Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Prkln Brexit

Theresa May on tukkipuun kuoren alla, vastassa koko EU ydin ja kuorena oma kansanäänestys. Jokainen voi kuvitella mihin päin jousto tulee jos May ponnistaa. Kyllä siinä kuori ratkeaa ennemmin kuin ydintukki kaatuu. Kokeilkaa itse neuvotella yksin 27 neuvottelijaa vastaan, niin että saatte kiukkuisen oman joukkonne edut niin suureksi, että voitte olla ylpeä neuvottelutuloksesta.

Kansallisen edun mukainen sopimus on siis aika mahdoton ajatuksenakin, jos vastassa on EU, joka ei tietystikään voi antaa 27 maan edun kaatua yhden eroavan jäsenmaan eduksi.

Mikään ei ole niin helppoa, kuin arvostelu, ei tarvita kovinkaan kummallisia leukaluita kun voi arvostella ja loukata.

Tähän sopii mielestän vanha suomalainen sananlasku, että ei ole peilin syy jos naama on vino. Ei ole Mayn syy, että vaalitulos oli mikä oli. May toimii tässä kansanäänestyksen peilinä, hän otti tehtäväkseen saattaa kansanäänestyksen tulos voimaan, vaikka itse äänesti aikoinaan toisin.

Nyt kaikki ovat huomanneet, kuinka vähän valtaa yksittäinen kansakunta omistaa kun neuvottelee EU:ta vastaan. Suomessa on kehoitukset EU-erosta kadonneet kuin pieru Saharaan, kukaan ei enää julista oman markan edullisuudesta, koska sen hinta on niin kova, että kuviteltuakaan hyötyä ei saa enää koskaan takaisin palautettua.

Cameronin tyhmyydestä tässä nyt maksetaan. David Cameron ihastui liiaksi omaan egoonsa, onhan hän kuninkaan jälkeläinen, mutta ei mitään muuta enää. Se fantasiamaailma, jossa David Cameron eli on nyt paljastunut ankaraksi, eikä May sen enempää kuin kukaan muukaan olisi voinut parempaa Brexittiä neuvotella.

Hankalaksi tämän asian tekee se, että voittajia ei tässä sotkussa ole kummallakaan puolella pöytää. Vaikka kuinka britit nyt haluavat suurta läpimurtoa tai osa jopa uutta kansanäänestystä asiasta, niin sitä ei ole näkyvissä, eikä tule.

David Cameronin kadottua politiikasta on tilalle noussut Jeremy Corbyn, siinä missä Corbyn pelaa sisäpolitiikkaa, kun May yrittää selvitellä vain Cameronin sotkua. Missä olikaan Corbyn silloin kun May yksin taisteli ja neuvotteli, no hän oli hiomassa omaa taktiikaansa hiljaisuudessa.

Sokea reetakin pystyi ennustamaan kaikkia tyydyttävän neuvottelutuloksen mahdottamaksi, joten oli paljon antoisampaa jättäytyä kaikesta tästä paskasta pois ja alkaa nokkia sitten kun tulos oli lautaselle aseteltu.

Theresa May jätettiin yksin, mutta nyt hänet voidaan uhrata, kun neuvottelut on käyty. Tuskin kukaan uskaltaa avata tätä pakettia kuitenkaan, vaan ärinä ja purina on näennäistä uhoamista. Tähän mahdollisuuteen Theresa Mayn usko perustuu, kun hän sanoo pysyvänsä pääministerinä. Rohkea yksinäinen nainen, joka on kovin aliarvostettu niin EU:ssa kuin omiensa joukossa kotimaassaan. Ehkä arvostus tulee joskus myöhemmin kun kansakin saa etäisyyttä nykyiseen tunnemyrskyynsä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (85 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"kukaan ei enää julista oman markan edullisuudesta, koska sen hinta on niin kova, että kuviteltuakaan hyötyä ei saa enää koskaan takaisin palautettua."

Markkaa ei tarvitse odotella koska euro häviää velkoihinsa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Maylla oli alun perinkin toivoton tehtävä:

Britannian täytyy sopia EU:n kanssa yli 20 000 laista ja säännöstä ennen eroa EU:sta. Grönlanti sopi vain kalastuksesta ja sekin kesti kaksi vuotta.

Britithän liityivät EU:hun vuonna 1973 ja lainsäädännön työteliäisyyden lisäksi briteillä ei enää ole mm. kauppaneuvottelijoita eikä tarvittavia lakimiehiäkään, joten niitä on tarvinnut haalia brexitin toteuttamiseksi ulkomailta - kauppasopimukset ja suurelta osin lainsäädäntökin kun on tehty EU:ssa.

Summa summarum: heti seuraavana päivänä brexitäänestyksen jälkeen ilmoitettiin että terveydenhuolto ei saakaan kampanjassa luvattua 350 000 puntaa viikossa, olisi pitänyt myöntää että tuli muutenkin luvattua liikaa.

Nigel Farage backtracks on Leave campaign's '£350m for the NHS' pledge hours after result

A poll by Ipsos MORI published on 16 June found that nearly half the British public believed the claim.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/eu-...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

UKIP oli tunnetusti populistipuolue ja aivan varmasti kaikki tämän tiesivät jo ennen referendumia. Puolueen kannatus on kaiketi nyt jossakin 2 % tasolla, joten tällä nyt tuskin on enää paljoa painoarvoa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sen takana ei ollut ainoastaan UKIP.

Exclusive: Boris Johnson - Yes, we WILL take back £350m from EU for NHS

https://www.telegraph.co.uk/news/2017/09/15/exclus...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #4

Kuten nyt elävästi huomaat tavallisen ihmisen on vaikea hahmottaa suuria lukuja. Näin oli varmasti myös tilanne brittiäänestäjien kanssa.

Tästä esimerkkinä aiempi yläpuolella oleva kirjoituksesi - 350. 000 ja 350 miljoonaa eivät vastaa toisiaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #7

Kun luet englanninkielisessä tekstissä billion niin miten käännät sen suomeksi, biljoona vai miljardi?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #8

350.000 on aina 350.000, eikö niin ? Varmasti hallitsen Lontoon sinua paremmin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

Kylläpä ne britit sitten lähettivät Brysseliin rahaa:)

In a 4,000-word article for the Telegraph, the Foreign Secretary restates the key demand of the Leave campaign - that £350m a week currently sent to Brussels should be redirected to fund the NHS.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #11

Lukijoilla ja äänestäjilläkin on oma vastuunsa populistien ( UKIP ) sanamuotojen tarkastelussa. Brexitin toteuduttua Bryssel jää ilman yli 10 miljardin punnan jäsenmaksuja, joka on n. 200 miljoonaan euroa / viikko.

En minäkään nyt usko pätkääkään Antti Rinteen 100 euron pakettiin eläkeläisille, sillä niitä rahoja ei ole olemassa- kustannusvaikutukseltaan 840 miljoonan euron lisämenoihin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13

Tuossa yli 10 miljardissa ei ole otettu kaikkea huomioon, tukien ym. jälkeen 2016 jäi laskelmien mukaan 8,1 miljardia.

https://www.ons.gov.uk/economy/governmentpublicsec...

PS. "Lukijoilla ja äänestäjilläkin on oma vastuunsa populistien ( UKIP ) sanamuotojen tarkastelussa."

Mihin konservatiivien Boris Johnson unohtui?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #14

Nyt eletään vuoden 2018 loppua, ei vuotta 2016.

https://www.statista.com/statistics/316964/net-con...

Johnsonin jututkin kannattaisi äänestäjien puntaroida, kuten kaikkien muidenkin poliittisten esiintyjien näkökannat konsanaan. Politiikot eivät ole tunnetusti niitä lotettavimpia vaalilupauksissaan, ja sen varmasti jokainen tavan tallajakin ymmärtää.

Itseltäni meni n. 5 sekuntia laskea päässä ja todeta tuon 350 miljoonan punnan lausunnon uskottavuus.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

? Brexit kansanäänestys oli 2016, ja sinä vuonnahan britit valittivat EU-maksuista. Ehkä siinä olisi saanut olla 2015 maksut, mutta eihän niitä tietääkseni pengottu Iso-Britanniassakaan, ei ainakaan osunut silmiin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #17

Tuolloin oli esillä monia lukuja, mutta tuskin kukaan toi pöytään niitä oikeita lukuja edes brexitiä vastustavalta taholta tai olisi korjannut UKIP: n ja Johnsonin lausumia.

Joka tapauksessa, kuten jo aiemmin kirjoitin, Britannian nettomaksuosuus on nyt yli 10 miljardia ja on sitä myös kahtena seuraavanakin vuonna ja Bryssel tulee jäämään paitsi näistä yli 10 miljardin euron nettomaksuista siirtymäajan jälkeen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #24

Katsotaan nyt ensin sekin lähtevätkö britit, eihän niillä ole kuin huonoja vaihtoehtoja ja eilisen jälkeen siellä on ollut hyvin hiljaista, mitä nyt spekuloidaan Mayn asemasta ja uusista vaaleista. Tosin on sanottu että brexitiä ei enää voi peruuttaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

"Toinen brexitin näkyvimmistä arkkitehdeista, entinen ulkoministeri Boris Johnson tienaa Daily Telegraph-lehdeltä yli 26 000 euroa kuukaudessa kirjoittamalla tulikivenkatkuisia kolumneja brexitin puolesta". (Iltalehti)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #20

Boris Johnson oli aikanaan Uutisvuodon tapaisessa TV-ohjelmassa, joten oli TV:stä tuttu kuten Trump.

Veljensä on jäänyt vähemmälle huomiolle ja muutenkin toista maata.

Boris Johnson’s brother resigns and demands second Brexit vote

Jo Johnson, a middle-ranking transport minister who backed Remain at the 2016 EU referendum, issued a statement calling May’s Brexit deal with Brussels — which he said was being “finalized in Brussels and Whitehall even as I write” — a “terrible mistake.”

“The choice being presented to the British people is no choice at all,” he wrote, referring to it as a choice between “vassalage and chaos.” He called for the deal to be put to the people in a referendum, with the option of remaining in the EU.

https://www.politico.eu/article/boris-johnson-brot...

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

kyllä EU näyttää nyt mikä paska se on kun ei pois pääse käytännössä vaikka haluaisikin

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kyllähän EU:sta pois pääsee, pitää vain sopia ehdot ja briteillä on vaihtoehtona kova brexit.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tai sopimukseton lähtö, joka olisi jo täyshullua EU:lle itselleenkin.

Nyt näyttää siltä, että britit ovat lähdössä myös sisämarkkinoilta, joten jatko on kovasti hämärän peitossa molemmin puolin.

Mayn paperi kaiketi hyväksyttiin muutoin, mutta sopimusteksti kaupan ja finanssiteollisuuden osin taitavat jäädä nyt varmasti hyväksymättä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

"Tai sopimukseton lähtö, joka olisi jo täyshullua EU:lle itselleenkin."

Briteistä puhumattakaan.

Police Federation: No-deal Brexit could lead to disruption, danger, delays and rationing

This is 2018, it's the year people dialled 999 (brittien hätänumero) because KFC ran out of chicken. If that can happen, imagine what will happen if we start to see food or medical supply shortages.

https://news.sky.com/story/police-federation-no-de...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #12

Poliitikkojen hillotolpat ovat myös siellä ne jotka eniten vaikuttavat, kansasta viis.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/129a6e2b-7420-...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #19

Boris Johnson tienasi jo Lontoon pormestarina.

The mayor of London, Boris Johnson, today faced calls to apologise for his "out of touch" comment that his £250,000 earnings for writing a weekly Telegraph column were "chicken feed".

https://www.theguardian.com/politics/2009/jul/14/b...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Theresa May on tukkipuun kuoren alla"

Ja niin on brittien parlamentin alahuonekin - ensi kuun puoleen väliin mennessä pitää päättää äänestääkö Mayn sopimuksen puolesta vai tuleeko kova brexit.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin ovat, mutta vasta nyt kun Theresa on kömpinyt siellä jo pari vuotta, ryömivät parlamentin jäsenet kokemaan saman paineen. Mayllä on jo helpompaa kun suurin homma on jo tehty.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Edesmennyt valtioneuvos K.A. Fagerholm totesi aikoinaan, että vain typerykset eivät ymmärrä vaihtaa mielipidettä vaikka aihetta siihen olisi. Britit äänestivät Brexitistä tietämättä mistä oikeasti äänestivät, nyt kun neuvottelut EU:n kanssa on käyty, niin vasta nyt tavalliselle britille aukeaa mitä äänestystulos oikein heille arkielämässä merkitsekään. Ainoa järkevä ratkaisu Mayltä olisi tuoda tuo neuvoteltu sopimus uuteen kansanäänestykseen ja jos brittien enemmistö sen hyväksyy niin sitten J. Virolaisen sanoin "pulinat pois"

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olisi kuitenkin syytä edes yrittää analysoida mikä mistäkin on toisaalta Brexit:n aiheuttamaa ja mikä Tory:jen politiikallaan haluamia tai heidän haluamattomiaan seurauksia. T.May:n hallituksen ja EU:n aikaansaama erosopimusluonnoshan ei ole ollut vaihtoehdoton vaan nimen omaan neuvottelutulos. Sen olisi voinut hoitaa myös toisenlaisin tavoittein, strategioin ja taktiikoin, molemmin puolin, monellakin tavalla.

Nyt syntyy vaikutelma, että yritetään tahallaan ja tarkoituksella antaa kuva jonka mukaan Tory:jen ja Junckerin komission keskenään sopima tapa erota EU:sta olisi ainoa mahdollinen.

Erityisen mielenkiintoinen olisi tieto mikä on ollut suomalaisten kontribuutio ja mihin suuntaan he ovat pyrkineet vaikuttamaan: suojelemaan EU:ia ja osoittamaan kuinka sen ulkopuolella ei voi tulla toimeen vaiko asioiden mahdollisimman sujuva ja tavallisten ihmisten kannalta helpoin läpivienti? Kumpaa on ajettu EU:n ja sen eliitin etua vai tavallisten ihmisten?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Esittele niitä muita vaihtoehtoja kun britit torppasivat Norjan mallin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kaikki häviävät brexitissä. EU-erosopimus saatiin keskiviikkona valmiiksi, mutta nyt näyttää ettei Britannian parlamentista löydy sopimukselle riittävää tukea.

Brexit-kansanäänestys perustui pitkälti väärään tietoon ja katteettomiin lupauksiin, joita ei todellisuudessa voida toteuttaa.

Euroopan unioni on pyrkinyt sopimukseen, joka aiheuttaisi molemmille osapuolille mahdollisimman vähän vahinkoa, mutta tätä ei haluta uskoa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Edesmennyt valtioneuvos K.A. Fagerholm totesi aikoinaan, että vain typerykset eivät ymmärrä vaihtaa mielipidettä"

Ja Paasikivi sanoi ettei typerykset usko tosiasioihin, britit ovat jo äänestäneet itsensä pois EU:sta ja tämä pitäisi Suomessakin hyväksyä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Paasikivi kyllä totesi, että tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Ja jos britit Paasikiven tapaan tunnustaisivat tosiasian he peruttaisivat Brexitin joka on saanut koko maan sekaisin ja Punnan arvon syöksyyn.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa jos tarkastelee punnan kursseja vaikka kymmenen vuoden perspektiivillä niin vaatii tarkkuutta ja yritystä löytää Brexit-äänestyksen ajankohta.

Aikoinaan heti äänestystuloksen jälkeen todella tapahtui notkahdus jonka jälkeinen korjausliike palautti kurssit lähes ennalleen. Sen jälkeen kursseja ovat heilutelleet lähinnä Tory-hallituksen toilailut. Yleensä alaspäin mutta korjausliikkeet ovat tulleet perästä. Tällä hetkellä ollaan n. reilun viiden vuoden takaisissa lukemissa mutta nyt on vakaampaa ja heilahtelut pienempiä.

(Lähde: XE.com)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Se mihin nyt on tultu brexitin suhteen, ei varmaankaan ollut vahinko edes Cameronilta luvattuaan kansanäänestyksen. Britanniassa on varmasti olemassa piirejä, jotka ovat toivoneet muutosta vallitseviin olosuhteisiin ja käyttivät tilannetta viipymättä hyväkseen.

Suurin äänivyöry varmasti saatiin EU:n vapaan liikkuvuuden seurauksin, jonka teeman argumentoinnilla ääniä tuli pro-brexit leirille sekä oikealta, että vasemmalta. Britanniassa on saanut huomiota myös ns. "Goodbye broken Britain " mentaliteetti koulutettujen brittien muuttaessa maasta Yhdysvaltoihin, toisiin kansanyhteisön maihin ja myös muun EU:n alueelle. Syynä tähän on selitetty olevan mm. liian vapaa muuttoliike Britannian suuntaan ja asuntojen hintakehitys mm. Lontoon seudulla tasolle, jolloin normaalilla akateemisella perheellä ei enää ole mahdollisuuksia alueella asumiseen.

Vuoden 2015 "pakolais" invaasio EU:n alueelle saattoi olla se viimeinen trigger siihen päätelmään, että EU ei pysty välttämättä turvaamaan omia, jos Britanniankaan ulkorajoja tulevaisuudessa.

Monet tuttavistani äänestivät referendumissa vastoin eroa, koska eivät yksinkertaisesti tietäneet, mitä äänestää ja täten pitivät turvallisempana antaa äänensä remain-EU poolille.

Joka tapauksessa se ei ole vahinko, mihin nyt on tultu, vaan taustalla on vaikuttanut merkittäviä voimia ainakin toryjen suunnalta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Britanniassa on varmasti olemassa piirejä, jotka ovat toivoneet muutosta vallitseviin olosuhteisiin ja käyttivät tilannetta viipymättä hyväkseen."

Ja tappelevat nyt keskenään kun ei mennytkään niin kuin elokuvissa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ettei vain tilanne olisi muuttunut juuri siihen suuntaan, mitä nämä konservatiivitahot haluavatkin. Juuri eilenkin selvästi antoivat ymmärtää eroineen tulliliiton olevan liipasimella se tärkein törky poistettavaksi.

Kyllä siellä taitaa olla nyt voimia kovan brexitin takana, kuten May sai eilen pakostakin ymmärtää. Nyt vain vetävät välillä hieman henkeä viikonlopun yli.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #32

Siinähän sitten rakentavat terminaaleja sinne missä on tilaa ja opettelevat joukolla vienti- ja tuontitullaamaan sen sijaan että lähetyksissä EU-alueelle on ollut vain osoitelappu ja pakkauslista.

Edit: tässä on yksi käytännön esimerkki mitä se tullaaminen aiheuttaisi:

Data from the Port of Dover show that an extra two minutes to check each lorry could create lines of more than 27 kilometers (over 17 miles) at the border — compared to no waiting times currently.

https://www.cnbc.com/2018/09/12/brexit-threatens-t...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #33

Voi voi hyvänen aika. Kyllä siinä EU:n sisämarkkinoiden yrityksiä alkaa hapottaa, jos tavara ja rahat ei liiku.

Ei se ostaja ole tällöin lirissä, vaan se myyjä. Ostaja on aina kaupan määräävä osapuoli ja myyjät toimivat kilpailussa antaen ostajille parhaat mahdolliset tarjoukset ja ehdot.

Tullaus on nykyisin vain bittejä tiedonkäsittelyssä, eikä kuminuijalla kontin kylkeä kopsuttelua ja paperisia asiakirjoja toinen toistaan enemmän raapustellen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #35

Taitaa hapottaa brittejä, jos tuoretavara makaa rekkajonoissa.

Sähköistähän tullaus on ollut jo vuosikausia, mutta käsitellä se kuitenkin täytyy.

Irlanti on jo varautunut, paljonkohan britit tarvitsisivat lisää, 10 000 ei taida riittää.

The Irish government on Wednesday agreed to hire 1,000 customs and veterinary officials to deal with new trade rules between Britain and Ireland that are likely to come into effect once Britain’s Brexit transition deal ends in March 2021, Prime Minister Leo Varadkar said.

In the event of a “no-deal” hard Brexit, which Varadkar described as unlikely, the government will make contingency arrangements, he told journalists.

https://uk.reuters.com/article/uk-britain-eu-irela...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #36

82 politiikantutkijaa Britannissa arvioivat David Cameronin hallituksen sodanjälkeisten hallitusten kolmanneksi huonoimmaksi, vain Alec Douglas ja Anthony Eden alittivat Cameronin. Arvioijat pitävät myös Cameronin epäonnistumisena juuri Brexit-kansanäänestystä.

Cameron on tässä nyt jo vanha konna, joten May saa olla nyt hänen sijastaan sylkykuppina. Mielestäni May on alkuhoipertelustaan kasvanut kovapintaiseksi taistelijaksi. Häntä on tosiaan pidetty hölmönä, mutta viimeistään nyt pitäisi ihmisten ajatella onko häntä arvioitu kaiken aikaa väärin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #37

En usko Ari, että kansanäänestyksen järjestäminen oli harmittava vahinko, vaan pyritty lopputulos.

Britit ovat pirun fiksuja näissä kuvioissa ja juonitteluissa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #36

Et taida ymmärtää kaupankäynnistä tai tullauskäytännöistä yhtään mitään. Nykyisin kilpailu on ajanut kaupan niinkin kireälle, että ostaja maksaa tuotteen jopa vasta viikkojen jälkeen, kun sovittu erä on jo kaupan hyllyssä.

On ostajan markkinat.

Myyjän tavarat eivät homehdu laivarannassa, mikäli se on myyjästä kiinni.

Muistuttaisin tässä edelleen, että Britannia tuo EU:n alueelta yli 100 miljardilla punnalla enemmän tavaraa, kuin sinne vie vuosittain. Kumpi on tässä määräävässä asemassa ?

Tähän kysymykseen et ole vielä tohtinut vastata ja tuskin vastaat länkyttämisen sijaan nytkään ?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #38

Nythän Lauri pallo on briteillä, eli he ovat nyt määräävässä asemassa. Koska brittien ostot ovat EU:lle tärkeä osa vientiä, on brexitin tietä tasoiteltu, mutta tuskin sitä enää tästä liiemmin silotellaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #38

Olen minä sen verran tullannut että osaan arvata brittien tullineuvonnan olevan tukossa ainakin siinä vaiheessa kun tullaa ensimmäisen kerran.

Miten myyjä vastaisi siitä että brittien tuontitullauksesta vastaavat ovat tätä mieltä, kuten Doverin linkissä:

"These trucks can contain all kinds of stuff that needs to move quickly; that can be fresh food coming both ways, it can be pharmaceutical products, medicines, goods that decay quickly over time."

"Muistuttaisin tässä edelleen, että Britannia tuo EU:n alueelta yli 100 miljardilla punnalla enemmän tavaraa, kuin sinne vie vuosittain. Kumpi on tässä määräävässä asemassa ?"

Niinpä, brittien asia on saada ne tuodut tavarat liikkumaan satamista, lentokentiltä jne. asiakkaille.

The Home Office is failing to keep track of how many customs officers it has despite warnings of chaos at Britain’s ports and airports in the event of a looming “no deal” Brexit.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/bre...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #41

Saattaa olla tukossa hetken, mutta ei ikuisuuksia.

Et sitten vieläkään vastaa kysymykseen, kenen se suurin harmi on ? Myyjän vai ostajan ?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #43

Minkähän pituista hetkeä tarkoitat?

? Eihän myyjä vastaa siitä jos tavara jää makaamaan brittien tulleihin tai rekkajonoihin tms. Vai mitä tarkoitat? Jos tarkoitat sitä että britit ostaisivat muualta kuin EU-alueelta niin ensinnäkin siellä ehdittiin jo kauhistella jenkkien tuotteita

Chlorinated chicken may be the least of our worries when it comes to signing a trade deal with Trump

ja loppu riippuu sitten siitäkin millaisia kauppasopimuksia britit saavat aikaan.

https://www.independent.co.uk/voices/chlorinated-c...

Edit:

Post-Brexit customs system 'could take up to five years', government papers acknowledge

A source told Sky News that "five years is incredibly optimistic, and government was told very firmly that it would take a decade or more to develop a system that could work in particular for all the small and medium sized businesses".

https://news.sky.com/story/post-brexit-customs-sys...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #46

Joko sinun pitäisi ottaa järki käteen näiden valikoitujen ulkomaisten tyhjänpäisten kommenttien noukkimisen sijaan.

Tälläinen copypastaaminen ei tee sinusta yhtään sen fiksumpaa tuntijaa asiassa, josta et ilmiselvästi edes mitään ymmärrä edes alun pitäen yhtään mitään.

Perehdy siihen, missä vaiheessa omistusoikeus, vastuu ja hallinta tavaraan oikeudellisesti siirtyy kaupassa toimitusehtojen mukaan. Odtaja on TÄSSÄ aina määräävänä tekijänä.

Hohh hoijaa kuitenkin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #51

Miten mielestäsi pitäisi kertoa brittien brexitin jälkeinen tilanne tullauksen suhteen jos ei copypastaamalla uutisista siitä?

Perehdy sinä siihen onko mm. tuoretavaran juuttuminen brittien rekkajonoihin force majeure.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #41

Et edellenkään ymmärrä kaupankaynnistä rajojen yli yhtään mitään.

Tänä päivänä tullissa seisovat lastit ovat yleensä edelleen myyjän omaisuutta, vakuuttamia ja vastuulla. Ex-works kauppa on käynyt kireän kilpailun sanelemana kovin vähäiseksi.

Brexitin suhteen britit voivat määritellä toimitusehdot ja maksuajat nykyistäkin tiukemmiksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #44

Ei vakuutus korvaa sitä jos tavara seisoo tullissa myyjästä riippumattomasta syystä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #47

Kertaa nyt niitä kansainvälisiä toimitusehtoja, jos vielä väität olevasi tullauksen parissa työskennelyt ammattilainen.

Kun ostaja tilaa tavaran siirrettynä omaan tilaansa 3 kk maksuajalla, on se myyjä lirissä, jos sopimus ei toteudu syystä tai toisesta. Jos toimitusehto ei miellytä, myyjä jää ilman kauppaa.

Britit ovat kaupankäynnin mestareita, eivätkä tässä edelleenkään ole hölmistyneet.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #49

Aivan suotta ne britit ovat sitten mielestäsi huolissaan rekkajonoistakin / #41

"These trucks can contain all kinds of stuff that needs to move quickly; that can be fresh food coming both ways, it can be pharmaceutical products, medicines, goods that decay quickly over time."

Ja eikun uutta tilalle, nahistuneen salaatinkin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #50

Voi taivaan talikynttilät, salaattia ja kaikkea muutakin on tarjolla ylituotannoin kautta maailman.

Esimerkiksi, jos britanialainen viinitukku haluaisi saada hintalaatu viiniä tarjolle vuoden kuluttua varastoonsa, se voi olla vaikkapa australialainen, chileläinen tai amerikkalainen vaihtoehto, joka tulee sovitusti satamaan ja toimitettuna tukkufirman varastoon rekkakuljetusten sijaan Ranskasta, Italiasta tai muualta myyjälle seisotettuna rajalle asetettujen hankaluuksien sijaan.

Saksalasisten ja ranskalaisten autojen sijaan autoja osataan tehdä myös muualla ja varmasti myös Britanniassa edelleen ja sähköautopohjaisesti paremminkin jatkossa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #54

"Voi taivaan talikynttilät, salaattia ja kaikkea muutakin on tarjolla ylituotannoin kautta maailman."

Niin, eihänän sillä ole väliä mistä maasta salaatti tulee tuoreena jos nahistuu brittien tuonnissa, rekkajonoissa tai tullivarastoissa.

"Esimerkiksi, jos britanialainen viinitukku haluaisi saada hintalaatu viiniä tarjolle vuoden kuluttua varastoonsa, se voi olla vaikkapa australialainen, chileläinen tai amerikkalainen vaihtoehto,"

Niinpä, vanhetessaan viini vain paranee, ja voivathan britit ostaa viininsä Amerikasta, Chilestä tai USA:sta.

Mitä autoihin tulee niin linkistä, sen sijaan että kokoaisin uutisista niitäkin autovalmistajia, jotka ovat joko lähteneet tai aikeissa jättää Iso-Britannian:

Brexit is to blame for the collapse in car industry investment, which is down by half in the first six months of the year compared to the same period in 2017, industry leaders say. They believe the uncertainty surrounding the negotiations in Brussels, two years after the referendum vote, makes it almost impossible to invest in the UK.

Last year the industry’s answer to this dilemma was delay. This year, firms are switching investment to countries they know are definitely inside the customs union.

https://www.theguardian.com/business/2018/jun/26/c...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #57

Samaa älyvapaata rataa edeleen.

Jos nyt luulisit, että hämmästyttäsi minua linkeiläsi, niin taidat olla lapsenomainen.

Voin toki itse linkittää britannican, mutay tuskin siitä ymmärtäisit sinänsä edes hakutulosta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #59

Luulisin että linkkini ärsyttävät, sinä kun yrität esittää että brexitistä olisi briteille pelkkää plussaa.

Iltasi iloksi:

Suklaatehdas aikoo paeta brexit-Britanniasta Slovakiaan – “Teen mitä tahansa yhtiöni pelastamiseksi”

– Minun tuotteeni sulaisi rekkajonoissa. Minulla ei ole varaa “sotakassaan” vientikatkoksien ja muiden ongelmien varalle, kuten suuryrityksillä.

https://yle.fi/uutiset/3-10496072

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #41

Nylund kirjoitti: "... brittien tullineuvonnan olevan tukossa ainakin siinä vaiheessa kun tullaa ensimmäisen kerran."

Britithän eivät ole EU-aikanaan käyneet kauppaa EU:n ulkopuolisen maailman kanssa? Hehän eivät ole välittäneet tavaraa EU:iin ja sieltä? Eiväthän?

Hänen majesteettinsa vero- ja tulliviraston tilastojen mukaan viimeaikoina vienti EU:n ulkopuolelle on ollut n. 50-55 % koko viennistä ja tuonti sieltä n. 45-50% koko tuonnista. EU:lle tilitetyt tullimaksut lienevät UK:n osalta n. £1,5 miljardia per vuosi. Osannevat siis tuonti- ja vientikaupan tullauksineen jotensakin hyvin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #80

Taisit unohtaa ne etenkin pienemmät yritykset, jotka ovat käyneet vain EU-kauppaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #82

Pienyritysten rutiinit hoitaa yleensä huolintaliikkeet - joita toki on monentasoisia.

P.s. Nyt oli kuitenkin kyse, kai, koko UK:n kansantalouden kokoisista asioista. Asioiden ymmärtämisen suhteen olisi hyvä tunnistaa millä tasolla milloinkin liikutaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #83

En kirjoittanut vain pienyrityksistä vaan pienemmistä yrityksistä, ja oletko kuullut että huolintaliikkeet laskuttavat tullauksesta?

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #38

On hankala ennustaa, miten kaupan tasapaino kovan Brexitin jälkeen kehittyisi. Etenkin isojen yritysten hankintaketjut EU:n sisällä ovat hyvin kuin moninaisia. Kyllä brittiteollisuus edelleen ostaisi erilaisia komponentteja, tarvikkeita ja palveluja EU:n alueelta saadakseen tuotteensa vietyä niin EU-alueelle kuin myös kolmansiin maihin.

Edelleen britit haluavat ranskalaisia viinejä ja juustoja, italialaista kinkkua ja pastaa, saksalaista olutta ja makkaroita, espanjalaisia vihanneksia jne. Kyllä he niitä saavat jatkossakin, mutta hitaammin ja kalliimmalla. Ranskalaiset ”viina rannasta” kauppiaat tulevat elelemään kissanpäiviä riippuen tietenkin tulevista tuontikiintiöistä.

Toki kauppaa harjoitettaisiin edelleen, koska usein on pakko. Vaikka maailmasta saa mitä tahansa, niin on myös valtava määrä yrityksiä, joiden tuotteita tai palveluja ei ole niin vain korvattavissa.

Kyllä tästä kaikki kärsivät - britit todennäköisesti enemmän, koska EU:n alueella vahingot pilkkoutuvat pienempiin osiin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #52

Mutta ei ne sisämarkkinoiden tavarat jää Britannian rajoille lojumaan myyjien vahingoin lojumaan.

Ne tavarat, missä ei olisi vertaista kilpailevaa EU- vaihtoehtoa ovat kovin vähäiset tuotemerkkejä tässä juppimaisesti huomioimatta.

Ostin taas kerran 501 Levikset made in Malesia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #56

"Ne tavarat, missä ei olisi vertaista kilpailevaa EU- vaihtoehtoa ovat kovin vähäiset"

Viennissäkin on funteeraamista.

No-deal Brexit 'would stop British farming exports for six months'

While the NFU and others have been sounding the alarm for months that Britain would face food shortages in the event of no deal and subsequent delays in Calais and Dover, it is concerned that not enough attention has been paid to the livelihoods of farmers, particular those who rear animals.

- Niin että taivaanrannan ruusuiseksi tapiseeraamisen sijaan on aloittain käytäntö, varsinkin se mikä koskisi jos kova brexit toteutuisi.

https://www.theguardian.com/politics/2018/sep/26/n...

Edit: "Ostin taas kerran 501 Levikset made in Malesia."

Suomalaisesta kaupasta? Minä ostin vähän päälle kympillä inkkaritamburiinin made in China, melkein kaikkeahan saa. Jos taas ostit verkkokaupasta Malesiasta niin hintaa oli kai sen verran että jouduit tullaamaan? - Mikä oli pointti?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #62

Älä nyt aikuinen "nainen" unta näe ?

Britit ovat kaupankäynmin mestareita jo iät ja ajat, ja ovat sitä edelleeen.

Olisiko tarjolla muuta, kuin höpölästä vedettyä asiaa ?

Aina väärässä, mutta mitäpä siitä näistä höpöttäjistä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #64

"Britit ovat kaupankäynmin mestareita jo iät ja ajat, ja ovat sitä edelleeen."

Vastahan britit alkoivat kouluttaa omiaan:

UK sets up new scheme to train post-Brexit trade negotiators

The UK government has appointed 11 civil servants to head up a new training scheme to develop the skills of those working in international trade, while also attracting more trade professionals.

The heads of the international trade profession will give seminars and run a mentoring scheme to help staff improve their trade knowledge and advance their career opportunities within government. Academics and other senior trade experts will participate in the programme as well.

https://www.gtreview.com/news/europe/uk-sets-up-ne...

sen jälkeen kun

Britain to hire foreign trade negotiators after Brexit, says Hammond

Britain will look to hire foreign trade negotiators to help it meet the challenge of striking new trade deals with countries in Europe and beyond after last month’s shock decision to leave the European Union, Foreign Secretary Philip Hammond said.

- Eiväthän britit ole neuvotelleet kauppasopimuksia sitten 1970-luvun.

https://uk.reuters.com/article/uk-britain-eu-trade...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #65

Nyt näköjään kommentointi täältä suunnasta estettiin bannein.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #66

Mitä tarkoitat, juurihan kommentoit.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #67

Kommenttini ei enää tule läpi, joten siitä vain ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #69

Juurihan kommenttisi taas tuli, menepä nyt nukkumaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #66

? Lisäsit edellisen kommenttini jälkeen "estettiin bannein"

Jos olisit bannattu et olisi voinut kirjoittaa tänne tuota.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #68

Kaksi kommenttini hävisi sattumoisin bittiavaruuteen viestein " pääsy kielletty ".

No hyvähän meidän täällä Suomessa, huipputeknologiamaa alkaa vääntämään kakkapaperia Kiinaan useamman jättitehtaan voimin. Britit ovat haistelleet Kiinan vaikutuksen jo ennen brexitin esiintuloa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #71

Yrititkö muokata omiasi? Se ei onnistu jos sitä tehdessäsi on jo tullut vastaus, siinä tulee se "pääsy kielletty".

Hyvää yötä!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #72

Ei ne uudet kommentit silti häviä yhtäkkiä kokonaan kadoksiin, kuten nyt kävi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #73

Tiedoksi että jos on bannattu niin ei ole Kirjoita uusi kommentti ruutua ollenkaan, sen sijalla on harmaa palkki, jossa lukee Et voi kirjoittaa kommenttia tähän blogiin tällä hetkellä. Nimimerkillä kokemusta on, Huhtasaarelta on banni.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #73

Ei ole Lauri sinua bannattu;)))

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #56

En ole niin väittänytkään, mutta ei se logistiikkaa helpota. Tuotteet ostetaan yleensä Ex Works- toimitusehdolla, joten lasku lähtee, kun tavarat ovat rekan kyydissä. Jos rajalla on viivästyksiä, niin ongelma on silloin ostajan ja kuljetusliikkeen välinen - ei myyjän.

Ei espanjanjalaiset kurkut ja tomaatit mitään juppituotteita ole tai Lidlin House Label-tuotteet, mutta sama koskee niitäkin.

Ei kaupan hankaloittaminen ole kenenkään etu.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #74

Ex-works kauppa on olematonta mittakaava mukaan ottaen. Vain pienet persaukiset firmat joutuvat maksamaan ostoksensa jo etukäteen kuluineen, mutta suuret toimijat kuten esim. Lidl hallitsevat täysin mielivaltaisesti käytäntöjään omaksi edekseen. Suuryhtiöiden toimituslausekkeet voivat olla hinta omaan varastoon toimitettuna 60 vrk:n maksuajalla, joka lienee nykyisin se tavallisin.

Ainkanna mikään suuremmista toimijoista ei ota itselleen riskiä maahantuonnista ja logistiikasta, vaan se jää aina toimittajan vastuulle, mikäli toimittajalla ei olisi jotakin erikoisasemaa tai ylivoimaista asemaa määritellä tuotteensa toimittamisesta.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #75

Väittäisin kuitenkin, että iso osa kaupasta käydään juuri tuolla toimitusehdolla ja EU on täynnä pieniä ”persaukisia” yrityksiä osana isojen yritysten toimitusketjua. Kokemusta on isoista, vähittäiskauppaan tavaroita toimittavista Branditaloista EU:n, Venäjän ja Lähi-Idän alueella ja noilla toimitusehdoilla mentiin. Ennen kuin kohtuullisen yksinkertainenkaan tuote päättyy esim. kaupan hyllyyn, kuluttajan ostettavaksi on siihen kohdistunut iso määrä erilaisia työsuoritteita ja muita palveluja. Toki omat kokemukseni ovat toimialakohtaisia, mutta DDP ehdoilla emme myynet me eikä kilpailijamme EU-alueelle - Venäjälle kylläkin. Englantilaiset yritykset sovelsivat omia maksuehtokäytäntöjään. Tyypillinen oli 30 pv netto, mutta maksuaika alkoi juosta vasta seuraavan kuun alusta, mille lasku oli päivätty.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tässä jätetään jatkuvasti huomiomatta tärkeintä syytä brittien eroon eli liittovaltiosuunnitelmaa. Britit ovat olleet suurimpana esteenä integraatiolle jonka lopputuloksena olisi komissiolle alistetut osavaltiot.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

EU:n tilannetta voisi verrata maailman myrskyissä seilaavaan veneeseen jossa on 28 soutajaa. Jos yksi hyppää omaan purtiloonsa hän on pian oman onnensa varassa.

Jäljelle jäävien vauhti saattaa nopeutua kun yksi vastarannan kiiski ei ole enää haraamassa vastaan..

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"EU:n tilannetta voisi verrata maailman myrskyissä seilaavaan veneeseen jossa on 28 soutajaa. Jos yksi hyppää omaan purtiloonsa hän on pian oman onnensa varassa."

Hyvä vertaus. Tuo purtilo oli Titanic ja ne hyppääjät brittejä pelastusveneissään. Ei auttaneet soutajat tai 28 aukon tilkitsijää Titanicia uppoamasta, mutta pelastuveneissä britit selviytyivät.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Jos yksi hyppää omaan purtiloonsa hän on pian oman onnensa varassa.""

"Tuo purtilo oli Titanic ja ne hyppääjät brittejä pelastusveneissään."

Makkonen, kuinka brittien omasta purtilosta tuli Titanic, josta hyppäsivät?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Äsken vertasit sitä Titanickiin

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Vielä olisi aikaa perua koko brexit. Siitä hyötyisivät kaikki, myös britit.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Eräs brittien suurista ongelmista on hyväksyä sitä tosiasiaa, että sen suuruuden ajat jäivät 1800-luvulle, aikaan jolloin se hallitsi maailman meriä ja se näkyi myös Brexit äänestyksen tuloksessa. Mikäli kova Brexit, tai tulee lähtö EU:a ilman sopimusta, niin kevyet mullat vain briteille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset