Yksi syy miksi en ole vegaani

Mikä tekee vegaanista ylemmän ihmisen, jolla on oikeus katsella nenänvarttaan pitkin lihansyöjäheteroa eli ystäväänsä? Vegaanin tekopyhä kieltäytyminen liharuoasta on teennäistä matelemista luonnon epäoikeudenmukaisuuden edessä. Vegaani ei muka tue palveluita, jotka perustuvat eläinten riistoon, mutta unohtavat, että ihminenkin on eläin. Vegaani voi siis olla hyväksymättä nahkatuotteet ja eläinperäisen ruoan, mutta saattaa silti hyväksyä ihmisen riiston, eli luokkaerot ja köyhyyden ja rikkauden ristiriidat. Paitsi jos on demarivegaani, ei hyväksy.

Vegaani on sitotunut omaan omahyväisyyteensä kieltämällä itseltään jotain, minkä hyväksyy toisille, koska ei halua olla erimieltä liikaa yhteiskunnan kanssa. 

Vegaanit piiloutuvat oman kategoriansa kirjavuuteen, siellä kun jokaisella vegaanilla on omat erinäiset syyt olla vegaani. Vegaania ei saa leimata, toisin kuin lihansyöjäheteron saa leimata lihansyöjäksi. Lihansyöjäheterolta voidaan odottaa edes yhtä kasvispäivää viikossa, mutta voiko vegaanilta odottaa edes yhtä makkarapäivällistä koko vuonna, tai koko ikänä?

Vegaani ei ole syömättä lihaa siksi, että se olisi pahaa. Syy voi olla kokonaan uskonnollinen, terveydellinen kuin henkinenkin. Miksi lihansyöjille ei myönnetä samaa oikeutta olla sitä mieltä kuin itse haluaa? Ei yhteiskuntaa voi pakottaa johonkin tekoon vain siksi että joku sattuu olemaan sitä mieltä, yhteiskunnassa on kaikilla vastuu kollegtiivisesti. Jos vegaani haluaa olla vegaani niin siitä vaan. Mihin siis perustuu vaatimus yhdestä kasvisruokapäivästä viikossa, jota on esitetty puolustusvoimien käytänteeksi?

Eikö olisi tuhat tähdellisempää syytä esittää parannuksia puolustusvoimien toimintaan?

Kuka keksii vaatia yhden sotimattoman päivän viikossa. Se olisi paljon enemmän hätkähdyttävä vaatimus. Esitän sen tässä nyt. Vaadin maailmalta, että kukaan ei sodi tästä päivästä lukien enää tiistaisin! Se olisi hyvä alku jatkuvaan rauhaan;)

Kerrotaan, että nykyinen lihantuotanto tai maidontuotanto ei ole lehmän tai lihakarjan mielestä eläimen luonnollista elämää. No ei todellakaan ole sitä, mistä eläimet ihmisen käyttöön on jalostettu ja valjastettu. Mutta ei ihminenkään ole se sama raakalainen joka hän oli silloin kun hän pudottautui puusta ja alkoi syömään lihaa. Luonnossa leijona tappaa syödäkseen, ei leijona sääli vegaanin tavoin ruokaansa.

Yhtä hyvin minä voin kysyä vegaanilta, että minkälainen ihminen sinä olet kun syöt jänikseltä porkkanan sen ristihuulten edestä?

Eikö olisi mukavaa syödä jäniksen kanssa porkkanoita yhdessä ja sitten jäniksen lihottua popsia jänis sopivasti marinoituna suihinsa? Maan päällä on jokaisen elettävä, etanat syövät etanan ruokaa, linnut syövät etanoita, kissat syövät pikkulintuja, ketut pyytävät jäniksiä jne…

Jos vegaanit perustelevat, että jalostamamme eläimet eivät voi elää lajinsa mukaista vapaata elämää, niin hirvet ja muut riistaeläimet voivat, mutta eivät vegaanit hirvenlihaakaan syö. Syy ei siis ole ihmisen käytös kuten usein vegaanien perusteluissa väitetään.

Perustelu siitä, että kaikkien pitäisi elää itselleen luontaisella tavalla ontuu, koska vegaanit kieltävät jopa itseltään ihmisen luontaisen tavan syödä lihaa.

Tuo paradoksi onkin se syy minkä takia en itse ole vegaani. Eli en halua valehdella uskonnollisita tai terveydellisistä syistä itseäni vastaan. En todellakaan halua asettua jumalaksi tuomitsemaan muiden ihmisten luonnolliseksi katsomaansa elämäntapaa.

Kyse ei ole mielihyvästä, jännityksen hakemisesta tai lihantuotannon ihannoimisesta miksi syön lihaa. Syön lihaa kun olen lapsesta saakka sitä syönyt, enkä näe sellaista etua joka tapahtuisi jos lopettaisin perinteen syödä lihaa.

Voin ja haluan vaikuttaa asioihin eläimiä jeesaavalla tavalla, luopumatta lihansyönnistä. Luovun siinä vaiheessa kun leijona jättää lampaan rauhaan tai minkki alkaa syödä kaislikkoa ainaisen tappamisen vaihtoehtona. Perustelen kantaani samoin kuin vegaanitkin, eli kanssaelän samoin eläinten kanssa kuten leijona ja tiikeri. Vahvemman oikeudella osuus heikomman lihaan.

Minulla ei ole mitään vegaaneja vastaan, olkaa onnellisia. Haluan kuitenkin, että asioiden kanssa pitää olla itselle rehellinen, siksi minä en koskaan voisi olla vegaani, koska on tuo paradoksi, että ihminen ei olisi itse eläin. Silloin kun kasvan jumalaksi lihansyönnin yläpuolelle, alan kasvaa horsmaa. Kunnioitan vegaanin päätöstä, mutta haluan että vegaanit kunnioittavat myös omaa päätöstäni olla vajavainen ihminen, eläin eläinten joukossa.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu