Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Mannaa sataa

Nyt pitää antaa tunnustusta hallitukselle. Vihdoin alkaa jotain tapahtua. Kehysriihi meni hyvin, mannaa sataa taitaa olla vaalit tulossa.

Silti hallitusta vielä haukutaan, mutta kun Finnveran 1,5 miljardia on jaettu on  hallituksella taas kavereita riittämiin seuraavia vaaleja ajatellen.

Mikään ei siis muutu hallitusten aikataulutus pitää aina, ensimmäiset kaksi vuotta leikataan tiukkana ja seuraavat kaksi jaellaan äänestäjille almuja, näin valtaa pyritään säilömään.

Aktiivimallista hiukan tukistusta, eli kun hallitus piti siitä niin "helevetin" lujasti alkuun kiinni, niin miksi sitä nyt sitten  paikkaillaan? Olistte uskonut silloin heti ja tehnyt korjausliikkeen keskustelun perusteella. Olisitte nyt paljon uskottavampia. Tämä jääräpäisyys on huono taktiikka.

Mutta kiitos taipumisesta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mannaa sataa taivaalta ja syntyvyys vähenee. Silti suomalaiset odottavat äidit vetävät röökiä enemmän, kun koko kansa keskimäärin. UGH.

Pikkuhiljaa ollaan saavuttamassa se taloudellisen toimeliaisuuden tila, joka meillä oli vuosikymmen takaperin. Hurraa vain onnistuneelle finanssi- ja työmarkkinapolitiikalle ja näissä vastuussa olleille sitten v. 2007 jälkeen.

AY-liike on saanut maahan 400.000 työtöntä ja EU:n suurimmat palkkasummien kasvut julkiselle sektorille ja yksityisellekin kuin taikasauvasta, ja kaikki ilman mitään talouskasvua ainoana maana koko Euroopassa. WOW.

Jäiköhän joiltakin huomaamatta, että rahaliittoon siirryttäessä meidän Suomen omaan päätäntävaltaan jäi vain finanssi- ja työmarkkinapolitiikka ?

No aivan varmasti jäi.

Pekka Iiskonmaki

''AY-liike on saanut maahan 400.000 työtöntä''

En antaisi kaikkea kunniaa AY-liikkeelle.

Mauno Koiviston ansiokas toiminta ja yritysten massatuhoaminen ansaitsee kunnian Suomen historiassa.

Dokumentit tuosta loistavasta operaatiosta ovat vielä 80 -vuotta salaiset, mutta tulevat polvet tietävät miten isovanhempia lyöntiin kuin vierasta sikaa.

https://www.promerit.net/?s=koivisto

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Mauno Koiviston ansiokas toiminta ja yritysten massatuhoaminen ansaitsee kunnian Suomen historiassa."

Koiviston oikeuslaitoksen ohjaaminen on yksi törkeimpiä rikoksia, joita maassamme on tapahtunut. Sen tulisi olla myös syy siihen, miksi ylin laillisuusvalta tulisi siirtää kansalaisten haltuun. Jos Koiviston aikana olisi ylin laillisuusvalta ollut kansalaisilla, ei valtiovalta olisi kyennyt täysin laittomasti kaatamaan noin 60 000 yritystä ja olisimme säästyneet kymmeniltä tuhansilta itsemurhilta, joiden aiheuttaja oli valtion rikollisuus kansalaisiaan kohtaan.

Ihmettelen sitä, etteivät yrittäjät tai yrittäjäjärjestöt ole ryhtyneet toimiin, ylimmän laillisuusvalvonnan saattamiseksi rehelliseksi? Vaikka juuri yrittäjät ovat tässä maassa saaneet kärsiä eniten valtiovallan rikollisuudesta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Täyttä totta!
Vajaa 30 vuotta sitten kaikki uusyrittäjyys tapettiin. Ja sitten tuli Pöö-setä ja kitki loputkin ja piiskasi köyhää minkä kerkisi.
Jaa piiskauksesta on sittemin tullut maan tapa.

Suomi elää alituisessa ahdingossa ja ihmiset elävät tulevaisuuden pelossa. Näin prekariaattia on kasvatettu vuosi vuodelta.

Prekariaatti = kaikki ne, jotka ovat epätietoisia ja huolissaan tulevaisuudesta: opiskelijat, pienyrittäjät, työttömät, vanhukset, sairaat, lapsiperheet, eläkeläiset...

Huulena voi heittää, että jopa entiset kansanedustajat pelkäävät nyt sopeutumiseläkkeensä puolesta ja voivat ihan aikuisen oikeasti joutua oikeisiin töihin. Hui, hirveetä!!
No, kyllä eduskunta keinot keksii, joten työtävieroksuvien kansanedustajien pelko on turhaa.]

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #8

Simon Elokin pelkää sen verran, ettei hänen "hallitus-kehus-tuubaansa" saa kommentoida. Varsinaisia sankareita hallituksessa.

Henry

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, ainoa puolueista, joka on ollut koko ajan tekemässä finanssipolitiikkaa hallituksessa vuodesta 2007 on Kokoomus. Ajanjaksosta vuodet 2011-2014 se oli pääministeripuolueena. Lähettänet heille suuren kiitoksen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kaistakorven tulisi havahtua todellisuuteen.

Suomen ay-liike lupasi pyhästi kunnioitaa EMU:n asettamia vaatimuksia työmarkkinapoliittisesti ts. palkankorotusten maltillisuuden asettamin velvottein.

Kuinka kävi sitten vuoden 2007 jälkeen:

Suomen talous romahti pahiten koko EU:n alueella, eikä ole edelleenkään v. 2008 tasolla. Suomen julkisen sektorin palkkasumma kasvoi eniten koko Euoopassa ilman talouskasvua. Suomen yksityisen sektorin palkat kasvoivat enemmän, kuin EU-maissa keskimäärin ilman talouskasvua. Suomen julkiset menot kasvoivat eniten koko Euroopassa ilman talouskasvua. Työttömyys on kasvanut 200.000 >>> 400.000 työttömään. Maa on velkaantunut n. 120 miljardia euroa lisää ilman talouskasvua. Maa on ajamassa tietoisesti umpikujaan huonon tulevan huoltosuhteen ollen tiedossa jo 30 vuoden ajan. Maassa on ehkä maailman korkein verotus ja julkiset menot, mutta silti samalla maksulliset julkiset palvelut. Joka kolmas palkkaeuro maksetaan julkisella sektorilla, joka on hämmästyttävä luku verraten minne tahansa. Jne.

Kaistakorven suurin mörkö on silti muualla, kuin vasemmistolaisessa käytännön politiikassa ja ay-liikeen painoarvossa politiikan tekemiseen.

Kaistakorpi on auliisti tuomitsemassa esim. yritystukia, mutta SAK on omalla tontilaan rankasti Pro-yritystukimyönteinen, jolla oli ilmeisen voimakas vaikutus viime viikolla tehtyyn ratkaisuun, joka oli perin kolmikantaisen sosialistinen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #10

Vallassa 2008 oli Keskustavetoinen hallitus aisaparinaan Kokoomus. Sinulla on mörkönä kaikkeen ay-liike ja vasemmisto. Kun puhut finanssipolitiikasta, vastaa siitä hallitus. Hallitus kasvattaa edelleen julkista sektoria ja on sekä mm talouspolitiikan arviointineuvoston että Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan epäonnistunut keskeisimmässä finassipolitiikan tavoitteessaan eli julkisten kustannusten nousun hillitsemisessä.

SAK:n roolista yritystukien puolustajana olen itse kirjoittanut ja sitä arvostellut, joten suuri paljastuksesi ei ole minulle uusi. Yritystuissa päätekijät ovat kuitenkin ihan muualla kuin ammattiyhdistysliikkeessä. Sinä löydät kaikkeen syyn vain ja ainoastaan sieltä.

Vasemmistoa on ollut hallituksessa 2007 lähtien ainostaan Kataisen kaudella eikä silloinkaan vetovastuussa. Vasemmistolaisista päätöksistä hallituksessa vuodesta 2007 lähtien voit eniten syyttää sitten oikeistoa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #11

Itse viisveisaan siitä, keitä on vallassa ollut v. 2007 jälkeen. Politiikka on ollut silti perin vasemmistolaista.

Joka tapauksessa maan finanssi- ja työmarkkinapoiltikka päätöksineen on hoidettu todistettavan ala-arvoisesti. Todisteet voidaan esittää esim. Eurostatin tilastoista vertailuna muihin EU- ja EMU-maihin.

Ay-liike vastaa työmarkkinoiden pelikentästä, ja EMU-lupaukset vastuineen ovat unohtuneet palkankorotusahneuden sijaan.

Suomen julkisen sektorin palkkasumma on kasvanut 6 miljardilla eurolla viime vuosina, joka on suhteessa eniten kaikista EU-maissa veroparatiisi Luxemburgia huomioimatta - ja vieläpä täysin ilman talouskasvua.

Miten tälläinen täysin velkarahaan perustuva Kreikka mallin mukanen 6 miljardin euron julkisten menojen lisäys on perusteltua kansantalouden näkökohdin muutoin kuin sosialismin metodein ?

Missä muussa maassa maailmalla joka kolmas palkkaeuro maksetaan julkisen sektorin työntekijälle tänä päivänä ?

PS. Miksi 680 henkilöä työllistävälle Ilmatieteenlaitokselle masketaan miljoonia euroja yritystukia ?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #10

Kiiski kirjoittaa niinkuin muissa maissa olisi ollut vuoden 2008 romahduksen aikana talouskasvua.
Velka taas johtuu Kok-politiikasta => veroja ja maksuja huojennettiin suuryrituksille, alle EUn keskiarvon. Vajeen Kok paikkasi lainoilla.

Kiiski kirjoitti: "Maa on ajamassa tietoisesti umpikujaan huonon tulevan huoltosuhteen ollen tiedossa jo 30 vuoden ajan."
Tämä jos mikä on ollut tietoisesti Kokoomuksen tähtäimessä koko ajan. Tämän jälkeen leikkauksia vähävaraisilta ja koko hyvinvointivaltion alasajo perustellaan velkaantumisella.

Henry

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #12

EU-maissa on ollut talouskasvua kiintein 2010 hinnoin v. 2008 jälkeen reaalisesti yli 8 % verran. Suomen kasvu on ollut negatiivista huolimatta aivan hurjasta velkaantumisesta.

Henry, miten voidaan puhua leikkauksista, jos maan julkiset menot kasvavat eniten koko Euroopassa rajun velkaantumisen ja veronkorotusten rahoittamina ?

Suomen julkiset menot ovat kasvaneet v. 2008 jälkeen kiintein 2010 hinnoin 93,5 miljardista eurosta 120,8 euroon eli n. 29 % täysin ilman pienintäkään talouskasvua.
Muiden EU-maiden julkiset menot ovat kasvaneet n. 16 % yli 8 % reaalisen talouskasvun sen mahdollistamina.

Ja sinä Henry sitten puhut leikkauksista. Julkisten menojen kaksi suurinta menoluokkaa ovat sosiaaliturva ja julkisen sektorin palkat, joten sosiaaliturvaan vähäosaisimmille on todellisuudessa lisätty rahaa vallan paljon tulopuoleen nähden.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #16

Kun köyhien määrää lisätään määrätietoisesti, niin tietenkin sosiaalimenot lisääntyvät (kunnes lakeihin saadaan huononnuksia).
Nyt köyhien määrä on yli miljjoona. Ja EU huomauttaa, oliko kolmannen kerran, että homma on hoidettu alle EU-normien.

Tämä lyhyt vastaus, koska olen puutarhahommissa.

Henry

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niko minulla ei ole napanuoraa kokoomukseen joten miksi lähettelisin sinne puolestasi yhään nitään?

Toisaalta hallitukset ovat koaliitioita, ei yhtä kuin Kokoomus.

Erosin Kokoomuksesta siksi, kun sen politiikka ei enää tuntunut omalta, miksi siis kantaisin vastuuta sellaisesta joka ei tunnu omalta?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #18

Sinusta en tiedä, vastailin Kiisken kommentteihin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #20

Ja Kiiskin kommentti oli kritiikkiä ay-liikettä ja kolmikantaa vastaan.

Käsittääkseni kaikki Suomen puolueet ovat edustettuna eduskunnassa ja olleet suunnittelemassa hallitusohjelmia sitten v. 2007. Poliittinen päätöksenteko on ollut kaikkien puolueiden osin käsittämättömän huonoa, arvioi sitä nyt sitten millaisin mittarein hyvänsä.

Äänestäjien tilasta ja kunnosta kertoo kaiken SDP:n nykyiset korkeat kannatusluvut, joten ainakaan äänestämällä tämä maa ei tästä suosta nouse, eivätkä yksityisrahoitteiset työpaikat lisäänny siinä määrin, että alijäämistä voitaisiin siirtyä ylijäämiin.

5 miljardin alijäämä voitaisiin oikaista Suomen veroasteella, jos maahan syntyisi jostakin sattumoisin n. 150.000 - 200.000 keskipalkkaista 3.500 euroa / kk yksityisrahoitteista työpaikkaa julkisten menojen ollen samalla stabiilit vuosien ajan. Noita työpaikkoja ei todellisuudessa tule syntymään koskaan, varsinkaan ilman maan täydellistä rakenneuudistusta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #20

Sitoutumaton näyttää Lauri Kiiski myös olevan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niin, mutta säilyykö luottamus Suomen talouteen, jos punavihreät voimat pääsevät määräämään talouspolitiikan. Ainoat keinot heillä on veroja lisää ja julkistaloutta suuremmaksi.

P.s. Hevosmiesten uutistoimiston tietojen mukaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan johtaminen nousee vielä parlamentaariseen keskusteluun. SDP:n valinta oli tietoinen Tuula Haataisen seuraajaksi.

Timo Haaapla IS:ssä kirjoitti asiasta naulan kantaan.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005636651.html

Pekka Iiskonmaki
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eikös "Jarppa" antanut siitä oikein valtakunnan mediassa tiedotteen aamulla.

https://yle.fi/uutiset/3-10155534

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kannattaa katsoa Pekka tuo julistus, vaikka välillä ei tiedä kenelle siinä puhutaan.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ei kuulosta uskottavalta tämä Saarikon puhe siitä, että terveystietoja ei kerätä yksilökohtaisesti. Tämän päivän (12.4.) Keskisuomalainen uutisoi, että "Kansantautien kartta hälyttää pohjoisessa":

Sairaanhoitopiiri tarkasteli kaikkien kuntien sairastavuustietoja - ja hämmästyi. Pohjoisen kunnissa väestö potee lääkehoitoa vaativia kansantauteja paljon enemmän kuin muualla Keski-Suomessa keskimäärin. Näin jyrkkiä eroja ei muissa maakunnissa ole, sanoo osastonylilääkäri Tiina Ahonen Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Artikkelissa todetaan, että Saarikka käy läpi asukkaidensa terveydenhoidon käyntitietoja ja yhdistää niitä valtakunnalliseen tietokantapalvelun eli Kanta-palvelun sisältämiin potilaiden terveystietoihin. Tätä voidaan kutsua "virtuaaliseksi terveystarkastukseksi":

- Tarkoitus on poimia henkilökohtaisia riskejä käymällä läpi väestön terveystietoja. Resursseja voidaan suunnata sen mukaisesti ja kutsua asukkaita terveystarkastuksiin. Näin voidaan löytää myös hoidoista pois tippuneita, sanoo palvelualueen johtaja, johtava lääkäri Sakari Ritala.

MOT.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Mä oon aina sanonut, että Ari Alsio ja minä voitaisiin panna maan talous kuntoon pitkällä tähtäimellä varsin yksinkertaisin päätöksi. Uskon, että Ari olisi samaa mieltä esim. seuraavasta

Yritystuki:
- Kaikille uusille yrityksille ilmainen neuvontapalvelu (lähinnä verotus, kirjanpito ja juridiikka) x-vuoden ajan. (Enkä usko, että ay-liike panisi pahakseen.) Lisääntyvä byrokratia vähennettäisiin esim. hullujen lakien peruuttamisella; aktivointimalli jne.

- Yrityksille verohelpotusta sen mukaan, kuinka he luovat (todellisia) uusia työpaikkoja (Johtaisi monin paikoin investointeihin ja uusiin duunipaikkoihin).

- Työeläkerahastojen ulkomailla olevat [lue: mm. veroparatiiseissa pestyt] eläkerahasto-rahat (porkkana&keppi) taivutettaisiin investoimaan kotimaahan.

Työllisyys ei tällä kasvaisi kohisten, mutta vakaasti. Uudet yrittäjätkin tuntisivat, että valtio on heidän puolellaan eikä vastaan. [Vanhoja olisi vaikeampi vakuuttaa moisesta - sen verran pahaa on saatu aikaan viime vuosikymmeninä.]

Tää näin viidessä minuutissa funtsittua.

Henry

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tässä alla sosiaali- ja terveysministeriön 11.4.2018 uutinen:

"EU:n jäsenmaat lisäävät yhteistyötä genomitiedon käytössä

EU-hankkeen tavoitteena on koota riittävän laaja tietopohja monitekijäisten sairauksien selvittämiseksi.

Tähän tarvittavaan EU:n laajuista yhteistyötä. On arvioitu, että yhteistyöstä hyötyisivät tutkimus, terveydenhuolto sekä eritoten yksilöt. Hanke myös parantaisi EU:n kilpailukykyä yksilöllistetyssä lääketieteessä, jonka yleisenä tavoitteena on ennustava, ennaltaehkäisevä ja osallistava terveydenhuolto.

Jäsenmaille vapaaehtoisessa hankkeessa kehitetään genomitiedolle perusrakenne, joka muodostetaan olemassa olevien kansallisten rakenteiden ja rekistereiden varaan. Tavoitteena on koota yhteensä miljoona genomia. Tietoja ei voi yksilöidä.

Genomitietoa tarvitaan modernissa terveydenhuollossa, koska useiden hoitojen tehokkuus riippuu myös genomista ja ottamalla genomitieto huomioon pystytään välttämään erilaisia hoitoon liittyviä haitallisia sivuvaikutuksia.

Suomessa genomitiedon käytöstä on tarkoitus säätää genomilailla, joka on parhaillaan valmistelussa. Sekä genomilain valmistelua että EU:n genomitiedon hanketta ohjaa EU:n tietosuojasääntely. " - -

http://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/eu-n-jas...

Tämä soten kansalaisten yksilöityjen terveystietojen kerääminen ja niiden hyödyntäminen on ihan linjassa sen kanssa, että Suomi on nyt liittynyt mukaan genomitiedon keräämiseen tusinan muun EU-maan kanssa.

Tähänkö suuntaan haluamme todellakin mennä?!

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ja mitä siihen kansalaisten sotepisteytykseen tulee - ottamatta kuitenkaan kantaa sen tarpeellisuuteen - niin Keskisuomalaisen verkkouutisissa (Kotimaa 12.04.2018 06:30) kerrottiin näin:

"Henkilökohtainen pisteytys huomioi ihmisten väliset erot – näillä perusteilla sinullekin lasketaan hinta":

Ikä ja muut tekijät vaikuttavat korvauksiin ryhmätasolla.

THL selvittää parhaillaan korvausmallia, jonka perusteella maakunta maksaisi tuleville sote-keskuksille asiakkaista. Mallissa sote-keskuksen saama kokonaiskorvaus riippuisi siitä, millainen asiakaskirjo keskukseen on listautunut. Korvaussummassa huomioidaan muun muassa kunkin asiakkaan ikä, sukupuoli, perussairaudet ja se, onko hän työterveyshuollon asiakas.
THL selvittää parhaillaan korvausmallia, jonka perusteella maakunta maksaisi tuleville sote-keskuksille asiakkaista. Mallissa sote-keskuksen saama kokonaiskorvaus riippuisi siitä, millainen asiakaskirjo keskukseen on listautunut. Korvaussummassa huomioidaan muun muassa kunkin asiakkaan ikä, sukupuoli, perussairaudet ja se, onko hän työterveyshuollon asiakas.

Sote-keskukset saavat tulevaisuudessa asiakkaista näiden henkilökohtaiseen riskiin perustuvan maksun. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) parhaillaan työstettävä korvausmalli ottaa laskennassa huomioon paitsi iän ja sairasteluhistorian, myös erilaisia sosioekonomisia tekijöitä kuten koulutuksen ja työllisyystilanteen.

Mallin julkitulo keskiviikkona herätti runsaasti keskustelua ja huolta kansalaisten pisteytyksestä ja tietosuojasta.

– Tarkoituksena on ottaa huomioon paitsi asiakasmäärä myös sellaiset asiakkaisiin liittyvät tekijät, jotka vaikuttavat tilastollisesti kustannuksiin, hallitusneuvos Pekka Järvinen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo.

Sairastavuutta on tarkoitus seurata muun muassa sen perusteella, onko käytössä erityiskorvattavia lääkkeitä tai esimerkiksi diabetesta ja verenpainetta.

– Niiden perusteella tiedämme, paljonko ne keskimääräisesti vaikuttavat kustannuksiin.

Keskustelua herättänyt malli huomioi Järvisen mukaan sen, millaiseksi sote-keskuksen asiakaskunta muodostuu. Pelkkä käyntimäärä ei antaisi samaa kuvaa.

– Sama kapitaatiomalli on jo nyt käytössä kuntien valtionosuuksissa, jotka määräytyvät asukasluvun ja tiettyjen tarvetekijöiden perusteella. Siinä ei tosin mennä yhtä pitkälle yksilötasolla kuin tässä uudessa mallissa.

Jos maksu olisi kaikista asiakkaista samansuuruinen, sote-keskukset tavoittelisivat asiakkaikseen mahdollisimman nuoria ja terveitä ihmisiä. Maksu napsahtaisi kassaan, mutta hoidon tarvetta ei välttämättä olisi lainkaan.

– Pohdittavana on vielä se, miten työterveyshuolto ja sen kattavuus vaikuttaa tähän kapitaatiokertoimeen. Toinen samantyyppinen tilanne on opiskelijoilla, joille kuuluu opiskelijaterveydenhuolto. Näihin haetaan ratkaisuja.

"Yksityisyydensuoja pysyy"

Korvauskriteerit määritellään THL:ssä ja maksut hoitaa Kela. THL:n tutkimuspäällikkö Timo Seppälä oikoi keskiviikkona huolta siitä, että palveluntuottajat voisivat saada tietoonsa asiakkaiden yksityisyydensuojaan kuuluvia asioita.

Seppälän mukaan kriteerit tehdään tavallisena rekisteritutkimuksena, jossa yhdistetään muun muassa Tilastokeskuksen, Väestörekisterikeskuksen ja Kelan tietoja.

– Ei ole sellaista rekisteriä, johon tulisi suomalaisten kaikki tiedot, Seppälä sanoo.

THL:n ehdotus korvausperusteista valmistunee Järvisen mukaan alkukesään mennessä. Tarkoitus olisi, että korvausperusteita voitaisiin käyttää myös valinnanvapauskokeiluissa tänä ja ensi vuonna.

Keski-Uudenmaan soten valinnanvapauskokeilussa hinnoittelussa otettiin huomioon ensin palveluiden todelliset kustannukset ja asiakkaan luvalla myös terveyshistoriaa. Sen perusteella laskettiin korjauskerroin kapitaatioon.

– Tämänhetkisen arvion mukaan malli, joka huomioi sen, onko asiakaskunnalla paljon vai vähän palveluntarvetta, olisi toimiva palveluntuottajien kannalta, sote-hankejohtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen sanoo.

Tilastokeskuksen johtaja Timo Koskimäki sanoo pyytäneensä lisäselvitystä siitä, mitä Tilastokeskuksen tietoja THL olisi aikeissa käyttää.

– Tilastojen perusaineistoa saa käyttää tutkimuksiin ja tilastollisiin selvityksiin. Näyttää siltä, että tuossa on jonkinlainen hallinnollinen käyttötarkoitus, johon emme voi luovuttaa tietoja. Kun hakee käyttölupaa, pitää aina perustella, mihin tietoja käytetään.

Koskimäki kaipaisi lisätietoja myös siitä, jääkö johonkin kohtaa järjestelmää mahdollisuus purkaa ihmisiä koskevia riskiprofiileja.

– Huoli vähän hälveni siitä, kun pisteytysmateriaali näyttäisi pysyvän aika rajatussa käytössä.

Kapitaatiomaksua jo kokeiltu

Suomalaiset voivat valita vuoden 2021 alusta lähtien oman sote-keskuksensa. Keskusta saa vaihtaa puolen vuoden välein.

Sote-keskus saa asiakkaasta vuosi- tai kuukausikorvauksen, jota kutsutaan kapitaatiokorvaukseksi.

Kapitaatiomaksu määritellään asiakkaan henkilökohtaisen riskin mukaan. Jokaisella ei ole omaa ”hintaa” vaan pisteytys tehdään tiettyyn ryhmään kuuluvana. Sote-keskus ei saa tietoonsa asiakaskohtaista korvausta.

Valinnanvapauskokeilussa on muun muassa Jyväskylässä käytössä malli, jossa kaupunki maksaa palveluntuottajille jokaisesta asiakkaasta muun muassa ikään perustuvaa vuosimaksua. Korvauksen hinta perustuu tässä mallissa Jyväskylän vuoden 2015 tilinpäätöksen mukaisiin kustannuksiin. Korvausten suuruus vaihtelee 100 eurosta yli 460 euroon.

Keski-Uudenmaan valinnanvapauskokeilun kapitaatiohinnat vaihtelevat kuudessa kunnassa 100 eurosta 458 euroon.

Tarja Koljonen / Uutissuomalainen"

--

Kyllähän tästä voidaan jo päätellä, että yksilöllisiä terveystietojamme kerätään, yhdistellään ja käsitellään jo nyt. Onko meiltä kuitenkaan kysytty siihen lupaa? Ei minulta ainakaan.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Mikä on tämä trendi yrittää saada lakeja voimaan vastoin perustuslakia? Nyt on jo erittäin monta ihan hilkulla perustuslain mukaista lakiehdotusta tyrkyllä voimaansaatettaviksi laeiksi - ja niistä isoimmat tottakai nyt sote- ja maakuntauudistusta koskevia, mm. sotepisteytys.

Nyt on samaan aikaan eduskunnan käsittelyssä mm. biopankkia koskevat lait, joista olisi tarkoitus saada myös perustuslakiavaliokunnan lausunnot. Näistä biopankkiasioista ei olekaan meille kansalaisille kerrottu vielä mitään, vaikka nekin on kaavailtu saatettavan voimaan jo nyt kesällä?!

Ei ihme, että perustuslakivaliokunnassa tarvitaan jo korvatulppia, jos tällainen tykitys on siellä menossa!

Onko tässä taktiikkana saada perustuslakivaliokunta niin turvoksiin käsiteltävistä asioista, että kun ollaan juhannuksessa, niin kaikki käsittelyssä olevat lait hyväksytään ihan vain sitä syystä, että lopen väsyneinä päästään raahautumaan kesälomalle...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset