Vastuu valuu aina omiin käsiimme

 

Luottamus eduskuntaan on edustuksellisen demokratiamme kulmakivi. Mitäpä sanomme, kun demokratia ei näytä toimivan? Muutamat neuvovat äänestämään oikein, mutta auttaako se? Puolueilla on ryhmäkuri jonka taakse edustuksellinen demokratiamme usein piiloutuu. Olisinhan minä, mutta kun ryhmä!

Jos jättää äänestämättä antaa silloin muille oikeuden päättää asioistaan. Jos äänestää antaa silloin puolueille oikeuden päättää asioistaan. Jo perustat puolueen sen tulee saada kannatusta ja jos saa tarpeeksi päätätkö silloinkaan omista asioistasi?

Suomalaisessa demokratiassa pääset antamaan äänesi eduskuntavaaleissa noin 20 kertaa koko pitkän ikäsi aikana. Joka kerran otat itse vastuun asioista antamalla sen muille tai osallistumalla itse päättäjänä.

Nuori on ehkä kerran käynyt äänestämässä, mutta hänen on alistuttava massojen päätöksiin kuin kenen tahansa. Äänestämisellä ei oikeasti ole muuta merkitystä, kuin jakaa vastuu tasan kansalaisten kesken. Sinulla on oikeus äänestää, osallistua, jos sen teet olet pelissä mukana, mutta vain yhtä vähän kuin muutkin, sillä puolueilla ei näytä olevan mitään vastuuta mistään.

On aivan yhdentekevää mitä vaalikentillä luvataan, on aivan sama kuka asiaasi ajaa, tulos on aina sama joku suurempi voimaa asioista tekee tärkeitä, ei kansalta oikeasti kysytä mitään. Kansa vain houkutellaan vaaliuurnille ottamaan vastuu puolueiden tekoihin.

Teetpä sinä mitä ikinä tahansa sinun on vastuu demokratiassa, paitsi jos olet edustaja. Silloin voit asua saunassa ja nostaa kulukorvauksia. Silloin voit olla sairauslomalla ja ajella työnantajan piikkiin taksilla pimeisiin ansioihin saamatta mitään sankitioita.

Aina puolueet voivat vedota sinuun samalla tavalla, mitäs äänestit, tai miksi et äänestänyt.

Pitkässä juoksussaan ovat puolueet sopineet, että aina joskus jollakin sauna palaa, eli ei kannataa siitä suurta haloota nostaa, kun huomenna voi oma saunasi olla liekeissä. Niinpä he ovat keksineet kyyristyä demokratian taakse kykkypaskalle ja sinä olet vastuussa vietkö heille uuttaa paperia vai jätätkö heidät pyyhkimään ruoholla tai sammaleella?

– Nykyinen pääministeripuolue kepu pettää aina, paitsi että ei ole tuota lausetta pettänyt koskaan.

– Perussuomalaiset hajosivat ministerisalkut vain siirtyivät vanhoina "työntekijöinä" ilman vaaleja sinislle. Voi tätä demokratian riemukukkasta!

– Kokoomuslaiset sanoivat että naisten oikeudesta omaan kehoon pidetään kiinni siihen saakka kunnes äänestetään hallituksen kaatumisesta, ja sen jälkeen taas pidetään naisia arvossa siihen saakka kunnes taas toisin äänestetään.

– Sosialidemokraatit haluavat pääministeripuolueeksi, koska silloin  voi auttaa köyhiä, mutta ei Sorsan tai Lipposen hallitusten aikana köyhyys mihinkään hävinnyt, vaan ainoastaan ay-liikkeen bossit lihoivat ja lihovat edelleen. 

– Vihreät olivat alkuunsa ympäristöliike, nyt heistä on tullut samanlainen puolue kuin muutkin, eli härskisti oma etu edellä mennään taksilla tai millä tahansa lennokilla ilmastosta välittämättä.

Se on demokratiaa ottaa kantaa vaaleissa näiden kahjojen toilailuun ei vaaleilla ole hönkäsen pöläystä, eli ei mitään vaikutusta. Kuten ei silläkään että et äänestäisi.

Koirat haukkuu eduskunta kulkee missä satuu ja miten huvittaa…

 

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu