Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Jaettuna viidelläsadalla?

Ilmaston muutos puhuttaa. Suomi täyttää sata ja yksi vuotta, mutta ilmastonmuutos on sitäkin vanhempi. Kasvihuoneilmiötä tutkittiin jo paljon itsenäistä Suomea aikaisemmin.

Vuonna 1896 Arrhenius tutki ensimmäisenä kvantitatiivisesti kasvihuoneilmiötä, erityisesti hiilidioksidin ja vesihöyrynlämpösäteilyominaisuuksia, mutta jo Joseph Fourier oli havainnut ilmiön 1827. Arrhenius selitti kasvihuoneilmiön avulla teoriaansa, jonka mukaan jääkausien ja lämpimien kausien vaihtelu riippuu ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden vaihteluista.    (Wikipedia)

On siis eri asia tietää kuin uskoa asioiden totuudet. Eikä edes riitä, että tuntee asian molemmat puolet, sillä totuus voi löytyä laatikon ulkopuolelta.

Avohakkuita syytetään surutta hiilinielun turmelemisesta. Totuus on kuitenkin eri asia kuin väitös. Suomessa hakataan metsää yhteensä niin paljon, että yhtenä aukkona sen laajuus ulotuisi reilun kilometrin levyisenä nauhana Hangosta Nuorgamiin. On myös huomioitava että tuosta alasta suinkaan kaikki ei ole hakattu avohakkuuna. Mutta jos olisikin niin miten se eroaa siitä, että jaetaan tuo alue 500  kapeampaan nauhaan. Eli meillä olisikin kilometrin välein noin 2 metrin levyinen hakkuualue. Kaksi metriä leveä hakkuu ei ole avohakkuu, mutta sama määrä puita on meillä silti  yhä kaadettuna.

Hiilinielun katoamisen perussyy on kasvavan puun kaataminen ja sen käyttäminen niin, että puuainekseen sitoutunut hiili vapautuu. Eikä siinä ole mitään tekemistä avohakkuun kanssa, päinvastoin Atte Korholan mukaan Suomessa hakkuuaukio lumisena heijastaa paremmin lämpöä takaisin avaruuteen kuin kasvava metsä.

Poliittinen pelottelu on alkanut 31 vuotta sitten ja jatkuu aina kiihtyvällä tahdilla, aina kun jokin raportti jukistetaan tai suuri ilmastokonferenssi on tulossa tai juuri pidetty. Muuten elämme kuin Ellun kanat, vai pitäisikö globaalina aikana puhua Ellun kansoista?

Puutaheinää puhumalla ei pitkälle pötkitä, mutta muutakaan puhetta ei ole saatu ajoiksi. Kolmekymmentäyksi vuotta on jauhettu mitä tehdä, syytelty avohakkuuta vastustettu ydinvoimaa, syytetty maataloutta, paskottu omaan pesään, hypitty silmille ja punnerrettu politiikkaa turhaan.

Joka perkeleen vaalikauden aluksi vannotaan pysäyttävämme  tämän ilmastonmuutoksen ja tekevämme ainakin Suomesta ilmastonmuutoksen mallimaan, vaikka vaikutusarvomme on noin vajaa promille koko hiilipaskasta.

Vaikka jokainen suomalainen ammuttaisiin huomenna ja Suomineito jäisi asumattomaksi maailman tappiin saakka, ei sillä olisi merkitystä ilmastonmuutokseen kuin tuo vajaan promillen osa.

Tärkeämpää ja hyödyllismpää olisi lopettaa koko vouhotus ja jättäytyä pois jostain Brasilian kokouksesta tai Pariisista johon pieni "promille" Suomi lähettää satoja asiantuntjoita lentäen paikalle ja lentäen takaisin. Paljon porua ja hillitön hiilijalanjälki siitä vain seuraa.

Jos toimisimme kuin mallimaan kuuluisi tehdä, me tekisimme tarpeelliset toimet ilman lentämistä ja vouhottamista. Kyllä meidän oma asiantuntemus ja tietoliikenneyhteydet meille riittävät, ei meidän ole pakko "näkyä" siellä ilmastokokouksen iltakokkareilla maailmaa parantamassa. 

Jos esimerkiksi vihreiden Satu Hassi ja allekirjoittanut laittaa Finnairin plussakortit vierekkäin paljastuu heti kummalla on likaisempi hiilijalanjälki. Siitä huolimatta hän luulee olevansa oikea luontoihminen ja kelpaavansa neuvomaan minua, miten minä hakkaan vaimoani avokämmenellä vai jatkuvan hakkuun menetelmällä, koska omaa metsää ei ole;)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Ari, taas kerran nostan sulle hattua siitä, että vähä vähältä kyseenalaistat kanonisoituja "virallisia" totuuksia.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Huonon huumorin lopettelevana tai entisenä ystävänä tuo viimeinen kappaleesi nauratti, mutta onkohan loppukevennys viemässä painoa itse asialta?
Tuo vuosiaukko ei nyt niin kauhealta tunnu, kun onhan Suomessa paksuutta enempi kuin 100 km. Näin se aukko ehtii taas kasvaa täyteen mittaansa, ennen kuin seuraava hakkuu osuu kohdalle.

Vaan sillä on minusta merkitystä, mitä siitä puusta tehdään. Jos tehdään paanuseinää, niin sehän pitää sen hiilen poissa kierrosta hyvässä lykyssä satoja vuosia. Jos taas tehdään pakkausmateriaalia, se on takaisin taivaalla muutamassa vuodessa. Biopolttoaineena kierto varmaan alle vuoden.

Luonnon oma "aukkohakkuu" on muuten metsäpalo. Siinä vapautuu aarnimetsä minuuteissa ilmakehään ja musta aukko jää jäljelle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Toisaalta jos ajattelee missä valtaosa Suomen vihreistä nykyisin asuu on se avohakkuuaukio nimeltä Helsinki.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Eikä sillä avohakkuualueella edes lumi pysy puhtaana kuin muutaman tunnin...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Helsinki on hyvä paikka vihreiden elää ja menestyä. Eläköön Keskuspuisto!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Vaan sillä on minusta merkitystä, mitä siitä puusta tehdään. Jos tehdään paanuseinää, niin sehän pitää sen hiilen poissa kierrosta hyvässä lykyssä satoja vuosia. Jos taas tehdään pakkausmateriaalia, se on takaisin taivaalla muutamassa vuodessa. Biopolttoaineena kierto varmaan alle vuoden.

Hyvä tiivis paketti, tästä mie tykkään Risto. Merkityksiä tulisi etsiä ja sitten tehdä niitä tekoja asian puolesta, eikä fakkiutua johonkin avohakkuuseen tai lillukanvarsiin yleensäkään. Asiassa tulee olla tappamisen meinikin sanottiin armeijassakin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Eikös se Hassin tytär tuossa karusellissä kehu kuinka hiilen päästöjä vähennetään. Ei huolta huomisesta. Perintöä odotellessa vai joko on peritty?

Toistaiseksi pelottelut ovat osoittautuneet valheiksi. Pitääkö nyt ottaa tosissaan?

Vihreillä etujoukoilla pitää olla etuoikeuksia, kun ovat oikean asian puolesta liikkeellä?

Itse ajattelin lentää huomenna Hampuriin katasastamaan sikäläisen ympäristön tilaa. Teen raportin havainnoistani. Joten kai tämä nyt on ok. Muuten lisään salaatin syöntiä ja vähennän lihan syöntiä. Harkitsen seuraavaksi autoksi hybridiä, jos rahat riittää. Nyt jo sokaistuu sädekehän kiillosta. 16v koira varmaan kuolee parin vuoden sisällä, joten maailma pelastuu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tässä blogissa oli hyvin kiteytetty sanoma!

Avohakkuu kuulostaa siltä kuin puita hakattaisiin enemmän. Mutta niinhän ei ole, koska avohakkuuseen asti pääsemiseksi pitää puiden antaa kasvaa myös kauemmin ilman harsintoja. Muista syistä johtuen voi toki vastustaa avohakkuita, mutta jossain vaiheessa se ainakin istutetun metsän kohdalla tulee aika välttämättömäksi.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Tuossa vuosi sitten oli Yle uutinen jossa Helsingin yliopiston ymäristöekonomian professori Markku Ollikainen ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofssori Jussi Uusivuori ehdottivat uudenlaisen hiilikorvauksen käyttöönottoa metsänomistajille.
Sellainen voisi olla päätehakkuussa luovutaan puun myyjän 34 % päämaverosta.
Päätehakkuutukeista voi valmistaa vaikka hirsitaloja jotka varastoivat hiilensä seuraavat 100 vuotta. Muutoin Kiihtelysvaaran kirkko joka tuhopoltettiin hiljan oli hirsikirkko varastoi hiiltä 250 vuotta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Harmittaa kyllä, että oppineet aikuiset miehet näpertelevät jonninjoutavuuksilla siinä yhteydessä, kun puhutaan globaalista ilmastonmuutoksesta. Voisi se Ollikainen laskea kuinka monta hirsitaloa pitäisi rakentaa suomalaisen metsänomistajan päätehakkuilla, että maailma pelastuisi. Tosin ainakin koivutukit päätehakkuissa menevät muutoinkin yleisimmin vaneriin t.m.s.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Oppinet ovat oppineet luovimaan ajan hengessä, kun heidän tulisi näyttää tietä eikä passailla yleistä mielipidettä.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Eipä tälle asialle tulla tekemään yhtikäs mitään ennen kuin on liian myöhäistä, jos silloinkaan.

Vakio aihe joka putkahtaa pinnalle silloin tällöin näiden raporttien kanssa, ei sillä että kiistäisin ongelman olemassa olon, onhan maapallo ollut tilassa jossa se ei ole suosinut elämää osittain tai lainkaan ja mahdollisesti tuo tilanne on edessäpäin.
Johtuuko se ihmisestä vai jostain muusta luonnollisesta tapahtumasta, sitä ei tiedä kukaan.

Onko edes mahdollista saada globaali sitoutuminen tähän, aina löytyy poliitikkoja jotka on valmiita tekemään mitä vain suosion eteen ja jos sitä saa kertomalla että saadaan töitä ja rahaa kansalle kunhan irtaudutaan ilmastosopimuksista, vaikka vaihtoehto olisi että pitää jatkossa hengittää kaasunaamari päässä, niin tälläine pääsee valtaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset