Suot puhuttavat, mutta eivät kanna

Mitä on Suomessa suopolitiikka? Missä menemme nyt? Mikä on soidemme arvo nyt kun turvetuotantoa on hiljaisesti ajetttu alas? Vapo Oy kauppaa suopalstoja alle 500 euron hehtaarihintaan. Kaupattavana on vielä kymmenen vuotta sitten kiistelyn kohteena olevia soita, joita luonnosuojelijat pitivät silloin mittaamattoman arvokkaina. Nyt niille on löytynyt  vihdoinkin hinta.

Suomessa on ojittamattomia soita viimeisempien investointien mukaan noin reilu 4,1 miljoonaa hehtaaria. Turvetuotantoon soita on uhrattu yhteensä noin 110 000 hehtaaria, joka on kaikkien soidemme pinta-alasta 1,2 %. Turvealueelta on nostettu pääasiassa energiaturvetta, mutta myös kasvuturvetta kokonaisnostoista on noin 7 %.

Soidensuojelun tavoitteena oli ja on tarkoitus säilyttäää ekologisesti kattava kokonaisuus, siinä tuskin 1,2 % suo-osuudella on mitään merkitystä.

Suomen ensimmäiset soidensuojeluun tähtäävät toimet olivat Metsähallituksen soidensuojelusuunnitelmat 1960-luvulla. Kauppa- ja teollisuusministeriön, maa- ja metsätalousministeriön, sisäministeriön ja Vapo Oy:n kesken selvitettiin 1970-luvun lopulla suojelun kannalta arvokkaiden soiden käyttöä turvetuotannon ja suojelun kannalta. Tarkoitus oli vähentää ristiriitoja suojelu- ja virkistysseutukaavoja laadittaessa ja valtakunnallista soidensuojelun perusohjelmaa valmisteltaessa. Tämän ns. EYR:n suosopimuksen piiriin kuului vajaat tuhat suota, yhteensä 900 000 ha. Eli suojelun kannalta merkittäviä tutkittuja soita on noin vajaa neljännes Suomen soista.

Nyt kun turvetuotantoa ollaan hiljaa ajamssa alas Vapo myy varaamiaan soita pilkkahintaan pois taseestaan. Kansallisen energia- ja ilmastostrategian päivityksen  yhteydessä hallitus asetti turpeen energiakäytön vähentämistavoitteen suhteessa viime vuosien keskimääräiseen tasoon (23 TWh). Nykyisellä voimalaitoskannalla turvetta tarvitaan lämmityskaudella vähintään 11 – 13 TWh seuraavat 10 – 20 vuotta. Lisäksi on turvattava noin 6 – 8 TWh:n ylivuotinen turvevarasto sääriskien tasaamiseksi.

Nyt tästäkin määrästä on tarkoitus luopua ja turpeen merkitys tullee jäämään Suomessa kasvuturpeen ja muiden kuin energiaan jalostettujen turvetuotteiden varaan.

Turve on työllistänyt suomalaisia noin 11 300 henkilötyövuotta, josta energiaturpeen osuus on noin 10 000 henkilötyövuotta, lisäksi voimaloissa ja kuljetuksen työllisyys vaikutus on ollut yli 5 500 henkilötyövuotta. Työpaikka siis vaihtuu noin 15 000 henkilöllä tai siirtyy aktiivimallin piiriin kun turvetuotanto ajetaan nolliin.

Turvenuijien eli suomalaisten tempoilu suon ja turpeen sisäisessä taistelussa luonnonsuojelijoiden ja Vapon hankintamiesten välillä on päättymässä ja ilmastonmuutospelottelun jalkoihin jää Vapo.

Nyt luonnonsuojelijat kilvan ostamaan noita mittaamattoman arvokkaita soita pilkkahinnalla, myynnissä on esimerkiski yli 50 hehtaarin soita lähtöhinnan ollessa 15-25 tuhatta euroa per kiinteistö. Ostakaa nyt halvalla eli kaikki Vapon suot hintaan 55 miljoonaa euroa. Ne suot jotka ovat mittaamattomien arvokkaita saa nyt hintaan 55 miljoonaa euroa. Näin Suomessa alennetaan oman maamme arvoa ja täysin laillisesti. Tähän ei Nuorisosäätiökään olisi pystynyt.

Mittaamattoman arvokkaat turvevarat uhrataan ja ostetaan kivihiiltä sekä öljyä tilalle. Samalla menetämme 15 000 työpaikkaa.

Olen tässä miettinyt, että mitä tuollaisella 50 hehtaarin suolla sitten tekisi, suolla jolla metsälaskelman mukaan on vain vaivaiset 3,5 kuutiota puuta. Jos joku keksii miten tuon suon arvo mitataan mittaamattoman arvokkaaksi, kun jokamiehen oikeuksilla siellä saa marjastaa omistamatta siitä aariakaan. Kun siellä ei ole puuta myytäväksi ja turvetta ei saa kuokkia pelloksi tai energiaksi, niin missä sen penteleen arvo nousee mittaamattomaksi?

Olemme kiistelleet soista yli 50 vuotta ja nyt niiden arvo on nyt 500 euroa hehtaarilta. No onhan se viisi centtiä neliöltä.

4,1 miljoonaa hehtaaria eli kaikki meidän rakkaat suomme Suomessa ovat yhteisarvoltaan ainoastaan kituset 2 miljardia euroa.

Ehdotan että valtio ottaa vielä lisää ulkomaan velkaa ja pyrkii ostamaan kaikki saatavilla oleva suo Vapolta ja yksityisiltä luonnonsuojelualueeksi, niin saadaan kuitti tälle typerälle kiistalle. Siellä voisi sitten kieltää avohakkuun, koska se on ja pysyy avonaisena ilmankin, avonaisena pysyy vaikka sitä metsää sinne kasvattaisi jatkuvalla kasvatuksella.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu