Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Anteeksi Isokadun väki

Politiikan retorikkaa ja mielensä pahoittaminen on yhdistynyt tapauksessa Riikka Moilanen ja Isokatu Oulu. Riikka Moilanen sanataiteili itselleen lopputilin ja hyvä niin. Oikeasti kyseessä ei ollut sellainen teko jota Riikka oikeasti tarkoitti, hän vain sotkeutui kikkailemaan sanoilla roska ja roska.

Ottamatta siihen nyt kantaa voi sano kuitenkin, että se väki joka tässä roskanimen sai on olemassa ja heidän kohtelustahan Riikka oli huolestunut, kun kysyi mitä kaupunki aikoo heille "antaa". Kysymyksen asettelu meni kuitenkin täysin toiseen suuntaan roskasanan takia.

Alkoholisteista suuri osa on pohjakoulutuksensa saaneet työelämässä tavallisissa arkipäiväisissä askareissaan ovat sitten alkoholisoituneet ja menettäneet työpaikkansa. Erään tutkimuksen mukaan todennäköisemmin alkoholisoituu baarimikot ja suutarit. Riskiryhmän kärjessä ovat myös ammattinimikkeet, katonasentaja, maalari, kokki, merimies, muusikko ja rakennustyöläinen.

Kysymys olisi tullut asettaan niin, että mitä me teemme työnantajina väärin, kun ammatti-ihmiset alkoholisoituvat ja päätyvät Isokadulle Ouluun?

Ja jatkokysymys heti perään, että mitä me olemme valmiit tekemään heidän hyväkseen asioita, jotka poistavat heidän edestään kynnyksiä siirtyä takaisin omille toimilleen pois Isokadulta?

Kokemuksesta tiedän, että Oulu on vähentänyt alkoholistien kuntoutusta, sekä jäljellä olevissa kuntoutuskohteissa annetaan vain lievitystä hetkellisesti, mutta linjakas ja perille tähtäävä toiminta on lopetettu.

Alkoholistit ovat "säästösyistä" unohdettu ja nyt kun Riikka kyseli valtuustossa mitä kaupunki aikoo tehdä hän sai lopputilin. Kuka enää uskaltaa kysyä mitään alkoholistien hyväksi?

Alkoholisti on ihminen ei roska. Miksi Oulun kaupunki kuitenkin suhtautuu alkoholisteihin niin, että heille ei makseta esimerkiksi Minnesotahoitoja tai Oulun kaupunki ei itse anna sellaista opastusta tai lääkintää, että alkoholisteilla olisi mahdollista selviytyä kuiville alkoholista?

Nyt kaikille vain käsi sydämelle, että mitä olette valmiita lähimmäisen eteen tekemään?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Meistä tuli muurareita
Taksikuskeja, suutareita
Yksinhuoltajaäitejä, autokauppiaita
Meistä tuli lääkäreitä
Virkamiehiä, vääpeleitä
Ja tänään voidaan hetki olla kuninkaita...

Anssi Kela

Mutta mitä tehdään sitten, kun meistä tulee ihmisroskia?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Onko Oulun kaupunki unohtanut lupauksensa Oulun Kristalliyön jälkeen 1990?

»Musta tuntuu, että kaikkia alko niinkö tympiä se poliisin toiminta. Koulut alkoi ja kaikki oli jotenki vähän stressin päällä, että pitää jotaki… Kun ei o oikein mittää tekemistä niin kai se sitte pitää niitä ikkunoita särkiä, että emmä oikeen tiiä...» (Wikipedia) hakusanalla Oulun kristalliyö

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Moilanen vain paljasti sen, mitä ns. parempien ihmisten keskuudessa nykyään puhutaan ja ajatellaan...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Totuuden puhujista ei koskaan tykätä.

Oulun talousarviossa vuoden 2017 ennusteessa lainat asukasta kohti olivat 3 347 euroa/asukas ja talousarviossa ne ovat 2018 3 736 euroa/asukas. Eli lainaa nämä "asukkaat" saavat ja asukastittelin, vaikka kaikilla ei lie asuntoa tai osoitetta olekaan.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Oulu on ollut hyvin penseä vauraudestaan huolimatta, tarjoamaan toimivia kuntoutuspalveluita päihdeongelmaisille ja on vähentänytkin niitä.

Avopalvelut, joissa kiinitetään huomiota lähinnä oireisiin ja niiden helpottamiseen, ovat se pahin karhunpalvelus ja suora reitti sekakäyttöön ja sosiaalisen tilanteen romahdukseen alkkiksella.

Lisäksi on tarjolla blaseboja hoitomuotoja, kuten nämä naltreksoni-pohjaiset tuotteet, mikä on virallinen käypähoito johtuen käypähoito-ohjeita sorvaavan toimielimen kaupallisista eduista.

Niin se viimeinen etappi on sitten kadulla, kun kaikki muu on tullut koetuksi. Se on yhteisön oma vapaa valinta, ei yksilön ja tämän asian kanssa sitten ollaan valmiita ilmeisesti elämään jatkossakin. Hurskastelut ja moralismi ei auta eikä näiden ihmisten pakkosiirrot viranomaistyönä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Allekirjoitan täysin Martti Haverisen kommentin.

- Alkoholia liikaa käyttävien oululaisten osuus on pysynyt jokseenkin ennallaan, kuitenkin enemmän kuin joka kolmas työikäinen käyttää liikaa alkoholia (36,4 %).

- Vuonna 2016 Oulun ikävakioitu sairastavuusindeksi oli 107,9 ja kansantauti-indeksi 128,1 (lähde: Kelan rekisterit)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Osa kansasta (kaikkein vähäosaisimmat) on "roskana" kadulla. Himpun verran parempiosaiset kantavat (tai kantoivat) vain hiekkaa pankin lattialle. Kaikkein parempiosaiset kantavat joidenkin (lasketaan jotenkuten pärjääjiksi) työn tulokset veroparatiisitileille.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Asian voi näinkin tulkita ja vieläpä aivan mainiosti.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Hän ilmeisesti puhui joistain määrätyistä ihmisistä, jotka pitävät Valkean kauppakeskusta siivottomassa kunnossa. Kaljoittelevat, heittävät tumppeja ym. roskaa. Tiedän omalla paikkakunnallanikin tällaisen ryhmän hengailevat kaljakaupan vieressä. Kyseessä ei ole metsien miehet.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Valkean kauppakeskus vastaa omasta siisteydestään, eli jos on siitä valittamista pitää valittaa siitä Valkean siivouspäällikölle.

Kuka oikeasti uskoo, että halventamalla asiat korjaantuvat? Moilaselta se oli lipsahdus, ja sanaleikki roskaamisesta muuttui nopeasti ihmisroskaksi, vaikka ei varmasti ollut hänen etsimänsä sana siihen kohtaan, Nyt sitten puhutaan virheestä eikä haluta nähdä sitä mihin Moilanen sanomisella pyrki. Eli jo tehtyjen virheiden korjaamiseen.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ministeri Saarikko käyttää heistä nimitystä maanhiljaiset, jotka eivät pidä ääntä itsestään.
Näin pätevästi voi Helsingistä katsoen arvioida Oulun oloja. Saamani silminnäkijätiedot Oulusta kertovat muuta. Ääntä riittää ja ruumiin eritteitä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kävikös tässä niin, että Moilanen on se henkilö, joka oli ihan oikeasti huolissaan myös siitä, että tehdäänkö tämän 'ihmisroskan' hyväksi mitään. Hän vain meni ilmaisemaan itsensä huonosti, joten Sebastian Tynkkynen jne. huomasi tilaisuutensa.

Moilanen myös tunnisti heti virheensä, pyysi sitä anteeksi ja hyväksyi ilmeisesti mutinoitta toimitusjohtajan tehtävänsä päättymisen. Joten ehkäpä hän jopa antaa ihmisarvon noille ihmisille, joista käytti huonoa ilmausta.

Sen sijaan Moilasen roimijat käyttävät ennen kaikkea tilaisuutta hyväkseen lyödäkseen Moilasta (ja keskustaakin hieman siinä sivussa). Ovat jopa niin innostuneita tästä tehtävästä, että kaikki muu unohtuu.

Jos haluaa kansalle yhteisen harrastuksen, niin se on varmastikin parempiosaisten moittiminen… Siihen lähtevät innolla mukaan kaikki, jotka tuntevat olevansa parempia ihmisiä.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Tämä on sitä nykyaikaista pöyristymistä, jolla hankitaan ihmiselle potkut.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Näin olen ymmärtänyt. Moilanen teki virheen, pyysi kahdesti anteeksi ja vastaanotti potkut, voiko hän enempää enää tehdä?

Nyt kysyn minä, että mitä kukakin on valmis asiassa tekemään? Tyydymmekö haukkumaan Moilasta, vai haluammeko todella tehdä jotain joka auttaa asiassa?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Tyydymmekö haukkumaan Moilasta, vai haluammeko todella tehdä jotain joka auttaa asiassa?"

Kysymyksen voi muotoilla myös: 'Kumpaa voi tehdä nostamatta persettään penkistä?'

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #17

Kaikilla ei perse nouse vaikka tahtoakin olisi, joten kysymys on aseteltu väärin?;)))

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

No olihan hänellä huima liksa vokin johtamisesta.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Ari nostaa muutamia asioita esiin hyvin Oulun korkeudelta. Alkoholistien kuntoutus on koko Suomen tasolla, ennen kaikkea pk-seudulla siirretty kokonaan ns. kolmannen sektorin vastuulle, kilpailutusten myötä. Minä en ole vielä keksinyt miten tämä ns. kolmas-sektori poikkeaa yksityissektorista, muutoin kuin verotuksen osalta. Kaikki politikot siitä puhuu, mutta kukaan ei ole pystynyt minule sitä järkevästi selittämään. Tänä päivänä kilpailutusten kautta voittaneilla palvelun tuottajille ei edes suoda mahdollisuutta tarjota hoitavaa päihdetyötä, vaan asumispalveluja. Ostaja /kunta/kaupunki kuitenkin aina määrittelee kriteerit mitä se kilpailuttaa. Tänä päivänä painoarvo on päihteellisten asumisyksikköjen puolella. Se tarkoittaa sitä, että on nostettu kädet pystyyn päihdeongelmien edessä. Hoidon sijaan tarjotaan sitä mitä päihdeongelmaiset itse haluavat. He haluavat katon pään päälle juomista varten, korvaushoidon ja tarvittaessa katkopaikan, että jaksaa jatkaa omaa elämäänsä. Siihen nykyinen malli tarjoaa hyvät edellytykset.
Kaikissa kunnissa oli aikoinaan tämä linjakas toiminta, jossa ensisijainen päihdeongelmaisten auttamisessa oli auttaa päihdeongelmassa, nyt suunta on tukea antava toiminta, jossa tuetaan jatkamaan päihteitten käyttöä.
Tänä päivänä korkeasti koulutetut päihde ja asumispalvelujen tarjoajat, päättäjät ja toteuttajat ovat niin kiinni omassa ylimielisessä etikassa, ammatillisuudessa, etteivät he kykenen näkemään todellisuutta. Toinen syy on rahan nälkä, se ajaa toiselta puolelta ohi etiikan ja ammatillisuuden käsitysten. Siinä kaatuu kaikki muut arvot sivuun.
Mitä tähän kohulausuntoon tulee, niin kyllä yllättävän tyhmän lausunnon pitkään politiikassa mukana ollut antoi, tai lipsautti. Takana on kuitenkin mukana olo kansaedustajana, kuntapolitiikassa, sekä Keskusta puolueessa. Lipsaus vai linjaus.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kolmas sektori on hyvä avu, mutta turha kaikkea on sinne sysätä, joku vastuu pitää kunnilla itsellään olla. Kuuluuko esim. Minnesota-hoidot kolmannelle sektorille? Eivät taida kuulua, vaan ovat niitä kirottuja yksityisen sektorin palveluja jotka toimivat, mutta ei osata tai ei saada käyttää.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Minusta Minnesota kuuluu yksityisensektorin piiriin.

Ennen kuin tätä Minnesotaa on näin kovin markkinoitu muutaman yrityksen voimin, toimi Suomessa Myllyhoitoyhdistys.
Se oli mielestäni kolmannen sektorin toimintaa.

Myllyhoito joutui vaikeuksiin, kun sillä oli työntekijöinä, oman kokemuksen omaavia päihdeterapeutteja ( tänä päivänä niitä kutsutaan kokemusasiantuntijoiksi tai kokemusammattilaisiksi, joita kunnat itse palkkaavat, mutta eivät kuitenkaan hyväksy, ainakaan vielä kilpailutusehtoihin ja malleihin)

Kunnat eivät halunneet ostaa palveluja heiltä, vaikka heidän tulokset olivat hyviä ja perustui nimenomaan Minnesotamalliin.
Minnesotamalli on jenkkilässä varmaan yksi suurimmista hoidon tuottajamalleista, niin alkoholi, kuin huumeriippuvaisille.

Myllyhoitotoiminta muuttui hyvin minimaaliseksi toiminnaksi, työntekijät pantiin kävelemään ja tilalle tuli tietyt koulutukset saaneet työntekijät.
Minnesota hoitoyhteisöt käyttävät ilmeisesti omankokemuksen omaavia työntekijöitä ja saavat siksi hyviä tuloksia omilla ohjelmillaan.

Alko on ollut kuuluisin hallitsija Suomessa. Alko myy viinaa, antoi aikoinaan luvan myydä viinaa, valvoi viinan myyntiä ja perui tarvittaessa luvat myyntiin.
Sama periaate on päihdepalvelujen tuottamisella. VALVIRA ja AVI ovat nimellisiä valvojia, mutta päätökset tekee kuitenkin ostaja, eli heillä on liikkumavaraa myös pätevyyksien hyväksymisessä.

Suomessa ollaan sen verran parempia,kuten autojen valoissa aikaisemmin, mikään muu valolappu ei käynyt autoihin, jos ei lukenut "Hella" Suomessa parannettiin autoilun turvallisuutta ja siksi autoihin jotka tuotiin jenkeistä piti vaihtaa tietynlaiset umpiot.

Sama toiminta on päihdehoitojen puolella, tietyt isot toimijat määrää miten ja mitä hoitoja päihdepuolella hyväksytään. Valvira, Avi ja Eduskunnan lapaset sen päättää.
Nyt kilpailutuksen myötä mopo on karannut lopullisesti käsistä. Kunnat itse voivat päättää koulutustason ja palvelun sisällön, siis hoitotason mitä ostavat ja keltä ostavat.
Jos palvelujen osto painottuu päihteellisen asumisen ostamiseen päihdeongelmaisille, niin palveluntuottajan pitää pysyä siinä roolissa.
Sinne on vaikea päästä päihdehoitoa tuottavana toimijana sisälle, tekisi sitten kuin hyvää ja tuloksellista työtä tahansa.
Olen tätä seurannut yli kolmenkymmen vuoden ajan, eri vinkkeleistä katsoen, parikymmentä vuotta päihdetyöntekijän ja kymmenen vuotta myös kuntapäättäjän näköalapaikalta.

Oikea tapa vaikutta päihdeongelmien hoitoihin on kuntapäättäjät ja vasta sitten Eduskunnan lapaset.

Minun viesti on lisää rahaa päihteettömään asumiseen, kuntouttamiseen ja hoitoihin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #31

Kiitos Hannu valaisevasta kommentista. Kuten jo itsekin tuolla mainitsin on Minnesota yksityistä ja siksi niin kammottavaa muutamien mielestä, vaikka se hoito olisi kuinka hyvää tahansa. Siksi sotekin venyy ja paukkuu, kun ei ,millään suotaisi yksityiselle sektorille verorahoja syydettävän, vaikka se olisi kuinka tehokasta.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #32

Siellä Oulussa asustaa muuten eräs entisen Minne-Sota-klinikan perustanut kaveri... vähän samaa näköä Ari Sinun kanssa... tuntenetko?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kirjoitin takavuosina blogin asunnottomista alkoholisteista ja asenteista. Mikään ei näemmä ole muuttunut.

http://sarilait.puheenvuoro.uusisuomi.fi/106558-ju...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Moilasen ja muidenkin poliitikkojen tulisi lukea enemmän Uutta Suomea ja Saria.

http://sarilait.puheenvuoro.uusisuomi.fi/106558-ju...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Muutama kuukausi tuon blogini jälkeen joku pikkupoliitikko tuli julkisuuteen samalla idealla. Kun luin tekstejä, tuli voimakas vaikutelma, että kaveri oli lukenut blogiani. Jos heppu olisi saanut jotakin parannusta aikaan, en piittaisi asiasta, mutta muuten tuollainen ideavarkaus vähän kismitti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #24

Monta kertaa on itselle tullut sama vaikutelma, että blogiani on hyödynnetty, mutta minä olen siitä vain iloinen. Kaikki mitä kirjoitan on tarkoitettu eteenpäin jalostettavaksi, eli minua saa lainata ja kopioida kuka vain haluaa.

Nytkin jos joku Oulun luottamusmies tai viranhaltija saa idean oikeasti perehtyä ongelmiin, niin siitä vaan.

Riikka Moilanen kärsi kovin sanoistaan, mutta se hinta on nyt jalostettava positiivisesti, eli jos lausuma sysää edistyksen tulpaa pois auttamisen tieltä niin asiahan meni tarpeeseen ja voimme Kiittää Riikka Moilasta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #27

Näin piraattina olen ehdottomasti samaa mieltä, mutta kyllä alkuperäisen lähteen voisi mainita. Jatkojalostus meneekin seuraavan kehittäjän piikkiin.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #27

Näin juuri Ari ideat on kansallisomaisuutta, jos niitä hyödynnetään.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Miksi blogissa puhutaan vain alkoholista ja huumeet sivutetaan täysin?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Yksinkertaisesti siksi, että en oikeasti tunne henkilökohtaisesti ketään huumeriippuvaista, mutta alkoholistin kanssa olen puljautunut viimevuosina. Hän on kuivilla ollut yli vuoden.

On tosi vaikea kirjoittaa sellaisesta asiasta josta ei oikeasti tiedä, muuta kuin kirjaviisautta. Sitä kirjaviisautta voi jokainen etsiä netistä ja kirjastosta, eli minun on siihen turha mennä sooloilemaan.

Totta on, että huumeriippuvainen tarvitsee myös hoitoa siinä missä alkoholistikin. Pihlajalinna puhui ainakin avintarvitsijoista, se kai kattaa huumeetkin.

Toisaalta uskonto on pahinta huumetta.

Minusta Hannun kirjoituksessa on sitä kokemusta paljon sekä tietämystä. Ei siis erotella ihmisiä alkoholin tai huumeiden mukaan vaan sen mukaan, että kuka tarvitsee apua niin apua annetaan ja hoito mahdollistetaan.

Oulun sivuilta kävin lukemassa, että autettavalla pitää itsellään olla tahto tulla hoidetuksi. Oikeasti voisi häntä hiukan tukea päätöksessään valistamalla mahdollisuuksista. Nythän säästetään joka asiassa, jopa hoidoissa, se ei voi olla näkymättä katukuvassa.

Henkilö josta kerroin tietäväni sai apua Minnesota-hoidosta, ja sitä eneen oli vuosia käynyt Oulussa kaupungin hoitoja saamassa tuloksetta. Minnesota-hoito piti itse maksaa, Oulu ei maksa sellaista vaikka kuinka olisi potilaan oma tahto. Useat muut kunnat kuitenkin maksavat, joko kokonaan tai osan Minnesota-hoidosta.

Vosi kuvitella, kun maalaisjärjellä asiaa pähkäilee, että onnistunut hoito on edullisempi maksajalle kuin sellainen vasemman käden laastarointi, josta ei apua taida olla kenellekään.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

#25# Tarkoituksellisesti mainitsin päihdeongelman ja katselin asiaa enemmän tuetun asumisen näkökulmasta.
Tuetussa asumisessa järjestetään päihdeongelmaisille tukea asumiseen, tämä koskee siis kaikkia niitä päihdeongelmaisia jotka pääsevät tuetun asumisen piiriin. Mainitsin myös korvaushoidossa olevat asukkaat.
Pääpäihde lienee edelleen alkoholi, vaikka sekakäyttö on kasvanut ja hallitsee päihteittenkäyttöä. Huumeet on vielä marginaalinen ryhmä, jos ei katsota kokeiluja ja muita satunnaisia käyttöjä.

Kun nostetaan esiin huumeet ne pitää jakaa kahteen ryhmään lailliset ja laittomat huumeet

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minä olen sitä mieltä, että koti kuuluu ihan jokaiselle, myös alkoholisteille ja narkomaaneille. Tässä ilmastossa on todella julmaa vaatia ketään "ryhdistäytymään" ennen oman asunnon saamista.

Toki ymmärrän ettei pahasti päihdeongelmainen ihminen pärjää ihan kaikissa asumuksissa. Olen itsekin ollut mukana häätämässä alkoholisoitunutta naapuripariskuntaa jatkuvien järjestyshäiriöiden takia.

Täällä Tampereella yleensä pyritään hoitamaan asiat siten, että ns. haasteellisille asukkaille varataan omia taloja, joissa ei asu ns. normiväestöä. Näitä taloja sijoitetaan ympäri kaupunkia jottei minnekään pääsisi kasvamaan slummialueita.

Ihan hyvin tämä homma on toiminut Tampereella. Ehkä muiden kaupunkien tulisi ottaa meistä mallia.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #37

Kannattaa tutustua koti kaikille hankkeeseen. Oikeus omaan asuntoon. Tampereen tutkimukseen. Nimi omassa ovessa. Kolmen viisaan yhteenvetoon. yms.
Minulla on pieni näppituntuma tuetusta asumisesta. Olin kolmetoista vuotta työssä niissä ympyröissä, joista kuusi vuotta esimiehen asemassa yksikön vastaavana päihteettömässä yksikössä.
Kun puhutaan tuetusta asumisesta, jota päihdeongelmaiset tarvitsevat, se ei saa olla säilömistä, joksi se vain kaikkien viisaitten johdolla näyttää menevän.
Jenkkilässä on ns. puolimatkankoti periaate, johon kannattaa myös tutustua.
Siellä kuntoutetaan ihmisiä takaisin yhteiskuntaan ja työelämään ja se toimii.
Se vaati työtä ja ennen kaikkea näkyä työstä ja ihmistä.
Kun ihmiselle annetaan koti ja tuki siihen kotiin, niin kyllä siinä voi vähän vaatia myös ihmiseltä itseltään.
Vai oletko sitä mieltä että vesivahinkojen, huoneiston rikkomisen yms. jälkeen laitetaan paikat kuntoon ja sillä selvä, meno voi jatkua.
Olen nähnyt 3 -50.000 remontteja, niitä ei vain palveluntuottajat voi maksaa.
Eikä vapaaehtoisia maksajia kannattajakunnasta löydy.
Suomeen pitäisikin järjestää portaallinen malli tuettuun asumiseen, jossa yömajatasolta lähdetään nousemaan asumisessa ylöspäin ja siellä myös kartoitetaan oma halu raitistumiseen.
Tanskassa taitaa olla sellainen malli, jos mallia jostain pitää hakea.
Se mitä Suomessa todella pitäisi kehittää on päihteetön asuminen. Entisellä työnantajallani on pk seudulla noin 450 asuntoa, joista noin 40 päihteetöntä asuntoa. Diakonissalaitoksella on varmaan kolmin nelinkertainen määrä asuntoja, A-Klinikkasäätiöt ja muut toimijat sen päälle että kyllä asuntoja on tarjolla.
Päihteellistä asumista on monen eri tasoista, myös todella vaikeita päihde ja moniongelmaisia.
Tähän työhön on käyty tutustumassa useista eri Europan ja pohjoismaitten maista.
Ratkaisu sei ole tässä, ratkaisu on siinä, mitä palveluja kunnat ostaa ja haluaa ostaa palveluntuottajalta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #38

Minä en jättäisi sitä päihteettömyyteen sitoutumatontakaan kadulle asumaan. Jos muu ei auta, järjestetään niitä ns. märkäpuolia, joissa voi nukkua yönsä.

Pääsääntönä kuitenkin näen, että jos ihmisellä on edes jonkinlaista elämänhallintaa jäljellä, tulee ihmiselle tarjota asunto. Tampereella esim. Hipposkylä on hyvä esimerkki siitä, miten ongelmaisetkin ihmiset voidaan asuttaa jonnekin.

Olen itse asunut Hipposkylän vieressä, joten olen kokenut nämä ihmiset takapihallani, enkä näe asiassa suurempaa ongelmaa.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #40

Sitä varten on aikoinaan perustettu asuntoensin ohjelma, joka valtion rahoittama.
Minä asuin 13 vuotta päihteettömässä yksikössä ja voin sanoa että se on rauhallisempi asumisyksikkö, kuin niin kutsutut normaalit asumismuodot. Kaikki asuivat vuokrasopimuksella. Heidän kanssaan oli kutenkin tehty sopimus asumisesta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #41

Pitäisikö jättää kadulle ne ihmiset, jotka eivät tahdo raitistua? Sitä hoitoa voidaan tarjota myös siinä vaiheessa, kun ihminen on saanut katon päänsä päälle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Eiköhän siellä Oulussakin korkeat päättäjät joukolla toivo ja odota, että Se Suuri Imuri tulee ja imaisee katuja sotkevan ihmisroskan aikanaan taivaalliseen roskapussiinsa.

P.S. Profetiani on, ettei jeesustelun aika lopu täältä maan päältä koskaan.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Päihdeongelmaisista puhuttaessa unohdetaan se tärkein se ihminen. Olen itse saanut aikoinani apua ongelmaani ja löytänyt kestävän pohjan. Paikka jossa sain pysähtyä ei ollut sairaalatasoinen paikka, se oli pieni vaatimaton hoitokoti. Siellä ei ollut yhtään koulutettua ammattilaista, siellä oli ihmisiä työssä joilla oli halu auttaa ihmisiä.

Aina kun näkee jotain roskaa ja oksettavaa, jonkun rentun, juopon millä nimellä nyt haluaa ketäkin kutsua. Kannattaa aina pysähtyä ja miettiä, muistaa se totuus, että hän jota katsot on jonkun Isän ja jonkun Äidin lapsi.

Kiitos Ari kun nostit asian ytimen esiin tähän keskusteluun. Minusta tuo kysymys Miksi? voidaan heittää kaikille kuntapäättäjille.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Hannu hieno stoori sinulla selviytyä, ei se miten selvityy ole tärkeää, vaan se että selviytyy.

Tuo viittaus isään ja äitiin luulisi tehoavan päättäjiinkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset