Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Tanan muovikassit?

- Tuoreen kyselyn mukaan yli kolmannes suomalaisista (37%) haluaisi kieltää kauppojen kassoilla myytävät muovikassit kokonaan. Tulos selviää Taloustutkimuksen Ylelle tekemästä kyselystä yli tuhannelle kansalaiselle. (Yle)

 

Suomalaiset siis uhraisivat muovikassit, mutta hyväksyisivät kaiken muun muovin turhakäytön ja pesisivät näin omatuntonsa puhtaaksi. Kotitaloudessa muoviroskaa tulee paljon muutakin kuin muovikasseja, on leipäpussia,  hedelmäpussia ja pakkauskäärettä jos jonkin sortin kirjo. Kaikki tavara nykyisin on pakattu muoviin jota joskus on paljon runsaammin kuin itse ostettavaa tuotetta vert, yksilöpakatut ruuvit, paristot ym.

 EU:n ensimmäisen muovistrategia, jonka tavoitteena on vähentää muovijätteen ja -roskan aiheuttamia ongelmia. Sen avulla halutaan tehostaa muovin talteenottoa ja kierrätystä sekä tuotesuunnittelua, joka edistää muovituotteiden uudelleenkäyttöä, korjattavuutta ja kierrätystä. Strategiassa edellytetään edellytyksiä uusille kiertotalouden innovaatioille ja investoinneille.

Suomessa Yle sitten masinoi kysymyksillään ihmisiä muovikassien kimppuun ja unohtaa kokonaisuuden täydellisesti. Paljon enemmän merien muovitilannetta pahentaa kierrätyksen heikkoudet ja ihmisten asenne muovinkeräyksen kokonaisajattelussa kuin muovikassien kieltämisen edut olisivat.

On varsin naurettava ajatus, että kieltämällä muovikassit pelastetaan meret muovilta. Muovia kun on joka paikassa jopa hammastahnassa, maaleissa ja vaikka missä, mutta Yle usiuttaa provosoivalla gallupillaan ihmiset muovikassien vihaajiksi, kun muovia tulisi ymmärtää ympäristöhaittana, jos ei siitä huolehdita käytön jälkeen.

Hammastahna syljetään lavuaariin, pesualtaassa pestään surutta kaikki maalipensselit, miksi Yle ei selvitä miten paljon muovia menee pelkästään viemäristä alas normikotitaloudessa puhumattakaan teollisuudesta?

Tuleeko muovikasseille laittaa pantti samaan tapaan kuin palautuspulloille? Muovikassista saisi muoviasemalla vaikkapa 50 senttiä kappaleelta, niin jopa alkaisi suomalaisetkin katsella tienvarsiaan toisella silmällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tuleeko muovikasseille laittaa pantti samaan tapaan kuin palautuspulloille?"

Meille se pantti pitäisi maksaa roskiksen vieressä, me kun pakkaamme kodin jätteet siihen kaupan muovikassiin ja jätehuolto vie sen poltettavaksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vaikka Ylen mielestä muovikasseilla on suuri symboliarvo, niiden osuus kotitalouksien jätteestä on vain vajaa 0,2 prosenttia. Ja Jarmolle sanoisin, että sitähän se pantti tarkoittaa, että siitä saa rahaa kun palauttaa sen muovikassin oikeaan paikkaan eli kierrätykseen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Nimenomaan tuo symboliarvo on se avainsana, ei todellinen vaikuttavuus. Tässä on kyse hyvin perinteisestä mielikuvapolitikasta. Kohteeksi otetaan helposti määriteltävä ja helposti tunnistettava kohde, jota vastaan ryhdytään kampanjoimaan. Tämä Ylen käyttämä johdattelevilla kysymyksillä tehty kyselytutkimus on yksi suosituimmista menetelmistä. Niinpä oikeastaan ainoa asia josta tuollainen kysely antaa jokseenkin luotettavaa tietoa, on vedätettävien osuus populaatiosta.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Juuri näin tehdään meilläkin. Kotitalouden sekajäte kaupasta saatuun muovipussiin. Eiks tää oo kierrätystä? Vai vieläkö erikseen pitäisi jätepussit ostaa?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lähes kaikki muovipussit päätyvät jätepusseiksi kotitalousroskille. Jos niitä kaupan pusseja 20 senttiä kappale ei olisi saatavissa, niin sitten pitäisi ostaa joitain muita pusseja, joilla jätteet roskikseen rahdataan.

Jos puolestaan ajatuksena olisi, että jätteet laitettaisiin suoraan sankoon, joka tyhjennettäisiin roskikseen, niin sitten lisääntyisi veden ja pesuaineiden käyttö, kun sangot pitäisi pestä joka tyhjennyksen jälkeen, jotteivat ne jäisi nurkkaan haisemaan.

Toki muovijätteestä kierrätettynäkin on omat haittansa, mutta kaupan muovipussien käyttö niin tavaroiden kotiin kuljetuksessa kuin sieltä roskikseenkin kuljetuksessa on ylivertaisen käytännöllinen ja arkea helpottava asia. Siinä vallitsee melko täsmällinen tasapaino myös. Suurin piirtein saman verran tarvitaan roskapusseja kuin kauppakassejakin.

Jos puolestaan siirryttäisiin paperisiin pusseihin, niin siitä aiheutuisi valtava sellun käytön ja metsien hakkuun lisääntyminen. Lisäksi paperipussit hajoavat helposti märkien jätteiden vuoksi ja se aiheuttaa roskaantumista pihoille sekä kaduille.

Nopeammin hajoavat muoviluonteiset materiaalit pussien valmistuksessa olisi tietysti hyvä edistysaskel, jos vain sellaiset pussit saisi sitten suurin piirtein samaan hintaan. Parikymmentä senttiä on kohtuullinen hinta pussista, sen nostaminen moninkertaiseksi puhtaasti "rankaisutoimenpiteenä" on turhanpäiväistä rokottamista, koska ihmiset tarvitsevat niitä pusseja tasan tarkkaan sen määrän kuin tarvitsevat. Ei enempää eikä vähempää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Juha, tätä juuri ajoin takaa, eli miksi Yle nostattaa vihaa muovikasseja kohtaan, vaikka ei niistä juurikaan haittaa ole oikein käytettyinä. Roskaaminen on eri asia, mutta ei muovikassien kieltäminen roskaamista poista. Pitää arvostella roskaamista ei yksittäistä muovikassia.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Pitää arvostella roskaamista ei yksittäistä muovikassia."

Tuossa muovikassikiellossa ihmisiä taas viedään kuin sitä entistä pässiä narussa, ja kun ihmset pitäisi saada ymmärtämään, että niiden roskien paikka on muualla kuin luonnossa ja teiden varsilla. Ja loppujen lopuksi tuolla luonnossa kulkiessani ei vastaan ole tullut montaakaan muovikassia mutta muita taloustavaroita kylläkin, televisioista aina sohvakalustoon saakka. Kaljatölkkejä on teiden varsilla vähintään viisi joka kilometrillä.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

olen aika vakuuttunut, että roskaaminen lisääntyisi muovikassikiellon myötä

Käyttäjän ppauto kuva
Janne Pirinen

Justiinsa! Klikkiotsikko sai jo ihmettelemään että onko helle pehmittänyt Arskankin pään, kuten meikäläisenkin.

Pääkaupunkiseudun Jätehuoltomääräykset, 10 §: "Jätteet tulee keräysvälineen likaantumisen välttämiseksi tarvittaessa pakata
ennen niiden sijoittamista keräysvälineeseen."

Aikalailla sejasama mulle onko roskapussit muovia vai punottu tuohesta kunhan hommassa koitetaan säilyttää jonniinlainen tolkku.

Tuolla sekajäteastialla käydessäni muistelin vanhaa ajatustani kuinka roskakuskin juhla-aikaa on kovat pakkaset. Kun kappaletavarapellet valittavat hyytäviä kelejä, myhäilee roskakuski kun kuorma kerrankin ei löyhkää Teuvo Hakkaraisen aamuhengitykselle...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Märkää biojätettä varten saa kaupoista siihen tarkoitettuja luonnossa hajoavia pusseja, joista niistäkin tosin kosteus menee läpi. Kevyt sangon huuhtelu riittää hajujen poistoon.

Meillä on käytössä kahvipusseista ommeltuja ostoskoreja joista vanhin taitaa olla jo kymmenvuotias. Vain kantokahvoja on rispaantumisen vuoksi pitänyt vahvistaa jeesusteipillä. Vuosisäästö pusseista on varmaan luokkaa 50 euroa, joten kierrätyskorit ovat olleet todella kannattava sijoitus.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mutta mihin laitatte jätteet? Tuskin noihin kauppaostoksiin tarkoitettuihin kasseihin.

Jos kauppakassia ei käytä myöhemmin jätepussina, niin on aivan sama oletteko ommelleet suurella vaivalla kahvipusseista laukkuja vai olisitteko käyttäneet mitä tahansa laukkua kauppakassina. Tuo ei siis ole varsinainen ekoteko mitenkään - semminkin, kun hyödynnätte niitä kahvipusseja jätteiksi heittämisen sijasta korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #10

Kaupasta erikseen hankitut jätepussit maksavat alle puolet siitä mitä ostoskassit. Sitäpaitsi ostoskassit eivät kuitenkaan riittäisi jätekasseina vaikka kartongit, lasit ja metallijätteet viedään sellaisenaan keräykseen.

"...kun hyödynnätte niitä kahvipusseja jätteiksi heittämisen sijasta korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa."

Joka viikkohan niitä koreja (3kpl) hyödynnetään kauppareissuilla. Eikä elinkaaren pää ole vielä näkyvillä. Kun loppu alkaa häämöttää, pitää alkaa vain kerätä pusseja uutta koria varten. Olen kuullut, että joku tekisi niitä myös tilauksesta kun vie vain pussit, mutta en tiedä kuka ja missä. Kyllä niitä tuolla kauppareissuilla aina joku näkyy. Toistaiseksi meidänkin kahvipussit menevät jätteisiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

"Sitäpaitsi ostoskassit eivät kuitenkaan riittäisi jätekasseina vaikka kartongit, lasit ja metallijätteet viedään sellaisenaan keräykseen."

Omasta kokemuksesta voin sanoa, että riittävät mainiosti, juuri sopivasti. Pakkausmateriaalit jätteinä vievät toki enemmän tilaa kuin valmiina pakkauksina ollessaan, mutta kun niiden sisältö on jo syöty tai muuten hyödynnetty, niin siitä tulee se balanssi. Tietysti kotona on myös suurempaa jätettä, esimerkiksi pois heitettäviä lumppuja tai kertyneitä sanomalehtipinoja, mutta niitä varten voi sitten muutaman kerran vuodessa käyttää varsinaisia jätesäkkejä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #20

Täällä ei tarvitse paperinkeräystä varten kuljetuspusseja kun astia on pihassa.

Loppuun käytettyjen vaatteiden keräyspistettä ei ole koko kylässä joten sekajätteeseen taitavat mennä, vaikka sinne niitä ei enää saisi laittaa. Kaikenlaisia lakeja ja asetuksia kyllä suolletaan, mutta kunnon mahdollisuutta niiden noudattamiseen ei järjestetä.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kotkamills Oy on kehittänyt muovittoman kartongin joka kestää kahvia, Coca-colaa ja muita neteitä yli kaksi vuorokkautta. Sitä olen ihmetellyt miksi yksikään yritys ei ole alkanut valmistamaan biojätepusseja tästä kartongista. Tällä voitaisiin korvat muoviset biojätepussit.

" https://www.uusisuomi.fi/ymparisto/70897-tyrmaava-... "

Juhani Vehmaskangas

"Lähes kaikki muovipussit päätyvät jätepusseiksi kotitalousroskille. Jos niitä kaupan pusseja 20 senttiä kappale ei olisi saatavissa, niin sitten pitäisi ostaa joitain muita pusseja, joilla jätteet roskikseen rahdataan."

Kaupasta saa tosiaan ostaa muovisia roskakasseja joissa on muovia arviolta puolet vähemmän per pussi kuin ostoskassissa. Ostoskassin voi kotona tyhjentää ja viikata taskuun, kyllä samalla kassilla viisi kertaa ostokset kantaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, eli palaamme siihen, että niitä muovisia pusseja tarvitsee jätteille.

Jos "muoviraaka-aineen" määrää voidaan ympäristösyistä vähentää pusseista, myös niistä varsinaisista kauppakasseista, niin hyvähän se on. Mutta arkisen rahankäytön kannalta niiden hinta ei saisi asettua juurikaan korkeammaksi kuin se on nykyään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #14

Itseasiassa ei.

Voi myös olla tekemättä sitä jätettä. Eihän tässä nyt ole pelkät muovikassit vaan kaikki roina ja eines mitä kannetaan kaupasta muovirasioilla.

Pienellä optimoinnilla saa nimittäin kotitalousjätteet optimoitua niin, että kuukaudessa tulee vain yksi pussi roskia, ihan nykyisilläkin pakkauksilla.

Nähdäkseni pakkausmuovista pitäisi tehdä niin kallista että ihmiset alkaisi optimoimaan tätä ja kierrätyksestä pitäisi kylvää rahaa.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"kyllä samalla kassilla viisi kertaa ostokset kantaa."

Oman kokemuksen mukaan vähintään 3. kerralla muovipussiin tulee viilto esim. jauhelihapakkauksesta, että vähintään tuolloin siitä tulee hyödytön kauppatavaroiden kuljetukseen. Voisikohan elintarvikepakkaukset valmistaa siten, että ne eivät viiltelisi muovikassia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tämä on tätä nykyajan koohotusta, yhden tuotteen takia, niinkuin kirjoitit. Kyllä tuo suurin muoviroska tulee kaikesta muusta, päivittäistavaroista suuri osa on muoviin pakattua, ja meneppä ostamaan jotain pientä elektroniikkaa, niin se on pakattu moneen jumalattoman piukkaan muovikerrokseen.

Tietysti on hyvä, että muovin käyttöä rajoitettaisiin, mutta tuskinpa se maailma ja meret tällä muovipussikohkaamisella pelastuvat.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Eihän se ympäristökuormituksen vähentäminen ole mitään rakettitiedettä. Vaatii vain hieman systemaattista työtä ja keräystoiminnan alueellista tehostamista. Onnistuuhan tuo hyvin naapurissakin. Ruotsissa kaikki jätteet lajitellaan omiin astioihin. Kotitalouden jätteistä yli puolet on käytännössä pakkaus tms. muoveja. Nämä jätteet menevät suoraan kierrätykseen. Kompostoinnin ja lajittelun jälkeen kuukaudessa syntyy n. 100 l poltettavaa yleisjätettä parin hengen taloudesta.

Ja niin, ne roskapussit on vain pieni pisara koko määrästä. Muovipussihan käytetään muuten ainakin kolme kertaa. Sillä tuodaan tavaraa sisälle, ja viedään tavaraa ulos. Lisäksi pussi vielä tuottaa loppuvaiheessa energiaa.

Aika hyvä elinkaari mielestäni tuolla muovpussilla.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Paperin, pahvin, puun ja muovien lajittelu on osin turhaa, koska kaikki palava jäte menee ainakin pääkaupunkiseudulla samaan paikkaan, eli alueen polttolaitoksiin ja sitä myöten lämmöksi ja energiaksi.

Biojäte taas HSL:n kompostointilaitokseen, jossa siitä tehdään ravinnemultaa.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Ari, hieno idea pantti muovikasseille ja erilaisille muovipulloille ja purkeille.
Hyvät keräilypisteet. Innostus muovin keräykseen kasvaisi. Sekin uutinen, että meillä kerätty muovi joutuu kehitysmaiden taakaksi lannistaa.
Paljonhan muovia poltetaan energiaksi, mutta uusiokäyttökin olisi paikallaan.

Totta, siihen pakkailuun tervejärki mukaan. Niitä yksittäisiä muovipakkauksia ei meinaa saada auki täytyy olla sakset ja puukko.

Joo, direktiivin paikka muovin käyttöön yleisesti.

Juhani Vehmaskangas

Tai pantti kaikelle muoville tyyliin: palautuspisteisiin punnitus ja sitten saisi panttina tietyn summan jokaista palautettua kiloa kohti.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Laitetaan asia mittasuhteisiin.
Merten muoviroskista 95 prosenttia tulee 10 joesta
https://www.is.fi/tiede/art-2000005668608.html?ref...

Suomessa vasta aloitettu pakkausmuovin keräys.
Suomen kauppojen muovikassit ei ole syyllisiä. Näitä useimmat käyttävät sitten roskapusseina, joten menevät poltettavaksi.
On tietenkin hyvä että ympäristöä ei turmella muovilla tai muillakaan asioilla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jätehuoltoa pitäisi minun mielestäni kehittää sillä tavalla että kaikki pakkaukset varustettaisiin koodeilla samaan tapaan kuin pullot ja muovipullot, niin että kierrätyksen yhteydessä sitten siitä tulisi pieni palkkio kierrätyksestä, kuten muovipullojenkin yhteydessä.

Samalla varmistettaisiin että kierrätettävät muovipakkaukset menisivät oikeaan paikkaan jos niissä olisi se koodi. Vähitellen pitäisi mennä siihen että sellaisia pakkauksia ei saisi tuotteissa olla jossa ei olisi kierrätyspistettä ja koodia joka ohjaa kuluttajaa kierrättämään pakkaus oikein.

Ei tämän pitäisi olla sen vaikeampaa kuin muovipullojenkaan kierrätys.

Kustannukset hoituisivat niin että niistä vastaisivat pakkausten valmistajat. Sitä kautta ne menisivät tuotteiden hintoihin ja kuluttajan maksettavaksi, mikä onkin se oikea osoite.

Jotta kierrätys onnistuisi kunnolla kuluttajan motivaatio siihen pitäisi nostaa ja siihen on hyvä tapa, maksaa kierrätykseen tuotavasta roskasta pieni palkkio, kuten muovipullojenkin osalta tapahtuu.

Ei sen pitäisi niin vaikeata olla.

Kaikki roskat eivät tietenkään tulisi tälläkään tavalla kierrätykseen, mutta tilanne varmaan paranisi. Lisäksi, tästä kierräryksen vaivasta voi tulla sekä kuluttajalle että tuottajille motiivi siirtyä biohajoavien pakkausten käyttöön, tai peräti pakkausten käytön vähentämiseen kaupanteossa.

Kari Seppänen

Loistava idea!

Tätä voitaisiin ehkä viedä pidemmälle sillä, että koodi olisi aina pienessä rfc-sirussa jolloin jokainen pakkaus voitaisiin kassalla kirjata ostajan vastuulle. Jos pakkaus ei palautuisi kierrätysjärjestelmään Valtioneuvoston laajapohjaisen komiteamietinnön pohjalta asetetun määräajan kuluessa, ostajalle voitaisiin määrätä täysin automaattisesti ympäristörikosseuraamusmaksu. Lisäksi kyseisen epaton kansalaispisteitä voitaisiin vähentää.

Tästä tietysti avautuisi innovaation paikkoja kuten vaikka se, että muovipakkausten koodit vietäisiin aina ostostapahtumien myötä lohkoketjuihin!

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Pullo ja tölkkikierrosta mallia. Voisi sitä miettiä muitakin pakkausstandardeja.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Tuon tutkimuksen voisi uutusoida myös "63% suomalaisista ei halua luopua muovikasseista"...

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Tein tässä mielessäni inventaarion sen muovisen jätepussin sisällöstä, ja lopputulos oli "yllättävä", sieltä pussista löytyi moninkertainen määrä muovia verrattuna itse pussina käytettyyn muovikassiin, siis painollisesti. Siellä oli kahvipaketteja, oli usiampi pakastevihanneksien muovikääreitä, oli muovipusseja joissa kannoin kaupasta tuoreita vihanneksia, löytyi ties mitä muovikäärettä. Nytkö se maailma pelastuisi jos kantaisin nämä hylkäämäni muovikääreet paperikassissa jätepisteelle, järki ho hoi. Jotenkin tuon muovikassikiellon rinnastan maailman pelastamiseen tuulimyllyillä ja aurinkopaneleilla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Näin se menee Juha, vain puusilmät näkevät muovikassit vihollisena. Suurin syy jää monilta näkemättä, kun hoetaan vain muovikasseista. Muovia on myös paljon muuta. Ainoa minkä tiedän niin sitä muovijätettä tulee eniten, ainakin meillä.

Muovin kierrätykseen vieminen on sitten oma lukunsa, kontti johon niitä tungetaan on varsin hankala käyttää, kun turvallisuussyistä on aukko tehty niin pieneksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jätehuolto Suomen kaltaisessa vähäväkisessä ja harvaan asutussa maassa on kansalaisille äärimmäisen helppoa verrattuna moniin muihin elinympäristöihin maailmassa.

Koin Tokiossa asuessani, että jätehuolto muodosti merkittävän osan arjen kotitaloustöistä. Kun yhdessä kaupungissa sen pari naapurikaupunkia mukaan lukien asuu korkeassa elintasossa ja runsaasti pakkausmateriaalia käyttävässä kulttuurissa yli 30 miljoonaa ihmistä, niin aivan toisenlaiset määräykset ja toimenpiteet ovat välttämättömiä, jotta paikat pysyisivät siisteinä eikä kaupunki hukkuisi jätteisiin.

Suuresta väkiluvusta huolimatta Tokion kaupunki on keskusta-alueen ulkopuolella lähinnä vieri viereen rakennettuja omakotitaloja, joihin pääsee pieniä mutkittelevia kujia myöten. Jäteautot noutavat jätteet pääkadun varrelta, jonne jokaisen talon tulee kantaa jätteensä tietyn aikataulun mukaisesti.

Tiettyinä päivinä viikossa pitää tuoda lasijätteet, toisina päivinä paperijätteet, kolmantena muovijätteet neljäntenä orgaaniset jätteet j.n.e. Kaikki jätteet pitää pakata läpinäkyviin pusseihin, jotka on suljettu nimilapulla. Työmäärän lisäksi siinä menettää siis myös intimiteettisuojansa, kun jokainen naapuristossa voi tutkia mitä jätteitä kukin perhe on heittänyt pois.

Monet asiat meillä ovat siis mutkattomia ja helppoja, mitä ei edes ymmärrä ennen kuin on muuta kokenut.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Muutama vuosi sitten asuimme muutamia viikkoja yksityiseltä vuokratuissa asunnoissa, niin Venetsiassa kuin Milanossakin. Olin suuresti hämmästynyt siitä, kun molemmissa keittiöissä oli neljä kannellista roska-astiaa rivissä. Talon omistaja selvitti tarkkaan mitä kaikkea saa laittaa ja mitä ei. Vaikutti kovin työläältä, irrota sitä ja tätä näistä ja näistä...

Nähtävästi omistajat tiesivät, ettei muun maalaiset pidä noin tarkkaa lukua joka korkin paikasta, ja molemmat varoittivat, ettemme saa viedä roskia ulos laatikkoon, vaan hän vie ne itse ja tarkistaa kaikkien olevan ok. Saavat kuulemma suuret sakot vääristä roskista, väärässä laatikossa! Ja kaikki tämä vielä Italiassa!!
Toinen taloista oli vielä hieno ja suuri kerrostalo. Perustunee siinäkin talossa sitten ihmisten rehellisyyteen, tai sitten todella tarkkaan valvontaan.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Kotitaloudessa muoviroskaa tulee paljon muutakin kuin muovikasseja, on leipäpussia, hedelmäpussia»

Kyllä nekin voi käyttää hyödyksi roskapusseina. Leipäpussit sopivat hyvin käytetyille vaipoille ja hedelmäpussit eivät juuri eroa roskapusseiksi ostetuista, muuta kuin pienemmällä koolla.

Itse olen käyttänyt kangaskassia viime vuodet ja ostanut muovikassin vain jos kangaskassit jäävät kotiin. Tuolloin muovikassin ostamisen mahdollisuus on tärkeä.

Kangaskassin käyttö on kuitenkin aiheuttanut tarpeen ostaa erillisiä roskapusseja, joten kassimuovin määrä ei sikäli oikein voi romahtaa nollaan. Roskapussit ovat kuitenkin paljon ohuempaa muovia kuin raskaidenkin ostosten kantamiseen tarkoitetut ostoskassit, joten kyllä ne muovia säästävät selvästi. Jos taas ostaisi ostoskassin joka päivä, kertyisi niitä enemmän kuin mitä roskapussikäytössä kuluu.

Tietenkin suomalainen muovinen ostoskassi on aika kestävä ja toimii aivan hyvin kestokassina jopa kuukausien ajan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Heh, Tuure Piittinen ylempänä kommentissaan kirjoittaa: "Sitäpaitsi ostoskassit eivät kuitenkaan riittäisi jätekasseina vaikka kartongit, lasit ja metallijätteet viedään sellaisenaan keräykseen."

ja sinä kirjoitat: "Jos taas ostaisi ostoskassin joka päivä, kertyisi niitä enemmän kuin mitä roskapussikäytössä kuluu."

Minä puolestani olen todennut, että balanssi on täydellinen. Kerran viikossa voi paria "ylimääräistä" muovikassia käyttää kun rahtaa pulloja ja tölkkejä palautusautomaatille. Siellä ne voi sitten heittää automaatin vierellä olevaan muovipussiroskikseen, mikäli eivät ole edelleen kuivia ja käyttökelpoisia, jolloin sillä kertaa välttää muovipussin ostamisen, kun käy viereisessä kaupassa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Talouden koolla ja ostosten sisällöllä on varmaan vaikutusta pussien määrään. Samoin kuin sillä kuinka usein käy kaupassa. Jos käy vaikka joka päivä hakemassa jotain pientä ja ostaa pussin joka kerta vähäisten ostosten vuoksi niin kyllä niitä kertyy. Harvemmilla ostoskerroilla pussit ovat täysiä ja niitä kertyy vähemmän.

Pullojen kuljetusta varten meillä on erään firman iso, varmaan 30-litrainen pesunkestävä mainospussi. Tölkkejä meillä ei käytetä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Meikäläinen ohjaa kaikki muovipakkausjätteet kaupan muovikassiin ja muiden jätteiden ohella kiinteistömme roskikseen. Lienee yleistä?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kohta Suomi pääsee kansainvälisiin uutisiin, joissa kerrotaan, että suomalaisia on alkanut riivata outo ” Plastic bag anxiety disorder”.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuskinpa vain, koska samaa debattia käydään muuallakin. USA:ssa paperipussit ovat aina olleet ruokakaupoissa yleisempiä ja useissa osavaltioissa muoviset ovat olleet bannissa jo kauan. USA:ssa on myös sellaisia kauppaketjuja, joissa ei tarjota ostajille minkäänlaista kassia.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Eilen näin uutisen, jossa kerrottiin että USA:ssa pestään kondomeja uusiokäyttöä varten. Takavuosina kerrottiin vitsinä että meillä laihialaiset tekisivät sitä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #33

Sitten ne tietysti pakataan pakkauksiin, joiden päälle kirjoitetaan "recycled". Kaikki valveutuneet kansalaiset suosivat vain sellaisia.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #35
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Käydäänhän Trumpistakin debattia ympäri maailmaa, mutta ainoastaan USA:ssa on raportoitu ”Trump anxiety disorder”- diagnoosista kärsivistä kansalaisista.

Muovikassit tulevat jo lähitulevaisuudessa näyttäytymään Suomessa yhteiskunnallisena stigmana, jonka merkitsemänä kansamme kahtiajakoa ei voi enää välttää.

Muovikassit katkaisevat kamelin selän.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Aikanaan nousi meteli siitäkin kun kaupat alkoivat periä muovikasseista maksua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Näin oli! Muistaakseni maksu oli 50 penniä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Käytän yhtä ja samaa kaupan muovipussia jopa vuosia. Kotiin tultuani laskostan pussin valmiiksi takin (tai kesällä housun) taskuun, josta se löytyy kun seuraavan kerran olen kaupan kassalla.

Muovipussit ovat liian vahvoja kertakäyttöisinä pidettäviksi ja liian kalliita roskapusseina käytettäviksi. Pitää vain olla tarkkana sen suhteen, miten pakkaa pussiin esimerkiksi muovipaketissa olevat lihatuotteet; noissa paketeissa on niin terävät kulmat, että ne repivät muovipussin rikki, jos niitä ei asettele pussiin oikein. Joskus on tullut mieleeni epäilys, että ne on tahallaan tehty tuollaisiksi, jotta muovipussien menekki kasvaisi niiden eliniän lyhenemisen myötä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Matemaattisesti laskien toki 20 sentin säästö päivässä tekee yli 60 euroa vuodessa, joten tuolla tavoin menetellen sinulla on 40 vuoden kuluessa korot huomioiden kolmisen tonnia enemmän rahaa tililläsi kuin muuten.

Mutta käsi sydämelle, näyttääkö asia olevan niin?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Ostan mieluummin vaikka muutaman ylimääräisen pullon viiniä vuodessa kuin käyttäisin ostoskasseja roskapusseina. Ei ole kyse isoista summista, mutta miksi heittää pois pieniäkään summia, kun sen voi välttää ilman mitään vaivaa?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #40

"Ostan mieluummin vaikka muutaman ylimääräisen pullon viiniä vuodessa"

Eihän tätä kapitalismia muuten kestä.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #40

"Ostan mieluummin vaikka muutaman ylimääräisen pullon viiniä vuodessa kuin käyttäisin ostoskasseja roskapusseina. "

Kukin "taaplaa tyylillään" ja se on jokaisen oikeus, ei siinä mitään. Itse kuitenkin pidän rahojen heittämisenä Kankkulan kaivoon ostamalla alkomahoolia, niin ja siitä saa suuresti nautittuna vielä kankkusen.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Mitä jos tehtäisiin näin: ostetaan ja myydään muovikasseja, mutta ei viedä niitä Itämereen. Problem solved.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Luulisin, että asia on pitkälti noin jo nykyäänkin. Kukapa meistä vaivautuisi kotoaan lähteä viemään muovikassia Itämereen?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Olihan pari vuotta sitten tilanne, että ihmiset lehtitietojen mukaan veivät Savukosken Martista wc-jätteet Itämereen, minkä vuoksi Martin mummon oli asennettava kotiinsa 15 000 euron puhdistamo.

Muovipussien kuljettaminen on selvästi helpompaa - ja etenkin hajuttomampaa. Ilmeisesti sitä tapahtuu laajemmassa mittakaavassa, jos kerran maailman merien tila kohenisi suomalaisten muovikassit poistamalla. Tai sitten meille valehdellaan. Ei silti syytetä vielä ketään.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Katselin tästä sivustosta: https://www.pidasaaristosiistina.fi/ tehtyjä tilastointeja vapaaehtoisten avulla.

Siellä oli yllättävä tieto, että mitä kaikkea roskaa sinne oikein heitetään ja selvästi muovi hallitsi ison osan rannikkoa.

https://www.pidasaaristosiistina.fi/files/2841/PSS...

Sivulta 15 näkee, että mitä kaikkea muovia on kerätty rannoista pois.

https://www.pidasaaristosiistina.fi/tietoa_meista/...

Mutta ei kyllä muovikassit aiheuta suuria määriä vaan ne toisenlaiset tuotteet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset