Mitä vastaan?

Mietin mitä vastaan jos minulta kysytään kumman puolella irtisanomiskiistassa? En ole yrittäjiä vastaan, mutta en myöskään ay-liikettä vastaan, en myöskään hallitusta vastaan.

Tuskin demokratiassa olisi viisastakaan sanoa olevansa eduskuntaa vastaan? En siis ole ketään vastaan, mutta minulla on silti mielipide.

Suomen politiikassa tulee aina olla jotain vastaan ja siitä se syntyy vastakkainasettelu ja hallitus vastaan oppositio.

Eihän elämä noin mene kuin politiikkomme nyt tuntuvat ajattelevan. Pää pitää saada auki, jotta tulevaisuudessa voidaan nakertaa aukkoa suuremmaksi hallituksen mennä mielensä mukaan. Ei, ei se noin voi kulkea.

Asiat pitää pilkkoa pienemmiksi  eriksi, niin kuin norsukin syödään haarukkapaloina, mutta politiikka ei ole norsun syömistä, vaan yhteisten asioiden hoitoa. Eduskunta päättää Sinun puolestasi, mutta hallituksen pitää ensin esittää asia josta päätetään.

Irtisanomissuojan lieventäminen yrittäjää ajatellen on hieno ajatus, mutta ei pienyrittäjälle niin tärkeä asia kuin on annettu ymmärtää.

Ay-liikeellä taas tapojensa mukaiset ylireagoinnit, jotka yrittäjien puolella lakkoaseiden käyttäjinä tunnetaan.

Mitä vastaan tässä taistellaan? Hallitus ei ole esittänyt mitään, ei mitään mistä voisi edes neuvotella. Kirjallisuudessa tunnetaan taistelu tuulimyllyjä vastaan, mutta mitä vastaan tässä taistellaan?

Yrittäjänä voin sanoa, että hallituksen uumoilu alle 10 hengen yritysten irtisanomissuojan lieventämisestä on  pumpuliin kusemista. Hätä helpottuu mutta ääntä ei kuulu eikä mikään valu lattialle.

Ei pienyrittäjä irtisanomista pelkää. Hän pelkää ammattiyhdistysliikettä, joka astuu yrityksen ovesta sisään  sinä päivänä, kun ensimmäinen työläinen yritykseen palkataan. Nyt ay-liikkeen puolelta tehty rähinöinti ei helpota yhtään tätä pelkoa, eikä hallituksen uumoilema lievennys tätä pelkoa poista.

Hallituksen on hallittava, ja ammattiyhdistyksen on pidettävä jäsentensä puolia. Missä on sitten pienyrittäjän luottamusmies? EK. SY, vaiko Perheyrittäjien Liitto? SY ja EK ovat perinteisesti olleet "sotajalalla" tai ainakin yhteistyö on hyvin ontuvaa. SY on pienyrittäjän "paras" kaveri, mutta sillä on heikkoutensa, sillä SY ei ole tähän päivään saakka päässyt niihin pöytiin joihin se olisi kuulunut.

Nyt sillä oli tilaisuutensa olla "vahva", mutta ay-liike näytti heti kyntensä.

Ay-liikkeen tulee muuttaa käytöstapojaan, muuten mikään aktiivitoimi ei enää riitä poistamaan pienyrittäjien pelkoa työllistää. Yrittäjällä pitää olla luottamus siihen, että ay-liike on reilu, eikä mielipuolen lailla joka asiassa heilu.

Yrittäjien tulee kuitenkin kantaa vastuunsa. Mielestäni yrittäjät ovat nyt kantaneet vastuuta ilman poikkipuolista sanaa. Miksi siis ay-liike ahdistaa yrittäjiä lakkouhkillaan, kun samalla todistelevat olevansa pienyrittäjien puolella työllistämistä edistämässä?

Kuten sanoin en vastusta yhtäkään osapuolta tässä kiistassa, mutta keinot joita osapuolet ovat käyttäneet tai aikovat käyttää ovat vääriä kummallakin puolella barrikadia.

Aina sanotaan, että kritiikki ilman raknetavaa ehdotusta on turhaa pään aukomista, kuten se onkin.

Niinpä ehdotan, että hallitus puhaltaa välirauhan asiassa, ei vedä mitään pois vaan laittaa asian pöydälle siksi aikaa kunnes kaikki tähän asiaan kohdistuvat ay-liikken työtaistelu-uhkat ovat poistuneet. (Lakot tosin voivat kestää ikuisesti, mutta ei sen ole väliä).

Hallitus tekee sen mikä hallituksen kuuluu tehdä, mutta se ei voi tehdä päätöksiä kiristyksen alaisuudessa.

Ay-liikkeelle sanoisin, että se mörkö jota vastaan nyt taistelette on omissa tiloissanne. Se on se pelko, että menettäisitte asemanne, mutta muistakaa, että ei pelolla johdeta asioita. Eikä joukkovoiman käyttö pienyrittäjää kohtaan ole lainkaan johdonmukaista tai kunnioitettavaa.

Suomen yrittäjistä leijonan osalla ei ole yhtään työntekijää, joten ei hän ole voinut pärstäkertoimen mukaan halventaa tai käyttää yhtäkään teidän jäsentänne väärin, koska hänellä ei yksinkertaisesti ole jäseniänne töissä.

Hävetkää ay-väki.

Moni pienyrittäjä on ehkä lähtenyt riveistänne tekemään töitä itsenäisesti, ei sitä ole kenenkään syytä heille kostaa. Jokainen yksinyrittäjä ansaitsee omalla työllään jos hänellä ei kerran palkkatyöläisiä vielä ole. En tiedä mistä kumpuaa mainoskampanjanne yksinyrittäjiä kohtaan. En ymmärrä, koska yksikään yksinyrittäjä ei ole syyllistynyt pärstäkertoimen perusteella ketään irtisanomaan, koska sellaista mahdollisuutta ei heille ole annettu.

Tulee mieleen tarina isästä, joka antoi pojalleen selkään joka kerran kun poika lähti kouluun, ihan vain siltä varalta, jos poika sattuisikin tekemään jotain väärin koulupäivänään, kun ei ole isän vahdittavana.

Tätä tekee juuri nyt Riku Aalto ja kumppanit. Yrittääkö Riku Aalto nyt "ansaita" suurta palkankorotustaan jäsenten silmissä, jonka sitten yrittäjät joutuvat kärsimään taseissaan.

Rikulle sanon, että etpä sinä käy nukkumaan yhtään kylläisempänä kuin minä käyn suurista tuloistasi huolimatta. Minä olen päähänpotkittu varaton yrittäjä ja sinä mahtava ay-pamppu, eli kenen puolella demareiden nyt kuuluu olla, kun sanovat aina olevansa pienen ihmisen asialle?

Muistutan sinua Riku, että pelkkä korotus entisen jo ennestään  kovan ansiotasosi päälle oli sellaiset 60 000, 00 euroa vuodessa jos mediassa olleet luvut yhtään stemmaavat totuuden kanssa.

En ole sinua vastaan. Tienaa vaan hyvin ja syö hyvin, olethan esimerkillinen demareiden mannekiini.

 

 

 

 

 

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu