Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Höpsö demokratia

Ruotsin valtiopäivävaalit ovat selvä osoitus siitä miten sivuraiteelle demokaratia maailmassa on vierinyt. Ei todellakaan riitä että puolue liittää nimeensä sanan demokratia.

Ruotsin sosialidemokraatit kieltäytyvät vaalitappiosta huolimatta ´luovuttaa pääministeriyttä, no sehän on demokratiaa nykypäivänä, eli uusi normaali.

Vaaleilla siis valitaan kansalta mielipide, jota sitten kaksi vanhaa suurta blokkia kieltäytyy kunnioittamasta, vaikka Ruotsi demokraateillakin on dekmoratia liitetty oikein nimeen.

Suomestakin Yle innostui Ruotsin vaaleista, kun oli luvassa jotain "jännää", mutta se "jännä" suli kuin voinappi sotilaan rintataskuun. Jäi vai tumma läiskä harmaaseen uutismaailmaan. Kun ruotsidemokraatit eivät saaneetkaan vuosia odotettua suurta vaalivoittoa vaan se hiipui tavalliseksi vaalivoitoksi, niin kukaan ei jaksa enää kiinnostua koko vaaleista.

Kukaan ei piittaa miksi Ympäristöpuolue sai turpiinsa vaaleissa tai miksi Ruotsin Keskustapuolue teki  suhteellisesti suuremman voiton, kuin ruotsidemokraatit? Miksi moderaatit eli Ruotsin Kokoomus vaatii itselleen pääministeriyttä, vaikka "Nya M" koki kaikista suurimman rökäletappion koko puoluekirjosta?

Demokratian nimissä olisikin muodostettava uudet blokit, tai ainakin uusi ryhmitymä joka toimisi, kun vanha systeemi ajautui pattiin.

Koska yksi ryhmä jolla on 63 edustajaa on laitettu syrjään blokkien keskinäisellä sopimuksella, niin mihin silloin se demokratia katosi?

Vain ihminen joka on höpsö, väittää että se on demokratiaa!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

parasta olis jos puolueet hajotettaisiin!! Tai voisi olla puolueet, mutta vain niin että tietäisi suurinpiirtein mitä edustaja ajaa, mutta ei olisi puheenjohtajia ynm.. Ja pääministerit valittaisiin vaaleilla, kuten Presidentti suomessa, Pääministereillä on kumminkin enemmän valtaa kuin pressalla, joten miksi häntä ihmiset eivät saa valita?

Voisi vaikka olla niin että ihmiset äänestäisi jonkun henkilön pääministeriksi niistä valituista kansanedustajista!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Jokainen puolue määrittelee demokratian itse, oman mallinsa mukaisesti. Silloin eri kannalla olevat on helppo leimata epädemokraattisiksi. Ehkä irvokkain esimerkki 'demokratiasta' olivat kansandemokraatit.

Demokratiasta voinee sanoa niin kuin sosialismistakin on sanottu: hyvä aate, mutta jätkät pilas.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos demokratia-nimen käyttöön riittää se, että osallistuu vaaleihin? Demokratiassa sitä mekin olimme Kekkosenkin aikana. ;-)

Siinä Suomi ei ole käynyt menneisyyttään läpi. Ehkä on viellä arka aihe.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Ruotsin sosialidemokraatit kieltäytyvät vaalitappiosta huolimatta ´luovuttaa pääministeriyttä, no sehän on demokratiaa nykypäivänä, eli uusi normaali."

-------

He olivat suurin puolue edelleen. Myönnettäkööt että yli sataan vuoteen surkeimmalla tuloksella, mutta siltikin suurin puolue. Heillä pitää olla mahdollisuus muodostaa hallitus. Mikäli onnistuvat siinä, niin epäilen että alamäki on jatkossa entistäkin rankempaa. Ja sen jälkeen he eivät enää kamalasti kilpaile pääministerin paikasta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Suurin ja kaunein, mutta kannatus väheni, eli se on merkki jostain. Myönnän, että heillä on oikeus suurimpana pullistella, mutta se blokki on vain yhden henkilön enemmistö, verrattuna oikeisto-blokkiin, johon voi tulla 63 edustajaa lisää, kunhan pöly laskeutuu...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Vaalien tulos vasta keskiviikon jälkeen. Saanen kuitenkin ennakoida.

1. Sosiaalidemokraatit voittavat, ikävä kyllä.
2. Kokoomus, no jaa.
3. Ruotsidemokraatit vasta kolmanneksi, ikävä kyllä.
Muut sijat ovatkin sitten pistesijoja.
Suomalaisdemokraattisesti ajatellen on Loven (demari) vaalivoittajana oikeutettu aloittamaan hallitusneuvottelut. Ikävä kyllä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Eniten ääniä saaneena, näissä kisoissa. ;o

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #9

Näin se on. Ennen vaaleja kaikilla on nolla ääntä. Edellisvaalien tulosta ei lasketa mukaan. Se, joka saa eniten ääniä on vaalin voittaja. Ihan se ja sama, voittaako isommalla vai pienemmällä marginaalilla kuin edelliskerralla.

Muut sitten voivat spekuloida mihin tahansa verraten omaa tulostaan. Lähinnä verrataan siihen, hävittiinkö vai voitettiinko itsensä. Eli verrataan tulosta edellisiin vaaleihin.

Sosialidemokraatit saivat Ruotsissa lähes 29% äänistä ja kakkoseksi sijoittunut kokoomus melkein 10 prosenttiyksikköä vähemmän. Voi hyvin sanoa, että demarit ottivat rökälevoiton. Ruotsidemokraatit sitten kolmantena vajaalla 18%:n äänisaaliilla. Se oli Åkessonille varmasti karvas pettymys.

Takaisin studioon.

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

"Kukaan ei piittaa miksi Ympäristöpuolue sai turpiinsa vaaleissa tai miksi Ruotsin Keskustapuolue teki suhteellisesti suuremman voiton, kuin ruotsidemokraatit? "

SD sai aivan suhteettomasti mediahuomiota. Puhutaan heistä jonain jättimenestyjinä, ja jossain sivulauseessa mainitaan että tulivat kolmanneksi. Huomion ja hehkutuksen määrästä olisi voinut luulla että SD voitti vaalit.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Näin se Linda vain menee, kun Yle otti tehtäväkseen mennä julistamaan SD voittajaksi, eikä sitten kissalle takia tullutkaan;)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei demokratia suojaa hölmöilyltä ja huonoilta valinnoilta, mutta se tarjoaa keinon uusien valintojen tekemiseen, kun on todettu, että entisten kanssa ei kyetä elämään. Ja kyllä suurimman puolueen puheenjohtaja voi tarrautua vaalitappion jälkeenkin pääministerin paikkaan, ainakin siihen asti kun huomaa, että ei saa kokoon toimivaa hallitusta eli sellaista hallitusta joka saisi esityksiään läpi parlamentissa. Tässä on nyt vähän aikaa nokitteluvaihe, jossa katsotaan, kenen pokka pitää. Veikkaan, että kyllä tuosta joku jotenkin toimiva ratkaisu saadaan aikaan, sillä kaikki pelkäävät uusia vaaleja, SD:tä ehkä lukuunottamatta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juu juu Jaakko, mutta vaalit on nyt takana ja pitäisi kunnioittaa kansalaisten mielipidettä yhteistyön merkeissä. Ei ole oikein, että kaksi blokkia syrjii näitä 63 kansan luottamuksen saanutta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei se tietenkään ole demokratian hengen mukaista, vaikka enemmistöhallitus tavalla tai toisella aikaan saataisiinkin. Siinä kun osalle kansaa sanotaan jo etukäteen, että teidän mielipiteitänne ei sitten missään tapauksessa tulla huomioimaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16
Pekka Iiskonmaki

''Koska yksi ryhmä jolla on 63 edustajaa on laitettu syrjään blokkien keskinäisellä sopimuksella, niin mihin silloin se demokratia katosi?''

Tuota samaa on räikeästi nähty, Itävallassa, Unkarissa ja Puolassa.

Muiden maiden demokraatit eivät ole hyväksyneet noiden maiden vaalitulosta, kunnioittamisesta puhumattakaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset