Voittaako tekoäly demokratian

Tekoälyn kerrotaan valloittavan älymme, mutta älyämmekö me käyttää tekoälyä oikein. Tekoäly voi olla oivallinen apu myös demokratiassa.

Kohta emme enää tarvitse gallup-kyselyjä kysymme vain tekoälyltä mikä puolue on hoitanut parhaiten tonttiaan meidän hyväksemme. Ei tarvitse enää tuskailla mututuntumien kanssa.

Demokratiahan on pelkää mutua, jokainen saa äänestää oman tuntemuksensa mukaisesti. Ja me kyllä tiedämme mitä mututieto on viimekädessä, kaikki menee pieleen. Emme voita lotossa, tie päättyy, se nopeusrajoitus oli sittenkin vain kuusikymmentä. Ihminen on erehtyväinen koneäly ei erehdy tai sitten se johtuu ihmisen tekemästä ohjelmointivirheestä.

Gallup-kysely puolueiden kannatuksesta perustuu pitkälti toiveisiin. Vastaaja vastaa kysyjälle mitä toivoo vaalituloksen olevan ja me sitten tutkimme tätä toiveiden tynnyriä joka kuukausi ja teemme siitä omia mututuntuma päätöksiä lisää. 

Tekoäly on tietysti puolueiden manipuloitavissa, se soluttautuu kaikkialle, tekoälytehtaallakin työntekijät kuuluvat ammattiliittoon ja ehkä myös puolueisiin, ainakin he äänestävät. Mutta tekoälyyn ei voi ympätä mutua.

Tekoäly on puolueeton ja se seuloo kaiken tiedon mitä sille syötetään. Mutta niinhän mekin teemme, paitsi että meitä on niin helppoa sumuttaa ja lahjoa.

Kun Antti Rinne sanoo, että kukaan ei ollut humalassa ja vain yksi olut otettiin me uskomme kaiken. Tekoäly ei usko, vaan käy tarkistamassa mitä tarjoilijat ovat tarjoilleet ja katsoo turvallisuuskamerat. Kun Petteri Orpo sanoo, että päästöt pysyvät kurissa kun verotetaan oikein ja siirrytään sähköautoihin, me uskomme, mutta tekoäly käy lukemassa Ilmari Schepelin blogin Uudesta Suomesta ja sanoo, että ei helvetissä mene noin.

Tekoäly on samalla fiksu ja todella epäluuloinen, se tutkii joka puolelta asiaa, eikä usko, kun puoluejohtaja sanoo oman puolueensa kannalta meille totuuden. Gallup syntyy kuin oman mielipiteen omaavilta kysytään tietoa, no sehän on mutua. Gallup, kuten virallinen vaalituloskin on vain ja ainoastaan mututilasto.  Vaalitulos jopa enemmän mutua kuin gallup, koska gallupissa mutua peukaloidaan loogisesti. Ja se selittää sen, että vaalien jälkeen vaalitulosta noudattava hallituksen muodastaminen menee väistämättä pieleen. Kansa voitti 52-48, eli kansa onkin vaalien jälkeen vain 52 prosenttia kansasta. Tekoälyn mukaan se olisi paljonkin pienempi osa, koska tekoäly osaa huomioida äänestysprosentin. Jokainen enemmistöhallitus viimeisten vuosikymmenten aikana on ollut vähemmistöhallitus jos nukkuvat laskettaisiin mukaan vaalitulokseen.

Nyt puhutaan pelosta, että tekoäly voittaa ihmisen ja alkaa ajatella hänen puolestaan ja se on pelottavaa, koska puolueiden pitää silloin alkaa tehdä jotain sanojensa katteeksi.

Nyt demokratia sallii sotea muodostettavan kymmeniä vuosia, tekoäly laskisi laskelmat muutamassa hetkessä, eikä vastaus olisi 18 maakuntaa vaan 5 sotealuetta ja piste.

Tai oikeastaan mitä me tekoälyllä tekisimme, elämästä tulisi tuhoisaa, joka toinen virkamies saisi kenkää. Kaupoista saisi vain niitä tuotteita joita tarvitsemme. Lomaa olisi todella paljon, koska turhat työmatkat ja turhat viritelmät jäisivät pois. Elämä olisi kuin suunnitelmataloudessa, jossa ei olisi viisivuotisuunnitelmaa, vaan voisimme halutessamme tietää koko elämän jakson seuraavaan jääkauteen saakka jossa vaiheessa tekoäly jäätyisi.

Meistä tulisi yksi lenkki tekoälyn numerosarjaan, mutta tietäisimme vaalituloksen takuuvarmasti etukäteen ilman typeriä galluppeja.

 

 

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu