Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Yksi syy miksi en ole vegaani

Mikä tekee vegaanista ylemmän ihmisen, jolla on oikeus katsella nenänvarttaan pitkin lihansyöjäheteroa eli ystäväänsä? Vegaanin tekopyhä kieltäytyminen liharuoasta on teennäistä matelemista luonnon epäoikeudenmukaisuuden edessä. Vegaani ei muka tue palveluita, jotka perustuvat eläinten riistoon, mutta unohtavat, että ihminenkin on eläin. Vegaani voi siis olla hyväksymättä nahkatuotteet ja eläinperäisen ruoan, mutta saattaa silti hyväksyä ihmisen riiston, eli luokkaerot ja köyhyyden ja rikkauden ristiriidat. Paitsi jos on demarivegaani, ei hyväksy.

Vegaani on sitotunut omaan omahyväisyyteensä kieltämällä itseltään jotain, minkä hyväksyy toisille, koska ei halua olla erimieltä liikaa yhteiskunnan kanssa. 

Vegaanit piiloutuvat oman kategoriansa kirjavuuteen, siellä kun jokaisella vegaanilla on omat erinäiset syyt olla vegaani. Vegaania ei saa leimata, toisin kuin lihansyöjäheteron saa leimata lihansyöjäksi. Lihansyöjäheterolta voidaan odottaa edes yhtä kasvispäivää viikossa, mutta voiko vegaanilta odottaa edes yhtä makkarapäivällistä koko vuonna, tai koko ikänä?

Vegaani ei ole syömättä lihaa siksi, että se olisi pahaa. Syy voi olla kokonaan uskonnollinen, terveydellinen kuin henkinenkin. Miksi lihansyöjille ei myönnetä samaa oikeutta olla sitä mieltä kuin itse haluaa? Ei yhteiskuntaa voi pakottaa johonkin tekoon vain siksi että joku sattuu olemaan sitä mieltä, yhteiskunnassa on kaikilla vastuu kollegtiivisesti. Jos vegaani haluaa olla vegaani niin siitä vaan. Mihin siis perustuu vaatimus yhdestä kasvisruokapäivästä viikossa, jota on esitetty puolustusvoimien käytänteeksi?

Eikö olisi tuhat tähdellisempää syytä esittää parannuksia puolustusvoimien toimintaan?

Kuka keksii vaatia yhden sotimattoman päivän viikossa. Se olisi paljon enemmän hätkähdyttävä vaatimus. Esitän sen tässä nyt. Vaadin maailmalta, että kukaan ei sodi tästä päivästä lukien enää tiistaisin! Se olisi hyvä alku jatkuvaan rauhaan;)

Kerrotaan, että nykyinen lihantuotanto tai maidontuotanto ei ole lehmän tai lihakarjan mielestä eläimen luonnollista elämää. No ei todellakaan ole sitä, mistä eläimet ihmisen käyttöön on jalostettu ja valjastettu. Mutta ei ihminenkään ole se sama raakalainen joka hän oli silloin kun hän pudottautui puusta ja alkoi syömään lihaa. Luonnossa leijona tappaa syödäkseen, ei leijona sääli vegaanin tavoin ruokaansa.

Yhtä hyvin minä voin kysyä vegaanilta, että minkälainen ihminen sinä olet kun syöt jänikseltä porkkanan sen ristihuulten edestä?

Eikö olisi mukavaa syödä jäniksen kanssa porkkanoita yhdessä ja sitten jäniksen lihottua popsia jänis sopivasti marinoituna suihinsa? Maan päällä on jokaisen elettävä, etanat syövät etanan ruokaa, linnut syövät etanoita, kissat syövät pikkulintuja, ketut pyytävät jäniksiä jne…

Jos vegaanit perustelevat, että jalostamamme eläimet eivät voi elää lajinsa mukaista vapaata elämää, niin hirvet ja muut riistaeläimet voivat, mutta eivät vegaanit hirvenlihaakaan syö. Syy ei siis ole ihmisen käytös kuten usein vegaanien perusteluissa väitetään.

Perustelu siitä, että kaikkien pitäisi elää itselleen luontaisella tavalla ontuu, koska vegaanit kieltävät jopa itseltään ihmisen luontaisen tavan syödä lihaa.

Tuo paradoksi onkin se syy minkä takia en itse ole vegaani. Eli en halua valehdella uskonnollisita tai terveydellisistä syistä itseäni vastaan. En todellakaan halua asettua jumalaksi tuomitsemaan muiden ihmisten luonnolliseksi katsomaansa elämäntapaa.

Kyse ei ole mielihyvästä, jännityksen hakemisesta tai lihantuotannon ihannoimisesta miksi syön lihaa. Syön lihaa kun olen lapsesta saakka sitä syönyt, enkä näe sellaista etua joka tapahtuisi jos lopettaisin perinteen syödä lihaa.

Voin ja haluan vaikuttaa asioihin eläimiä jeesaavalla tavalla, luopumatta lihansyönnistä. Luovun siinä vaiheessa kun leijona jättää lampaan rauhaan tai minkki alkaa syödä kaislikkoa ainaisen tappamisen vaihtoehtona. Perustelen kantaani samoin kuin vegaanitkin, eli kanssaelän samoin eläinten kanssa kuten leijona ja tiikeri. Vahvemman oikeudella osuus heikomman lihaan.

Minulla ei ole mitään vegaaneja vastaan, olkaa onnellisia. Haluan kuitenkin, että asioiden kanssa pitää olla itselle rehellinen, siksi minä en koskaan voisi olla vegaani, koska on tuo paradoksi, että ihminen ei olisi itse eläin. Silloin kun kasvan jumalaksi lihansyönnin yläpuolelle, alan kasvaa horsmaa. Kunnioitan vegaanin päätöstä, mutta haluan että vegaanit kunnioittavat myös omaa päätöstäni olla vajavainen ihminen, eläin eläinten joukossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (102 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vegaanit sallivat muille eläimille toistensa tappamisen riemurinnoin, sillä sitä pidetään lunnonlakina. Kuten lihan syöntiäkin niiden keskuudessa. (Tosin kerran tuli uutinen, jossa vegaanipariskunta joutui syytteeseen eläimen hoidon laiminlyönnistä siksi, että oli tappanut koiransa antamalla sille vain kasvisravintoa.)

Kuten mainitsit, ihminenkin on osa luontoa ja ihmiselle tyypilliset tavat hyödyntää eläinkuntaa lihan saamiseksi on siis myös osa luonnonjärjestystä.

On ymmärrettävää, jos joku ei halua tukea tarhauselinkeinoa ostamalla sinikettuturkkia, mutta esimerkiksi hunajan syönnin vieroksuminen siksi, että mehiläiset on pantu töihin, menee jo jossain määrin yli normaalin ymmärryksen. Myös maito on aivan luonnollista ihmisen ravintoa, sen kieltäminen ei ole luonnonmukaista. Vegaanit voivat syödä perunachipsejä, muttta jos pussin kyljessä lukee "saattaa sisältää maitoproteiinijäämiä", niin enää ei kelpaa. Thairuoassa ei saa käyttää mausteena kalakastiketta, j.n.e.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En juo joumalla juurikaan nykyisin maitoa, vaikka käytän sitä ruoanlaitossa. On myös kermaa joka on tehty kasviöljystä ja siinä on vain värinä maitoa. En hyljeksi sitä kasviskermaa sen takia että siinä on kasvisperäinen pohja.

En myöskään laita hevosen eteen rotanraatoa tai kissalleni niitä heinää appeeksi.

Jokainen taaplaa tyylillään, ei kiinnosta olla vegaaneita vastaan, mutta ihmetyttää mistä kumpuaa halu ehdotella kasvisruokapäivää puolustusvoimille.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Meille tuli kasvisruokapäivä, jopa parikin, joitain aikoja sitten, oikeastaan vahingossa. Onhan meillä sosekeittoja alkuruuaksi tehty mutta sitten vaimo innostui kokeilemaan erilaisilla kasviksilla; porkkanaa, lanttua, kukkakaalia, maa-artisokkaa ja iso nippu muita.
Mausteina käytti pippureita, chiliä, paprikaa, ties mitä kaikkia.
Lopputulos kerran sitten oli, että alkukeiton (melko runsaan) jälkeen ilmoitin olevani kylläinen. Siitä se alkoi; ei meillä kuitenkaan mitään erityistä kasvisruokapäivää sellaisenaan kyllä pidetä.
Se täytyy sanoa, että sosekeiton, runsaankin annoksen jälkeen ei ole läheskään ähky olo.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #87

Maa-artisokkakeittoa meilläkin syödään, mutta kun se ei ole vegaania. Kerma jota käytän val,mistuksessa on kasvispohjaista, mutta siinä on väriksi lisätty maitoa, hyi hyi.

Viime viikolla oli maa-artisokkaa kahtena päivänä ja perunakeitto kerran. Eilen sitten makaronilaatikko, tai oikeammin lihamakaronilaatikko, se ei ole vegaania nähnytkään;)

Kurpitsa keittoa syödään usein myös, siinä on sama kermaongelma, hyi hyi.

Pakastimessa on viitisentoista kiloa kurpitsasosetta puolen litran pakkauksiin laitettuna, hylly on kuin kultaharkkoja ladottuna, mutta se kerma, hyi hyi.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola Vastaus kommenttiin #88

Niin, enhän ole mikään vegaani, enkä kasvisruokaintoilija, siis kermakin käy. Maitoa en juo enkä juurikaan ruuanlaitossa käytä... muistaakseni.
Kermaa kyllä käytän; sanoivathan oppi-isäni Veijo Vanamo ja Jaakko kolmonen; ilman kermaa, voita ja läskiä, mitään herkullista ei synny. Alkaahan wanha karjalainen keittokirjakin ohjeen; otetaan puoli kiloa voita...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #92

Tästä juuri on kysymys, jos nuo jättää ruoanlaitosta pois ei ruoka maistu;))

Ihmettelen noita leviterasvojen koostumuksia, eikös siellä ole bensiiniäkin pehmentimenä, sehän onkin varsin terveellistä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Minä taas en ole vegaani koska syön lihaa ja kalaa sekä hyönteisiä. En kuitenkaan vaadi muita tekemään samoin.

Käyttäjän JaakkoNiskasaari kuva
Jaakko Niskasaari

Tuskinpa tuota käy kieltäminenkään että lihan tuotanto vie moninkertaisesti energiaa kasviksien tuotantoon nähden, sademetsiä hakataan jatkuvasti karjan laidunten tieltä ja joidenkin arvioiden mukaan (WWF:n sivuilta: Maatalousmaasta vähintään 70 prosenttia käytetään lihan ja muun eläinperäisen ruoan tuotantoon), vain pari mainitakseni. Joten kyllä kasvissyönnille on ihan oikeastikin perusteltuja pointteja. Syön itsekin lihaa välillä kun sitä sattuu olemaan tarjolla enkä aina ymmärrä asian tiimoilta jeesustelua, puoleen enkä toiseen. Mutta kestävän maapallon ja ravinnontuotannon kannalta kasvissyönti vaan on lähes kaikinpuolin taloudellisempaa, ympäristöystävällisempää ja nykymaailman hormonikanojen ja antibioottilihojen kera myös terveellisempää. Syökää kaikki ihan rauhassa lihanne mutta kannattanee välillä katsella mistä liha on peräisin. Absurdia että täytyy Amazonin sademetsät hakata jotta saadaan täällä joku naudan sisäfile pannulle tai tuoda maailman toiselta puolen Uudesta-Seelannista lampaanlihat pääsiäiseksi.
Lähiruoan suosimista ja järjen käyttöä myös ruokailutottumuksiin!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No, kyllä siellä Etelä-Amerikassa itsessään syödään sata kertaa enemmän lihaa kuin Suomessa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tuon mukaan lihaa tuotiin vuonna 2017 noin 331 miljoonan euron arvosta:

http://www.etl.fi/etl-tilastopalvelu.html

Tilastossa ensimmäinen sademetsämaa oli Brasilia sijalla 8 (12 milj e) ja sijalla 9 oli Thaimaa (11 milj e).

Noiden tiputtaminen kokonaan tilastoista ei olisi mikään ongelma, eikä toisaalta lihan kuljettaminen maapallon toiselta puolelta ole muutenkaan järkevää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Onko lihan syönti tuossa rikollista? Jos Suomi ei pysty tuottamaan kaikkea syömäänsä lihaa ei syy ole lihan syöjissä vaan tuottajissa, markkinataloudessa ei siis kysyntä ja kotimainen tarjonta kohtaa. On väärin syyttää lihan syöntiä tuosta. Meillä ei syödä kotimaista kasvistakaan 100 prosenttisesti, miksi lihan tuonti olisi ongelma, kun tomaatteja saa tuoda Espanjasta tonneittain, kenenkään ehdottamatta lihapäivää puolustusvoimiin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Paras perustelu, jonka olen kuullut vegaanilta:
"En ole vegaanis siksi, että tunnen sääliä eläimiä kohtaan vaan siksi, että vihaan kasveja". Tosin kysessä oli ns. puolivegaani eli sellainen vegaani joka syö vain sellaisia eläimiä jotka elävät kasvisravinnolla-

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Puolivegaanitko syövät nautaeläimiä ja hirvieläimiä, syövät lahnoja mutta eivät koske haukeen tai kuhaan? En ole tuollaista ryhmää tiennyt olevankaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vähän kuin raittiusmies, joka vihaa viinaa niin paljon, että juo kaiken pois…

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Mää kokemuksen pohjalta eriruokalajien syömistä "suosin" . Kun salaattii on tarjol esim buffetis , lappaan sitä naamaan parikin lautasellista koska mielialoihin ja ihoon olen huomannut vaikuttavan . Jotain laadukasta esim naudanlihaa toisinaan siks koska apean olonkin saa poistuu sillä toisinaan . Verigreipeil vatsan ja kehon phta muokkaan happamasta olotilasta ja jopa mielialasta ylös . Voita en käytä koska juustokin on lähes ilmaista sisältäen parempii jutskii . Lohta kun syö ajatus liukkaammin ja tasapainoisemmin liikkuu . Ulkomailla eniten tulee ikävä maitoa .

Olenko piilovegaani kun buffeteis koko rahalla mässäilen mielellään salaatteja (jossei energial ole tarvetta)?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Meillä syödään paljon salatteja saattaa olla kokonaisia viikkoja salaattien kanssa, mutta salaatissa on kanaa mukana tai kalaa. Perinteinen savukalasalatti tai kanasalaatti. Myös munia saattaa olla salaatissa mukana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vegaaniruokavalio ei missään nimessä ole ihmiselle luonnonmukainen, sillä sillä ei pärjää ilman teollisten vitamiinien syömistä. Kyllä ihmisen täytyy pystyä saamaaan kaikki hivenaineet ruokavaliostaan. Monipuolinen vegaaniruokavalio lisättynä viikottaisella kalaruoalla kyllä riittää hivenaineiden kannalta, mutta sitähän vegaanit eivät suostu syömään.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Kuka keksii vaatia yhden sotimattoman päivän viikossa."
Suositukseni erityisesti tuosta. Siltikin, jos tuoksi päiväksi ehdotettaisiin lauantaita, niin eikö siitä tulisi sota?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

En ole itse vegaani enkä edes vegetaristi, mutta en nyt oikein ymmärtänyt Alsion närkästystä siitä, että joku joku haluaa olla vegaani. Jos Alsio pitää vegaaneja tekopyhinä koska eivät ole hänen kanssaan samaa mieltä, niin siitä vaan, jos vegaani puolestaan haluaa närkästyä Alsion lihansyönnistä niin siitä vaan. Itse arvostan vegaaneja, vaikka omasta puolestani koenkin, että lihansyöjänäkin voin pyrkiä toimimaan eettisesti valitsemalla miten tuotettua lihaa syön.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tasapuolisuudesta tuossa on kaiketi kyse? Jos vaatimus yhdestä makkarapäivästä vuodessa vegaaneillekin menisi läpi, niin silloinhan tasapuolisuus lisääntyisi suhteessa lihansyöjiin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Me lihansyöjäheteroiksi nimetyt olemme valtaisalta osalta sekasyöjiä, harva meistä syö ainoastaan lihaa. Mutta vegaanit jotka eivät edes halua käyttää nahkakenkiä tai nahkavöitä eivät syö lihaa lainkaan. Minua ei se haittaa, haluan vain keskustella mistä esitys puolustusvoimien kasvispäivästä kumpuaa?

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola Vastaus kommenttiin #25

Se pv:n kasvisruokapäivä pelaa suoraan sotilaskodin pussiin. Silloin pojille lihapiirakat ja makkarat käyvät kaupaksi.
No, onhan niitä "ideoita" aina silloin tällöin tullut pv:n ruokahuollonkin piirissä. Muistan kun uusi emäntä 80-luvulla keksi ruuaksi kalakeiton silakasta. Hyvä idea mutta kun silakat laitettiin keittoon kokonaisina perattuina. Ikään kuin yksi "piikkilankaeste-päivä" ei olisi riittänyt.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #95

Näin se menee. Puuroonkin kun laittaa hillosilmän voisilmän korvikkeeksi, niin siinä on sitten sokeria. Jos ei käytä sokeri, kuten minä, on hillo erittäin hapokasta puuron kanssa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En ole närkästynyt kuten Näränen väittää, avasin asian keskusteluun ja siksi hieman vastakkainasettelua. Oma poikani on vegaani, eikä minua haittaa se pätkän vertaa. Tuen hänen päätöstään kaikin tavoin.

Täällä blogistanissa on ihmeellinen käsitys siitä, että ihminen kirjoittaa ja keskustelee asioista vain kun on närkästynyt. Näin ei minun kohdallani ole.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Vielä pienenä lisähuomautuksena Alsion blogikirjoitukseen, että vegaanit taitavat keskimääräistä enemmän kantaa huolta noista köyhien ja rikkaiden eroista. Erilaisia asioita voi edistää ja parantaa maailmaa, vaikka kaikki maailman asiat eivät siinä samalla vielä kuntoon tulisikaan. Mielestäni outoja ne näkemykset, että eläinten hyvinvoinnista ei tarvitse välittää, koska on pahoinvoivia ihmisiäkin. Ja kehitysmaiden ihmisten oloista ei tarvitse välittää, koska jossain hoitokodissa ei ole kuulema joku suomalainen vanhus saanut riittävästi hoitoa. Ja niin edelleen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pekka Näränen jatkaa avauksen virheellistä tulkintaa, mutta minulla on kaikki tuki myös antaa Näräsen ymmärtämättömyydelle;)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Sovitaan niin, että emme ymmärrä toisiamme ja että sinä et ole närkästynyt intin kasvisruokapäivästä, vaikka siitä jaksoit oikein blogikirjoituksen tehdä :D

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #80

En ole siitä näreissäni, halusin vain keskustella siitä ilman intohimoa, mutta sainkin naamalleni syytöksiä vaikka se ei ollut tarkoitukseni.

Outoa minusta, että kirjoitella ei saa jos ei ole närkästynyt jostain. Onko närkästyminen aino syy tai lupa kirjoitella tänne?

Keskustelu on minusta eri asia kuin syyttää avajaa rikolliseksi tai närkästyneksi. Avaajalla ei käytännössä ole aina mitään yhteyttä asiaan mistä haluaa keskustelua käydä. Bensiiniä käyttävä autoilijakin voi esimerkiksi ihmetellä miksi dieselin hinta nousee ilman näkyvää syytä.

Ja kasvisyöjä voi ihmetellä miksi joku pölvästi vaatii kasvisruokapäivää puolustusvoimiin jne...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Oman kokemukseni perusteella on olemassa kummallinen ilmiö. Kun päällisin puolin katselen täällä useimmat puheenvuoron blogit, niin en juurikaan ole nähnyt lihansyöntiä kritisoivien ja muitten tekemisiä arvostelevien vegaanien blogeja. Muutamia harvoja.

Sen sijaan lihaa syövien setämiesten pöyristyneitä blogeja vegaaneista näkyy koko ajan. Armeijan vegepäivästäkin jaksoi olla tuohtuneita oikein jonossa.

Setämiesten kirjotuksista saisi kuvan, että näitä lihansyönnin kritisoijia kirjoittelisi alvariinsa ja he olisivat joka puolella. Jostain syystä niitä on kuitenkin paljon vähemmän kuin niitä vastustavia, jotka kokevat jatkuvasti asiakseen arvostella vegaaneja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En oikeasti arvostellut vegaaneja, vaan esitin perusteita sille miksi itse en ole vegaani. Jos minun totuus on lähempänä oikeaa totuutta se voi kirvellä lukijaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kasvisruokapäivän otin avaukseeni tahallisesti, koska tiedän että vegaanit eivät sitä ole ehdottaneet. Täällä sitten muutama "koira" älähtikin asiasta, kun kalikka kalahti. Jokainen voi sitten miettiä tykönään onko erillinen kasvisruokapäivä yhtä tarpeellinen sekasyöjälle kuin vitamiinipillerit vegaanille?
Maailman lihantuotantoon sillä tuskin olisi vaikutusta, menisi vain tunkiolle enemmän lihaa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

minä en koskaan voisi olla vegaani, koska on tuo paradoksi, että ihminen ei olisi itse eläin
.............

Tätä perustelua en ymmärrä lainkaan.

Kasvissyönnissä on kysymys moraalista. Sitä puolta asiaa sinä et käsitellyt lainkaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sano sinä mitä moraalia tarvitaan, kun popsii apupaskalla kasvatettua kasvinsuojeluainella ympättyä salattia???

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#38
Ellet tiedä, niin kasvissyöjät perustelevat elämäntapaansa sillä, että se vähentää eläinten kärsimystä. Tämä on moraalinen teko.

Nykyään kasvissyöntiä perustellaan myös ilmastonmuutoksella. Myös tämä on moraalinen teko.

Moraalinen teko johtaa siis yhteiseen hyvään. Kasvissyönti on parasta mitä ihminen pystyy tekemään sekä meidän ihmisten, eläinten ja vieläpä luonnonkin hyväksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #42

Et vastannut mikä on siinä se moraali, kuka tahansa voi väittää moraaliseksi teoksi vaikka mitä, mutta kun ei osaa perustella.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #45

#45
Minähän jo perustelin. Se vähentää eläinten kärsimystä ja pienentää ilmastonmuutoksen nopeutta.

Kasvissyönti parantaa siis yhteistä hyvinvointia hyvin merkittävällä tavalla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #48

Voitko todistaa että väitteesi on ensinäkin totta. Eläin voi kärsiä vaikka kukaan ei koskiskaan lihaan. Perustele myös miten salaatin syönti parantaa sekasyöjän arkea?

Moraali on käsityksiä ja käyttäytymissääntöjä siitä, mikä on hyvää ja pahaa, sinä siis määritteölet minulle tässä tapauksessa mikä on hyvää ja mikä pahaa. Onko se moraalisi mukaista?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #53

#53
Moraali on käsityksiä ja käyttäytymissääntöjä siitä, mikä on hyvää ja pahaa, sinä siis määrittelet minulle tässä tapauksessa mikä on hyvää ja mikä pahaa.
.....................

Kysytään asia sinulta itseltäsi toimitko moraalisesti hyväksyessäsi tuotantoeläinten järkyttävät olot.

Jos olisit syntynyt siaksi hyväksyisitkö sen kärsimyksen jonka ihmiset sinulle aiheuttavat?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juha mikä ihminen sitten on jos se ei ole eläin? Taidat ollakin kääpä:)

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#41
Ihminen on eläin mutta muista eläimistä poiketen hän kykenee moraalisiin tekoihin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #43

Kerro Juha omin sanoin, mikä sinusta on moraali. Se että jätetään tuotettu liha syömättä ei ole moraalista nähnyt vielä mitään.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #46

#46

Se että jätetään tuotettu liha syömättä ei ole moraalista nähnyt vielä mitään.
............

Jos kaikki olisivat kasvissyöjiä lihaa ei tarvitsisi tuottaa lainkaan.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kaikki ideat ja aatteet valjastetaan vallankäytön välineiksi henkilökohtaisella ja systeemin tasolla. Moralisointi on metodi ja keinovalikoimassa haittaveroja ja muuta diskriminointia. Aina löytyy se parempien ihmisten ryhmä, joka katsoo oikeudekseen ojentaa kansalaisia ilman, että sillä olisi seurauksena yleistä hyvää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Näin on, mutta tässä tapauksessa syyllisiä eivät ole vegaanit, vaan...

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #102
Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#37
Väitätkö tosissasi, ettei kasvissyönti vähennä eläinten kärsimystä ja ole hyväksi ilmastonmuutosta vastaan taistellessa?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kärsimykset poistuvat suorastaan kokonaan, koska kasvissyönti tekee lihakarjasta tarpeetonta eli niitä eläimiä ei olisi enää lainkaan olemassa. Samalla tavalla minkä tahansa eläinlajin poistaminen maapallolta poistaa sen kärsimykset.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #52

#52
Ei se sitä tarkoita, että eläimet kuolisivat sukupuuttoon vaikka kaikista kasvissyöjistä tulisikin. Sehän riippuu ihan meistä ihmisistä mitä niille eläimille teemme.

Mutta tuotantoeläinten kärsimys loppuisi kokonaan. Ja kun tiedämme, että tuotantoeläimiä on miljoonia niin maailman kärsimyskin vähentyisi radikaalisti.

Millä muulla tavalla kärsimyksen määrää saataisiin yhtä paljon vähennettyä?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #55

MIstä päättelet että eläin kärsii jos se on terusaeläimeksi otettu, sitä voidaan helliä ja pitää hyvin ilman kärsimystä. Se on vain sinun mielipiteesi se ei kärsimystä tuota tai ei poista. Kärsimys on tai ei ole lihansyöjistä huolimatta. Kukaan ei eläintä raaemmin syö kuin luontokappaleet itse.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #58

#58
MIstä päättelet että eläin kärsii jos se on terusaeläimeksi otettu,
...............

Kysytkö tätä ihan tosissasi?

Minusta tuntuu ettei sinulla ole hajuakaan miten tuotantoeläimiä kohdellaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #64

Sinulla ei ole hajuakaan miten minä eläimiä kohtelen, jos syön oman eläimeni lihaa se ei tue kasvispäiväjuttujasi, eikä moraalisaarnojasi. Jos haluat poistaa ongelman se ei poistu kieltämällä lihan syönti, vaan tarttumalla itse asiaan. On todella keinotekoista pelastaa maailma kieltäytymällä lihasta.

Silloin ei pidä huutaa kasvisruokapäivää , vaan pitää huutaa, että hoitakaa eläimet hyvin ennen teurastusta.

Minusta Seija tuoma asia tuo esiin yliherkyytenne, että villapaitaa ei voi käyttää koska eläimet kärsivät, kun hoitaja auttaa niitä turkkinhoidossa keritsemällä ne kesäkuntoon.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #66

#66
Silloin ei pidä huutaa kasvisruokapäivää , vaan pitää huutaa, että hoitakaa eläimet hyvin ennen teurastusta.
..................

Koska lihantuotanto laitoksissa on massatuotantoa niitä ei yksinkertaisesti pysty hoitamaan hyvin. Lihan hinta nousisi pilviin jos eläinten luontainen käyttäytyminen otettaisiin huomioon.

Ja olet unohtanut lihansyönnin valtavan vaikutuksen ilmastonmuutokseen. Oletko sitä mieltä ettei ilmastonmuutosta tarvitse torjua?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #69

Sekoitat nyt monia asioita mututuntumalla ja oman käden oikeudella, mutta niillä ei ole mitään yhteyttä lihan syönnin kanssa. Leijonatkin syövät lihaa, kun liha ei leijonan kynsissä kärsi, ei se kärsi ihmisenkään kynsissä.

Jos ratkaiset ilamstonmuutoksen kieltämällä lihan olet fakiiri joka uskoo enemmän kuin osaa, pettymys sitten vain onkin suuri kun piikit pistävätkin, vaikka olet olevinasi kuinka täydellinen, kun et koske lihaan.

Ratkaisu ilmastonmuutokseen on jossain muualla kuin kasvispäivässä puolustusvoimissa. Jos en usko kasvispäivään, voin silti usko johonkin, ilman sinun tulkintaa minun uskoistani. Uskon että leivällä lähtee nälkä jos sillä hankaa kaulan sisäpuolta menosuuntaan.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #70

#70
Leijonatkin syövät lihaa, kun liha ei leijonan kynsissä kärsi, ei se kärsi ihmisenkään kynsissä.
...........

Jos en ole tähän saakka tämän parempaan pystynyt, luulenpa, että parempi jutella toisella kertaa sitten taas.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Olen liki vegaani ja tyytyväinen veriarvoihini.

Ainoa poikkeus vegaanisuuteen on ruokalusikallinen kalanmaksaöljyä päivittäin.

Jokainen tavallaan....

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olet Lauri mielestäni aika hyvä vegaani, kun ymmärrät hieman luistaa kalan suuntaan.

Poikani on myös ollut lähes vegaani, mutta nyt yrittää ola täydellinen vegaani. Jokainen tavallaan...

Minä en panisi pahakseni jos olisin vegaani, mutta kun niskani ei taivu tuohon paradoksiin:)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Piru periköön kaikki lihansyöjät ja vegaanit.

E

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #56

Poistin tuon tuplan. Piru minut periköön.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kunnon vegaanihan ei osta villaakaan. Miksiköhän lampaita ei saisi keritä, vai onko tarkoitus että kotieläimiä ei saisi pitää ollenkaan?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Leikkauttavat silti omat hiuksensa, kun en ole jöröjukkavegaaneja koskaan tavannut.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Villapaitoja tai villasukkia ei kannata vegaanille kutoa, se kun lisää eläinten moraalista kärsimystä jos turkkia kevennetään.

PS. Sain juuri yhdet itse neulotut villasukat vaimolta, onneksi en ole vegaani niin voin vetää ne aamulla jalkoihini.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Aikamoinen teurastus alkaisi jos kaikki ryhtyisivät vegaaneiksi, vai pitäisiköhän niitä lehmiä, sikoja ja kanoja ruokkia kunnes kuolisivat vanhuuttaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #71

Niin mitä sille teuraslihalle sitten tehtäisiin, no syötäisiin niinä kuutena päivänä viikossa jolloin ei ole kasvispäivä;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #73

Mitenkähän muuten ratsuhevoset, työhevosista puhumattakaan, kärsiiköhän nekin?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #74

Niin vaikka syövät heinää ja kauraa, kärsivät silti;)

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Joskus 90 luvulla Hakaniemeen perusti eräs julkimo vagaani ravintelin ja tulipa käytyä maistelemassa, eipä kaksista ollut.

Itse olen sekasyöjä, lihaa, kalaa, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, marjoja, viljaa. Mutta jokainen syö niinkuin itselleen se kokee olevan hyväksi.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Lihansyöjäkasveillekkin tulisi järjestää yksi pelkkä kasvisruokapäivä viikossa jos sitä ihmisiltäkin vaaditaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Seppo lohkoi oikein mojovan vitsin. LOL

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #68

Niin ja aattele. Nuo kasvikset syö lihansa ihan elävänä. Siellä ne saattavat joutua kitumaan tunti tolkulla tai jopa kokemaan hukkumiskuoleman.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #72

Tiedän kun olen ruokkinut noita Suomen suolla viihtyviä lihansyöjiä sääskillä ja kärpäsillä. Hyttysille ei kukaan ole kertonut että verta ei saa imeä kuin kuutena päivänä viikossa.

Miksi kärsimystä ei hirviltä helpoteta, komentamalla hirvikärpäset tunkeutumaan kukkakaalipirtelön sisään?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Lihan on kuullema murha, mutta itikoiden liha ei :D

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Onko bakteereilla lihaa tai kärsimystä? Entä kasveilla, minusta tuntuu että salaatti huutaa kun narskuttelen sitä suussani;)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Vai ei Alsio ole närkästynyt. Kun hänen kommenttejaan lukee, niin saa pelätä, että häneltä kohta verisuoni puhkeaa päästä :D :D

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei ole koskaan vielä puhjennut turha sinun siitä on huolestua, varsinkin kun bannaan sinut tänään jos ei asiallinen kommentointi sinun kohdallasi onnistu.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Satuin ensimmäisessä kommentissani arvelemaan, että olisit närkästynyt vegaaneille. Jos et ollut närkästynyt siitä, niin ainakin sitten närkästyit kommenteistani, jotka eivät olleet mielestäni epäasiallisia (paitsi varmasti tuo viimeinen). Bannaa ihmeessä, jos huvittaa, jäähän tänne vielä muutama sata blogistia, joiden kanssa keskustella. Hyvästi!

Käyttäjän TorstiThtinen kuva
Torsti Tähtinen
Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Yhteiskunnan taloudellisen eriarvoistumisen kasvaminen, jota vasemmistoliberaalit aktiivisesti tukevat, johtaa lihansyönnin vähenemiseen. Ne lihansyöjät, joilla ei ole enää varaa kokolihaan, siirtyvät makkararuokavalioon. Makkaroissa ei lihaa ole nimeksikään. Mädätys etenee monella rintamalla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuo lihan prosessointi onkin aika veikeä juttu, vehnää tai muita viljatuotteita ympätään lihan jatkoksi ja sitten syytetään lihaa .

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Täyttä faktaa Ari ja mukavan hauskastikin kerrottu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Vesa. Huomasin juuri että pilasin taas päiväni. Keitin aamupuron vedestä ka kaurasta, mutta kuinkas ollakaan laitoin siihen voisilmän, hyi hyi minua taas.

Ruisleipää tykkään syödä, mutta hyi hyi, voita levitän senkin päälle, yleensä pelkkä voi riittää, mutta juusto lipsahtelee myös leipäni päälle. Vähemmän leikkelitä tai lihaa, mutta sopii minulle.

Voi ja kerma pilaavat muuten niin vegaanin ruokavalioni;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Huomenna on päivä uus, laita leivän päälle salaatinlehti ja puuroon hilloa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #91

Jotenkin en vain pysty, syömään puuroa hillon kanssa, liian hapokasta.

Salaatin voin laittaa leivänpäälle, mutta en ilman voita. Ei ole minun pakko olla vegaani, kun en tahdo.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #94

Ei aina tarvitse laittaa voita, tänäänkin oli ruohosipulituorejuustoa. Melkein vegaanileipä jos salamiakaan ei lasketa, niin ohuita siivuja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #97

Niin mistä Seija se juusto valmistetaan?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #99
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #100

Ja et tiennyt ilman tuoteselostetta, että tuorejuusto sisältää tuorejuustoa;?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #100

Pitääkö olla huolissaan jos tuote sisältää skummjölkspulveria?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #105

Kurria, tottakai siitä pitää olla huolissaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #108

Kyllä maito saattoi myrtyä ussein kesällä ukonilimalla, sanos oululaine.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ruokaöljypulloihin tulisi laittaa varoitusteksti, että saattaa sisältää runsaita määriä rapsikuoriaisia;)

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/arti...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Lihansyöntiä voi vin vähentää sekin on hyvä ympäristölle. Ei minun nuoruudessani kotiin kannettu lihapaketteja päivittäin. Vanhanaikaiset ruoat kuten siskonmakkarakeitto olivat tasapainoisia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Rakastan Sini tätä kommenttia, tasapainoisuus on se ydin, elämä on tasapainossa jos ei tarvitse huolehtia onko tuotteessa palmuöljyä tai lihaa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Rasittavaa on tämä nykyinen ruokahössötys. Valitettavasti näkyy varsinkin vihreiden naisten parissa. Syksyllä meillä oli sellainen parinkymmenen hengen illallinen, jossa oli kysytty ruoka-allergiat. Tusinan verran kaikenlaisia kommervenkkeja tuli keittiöön pohdittavaksi. Juttelin yrittäjän kanssa joka oli aika tuskastunut nykymenoon.

Kerroin sitten, että olen järjestänyt tänä vuonna puoli tusinaa 20-30 hengen kalastuksen viikonloppuleiriä, jossa tuo sama kysymys ilmoittautumislomakkeessa. Ei yhtään erikoisruokavaliota. Vähänkö oli yrittäjä epäuskoinen.

Ei ne ihmiset oikeasti kipeitä sieltä mahastaan ole. Päässä viiraa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vähän niin kuin muutkin allergiat, tässä kylässä päätettiin että bussiin ei saa viedä suuria koiria; sylikoirat ja kissat kelpasivat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Uimosella on munaa sanoa suoraan, kiitos siitä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tuo ruokavenkoilu nostaa työmääriä ja hintoja. Jos yritetään keksiä jotain missä ei ole mitään ja kelpaisi kaikille, niin ei se miltään maistukaan, eikä kukaan tule toistamiseen sinne syömään. Pieniä eriä ruokaa joutuu näpertelemään.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Käsittelittekö saaliskalat ja menivätkö käyttöön. Aivan liian usein tämmöisillä leireillä saaliskalat päätyvät ketuille, kompostiin jne.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Osa otetaan ja käytetään leirillä, osa viedään kotiin, osa vapautetaan. Kuten muutenkin kalareissuilla.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Jos keittiössä on russakoita en syö mitään sen keittiön ruokaa.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Ihosairaus taas iski päälle kun erehdyin lihaa syömään.

Pysykää erossa mokomasta!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset