Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Kuka Suomessa määrää markkinat?

Talouttamme väitetään yleisesti markkinataloudeksi, mutta käytännössä yksikään valtio ei täytä kriteeriä puhtaasta markkinataloudesta tai suunnitelmataloudesta. Ei siis puhtaasti olla markkinatalous, vaikka markkinatalous onkin monien mielestä syypää köyhyyteen.

Julkisen vallan annetaan puuttua Suomessa markkinoiden toimintaan, eli lainsäädäntö nakertaa markkinatalouden reisiä. Markkinatalous ei Suomessa tai missään muuallakaan seiso omilla jaloillaan. Se ei silloin voi olla markkinatalous ja se on selkeästi jotain muuta.

Jos meillä olisi markkinatalous, julkinen valta ei puuttuisi mitenkään markkinoihin. Miksi meillä valtiovalta sitten puuttuu markkinoihin, vaikka olemme olevinamme markkinatalousmaa? Jos ei puuttuisi, niin olisko meillä tehottomat vaiko liian tehokkaat markkinat? Sitä valtio meillä vahtii.

Tästä holhonnasta johtuen on meillä Suomessa verrattain heikko ostovoima eurooppalaisten maiden vertailussa. Koska palkat ja verotus ja niiden suhde toisiinsa vaikuttaa myös ostovoimaan. Vodaan vetää johtopäätös, että joko palkat ovat liian matalat tai verotus liian korkea. Päätä itse kumpi, vai molemmat tekijät ovat oikein? Kuljetuskusannuksia usein moititaan ostovoiman heikkoudesta, mutta kannattaahan Kiinasta tuoda Suomeen halpatavaraa, joten ei välimatka Nuorgamista Hankoon ole se selittävä tekijä.

Perusajatus talousopeissa pohjautuu mikrotason toimijoiden päätöksiin, eli tavallinen kuluttaja päättää valtaosan markkinoiden ostopäätöksistä. Mutta kun valtiovalta on kolmikannassa päättänyt puolestasi, niin hintoja ei määrääkään sinun ja kauppiaan sopimat, vaan sopimustanne on rajattu verolailla ja kolmikantaisilla sopimuksilla. Sinua edustaa siellä päätöksissä sinun omat edusmiehet, jotka on valittu demokraattisesti. Demokratia siis ohjastaa markkinataloutta hyvin voimakkaasti. Silti jos jotain menee taloudessa pieleen on se useimpien mielestä markkinatalouden syy.

Suomessa valtio haluaa holhota, mutta ei halua kantaa holhouksen takia vääristyneen talouden vastuuta, vaan syyttä markkinoita, eli pääosassa sinun ostokäyttäytymistä- Kuluttaja/äänestäjä joko ostaa liian vähän tai lainaa liian paljon tai aivan mitä tahansa, mutta päättäjä eduskunnassa ei koskaan voi Suomessa olla väärässä, sillä hänellä on valtakirja sinulta. On vaikka et olisi koskaan edes äänestänyt ketään.

Suomessakin markkinoiden toiminnan holhoaminen on eräs julkisen vallan tehtävistä. Markkinataloudessa markkinat hoitavat tämän kehityksen itse, tavaran kysyntä ja saatavuus määrittää hinnan.

Talouden perimmäinen päämäärä on ihmisen tarpeiden tyydyttäminen. Ostovoima määrittää sitten sen kuinka täydellisesti sinä ostotarpeitasi tyydytät. Markkinataloudessa jos ostat yhdellä eurolla ja myyt kahdella niin yhtälö on selkeä, mutta sekataloudessa sinun tulee korottaa hintaa muiden päätöksillä loppukäsessä sinun oman edustajasi pyynnöstä, eli sinun on huomioitava työehtosopimukset, verolainsäädäntö ja kilpailulait ym.

Esimerkiksi bruttokansantuotteesta on tehtävä ostovoimakorjaus jos haluaa verrata sitä joihinkin muihin bruttokansantuotteisiin. Suomen bkt vuonna 2005 oli 37 014 USD, kun se harjataan ostovoimaiseksi, niin se putoaa liki 6000 USD eli oikeasti se jää 31 208 dollariin.

Tämä on tyypillinen hyvinvointihaitta, eli valtio demokraattisesti käyttää varojamme sinun hyvinvointisi parhaaksi, ja tätä virheellisesti kutsumme markkinataloudeksi.

Jos sitten kun kansa napisee hintojen korkeaa tasoa, vastaväittäjä sanoo herkästi, että markkinataloudessa sinä päätät mitä haluat maksaa. Ja se on totta, kun äänestää hyväntahtoista hölmöä eduskuntaan saa sitä mitä tilaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Itse toisin esille tuosta holhoamisesta vielä toisenlaisen näkökulman. Kansainvälinen kilpailu itse holhoaa itseään ja tällä tarkoitan sitä että useat kilpailijat käyttävät vaikuttamiskeinonaan lainsäätäjiä mm. Tullimaksuilla turvataan oma asema.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Käännät asiat nurin selittämällä holhousta markkinatalouden keinoksi. Eihän se niin ole, vaan suurkapitaali on yhdistynyt kolmikantaan ja käyttää hyvätahtoisia hölmöjä hyväkseen ja ovat silloin hylänneet markkinatalouden. Kun puhutaan markkinoiden hoitamisesta ei voida esittää väitteitä vääristyneen talouden esimerkeistä.

Puhutaan markkinoista ei tulleista, ei vapaa markkinatalous tunne tulleja.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Professori Viren täällä juuri muutama päivä sitten taivutti aika hyvin rautakangesta, miksi holhoaminen on joskus paikallaan. Käytännössä silloin kun markkinat eivät jostain syystä toimi.

Meillä vain on sillä varjolla keksitty holhota aika monessa sellaisessakin paikassa, jossa markkinat kyllä hoitaisivat homman. Kysykää vaikka apteekkareilta ja taksikuskeilta. Eiku.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ainahan sitä voidaan holhota jos on tarve, mutta että holhotaan oman pelkokuvan ja arvailujen varjolla. Holhotaan kun se on kannattavaa verotulojen noukkimisen takia jne...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Yksi amerikkalainen juristi selitti, että valtiolla ja juristeilla on pirusti hommia jotta markkinatalous pysyy vapaana, koska kapitalisteilla on aina yritys päällä tehdä monopoleja, kartelleja ja salaliittoja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Siinä pelotellaan koskaan kokeilemattomalla. Kukaan ei tiedä, mutta kuten tässäkin kommenttiketjussa jotenkin se markkinatalous on aina syyllinen, vaikka sitä ei missään ole käytössä, eikä siitä silloin voi olla kokemusta kellään.

Kartellit syntyvät sekataloudessa, mutta kukaan ei tiedä miten kävisi markkinataloudessa jos sellainen jossain olisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo ostovoimakorjaus ei ole täysin oikea korjaus sekään.

Jos ostovoima EU:n Suomi -nimisessä maakunnassa täkäläisillä tuloilla olisikin alhaisempi kuin jossain muualla, niin Viro -nimisessä maakunnassa se onkin yhtäkkiä Euroopan korkeimmasta päästä, kun Suomessa tienattuja rahoja käytetään siellä.

Vastaavasti Espanjan Aurinkorannikolla asuvat suomalaiset eläkeläiset nauttivat lokoisasta elämästä ja korkeasta ostovoimasta Suomesta saamillaan rahoilla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Aina on selityksiä, mutta kokonaisuus ratkaisee.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Se kenellä on rahaa. Suomessa kannatetaan tarjontapohjaista markkinataloutta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jota säädellään runsaalla kädellä, eli nuivalla kädellä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Onko noin vaikea ymmärtää kuka sitä säätelyä ajaa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Aika laaja käsite, että se jolla on rahaa. Täsmennä tai ole hiljaa.

Pekka Iiskonmaki

''Kuka Suomessa määrää markkinat?''

Valtio, kunnat ja muutamat monopolit.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Tuota noin -- blogikirjoituksen "pihvi" jäi minulle epäselväksi -- tarkoitus siis ei ollut ollenkaan esittää mitään väkevää argumenttia jonkin asian puolesta tai jotain asiaa vastaan? Epätyypillistä täällä Puheenvuorossa.

Kansainvälisissä vertailuissa Pohjoismaissa on prosentuaalisesti suuri julkinen sektori, tämä pitää verot korkealla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset