Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Aktiivimalli sopeutuu myös sopeutumisrahoihin

Suomen eduskunnan tulisi ottaa aktiivimalli omaan käyttöönsä. Ei enää kaiken maailman puliveivaamista sote, tai sopeutumiseläkkeestä, saati sitten yritystukien järkeistämisestä.

Kansanedustajat hautaavat asioita hämyisiin työryhmiin, kuten nyt tämä Mauri Pekkarisen yritystukityöryhmä. Varmaan sata virkamiestä pohtii, miten tästä työryhmästä päästään hiljaa eroon tekemättä yhtäkään leikkausta yritystukeihin. Varmaan pääsiäisen pyhien aikana annetaan pieni ilmoitus, että Mauri Pekkarinen on saanut työryhmänsä kanssa asiat järjestykseen. Missään ei sitten kerrota mitä uudistuksia tuli säädetyksi. (Eli ei ole tehty yhtään mitään)

Suomen työttömyysturvaan saatiin aktiivimalli, jota voisi jalostaa myös kansanedustajien toimintaan. Kansanedustajan tulisi täyttää ennalta määrätty aktiivisuusehto. Työryhmiä ei saisi enää asettaa sen takia että asioita haudataan, vaan työryhmien julkistaminen tulee uutisoida, kuten eduskunnan kyselytunnit.

Jokainen kvartaali sitten kootaan työryhmien päätökset keskusteluun ja toimiin saadaan näin myös kansan mielipide näkyviin.

Jos kansanedustjan aktiivimalli ei toimi oikein koko vaalikautta, niin niskuroivilta kansanedustajilta leikataan sopeutumiseläke nolliin. Enää ei voi lähteä makaamaan varmoille päiville äänestäjien piikkiin.

Työttömiä aktivoi työministeri Jari Lindström, joka painottaa, että työ on houkuttelevampaa kuin työttömyys, kun hakee töitä. Minä sanon, että kansanedustajan työkin on houkuttelevampaa, kun tekee päätöksiä työryhmässä istumisen sijasta.

Suomessa on jahnattu terveydenhuollon uudistamista useita vaalikausia, eli vuosikymmen ja ylikin. Yritystukia ja pakkoruotsia on myös vekslattu. Ja miten on maakunta- tai kuntauudistus? Sukunimilaki ja neutraali avioliittolaki on saatu maaliin, mutta jokainen muistaa millaista jahkaamista niidenkin kanssa oli. Jos olisi kansanedustajien aktiivimalli, niin jahkailu vähenisi, tai sitten jos ei, niin eläkekulut pienenisi radikaalisti.

Tulos tai ulos! Nyt vaalikausi menee jahkaillessa eikä sanktioita ole. Aktiivimalli myös kansanedustajille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

"Työttömiä aktivoi työministeri Jari Lindström, joka painottaa, että työ on houkuttelevampaa kuin työttömyys, kun hakee töitä. Minä sanon, että kansanedustajan työkin on houkuttelevampaa, kun tekee päätöksiä työryhmässä istumisen sijasta."

Ongelma: hommaa minulle töitä. Ehdota edes!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mene piiskaamaan kansanedustajia parempiin suorituksiin.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Jos oikein kaikki menisi, niin kansanedustaja tai ministeri pudotessaan työttömyyteen, saisi ne 400 pv. työttömyyskassan tahi KELA:n päivärahaa ja sitten työmarkkinatukea sen jälkeen jos työpaikkaa ei olisi löytynyt. Samalla olisi aktiivimalli toiminnassa ko. ajankohtana.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niinpä, mutta kermaa ja kurria ei käsitellä edes tasa-arvomaassa samalla tavalla.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Sopeutumiseläkkeellä on oma oikeutuksensa. Kaikki eduskunnanpudokkaat eivät enää ole erityisen työmarkkinakelpoisia, koulutusta saattaa puuttua ja ammattitaito olla auttamattoman vanhentunut. Kansanedustajan tehtävästäkään ei nyt suoranaisesti rikastu ja vaalit maksavat. Minusta kyseinen kansalaisaloite on puhdasta kaunapopulismia, jolla silläkin on ansionsa.

Ajatus jonkunlaisesta aktiivimallista tämän asian puitteissa tuntuu parhaasta päästä olevalta ehdotukselta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset