Gallup-demokratian vaikeus

Vihreiden Touko Aalto sen aloitti, eli gallup-kannatuksen noustessa alkoi uho pääministeripuolueesta seuraavissa vaaleissa. Nyt sitten kannatus on vihreillä laskenut, ehkä juurikin suuren itseluottamuksen ja uhon seurauksena. Suomalainen äänestäjä arvostaa nöyryyttä enemmän kuin kukkopoikailua.

Tänään sitten oli perussuomalaisten vuoro julistautua pääministeripuolueeksi seuraavissa vaaleissa. Aika vaikeat hallitusneuvottelut ovat tulossa, kun joka puolue kokee olevansa pääministeripuolue. Suomen demokratia on ihmeellistä jo muutenkin ja nytten vielä tämä sirpalepuolueiden hinku suurimmaksi. 

Valtion kannalta tulisi etsiä parasta pääministeriä ja parasta hallitusta, mutta etsitäänkin vain suuruutta.

Mitäpä jos kaikki asiat valittaisiin jatkossa suuruuden perusteella, perunakorista noukittaisiin aina suurimmat perunat, nyrkkeilykisan voittajaksi julistettaisiin hänet jolla on suurimmat nyrkit. Laulukilpailussa kovaäänisin olisi voittaja, sehän olisi viidakon laki, eikä siis lähelläkään markkinataloutta tai demokratiaa.

Puoluemarkkinoilla on tehty uusi jako, ei tarjota parhautta, vaan suuruutta ja sen ovat gallupit saaneet aikaan. Pitäisi nostaa galluppien rinnalle tutkittua puolueetonta tietoa, kuka tai kenen johtama puolue on tehnyt parasta työtä valtion ja äänestäjän eteen.

Media vielä ruokkii tätä suuruuden tavoittelua, vaikka pitäisi etsiä parhautta. Olisiko Touko Aalto paras valinta Suomen pääministeriksi, vaikka vihreillä olisi 40 % kannatus, ei Touko Aalto siitä ihmisenä juurikaan mihinkään muuttuisi. Vihreiden puolueohjelmalla on enemmän painoarvoa, kuin sen puheenjohtajalla, jonka kannatus voi pudota hyvinkin nopeasti.

Kokoomushan sen on monta kertaa osoittanut, että jos puheenjohtaja ei toimi, niin vaihdetaan nopeasti pois. 

Demareiden Antti Rinne on myös nyt menossa kovaa tahtia pääministeriksi, kukaan ei edes vaivaudu sanomaan että demarit olisivat seuraava pääministeripuolue, vaan painotetaan henkilöä eli Antti Rinnettä. Pääministeriydestä eivät enään kilvoittele puoleet vaan puoluiden puheenjohtajat.

Meillä on nyt kolmen suurimman puolueen hallitus, joka on toiminut hyvin, vaikka toiseksi suurin puolue kutistuikin sinnitteleviin sinisiin, joiden kannatus on 1,1 prosenttia tai jotain takaisipuoluettakin pienempää.

Uusimman galluoin mukaan paras vaihtoehto olisi kolmen suurimman hallitus jatkossakin, eli SDP, Kokoomus ja Keskusta yhteensä 56,6% eli selkeä enemmistöhallitus ja demokratian mukainen, mutta kun silloin pitäisi olla kolme pääministerinpaikkaa, niin ei se käy puolueille.

Pitää olla yksi suuri ja kaunis kukko tai kana, joka sitten valitsee heikkoja puolueita rinnalleen, jotta näyttäisi itse vieläkin suuremmalta. Suurinkaan ei siis valitse seuraavaksi suurinta kumppanikseen, vaikka itse käyttää juuri suuruuden valtaa, koska ei uskalla vertaisensa kanssa johtaa Suomea. 

Himoitaan suuruutta, mutta valtaan päästyä valitaan mahdollisimman pienet kavereiksi muita suuria vastaan.

Suuruuden ekonomiassa ei alle 15% kannatuksella tulisi koskaan päästä hallitukseen.

Nythän meillä on hallituksessa puolue viidellä ministerillä, jonka kannatus on alle 2 prosenttia. Kysyn vaatimattomasti minkä demokratian mukaan tähän on tultu?

Hallitus olisi pitänyt toiseksi suurimman puolueen repeytyessä hajottaa, mutta demareiden vesittämä presidentin valta ei siihen riittänyt, eikä pääministeri asiaa ymmärtänyt viheltää poikki, koska oli oma lehmä ojassa. Demokratia kantaa tästäkin vastuun, vaikka ei siinä mitään demokratiaa ole esittää.

 

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu