Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Yritystuki ei jakaudu tasaisesti, eikä siis työllistä oikein

Yrityksen missio ei ole eikä voi olla työllistäminen, mutta yrityksiltä vaaditaan yhteiskuntavastuuta työllistämisessä siitä huolimatta. Määritelmä siitä, että yrityksen tehtävänä on vain ja ainoastaan tuottaa tuohta omistajille on myös pielessä. Joskin se on lähempänä totuutta, kuin se pelkkä työllistäminen.

Yrityksellä on omat arvonsa, niitä on lukuisia, mutta yleisimmät kai ovat vastuullisuus, luovuus, kunnioitus ja rehellisyys.

Onhan päivän selvää, että yrityksen pitää olla vastuullinen ja luova. Ja kyllä kunnioituskin tulee toiminnan kautta ja yhtäkaikki rehellisyys on kaiken a ja o.

Noilla avuilla pitää sitten pärjätä, eli luoda noiden arvojen pohjalta strategia, jolla pelataan ja jolla elanto yritykseen hankitaan. Pääoma joka sijoitetaan pitää saada tuottamaan, eli mietitään miten pääomaa kartutetaan. Kun se asia on selvitetty, eli yrityksellä on nyt straregia jonka avulla pääoman lisäämistä yritetään toteuttaa.

Otan esimerkiksi täysin uuden yrityksen joka toimisi aivan uudella alalla, eli innovaatio olisi tuore ja uusi. Yrityksen tavoite ei edelleenkään ole työllistäminen, mutta käsitellään tätä asiaa työllistämisen näkökulmasta.

Yritys olkoot siis nimeltään vaikkapa Aappaa Oy ja sen arvoina on vastuullisuus, luovuus, kunnioitus ja rehellisyys.

Aappaa Oy siis ryhtyy omien tuottavien innovaatiodensa turvin kasvattamaan omaa pääomaansa. Pyrkii myös kasvattamaan oman innovaationsa ja tulevien luovuuden hedelmien jakelua ja innovaatiolla rahastamista menestyksellä, yrityksen arvoja kunnioittaen.

Sitten visioon tulee väistämättä jossain vaiheessa työllistäminen, mutta rehellisesti sanoen se ei voi olla työllistämisrahalla työllistäminen ns. pakkotyöllistäminen. Yritys työllistää kun yritys tarvitsee työvoimaa, ei sen takia että valtio antaa työllistämiseen rahaa. On typerää antaa työllistämiseen yrittäjälle rahaa, koska siinä yrityksen arvot ja luovuus menevät romukoppaan heti.

Mitä luovuutta tarvitaan nuoleskelemaan TE-keskuksen virkamiehiä. No jotkut yritykset ovat luoneet siitä oikeastaan taidetta jolla valuttavat yhteiskunnan rahaa taskuihinsa, mutta ovatko silloin arvot unohtuneet, eli rehellisyys ja vastuullisuus, ei ainakaan ole silloin enää voimassa.

Jos yhteiskunta haluaa, että yritykset ja yrittäjät työllistäisivät enemmän niin yhteiskunnan pitää saada raha kiertämään nopeammin. Silloin ei verotusta ja vastuita tule jatkuvasti kiristää, vaan yrittäjän asiakaskunnalla pitää olla myös ostovoimaa. Myös luottamus siitä, että rahaa voi laittaa hyödykkeisiin ja raha jossain vaiheessa palautuu kiertoon takaisin palkkoina, ostoina ja veronpalautuksina.

Yritysmaailma kuten yhteiskuntakin pyörii säännöillä joiden tulee olla kaikille samat. Siihen ei istu muutamien toimijoiden suosiminen rahallisesti, niin että se haittaa yleistä kilpailua. Tätä on kuitenkin harjoitettu pitkään, eli Suomessakin joku jakaa noin 4 miljardin yritystukipotin pienen piirin kesken ja yhteiskunnan suosiollisella avustuksella muutamat saavat isoja summia tililleen hassuttamalla virkamiehiä, vaikka yhdenkään yrityksen arvoissa tai strategiassa tuskin on mainintaa yhteiskunnan rahan valuttamisesta oman pääomansa kartuttamiseksi. Toimitaan vastoin yrityksen arvoja, koska rahaa on saatavilla muutamille suhteellisen helposti.

Jos tämä 4 miljardia jaettaisiin tasaisemmin se tarkoittaisi al-veron leikkaamista 24 % noin 17-18 %, eli todella iso muutos ostovoimaan ja raha tulisi kaikkien yrittäjien eduksi. Ainoa ikävä puoli olisi, että virkamiehiltä vietäisiin kosteat saunaillat. Siihenkin minulla on vaihtoehto. Pudotetaan al-vero vain 20 % ja annetaan virkamiehille kosteat saunaillat takaisin ilman rahanjakamista suosikkiyrityksille.

Näissä saunailloissa sitten pohdittaisiin työllistämistä ja virkamiehet kutsuisivat sinne ”haastatteluun” työttömiä aktivoitumaan. Aktiivisille työttömille innovoitaisiin saunailloissa miten vastuu, kunnioitus ja luovuus saavutetaan takaisin ja voidaan työllistyä ilman tukiviidakkoa. Saunailloissa voisi virkamiehet sitten jakaa pieniä ”palkintoja” sellaisille, jotka haluavat työllistyä. Keppien sijaan työttömille porkkanoita. Yritykset menettäisivät löysän rahan mutta kaikkiahan se ei ole koskaan tavoittanut, joten tasa-arvon mukaan se olisi oikein.

Ostovoiman lisäys ja yrittäjien paperisodan helpottaminen on paras tie kestävässä työllistämisessä. Valuttamalla yritystukirahaa työllistetään vaan väliaikaisesti, eli ainoastaan seuraavaan tukipäätökseen asti.

Yritys työllistää jos saa siihen rahaa yhteiskunnalta on väärin. Yrityksen tulee työllistää omalla tai oman asiakaskuntansa rahoilla!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Kaikki tuet pitää poistaa.

Sitten kohtuullinen verotus, että yhteiskunta toimii normaalisti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin juuri esitin, että vaihdetaan yritystuki arvonlisäveron alennukseen, eli valtio ei menetä mitään mutta suomalaisten ostovoima nousee 4 miljardia. Ne yritykset jotka ovat saaneet tukea pärjäävät kyllä ilman tukiakin.

Pekka Iiskonmaki

#2
Suomella on lisäksi ainakin viisi Lafferin käyrällä tuottamattomia veroja.

Verot eivät siis tuota, vaan ovat pois ostovoimasta ja taloudellisesta toimeliaisuudesta.

Valitettavasti Suomessa ei nähdä valtiontaloutta kokonaisuutena.

Virossa sanotaan: Käsi pesee kättä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #3

Käsi kättä pesee, mutta yhdessä ne pesevät koko kehon, ja se olisi Suomessa nyt tehtävä.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #4

#4
Metoo pitäisi laajentaa koskemaan valtion ja -kuntien johtoa suhtaumaan kansalaisiin muuna kuin verovelvollisena.

Minua on loukannut useat kerrat yrmeiden virkamiesten käskytys ilman vastuuta.

Esim. Annetaan väärät korot, mutta ei kanneta vastuuta, kun vesi tulvavesi lainehtii parketilla.

Annetaan terassille luvat elokuun lopulla jne.

Otetaan yksityistie yhteiskunnalla pakolla ja jätetään se sitten hoitamatta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #9

Poliitikkojen tulee pestä silmänsä ja katsoa totuutta silmästä silmään.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Eihän tuet olekaan työllistämistä varten ne on politiikkaa ja korkeita veroja varten.
Ostovoima on tärkeä se lisää myös valinnanvapautta kun voi pitää yhteiskunnan/Eu:n rahoja vähän kauemmin näpeissään, ajatellaampa esimerkiksi minulla on ennakonpidätys 41,5% (53%) kun kotimaan toiminnassa alv. maksetaan siitä rahasta jolla palkat maksetaan on valtion osuus jo 65,5%, määrätyn summan yli menevältä osalta 77%.
Jäljelle jääneellä rahalla en osta viinaa enkä tupakkaa mutta polttoainetta ja muuta raskaasti verotettua tavaraa ostan.
Verot maksetaan kuukausittain, myös alv ensimmäisen kuukauden jälkeen, voi helposti laskea että valtio on saanut melkein saman tie takaisin lähes kaikki rahat.
Joskus tuntuu että vaatii yliluonnollisia kykyjä tuhota sellaisia rahamääriä mutta hyvinhän tuo näyttää onnistuvan kun velkaakin pitää ottaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Noin on Lassi, mutta ehdotukseni ei maksa valtiolle mitään, silti sitä ei edes ajatella toteutettavaksi.

Aktiivimallissa puhutaan työttömältä nyysitystä 30 eurosta. Minun mallillla ostovoima viisihenkisellä perheellä nousee kympin päivässä, eli lähes neljä tonnia joka vuosi enemmän ostovoimaa.

Nyt valtio elvyttää yritystoimintaa reilulla neljällä miljardilla ja tuskimusten mukaan se ei hyödytä kuin noin 400 000, 00 euron verran.

Kannattaisiko jo kokeilla jotain muuta, esimerkiksi tätä minun alv-alennusmallia.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

”Yritys työllistää jos saa siihen rahaa yhteiskunnalta on väärin. Yrityksen tulee työllistää omalla tai oman asiakaskuntansa rahoilla!”

Yhteiskunnalta saadulla rahalla tehdään myös paljon vahinkoa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Totta! Rahalla ei ole korvamerkkiä hyvään tai pahaan.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

ALV alaraja, jossa veroa alettaisi vasta kerätä, pitäisi olla huomattavasti korkeampi, esimerkiksi 70 000 eur, kuin nykyinen.

Toinen olisi Arin esittämä alentaminen 18-20 %.

Pelkästään näillä sinänsä pienellä kahdella parannuksella olisi ratkaisevan suuri vaikutus yrittäjyyden houkuttelevuuteen ja kansalaisten ostovoimaan, jonka varaan yritteliäisyys perustetaan.

Sitten kun vielä puolet turhista byrokraateista potkittaisi pois yrittäjiä kiusaamasta ja nöyryyttämästä sekä syömästä kuormasta niin a vot johan alkaisi homma toimia. Mutta, SDP on tulossa vaalien jälkeen pääministeripuolueeksi ja näistä voimme vain haaveilla!

Pekka Iiskonmaki

#10

''ALV alaraja, jossa veroa alettaisi vasta kerätä, pitäisi olla huomattavasti korkeampi, esimerkiksi 70 000 eur, kuin nykyinen.

Toinen olisi Arin esittämä alentaminen 18-20 %.''

Ne pitää toteuttaa molemmat ja ALV alaraja 150.000 jos työllistää yhden henkilön kokopaiväisesti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Palkkatukikaruselli pyörii jonkun muun ehdoilla, kuin työllistäminen.

Palkkatuella työtön voi olla vuoden työssä.

MUTTA saman tien, kun palkkatuki loppuu (1 vuoden kuluttua aloittamisesta), loppuu myös työsuhde ja tilalle palkataan toinen henkilö palkkatuella.

Työnantajilla ei ole aikomustakaan jatkaa työsopimusta "ilmaisen ajan" jälkeen.

Tuesta on tullut keino, jolla pidetään kilpailijat tiukassa otteessa. Se on epätervettä kilpailua jos mikä!

Se on näennäistyöllistämissä jossa joku aina työllistyy, mutta se voi samalla merkitä, että naapuriyrittäjä joutuu antamaan lomautuksen, kun markkinat vääristyvät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset