Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Lihamakaronilaatikko

Lihamakaronilaatikko mielletään liharuoaksi, vaikka eihän siin liha ole pääruoka-aine. Jo pelkästään sipulin osuus on jo neljänes ainakin lihan määrästä.  Makaronia tulee painollisesti suurinpiirtein saman verran kuin jauhelihaa, joten siitä tulee nimitys liha.makaronilaatikko. 

 

Lihakeitossa on enemmän perunoita, kun lihaa ja siksi on ihmeellistä miten tarvitaan erikseen kasvipäivä tasapainottamaan  lihan osuutta.

 

Itselleni sopii, että ruispuolukkapuurot ja muut kasvisruoat nostetaan arvoonsa, mutta että oikein erikseen pitäisi tähdentää joku erikoinen kasvispäivä on humpuukia.

Tehdään niin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ari, minunpas laittamassa lihakeitossa ei ole laisinkaan perunaa. Siitä löytyy vain monenlaisia juureksia ja vihanneksia. Maukasta kuin mikäkin. Kannattaa muuten kokeilla!

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#1

No, millos on ovet auki? :-)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Heh, kuinkas voit käsittää kommenttini tarkoittavan avointen ovien päivää? :D

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kuullostaa herkulliselta, mutta tunnusta pois että lihaa on siinä vähemmistö kuitenkin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Totta maar selvä pyy. Muutoinhan olisin kommentissani laittanut haisevan vastalauseen kirjoituksessa jo esitettyyn lihan määrään.
Kallistakin kun pakkaa olemaan kunnon liha.:D

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #21

Kasvisruoka ja liharuoka eivät ole toistensa vastakohtia vaan täydentävät toisiaan. Yleensä on tarjolla molempia tai sitten vain kasvisperäistä. Liha on joka tapauksessa harvoin pääosassa yksinään.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Just kuten Ari kirjoittaa.

Olisi fiksumpaa lisätä kasvisten osuutta ruoassa kuin kasvisruokien osuutta tarjonnassa. Lopputulema olisi kuitenkin sama mutta vähemmällä parranpärinällä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ymmärtääkseni nykyään on miltei kaikissa "joukkoruokailuissa" otettu huomioon se, että mukana on vegaaneja tai kasvissyöjiä, jotka eivät syö minkäänlaista lihaa missään muodossa. Heitä varten on olemassa kasvisateria joka tapauksessa. Kasvispäivinä ei vain sitten ole mitään muuta. Pakollisia lihapäiviä ei otettane käytäntöön kuitenkaan.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Makaronilaatikon kaltaiset näennäisliharuoat, kuten myös perunalaatikko ja hernekeitto, sopivat erinomaisesti lihan korvaamiseen jollain kasvisperäisellä. Kun liha on muutenkin jauhennettua ja määrältään vähäistä, ei maku eikä suutuntuma muutu yhtään mihinkään. Atrian lihamakaronilaatikossakin on "lihana" broileria ja nautaa, joten ei siinä lihan maku taida olla kovin ensisijainen. Ketsupillahan se maku kuitenkin peitetään.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jos lihakeiton sijaan tekee sopan HK Blööstä, lihankulutus laskee jo melkein 60%.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Marko miksi ihmeessä läskisoossin läski tulisi korvata kookosrasvalla tai palmuöljyllä?

Lihaa on ruuissa yleensäkin vain nimeksi mikä siinä nyt mättää, että sitä lihaa on annoksesta ehkä vajaa viidennes?

Miksi käydä lihavähemmistön kimppuun, kun enemmistö on sen liharuoan ystäviä kuitenkin?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Marko miksi ihmeessä läskisoossin läski tulisi korvata kookosrasvalla tai palmuöljyllä?»

Onko joku ehdottanut juuri kookosrasvaa tai palmuöljyä? Ainakin kookosrasva olisi aika huono valinta, sikäli että siinä on ehkä eniten tyydyttyneitä rasvahappoja koko kasvikunnasta. Tuskin nyt sentään on tarkoitus korvata pahimpia eläinrasvoja pahimmilla kasvirasvoilla. Tietenkin sillä on samansuuntainen koostumus, jos nyt läskin suutuntumaa halutaan jäljitellä. Itseäni sen suutuntuma yksinomaan ällöttää, joten en oikein ymmärrä miksi pitäisi.

Ehkä päinvastoin, juuri tänään uumoiltiin Ylellä, josko varusmiehille tulisi tarjolle hamppuöljytuotteita. Hamppuöljy on kasvikunnan suurin piirtein eniten monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävä rasva.

    «Lihaa on ruuissa yleensäkin vain nimeksi mikä siinä nyt mättää, että sitä lihaa on annoksesta ehkä vajaa viidennes?»

Erityisesti naudanlihan hiilijalanjälki on yli kymmenkertainen kasviperäisiin tuotteisiin nähden. Siten se "vain viidesosa määrästä" muodostaa yli 2/3 hiilijalanjäljestä.

Jos nyt ei hiilijalanjäljestä välitä niin se kasvien muuntaminen lihaksi kyllä myös maksaa merkittävästi. Ehkä sen useimmat liha-addiktit haluavat maksaa omasta kukkarostaan, mutta kyllä sillä voi olla jopa merkittävä kansantaloudellinen merkitys.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #29

Proteiinien laadussak on eroja. Lihaproteiinit ovat hyviä ja ihmisille tarpeellisia. Kasveissa ne eivät ole samaa tasoa. Soijasta sanotaan, että sen protiiinit ovat lähes lihan laatuisia. Sen enempää perusteluita en viimehaulla löytänyt.

Ihminen on sekasyöjä. Sitä ollaan oltu olosuhteiden pakostakin. Lihanproteiineilla on myös jotain tekemistä ihmisen kehityksessä. Enkä näe mitään syytä muuttaa tätä. Lähinnä tulee mieleen nämä ideologiset syyt, joita nyt sitten perustellaan ilmastonmuutkoksella. No ilmastonmuutosta en usko tällä torjuttavan.

https://yle.fi/uutiset/3-8737851

Tuskin ylestä enää saadaan samoja uutisia. Siitä on tullut sellainen propaganda pumppu parin viime vuoden aikana.
"
Paitsi nautitun proteiinin määrällä, myös sen laadulla – eli sen sisältämillä välttämättömillä
aminohapoilla – on vaikutusta typen metaboliaan. Mikäli ravinnon proteiinit sisältävät
niukasti välttämättömiä aminohappoja, urean eritys lisääntyy, koska elimistö joutuu
hajottamaan kudosproteiineja välttämättömien aminohappojen puutteen takia. (Gibson
2005, 425.) Kasviproteiineista puuttuu aina yksi tai useampi välttämätön aminohappo,
joten kasviksiin pohjautuvien ruokavalioiden vaarana on, että kaikkia välttämättömiä
aminohappoja ei saada tarpeeksi (Barr & Rideout 2004). "

Yllä yksi lainaus proteiinien laadun merkityksestä. No saadaanhan niitäkin purkeista. Mutta kyllä tämä hieman uskonnolta alkaa vaikuttaa. Seuraukset saattavat olla huonot. En ainakaan itse tule tähän vapaaehtoisesti lähtemään. Pakottaminenhan on tietenkin tulevaisuuden meininkiä, kun uskovaiset pääsevät mellastamaan.

Yhden väitteen kyllä ostan. Viimevuosikymmeninä lihan kulutus on kasvanut, kun ihmisillä on ollut varaa valita mitä pöytään laitetaan. Joten terveyden kannalta lihan vähentäminen jonkin verran on paikallaan. Tähän itse pyrin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #30

Jp Lehto on varsin oikeassa, viherpiiperrys on hakoteillä jos kahdella kasvipäivällä ratsastetaan tulevaisuuteen rinta rottingilla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #29

Hiilijalanjälki pienee myös niin että jättää turhat matkustelut pois, säästetään makaronilaatikko ja unohdetaan etelänmatkat, meillä on ihana Suomi jossa matkailla jne...

Ei hirvet metsistä lopu lihaa säästämällä ruoanlaitossa. Kyllä ihmisen hiilijalanjälki on isompi kuin lehmän, lopetetaan sikiäminen. Pari miljardia ihmistä vähemmän on parempi tie pienentää hiilijalanjälkeä kuin pakottaa kasvisruokapäiviä puolustusvoimille.

Puhukaa oikeista asioista, miksi kompastua lillukanvarsiin jos koko systeemi on vesiliirrossa?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kouluissa ja armeijassa pitäisi tarjoilla pääsääntöisesti pelkkää vegaaniruokaa, koska se on halpaa, terveellistä ja kenenkään vakaumus ei ole esteenä sen syömiselle. Ehkä kerran viikossa voisi olla liharuokaa ja sekin kotimaista luomua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vegaaniruokavaliolla elävät ajautuvat B12 -vitamiinin vakavaan puutostilaan muutamassa viikossa. Esittämässäsi tapauksessa pilleripurkit pitäisi myös olla pöydillä aterioilla.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Suomalaisessa maaperässä ja ruuassa on liian vähän jodia, joten valtion myötävaikutuksella suolaan lisätään jodia (ja legendan mukaan armeijassa jälkiruokaan "jarrua"). Samalla tapaa valtio voisi pitää huolen B12 -vitamiinin lisäyksestä jonkun ruoka-aineen sekaan.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Hindutkin syövät naudanlihaa, jos eivät tiedä sitä syövänsä. Tämän olen omin silmin nähnyt.

Yhtälailla vegaani vetää juoksuhaudassa sikanautaa nälkäänsä kimpassa muslimin kanssa jos sikseen tulee.

Vegaaniruoka kuuluu kategoriaan hömpötys, jonka määrä tuntuu kasvavan, mitä pidempään PAX Europe kestää.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Juoksuhauta-aterioista ei voi vetää kovin suuria johtopäätöksiä eettisestä ruokalistasta. Maailmansodassa syötiin myös ruumiita, kun nälkä yltyi oikein kovaksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juhani pysyy eettisyyden nimissä, mutta miten on käyttääkö Juhani nahkakenkiä ja kieltäytyykö istuutumasta nahkasohvalle?

Miten sitten hirvikannan paisuessa eettisyys tulee ilmi, kun hirviä lahdataan suoraan monttuun?

Minusta on eettistä tehdä niin hyvää ruokaa kuin mahdollista, että ei tarvitse lailla määrätä päivä jolloin mitäkin ruokaa syödään, vaan kaikki ruoka maistuu ja käy kaupaksi ilman pakotteita.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mmm... lihamakaronilaatikko...

Ensin kuullostetaan sipulit ja jauheliha ja sitten ne sekoitetaan keitettyjen makaronien kanssa. Ja päälle laitetaan runsaasti ketsuppia ja nautitaan estottomasti. Ainiin... tässä reseptissä ei taidettu uunia tarvita ollenkaan eikä mitään laatikkoa tehty, mutta hyvää kumminkin...

Mitä tulee "kasvisruokaan" ja "vegetarianismiin", niin kerron ihan tositarinan vuodelta 1985.

Olin kieltäytynyt aseista maaliskuussa (itse asiassa talvisodan päättymisen vuosipäivänä 13.3.1984) suoritettuani 5 kuukautta varusmiespalvelusta ja epäonnistuttuani aliupseerikoulun välttämisyrityksissäni.

Esimerkiksi alokasajan päätteeksi järjestetyssä käytännöllisessä kenttätaisteluharjoitustestissä päätin tehdä testin huonosti, mutta ei niin huonosti, että se kiinnittäisi huomiota. Kun sitten olin omasta mielestäni tehnyt testin juuri sopivan huonosti ja testin tulokset julkaistiin, kävi ilmi, että minulle oli myönnetty 3 päivää kuntoisuuslomaa loistavasti suoritetun testin ansiosta... :-/

Joka tapauksessa...

Vuonna 1985 liityin rauhanliikeeseen (Sadankomitea) ja yhdessä kokoontumisessamme oli mukana kaveri, joka kahvilaan mentyämme söi munkkia ja joi limsaa ja kertoi olevansa kasvissyöjä.

En sanonut mitään, mutta ihmettelin hiljaa itsekseni, mitä mieltä on olla kasvissyöjä ja syödä tuolla tavalla. Itselläni oli urheilijatausta (suunnistaja) ja minulle kasvissyönti tarkoitti jotain terveellistä á la Liisa Veijalainen.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Anteeksi pilkun nussiminen, mutta jäi niin pahasti vaivaamaan. Eikö sipulit sun muut ensin kuulloteta, eikä kuulosteta? Vai onko niin, että eri puolella suomea on ns. murre tuon takana?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kuullostellana mitä Janne sanoo;)))

Ehkä siinä on taivutettu sanaa tyyliin tehdä/teeskennellään, kuullotetaan/kuullostellaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Seppo, kiitos kun nostit tuon pilkun sopivasti esille. Nussikaamme sitä yhdessä.

Minua on jo vuosikymmenet risonut se, että verbi "kuulostaminen" kirjoitetaan kahdella ällällä "kullostaminen". Tämä, eikä mikään muu, oli syynä siihen, että kirjoitin "kuullostaminen" (vihjeenä Arille).

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jannelta ihana kommentointi. Limsaa litkivä kasvisyöjä on niin out, tuskin ainakaan eettisyys siinä hyökkää päälle;))

Itsekin syön mielelläni kasviksia, marjoja sekä kalaa & äyriäisiä.

Myös munia tulee paljon hyödynnettyä. Kammoksun munnkipossuja ja limpsaa, jopa vaalea leipä on hiukan poissuljettu, koska olen armoton ruisleipämies.

Ihmettelen siksi tuolla ylempänä olevaa kommenttia, että lihamakaronilaatikosta olisi helppoa jättää liha pois, kun sitä on niin vähän. Suomen suosituimpiin kuuluva ruoka tulisi kieltää sen takia kun siinä on hiukan lihaa. Onhan olemassa se vaihtoehto jo nyt, eli makaronilaatikko, jossa ei ole lihaa mutta onhan siinkin munia, joten sekään ei eettisille sovi.

Mämmi on täysiverinen kasvisruoka, eli miksi vaatisimme armejalle kaksi mämmipäivää viikossa kun voimme syöttää varusmiehille terveellistä sekaruokaa aivan ilman mitään uusia lakeja.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Hyvän dieetin ohje on yksinkertainen: vihanneksia ja lihaa/kalaa/munia/kanaa. Juomaksi vettä. Ihanteellinen syömisaikataulu: syö vain kerran päivässä.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Tutkimusten mukaan lihansyönti kehitti ihmisen aivot nykyiseen muotoonsa. Onkohan viimeaikoina havaittu ihmiskunnan älykkyyden taantuminen seurausta kasvissyönnin yleistymisestä?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä kun olen luullut että kypsentäminen tekee meistä erilaisia kuin sudet, sudetkin kun syövät lihaa, mutta yliopistoja niillä ei lihan syönnistä huolimatta ole. Saatikka oopperoita tai oikeuslaitoksia.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Ehkä sudet eivät näitä tarvitsekaan (ehkei ihminenkään) mutta eläinkunnassakin petoja pidetään yleensä älykkäämpinä kuin kasvissyöjiä!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Älä nyt Raimo, olihan Hitlerkin kasvissyöjä!

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Juha, älä unohda, että yksi Hitlerin suosikkiruokia oli hernekeitto ja tämä aiheutti hänelle ilmavaivoja. Eikä sellaisista kärsi pelkästään ympäristö, vaan ne voivat aiheuttaa kipuja myös itse "päähenkilölle".

Aikanaan seurustelin lääkärin kanssa, joka kertoi, että suolet eivät tuota tuskan tuntemuksia sen paremmin leikkaamisesta kuin polttamisestakaan. Mutta venyttäminen aiheuttaa tuskaa. Siinä siis ilmavaivojen tuskan tausta. Hän kertoi minulle, että tarinan opetus on se, että itse kunkin pitäisi pitää pieremistä ihmisoikeutena.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset