Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Tyhjän saa ilmankin

Rahamankelit ovat hyrränneet rahaa, eli keskuspankit ovat työntäneet rahaa maailmalle, joka on sukeltanut välittömästi pörssiin. Hallitukset kiristävät kansalaisten palveluja rahapulassa, julkisen talouden kurimusta ei keskuspankkiraha ole pystynyt hoitamaan, koska keskuspankki ei saa rahoittaa valtioita suoraan.

Kaksinaismoraalia on painaa rahaa suoraan pörssiin, mutta julkiseen talouteen sitä ei suoraan saa painaa. Raha on siis sukeltanut pörssiin ja lamaa on hoidettu lihottamalla pörssiä, eli pelureiden salkkuja. Pelureiden johdosta talous sukeltaa ja nousee tavallinen kansa rahoittaa sitten julkista taloutta.

Mitään järkeä ei olisikaan työntää rahaa suoraan valtioille, mutta ei ole myöskään kestävää politiikkaa lihottaa pelkästään pörssiä. Helikopterirahasta aina varoitetaan, koska se auttaisi koko ketjua, eli ruohonjuuritasolta raha lipeää nopeasti muihin taskuihin ja näin koko ketju saa omansa.

Miksi sitten ei toimita niin, että pelastetaan lamassa kaikki taantumassa kylpevät tahot, sen sijasta mitä nyt tehdään että työnnetään rahaa arvopaperimarkkinoiden ahnaaseen kitaan. Euro menee siis euron luo, kun taantumassa helpotusta tarvitsisi sellainen taho jolla ei liiemmin euroja ole.

Rahapolitiikan ”happy hour” ei siis palvele niin kuin pitää, vaan raha ohjautuu vain hyvin kapealle sektorille.

Rahaa siis on ja ei ole.

Puhutaan aina yleisestä edusta, mutta yleistä etua ei käytännössä ole markkinataloudessa, eikä ikävä kyllä myöskään missään tunnetussa yhteiskuntajärjestelmässä. Markkinatalous on utopia, jonka syyksi aina kaikki kaadetaan, vaikka markkinat eivät yleensä toimi markkinoiden ehdoilla. Siellä on sääntelyä ja ammattiyhdistyksen valvontaa eli puhdasta markkinataloutta ei missään valtiossa ole, mutta syyt ovat aina olemattomassa markkinataloudessa.

Maailmasta uupuu yhteen hiileen puhaltamisen ote. Jokainen haluaa olla oman onnensa seppä, eikä maapalloistuminen etene, kun rikkaat maat kuten Suomikin haluaa vain lisää, vaikka jakovaraa ei rikkaille maille käytännössä enää ole.

Maailman talous on suuri illuusio, Kiinan sanotaan olevan rahamahti, mutta kiinalaiset pelloillaan ja tehtaissaan eivät sitä koe, vaan rahan mahti on heidän yläpuolellaan, vaikka heidän yhteiskuntajärjestelmänsä on kansantasavalta ja kommunismiin tukeutuva puolue johtaa politiikkaa Kiinassa.

Kansantasavalta ”kuppaa” siis markkinatalousmailta rahaa itselleen, mutta ei jaa sitä tasan kansalaistensa kesken, vaan sijoittaa markkinatalousmaihin puristaakseen aina vaan lisää ja lisää rahaa koneiston käyttöön.

Rahaa siis riittää, mutta ei kaikille. Pitää leikata, pitää ottaa ”kiky” ja ”sote” käyttöön, mutta eihän se poista sitä periaatteellista rakenteellista valuvikaa joka on olemassa. Ei kiky tai sote auta jos ei koko talousasentoa tehdä uudeksi.

Keskuspankkien kilpailusta kilpailla suurimmilla velkakirjaostoillaan ovat hyötyneet eniten he joilla on ennestään jo ollut eniten arvopapereita, voi sitä hammasten kiristystä jos rikkailta olisi viety kultalusikka suusta, ja siksi rahaa rikkaille on suollettu jatkuvasti lisää ja lisää.

Kaiken tämän me kestämme, kun muuta emme voi, olemme jopa alkaneet ihannoida rikkaiden toimintaa ja puolustamme heidän elintasoaan uskomalla poliittisia satuja. Olemme lakanneet ajattelemsta omilla aivoillamme.

JOS keskuspankit olisivat painaneet miljardinsa suoraan kansan pankkitileille vaikkapa vain puolet nyt syydetystä rahasta arvopaperimarkkinoille, sen elvyttävä vaikutus olisi ollut suurempi kuin nyt toteutunut. MUTTA, ei niin voi tehdä, koska silloinhan tuloerot eivät kasvaisi ja rikkaudelta putoaisi merkitys.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Hieno kirjoitus, samaan asiaan pureutuu Taloussanomien Jan Hurri kirjoituksessaan.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005786683....

Kaikki kikyt ja kansalaisten kiusaamiseksi tehdyt aktiivimallit eivät nosta taloutta, vaan se, että keskuspankit loisivat rahaa ja antaisivat sen kaikista huonoimmassa asemassa oleville kansalaisille, joiden lisääntyneen kulutuksen myötä talous nousisi ja työpaikat lisääntyisivät. Nykyinen rahapolitiikka rikastuttaa rikkaita ja köyhdyttää köyhiä, asia joka tehdään tahallaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tuon linkkaamasi mainion jutun kommentteja kun lukee,niin hankalaa se on sisäistää edes käsitettä inflaatiosta.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ei nyt siirretä keskustelua loistavasta kirjoituksesta kommentteihin.

Pekka Pylkkönen

Tässä voisi olla edes jotakin perää jos meillä olisi esiintynyt jonkinlaista kulutuskysyntälamaa. Mutta kun ei esiintynyt. 2008 alkaneen kriisin jälkeen yksityinen ja julkinen kulutus kasvoivat jatkuvasti. Se oli tuotanto joka sakkasi. Sellaisessa tilanteessa kikyt ja työllisyyden parantamiseksi tehdyt aktiivimallit voivat olla hyvinkin paikallaan. Ehkä ne olisi kannattanut tehdä jo aikapäiviä sitten.

Yksilötasolla kulutuksen ei tietenkään pitöisi kasvaa jos tuottavuus ei kasva. Kerrotko miten näiden "heikoimmassa asemassa olevien" tuottavuus on kasvanut, jotta he ansaitsisivat korotuksensa?

Ja mitä iloa siitä on kenellekään että vaikka työtön saa lisää fyrkkaa? Sehän tarkoittaa että työllisen pitää tehdä lisää työtä palkatta, koska tuolle orjuuttaja-työttömälle on tehtävä lisää tuotteita ilman että se orjuuttaja-työtön antaa mitään vastineeksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pekka on nyt ymmärtänyt täysin väärin. Pienyrittäjät ovat Suomessa pienituloisempia ja jos heille olisi annettu rahaa työllistämiseen niin työttömyyttä olisi vähemmän.

Suuryritykset saavat valtiolta tukea ja sitten heidän arvopaperisalkkuaan lihotetaan keskuspankin toimilla. Juhlapuhiessaan yrittäjäjärjestöb "suuret" sitten puhuvat pienemmille, että miksi ette osta arvopapereita ja tee voittoa pörssissä kuten me.

Suurteollisuus on laiskistunut kun rahaa on että ranteita pakottaa, siksi siellä eituotantoon satsata, kehitys on pysähtynyt, kun ei ole tarvis mistään, mielenkiinto on siirtynyt pörssiin ja paratiisisaarille.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ensinnäkin 2008-lama, oli finanssikriisi, joka johtui Yhdysvaltojen pitämästä matalasta korkotasosta ja holtittomasta asuntoluototuksesta. Maksukyvyttömille siis myytiin asuntoja tieten tahtoen, siten ettei lyhennyksiä tarvinnut tehdä moneen vuoteen ja nämä lainat paketoitiin hyviksi sijoituksiksi.

Peräät myös heikoimmassa asemassa olevilta lisää tuottavuutta, mikä on todella naurettavaa, koska kaikista heikoimmassa asemassahan ovat sairaat, vajaakuntoiset ja vanhukset ja on irvokasta vaatia heiltä lisää tuottavuutta. Heidän korotuksensa tulisikin tulla ilman lisätuottavuutta ja onhan Euroopan unionin sosiaalisten oikeuksien komitea moittinut suomea jo usean kerran, liian matalasta sosiaaliturvasta. Joten jo sen pitäisi oikeuttaa sosiaaliturvan parantamiseen. Sen sijaan valtionjohtomme on päättänytkin heikentää lisää näiden ryhmien sosiaaliturvaa, kiusaamalla aktiivimallillaan kansalaisia mielivaltaisesti.

Kysyit mitä iloa siitä on, että työtön saa lisää fyrkkaa? Siis edes sen, minkä EU:n sosiaalisten oikeuksien komitea on katsonut muidenkin Euroopan maiden kansalaisten saavan. Minä taas kysyn, mitä iloa sinä saat siitä, että työttömiä ja vähäosaisia kuritetaan ja pidetään tahallaan kyykyssä? Varmaan nämä meidän edustajamme siitä nauttivat, mutta minkälaisia kiksejä se sinulle tuo?

Ja viimeisenä myös yksi kysymys. Puoli miljoonaa suomalaista tekee 9-euroa päivä töitä, onko se mielestäsi oikea suunta ja pitäisikö näiden määrää lisätä, ja haluaisitko itse kuulua joukkoon ja jos et, niin miksi sinulle tulisi maksaa kunnon palkkaa, mutta tälle ryhmälle vain 9-euroa päivässä tukien päälle?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

EU:lle syntyi rahoituskriisi ja suurtyöttömyys, jota on hoidettu EKP:n massiivisella velkaelvytyksellä ja varallisuuserot vain kasvavat.

Meitä johtaa kasvoton pääoma ja valta, joita emme tunne ja tiedä keitä nämä ovat.

Pekka Pylkkönen

Varallisuuseroilla olisi mahdollisuus kaventua sillä tuloerot ovat kaventuneet. Jostain syystä alemmissa tuloluokissa osakkeiden osto ei ole yhtä suosittua kuin kossupullojen osto.

Nasdaq Helsingin Yleisindeksi ei ole vielä 2007 luvuissa.
Luulisi että parantunut talouskehityskin olisi jo yksin riittänyt ajamaan kurssit ylös. Mikä todellisuudessa lieneekään QE:n osa?

http://www.porssisaatio.fi/blog/statistics/nasdaqo...

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Pörssi-indeksit eivät tosiaankaan ole missään järisyttävissä lukemissa. Osakekohtaiset tulokset suhteessa osakkeiden hintoihin ovat aika korkealla kuten tässä suhdannesyklissä kuuluukin olla. Mutta eivät osakkeiden hinnat missään poikkeuksellisissa hinnoissa ole.Viisas,pitkäaikainen raha, on edelleen osakeyhtiöissä koska talletukset eivät tuota mitään.

Osakemarkkinat hämärine pelaajineen ovat vain niin helppo populistinen kohde. Toki pelaajia on aina ollut ja tulee olemaan mutta onneksi heidän toimintansa on lähinnä nollasummapeliä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Kuka seuraavaksi kärsii pörssiromahduksesta? He jotka ostivat halvalla viimeisen romahduksen jälkeen vuonna 2009, vai he joita nyt innostetaan ostamaan osakkeita? Vuoden 2008 kriisin kauhut ovat näemmä jo unohtuneet.

Suurimittainen keskuspankkien rahaelvytys on kääntänyt pörssin kurssit ylös kaikkien aikojen kurssiennätyksiksi, mutta totuus on että mikä menee ylös tulee myös alas. Sitten taas aloitetaan elvytys, joka tässä pelissä on neuvokas säilyy omillaa ja voittaa, mutta tuhannet ja taas tuhannet kiroavat huonoa onneaan ja siksi tyytyvät ostamaan jatkossa vain sen perjantaipullonsa.

Onko perjantaipullo ja pörssiosake toistensa vastaverrokkeja? Onko tarkoitettu, että elämä on vain ja ainoastaan pörssisijoittajille pedattu? On muutakin elämää kuin pelata pörssissä, pienyrittäjä voi sijoittaa omaan yritykseensä jos siitä tehtäisiin keskuspankin päätöksellä yhtä kannattavaa kuin pörssiin sijoittamisesta on tehty.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen Vastaus kommenttiin #16

"Onko perjantaipullo ja pörssiosake toistensa vastaverrokkeja? Onko tarkoitettu, että elämä on vain ja ainoastaan pörssisijoittajille pedattu? On muutakin elämää kuin pelata pörssissä, pienyrittäjä voi sijoittaa omaan yritykseensä jos siitä tehtäisiin keskuspankin päätöksellä yhtä kannattavaa kuin pörssiin sijoittamisesta on tehty"

Itse en käytä alkoholia.Lopetin jo nuorena ja se on elämäni viisain päätös.llman päätöstä hautakiveni olisi kiiloitettu jo useaan otteeseen. Muitten kossupulloa vastaan minulle ei ole mitään moitittavaa. Ainoa ostokseni viime aikoina pörssistä on Altian osakkeet sen listautumisen yhteydessä. Joten juon kossua epäsuorasti.

Maailman pääomia allokoidaan edelleenkin osakeyhtiöiden kautta suurelta osin. Jos haluaa saada osansa noiden pääomien tuotoista niin kannattaa omistaa siivu yhtiön osakekannasta.

En näe pienyrittäjän ja pörssin välistä ristiriitaa näin räikeänä. Useaa pienyrittäjää kannustanee se että on olemassa pörssin kaltainen markkinapaikka jonne listautumalla voi saada korvausta elämäntyölleen tulevaisuudessa.

Päälistalla on Elecster niminen yhtiö joka on varsin pieni kooltaan. Sen osaaminen on kylmäketjuteknologian hallintaan liittyvää.Olen omistanut yhtiöstä jo vuosia pienen määrän osakkeita. En koe itseäni "pelaajaksi" vaan samassa veneessä yhtiön johdon ja pääomistajien kanssa olevaksi. Omasta mielestäni olen epäsuora yrittäjä. Huomenna näen taas mihin suuntaan menemme kun yhtiö julistaa osavuosikatsauksensa.
Elecsterin pääkonttori on Kylmäkoskella mutta sivukonttori mm. Nairobissa ! :)
Mikä toiminnassani on niin moitittavaa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #17

- En näe pienyrittäjän ja pörssin välistä ristiriitaa näin räikeänä. Useaa pienyrittäjää kannustanee se että on olemassa pörssin kaltainen markkinapaikka jonne listautumalla voi saada korvausta elämäntyölleen tulevaisuudessa.

En myöskään näe, että työtön ei voisi osallistua pörssiin. Ehkä nykyiset työttömät ovatkin pörssimiljonäärejä?

Ihmettelen vaan mihin maailma menee jos kaikki menevät sijoittajaksi pörssiin, eikä kukaan enää investoi tai tee töitä.

Itse en ole käynyt viinakaupassa yli kymmeneen vuoteen ostoksilla, en myöskään nauti mitään työttömyyskorvauksia, joten keskuspankin päätökset eivät kosketa minua. Siksi purnaan, kun miljardit viuhuvat ohitseni, vaikka elvytys olisi minullekin ihan mukava lisä;)))

Pekka Iiskonmaki

#5
Suomen taloudesta puuttuu ne kuuluisat 66.000 yrittäjää, jotka ovat pois taloutta pyörittämästä.

Suorastaan ihmettelen, että Suomella menee noinkin hyvin.

Vaikka velka kasvaa nyt maltillisesti, niin jatkossa se taas nousee kunnon kierroksille.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Valtiot jotka saavat rahansa liikepankeilta tulevat aina olemaan velkaa. Rahassa on korko joten sitä ei ikinä tule olemaan tarpeeksi.

Kuulin väitteen että olisi jo ehdotettu maa-alueiden luovuttamista yksityisille velkoja vastaan. Innolla odottelen veden ja ilman yksityistämistä "valtiossa" jossa valtio on vuokralla entisillä maillaan koska "markkinatalous" ja "vastuullinen taloudenpito" sitä vaativat.

Pekka Iiskonmaki

Riittäisi jos Suomi puhaltaisi yhteiseen hiileen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kyllä Suomi puhaltaa yhdessä Saksan hiileen, omaa pidetään hiilloksella.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Omaisuuserien arvot ovat finanssielvytyksen myötä nousseet, mikä on vain kiihdyttänyt eriarvoistumista, koska asuntojen markkinahinnat ovat kasvukeskuksissa nousseet ja sitä myötä niille asetettavat tuottovaatimukset eli vuokrat. Myös omistusasuntoja itselleen hankkivat joutuvat maksamaan pankille lisää korkoja markkinoiden kautta asuntoihin pumppautuvasta "ilmasta". Samalla asunnonomistajien suhdanneriski kasvaa.

Suuret tai yleistä hintakehitystä nopeammin nousevat elinkustannukset ovat suomalaisen yhteiskunnan hankalin sosiaalipoliittinen kysymys. Meillä ei ole vähävaraisille tarkoitettua palvelu- ja infrastruktuuria, vaan kaikkia kansalaisia yritetään keinotekoisesti pitää lähes keskiluokkaisen elintason piirissä. Konkreettinen esimerkki tästä ovat vaikkapa junista jo kauan sitten poistettu III luokka. On myös luotu tilanne, jossa iso osa sosiaalitukirahoista hakeutuu takaisin markkinoille eli sosiaalirahalla elätetään myös markkinoita. Tästä syntyy sitten varsin kiero asetelma, jossa köyhät syyllistetään liian suurista sosiaalimenoista ja tätä syyllisyyttä tietyt poliittiset ryhmät käyttävät kernaasti oman kovaotteisen politiikkansa perusteluna.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Koska en ole talousviisas, joudun uskomaan niitä, jotka ovat. Eli eipä ole paljon kommentoitavaa blogisti Alsion kirjoitukseen. Tämä kuitenkin:
"...ja rikkaudelta putoaisi merkitys."

Tuossa saattaa olla tiivistettynä paljonkin. Haluatko miljonääriksi -peli ei pyörisi, jos kukaan ei haluaisi rikastua.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Useat rikkaa imitoivat köyhää, jotta eivät saisi kateutta osakseen. Heille rikkaus on rasite, kun elävät kuitenkin kuten köyhät rahoistaan huolimatta.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Olen pitkälti samaa mieltä Alsion kanssa. Poliitikoilla ei enää ole mitään valtaa, valta on siirtynyt suuromistajien haltuun. Eihän sekään olisi ongelma, jos he käyttäytyisivät vastuullisesti, mutta valitettavasti näin ei ole, ihminen halajaa aina vain lisää mitä enemmän hänellä on, ihmisen luonto on sellainen.

Järjestelmä on johtannut keskiluokan köyhtymiseen - tämä on tapahtunut länsimaissa ensimmäiseksi USA,ssa, missä todellinen köyhyys on tosiasia. Työllä kun ei enää selviä USA,ssa. Ihmisiltä on toivo kadonnut ja siksi myös Trump on tällä hetkellä presidentti. Ellei tätä kehitystä jotenkin pysäytetä länsimainen sivilisaatio saattaa kaatua.

Suomessakin miljonäärien ja miljardöörien veroprosentit ovat huomattavasti alhaisemmat kuin keskiansioon yltävän palkansaajan ja pienomistajan. Järjestelmämme siis suosii suuromistajia ja siksi pääomat karkaavat pienelle ryhmälle...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset