Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Självtillfredställelse

Hallitus saa haukkuja, mutta ei kai se aina istuva hallitus voi kaikkein huonoin olla? Hallitus voi vain taistella asioiden eteen, jos ei aina kaikki onnistu kuten kuvitella saattaa, niin ei se välttämättä ole hallituksen heikkoutta. Jos oikein vaikea asia jätetään yksistään hallituksen harmiksi on silloin paljon pielessä.

Hallitustahan pitäisi tukea enemmän, mitä vaikeampi asia sitä enemmän myötätuntoa ja tukea.

Yksittäisiä ministereitä sen sijaan voi välillä tukistaakin, jos eivät pysy hallitusrintamassa itsekään.

Juha Sipilää on nyt moitittu liikaa jos uskomme Ilmari Schepeliä ja tottahan me uskomme.

Onhan Sipilällä muutama iso hazardi matkalla tullut, mutta kuka meistä ei olisi koskaan kompuroinut.

Juha Sipilän ei olisi koskaan pitänyt kiristää muita hallituskumppaneita 18 maakunnan taakse, se ei ole demokratiassa suotavaa, että kiristetään. Toisaalta Stubb teki siinä suuremman virheen kun alistui kiristykselle, Timo Soinihan kujersi silloin Sipilän kainalossa, kuten kujertelee vieläkin.

Sitten oli se ylisuureksi paisunut jääviydestä syntynyt jupakka, jonka Juha Sipilä olisi voinut välttää tunnustamalla heti, että teki virheen kun ei jäävännyt itseään. Silloin hän olisi viisaampana antanut periksi, eikä tyhmemmät olisi saanut mitään suurta jupakkaa siitä asioiksi.

Ei siis isoja virheitä pääministeri ole tehnyt.

Niistä vain on tullut isoja mekkaloita, kun tukemisen sijasta olemme taipuvaisia heittämään öljyä laineille, kun pitäisi tyytyä  puhaltamaan yhteen hiileen.

Eli olisiko asiat tänään paremmin, jos Sipilä olisikin antanut tuossa maakuntamäärässä yhtään periksi ja hyväksynyt vaikkapa 15 maakuntaa ja antanut Helsingille tai pääkaupunkiseudulle erikoisoikeuden olla yksin omana "maakuntana"?

Ilmari Schepelin mainostama Kainuun maakuntamalli on osoittanut toimivuutensa, mutta Kainuun-malli on yksittäinen maakunta, eikä sillä ole toista maakuntaa johon sen tulisi olla tasa-arvoinen. Jos muodostetaan 18 maakuntaa tulee uusi ongelma jota Kainuun-mallissa ei ole mallinnettu, eli ovatko maakunnat tasa-arvoisia toisiinsa nähden?

Eivät ole! Ensiksikin vain viidellä maakunnalla on yliopistollinen keskussairaala, eikä laajan päivystyksen maakuntiakaan ole kuin 12. Kainuukin taitaa hakea palveluja Oulusta, vaikka maakuntamallin lähtökohtana pidetään Kainuun-mallia, jota olen itsekin kannattanut mallina kaiken aikaa. Malli on kuitenkin vanhentunut ja kehitys on kulkenut Kainuun, mallin ohitse, eikä se yksittäisenä ole koskaan ryhmälle maakuntia mallina ollutkaan.

Kainuun-malli luotiin kuntien ongelmien ratkaisuksi ei tasa-arvoiseksi maakuntamalliksi. Miksi tarvitaan esimerkiksi neljä Pohjanmaata? Lappi ja Kymeenlaakso painivat aivan eri sarjassa jopa keskenään saati jos niitä verrataan Uusimaahan. Kainuun-mallissa ei tähän ongelmaan ole patenttiratkaisuja.

Silti maakuntamallia puolustellaan Kainuun-mallin toimivuudella. Olisiko älykkäämpää tehdä koko maata käsittävä tarkastelu keskustelun pohjalta, eikä vain keskustan puoluetoimiston kiristyksen pohjalta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Melkein voisi kuvitella soten olevan kriisissä juurikin maakuntauudistuksen vuoksi. Eikös ne ongelmat kuitenkin edelleen lepää enimmäkseen siellä kokoomuksen hellimällä valinnanvapaussuunnalla?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ongelmat ovat siellä missä niiden halutaan kulloinkin olevan. Kari selvennykseksi, että akseli sote ja maakuntamalli kulkevat käsi kädessä, näin hallituksen oman kiristyksellä tehdyn päätelmän mukaisesti. Kokoomus voi helliä valinnanvapautta, mutta se ei auta maakuntamallin virheiden peittelyssä. Parhaalla tahdollakaan ei maakunnat ole tasa-arvoisia koskaan, mutta tasa-arvoa haetaankin vain terveyspalvelujen valinnanvapaudesta.

Melkoista kaksinaismoraalia osoittaa väite, että ongelmat olisivat vain yhdessä asiassa sote-maakunta akselilla.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Taas kerran nousee mieleen assosiaatio siihen lapsenuskoon, jota koulussa opetettiin: että hallitus toimii koko kansan hyväksi parhaan kykynsä mukaan.

Tuo on kaunis ajatus, mutta pelkkä fantasia.

Oikeasti politiikka on eri yhteiskuntaluokkien välistä taistelua. Jos hallitus kurjistaa työväenluokkaa, se ei johdu hallituksen taitamattomuudesta eikä luonnonilmiöistä eikä kansainvälisestä tilanteesta eikä talouden suhdanteista, vaan yksinkertaisesti siitä, että hallitus on kapitalistiluokan edun ajaja.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Juuri näin ja myös toisinpäin.
Vasemmisto ei keksi yhtään liian kovaa keinoa kurittaa riistäjäporvaria.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Virkamiehet tekevät jos seuraavaa hallitusohjelmaa, vaikka vaaleihin on vielä vuosi aikaa, eikä vaalitulosta voi ennustaa kukaan. Vaalien voittaja asetetaan hallitusta muodostamaan, mutta ohjelma on jo valmiiksi kirjoitettu.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #6

Eikös hallitusohjelman tekeminen ole annettu amerikkalaisen konsulttifirman tehtäväksi jo vuodesta 2011 lähtien?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Hyvä ja tärkeä pointti. Suomalainen vasemmisto nykyään antaa oikeiston päättää agendasta. Vasemmisto puskee päätää sote-uudistusta vastaan vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen sen sijaan että esittäisi omaa agendaansa!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En tiedä yhteiuskuntaluokista, koska vasemmistolainen politiikkakin kurjistaa köyhien asemaa jos vasemmisto on hallituksessa. Köyhyys ei poistunut Koivisto, Lipposen, Sorsan pääministerikausilla.

Ote Sorsan IV hallituksen ohjelmasta:

"Kilpailukyvyn turvaamiseksi on välttämätöntä, että hinta- ja kustannustason nousua pystytään olennaisesti alentamaan nykyisestä.

Hallituksen tavoitteena on yhteistyössä työmarkkina- ja muiden etujärjestöjen kanssa rajoittaa kuluttajahintojen nousu vuoden 1984 aikana enintään kuuteen prosenttiin. Hallitus ryhtyy neuvotteluihin sellaisten tuloratkaisujen aikaansaamiseksi, että tämä tavoite voidaan saavuttaa, ja samalla turvata ostovoiman myönteinen kehitys.

Julkisen vallan maksu- ja tariffipolitiikalla tuetaan inflaation hidastamista. Hallitus ryhtyy toimenpiteisiin inflaatiopaineita ylläpitävien sidonnaisuuksien rajoittamiseksi ja poistamiseksi. Kilpailupolitiikkaa tehostetaan. Samoin hallitus ryhtyy toimenpiteisiin tuotannontekijöiden liikkuvuuden lisäämiseksi. Hallitus jatkaa suhdannepoliittisen lainsäädännön kehittämistä. Yritystoiminnan edellytysten parantaminen".

Vosi olla aivan hyvin istuvan hallituksen työlistalla, ja onkin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Koivisto, Lipponen ja Sorsa -- yleisemmin sanottuna sosialidemokraatit -- eivät ole vasemmistoa missään mielekkäässä tarkoituksessa.

Vasemmiston ja oikeiston raja kulkee siinä, halutaanko yhteiskunnallisen vallan olevan yhtäläisesti kaikkien kansalaisten käsissä vaiko vain rikkaan vähemmistön käsissä. Tämä jako on on samalla jako sosialismia kannattavien ja sitä vastustavien välillä. Sosialidemokraatit vastustavat sosialismia. Sosialidemokraatit haluavat taloudellisen ja sen myötä yhteiskunnallisen vallan pysyvän kapitalistien käsissä.

Sosialidemokratia on yksinkertaisesti almujen anomista kapitalisteilta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ainoastaan Paasion 1 -66-68 jota Koivisto jatkoi vuoteen -70 Suomessa oli vasemmistoenemmistö eduskunnassa, sen jälkeen eduskunnan enemmistö on muodostunut porvaripuoueista ja tämä on näkynyt myös hallitusten kokoonpanossa jossa on ollut myös porvarienemmistö, pääministerin puolutaustasta huolimatta. Kaksi sodanjälkeisen suurin uudistus,
peruskoulu-uudistus ja laki kansanterveystyöstä ovat vasemmistoenemmistön aikaansaannosia, varsinkin kok. vastusti raivokkaasti peruskoulu-uudistusta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kajo, sekoitat iloisesti kommunismin, sosialismin ja demokraattisen sosialismin jota suuntausta mm. pohjosmaiset Sosialidemokraattiset puolueet edustavat. Kajon edustaman "vasemmiston" (kommunismin) jäljet kyllä kertovat mikä vasemmiston suuntaus on ihmiselle paras. Suomeen olisi alun alkaen tehdä voimakas kuntaremontti ja viisi sote-aluetta keskussairaaloiden ympärille. On aivan selvää, että nyt aiottu 18-maakuntaa toteutuu se tulee uuden virka-ja luottamusmiesarmeijan vuoksi lisämään kustannuksia veronmaksajille tai vaihtoehtoisesti johtaa palvelujen karsimiseen, en nimittäin muista, että tähän maahan oltaisiin rakennettu yhtään "himmeliä" joka ei byrokratiaa olisi kasvattanut.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Suomen demareita ei ole tuossa mainittu, ainoastaan vasemmistoliitto:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Demokraattinen_sosia....

Toki jokainen voi olla mieltä mitä hyvänsä.
Eskelinen kirjoitti demarilehdessä "Sosialismi-termiä ei välttämättä tarvita, jos sen sisältö on siellä".

Hän itse kertoo olevansa 'demokraattinen sosialisti' joka siis tarkoittaa sosialistia joka ei hyväksy Stalinin oppeja.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Onko maakunnalla välttämättä oltava yliopistollinen keskussairaala, että voi tuottaa perustason sosiaalipalvelut ja perusterveydenhuollon?

Erikoissairaanhoidon palvelut haetaan yleensä ja luonnollisesti kauempaa, sieltä, missä kyseistä tarpeenmukaista palvelua tuotetaan. Kainuun Sote-kuntayhtymä käyttää paljon Kuopion ja Oulun yo-sairaaloiden palveluita ja maksaa varmasti täyden korvauksen.

Samoin jos Ari päättäisit perustaa Pohjois-Pohjanmaan Sote-kuntayhtymän, Oulu veturina, niin samalla tavalla tulisi tämän sinunkin kuntayhtymäsi maksaa ko. laitoksen palveluista erikoissairaanhoidon osalta ja tuottaa niitä peruspalveluita kattavasti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nyt ei ajatukset kohdanneet. Maksaminen ei ollut minun pointini, vaan tasa-arvoinen kohtelu. Lappilaisille välimatkat eivät lyhene, eikä hesalaisille yhtään pitene, joten tasa-arvoisia ei olla.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Hesalaisethan voisi hakea vaikka silmätippansa Rovaniemeltä, niin tasottuu.

Joutuuhan sitä aina matkustelemaan. Ei tätä maailmaa koskaan niin valmiiksi saada, että luotijunalla jäämereltä, mutta edes mahdollisuus saada asianmukaista palvelua ja hoitoa säällisessä ajassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset