Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Syyrian linja

Mikä on Syyrian tulevaisuus? Minkä puolesta kapinalliset taistelevat. Onko siellä mitään minkä vuoksi enää taistella?

Venäjä hallitsee Syyria uutisointia. Tuntuu kuin Venäjä olisi siellä äänitorvi ja al-Assad vain pieni partiolainen jota kapinalliset yrittävät kaataa.

Hyvin vähän Suomessa asuvia syyrialaisia on mediaan otettu mielipiteitään antamaan. Median mielipide on kaupallinen, eli mitä koukeroisempaa kirjoittelua sitä vaikeampi on saada totuutta esille. Koska totuus ei ole selvillä kaikki kirjoitukset käyvät kaupaksi ja media kylpee rahassa.

Tulevaisuus Syyriassa on pimennossa, eikä kukaan haluakkaan tietää mitä syyrialaisille lopulta tapahtuu, vaan tärkeintä on mediassa pyörivät spekulaatiot.

Vladimir Putin on ottanut itselleen roolia sodassa, vaikka pitäytyykin konfliktin ulkopuolella. Putin lupaa ampvansa kaikki jenkkien ohjukset alas, mutta ei kuitenkaan ammu. Putin lupaa kostaa jenkkien väliintulon, mutta ei kutenkaan kosta. Silti Trumppia pidetään heikkona.

Media määrittelee mitä haluaa ja totuudella ei ole merkitystä.

Alkujaan al-Assadia vastaan nousi kapinaliike. Kapinaliikkeeseen liittyi ISIS omien interssiensä kautta. Nyt ei enää kukaan tiedä kummalla puolella hyvät ovat.

Al-Assad on kuullemma paha, mutta niin ovat fundamentalistitkin. Pahat taistelevat Syyriassa pahaa vastaan, eikä ketään kiinnosta.

Syyrialaiset ovat kuitenkin kaikki ihmisiä, Putinista en ole enää niin varma onko hän ihminen vaiko kaiken pahan kulminoituma? Putin siis haluaa diktaattorin jatkavan kansansa sortamista ja perustelee sitä aseveljeydellä.

Muuttuuko paha hyväksi jos pahalla on voimakas aseveli? Matematiikassa kaksi miinusta on vähennyslaskussa plusmerkkinen, eli ei Putin väärässä ole. Jos al-Assadin töista vähennetään Putinin ikävät työt on tuloksena positiivisempi maailma.

Mutta kuka on oikeassa?

Trump on väärässä, Putin on väärässä ja al-Assad on väärässä, mutta kuka on oikeassa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (78 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Venäjä on suurin uhrauksin vapauttanut laajoja fasistien hallitsemia alueita Syyriasta. Ilmeisesti ne liitetään Venäjän Federaatioon pysyvästi. Tietääkö joku mitkä alueet pohjoisesta liitetään Venäjään?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hei Leo, millä perusteella kapinalliset ovat fasisteja?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kaikkialla Venäjän käymissä sodissa on ollut fasisteja vastassa. Siksi arvelin että Syyriassakin taistellaan fasisteja vastaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Oletit, mutta missä on oma mielipiteesi Leo?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #11

Venäläisille fasistin synonyymi on vihollinen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #32

Putin on kuuluisa siitä että se löytää fasisteja kaikkialta, paitsi sieltä missä niitä oikeasti on.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Venäjän intresseissä on säilyttää laivastotukikohta Välimerellä ja lentotukikohtakin Syyriassa, siinä se tärkein.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Miksi Venäjällä on oikeus olettaa että se saa lentotukikohdan vieraaseen maahan. Onko Venäjällä ja Syyrialla mitään yhteistä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

Eikös jo neukuilla ollut laivastotukikohta Syyriassa, mutta väliaikainen.

Edit:

Venäjä: Syyriaan pysyvä laivastotukikohta

https://yle.fi/uutiset/3-9220561

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #17

Venäjä odottaa saavansa Syyriasta öljyä. Syyrialla on valtavat öljyvarat ja kaikki ovat valtion yhtiöiden hallussa. Italialainen ystäväni laittoi luettavaksi artikkelin, jossa kerrottiin Syyrian olevan arabimaista kaikkein sallivimman. Kristityillä ja muillakin uskontokunnilla on siellä oikeus olla olemassa. Syyria on ollut avoimempi kuin muut arabimaat. Miksi sille on käynyt niin kuin on käynyt? Tarvitsevatko maailman valtiaat vihansa purkautumiseen, aseidensa testaamiseen, paikan toisten asuinalueelta, kun oman maan uhraus siihen olisi liian arvokasta, liian tuskallista, suorastaan katastrofin siemen. Nämä jätit tuntuvat uhraavan vieraan kansan omien intressiensä nimissä.

Petri Hämäläinen Vastaus kommenttiin #37

Syyria ja Iran (ja Libanon) ovat shiiamuslimimaita*, siksi sosiaalisesti suvaitsevaisempia kuin sunnimuslimit maat. Samoin kuin kurdit jotka myöskään eivät ole sunneja.

Sunneille tämä suvaitsevaisuus on saatanasta. Jostain syystä myös Saudia-Arabian tukemalle lännelle.

* = Syyriassa on väestöllinen sunnienemmistö mutta poliittinen johto shiioilla (alaviitit).

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #62

Ehdit näköjään korjata, mutta:

According to a research by Michael Izady, 75% of Syrians are Sunni Muslims, 10% are Alawis, 10% are Christians and 3 % are Druze However, since his count does not include 3.2% who are Shi'a and 1.7% who belong to other sects such as Yezidi and slight under counts of Christians and Alawites the Sunni numbers may be 7% less.

Not all of the Sunnis are Arabs; Sunni Arabs are about 60-65% Of the population.Most of the Kurds, who make up 9% of the population are officially Sunni, as are the Turkmens whose numbers are estimated at 1%-3%.

https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Syria

PS. Miten Iran on sosiaalisesti suvaitsevaisempi kuin Saudi Arabia?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #17

Olisiko ainoa Venäläisille kun USAlla on kymmeniä ja kuulemma Ukrainaankin on tekeillä.
Venäjä on ilmeinen este USAn maailman poliisiille.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Oikeassa on se syyrialainen, joka kyyristelee suojaa etsimässä milloin tykistön tulelta, milloin pommituksilta, kaasuhyökkäyksiltä tai oman hallituksensa jalkaväen aseilta – ja jolla on tapahtumien kulkuun Veikko Huovisen romaanihenkilön sanoin kusiaisen valtuudet.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mihin perustuu hänen viisautensa suhteessa oikeuteen?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Fatalismiin: insallah, kaikki tapahtuu siten, kuin Jumala suo.

Ei keneltäkään tavan syyrialaiselta ole koskaan kysytty, haluaako hän elää tyranniassa vai kansalaisyhteiskunnassa (josta hänellä ei ole omaa kokemusta eikä ymmärrystä).

Arabikevät herätti syyrialaisissakin toiveen, että Vahvan Miehen perinnölliselle yksinvaltiudelle ja mielivallalle on olemassa vaihtoehto, kansanvalta. Aktiivisimmat lähtivät sitä tavoittelemaan, mutta sehän ei tietenkään kelvannut yksinvaltiaalle, joka olisi joutunut luopumaan asemastaan. Seurasi myrskyisä yhteiskunnallinen kuohunta ja sisällissota, jossa tyranni oli hätää kärsimässä ja hänen valtansa kumoajien joukkoon perustettiin mm. kiilusilmäisten fanaatikkojen "kalifaatti", jonka päämäärät olivat vielä pahemmat kuin alkuperäisen tyrannian.

Sitten pulaan joutuneen yksinvaltiaan ja entisen supervallan edut kävivät yksiin, ja tehtiin kaupat: toinen sai turvan kukistamiselta, toinen sai pysyvät tukikohdat Syyriasta menetetyn vaikutusvaltansa pönkittämiseksi ja itsevallan oikeuttamiseksi myös kotimaassa. Soppaa hämmentämään tulivat lisäksi länsimaat, joita kalifaatin päämäärät eivät miellyttäneet sen enempää kuin tyrannia itsessään tai roistovaltioksi ryhtyneen entisen supervallan pyrkimykset.

"Oikeus" on tässä kontekstissa täysin suhteellinen ja riippuu, kenen näkökulmasta ja mistä oppirakennelmasta käsin sitä katsotaan. Jos sitä katsotaan sen tavallisen syyrialaisen omasta näkökulmasta, ei hänellä ole toivoa elinaikanaan kansalaisoikeuksista länsimaisessa mielessä, sen enempää kuin on kusiaisella metsäpalon käydessä yli. Toisaalta, hänellehän on aina saarnattu, että näin sen tulee ollakin, koska niin on kirjoitettu.

Petri Hämäläinen Vastaus kommenttiin #34
Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Syyrian kansan mielipiteet:

96% pitää ISIS:tä negatiivisena.
88% pitää jenkkien tukemaa al-Nusraa negatiivisena.
70% pitää lännen tukemia SDF-joukkoja negatiivisena.
69% pitää lännen liittoumaa negatiivisena.
59% pitää EU:n sekaantumista negatiivisena.

https://www.orb-international.com/2018/03/15/syria...

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Kyse tuollakin on perimmiltään öljystä, ei ainakaan mistään uskonnoista. Pienet ihmiset tuollakin ovat ainoastaan kansainvälisen voimapolitiikan tiellä. Ja ruumiita sellaisessa politiikassa nyt vaan tulee >>> https://www.kansalainen.fi/suurvallat-taistelevat-...

Puheenvuoronkin "öljysota" kirjoitukset selventävät asiaa varsin hyvin >>> http://juhasalden.puheenvuoro.uusisuomi.fi/taxonom...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Geopolitiikasta tässä on enimmäkseen kyse juuri nyt.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Itse olen jutellut työkaverini ja hänen parin frendin kanssa (syyrialaisia), he ovat huolissaan.

a. Syyria tullaan jakamaan kolmeen osaan (al-Assad (venäjä), Kapinalliset (usa), Iran.
b. Nykyinen hallinto voittaa venäjän tuella.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kun katsoo rajalinjoja Syyriassa vajaan sadan vuoden takaa, on ehkä vielä helpompi sanoa, että ota tuosta sitten selvä.
http://looklex.com/e.o/syria_french_mandate.htm

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kun ottaa huomioon alaviittien verisen historian, yli 1000 vuotta kaikenlaista hävitystä ja tuhoa, ymmärtää ehkä hiukan paremmin tämän päivän tapathumia. Syyriassa ei ole totuttu rauhanomiaseen elämään, erityisesti siihen eivät näytä tottuneet nuo mystiset islaminuskoiset alaviitit.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Alaviitit

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Niin kauan kun on elämää, on toivoa vihollisen kuolemasta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pekka jos vihollista tai edes omalla puolella olevaa ei ole? Kun ei ole selviä puoluejakoja. Kapinalliset vastustavat al-Assadia, jota taas Venäjä tukee.

Al-Assad on kuitenkin olevinaan kansansa puolella. Kukaan ei ole käyttänyt hermomyrkkykaasuja, mutta silti oikeutetusti niitä vastaan on ohjuksia lähetetty.

Eikö kotimaisen median tai Suomen presidentin olisi syytä avata mikä on Syyriassa oikea linja ja mikä väärä? Onko meillä omaa kantaa asioihin vai lillummeko vain jossain höttömediassa+

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

"Onko meillä omaa kantaa asioihin vai lillummeko vain jossain höttömediassa"

EU:lla on oma yhteisesti sovittu politiikka Syyrian suhteen. Suomella on oma politiikka Syyria-kysymykseen unionissa. EU:n politiikka määritellään suhteessa Venäjään ja geopoliittisiin tavoitteisiin Euroopassa.

Unionille tärkeää on Ukrainan kysymyksen ratkeaminen tavoitteiden mukaisesti. Venäjälle tärkeää on Nord Stream käyttöön saaminen, mikä on sidoksissa Ukrainasta vetäytymiseen. Tästä on diili olemassa.

EU:lle sopii melkein kaikki, mikä ei kaada sopimuspakettia. Tätä Venäjä käyttää hyväkseen ajaakseen omia etuja Syyriassa. Ranska ja Britannia käyttää samaa hyväkseen ottaakseen vapauksia Syyrian rankaisemiseen. Linjaa voi kuvata kiikkulautapolitiikaksi. Tästä syystä Venäjän intressejä ei tulla haastamaan Syyriassa.

Suomelle tasapainon säilyminen on hyvin tärkeää ja määrittelee oman politiikan. Lisäsyy sille saatiin muutamia päiviä sitten, kun Venäjä ilmoitti heihin ja heidän intresseihin kohdistuvan rankaisun synnyttävän uuden pakolaisvyöryn.

Petri Hämäläinen

Ei pidä liiotella vaikka kysymyksesi onkin oikea.

Suomen mediassa on luovuttu objektiivisuudesta viime vuosina pysyvästi. Tilalla on moraalisontaa ja edeltäkäsin määriteltyjä moraalivalintoja. Näiden mukaan syyllinen on Venäjä, Venäjänja Venäjä. Kaikkeen.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #64

Moraalisonta on oikea mittari sille, kenen puolella median kuuluu olla. Hallitukset tekevät päätökset ja media tiedottaa mitä tapahtuu.

Fakta on, että petoeläin on A.-assad, Trumpin sanoja lainatakseni. Ei ehkä Venäjä, mutta se tukee ko. hirmuhallitsijaa siellä paikan päällä aseineen. Ei suinkaan länsi. Se on syynä, että media arvostelee Venäjää. Myrkkyiskut ovat sivujuonne tapahtumissa, eikä keskeinen määrittävä tekijä syytettäessä Venäjää.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Jos Assad kaatuu ja sunnit pääsevät valtaan, shiialaiset Alaviitit pääsevät yhä osallistumaan julmuuksiin mutta tällä kertaa kohteen ominaisuudessa.

Alaviiteilla on siis kaikkein suurin intressi siihen, että nykyinen hallinto jatkaisi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sunnit tai shiiat vastaan alaviitit? Tilannehan on hiukan sama, kun meillä on siniset hallituksessa ja enemmistöpersut oppositiossa.

Al-Assad ja alaviitit, vastaan sunnit ja shiiat olisi luonnollinen kaksipuoluejärjestelmä, mutta mitä tekee alueella venäläiset? Eivät varmaankaan ole alaviittien puolesta? Eikä Trump ole sunni ta shiia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Venäläiset eivät enää Syyria tarvitsisikaan ellei pitäisi varmistella laivastotukikohtaa, uudet Suhoitkin on jo saatu testattuina myyntiin - paitsi että jenkkien, Ranskan ja brittien ohjuksia Putin ei yrittänyt ampua alas.

In Syria, the Russian Military Found the Ultimate Testing Ground

Russia entered the war in Syria in the wake of a major modernization of its military, and more than 160 new types of weapons systems were tested in Syria.

https://worldview.stratfor.com/article/syria-russi...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #19

Jenkit härnättiin kloorikaasulla ja silloin olisi voinut testata ohjuspuolustusjärjestelmää, mutta "joku" esti testaamisen. Mikä tai kuka?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

Jenkit ammuskelivat ohjuksiaan Punaiselta mereltäkin, mutta joko eivät halunneet osallistua tai eivät olleet varmoja missaisivatko Välimereltä laukaistut missiilit.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #22

Tultuaan valituksi presidentinvirkaan vuonna 2000 Bašar al-Assad lupasi taloudellisia ja poliittisia uudistuksia. Tässäkö uudistukset ovat, Venäjälle tukikohta ja Hizbollahille käskyvalta?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #24

Uudisrakentamiselle on syntynyt tilausta, saa nähdä miten se aikanaan järjestyy. Tuskin EU vaikka Putin on sitäkin ehdottanut, ehkä useampi maa.

Russia presses EU to pay up for rebuilding Syria

http://www.politicalforum.com/index.php?threads/ru...

ehkä osittain Kiina.

China Eyes Role Rebuilding Syria While Putin Spars With West

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-12-21...

Petri Hämäläinen

Alaviitit ovat shiioja. Samoin kuin kurdit (aleviitit).

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Ei Syyriassa ole mitään "kriisiä".
Lähi-idän elämäntapaan vaan kuuluu sotiminen.
Sitä älytöntä tappamista voi rajoittaa vain vahva tyrannijohtaja tyyliin Saddam ja Kaddafi. Vahinko vaan että me viisaat olemme nämä tappaneet ja pidot senkun paranee.

Venäjä ja U.S.A ne vaan hyötyvät kun voivat pelata poliittista peliään vieraalla maalla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jaetaanko Syyria Pohjois- ja Etelä-Syyriaksi?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ehkä koko Syyria pitäisi lakkauttaa ja perustaa tilalle itsenäinen Kurdistan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #27

Se Kurdistan voisikin sitten alkaa sotimisen Turkin kanssa.

Netistä löytyi kartta nykytilanteesta:

https://www.aljazeera.com/indepth/interactive/2015...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #28

Miten niin alkaa? Turkkihan on vainonnut kurdeja koko ajan, asuivat he sitten Turkin rajojen sisä- tai ulkopuolella. Tilanne ei toki ole sen kummempi missään muussakaan maassa missä kurdeja asuu: Irakissa, Iranissa tai Syyriassa. Kaikkialla heitä vainotaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #30

Niinpä, siinä on toinen "Palestiina".

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #31

Tai toinen Israel. Juutalaisethan olivat hajallaan ympäri maailmaa ennen kuin heille perustettiin oma valtio. Joskus kansainvälinen yhteisö kykeni moisiin päätöksiin. Nyt ne eivät edes tiedä mitä tehdä Syyrian kanssa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #30

Minä kannatan itsenäistä kurdivaltiota. Kurdit eivät ole vihamielistä kansaa, mutta heidän on maailmanpolitiikan toimin eroteltu eri maihin. Irakin pohjoisosasta tulisi oivallinen kurdivaltio, mutta eiväthän irakilaiset sitä salli. Siellä on öljyä ja siitähän jokainen pitää kiinni.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #41

Olipa hauska yhteensattuma että toinen samoin ajatteleva lähettää minuutilleen samaan aikaan tällaisen viestin!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #41

Samoin perustein ei onnistu pohjoiseen Syyriaankaan:

“We bring the oil from Qamishli. There are two fields: Rmeylan and Rwayyis, and those are the largest in the country. The Kurds have all the oil,” said Sultan, a merchant in the northern Syrian province of Idlib who asked his last name be withheld.

https://www.thenational.ae/world/mena/as-isil-retr...

Syyrian öljytuotannosta on tuore selonteko:

https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Russia-...

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

#16
Idea olisi tietysti hyvä mutta kuka sen jakaa.
Niin ja mitä tehtäisiin sen jälkeen taisteleville osapuolille pohjois ja etelä-Syyriassa?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kolmen Nato-maan ohjushyökkäys Syyriaan oli kansainvälisen oikeuden, YK-turvallisuusneuvoston päätösten ja YK:n peruskirjan vastainen toimi. Se on selvä asia, vaikka hyökkäykseen osallistuneet muuta väittäisivät.

Aikanaan selviää kuka oli todellisuudessa kaasun käytön takana: jos kaasua ylipäätään käytettiin? Näin on käymässä myös Skripal-hälyssä. Syylliset löytyvätkin omasta kettutarhasta.

MTV Uutiset 15.4.2018: "Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Venäjä on saanut haltuunsa sveitsiläiseltä laboratoriolta dokumentin, jonka mukaan Salisburyssa käytetty hermomyrkky oli todennäköisesti suunniteltu lännessä.

Asiasta kirjoittaa mm. New York Post sivuillaan. Hermomyrkkyä käytettiin entistä venäläisagenttia Sergei Skripalia ja hänen tytärtään vastaan.
Britannia on syyttänyt tapauksesta Venäjää ja todennut, että kyseessä on Venäjällä suunniteltu myrkky. Venäjä on kiistänyt syytökset.

Lavrovin mukaan laboratoriodokumentti paljastaa myrkyn sisältäneen Nato-maiden käyttämiä ainesosia, joita Venäjä ei ole koskaan kehittänyt."

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Lavrovia luotettavampana lähteenä yleisesti pidetty BBC News kertoo Syyrian Douman kaasuhyökkäyksestä 7.4. näin: http://www.bbc.com/news/world-middle-east-43697084

Syyrian hallinto ei ole aiemmin päästänyt maahan OPCW:n tutkijoita.

* * *

Rauno käyttää Skripal-tapauksessa "tietolähteenä" sensaatiolehteä. Wikipedia:

"Murdoch toi [New York Post-] lehteen The Sunin ja muiden omistamiensa brittitabloidien edustaman sensaatiohakuisen journalismin, jonka tyyppiesimerkki oli Postin kuuluisa uutisotsikko 15. huhtikuuta 1983: ”Päätön ruumis topless-baarissa” (”Headless Body in Topless Bar”). – Wikipedia kertoo lehdestä lisää asiasta kiinnostuneille.

Rauno väittää Salisburyn novitshok-myrkytyksistä: "Asiasta kirjoittaa mm. New York Post sivuillaan". Lehtihän pelkästään raportoi ulkoministeri Lavrovin syytökset, tuomatta niihin mitään lisää tai ottamatta lainkaan kantaa niiden paikkansapitävyyteen, kuten jokainen lukija näkee jos tekee haun lehden nettisivulle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eipä tuota Lavrovin satua Spiez laboratoriosta moni media julkaissut, joten moni ei korjannutkaan. Lavrovillahan niitä vaihtoehtoisia tarinoita riittää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"MTV Uutiset 15.4.2018: "Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Venäjä on saanut haltuunsa sveitsiläiseltä laboratoriolta dokumentin, jonka mukaan Salisburyssa käytetty hermomyrkky oli todennäköisesti suunniteltu lännessä."

Ko. laboratoriohan twiittasi että että Lavrovin lausunto ei pidä paikkaansa.

Spiez Laboratory
@SpiezLab
Only OPCW can comment this assertion. But we can repeat what we stated 10 days ago: We have no doubt that Porton Down has identified Novichock. PD - like Spiez - is a designated lab of the OPCW. The standards in verification are so rigid that one can trust the findings. #Skipal

10:49 PM - Apr 14, 2018

https://www.mirror.co.uk/news/politics/no-swiss-la...

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Arabikevään innoittamana ehdottomasti kansannousu alkoi ja sivusta tukea antoi USA ja länsimaat antamalla aseapua ja lopulta osallistumalla aktiivisesti sotatoimiin. Naapurivaltiot myös osallistuivat innolla kuka mistäkin syystä sotatoimiin. Media oli myös aktiivinen toimija kannusti väestöä eri arabimaissa kansannousuun.

Ilmeisestikin Venäjä ei halunnut jäädä sivustakatsojaksi ja halusi myös päästä näyttämään voimaansa. Kenties Venäjä halusi myös yhdeksi mahtitekijäksi alueella eikä halunnut jättää arabimaita USA:n ja ja länsimaiden temmellys kentäksi

Kuka tässä suurin syyllinen? Olisiko syyrialaiset sittenkin onnellisempia jos koko kansannousua olis tuettu ulkopuolelta? Jos kerran kaikista arabimaista piti tuhota hallinto, vaikka itsevaltainen, niin onko tilanne nyt parempi? Saudi-Arabiakin on itsevaltainen sitä kuitenkaan ei ole haluttu tuhota, ilmeisesti öljyvarojen ja vakauden takia. Miksei näissä muissa arabimaissa olisi ollut parempi että hallintoa ei olisi kaadettu? Iran jätetty rauhaan myös.
Onko niin että USA ja EU itse syyllisiä myös tähän soppaan minkä keittäneet?

Jos Assad syöstään vallasta kuka johtaa Syyriaa? Ei kukaan. Käy samoin kuin Irakissa ja Libyassa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Venäjä on paikan päällä avustamassa laillista hallitusta, jota vastaan sissit taistelevat. Tuota hallitusta vastaan on myös USA (ja muu länsi), joka näin ollen asettuu sissien puolelle. Mutta sissit – saatuaan varustuksensa suojelijaltaan, ryhtyvät omapäisiksi ja suututtavat isäntänsä. Tässä kohtaa hyvikset ja pahikset menevät perusteellisen sekaisin, kun sissit (ISIS ja vastaavat), alkavat haikailla valtaanpääsystä ja joutuessaan ajetuksi nurkkaan alkavat terrorisoida maailmalla. Kun laillista hallitusta vastustaa USAn kannalta sekä hyviksiä että pahiksia, on tarina aivan levällään, ja media joka puolella maailmaa sikin sokin tehtävänsä edessä. Näyttäisi siltä että nyt Venäjä ja länsivallat olisivat samalla puolella, mutta kun eivät halua olla kaveruksia, ne käyttävät kaiken liikenevän mielikuvituksensa keksiessään tekosyitä sodan jatkumiseksi.

On liikuttavaa, miten media ja sen perässä niin moni kansalainen kaipaa tilanteesta selkeää hyvis-pahis -asetelmaa. Mutta aivan niin kuin oma sisällissotamme, Syyriassa tilanne on niin kaoottinen että ehyttä tarinaa ei ole mahdollista sorvata kuin sepittämällä väkisin mutkia suoriksi. Syyrian sota tosin tapahtuu tänä päivänä eikä sata vuotta sitten, mutta vaikka tätä päivää on nykyihmisen helpompi ymmärtää, Lähi-Idän kulttuuri ja ihmiskäsitys poikkeavat melkein yhtä paljon omastamme kuin omamme sata vuotta sitten.

Suomen kannalta olisi parasta ajatella realistisesti: kaikki suurvallat ovat pahoja omalla erityisellä tavallaan, eikä yhdenkään kelkkaan ole mitään syytä astua. Ei edes EU:n, johon suomalaiset saatiin aikanaan houkuteltua liittymään ja joka pyrkii olemaan suurvaltojen koalitio.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Venäjä on paikan päällä avustamassa laillista hallitusta, jota vastaan sissit taistelevat."

Sen Venäjän tukeman hallituksen tuomitsi valtaosin myös arabimaailma.

The Arab League — minus Syria and Qatar — said after its summit on Sunday that the "criminal" use of chemical weapons by the Syrian regime had to be investigated. It further condemned the government of Iran for ignoring the sovereignty of other countries.

http://www.dw.com/en/arab-league-calls-for-syria-c...

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Entä sitten?

Laillisuuteen vedotaan kaikkialla muuallakin, ja Al-A:n hallitus on laillinen.

Itse veisaan viis laillisuudesta, mutta kun sanaan halutaan vedota kaikkialla, niin käytetään sitä sitten johdonmukaisesti kaikissa tapauksissa, eikä vain "hyviksinä" pidettyjen asioiden kohdalla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #47

"Itse veisaan viis laillisuudesta,"

Siltä vaikuttaa kun kirjoitat "Näyttäisi siltä että nyt Venäjä ja länsivallat olisivat samalla puolella"; Venäjähän on kiistänyt Douman myrkkyiskunkin ja pyrki estämään puolueettoman tutkinnan.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005636752.html

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #48

Al-Assad on syyllistynyt sotarikoksiin, mutta tuomiolle sitä ei saa, koska Venäjällä on veto-oikeus. Laillisuus on vähän heikko peruste al-Assadin hallinnon puolustelulle. Natsi-Saksassakin oli laillinen hallitus.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #49

Valitettavasti.

Venäjä käytti veto-oikeuttaan jo 12. kerran
Venäjän veto-oikeuden käyttö oli odotettavissa. Kyseessä oli jo 12. kerta, kun Venäjä käytti YK:ssa veto-oikeuttaan estämään toimenpiteet liittolaistaan Syyriaa vastaan.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005636981.html

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #49

Lamminpää.
Juuri tuollaista Hitler-vertausta tarkoitan, kun kritisoin sitä, että "laillisuuteen" vedotaan joka käänteessä – paitsi silloin kun se laillinen kohde ei miellytä.

Missään kohdassa en ole puolustanut Al-A:n hallitusta. Totean vain tosiasian – niin kuin sinäkin toteat Hitlerin kohdalla, vaikka tuskin olet Hitler-henkinen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #51

Niin, kyllähän Venäjäkin vetoaa siihen että ohjusisku oli laiton. Juridisesti näin toki olikin, mutta diplomatian tie oli käyty loppuun.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #57

Muuten, iskun myönsi laittomaksi myös melkoisen russofobinen tutkija Charly Salonius-Pasternak televiasiossa lauantaina.

Toki vasta erikseen kysyttäessä.

Ihmettelen vain mitkä nuo lait ovat, joihin aina vedotaan kansainvälisissä kriiseissä, kuten Syyriassa, Ukrainassa ja muualla. Käsittääkseni sellaisia ei ole, mutta illuusiota jonkinlaisesta maailman laista käytetään milloin oikeutuksena sotiin, milloin niiden vastustamiseen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #60

Joo, katsoin sen haastattelun. Hän tosiaan sanoi, että onhan se juridisesti laiton, mutta vaihtoehdot olivat vähissä.

Russofobiasta en huomannut mitään merkkiä ainakaan yhdeltä katsomalta. Saattoihan se olla Venäjä-kriittinen, mutta niinhän me kaikki.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #69

Viittaan Palsternakan aiempiin haastatteluihin: miestä on ahkerasti juoksutettu niin Ylellä kuin MTV3:llakin, koska voivat olla varmoja Venäjänvastaisuudesta, eikä yllätyksiä tule.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #73

Tuskin Boris Pasternakilla on mitään Venäjää vastaan. Ei kenellekään ole, jos se vain malttaa pysyä omien rajojensa sisällä.

Petri Hämäläinen Vastaus kommenttiin #57

Kovin oli lyhyt diplomaattien tie tällä kertaa. Väitetty isku tapahtui toissa viikon lauantaina, väite iskusta syntyi sunnuntaina, todisteita ei yhä lainkaan.

Nyt viikkoa ja kahta päivää myöhemmin isku tehty, 105 risteilyohjusta ammuttu. Nyt aletaan miettimään että löytyisikö todisteita. Esimerkiksi yhtäkään väitetyistä 180:sta hermomyrkkyyn kuolleesta. Ja jos löytyy, niin joudutaan fundeeraamaan että kenen tekosia.

Mielestäni yhtymäkohdat Colin Powellin YK:n turvaneuvostolle esittelemiin Irakin mobiileihin joukkotuhoaselaboratorioihin ovat ilmeisiä männä viikolla päättyneellä diplomatian tiellä.

Tai kuin Neuvostoliitto ei löytänyt diplomatian keinoa vastata Mainilan laukauksiin.

Niitä kutsutaan suomeksi valehteluksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #67

Syyrian apulaisulkoministeri Faisal Mekdad tapasi sunnuntaina kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tutkijat. Tutkijoiden oli määrä yrittää päästä Doumaan, missä väitetty isku kemiallisin asein tehtiin 7. huhtikuuta.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad tapasi Damaskoksessa sunnuntaina venäläisiä parlamentaarikkoja. Hyväntuulinen Assad oli ylistänyt heille venäläisen ilmatorjuntajärjestelmän tehokkuutta ja luvannut vierailla Venäjällä.

Länsimaat syyttävät Assadin hallitusta myrkkykaasuiskuista Douman kaupunkiin 7. huhtikuuta. Tämän vuoksi Yhdysvallat, Britannia ja Ranska ampuivat lauantaina 105 ohjusta kemiallisten aseiden tuotannon tai varastoinnin kanssa tekemisissä oleviin syyrialaisiin kohteisiin.

Yhdysvaltain mukaan on todennäköistä, että Doumaan tehdyssä iskussa käytettiin kloorin lisäksi sariinia. Tähän viittaavat iskusta otetut kuvat ja paikan päältä saadut silminnäkijälausunnot.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Syyrian sotaan ainoa järkevä ratkaisu lienee federaatiomalli, jossa jokaiselle ryhmälle (alaviitit eli shiat, sunnit ja kurdit) luodaan oma itsehallintoalue. Jos Syyria haluttaisiin rauhoittaa ja jälleenrakentaminen aloittaa, niin tällaisen Road Mapin taakse olisi saatava myös kaikki eri osapuolia tukevat ryhmät ja valtiot. Siinä on kyllä haastetta kerrakseen, koska eri osapuolilla on ristikkäisiä tavoitteita, joten kurjuus todennäköisesti vain jatkuu. EU:n roolin olisi olla paljon vahvempi, koska seuraukset sodan jatkumisesti kaatuvat tavattoman raskaasti Eurooppaan pakolaisaaltoina ja alati kasvavana tuen tarpeena.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Ohjusiskulla Syyriaan saavutettiin kaksi hyvää asiaa. Kemiallisten aseiden käyttö siviilejä kohtaan loppuu ja itänaapuri sai oppitunnin länsimaiden sotateknologian nykytilasta. Kysymyksessä oli itse asiassa pelkästään kirurginen toimenpide ohjusten osumatarkkuuden ollessa noin ±2 metrin luokkaa.

Vladimir Vladimirovitsh Putin johtaa itse asiassa Syyriaa. Tähän viittaa myös tiedot, jonka mukaan Trump olisi vetämässä amerikkalaiset joukot pois Syyriasta. Trumpilla näyttäisi olevan jonkinlainen riippuvuussuhde Putiniin, jota FBI:n erotettu ex-johtaja James Comey toi tänään esille CNN:n uutisissa näytetyssä haastattelussa.
Bashar al-Assadin pysyminen vallassa on täysin riippuvainen Putinin tahdosta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Loppuukohan se oikeasti? Minun on vaikea olla kovin optimistinen tässä asiassa. Bashar al-Assad ei kaihda mitään, koska häntä ei ikinä saada tuomiolle sotarikoksista. Venäjä estää sen, ja al-Assad on siitä tietoinen.

Ehkä Trumpilla ei enää ole niin kiire vetää joukkojaan pois Syyriasta, niin vastenmielistä kuin Syyrian sotaan sekaantuminen hänelle onkin. Mutta jos USA vetäytyy, ei kukaan enää puolusta kurdeja, jotka löivät kyllä Isisin, mutta saavat jäädä oman onnensa nojaan nyt kun heitä ei enää tarvita.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuskin loppuu lähiaikoina ja al-Assadin seuraavan kohteen on arvioitu olevan Idlib Syyrian kaakkoisosassa, nähtäväksi jää ehtiikö ennen kuin EU ja YK pitävät ensi viikolla Syyriasta lähialueineen 2-päiväisen kokouksen Brysselissä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #61

Mitäpä tuolla kokouksella on väliä. Syyria ei ole liittynyt Kansainvälistä rikostuomioistuinta (ICC) koskevaan sopimukseen. Tarvittaisiin YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma, ja Venäjä pystyy estämään sen.

Syyrian hallitus ja kapinalliset ovat seitsemän vuotta jatkuneen sodan aikana syyttäneet toisiaan taistelukemikaali-iskuista. Länsivaltojen mielestä iskut ovat olleet yleensä presidentti al-Assadin hallinnon joukkojen tekemiä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #71

Niinpä, al-Assadia ei saada oikeuden eteen, Venäjähän käyttäisi veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa.

Kemiallisista iskuista on lista linkin lopussa.

https://www.aljazeera.com/news/2018/04/west-game-s...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #71

Adolf Eichmann saatiin tuomiolle, eikä siihen YK:n lupaa tarvittu. Kanne voidaan nostaa Brysselissä ja jätkä raahata tuomittavaksi. Niin yksinkertaista se on.

Jos yliopiston neropateilta asiaa lähtee tiedustelemaan ja lupaa pyytämään, ne muodostaa ensin mielipiteensä ja etsii siihen sopivat klausuulit. Ei maailma/politiikka niin toimi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #76

Ei se ole, koska Syyria ei ole liittynyt Kansainvälistä rikostuomioistuinta (ICC) koskevaan sopimukseen. Tarvittaisiin YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma, ja Venäjä pystyy estämään sen. Saksa taas on liittynyt ICC:hen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos kaikille keskustelijoille, asialinja on selkeästi paras tapa selvittää asioita.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Venäjällä asiat selviävät toisella tavalla. Toimittajia ammutaan kotiovelleen, tai sitten ne kupsahtelevat oudosti ikkunasta alas. Liekö ollut ilmapumppua asentamassa vai miten siinä näin sattui kaverille käymäänkään:

https://yle.fi/uutiset/3-10161635?utm_source=twitt...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset