Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Tänään demokratian päivänä

Julkisen harkinnan demokratiapäivät, eli keskusteleva demokratia edustuksellisen demokratian työkaluksi. Moni meistä varmasti käsittää demokratian paljon keskustelevammaksi. Siksi edustajat valitaan vaalialueilta tasaisesti ympäri maan, että keskusteluyhteys säilyisi.

Mutta kun se ei säily. Oletteko olleet maakunnissa tai kunnissa, jossa kansanedustaja keskustelisi yleisötilaisuudessa? Kansanedustaja heittelee ylimielisesti pari täkyä oman puolueensa mainostamiseksi, eli me olemme juuri ”antaneet” rahaa monta miljoonaa ilmastonmuutoksen torjumiseen, tai jotain muuta julistusta, joka ei missään vaiheessa muodostu keskusteluksi.

Ranskassa hallitus joutui peräytymään polttoaineiden korotuspäätöksessään. Sielläkään ei keskusteltu, mutta poltettiin autoja. Eikö olisi fiksumpaa keskustella päätöksistä ennen toimeenpanoa? Suomikaan ei ole tässä ranskalaisia parempi, Sipilän hallitus korotti syyskuussa autoveroa päästöjen mukaan ja nyt pikatoimituksena peruutti päätöksen. Jos olisi keskusteltu ennen veropäätöstä, olisi tiedetty, että suomalaiset alkavat tuomaan Ruotsista ja muualta käytettyjä isoja dieseleitä ja suomalaiset autot eivät koskaan uusiutuisi vähäpäästöisiksi.

Nykyinen demokratia on, että valitaan kansan keskuudesta hyväntahtoisia hölmöjä puolueiden etuja ja kannatusta kohottamaan. Kärkenä on puolueiden menestys seuraavissa vaaleissa. Suomessa tulisi olla etujoukoissa uudistamassa demokratiaa, joka on laimentunut puolueiden viheriöksi, jolla sitten muutama vain saavat puttailla omia puttejaan yleisön katsellessa kyselytuntia silmät teevateina. Jatkuvaa nokittelua ja poliittista jargonia, vailla mitään käsitystä normaalista keskustelusta.

Olisiko paljon vaadittu, että poliittista keskustelukulttuuria lisättäisiin ja media valvoisi miten tämä demokratia toimii. Silloin ihmisiä kiinnostaisi enemmän oma vaikuttaminen keskustelujen ja edustajien tapaamisten kautta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Niin kuinkahan kauan suomalaiset on muka fiksumpiako ei mene kaduille riehuhmaan niinko ranskalaiset!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kyllä syyskesän lakkoilu hallitusta vastaan oli jo esimerkki siitä, että keskustelua kaivattaisiin meillä Suomessa enemmän pakkokeinojen sijasta.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Häkämieshän suositteli työajalla tapahtuvan lakkoilun sijaan tätä ranskalaista metodia. Häkämies on oikeassa, sillä se näyttää toimivan paremmin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sisäministeri Kai Mykkänen otsikoissa Oulun raiskaukset järkyttävät: ”Tällaista ei pitäisi tapahtua Suomessa” (Iltalehti)

Ari Alsio Oulun tapaus järkyttää: "Tällaistä ei saa tapahtua missään"!

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ehkä kuvaavin keskustelemattomuuden ilmaus lienee istuvan hallituksen toiminta Aktiivimalli I:n jyräämisessä. Oli varteenotettavia tahoja, jotka lausuivat, ettei tule toimimaan ja oli kansan vahva kannanotto kansalaisadressin muodossa, niin kriittiset puheenvuorot ohitettiin kylmän viileästi ja jos keskustelua oli, niin se oli ohipuhumista.

Aktiivimallihan pohjautuu niinkin tieteelliseen faktaan kuin on Zyskovitsin tuutin ja muiden nuorkokoomuslaisten harjoittama työttömiin kohdistuva vihapuhe mediassa ja lain sisältö tätä myötäilevä.

Toinen hyvin selvä esimerkki on SOTE-ratkaisun kohdalla käyty "keskustelu".

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Samoista asioista olemme huolestuneet Martti. Keskustelu demokratiassa kuuluu asiaan, mutta nyt siitä on luistettu. Luistaminen alkoi jo Matti Vanhasen kaudella. Muistaakseni Koivisto oli keskustelija ja fundeerasi asioita, koska Kekkonen ei sitä ollut.

Martti Ahtisaari keskusteli kai liikaakin, kun hänet haluttiin vaihtaa Tarja Haloseen.

Tämä siis puolueiden näkövinkkelistä, kansalaiset eivät varmasti olisi keskustelua vastaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eikös Vanhasen älynväläys ollut että keskeneräisistä asioista ei puhuta, ja ministerit saivat satikutia jos toivat jotain hallituksen valmistelemaa julkisuuteen.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #7

Tämä on kepulainen perinne kunnallispolitiikasta, niissä kunnissa, missä heillä on suora enemmistö. Valtuustoon mennessään asiat on jo lukkoon lyöty.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

Eikö se ole vastoin kuntalakia.

29 §
Viestintä

Kunnan toiminnasta on tiedotettava asukkaille, palvelujen käyttäjille, järjestöille ja muille yhteisöille. Kunnan tulee antaa riittävästi tietoja kunnan järjestämistä palveluista, taloudesta, kunnassa valmistelussa olevista asioista, niitä koskevista suunnitelmista, asioiden käsittelystä, tehdyistä päätöksistä ja päätösten vaikutuksista. Kunnan on tiedotettava, millä tavoin päätösten valmisteluun voi osallistua ja vaikuttaa.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20150410

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset