Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Kaikkien pelottelujen äiti

Voi tuota pelottelun määrää!

Pelottelua ja vääristelyä liikkuu nyt ilmassa niin paljon että ilmasto lämpenee väkisinkin. Iltalehtikin eilen otti asiaan kantaa. Ensin normaalit uhkakuvamaalaukset ja sitten lopuksi uhkailu pakolaisilla. Logiikka ei oikein tuossa pelottelussa toimi.

Pahimmillaan ilmasto alkaa muistuttaa Italian Milanoa, kirjoittaa Iltalehti. No voi herran pieksut, Suomesta tulee Pohjoismaiden Milano eli eurooppalainen muodin Mekka.

En todellakaan pistäisi pahakseni jos Suomesta tulisi Milano ilmastollisesti. Ja sitten ne pakolaiset, mihin perustuu väite, että Suomeen tulisi juuri tuo mainittu puoli miljoonaa pakolaista sen takia, että Suomi olisi kuin nykyinen Italia? Ja mitä sen olisi väliä, jos italialaiset tulisivat joukoittain Suomeen?

Suomessa on pulaa ihmisistä, vai mistä kumpuaa tuo synnytystalkooteema?

Ilmastomuutos toisi Suomeen lisää lämpöä ja lisää mahdollisuuksia, kaiken lisäksi puoli miljoonaa italialaista tulisi tänne Ferrareineen. Miksi siitä puhutaan uhkana, minusta tuo kuullostaa mahdollisuudelta.

Ja voi miten ihanaa tuo vääristely onkaan ja kuinka nopeaa se voi olla. Ei edes malteta odottaa, että ministeri sulkee suunsa, kun jo uutisissa vääristellään hänen puheitaan.

Aamuteeveessä Mika Lintilää haastateltiin ja häneltä kysttiin provosoivasti turpeesta, että millä aikataululla turpeesta luovutaan. Kun Lintilä vastasi väistäen ytimen, että jossain vaiheessa tullaan fossilisita luopumaan, niin uutisissa uutisoitiin Lintilän luvanneen lopettaa turpeen käytön ilmastomuutoksen takia. Eihän turve ole fossiilinen polttoaine, eikä Lintilä luvannut lopettaa turpeenkäyttöä, vaan arveli, että jossain vaiheessa tullaan fossiilista luopumaan.

Miksi uutistoimittaja selkeästi teki omia johtopäöätöksiä Mika Lintilän puheesta, kun vielä ikään kuin todistaakseen väittämänsä vielä esitti pätkän Lintilän lausumasta jossa asia kaikille viimeistään selvisi.

Vai osaako kukaan enää kuunnella mitä oikeasti poliitikot sanovat?

Suomessa turvesuoita on noin 10 miljoonaa hehtaaria, ja ne tuottavat vuodessa noin kaksinkertaisesti uutta turvetta siihen nähden mitä nyt käytetään energiantuotantoon. Eli miten fossiilinen joka on ei uusiutuvaa, voi uusiutua ja olla siitä huolimatta fossiilinen?

Kyllä luontoihmiset kertovat auliisti kuinka sammalet metsissä ja soillamme kasvavat monipuolisesti, ja sitten menevät EU:ssa lobbaamaan ne fossiilisiksi, koska se sopii heidän politiikkaansa olla kaikkea  suomalaista energiaa vastaan.

Turvetta yritettiin kovasti kieltää ja sitten vaihtoehdoksi esiteettiin puuta, no kun Äänekoskelle alettiin rakentaa bio-laitosta joka käyttää puuta tuli puusta nopeasti uhka. Alettiin voimakkaasti puhua hakkuita vastaan. Missä on tässä vastustuksessa se tiedonjyvä joka tätä vastustusta pitää yllä?

Sekö tässä mättää, että Suomesta voisi tulla ilmastollisesti Milanon kaltainen ja turve turvaisi suomalaisen energiatarpeen? Puusta saataisiin rahaa ja kaikilla olisi hyvä olla. Miksi tätä ei suomalaisille sallittaisi? 

No ehkä siksi, että vihreillä menisi politiikassa tosi huonosti jos pelottelu maailmanlopulla kiellettäisiin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (92 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ennen seitsemän uutislähetystä oli TV:ssä tänään haastateltavana muuan asiantunija, joka korosti ilmastonmuutoksen näkyvän jo nyt selkeästi suomalaisten arjessa. Esimerkiksi hän sanoi viime kesän, joka oli lämmin ja kuiva ja toisaalta sitä edellisen kesän, joka oli viileä ja kostea. Eipä tuohon liene kenelläkään vastaansanomista. Muutos on ollut siis todella raju!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Oma suosikkini ilmastonmuutoksen aiheuttamista sään ääri-ilmiöistä on tuulten heikkeneminen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyväntuulisuus on ainakin kadonnut, kun ihmiset on ravoille peloteltu.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #10

#10:
Toisaalta, sarkastisuus on lisääntynyt, kun ihmiset kommentoivat näitä pelottelujuttuja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ihmisten reaktiot abstrakteihin uhkakuviin noudattavat mielenkiintoisella tavalla tietynlaista lainalaisuutta.

Kun asuin Kiinassa, niin siellä syntyi valtava paniikki SARS-epidemian vuoksi. Hallitus päätti yhtäkkiä kaikenlaisista rajoituksista. Ne koskivat kokousten pitämistä, liikkumista paikkakunnalta toiselle, karanteeneja tietyiltä paikoilta saapuville ihmisille, ravintoloiden sulkemisia j.n.e. Tyttäreni eivät voineet mennä kouluun aamulla ilman, että heillä oli mukanaan joka aamu vanhempien allekirjoittama todistus kyseisen aamun kuumemittauslukemasta. Kerrottiin, että tilanne oli aiheuttanut joilleikin ihmisille psykooseja.

Itse asiassa SARS oli Kiinan mannermaalla hyvin harvinainen keuhkoinfektio, joka ei ollut edes vaarallisempi kuin mikään muukaan keuhkokuume. Samaan aikaan kuoli normaaliin kausi-influenssaan satoja kertoja enemmän ihmisiä. Mutta kaikkeen poikkeamaan normaalista ja kaikkeen reklamaatioon oli perusteena aina SARS-rajoitukset. Jos kaupassa ei ollut jotain tuotetta, niin myyjä sanoi, että se johtuu SARS-epidemiasta.

Ääriesimerkki oli, että kun asuinyhteisömme ylläpitämästä TV-satelliitista ei enää löytynyt "discovery" -kanavaa yhtenä päivänä, niin asiasta tiedustellessamme ensimmäinen vastaus oli, että se johtuu ilmeisesti SARS:sta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #18

Suomessa SARS on T U R V E ! Ja nyt Äänekosken bio-laitoksen jälkeen myös avohakkuut.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #42

Pyöräily kumoaakin ilmaston ääriolosuhteet kuten tuulettoman sään: Vaikka tyynellä fillaroisi niin vastaan tuulee.

Kävin juuri koiraa ulkoiluttamassa enkä olisi myöskään tiennyt että ilmasto on lämmennyt ellen olisi siitä lehdistä lukenut. Onneksi luin koska muuten olisi voinut tulla vilu T-paidassa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kahden tai jopa neljän vuoden tilastoilla ei todellakaan ole merkitystä. Suomen tulee varautua muutokseen, koska Suomi ei voi oikeasti vaikuttaa tilaneeseen kuin korkeintaan esimerkillään.

Minä olen istuttanut tänä kesänä lähes viisisataa puuta, joten sitten kun ilmasto muuttuu syön täällä kotonani päärynöitä omista puista niiden pakolaisten kanssa yhdessä.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Me ihmiset luulemme itsestämme aina liikoja. Bakteerit pitävät meidät hengissä ja me luulemme hallitsevamme niitä. Me luulemme voivamme hallita luontoa, mutta kyllä luonto itseään hallitsee. Heti kun luonto ja luonnolliset "ystävämme" toteavat, että noita ihmisiä ei tarvita, niin sukupuutto on edessä. Pannaanko silloin parhaat poliitikkomme diskuteeraamaan muista vaihtoehdoista? Varmaan me keksimme jonkin keinon estää auringonkin kehittymisen punaiseksi jättiläiseksi kun sen aika on.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Suolistobakteerit ovat ihmisen toiset aivot jotkut väittävät, ja joskus se myös tuntuu siltä, että meidän ajatukset ovat todella sieltä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Samainen iltalehti pelotteli suurilla kauhukuvilla ilmastonmuutoksesta vuonna 2007, että enää 10 vuotta aikaa korjata asiat kuntoon. Ei tapahtunut mitään. Yksikään lehti ei nostanut ihmettelyn aihetta aikoinaan maalaamiensa kauhukuvien uutisointejaansa.

Muistan kyllä, että media jossain vaiheessa aiheutti valtavan uutisoinnin metsäkuolemista ja happosateista.

Tässä linkki: http://professorinajatuksia.blogspot.com/2010/02/k...

Katastrofismilla ei tarkoiteta Jyrki Kataista (Käteistrofi)

Klikkihakua ja rahan tienaamista haluttiin tehdä ja kaikki järkevä sai jäädä sivuun.

Aikoinaan Englannissa ennen moottoriajoneuvojen tuloa, maalailtiin tutkijoiden toimesta kauhukuvaa siitä, että Englanti hukkuisi hevosten puolen metrin sontamereen ja sama tapahtuisi Euroopassa ja hukka perii meidät. Ei tapahtunut mitään.

Median objektiivisuus on kyllä kadoksissa ja ei osata nostaa pinnalle muita kritiikkejä. Ihan kuin media palvoisi IPCC:tä kuin raamattua.

Odotan sitä päivää, jolloin todetaan, että keisarilla (IPCC) ei ole vaatteita ja ihmiset havahtuisivat panostamaan ja jatkamaan olemassa oleviin energiateknologioihin, joita kannattaa kehittää edelleen.

Ei kannata kaikkia panoksia asettaa pelkästään tuuleen tyynellä ilmalla sekä aurinkoon pimeydessä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ennustihan Paavo Väyrynenkin, että Neuvostoliitto ei voi, eikä myös koskaan romahda.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Puhumattakaan siitä, että maan siirtyessä kohti jääkautta ja reipas viileminen Rooman rauhan jälkeen sai barbaarit mönkimään aroilta Rooman alueille ja osaltaan vaikutti merkittävästi Länsi-rooman romahtamiseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Maailmanlopun ennustajia on ollut aina, mutta nyt tällä tehdään globaalia bisnestä. Pelkäävätkö että anekauppa, päästökauppa loppuu jos ei välillä vähän pelotella.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kyllä kauhistella voi, mutta kun kauhistelusta tulee poliittinen nyrkki tai iltalehtien bisnes, niin ollaan jo kaukana todellisuudesta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#6:
Se iltalehtibisnes ei itsessään ole vaarallista. Jollakin niiden toimittajien on senttinsä sentattava ja palstansa täytettävä.

Vaarallista sen sijaan on vouhottaminen ja se, että sen alle haudataan suhteellisuudentaju ja järkevä asioidenkäsittely. Sen seurauksena sitten syntyy jako kahteen. Toisella puolella ovat ne panikoijat jotka panevat tehtaat kiinni, lopettavat maanviljelyksen ja istuvat odottamaan viluun ja nälkään kuolemista. Toidella puolella taas ovat ne, jotka eivät välitä hittojakaan niin mistään, eivät edes silloin, kun se oisi perustelua ja järkevää.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Lisäksi valtiot saavat "perustellun aseen" verojen pakkokorotuksiin. Ilmastoverosta tulee uusi autojen verotus, josta vain pieni osa päätyy itse tarkoitukseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Osittain siitä on kysymys, mutta ehkä vielä enemmän siitä, että ilmastonmuutoshypetys on tuonut mukanaan valtavan määrän työllistettyjä tutkijoita, asiantunijoita, lobbareita, virkamiehiä, poliitikoille matkoja, seminaarehja j.n.e. Heidän koko elämänsä leipä on riippuvainen siitä, että homma pysyy tapetilla ja että maailma siihen uskoo.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tästä juuri on kysymys, kaikki haluavat ratsastaa tuolla pelottelulla, koska se näyttää tuovan julkisuutta ja kannatusta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ajatus siitä että ihminen voisi estää ilmastoa muuttumasta ja säätää maapallon lämpötilan asteen kymmennyksen tarkkuudella on jotain, jota tulevat sukupolvet tulevat ihmettelemään meidän ajassamme. Ihan samoin kuin me nyt ihmettelemme joitain keskiaikaisia uskomuksia. Siis että tulevista vuosikymmenistä eteenpäin maapallon ilmaston pitäisi aina olla keskimäärin sama tulevan historian tappiin saakka. Tuntuu ihan siltä että taikausko on taas korvannut tieteellisen ajattelun.

On hyvä siirtyä vähemmän saastuttaviin energiamuotoihin, sen ymmärtää jokainen joka on käynyt kehittyvien maiden suurissa kaupungeissa joissa ilma on aika-ajoin hengityskelvotonta. Perustelut vain mättäävät.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #17

Perustelut mättävät, kun totuutta suoranaisesti vääristellään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #17

"Ajatus siitä että ihminen voisi estää ilmastoa muuttumasta ja säätää maapallon lämpötilan asteen kymmennyksen tarkkuudella on jotain, jota tulevat sukupolvet tulevat ihmettelemään meidän ajassamme."

Nähdäkseni asteen huojunnalta ei voi välttyä kun se on niin lyhytaikaista.

Sen sijaan ilmaston säätäminen niin, että pysyy ihmiselle optimaalisella alueella ilman jääkautta, lman liian nopeaa lämpenemistä mikä romahduttaa ekosysteemit, tai ilman että etelämantereen jäätikkö sulaa, on mahdollista.

Ongelma vaan se että meillä on se lämmitys täysillä ja säädin jumissa pohjassa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kysyin parilta tutulta millaisen ilmastopaniikin icccp:n uusin katastrofiraportti aiheutti paikallisissa lehdissä. Kanadassa ei minkäälaista, jenkeissä oli ollut kuulemma joku pieni juttu aiheesta. En ole tutustunut eurooppalaisiin lehtiin vielä mutta luulen että tätä paniikkia ei lietsota missään muualla samalla volyymillä.

p.s. turve on ruottissa edelleen uusiutuvaa!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Matti, eli se mikä Ruotsissa uusiutuu ei uusiudu Suomessa. Olisko siinä meidän vihreillä poliitikoilla mitään tekemistä???

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Merkillisintä on se, että CO2 lisääntymisestä ja ilmaston lämpenemisestä eniten huolissaan olevat HALUAVAT ohittaa sen tosiasian, että ydinvoima on edelleen tehokkain vähän hiilidioksidia tuottava tuotantomuoto. Tuulivoima on suhteellisesti yhtä vähäinen mutta sen tuotantokapasiteetti on mitätön ydinvoimaan verrattuna. Lisäksi ydinvoimasta on mahdollista saada myös lämpö talteen kun taas tuulivoimasta ei saa lämpöä muuten kuin ajamalla tuotettu sähkö vastukseen.

Siinä suhteessa keskustakin on pihalla kuin lumiukko. Vaikka periaatteessa ei ollakaan ydinvoimaa vastaan, ollaan kuitenkin niin bioenergian lumoissa, että ei viitsitä edes miettiä ydinvoimaa ihan tosissaan. No, minunhan sitä pitäisi sitten tehdä ihan tosissaan, kun sitä mieltä olen. Turha kai minun muita on syyttää...

Tietenkin ymmärrän osaksi ydinvoiman pelkoa, koska näkymätöntä on helppo pelätä. Varsinkin, kun siitä ymmärtämättömät antavat tasaisin väliajoin pelkoa lietsovia väitteitä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin pitkään kun näkymätön pysyykin näkymättömänä on kaikki hyvin. Pelottelu perustuukin valtavaan mediahyökkäykseen jossa maalataan näkymättömiä piruja näkyviksi, jotka sitten kuitenkaan ei koskaan toteudu sanotulla tavalla. Onneksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tässäpä taas jotain, jota on kerrottu vähemmän kuin Fukushimalla pelottelua:

https://www.forbes.com/sites/jamesconca/2014/05/04...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Keskusta ajaa oman todellisen tai kuvitellun äänestäjäkunnan asiaa: Tuulivoimasta hyötyvät eniten, pääomasijoittajien lisäksi, maanomistajat joille luvattiin jopa 30 000 euron maanvuokria per mylly per vuosi ja siitä 25-30 vuotta eteenpääin. Hinta ylittää monikymmenkertaisesti sen myllyn alle jäävän maan hinnan.
Bioenergiasta taas hyötyvät metsänomistajat.

Ydinvoimalle ei ole osoitettavissa vastaavaa suoraa hyötyä suurelle joukolle kepun äänestäjiä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Itse tiedostan että menemme täyttä vauhtia kohti joukkotuhoa.

Ydinvoimaa tarvitaan hätäratkaisuna.

Pekka Iiskonmaki

Suomessa kansalaisia pelotellaan ja on peloteltu aina. Se on maan tapa.

Ulkomailla suomalaisen tuntee, kun se kyräilee ja kulkee pitkin aitavieriä ja seinustoja arkana ja pelokkaana.

Milloin Harmataketonin sodalla, venäläisillä, katovuosilla, ilmastonmuutoksella, väärästä politiikasta, saunan lämmittämisestä, saäkölämmityksestä, autolla ajelusta, tupakasta, alkoholista, liiallisesta sokerista ja rasvasta, homoista tulee sokeita, helvetin tulenkatkusta, liian väljästä asumisesta kaksioissa, kerskakulutuksesta jne..

Onneksi kaikkiin on yksi ratkaisu. Haittaverot ja niiden korotukset.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

IPCC omistaa näköjään maapallon ilmaston ja saanut sitä kautta jopa hallituksia ”liekanuoraan.” Täällä hyväuskoisten ”Hölmölandiassa” jälki näyttää olevan sen mukaista. IPCC:n raportissa on 1189 sivua (All Chapters), mutta Auringon vaikutuksesta maapallomme ilmastoon ei mainita sanaakaan muutoin kuin sivulla 45 (Chapter 1), jossa se esiintyy lauseessa ”This could be because of spontaneous climate variability or the response of the climate to natural perturbations, such as volcanic eruptions and variations in the sun’s activity.”

Aurinko, elämän ja valon tuoja on ”potkaistu täysi sivuraiteelle” raportissa Uskomatonta puuhastelua. Ristiriita on melkoinen jo pelkästään Ilmatieteen laitoksemme osalta, joka julkaisee sivullaan mm. avaruussään.

http://ipcc.ch/report/sr15/

https://ilmatieteenlaitos.fi/revontulet-ja-avaruussaa

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juu aurinko on unohdettu energian lähteenä, koska se on fossiilinen lähde sehän ei uudistu. Vai onko siellä takana uusi aurinko, kun vanha palaa loppuun?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Aurinko on fuusiolähde. Ja hyvin pitkäikäinen.

Mutta kyllä se 500 miljoonan vuoden kuluttua viimeistään täältä elämän korventaa pois, että se pitää myös huomioida.

Huomioida lähinnä sillä tavalla, että ihmislaji ja muutama muu pitäisi varmuuskopioida muualle.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #60

Muistelen, että lajin elinaika on keskimäärin noin 4 miljoonaa vuotta. Auringon ongelmia ja monia muitakaan ongelmia ei liene ihmisen tarpeen pohtia?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #60

Miksi ihminen pitäisi varmuuskopioida? Siksikö, että kaiken syöjä pitäisi levittää kaikkiin maailmoihin pelkäämään ilmastonmuutosta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juuri nyt asiantuntija töllössä selittää jotain mistä ei itsekään mitään näytä ymmärtävän. Joka toinen san on vihreä, joka voidaan nykyisin liittää joka asian yhteyteen, vihreä sähkä, vihreä aurinko, vihreä töpseli, vihreä peruna jne...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Taitaa olla vielä vihreä asiantuntija .. kyllä se siitä ajan kanssa ...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tottakai. Tässähän on kysymys julkisilla varoilla käytävästä vihreiden vaalikampanjasta. Ei kai tämän hoksaaminen niin vaikeaa ole.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Uskovathan Asterix ja Obelixin gallialaiset, että taivas putoaa päällemme. Onkohan tämä ilmastonmuutoksella pelottelu mennyt jo samaan kategoriaan?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Se on mennyt pidemmälle, tuntuu, että joillekin on jo pudonnut jos ei taivas niin ainakin pipo silmille.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Aivan yhtä hyvin nyt voitaisiin pelotella että taivas eli asteorodi tippuu niskaan ja olisihan tämä mahdollista, yksi asteorodi lähes tuhosi maapallon 65 miljoonaa vuotta sitten. Taivaan tippumisella olisi vain vaikeampi rahastaa.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"yksi asteorodi lähes tuhosi maapallon 65 miljoonaa vuotta sitten."

Niin tuhosi mutta vain melkein, ja asialla on toinenkin puolensa. Jos se asteroidi ei olisikaan osunut maahan vaan vipeltänyt ohi, niin me emme olisi täällä ihmettelemässä ilmastonmuutosta. Nisäkkäiden sijasta täällä ehkä edelleen tallustelisivat tyrannosaurus rexin jälkeläiset.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Ei huolta, pelot häipyvät ihan pian, kunhan ministeri Berner ehtii kertoa hallituksen ratkaisun asiaan.

Ilmeisesti vielä tänään ministeri kertoo, kuinka paljon lisää polttoaineveroa ja autoveroa maksamalla voit ostaa ilmastoaneen, jolla pelko poistuu. Mahdollinen pelko jää vain niille, joilla ei ole kylliksi rahaa aneisiin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Yhden Phuketin lennon päästöillä perhe autoilee yli 10 vuotta

Otsikko poimittu Maaseudun tulevaisuudesta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Eikös turve ole tossa naapurissa ihan BIO ainetta ja saa uusiutuvien tukea myös. Tämän on EU siunannut ruottalaisille.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eipä Suomessa onnistuisi tuo! Hyi Hyi ruottalaiset, en ymmärrä miksi te aina pärjäätte meitä paremmin;)))

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kun eilen sohasin kepillä kiehuvaa punaviherpesää epäillen, että hiilidioksidin pitoisuuden ja väestönkasvulla on ilmiselvä korrelaatio, minut leimattiin välittömästi " ekofasistiksi " ja bännättiin ketjusta ulos.

Taitaa olla nyt niin, että Pariisin sopimuksella ja IPCC:n pelotteluilla ei ole enää mitään merkitystä mitään merkitystä Siperian ja Alaskan soiden jo pihistessä kiihtyvällä vauhdilla, sekä metaania, että hiiltä ilmakehään. Siihen verraten ihmisten tekemiset ja energiansäästöpyrkimykset ovat olematonta puuhastelua.

Parempi vain alkaa sopeutumaan mitä mahdollinen ilmaston lämpeneminen sitten tuokaan tullessaan ilman pelottelua.

Noita Länsi-Siperian soita ja ikiroudan sulamista kannattaa muutenkäydä googlaamassa mittaluokkien selventämiseksi. Myös sanat turve ja suot wikipediassa selventävät asiaa.

PS. Kiinalaiset eivät pelkää Pariisin sopimuksen ulkopuolella ja kotimaisen energiantuotanto ja talouskasvu ovat vahvasti kivihiilestä riippuvaisia, sanoivatpa asiasta Greenpeace ja Vihreä Lanka mitä hyvänsä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kyllä Kiina pistää paukkuja myös ydinvoimaan.
Tänä vuonna on tuotantokäyttöön otettu 3 reaktoria, yhteensä hieman yli 3 GW. Lisäksi verkkoon on kytketty 2 reaktoria, joiden yhteisteho on yli 2,5 GW. Toinen niistä on Arevan EPR-tyyppinen OL3:n sisarlaitos, Taishan 1, jonka sähköteho on siis 1660 MW.

Kaksi rakenteilla olevaa laitosta on vielä lisäksi suunniteltu kytkettäväksi verkkoon tänä vuonna. Yhteensä melkein 1,5 GW. Ensi vuonna on tarkoitus kytkeä lähes 4 GW, mukana Taishan 2, joka on vielä hieman suurempi EPR, 1750 MW. Kaikkiaan rakenteilla on 15 laitosta, noin 15 GW, ja suunnitteilla 43 laitosta, yhteensä 50 GW. Pidemmän jakson ohjelmassa on 92 laitosta, joiden yhteisteho on yli 100 GW.

Lisäksi he tekevät tutkimusta uusien reaktorityyppien osalta. Ensimmäinen modulaarinen, kaasujäähdytetty, korkean lämpötilan HTR-PM on tarkoitus ottaa tuotantoon vielä tänä vuonna. Siitä on jo myös esisopimukset Indonesiaan ja Saudi-Arabiaan.

Joten kyllä Kiina toisaalta hakee myös kivihiiltä korvaavia ratkaisuja...

http://www.world-nuclear.org/information-library/c...

http://www.world-nuclear-news.org/Articles/HTR-PM-...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Toki paukkuja kasataan myös ydinvoimaan, mutta näiden käyttöönotto ei ole niin nopeaa verraten kivihiileen, mitä maan hallitsematon kasvu vaatisi.

Kivihiilipannuja on helppo, nopea ja efullinen rakentaa.

Ps. Kiinassa on poltettu srmenttiä kivihiilellä pelkästään 2000- luvulla enemmän, kuin Euroopassa koko sen historian aikana.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #81

Rakentaminen massoille vaatii veronsa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #81

Edelleenkin pätee silti, että he eivät myöskään pelkää ydinvoimaa. Ja tekevät tosissaan töitä sen hyödyntämiseksi, koska tietävät, että haluamaansa talouskasvua (ja ilmanlaatua) ei ylläpidetä tuulimyllyillä ja aurinkopaneleilla. Molempia kannattaa kyllä tehdä myytäväksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Hyvä, että on puheenvuoro, mää kun kerkesin jo pelästyä.

Nyt kun tuo ilmastonmuutoksesta pelotellut turhien ihmisten kerhon tiedotukset on täällä osoitettu täysin vääräksi, voi taas hengittää.

Elikkä mä voin ostaa diesel-auton, pitää vanhat saavuttavat öljykattilat ja huoletta lennellä Phuketiin.

Mä taidan tänään ostaa lenkkimakkara ja huomenna laittaa kunnon läskisoosia.

Kiitos, näin tietämättömälle on hyvä uutinen, että vielä on järkeä maailmassa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Voit huoletta ostaa dieselauton, pitää öljykattilasi ja lentää lomille sekä syödä makkaraa ja läskisoosia. Ilmastoon sillä ei ole vaikutusta. Tosin osa makkarasta ja läskistä voi korvata vaikka kotimaisilla kasviksilla oman terveyden vuoksi. Perunaa ja vaikkapa kaalia viereen.

Phuketissa kannattaa varmistaa että suojaus on kunnossa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kielletään ihan kaikki saastuttava ja palataan kauas menneisyyteen.

Kirjekyyhky saapuu avonaisesta ikkunasta ja tehtaan omistaja käärii auki linnun tepsuttimesta poimitun viestin.

"Hei pomo. Ei kyllä teidän aikataulujaksotukset toimi, tulen reilusti myöhässä. T. Tauska"

Omistaja lähettää uuden viestin ja höyhenpallo lehahtaa matkaan.

Hidasta matkaa töihinsä tekevä työläinen avaa viestin:
"Missä h**vetissä olet?! Onhan sinulla ajoneuvo? Heti tänne! T. Juhana"

Tauska kirjoittaa uuden viestin:

"Ajoneuvoni tekee kaikkensa, se vaatii huolenpitoa, lämpöä sekä ruokaa heinistä. Se onkin nelijalkainen ja komeat on harja ja häntä. Ei mahda mitään. T. Tauska"

Lisätään paljon suomenhevosia ja työllisyysvaikutuksia tulisi välittömästi lantakasoista ja lapioiden myyntimäärien räjähdettyä, kun laitetaan aktiivimallin työttömät töihin niille uusille kasvutyöpaikoille. Samalla viljelykset kasvaisivat eksponentiaalisesti ja saadaan paljon vientituotteita ja rahaa valtion kirstuun.

Kun Suomessa mikään ei toimi, kun kaikki saastuttavat järjestelmät on hävitetty totaalisesti ja saadaan ihmeen kaupalla kaikki menneisyyden työkalut hyötykäyttöön.

Näin sitten on torjuttu kaikki kauheat saasteet.

(Älkää nyt vakavoituko ja ottako tosissanne).

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Kirjekyyhky saapuu avonaisesta ikkunasta ja tehtaan omistaja käärii auki linnun tepsuttimesta poimitun viestin."

Kuis tää US:n Puheenvuoro konfataan kirjekyyhkyillä toimivaksi, mää niinku tiedustelen vastaisuuden varalle.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kävin "hakemassa" pari kuvaa NASA:n sivulta.
Tämä on keskellä siperiaa olevalta asemalta.
https://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/stdata_...

Ja sitten kotosuomesta noinkin hälyyttävää lämpötilan kohoamista osoittava käppyrästö ;) .
https://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/stdata_...

Ja kun toi -40 luvun korkea glopaali lämpötila aina kiistetään ja väitetään paikalliseksi niin tossa on tyynenmeren saarelta käppyrät.
https://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/stdata_...

Tämä vielä ihan keskeltä Austraalia jossa lämpötila on laskenut hälyttävästi.
https://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/stdata_...

Kaikki ilmastopelkoiset vihreät joita täälläkin riittää voisi tutustua noihin niin ehkä pääsee suurimmista ilmastopeloista irti.

Tossa linkki haun "pääsivulle".
https://data.giss.nasa.gov/gistemp/stdata/

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Ari Alsiolta hyvin lapsellinen kirjoitus, jossa epäonnistuneesti yritetään huumorin keinoin vähätellä äärimmäisen vakavaa asiaa. Vaarallista!

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Kyllä erittäin vaarallista on myös pelotella ihmisiä ilmastonmutoksen kustannuksella. Ihmisen vaikutukset hiilidioksidipäästöihin on laskennalisesti muutaman prosentin luokkaa. Muut mekanismit, kuten aurinko, tektonisten laattojen liikkeet, radan muutokset, ilmavirtaukset, vesien virtaukset, merien suolapitoisuudet, vesihöyryt, jne. eivät vaikuta mitenkään? Ilmastohistorialla ei ole mitään merkitystä?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#44:
Mitäs pahaa siinä on, että kirjoittaa vähän sarkastisesti tuosta monin paikoin vääristelevästä paniikkiuutisoinnista. Ehkä juttu oli lapsellinen siinä mielessä, että sehän oli lapsi, joka siinä Anderssenin sadussa sanoi, että keisarilla ei ole vaatteita. Ilmastonuutokseen on lkyllä syytä suhtautua vakavasti, mutta tähän uutisointiin pikemminkin kriittisesti.

Pienenä viitetietona parin vuoden takaiset hiilidioksidipäästöt miljoonina tonneina:
Kiina 10 600 (kasvussa)
USA 5 250 (laskussa)
Intia 2 450 (vahvassa kasvussa)
Venäjä 1 700
Japani 1 200
Saksa 780 (lievässä kasvussa)

Suomi 47

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Arvasin oikeastaan sillä samalla hetkellä, kun kuulin raportin ilmestyneen, että nyt lähtee media laukalle. Kaikeksi onnettomuudeksi suurin osa niin toimittajista kuin poliitikoistakin ymmärtää valitettavan vähän matematiikasta ja luonnontieteistä. Joten mitään omakohtaista ajattelua ei kai voi odottaakaan.

IPCC:n raportti lienee sinällään täyttä asiaa. Mutta ellei ymmärrä mittasuhteita ja kausaalisuuksia, niin pelkällä uskolla ei pitkälle pötkitä. Silloin on vaikea nähdä, mitä siinä raportissa oikeasti sanotaan ja mitä siellä ei sanota.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minähän kirjoitin vain siitä miten lapsellista tuo vouhotus on oikeasti, laitoin yhtä överiksi kuin Iltalehtikin ja nyt minä olen lapsellinen, mutta vain ilmeisesti sinun mielestäsi, koska valtaosa kommenteista puhuu muuta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eikö turpeen polttaminen olisi eko-teko, jos maan soille sitoutuu vuosittain enemmän hiiltä, kuin sieltä energiaksi poltetaan ?

Kuinka paljon Suomen suot sitovat hiiltä vuosittain energiana arvioiden ?

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/elamantieteet/p...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Eikö Suomessa nimenomaan sanota, että pelolle ei saa antaa valtaa?

”Ancylusjärven jää, on taakse jäänyttä elämää”...

Ilmastovouhottajat voivat katsoa, mikä tuo järvi oli.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Blogi pudotti Alsion kirjoitusten keskitasoa rajusti. Olisiko peräti kaikkien aikojen pohjat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En sentään ole koskaan innostanut Touko Aaltoa vihreiden puheenjohtajaksi kuten eräät;)))

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Pelotelua on puolin ja toisin, isot energia-alan yritykset ostaa vanhoja professoreita laulamaan laulujaan jotka eivät tule kokemaan tätä muutosta itse.

Alsio voi tietty vaikka heti ostaa lentolipun Meksikoon ja mennä kertomaan siellä ihmisille että turhaan soditte juomavedestä kun tämä ilmastonmuutos on vain huuhaata. Toinen paikka jossa voit livenä todeta negativiiset vaikutukset on Floridan Miami jossa osa kaduista on veden alla ja haju on järkyttävä kun viemärien sisältö lilluu siellä mukana.

Ilmeisesti on kiva elää kun voi kieltää kaiken vaikka todisteet olisi nenän edessä, koska asia ei nyt koske Suomalaista vielä. Pahin mitä täällä voi tapahtua on että tulee niitä pakolaisia elelemään verorahoilla, ehkä Hesa ja Turku päätyy Miamin kaltaiseen tilaan ja saadaan menneen kesän kaltainen ilmasto Suomeen. Tuo 2 kuukauden mittainen +30 astetta ei ainakaan omalle ruohikolle tehnyt hyvää, tuskin oli maanviljelijöillekkään hyvä kesä.

Tai ehkä näitä kivoja blogistin mainitsemia asioita vain tapahtuu, pää puskaan ja jatketaan elämää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Älä mussuta, vedä parempi hiilijalanjälki esiin.

Hiilijalanjälkeni on 2 500 kg CO₂e

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Ilmastohistoriasta tunnetaan kylmiä ja lämpimiä jaksoja. Lämpimän ilmastovaiheen jälkeen vuosina 116000-11500, ns. kylmänä ilmastonvaiheena, Telluksen lämpötila heilahteli jopa kymmenen astetta muutaman vuosikymmenen sisällä. Tätä käsittääkseni pidetään ihan luonnollisena muutoksena, koska ilmasto muuttuu koko ajan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Niin, 90000v jääkautta ja 10000v lämpökautta, sitten takaisin jääkauteen. Tuo on se sykli.

Eliöstö on tuohon sopeutunut ja nyt on se lämpökausi. Lämpimästä kuumaan sopeutumista ei eliöstössä ole että se on sitten massasukupuutto. Näissä tavallisesti kuolee marsua isommat eliöt.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

#63

Olisko sulla Matti antaa esimerkkiä vaikka viimeisen kymmenentuhannen vuoden aikana tapahtuneista lämpöjaksoista joiden vuoksi marsua isommat eliöt ovat kuolleet?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #67

Ainahan sitä voi saada lämpöhalvauksen, herkemmät saavat sellaisen lukiessaan IPCC:n ilmastoraborttia. Ainakin kommentit ovat kuumia;)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #69

Ari yllätti, olin juuri valmistautunut kertomaan miten mammutit ja sapelihammastiikerit olivat selvinneen aikaisemmista lämpökausista ja miten niiden tuho johtui todennäköisesti ihmisen antamasta metsästyspaineesta.

Mutta tosiaan, kaikki marsua suuremmat elukat ovat juuri nyt vaaravyöhykkeessä jos osaavat lukea.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #70

Matti Lehtinen tuossa muutamassa komentissaan kertoo, että Ruotsissa turve on bio-energiaa. Piti oikein käydä googlettamassa ja niin se näyttää olevan, vaikka päästöoikeudet sielläkin ovat voimassa. Ehkä turve painetaan alimpaan helvettiin saksalaisten vihreiden toimesta ja he itse käyttävät samaan aikaan ruskohiiltä niin maan perkeleesti.

Milloin meiltä lähtee valtuuskunta heitä ojentamaan?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #71

Kerro vaan aika ja tavataan Vuosaaren satamassa tunti ennen laivan lähtöä. :-)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #67

https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/ja...

Laitan tuon linkin, koska siinä on sopivaa aineistoa Arin blogiin ja myös joidenkin eläimien sukupuuttoihin. Sukupuuttoa taas pukkaa, johon ihminen lienee enemmän syyllinen kuin...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #67

Se lämpöjakso on 10000v, kylmä jakso 90000v.

Reipas lämpeneminen missä mentiin äkisti yli niiden rajojen mihin eliöstö oli sopeutunut, oli esimerkiksi tämä: https://en.wikipedia.org/wiki/Paleocene%E2%80%93Eo...

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

ihan sama mitä ilmastopaneeleissa touhutaan,mutta keskiverosuomalaisen syyllistäminen on täysin väärin,,että keskiluokkainen lihansyöjähetero olisi yksin syyllinen ilmastomuutokseen,,se syyllistäminen tulisi lopettaa,ja kannnustaa kiinaa,intiaa etc toimiin !

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

YK: n ilmastopaneeli IPCC asetti turpeen polttoaineeksi omaan luokkansa vuonna 2006. Kansainvälisissä ja kansallisissa energiatilastoissa turve muiden polttoaineiden luokassa sisältyy polttoaineryhmään ruskohiili.

Saksa korvaa ydinvoimaa halvalla ruskohiilellä – tuulesta ja auringosta ei ole ollut haastajiksi, mutta Suomi on mallioppilas eikä halua käyttää turvettaan.

Suomessa hurrattiin kun Saksa ilmoitti, että ydinvoima ajetaan alas ja siirrytään ruskohiileen ja ruskohiili vastaa meidän turvetta YK:n ilmastopaneeli IPCC mukaan.

Ruotsi käyttää turvetta, kuten myös Irlanti ja Viro. Mutta Suomi on ajamassa alas omaa turvetuotantoaan.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Euroopan komissio on käynnistänyt uusia julkisia kuulemisia.

Voit osallistua kuulemisiin Sinun äänesi Euroopassa -verkkosivustolla:

http://ec.europa.eu/yourvoice/consultations/index_...

HUOM! Tänään on viimeinen päivä ottaa osaa alla olevaan kuulemiseen, ks. alla:

https://ec.europa.eu/clima/consultations/strategy-...

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Pelastetaan maailma soijalatte kerrallaan!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kyllä tässä ilmastouutisoinnissa on vähän samaa vikaa kuin joissakin uskonnollisissa yhteisöissä. Ensiksi Jeesuksen/Mahdin/Maitreyan paluu tai muu merkittävä maailmanaikojen käänne tapahtuu ensi perjantaina. Sitten se tapahtuu vähän myöhemmin jne.
Eli se ratkaiseva päivä ilmastonmuutoksessa oli 20 vuotta sitten 10 vuoden päässä. Niin kuin se on suurinpiirtein nytkin.

Pelottelu toki on lisääntynyt. Aiemmin meitä suomalaisia uhkasi Hampurin ilmasto. Kaikkihan tietävät, miten hirveä se on ja syntinen. Kun tämä pelottelu ei ole ollut riittävää, niin nyt on kovennettu kieltä ja uhtaan Milanon ilmastolla. Johan on kumma, jos ei suomijuntti nöyrry!

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Kävin elokuussa Milanossa ja hyvä ilmasto oli, kuten myös kotona palatessani.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Eihän tämä nyt kai mitenkään tähän kuulu mutta laitanpa nyt kuitenkin:

Murphyn lain seurauslaki n:o 19
- Jokainen virhe, joka voidaan tehdä, myös tehdään. Se tapahtuu siten, että siitä on eniten vahinkoa.

ja n:o 27:
- Luontoäiti on saakelin häijy akka

Ja erityisesti vihreille, jotka taas innostuivat ihan odotetun yltiöpäisesti:
Weiler's Law
- Nothing is impossible for the man who doesn't have to do it himself.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ilmastonmuutos näkyy syksyjen lämpenemisenä erityisesti syyskuussa ja marraskuussa, mutta myös lokakuussa, sillä 2000-luvun 18 lokakuusta 11 on ollut normaalia lämpimämpiä. (Eekö)

Lämpimimmät lokakuut, keskilämpötila
Helsinki Kaisaniemi 1900-2017 (normaali +6,6)
(Ilmatieteen laitoksen arkisto)

1961: +10,2
1909: +10,1
1967: +9,5
2000: +9,5
2008: +9,3
1907: +9,2
1934: +8,8
1901: +8,7
1943: +8,7
1995: +8,7

Tuosta ei voi vetää selvää trendiä, että ilmasto olisi lämmennyt.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Saunan lauteilla eli ”pyhässä paikassa” istuessa on hyvä aina pohtia ”syntyjä syviä”. Siellä tuli mieleeni mahdollinen syy, miksi Aurinkoa aktiivisuusvaihteluineen ei hyväksytä IPCC:n raporttiin. Tähtitieteilijät/aurinkotutkijat halutaan pitää IPCC:n ulkopuolella siitä yksinkertaisesta syystä, että huipputyyppejä ei haluta ”tavallisten tallaajien” joukkoon häiritsemään heidän omaa agendaansa.

Mitä aurinkotutkimukseen tulee, niin Oulun yliopistosta ja Aalto-yliopistosta löytyy huippuosaamista tällä alalla.

https://blogs.helsinki.fi/sfs-70/2017/12/08/kalevi...

http://www.spaceclimate.fi/resolve/

Oulun yliopisto tiedottaa jo yli kolmen vuoden takaa:

https://www.epressi.com/tiedotteet/ymparisto-ja-lu...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Fossiilisten polttoaineiden käytöstä johtuvat maailman CO2-päästöt ovat noin 32 gigatonnia. Suomi on puolittanut päästönsä, mutta moni isompi maa vain lisää päästöjään.

Suomen osuus päästöistä on 0,14 prosenttia eli runsaan promillen luokkaa ja suomalaiset ovat täpinöissään kuten pitääkin. Mutta onko kannattavaa pelotella ja haukkua vääristellen avohakkuita syylliseksi. Tärkeätähän tässä päästöjutussa on se, että miten kaadetut puut jatkojalostetaan. Nyt kaikki laskelmat on tehty sillä periaatteella, että jokainen avohakuu päätyy pehmopaperiksi.

Mitä jos hakkuualueen puut rakennetaankin rakennukseksi? Hiilipäästö ei olekaan tuo peloteltu.

Tänään Antti Asikainen pysyi totuudessa, mutta moni asiantuntija ei pysy vaan suorastaan valehtelee laskelmissaan. Ville Maliniemi näyttää myös pohtivan asioita tutkijalle sopivalla tavalla.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Joukkotuhoon riitti vain 0,2 gigatonnia ylimääräistä CO2:sta vuodessa, 20000v ajan...

En ole vieläkään ihan varma siitä ymmärretäänkö sitä kuinka kusessa ihmiskunta tällä hetkellä on.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset