Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Kesäaika vaiko talviaika?

Euroopassa on tällä haavaa seitsemän aikaa, eli UTC+0 jossa ei ole mukana kesäaikaa ja sitten UTC+0 Länsi-Euroopan aika jossa on kesäaika +1. Keski-Euroopan aika eli UTC+1 ja sen alueen kesäaika +2. On lisäksi Itä-Euroopan aika UTC+2 aj sen kesäaika +3.

Nyt Euroopan komissio on antanut esityksen kesäaikajärjestelystä luopumisesta. Komission mukaan kellojen siirtämisestä luovuttaisiin EU-maissa vuonna 2019. Eurooppaan tulisi sen mukaan 3-6 aikaa, riippuen siitä ottaako eri maat kesä-, vaiko talviajan käyttöönsä. EU:n esityksen mukaan kun jäsenmaat saavat itse valita ottavatko kesä- vaiko talviajan, ilmoitus vain pitää asiasta jättää komissiolle huhtikuuhun 2019 mennessä.

Melkoinen aivopieru on jättää asiasta arpominen jokaiselle jäsenvaltiolle itselleen, koska sehän tietää aikavyöhykkeiden mahdollista sekamelskaa.

Ruotsissa on voimassa Keski-Euroopan aika, joka on yhden tunnin Greenwichin aikaa edellä. Suomi kuuluu valtioihin, joiden koko alueella on voimassa sama aika. Tämä aika on Itä-Euroopan vyöhykeaika, joka on kaksi tuntia Greenwichin aikaa edellä. Lieksa on yhden aikasektorin linjalla ja 15 pituusaskelta Lieksasta länteen pitäisi olla ”Ruotsin aika” eli yksi tunti Greenwichin aikaa edellä.

Maapallo on jaettu noin neljäänkymmeneen aikavyöhykkeeseen. Alun perin aikavyöhykkeet määriteltiin 15 pituusasteen levyisiksi vyöhykkeiksi, joita on kaiken kaikkiaan 24 kappaletta. Kahden vierekkäisen aikavyöhykkeen välinen aikaero oli aina tasan tunti.

Kiinassa pitäisi periaatteessa käyttää ainakin kolmea aikavyöhykettä, mutta Kiina käyttää vain yhtä.

Tulisiko Euroopan siirtyä yhteen aikayöhykkeeseen mieluimmin kuin sotkea talvi- ja kesä ajat kansallisten mieltymysten mukaisesti. Vaihtoehtona siis on entiset aikavyöhykkeet joita on Euroopan alueella kolme, jos kaikki valitsevat talviajan, toinen vaihtoehto on, että valitsevat kaikki kesäajan. Jos osa vailtsee kesäajan ja osa talviajan on mahdollista, että vanhat aikavyöhykkeet menevät uusiksi. Ranska ja Espanja ovat jo nyt maanteiteellisten aikavyöhykkeidensä syrjässä, eli eivät noudata heille luonnollista UTC+0 vaan käyttävät Keski-Euroopan aikaa UTC+1 eli käyttävät samaa aikaa kuin Puola. Puolakin voisi käyttää samaa aikaa kuin Suomi sijaintinsa puolesta. Eli Koko Eurooppa olisi helposti muutettavissa Euroopan aikaan, se tarvitsisi muutosta vain Suomelta, Islannilta, Portugalilta ja Balttian mailta, Koska Iso-Britannia ei enää maaliskuun jälkeen olisi Euroopan jäsenvaltio.

Nyt olisi sitten vain tehtävä kansalliset valinnat huhtikuuhun mennessä. Ehkä kansa on valistunut päättämään kumpaan aikaan haluavat jäädä, kesä- vai talviaikaan, mutta aika huolimaton vapaus jatkon kannalta jos aikavyöhykkeet menevät pahasti sekaisin. Eikös EU ole kaikessa pyrkinyt harmonisoimaan käytäntöjä ja nyt sitten yhtäkkiä antaakin vapaat päätökset kansallisvaltioille. Aivan kuin Juncker olisi jotenkin herpaantunut asiassaan, antanut periksi kun puhui tänään viimeisen kerran niin sitten saa kaikki mennä sekaisin.

Mitä hyötyjä sitten on eri ajoilla?

Kesäajasta koituva valoisan ajan säästö on merkittävin keväisin ja syksyisin, jolloin illat ovat pimeitä ja aamut valoisia normaaliaikaa käytettäessä. Koska ihmisten yleinen elämänrytmi on nykyisin painottunut iltaan, kesäaika lisää ihmisten käytettävissä olevaa valoisaa aikaa yhdellä tunnilla. Kesäajan ansiosta ulkoilma-aktiviteettien harrastuskausi, kuten veneily-, mökkeily-, kalastus- ja ulkoliikuntakausi, jatkuu pitkälle lokakuuhun. Kesäajan ansiosta syyskuusta on Suomessa tullut käytännössä neljäs kesäkuukausi päivänvalon riittävyyden suhteen.

Talviaika taas on se perinteinen aika jota ennen kesäaikaa noudatimme.

Jos nyt siirtyisimme talviaikaan pysyvästi ja Ruotsi ja muut UTC+1 maat valitsisivat kesäjan mikä heille olisi samoin UTC+2 Olisimme käytännössä Euroopan ajassa, Jos Balttian maat toimisivat samoin kuin Suomi valiten talviajan olisi esitykseni Euroopan yhtenäisestä ajasta melkein toteutunut. Portugali ja Islanti ei pääsisi Euroopan aikaan kuin hyppäämällä yhden tunnin aikaisempaan vyöhykkeeseen. Heille ei siis kesä- tai talviajan huojunta riitä, vaan pitäisi tehdä hiukan enemmän, mitä Juncker tänään lupasi.

Koska aikavyöhykkeiden historia on pitkä niin sitä vastaan nyt tehty esitys on kovin omituinen. Keskustelua asiasta voisi olla enemmänkin, nyt kansa saa päättää, mutta keskustelua tarvittaisiin mistä päätetään ja mitä mahdollisuuksia esitys antaa ja mikä voi mennä pieleen. Nyt esitys oli vapauttava, mutta ei rakentava.

Sinä päätät missä ajassa tulevaisuudessa kuljemme. Itä-Euroopan ajassa vai Euroopan ajassa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Toni Rintala

Myös Ranska ja Espanja ovat jo nyt maantieteellisesti tunnin väärässä ajassa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kuten avauksessa jo todettiin.

Toni Rintala

Totta. Hukkui tuonne sekaan..

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

80-luvulla sukeni kova kiistely siitä pitäisikö Suomen siirtyä Keski-Euroopan aikaan. Perusteena pidettiin sitä, että yhteydenpito bisneksessä on helpompaa, kun on sama aika. Tuo peruste on jonkin verran heikentynyt meilien ja nettien y.m. myötä. Asia unohdettiin sitten.

Kesäaika olisi Suomessa sikäli parempi, että todellakin syksy- ja talvi-iltoina olisi edes se yksi tunti enemmän valoisaa. Näillä leveysasteilla eivät sydäntalven aamut kuitenkaan ole sellaisia, että päivänvalossa voisi työhön lähteä, joten ei niistä aamuista niin väliä.

Mitä puolestaan kellojen siirtelyyn ylipäätään tulee, niin varsinaisella kaamosalueella se on Suomessa täysin turhaa. Kesällä on valoisaa ja talvella pimeää olkootpa viisarit missä asennossa hyvänsä.

Jos Keski-Eurooppa siirtyisi kokonaisuudessaan noudattamaan kesäaikaa ja Suomi siinä mukana, niin tilanne olisi optimaalisin. Mutta jos Suomi siirtyy noudattamaan kesäaikaa ja Keski-Eurooppa talviaikaa, niin aikaero venähtää kahteen tuntiin, mikä aiheuttaa kyllä ongelmia yhteydenpidossa. Englantilaisten kanssa aikaero sikäläisestä päätöksestä riippuen voisi venähtää kolmeen tuntiin, jolloin ruokatunnit huomioiden sikäläisten "nine to five" -toimihenkilöiden kanssa eivät suomalaiset "kahdeksasta neljään" -tomihenkilöt voisi työlaikana kommunikoida juuri lainkaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juhalta jälleen nerokas kommentti. Asia on juurikin noin monimuotoinen ja siksi tuntuu ihmeelliseltä, että ei esitystä ole sen kummemmin komissiossa pureksittu. Siellä taitaa juomat olla tärkeämmässä asiassa kuin meidän aikamme?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Valoisimmilla illoilla on puolensa, vaikka järki sanoo että aikavyöhykkeen tulisi vastata mahdollisimman hyvin aurinkoaikaa. Joka on Suomessa "talviaika".

Mitä tahansa päätetäänkin, kahden vuoden kuluessa se on normaalitila ja harva harmittelee jos aurinko painuu mailleen elokuussa jo yhdeksältä kun ennen se painui vasta kymmeneltä. Minusta asiasta voisi joko heittää suorassa lähetyksessä noppaa virallisten valvojien läsnäollessa tai tehdä äänestyksestä jonkinlainen Uudenmusiikinkilpailu- tai Sinkut viidakossa -tyylinen tositeeveekisa. Ensimmäisessä jakossa (toivottavasti) tipahtaa pois Melbournen aika jne.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Suomen kannattaisi odottaa Saksan ja Ruotsin päätöstä asiasta ja tehdä oma päätös sen pohjalta. Ja tämä ei ole "alistumista" suurempien diktaattiin, vaan oman edun tavoittelemista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Minusta EU:n olisi pitänyt tehdä laajempi kattaus asiasta, vaikka jokainen jäsenvaltio sitten asiasta itse päättäisikin, niin olisi kokonaiskuvat olemassa ennen päätöstä. Nyt asia on jätetty välittämättä mistään mmitään.

Samaa mieltä Juhan kanssa, että muiden päätöksien odottaminen antaa mahdollisuuden edun tavoittelemiseen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Minusta Suomelle olisi kesäaika paras valinta, jos yhteistä Eurooppa-aikaa ei muodostu. Jos sellainen muodostuu voisin hyvin taipua talviaikaan, eli molempi parempi. Minulle käy myös nykyinen systeemi, vaikka se on monien mielestä tyhmä, niin onhan siinä eletty.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Eli kova on kaipuu Moskovan aikaan, noin niin kuin monitahoisesti ajatellen?

Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

Perusteellinen ja kiinnostava blogi, Ari!

Tässä eilinen uutisjuttu samasta aiheesta: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/258692-suomen-aik...
Jutussa myös äänestys siitä, kumpi aika Suomen pitäisi valita!

EU-komission Suomen edustuston tiedotuspäällikkö ennakoi, että EU-maat kyllä keskustelevat keskenään asiasta ennen kuin ilmoittavat aikansa komissiolle. Eli Suomi ainakin saa vihiä siitä, kumpaan suuntaan (normaali- vai kesäaikaan) Europpassa ollaan kallistumassa.

Minustakin tämä on vähän hassua määritellä asia näin, että aikavyöhykkeet voivat mennä sitten "miten sattuu". Meinasi itsellä mennä aivot totaalijumiin, kun aloin pyöritellä tätä päässäni :)

Kuitenkin EU-komissio ei voi määrätä jäsenvaltioiden aikavyöhykkeitä, minkä vuoksi se ei voi myöskään määrätä, kumpaan aikaan eri valtiot asettuvat. Tämä tietysti antaisi mahdollisuudeen koordinoida asia niin, että lähes koko Eurooppa olisi samalla vyöhykkeellä, kuten Ari kirjoitat. Mutta tuleeko tällaista koordinaatiota ja keskustelua - se onkin sitten eri juttu.

Mielenkiintoista on myös asian tiukka aikataulu. Ehditäänköhän Suomessa tehdä tarvittavat valmistelut asiassa tuon aikataulun puitteissa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Talviaika näyttää olevan niukassa johtoasemassa, eli jospa saamme sen Eurooppa-ajan, kun suomalaiset haluavat talviajan itselleen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos palattaisiin normaaliaikaan?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tietysti jos Suomi jää "normaaliaikaan" ja Keski-Eurooppa kesäaikaan, niin sitten olemme samalla aikavyöhykkeellä, joten kyllä tuollainen toiseksi paras vaihtoehto olisi. Mutta kun emme voi päättää muiden puolesta ...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Jos kysyttäisiin afrikkalaisilta he sanoisivat, teillä on kellot, meillä on aikaa.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kesäaika = Moskovan aika.

Eiköhän tuon faktan korostaminen vie nopeasti kannatusta pysyvältä kesäajalta.

Mutta kannattaa tosiaan vähän katsoa naapurienkin tekemisiä. Ihanteellista olisi yhteinen aikavyöhyke ruotsalaisten ja virolaisten kanssa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Viro siirtyi pois Moskovan ajasta Suomen aikaan jo parisen vuotta ennen itsenäistymistään joskus 80-luvun loppupuolella. Muistan kuinka suuri uutinen se oli symboliarvonsa vuoksi. Kuin "Figaron Häät" ooppera Ranskan Suuren Vallankumouksen alkusoittona.

Suomen kanssa samalla aikavyöhykkeellä Viro olikin aina vuoteen 1940 asti, mutta Neuvostoliiton hyväksyttyä Viron anomuksen päästä Neuvostoliiton osaksi se päätti siirtyä Moskovan aikaan. ;)

Pekka Iiskonmaki

Synnyin paljon myöhemmin kuin 1940. En voinut asiaan vaikuttaa.

Vuodesta 1988 pystyin vaikuttamaan asiaan jo melkoisesti ja Viro itsenäistyi.
https://et.wikipedia.org/wiki/Eesti_Muinsuskaitse_...

Olin EMI.ssä vuonna 1990 luomassa talouden suuntaviivat Virolle.

Minulle on yllätys, että olet suomalainen sotaveteraani ja puolustit Suomen itsenäisyyttä ase kädessä.

Kellojen siirron muistaakseni ehdotti Lagle Parek, vuonna 1988.
https://et.wikipedia.org/wiki/Lagle_Parek

Tuli vielä mieleeni, että kaverini alkoi painaa muovisia passin kansia samoihin aikoihin CCCP -passille.

Se herätti suurta närää aina rajavalvojille. Useasti he ottivat kannet pois, ennen passin leimaamista. Roskiin eivät sentään niitä heittäneet.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

"Minulle on yllätys, että olet suomalainen sotaveteraani ja puolustit Suomen itsenäisyyttä ase kädessä."

Häh?

Pekka Iiskonmaki

Toivottavasti Suomen aikapäätös tehdään Suomessa ja selvinpäin.

- Pohjoismaiden suuntanumeroita jaettaessa Suomi ainoana sai kolminumeroisen 358.

Suomen edustaja makasi hotellihuoneessaan ympäripäissään.

- Kalastuskiintiöitä jaettaessa oli sama asia. Kalastusalueet jäivät kovin pieniksi Suomelle. jne, jne.

Minulle tuntemattomasta syystä Suomi ei osaa ajaa omia etujaan.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Sanoisin että me suomalaiset olemme tottuneet siihen, että meidän etujamme ajavat ulkomaalaiset isännät. Tätä tukee sekin, miten orjallisen tarkasti jokaista Brysselin direktiiviä noudatetaan.

Hmjaa, onhan direktiivien noudattamisessakin poikkeuksia. Kaikista niistä laeista joilla suomalaisten elämä voidaan tehdä vaikeammaksi pidetään kynsin hampain kiinni.

Suomalaisten rodullinen erityispiirre: masokismi? (Suomalaisistahan saa Suomessa sanoa mitä tahansa, kunhan se on loukkaavaa)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Suomen edustaja makasi hotellihuoneessaan ympäripäissään."

Olen aikaisemmin lukenut sellaisen selitysversion, että Suomi ei lähettänyt edustajaa kyseiseen kokoukseen, koska moiset ulkomaanmatkat tulkittiin liian kalliiksi ylellisyydeksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Oil kai se jotenkin myytävä medialle jos ukko kännissä on maannut.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Toivottavasti valitaan pysyvä kesäaika. Pysyvässä talviajassa aurinko nousisi Jyväksylässä juhannuksena 02:23. Vastaavasti talven pimeimpään aikaan se laskee 14:47, eli juuri kukaan töissä käyvä ei näe työpäivänsä jälkeen vilaustakaan päivänvaloa. Pysyvässä kesäajassa nuo vastaavat lukemat olisivat 03:23 ja 15:47.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eipä tuo pimeys niin kovin paljon hellitä. Oma mielipiteeni on, että yhteinen aika koko Euroopassa niin pitkälle kuin mahdollista eli lienee silloin vaihtoehtoni talviaika. Kävipä miten tahansa, niin ei taida valittaminen auttaa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei vaan kesäaika. Suurin osa Euroopasta (Venäjä pois lukien) on Suomen länsipuolella, joten he valinnevat ajan, joka on tunti edellä meidän normaaliaikaamme eli siis meidän nykyinen kesäaikamme.

EDIT: Ei kun nyt meni minulta ajat väärin päin. Eli Länsi-Eurooppahan on tietysti tunnin meidän aikaamme jäljessä, joka tosiaan on meikäläisittäin talviaika, jos läntinen Eurooppa valitsee pysyvän kesäajan. Jos siellä valitaan pysyvä talviaika, niin sitten meidän pitäisi siirtää kellojamme nykyiseen kesäaikaan verrattuna kaksi tuntia taaksepäin, ja se ei varmaan kenestäkään tunnu enää hyvältä ajatukselta.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Käsittääkseni Jyväskylässäkään auringonlasku ei heti tarkoita säkkipimeyttä, kuten tuolla etelän mailla.

Normaaliaika on ihmiselle parempi ja lähempänä aurinkoaikaa, johon sentään on kasvettu miljoonia vuosia.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei Suomen leveysasteilla olla asuttu miljoonia vuosia. "Normaaliaika" (kello on n. 12 auringon ollessa korkeimmillaan ja matalimmillaan) toimii paremmin lähempänä päiväntasaajaa, koska silloin esimerkiksi öisin on klo 12:sta molemmin puolin monta tuntia pimeää aikaa. Suomen leveysasteilla yö on kesäisin lyhyt, jolloin normaaliaikaisen keskiyön molemmille puolille jäisi vain reilut kaksi tuntia pimeää/hämärää. Kesäaika siirtää keskiyötä niin, että klo 12:sta jälkeen on tunnin pidempään hämärää. Kesäisin tietysti joutuu joka tapauksessa jonkin aikaa nukkumaan valoisassa, mutta minun mielestäni 23 - 03 on parempi ajankohta yön hämärälle osuudelle kuin 22 - 02.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Jos ihmisistä tuntuu siltä että työpäivän jälkeen ei ole tarpeeksi valoa, niin sitä ei pitäisi ratkaista kelloja siirtelemällä, vaan siten että työpäivä aloitetaan tuntia aikasemmin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hän kun ei sitä välttämättä itse pysty päättämään eikä varsinkaan koko Suomen puolesta.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho Vastaus kommenttiin #29

Omaan työaikaan on kuitenkin selvästi helpompi vaikuttaa, kuin koko maan työaikaan. Koko maan aikaa kun siirretään, niin vaikka osa siitä hyötyisikin, ni väistämättä toinen puoli kärsii.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #30

Minulle ei ole selvinnyt kuinka moni ja miten jatkuvasta kesäajasta mahdollisesti kärsisi.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho Vastaus kommenttiin #32

Nykyään työajat on hyvin vaihtelevia. Monella on liikkuvaa työaikaa, kolmivuoroa jne. Sinulle kesäaika pysyvänä olisi parempi, monelle muulle pysyvä talviaika on parempi. Itselleni se on yhdentekevä, koska työaikani vaihtelee muutenkin lähes päivittäin.

Edellämainituista syistä päätöstä ei siis mielestäni pitäisi tehdä työaikojen perusteella, vaan muilla perusteilla.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #33

Juu, myönnän kannattavani pysyvää kesäaikaa itsekkäistä syistä, mutta haluaisin ihan vilpittömästi tietää, kenelle ja millä perusteella pysyvä talviaika olisi oleellisesti parempi.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho Vastaus kommenttiin #37

Esimerkiksi iltavirkuille talviaika on mukavempi, kesäaikana joutuisi menemään tuntia aikaisemmin nukkumaan ja myös heräämään tuntia aikaisemmin.
Myös lumen auraajille ja monille muille ulkona aamusin työskenteleville talviaika on valon puolesta parempi.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #43

Täh? Miten iltavirkuille voisi olla parempi, että aurinko nousee tuntia aikaisemmin?

Mitä taas esimerkiksi lumen auraajiin tulee, niin eivätkös he aloita työt niin aikaisin, että on pimeää vaikka käytössä olisikin talviaika? Esimerkiksi tammikuun lopulla aurinko nousee Jyväskylässä talviajan mukaan klo 08:50.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho Vastaus kommenttiin #44

Niin esimerkiksi itselleni luontaisin rytmi on mennä nukkumaan noin klo 12-01 ja herätä klo n.9:00. Kahdeksan aamut ovat hieman hankalia koska joudun heräämään kellon soittoon klo 7 että kerkeän töihin, tämä on siis noin kaksi tuntia aikaisemmin, kuin mitä luontainen rytmini on.
Jos siirtysimme pysyvään kesäaikaan joutuisin heräämään kahdeksan aamuina klo 6 (talviaikaa), eli kolme tuntia normaali rytmiäni aikaisemmin.

Talvi on pitempi kuin tammikuu, ihmiset käy töissä myös marraskuusssa, valoisat aamut on hyödyllisiä aamuisin työssäkäyville.
Venäjällä pysyvä kesäaika lopetettiin nimenomaan siitä syystä, että ihmiset valittivat pimeitä aamuja.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #45

Meinaatko, ettei luontainen rytmisi vuodessa-parissa sopeutuisi pysyvään kesäaikaan?

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho Vastaus kommenttiin #46

Itse kyllä sopeutuisin, varmaan oppisin tekemään yövuorojakin.
Venäläiset ei sopeutunu.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Itsepäiselle Suomelle sopisi täsmällinen aurinkoaika, se saattaisi olla jotakin esim +18 minuuttia Ruotsiin nähden ja samaan tyyliin itään mentäessä.
Niin ja Porissa eri aika kuin Imatralla. :-)
Hymiö varmuuden vuoksi, etteivät ulosta US blogosfääristä

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Loistava tilaisuus yhtenäistää koko EU samaan aikaan!
Myös minun mielestä Eu olisi voinut tehdä suoran aloitteen yhtenäisestä ajasta. Toivottavasti jäsenvaltiot ottavat tämän näkökulman neuvotteluissa prioriteetiksi ja saadaan yhtenäinen aika "vapaaehtoisesti".

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Kun EU tätä kellojen siirtelyä kyseli, puolesta tai vastaan, niin ne perusteluehdotukset eivät kovin kummoisia olleet.
Talteen en niitä ottanut, mutta se otin, mitä itse vastasin.

Kohtaan muu syy kirjasin: Kotieläimille, esim. lypsävät lehmät, kellojen siirto on kuin kiusantekoa!
Olisin enemmänkin kirjoittanut, mutta ei mahtunut!

Minulle on se ja sama jämähtääkö jatkoon kesä- vai talviaika, kunhan ei tartte kellojansa enää siirrellä. Se on sit eri asia, kun menet toiselle puolen maailmaa ja/tai lomareissulla kohdemaan klo -aika on eri kuin kotomaassa. Kyllä sitä kelloansa silloin veivaa eteenpäin tai taaksepäin, eikä se pahemmin haittaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Se on sit eri asia, kun menet toiselle puolen maailmaa ja/tai lomareissulla kohdemaan klo -aika on eri kuin kotomaassa. Kyllä sitä kelloansa silloin veivaa eteenpäin tai taaksepäin, eikä se pahemmin haittaa."

Outoa, että se haittaa niin perin juurin paljon kaksi kertaa vuodessa Suomessa, mutta ei neljällä lomamatkalla tai 20 bisnesmatkalla vuoden aikana.

Käyttäjän ppauto kuva
Janne Pirinen

Asiaa, Arska! Hassultahan se tuntuisi jos Romania ja Itävalta olisivat samassa vyöhykkeessä ja Unkari tunnin näistä ohi. Omasta puolesta Suomen siirtyminen kesä- tai talviaikaan on aikalailla samantekevää, toivottavasti ei jaa kansaa kahtia :)

Käyttäjän ppauto kuva
Janne Pirinen

"Koko Eurooppa olisi helposti muutettavissa Euroopan aikaan, se tarvitsisi muutosta vain Suomelta, Islannilta, Portugalilta ja Balttian mailta, Koska Iso-Britannia ei enää maaliskuun jälkeen olisi Euroopan jäsenvaltio."

Öh. Romania, Bulgaria, Kreikka, Irlanti?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Oikeassa olet Janne Pirinen ne puuttuvat maat on nyt sitten tuotu julki.

Jouni Kokkonen

Aika on sosiaalinen konstruktio, ja kaikkihan me ollaan niinku yksilöitä, eli jokaisen tulisi saada valita ite, mitä aikaa tykkää käyttää. Elämmehän jo vuotta 26 totuudenjälkeisellä ajanlaskulla. Tollaiset ahdistavat ja sosiaalisesti pakottavat kellonkyttäämiset kuuluu vanhaan ajanlaskuun, kun aikaa mitattiin jostakin Jeesuksesta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Suomen piää siirtyä normaaliaikaan, eli siihen, jolloin pimein hetki on klo 24 ja valoisin 12. Kaikki perustelut muuhun ovat pelkkiä tekosyitä.

Muussa tapauksessa voidaan vaikka suoraan siirtyä johonkin USAn aikavyöhykkeistä niin että bisnekset sujuisi. Nälle neropateille varmaan näet olisi kauhistus jäädä kesäaikaan, koska se olisi Moskovan aika.

Käyttäjän MikaPeltokorpi kuva
Mika Peltokorpi

Eihän kesä- ja talviaikaan siirrytty Euroopassa vasta kuin 1980 ja Suomessa 1981 (37 vuotta sitten). Eurooppaan se vienti vetää, joten talviaika on selkeästi järkevämpi vaihtoehto.

Uralin länsipuolen Venäjä on muuten Moskovan talviajassa (Putin, 2014-), kun ensin kellojen vatkaamisesta luopumisen jälkeen käyttöönotettu Moskovan kesäaika (Medvedev, 2011-) ei heille maistunut. Mutta kukaan ei näitä Moskovan kellojen säätöjä ole ulkoa käsin kauhistellut suuntaan tai toiseen.

Stalin pakotti aikoinaan kaikki Neuvostoliiton alusmaat lännessä (Baltian maat sekä Moldova, Ukraina, Valko-Venäjä) käyttämään Moskovan aikaa, vaikka parempi olisi näille maille ollut Itä-Euroopan aika. Moskovan ajassa ne olivat 1944-1991. Mutta eipä tämän neropatin tätä aivopierua kukaan ulkopuolinen kritisoinut.

Käyttäjän MikaPeltokorpi kuva
Mika Peltokorpi

Lisäksi kesäaikaan siirtyminen olisi muutos myös vuoden 1981 edeltävään tilanteeseen, milloin Suomi oli normaaliajassa - eli talviajassa. Talviaikaa ei suotta kutsuta - normaaliajaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset