi käy että nykyisten persujen mielipiteet puuttuvat.

Perussuomalaisten kulttuuripolitiikka ällistyttää

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/perussuomalais...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Seija se näyttää elävän tapansa mukaisesti vielä Soinin johtamassa ajassa (v. 2013). Koita hiljalleen irrottautua menneestä juudaksen johtamisen päivistä ja tule tähän päivään. Tämä viittauksena linkittämääsi linkin kirjoitukseen.

Tässä uudempaa PS:n arvomaailmaa. Hain sen ihan tarkoituksellisesti luettavaksesi.

https://www.perussuomalaiset.fi/tietoa-meista/arvo...

Ja tässä laajemmin puolueohjelman antia.
https://www.perussuomalaiset.fi/tietoa-meista/puol...

Ei ole näkyvissä Soinin "puumerkkiä" missään kohdin puolueen ohjelmissa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #5

? kirjoitinhan että "eikä vastaukseksi käy että nykyisten persujen mielipiteet puuttuvat"

1. linkissäsi tietoa meistä on ympäripyöreää, voisi olla minkä tahansa puolueen liirumlaarumia. Vaikka puoluerekisteristä jo poistuneen Köyhien puolueen, kun köyhätkin huomioidaan.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ihmisoikeudet ovat varmasti yksi vanhentuneista liturgisista kirjaimista puolueiden ohjelmissa. Ihmisoikeuksien universaalius on kadonnut ja mielellään näitä oikeuksia jaetaan omaan viiteryhmään kuuluville tai silleen yleiskivasti lapsille tai veteraaneille.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Seija: " Mutta mitähän ne ovat, Sibelius, sauna ja sisu? Vai ovatko persut jo määritelleet ne tarkemmin?"

Ovat määritelleet jo ajat sitten. Ongelmana on ollut Timo Soini, joka ei hallituksessa katsonut tarvittavan pitää sovitusta hallitusohjelmasta kiinni.

Halla-aho ei käynyt Sipilälle ja Orpolle, koska hän taas tiukan kiinnipitämisen vaatimuksellaan pani kapuloita Keskustan ja Kokoomuksen rattaisiin.

Suvaitsevaisto taas vetoaa aina tähän Soiniun aikaan halutessaan korostaa persujen hallituksessa olon vaikutusta esim. maahanmuuttoon.

"Mutta mitähän ne ovat, Sibelius, sauna ja sisu? Vai ovatko persut jo määritelleet ne tarkemmin?"
Tiedät Seija itsekkin, että tuo on vastustajan levittämää soopaa mutta toistelet sitä, koska se mielestäsi sopii tarkoitusperiisi.

Tosiasiassa tuollainen lisää uskottavuutesi heikkoutta perättömän tiedon levittämisenä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Hyvä kirjoitus. Käsittelin samaa teemaa kirjoituksessani Gallupdemokratia tuo virtuaalipuolueet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset