Kesäaika vaiko talviaika?

Euroopassa on tällä haavaa seitsemän aikaa, eli UTC+0 jossa ei ole mukana kesäaikaa ja sitten UTC+0 Länsi-Euroopan aika jossa on kesäaika +1. Keski-Euroopan aika eli UTC+1 ja sen alueen kesäaika +2. On lisäksi Itä-Euroopan aika UTC+2 aj sen kesäaika +3.

Nyt Euroopan komissio on antanut esityksen kesäaikajärjestelystä luopumisesta. Komission mukaan kellojen siirtämisestä luovuttaisiin EU-maissa vuonna 2019. Eurooppaan tulisi sen mukaan 3-6 aikaa, riippuen siitä ottaako eri maat kesä-, vaiko talviajan käyttöönsä. EU:n esityksen mukaan kun jäsenmaat saavat itse valita ottavatko kesä- vaiko talviajan, ilmoitus vain pitää asiasta jättää komissiolle huhtikuuhun 2019 mennessä.

Melkoinen aivopieru on jättää asiasta arpominen jokaiselle jäsenvaltiolle itselleen, koska sehän tietää aikavyöhykkeiden mahdollista sekamelskaa.

Ruotsissa on voimassa Keski-Euroopan aika, joka on yhden tunnin Greenwichin aikaa edellä. Suomi kuuluu valtioihin, joiden koko alueella on voimassa sama aika. Tämä aika on Itä-Euroopan vyöhykeaika, joka on kaksi tuntia Greenwichin aikaa edellä. Lieksa on yhden aikasektorin linjalla ja 15 pituusaskelta Lieksasta länteen pitäisi olla ”Ruotsin aika” eli yksi tunti Greenwichin aikaa edellä.

Maapallo on jaettu noin neljäänkymmeneen aikavyöhykkeeseen. Alun perin aikavyöhykkeet määriteltiin 15 pituusasteen levyisiksi vyöhykkeiksi, joita on kaiken kaikkiaan 24 kappaletta. Kahden vierekkäisen aikavyöhykkeen välinen aikaero oli aina tasan tunti.

Kiinassa pitäisi periaatteessa käyttää ainakin kolmea aikavyöhykettä, mutta Kiina käyttää vain yhtä.

Tulisiko Euroopan siirtyä yhteen aikayöhykkeeseen mieluimmin kuin sotkea talvi- ja kesä ajat kansallisten mieltymysten mukaisesti. Vaihtoehtona siis on entiset aikavyöhykkeet joita on Euroopan alueella kolme, jos kaikki valitsevat talviajan, toinen vaihtoehto on, että valitsevat kaikki kesäajan. Jos osa vailtsee kesäajan ja osa talviajan on mahdollista, että vanhat aikavyöhykkeet menevät uusiksi. Ranska ja Espanja ovat jo nyt maanteiteellisten aikavyöhykkeidensä syrjässä, eli eivät noudata heille luonnollista UTC+0 vaan käyttävät Keski-Euroopan aikaa UTC+1 eli käyttävät samaa aikaa kuin Puola. Puolakin voisi käyttää samaa aikaa kuin Suomi sijaintinsa puolesta. Eli Koko Eurooppa olisi helposti muutettavissa Euroopan aikaan, se tarvitsisi muutosta vain Suomelta, Islannilta, Portugalilta ja Balttian mailta, Koska Iso-Britannia ei enää maaliskuun jälkeen olisi Euroopan jäsenvaltio.

Nyt olisi sitten vain tehtävä kansalliset valinnat huhtikuuhun mennessä. Ehkä kansa on valistunut päättämään kumpaan aikaan haluavat jäädä, kesä- vai talviaikaan, mutta aika huolimaton vapaus jatkon kannalta jos aikavyöhykkeet menevät pahasti sekaisin. Eikös EU ole kaikessa pyrkinyt harmonisoimaan käytäntöjä ja nyt sitten yhtäkkiä antaakin vapaat päätökset kansallisvaltioille. Aivan kuin Juncker olisi jotenkin herpaantunut asiassaan, antanut periksi kun puhui tänään viimeisen kerran niin sitten saa kaikki mennä sekaisin.

Mitä hyötyjä sitten on eri ajoilla?

Kesäajasta koituva valoisan ajan säästö on merkittävin keväisin ja syksyisin, jolloin illat ovat pimeitä ja aamut valoisia normaaliaikaa käytettäessä. Koska ihmisten yleinen elämänrytmi on nykyisin painottunut iltaan, kesäaika lisää ihmisten käytettävissä olevaa valoisaa aikaa yhdellä tunnilla. Kesäajan ansiosta ulkoilma-aktiviteettien harrastuskausi, kuten veneily-, mökkeily-, kalastus- ja ulkoliikuntakausi, jatkuu pitkälle lokakuuhun. Kesäajan ansiosta syyskuusta on Suomessa tullut käytännössä neljäs kesäkuukausi päivänvalon riittävyyden suhteen.

Talviaika taas on se perinteinen aika jota ennen kesäaikaa noudatimme.

Jos nyt siirtyisimme talviaikaan pysyvästi ja Ruotsi ja muut UTC+1 maat valitsisivat kesäjan mikä heille olisi samoin UTC+2 Olisimme käytännössä Euroopan ajassa, Jos Balttian maat toimisivat samoin kuin Suomi valiten talviajan olisi esitykseni Euroopan yhtenäisestä ajasta melkein toteutunut. Portugali ja Islanti ei pääsisi Euroopan aikaan kuin hyppäämällä yhden tunnin aikaisempaan vyöhykkeeseen. Heille ei siis kesä- tai talviajan huojunta riitä, vaan pitäisi tehdä hiukan enemmän, mitä Juncker tänään lupasi.

Koska aikavyöhykkeiden historia on pitkä niin sitä vastaan nyt tehty esitys on kovin omituinen. Keskustelua asiasta voisi olla enemmänkin, nyt kansa saa päättää, mutta keskustelua tarvittaisiin mistä päätetään ja mitä mahdollisuuksia esitys antaa ja mikä voi mennä pieleen. Nyt esitys oli vapauttava, mutta ei rakentava.

Sinä päätät missä ajassa tulevaisuudessa kuljemme. Itä-Euroopan ajassa vai Euroopan ajassa?

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu