Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Voittaako tekoäly demokratian

Tekoälyn kerrotaan valloittavan älymme, mutta älyämmekö me käyttää tekoälyä oikein. Tekoäly voi olla oivallinen apu myös demokratiassa.

Kohta emme enää tarvitse gallup-kyselyjä kysymme vain tekoälyltä mikä puolue on hoitanut parhaiten tonttiaan meidän hyväksemme. Ei tarvitse enää tuskailla mututuntumien kanssa.

Demokratiahan on pelkää mutua, jokainen saa äänestää oman tuntemuksensa mukaisesti. Ja me kyllä tiedämme mitä mututieto on viimekädessä, kaikki menee pieleen. Emme voita lotossa, tie päättyy, se nopeusrajoitus oli sittenkin vain kuusikymmentä. Ihminen on erehtyväinen koneäly ei erehdy tai sitten se johtuu ihmisen tekemästä ohjelmointivirheestä.

Gallup-kysely puolueiden kannatuksesta perustuu pitkälti toiveisiin. Vastaaja vastaa kysyjälle mitä toivoo vaalituloksen olevan ja me sitten tutkimme tätä toiveiden tynnyriä joka kuukausi ja teemme siitä omia mututuntuma päätöksiä lisää. 

Tekoäly on tietysti puolueiden manipuloitavissa, se soluttautuu kaikkialle, tekoälytehtaallakin työntekijät kuuluvat ammattiliittoon ja ehkä myös puolueisiin, ainakin he äänestävät. Mutta tekoälyyn ei voi ympätä mutua.

Tekoäly on puolueeton ja se seuloo kaiken tiedon mitä sille syötetään. Mutta niinhän mekin teemme, paitsi että meitä on niin helppoa sumuttaa ja lahjoa.

Kun Antti Rinne sanoo, että kukaan ei ollut humalassa ja vain yksi olut otettiin me uskomme kaiken. Tekoäly ei usko, vaan käy tarkistamassa mitä tarjoilijat ovat tarjoilleet ja katsoo turvallisuuskamerat. Kun Petteri Orpo sanoo, että päästöt pysyvät kurissa kun verotetaan oikein ja siirrytään sähköautoihin, me uskomme, mutta tekoäly käy lukemassa Ilmari Schepelin blogin Uudesta Suomesta ja sanoo, että ei helvetissä mene noin.

Tekoäly on samalla fiksu ja todella epäluuloinen, se tutkii joka puolelta asiaa, eikä usko, kun puoluejohtaja sanoo oman puolueensa kannalta meille totuuden. Gallup syntyy kuin oman mielipiteen omaavilta kysytään tietoa, no sehän on mutua. Gallup, kuten virallinen vaalituloskin on vain ja ainoastaan mututilasto.  Vaalitulos jopa enemmän mutua kuin gallup, koska gallupissa mutua peukaloidaan loogisesti. Ja se selittää sen, että vaalien jälkeen vaalitulosta noudattava hallituksen muodastaminen menee väistämättä pieleen. Kansa voitti 52-48, eli kansa onkin vaalien jälkeen vain 52 prosenttia kansasta. Tekoälyn mukaan se olisi paljonkin pienempi osa, koska tekoäly osaa huomioida äänestysprosentin. Jokainen enemmistöhallitus viimeisten vuosikymmenten aikana on ollut vähemmistöhallitus jos nukkuvat laskettaisiin mukaan vaalitulokseen.

Nyt puhutaan pelosta, että tekoäly voittaa ihmisen ja alkaa ajatella hänen puolestaan ja se on pelottavaa, koska puolueiden pitää silloin alkaa tehdä jotain sanojensa katteeksi.

Nyt demokratia sallii sotea muodostettavan kymmeniä vuosia, tekoäly laskisi laskelmat muutamassa hetkessä, eikä vastaus olisi 18 maakuntaa vaan 5 sotealuetta ja piste.

Tai oikeastaan mitä me tekoälyllä tekisimme, elämästä tulisi tuhoisaa, joka toinen virkamies saisi kenkää. Kaupoista saisi vain niitä tuotteita joita tarvitsemme. Lomaa olisi todella paljon, koska turhat työmatkat ja turhat viritelmät jäisivät pois. Elämä olisi kuin suunnitelmataloudessa, jossa ei olisi viisivuotisuunnitelmaa, vaan voisimme halutessamme tietää koko elämän jakson seuraavaan jääkauteen saakka jossa vaiheessa tekoäly jäätyisi.

Meistä tulisi yksi lenkki tekoälyn numerosarjaan, mutta tietäisimme vaalituloksen takuuvarmasti etukäteen ilman typeriä galluppeja.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Kuten sarjakuvahahmon Dilbertin piirtäjä Scott Adams on sanonut niin tekoäly ei kuitenkaan koskaan pysty täysin jäljittelemään ihmistä koska se "ei kykene tekemään hölmöyksiä ja keksimään perusteita jälkikäteen".

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tästä on juuri kysymys inhimillisyys on keskiarvoutumista tai jopa hölmöilyä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tekoälysovellukset ovat ihmisen tekemiä. Ne menevät vain niin pitkälle kuin ohjelmoijat pystyvät miitä kehittämään.

Ihmisen aivotoimintoja ei ole pystytty emuloimaan. Prof. Teuvo Kohonen kehitti #neuroverkko|teoriaa jo 1960-luvulla, mutta se ei johtanut mihinkään merkittäviin tuloksiin.

Itse elän loppuelämäni ilman pelkoja tekoälyn yliherrudesta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tekoäly ei aina ole välttämättä ihmisen tekemää, sillä tieto jota tekoälysiivilöi voi tiivistyä ihmisen tietoa viisaammaksi. Tulkintakriteereiden ollessa kuitenkin ihmisten asettamia.

En minäkään pelkää viisautta, sinäkin olet minua viisaampi, enkä pelkää sinua lainkaan, miksi pelkäisin kerätyn viisauden tiivistymiä joita tekoäly tuottaa?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Tekoälyn kerrotaan valloittavan älymme, mutta älyämmekö me käyttää tekoälyä oikein" on siinä määrin haastava alkulause, että lukijan leuka tipahtaa!

"Kun Antti Rinne sanoo, että kukaan ei ollut humalassa ja vain yksi olut otettiin me uskomme kaiken" toi mieleeni neljännesvuosisadan takaisen ilonpidon erään porvaripoliitikon kustannuksella:

"Loppuvuodesta 1994 suomalaiset innostuivat käsitteen "normaalit ruokajuomat" uudesta sisällöstä. Sysäyksen siihen antoi kokoomuksen puolusihteeri Pekka Kivelä, jonka värikästä Tallinnan-matkaa puitiin julkisuudessa kuukausikaupalla." (yle.fi; Kyllä kansa tietää ja muita poliittisia hokemia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olen Tuomo itsekin ollut humalassa, ja kadun sitä, mutta en tarpeeksi, sillä mahdollisesti humallun taas uudestaan. Humalassahan ei ole mitään vikaa jos menee ryyppäämään neljän seinän sisään ja laittaa oven säppiin, syö avaimen ja löytää sen sitten aamulla housuistaan.

Tekoäly ei ryyppää mutta voi nauttia liikaa vaseliinia;)

Pekka Pylkkönen

Järkevä tekoäly olisi kaikille puolueille, ja kansallisillekin, niin vastenmielinen että se menettäisi tekopäänsä hyvin nopeasti. Poliittiset Broilerit voivat huokaista helpotuksesta että sellainen on kaukana.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tekoäly on jo huulilla, kyllä se vielä meitä tökkii.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tekoäly tekee sitä, mitä joku ihminen on sen laittanut tekemään. Varsinaisesti älykäs se ei ole. Tekoälyä ja sen mukana erilaista tietoa sekä syy-ja seurausmalleja, voidaan tekoälytallenteelle säilöä rajattomasti, mutta mitä tuo älymöykky voin omin päin tehdä. Ei mitään yli sen, mitä se on ohjelmoitu tekemään.

Tietysti tekoäly voidaan ohjelmoida laatimaan parempia mallinnuksia mistä tahansa, mutta ei tekoäly tiedä, mitä varten. Ei sillä ole moraalia, eikä tulevaisuuden suunnitelmia yhtään yli sen, mitä sen tehtäväksi on ohjelmoitu.

Kaiken takana on ihminen vajaine muistineen ja muine rajoitteineen, mutta ihmisen ajattelua ei voi tekoälyllä korvata. Tekoäly on erinomainen voimavara ihmiselle, mutta sitä, kuten kaikkea muutakin ihminen voi käyttää sekä oikein että väärin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minulla on eri käsitys tekoälystä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Minun älyni ei riitä erittelemään, missä kohdin meillä on vastakkaiset näkemyksen tekoälystä, joten olisi hyvä, jos voisit tarkentaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset