Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Vaalilupaukset patoutuvat

Poliittinen päätöksenteko on niin hidasta, että väkisinkin vaalilupaukset patoutuvat ja tukkivat lopulta poliittisen juoksun.

Esimerkkinä vaalilupauksesta voisi käyttää vaikkapa perustuloa, se on vihreiden vaalilupauseliittiä vuodelta 1983 tai jopa aiemmin.

Demareiden vaalilupaus lupaa poistaa köyhyyden ja on julistettu jo vuodesta 1899.

Demareiden teemoihin kuuluu, uudistus, vahvistus, osaaminen, työllisyys, kasvu, nousu, tutkimus ja oikeudenmukaisuus.

No voidaankin sitten perustellusti kysyä, milloin he aikovat sen toteuttaa, vaikkapa Kojamon vuokra-asukkaille?

Suomen Keskusta lupaa talouskasvua, vastuunottoa, julkisen talouden hoitoa, huolenpitoa ja turvallista ulkopolitiikkaa. No voihan sitä luvata vaikka kuun taivaalta, mutta miten noihin asioihin voi suhtautua aikuisten oikeasti? Johtuuko Suomen talouskasvu globaalin kehityksen vai keskustalaisen politiikan voimasta? Miten Nuorisoliiton hallinnossa nuo keskustalaiset huolenpidot on toteutettu?

Kokoomuksen toiveen mukaisesti vahva talous ja kasvava aineellinen hyvinvointi tuovat itsenäisyyttä, toimintamahdollisuuksia ja turvallisuutta yksilöille, kansalle ja valtiolle. Jokaiselle jotakin on Kokoomuksen malli, mutta ajavat työllisyyden nimissä kevyempää irtisanomislakia. Eikö työntekijä ole se kokoomuslaisen aatemaailman yksilö?

Vasemmistoliitto on punavihreä työväenpuolue. Tavoitteena vassareilla on oikeudenmukainen ja ekologisesti tasapainoinen maailma, mutta niin, että rajaavat jo lupauksessaan kaikki muut pois paitsi työväen. Heidän maailmansa perustuu työväen arvoihin ja vihreiden noustua puolueena kasvuun vassarit lisäsivät olevansa myös vihertäviä.

He ovat siis työväen puolella jos työväki on vielä luomutilalla töissä heidän arvonsa äänestäjinä kasvaa.

Puolueet siis kestopanttaavat lupauksiaan ja keksivät uusia täkyjä enemmän kuin saavat vanhoja lupauksiaan täytetyksi.

Olisiko parempi tapa istua eri puolueiden yhteiseen pöytää ja miettiä mitä voidaan yhden vaalikauden aikana yhteisten lupausten eteen tehdä ja sitten luvata tehdä se. Ja tehdä se yhdessä!

Siitä pöydän ympäriltä löytyy sitten vastuuhenkilöt ja vaalien jälkeen vielä voidaan tarkemmin kohdistaa kuka lähtee hallitukseen ja ketkä tukevat toimintaa oppositiosta käsin.

Lopetetaan siis turhat lupaukset, tehdään strategia Suomen ja suomalaisten eduksi yhdessä, eikä yritetä sooloilla kannatuksen saamiseksi ja kilpailla aatteilla verisesti, kun eivät nuo aatteet taida ketään paitsi puolueita elättää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

SDP lupasi eräissä vaaleissa kolminkertaistaa lapsilisät muun vasemmiston luvattua päivää aiemmin " vain " kaksinkertaistaa ne.

Surku juttu, että totuus on toisenlainen. Lapsilisien ostovoima tuskin on noilta ajoilta noussut lainkaan - vaan päinvastoin - , vaikka molemmat puolueet ovat olleet päätöksenteon ytimessä monet kerrat em. lupauksiensa jälkeen.

https://www.suomenmaa.fi/paakirjoitus/harhaanjohta...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onhan niitä kuuluisia vaalilupauksia kuten sekin, että Hyssälä lupasi kansaneläkkeisiin 300 euron korotuksen. Asiasta kysyttiin jälkeen päin TV-väittelyssä Matti Vanhaselta, joka vastasi että ei vaalilupauksiin pidä uskoa. - Onko joku mahdollisesti eri mieltä?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

On niin helppo luvata, paljon vaikeampi on täyttää se lupaus.

Hallitusohjelmiin tulisi laittaa seurantakriteerit, jos tavoitteesen ei päästä seuraavasta vaalituloksesta vaikka 0,5% penalty eli miinustetaan toteutuneesta vaalituloksesta puolueen valheellisuus.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Sitoutumattomat eivät voi luvata mitään. Se on sääli.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sitoutumattovat tukevat äänellään niitä jotka ovat tekevinään oikein. Mitä sitoutumatron voi luvat kun sellaista puoluetta ei ole kuin sitoutumattomat.

Eero Pyykkölä halusi hieman heittää vittuilia, mutta taitaa osua omaan nilkkaan, sillä jokaisessa puolueessa on ehdokkaita sitoutumattomina. Ja tuovat ääniä puolueelle ja toimivat valitsemansa puolueen sateenvarjon alla.

Sitoutumatn näkee paremmin kun ei hänellä ole aatteen kireitä kahleita yllään, joten Eerokin voi kaikessa rauhassa jatkossa keskittyä ratkomaan ongelmia kuin vittuilemaan.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kuule Ari. Kerää noista puolueliturgioista yhteiset tavoitteet eri hallitusvaihtoehdoille ja kirjoita jokunen hallitusohjelma niiden pohjalta, niin ei tarvii Ameriikan konsultilta tilata. Siitä saa varmaan tilinki ja onhan se kotimainen vaihtoehto.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eihän sitä tarvita kun yksi hyvä hallitusohjelma, mutta se kannattaa julkaista ennen vaaleja, eikä suomalaiseen tapaan sitten kun äänestäjien osuus on jo sulkeutunut.

Vinkistäsi pitänee ottaa vaarin ja kirjoittaa alkutalvesta se hallitusohjelma ennen vaaleja.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Hallitusohjelma julkaistaneen tällä areenalla sitten. Kummallista, että jotkut valittavat yhtenään, ettei asioihin voi vaikuttaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Vaikuttaa aina voi, se on sitten eri asia miten paljon ja millä aikajanalla se tapahtuu. Mutta ohjesääntönä pitää olla tappamisen meininki;), eli pyrkimys päätökseen.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Lopetetaan siis turhat lupaukset, tehdään strategia Suomen ja suomalaisten eduksi yhdessä"

Juuri näin, vaalilupauksena saisi kertoa vain miten parantaa koko kansan tilannetta nykytilasta, eikä miten vaikka parantaa ruotsinkielen asemaa Suomessa, naisten tai vaikka uskontojen ihan vain saadakseen tietyn ryhmän äänet.
Eiköhän se Suomenruotsalainen, nainen tai uskova halua ihan samanlailla taloudellisesti turvatun elämän sinne pohjalle. Suomi takaisin raiteille ensin ja sitten ihmetellään vasta yksittäisten ryhmien huolia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Matti on ymmärtänyt täsmällisesti oikein avaukseni. Kiitos siitä

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Heti kun kannatus vaaleissa on yli 50%. Alle tuon jokainen puolue tarvitsee liittolaisia ja neuvotteluja. Kun mennään alle 10% lukuihin puolueet koittavat saada edes muutaman asian lävitse ja torpattua kenties muutaman kaikkein huolestuttavimmista kumppanipuolueiden ajatuksista.

Ongelma kuitenkin on siinä, että milläs erotat vaaliohjelmat (eli tavoitteet) ja ne vaalilupaukset? Tuossakin Arin listassa taitaa enemmistö mainituista asioista olla pikemminkin tavoitteita kuin lupauksia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Lupaus tavoitella tätä ihannetta, eikös se ole lupaus? Lupaus siinäkin mielessä että ei ole tarkoitus muuta kuin tavoitella esimerkiksi kuuta taivaalta, ei siis ole koskaan tarkoitus tuoda kuuta kenellekään taivaalta. Riittää kun tavoittelee sitä;)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kauniita sanoja, ja kauniita toiveita.

Yksi pieni mutta suunnitelmassa on.

Olemme ihmisiä.

Historia osoittaa, että suunnitelma on mahdoton.

Historia toistaa itseään ja ihmiset ovat menossa täysin eri suuntaan, kuin toivot.

Olemme paljon lähempänä täydellistä eripuraa, kuin yhteistyötä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sehän on selkeää, että olemme menneet lähemmäs eripuraa ja juuri siksi tarjoan vaihtoehtoa takaisin yhteistyön tielle. Yhteistyö ei tarkoita kompromissien tekoa, vaan yhteistä ymmärrystä asioista ja työtä sen tulevaisuuden eteen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Äänestäjien yritys järkiperäiseen väittelyyn puolueiden kanssa on sama, kuin yrittäisi pelata kiviaidan kanssa shakkia.

Jos ei puolue kelpaa ainahan voi suksia seuraavalle vaaliteltalle.

Näin puolueet välttelevät omaa vastuutaan, heidän kannatuksensa on aina yksisilmäinen puolueen oma näkemys itsestään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Lopetetaan siis turhat lupaukset, tehdään strategia Suomen ja suomalaisten eduksi yhdessä"

Kannatettava ajatus, enää pitäisikin vain saada puolueet toteuttamaan se.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Puolueethan rakastavat meitä näin vaalien alla. Pistetään heidät lupausten sijaan antamaan sitoumuksia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Siinäpä kysymys, haasteena TV-väittelyiden juontajille. Mihin sitoudutte?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #19

Ja kysymys kuuluu: "miten sitoumukset eroavat vaalilupauksista?" Tätähän tavallaan tavoiteltiin tuon koulutuslupauksen suhteen, jonka niin kokoomus kuin keskusta sitten veti vessanpöntöstä alas heti hallituksensa ensitöinä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #20

Näin Marko, käy kun lupaa enemmän mihin kykenee.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #21

Tuossa nyt mainittujen puolueiden taholta kyse oli kuitenkin lupauksesta jota ei missään tapauksessa aiottu pitää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #23

Lupaus jota ei edes aiota pitää on vaalilupaus tai aktiivisen vonkaajan lupaus ennen aktia.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Puolueilla on tapana ennen vaaleja ilmoittaa tavoitteensa, mikäli valtaa niiden toteuttamiseen tarjotaan. Kansa yleensä vääntää tuon tavoitteen lupaukseksi hoitaa tavoite pois päiväjärjestyksestä.

Tavoitteen tiellä on usein kiviä jos kantojakin. Toisilla puolueilla tavoitteet painottuvat ihan muille sektoreille ja tuskin koskaan kukaan saa kaikkia tavoittelemiaan asioita ajetuksi. Hyvä jos aloitetuksi.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Vasemmisto lupaa pyrkiä neuvotellen parantamaan kahdessa kerroksessa asuvien pohjakerroslaisten elinoloja. Ylempikerroslaiset eivät mielellään haluaisi neuvotella, vaan pyrkisivät määräämään siitä mitä niille alakertalaisille sallitaan. Tämä näyttäisi olevan uudenkin pöytäseurueen toiminta- ja keskusteluasetelma. Muu taitaa olla utopiaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset