Jaettuna viidelläsadalla?

Ilmaston muutos puhuttaa. Suomi täyttää sata ja yksi vuotta, mutta ilmastonmuutos on sitäkin vanhempi. Kasvihuoneilmiötä tutkittiin jo paljon itsenäistä Suomea aikaisemmin.

Vuonna 1896 Arrhenius tutki ensimmäisenä kvantitatiivisesti kasvihuoneilmiötä, erityisesti hiilidioksidin ja vesihöyrynlämpösäteilyominaisuuksia, mutta jo Joseph Fourier oli havainnut ilmiön 1827. Arrhenius selitti kasvihuoneilmiön avulla teoriaansa, jonka mukaan jääkausien ja lämpimien kausien vaihtelu riippuu ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden vaihteluista.    (Wikipedia)

On siis eri asia tietää kuin uskoa asioiden totuudet. Eikä edes riitä, että tuntee asian molemmat puolet, sillä totuus voi löytyä laatikon ulkopuolelta.

Avohakkuita syytetään surutta hiilinielun turmelemisesta. Totuus on kuitenkin eri asia kuin väitös. Suomessa hakataan metsää yhteensä niin paljon, että yhtenä aukkona sen laajuus ulotuisi reilun kilometrin levyisenä nauhana Hangosta Nuorgamiin. On myös huomioitava että tuosta alasta suinkaan kaikki ei ole hakattu avohakkuuna. Mutta jos olisikin niin miten se eroaa siitä, että jaetaan tuo alue 500  kapeampaan nauhaan. Eli meillä olisikin kilometrin välein noin 2 metrin levyinen hakkuualue. Kaksi metriä leveä hakkuu ei ole avohakkuu, mutta sama määrä puita on meillä silti  yhä kaadettuna.

Hiilinielun katoamisen perussyy on kasvavan puun kaataminen ja sen käyttäminen niin, että puuainekseen sitoutunut hiili vapautuu. Eikä siinä ole mitään tekemistä avohakkuun kanssa, päinvastoin Atte Korholan mukaan Suomessa hakkuuaukio lumisena heijastaa paremmin lämpöä takaisin avaruuteen kuin kasvava metsä.

Poliittinen pelottelu on alkanut 31 vuotta sitten ja jatkuu aina kiihtyvällä tahdilla, aina kun jokin raportti jukistetaan tai suuri ilmastokonferenssi on tulossa tai juuri pidetty. Muuten elämme kuin Ellun kanat, vai pitäisikö globaalina aikana puhua Ellun kansoista?

Puutaheinää puhumalla ei pitkälle pötkitä, mutta muutakaan puhetta ei ole saatu ajoiksi. Kolmekymmentäyksi vuotta on jauhettu mitä tehdä, syytelty avohakkuuta vastustettu ydinvoimaa, syytetty maataloutta, paskottu omaan pesään, hypitty silmille ja punnerrettu politiikkaa turhaan.

Joka perkeleen vaalikauden aluksi vannotaan pysäyttävämme  tämän ilmastonmuutoksen ja tekevämme ainakin Suomesta ilmastonmuutoksen mallimaan, vaikka vaikutusarvomme on noin vajaa promille koko hiilipaskasta.

Vaikka jokainen suomalainen ammuttaisiin huomenna ja Suomineito jäisi asumattomaksi maailman tappiin saakka, ei sillä olisi merkitystä ilmastonmuutokseen kuin tuo vajaan promillen osa.

Tärkeämpää ja hyödyllismpää olisi lopettaa koko vouhotus ja jättäytyä pois jostain Brasilian kokouksesta tai Pariisista johon pieni "promille" Suomi lähettää satoja asiantuntjoita lentäen paikalle ja lentäen takaisin. Paljon porua ja hillitön hiilijalanjälki siitä vain seuraa.

Jos toimisimme kuin mallimaan kuuluisi tehdä, me tekisimme tarpeelliset toimet ilman lentämistä ja vouhottamista. Kyllä meidän oma asiantuntemus ja tietoliikenneyhteydet meille riittävät, ei meidän ole pakko "näkyä" siellä ilmastokokouksen iltakokkareilla maailmaa parantamassa. 

Jos esimerkiksi vihreiden Satu Hassi ja allekirjoittanut laittaa Finnairin plussakortit vierekkäin paljastuu heti kummalla on likaisempi hiilijalanjälki. Siitä huolimatta hän luulee olevansa oikea luontoihminen ja kelpaavansa neuvomaan minua, miten minä hakkaan vaimoani avokämmenellä vai jatkuvan hakkuun menetelmällä, koska omaa metsää ei ole;)

 

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu