Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Hintalappu terveydestä on iso ja isommaksi tulee

 

Sotea perustellaan erikoissairaanhoidon kalleudella, eli terkkareista komennetaan liikaa potilaita erikoissairaanhoitoon. No mitä siellä terkkarilla pikkukunnissa sitten voi tehdä? Siellä voi hyssytellä kylän mummoja, jos heillä on luulotauti, eli luulevat olevansa lääkärin hoidon tarpeessa. Todellisuudessa he ovat vain tapasairaita, eli on helpopi istua terkkarin aulassa, kuin siivota kotona.

Vanhasta ihmisestä löydetään nykyisillä huipputeknillisillä laitteilla aina jotain ”vikaa” ja ainakin jatkotutkimuksia pitää tehdä. Näin saadaan hoitajien ja pitkästyneiden ikäneitojen päiviin sitä kaivattua aktivointia. Toinen ryhmä on tämä miesflunssan kourissa oleva herkkähipiäisten miesten ryhmä. Tullaan terkkarille valittamaan huonoa oloa, kun todellisuudessa lorvikatarri olisi helpompi paljastaa peilille jo kotoa lähtiessä.

Kun pienillä näivettyneillä kunnilla ei ole varaa uusia röntgenlaitteistoa tai laboratoriota, joudutaan turvautumaan maakunnan keskussairaalan palveluihin. Tämä nostaa joutilaiden potilaiden hoitokustannuksia, kun miesflunssainen laitetaan keskussairaalaan tutkimuksiin, kun omassa kunnassa ei enää ole laboratoriolaitteistoa. Ei voida sanoa, että mene kotiin apteekin kautta ja ota kunnon unet. Pitää komentaa mies seuraavana aamuna labrajonoon maakunnan kasvukeskukseen, sitten kotiin odottamaan tuloksia. Seuraavana päivänä keskussairaalaan ja siellä sitten komennetaan lääkärin toimesta kotiin nukkumaan.

Jos olisi kunnanlääkärisysteemi, niin mies ei olisi mennyt koko otille, koska kuka nyt hirvimiesporukan kaverille menisi turhaa kipua valittelemaan.

Nyt rakennetaan maakunnallinen sote, jotta ruuhkat saadaan kokonaan pois kotikunnista. Tulee valinnan vapaus, joten ”herkkikset” saavat valita kenen luokse menevät turhuuksiaan valittamaan. Joka puolen vuoden päästä voi vaihtaa kohdetta, kun ei siellä enää uskottaisikaan. Tämä kaikki maksaa, mutta se ei haittaa, koska turhakin potilas työllistää, Työllistäminen on lääketiedettä kannustavampi tie tehdä terveydenhoitoa Suomessa.

Poliitikot eivät uskalla sanoa, että potilailla ei ole sairautta, eli kaikilla keisareilla ei ole vaatteita.

Siksi höyrytään vain kustannuksista, kun ei uskalleta tai tohdita sanoa, että pellet pysykööt kotona, niin resurssit silloin riittävät yli hypäten kaikille tosi sairaille.

Hoidosta jonka yhteiskunta maksaa tulisi yhdessä sopia se pointti, että hoidolla pitää myös olla mahdollisuus parantaa ihmistä. Ei flunssaisena otille ja luulosirauden ehkäisyyn oppitunnit peruskouluihin. Kasvatetaan suomalaisille taas terve itsetunto ja terveet elämäntavat, että ei turhaan notkuta terkkareiden odotushuoneissa.

Poisopitaan siitä vastuuttomasta tavasta joka nyt meillä vallitsee, että potilasta ei hoideta sen takia, että hänen olisi hyvä, vaan sen takia, että palveluntarjoajaa kehuttaisiin kaikesta. Potilaat eivät kummene, mutta pelastuuhan hoitohekilökunnan selkänahka, kun kokeita otetaan ja saadaan näin hoito näyttämään hoidolta, vaikka potilas ei hoidon tarpeessa olisikaan.

Eutanaasia on kielletty, mutta oikeasti pitäisi kieltää väkisin hengissä pitäminen. Kun tysistyneen mummon tai vaarin ainoa huvi on kärkkyä lääkärin vastaanotolle, niin miksi hänen elämänkaartaan tulisi jatkaa keinolla millä hyvänsä?

Jos masentunut hoidetaan pillereillä jatkamaan siedettävämpää masennusta Kelan kustannuksella, niin kuka on voittaja? Potilas vai hoitava henkilökunta on saajana?

Tasapuolisuuden nimissä tarjotaan kaikille hoitoa, oli potilas tarpeellisen hoidon tarpeessa eli ei.

Maksut turhista hoitotoimista vievät resurssit terveydenhoidolta siltä ennakoivalta valistukselta. Nytkin olemme perustamassa sotea, eikä lihashuoltokeskusta tai terveiden elämäntapojen neuvolaa.

Haluamme maksaa tunnollisesti veroja, ja koska verot ovat iso osa elämäämme haluamme tietysti rahoillemme vastinetta, silloin kun huvittaa hiukan turhaankin tekeytyä sairaaksi. Emme hoida terveyttämme, koska yhteiskuntahan lopulta meidän kalliit hoidot ja leikkaukset maksaa.

Labrassa kannattaa käydä säännöllisesti, sehän kuuluu yhteiskuntamme etuihin.

Suomessa hoidetaan ihmisiä 16 miljardin edestä joka helvetin vuosi, ei kai sairaita aina vain voi olla enemmän ja enemmän. Jos hiekkaa lapiodaan kaduilta niin se hiekka loppuu jossain vaiheessa, mutta sairaat eivät hoitamalla lopu. Se on ihmeellinen yhtälö. Sairaus on kuin vuorovesi se tulee aina uudelleen. 16 miljardia tarkoittaa sitä, että jokainen suomalainen hoidattaa itseään noin 3000,00 eurolla vuosittain. Minun kohdallani se tarkoittaa 62x3000 eli 186 000 euroa tähän saakka.

Tuo luku on aivan liikaa, jos tuolla summalla todella hoidetaan ei ihminen ennätä ainakaan masentua sinä aikana. Eli jos hänelle luvataan kolmen tonnin loma etelään joka vuosi, silloin kun hän ei mene terkkarille koko vuonna kertaakaan. Uskon että aika moni ottaisi loman ja unohtaisi sairastavansa masennusta tai muutakaan.

Tarvitaan vaihtoehtoja terveyteen ja terveyden hoitoon ja yksi ensimmäinen niistä on oma asenne.

Onko meillä rohkeutta sanoa, että meillä on hoidot pielessä ja sote päin helvettiä menossa?

Vai jatkammeko tuulimyllyjen kanssa turhaa taistelua vain siksi, että olemme päättäneet poliittisesti joskus niin tehdä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Hintalappu terveydestä on iso ja isommaksi tulee''

Suomen kyky tehdä kaikesta helvetin kallista on ihan ainutlaatuista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tärkeintä kun on pitää viranhaltijat tyytyväisinä, eikä kansan ole niin väliä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Johtuisiko se siitä, että ainakin Kokoomus on hintatietoinen ;)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Täytyy olla kova lääkäri tai sairaanhoitaja, joka sanoo potilaalle, että sulla on luulotauti :)

Ei se lopu, eikä ole pelkästään suomalaisten ongelma.

Jos lähdetään muuttamaan asenteita, niin me olemme kasvaneet jo pitkään koiranputkea, ennenkuin se missään tilastoissa näkyy. Hyvä idea ja varmasti on tiedossa, mutta ei ne asenteet yhteen sukupolveen muutu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Petteri kirjoittaa asiaa, mutta jossain kohtaa se käännös on tehtävä, jotta sitten sukupolvien päästä voidaan sanoa, että oli silloin viisautta näin tehdä.

Pahinta, jos koskaan ei tehdä mitään älykästä, vain sen takia, että ei itse ole enää näkemässä tuloksia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Hypokondria, eli luulotauti on sairaus sekin. Nykyään pelätään sähköä, kemikaaleja ja hometta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En tarkoittanut luulosairaudella sairautta lainkaan, vaan luuuloa, että on oikeus sairastaa kun on maksanut veronsa. Tarkoituksella laitoin vikaan, että saisin heräteltyä ihmisiä ajattelemaan, mikä on oikeasti tilanne ja mihin olemme ajautumassa.

Sen verran vähän olen itse sairastanut, että ei ole omakohtaista kokemusta terkkarieden toiminnasta, mutta jotain siellä pitää pielessä olla koska kansa sairaana pysyy.

Elinikä nousee se todistaa toista, mutta menot liisäänytvät kehitykseen nähden liikaa. Yhtälössä on joku virhe, olemme terveempiä kuin koskaan, jos ei lueta masennusta mukaan. Nykyinen lääketiede löytää sairauksia vain enemmän ja enemmän, kohta umpi terveetkin hoidetaan, jotta saadaan jonot sairaaloihin säilytetyksi.

Juha Hämäläinen

Suomalaisten tulisi käydä nykyistä useammin lääkärissä. Meillä on vakavia sairauksia muhimassa ilman hoitoa sadoillatuhansilla.

250.000 potee tietämättään diabetesta. Eturauhassyöpä on aluillaan ties kuinka monella. Hoitamattomat hampaat joka kolmannella ja monille ne aiheuttavat vakavia sairauksia. Mielenterveysongelmat aiheuttavat suuria menetyksiä, perheitä hajoaa, jäädään työttömiksi, tehdään väkivaltaa ja tapetaan itsensä.

Kirjoituksesi on tämän takia hieman asiantuntematon.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tiedän tuon, mutta ei tarkoitus ole pyhittää turhuuksia sen takia, että eturauhanen jää tukimatta, ei ne mummot siellä eturauhasen takia ole. Asiallinen käynti on aivan ok, tässä oli tarkoitus herättää juuri tuota asennetta tutkailemaan. Eli miksi menemme terveyttä hoitamaan, siksikö että se on oikeus, vai siksikö että oikeasti haluamme hoitaa itsemme terveeksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juha käsi sydämelle, eli...

ratkeaako uudella sotella nämä luettelemasi ongelmat?

- 250.000 potee tietämättään diabetesta. Eturauhassyöpä on aluillaan ties kuinka monella. Hoitamattomat hampaat joka kolmannella ja monille ne aiheuttavat vakavia sairauksia. Mielenterveysongelmat aiheuttavat suuria menetyksiä, perheitä hajoaa, jäädään työttömiksi, tehdään väkivaltaa ja tapetaan itsensä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Piilevä diabetes???

– Jos sokerit ovat kovin korkealla, niin pissattaa, janottaa ja väsyttää. Jos sokerit ovat vain lievästi koholla, sairaus ei tunnu missään.

Pidetään sokerit oikealla tasolla, jos kusettaa usein mene tutkimaan tasosi.

Juha Hämäläinen

Piilevä diabetes on juurikin piilevä. Se ei oireile riittävästi ajoissa.

Ja tuo esittämäsi ajatus siitä, ettei pidä turhaan mennä vikisemään tohtorille johtaa kahteen suureen virheeseen, joihin erityisesti Suomen miehet syyllistyvät. Leikitään itse lääkäriä ja vähätellään oireita kuten esitit. Eikä mennä lääkäriin ns. turhan takia.

Sama pätee verisuoni- ja sydäntauteihin, syöpiin ja ison pyörän klappiin.

Olet nyt Ari ikävä kyllä väärässä tässä aiheessa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Olen väärässä sen voin tunnustaa, mutta enemmän olette te väärässä jotka jatkatte samaa saamatonta linjaa. Jos Suomessa tehtäisiin asioita paremmin olisi vähemmän piileviä vikoja ja hoitamattomia asioita.

Te ette halua edes tunnustaa olevanne väärässä.

Minulle on sama olenko minä väärässä, jos asioita voidaan saada edistettyä oikeaan suuntaan herättämällä keskustelu.

Jos joutokäynnit saadaan pois, voi todellinen työ terveyden eteen alkaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomalaismiestä hoidettiin turhaan karmein seurauksin – virtsankarkailua, vaippoja, seksielämän loppu - ESS.fi
https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2443673

Eturauhassyöpää ylihoidetaan. Meille opetettiin, että kaikilla 70-vuotiailla miehillä on syöpää eturauhasessa; useimmilla se kasvaa niin hitaasti, ettei sillä ole merkitystä - mitä vanhempi potilas, sen hitaammin syöpä kasvaa. PSA-kokeita ei pitäisi ottaa seulontamielessä, mutta lääkärit eivät jaksa väitellä potilaiden kanssa, vaan määräävät turhaan kokeita.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tätä hain ja onneksi tieto tuli varmalta taholta. Kiitos tästä kommentista.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Tuttavapiirissäni on sairas, jonka oireet alkoivat v. 1982, mutta diagnoosin sai vasta 1996. Siihen asti oli "luulosairas" ja sinnitteli töissä pitkiä päiviä. Diagnoosin tultua todennettua pistettiin työkyvöttömyyseläkkeelle. Tautinsa on etenevä.
Onko arvan varma, että kaikkien häntä tutkineiden lääkärien ammattitaidossa ei ollut puutteita ?
Blogikirjoitus on aikasen törkeä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Syytön tämä blogi siihen on jos sairas ei ole saanut diagnoosia 8 vuoteen.

Blogini vain todistaa, että järjestelmä hukkaa mahdollisuuksia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mikä sairaus oli kyseessä? Tuskin lääkärit häntä luulosairaana pitivät, mutta ei se diagnoosin teko aina niin helppoa ole. Minulta tultiin kerran pyytämään hyponoosia kahvikuppineuroosiin. Onneksi hoksasin samalla vastaanotolla, että kyseessä on kilpirauhasen liikatoiminta. Neurologi lähetti potilaan masennuksen hoitoon...lähetin viikon päästä takaisin, jotta jos hoitaisitte sen aivokasvaimen ensin. Kasvain ei näkynyt tietkonetomografiassa, vasta magneettikuvassa, mutta oireet olivat epäilyttäviä. Kyllä tässä saa kieli keskellä suuta olla koko ajan.

Oliko kyseessä eräs sairaus, jonka oireet pahenevat aina saunassa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos turhat potilaat pysyisivät kiltisti kotonaan. Sellaiset jotka jo lähtiesssään tietävät menenvänsä sinne vain oikeudesta mennä, niin aitoihin tapauksiin jäisi enemmän aikaa.

Sitten tämä toinen asia, jota Juha Hämäläinen ei halua nähdä.

Eli tutkijoiden mukaan ylidiagnosointi koskettaa tuhansia suomalaisia ja vie resurssit hoitoa tarvitsevilta.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #18

"...jotka jo lähtiesssään tietävät menenvänsä sinne vain oikeudesta mennä, niin aitoihin tapauksiin jäisi enemmän aikaa".
Onhan se noinkin. Kumpi vaan mahtaa maksaa yhteiskunnalle kokonaisuutena enemmän: turha käynti vai pois jäänyt tarpeellinen käynti...
Itsekin ihmettelin uutta ja outoa rintakipua muutaman tunnin aina uskoen sen menevän ohi, kun hetken istun. Olihan se ennenkin mennyt. Illalla sitten kuitenkin kävin homman jälkeen tk:ssa, vietiin Tyksiin ja seuraavana päivänä tehtiin pallolaajennus.
En vaan osaa laskea kannattiko yhteiskunnalle. Oliko operaation kustannus suurempi vai pienempi kuin tekemäni työt sen jälkeen. Mikrotasolla se ehkä kannatti pojalle ja perheelleen. Saimmehan taloprojektin osaltani valmiiksi. Säästi ainakin nuorten rahaa. Omaishoitajanpestini on vielä kesken, joten senkään hyötyä yhteiskunnalle en pysty laskemaan.
Onko jollain muulla laskukaava ?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

MS. "...ei se diagnoosin teko aina niin helppoa ole". Ei varmaankaan. Tauteja havaittuine ja kerrottuine oireineen kun on tuhottomasti.
En tiedä montako lääkäriä vv. 82-96 tapasi, mutta varmaan useita. Ehkä tautinsa oli -96 jo edennyt tasolle, mikä helpotti diagnoosin tekoa. Tai sitten kävi vaan tuuri päästessään tri Martin Paneliuksen vastaanotolle.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #20

Arvasin, kun olen ollut sen kanssa paljon tekemisissä. MS:n ensimmäinen oire ovi olla mikä tahansa, mutta se pahenee saunassa, nk. Uhthoffin ilmiö. Tuli oltua reilu vuosi töissä Vaasan neurolla, siellä sitä näki paljon. Silloin diagnoosi tehtiin selkäydinnestenäytteestä, nykyään on pajon helpompaa, kun saa magneettikuvan. Tuohon aikaan ei ollut mitään kuvausmenetelmää, missä se olisi näkynyt.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Hoidosta jonka yhteiskunta maksaa tulisi yhdessä sopia se pointti, että hoidolla pitää myös olla mahdollisuus parantaa ihmistä. Ei flunssaisena otille ja luulosirauden ehkäisyyn oppitunnit peruskouluihin. Kasvatetaan suomalaisille taas terve itsetunto ja terveet elämäntavat, että ei turhaan notkuta terkkareiden odotushuoneissa."

–––

Ikävä sanoa, mutta kulttuurimme on jo muutamana viime vuosikymmenenä opettanut kansallemme lapsenomaiseksi taantuneen asenteen, jonka mukaan yhteiskunta on vastuussa aivan kaikesta yksilön elämässä, eikä elämään saa kuulua minkäänlaista epämukavuutta eikä ikävyyttä. Kyseessä on peruuttamaton yhteiskunnan sairaus, joka ei ole hoidettavissa minkäänlaista rahamäärää siihen kippaamalla, vaikka verottaisimme toisemme hamaan konkurssiin saakka.

"Kasvatetaan suomalaisille taas terve itsetunto" on valitettavasti epärealistinen, saavuttamattomaksi karannut tavoite.

"Ylidiagnosointi koskettaa tuhansia suomalaisia ja vie resurssit hoitoa tarvitsevilta." – No pakkohan siihen on lääkärin jotain kantaa ottaa, kun se potilas on sinne vastaanotolle saakka jo vääntäytynyt. Annetaan toki sille käynnin aiheelle jokin nimi, mutta eihän se ole alkuperäinen syy turhalle vastaanottokäynnille, jos varsinainen ongelma ei ole ylipäätään autettavissa lääketieteen keinoin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Luulen, vaan en ihan varmasti tiedä, että erityisesti suomalaiset miehet ovat vasta tosipaikan edessä ylipäätään menossa lääkärille. Ainakin oman lähipiirini miesten pitää olla jo näkyvästi huonokuntoisia, kun jalka ei enää edes nouse entiseen tahtiin. Eturauhasdiagnoosia on jo niin paljon rummutettu turhaksi, ettei siitäkään juuri kukaan enää ota niin tosissaan.

Meillä Tapiolassa on jo terveyskeskukseen meno kaikkine jonotuksineen tehty niin hankalaksi ettei edes onneksi kylläkin, pelkän flunssan takia viitsi sitä kuviota juuri kukaan tehdä. Ensin pitää soittaa aika sairaanhoitajalta, ja jos sen saa, niin siihen menee muutama päivä tai jopa viikko. Sairaanhoitaja sitten päättää onko oikeasti aihetta mennä lääkäriin ja hakee sopivan ajan. Se järjestyy ehkä viikon päästä jos tuuri käy. Pitää olla oikeasti sairas, että tuon kuvion viitsii käydä läpi:). Lääkärin lähetteellä pääsevät vaikeammat tapaukset sairaalatutkimuksiin ja mitä olen niistä kuullut, niin ne ovat ihan hyviä.

Hammashoitoon pääsy on yhtä hankalaa ja nykyään odotushuoneen potilaita katsoessa lähes kaikki ovat maahanmuuttajia, jotka kuulema eniten tarvitsevat pitkäkestoisia oikomishoitoja. Oikomishoitoja ei ainakaan aikaisemmin saanut julkisella puolella, jos sen oikein muistan.

Itse siirryin terveyskeskuksen asiakkaaksi, kun huomasin entiseen verraten hintojen nousseen kaksinkertaiseksi, kun pörssiyhtiöiden voitot pitää reilusti varmistaa pomoille ja sijoittajille. Ennen kävin yksityisellä pienen hammaslääkärikeskuksen vastaanotolla, joka siirtyi Mehiläisen omistukseen. Suututti:)

Eniten minua on ihmetyttänyt meidän ihan hyvässä melko uudessa Tapiolan terveyskeskuksessa, joka tilojen puolesta pystyisi paljon parempaankin ilman pitkiä odotusaikoja, kun he eivät vain noudattaisi niin tiukasti virka-aikaa. Käytävät kumisevat tyhjyyttään jo klo 16, vaikka hyvin voisi olla jopa kaksi vuoroa jonojen purkamiseksi.

Lääkäripula vain on kuulema ilmeinen. Kukapa sitä tervarissa vapaaehtoisesti viihtyy, jos vähemmällä työmäärällä selviää yksityisellä paremmin ja saa huomattavasti korkeamman palkankin kaiken muun hyvän päälle. Minullakin on ystäviä, jotka ovat tämän jo vuosia sitten huomanneet ja nauttivat nyt enemmän vapaa-ajoistaan yksityisellä puolella. Mitähän Sote tuokaan tässä vielä tullessaan?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Yleistäminen on aina vaikeaa eikä koskaan tee oikeutta kaikille. Totta kai on monia niitäkin, joilla on tarpeettoman korkea kynnys lääkäriin hakeutumiselle.

On vahinko, että terveydenhuollon työpanosta sitoutuu niin paljon jonninjoutavuuksiin. Etujärjestöille on jokin sakramentin veroinen saavutettu etu, että työkyky tai -kyvyttömyys pitää aina arvuuttaa nimen omaan koulutetulla lääkärillä – vähempi ei riitä, vaikka periaatteessa asian pitäisi olla kahdenvälinen, työnantajan ja työtekijän välinen sopimus siitä, saako palkallisesti olla poissa töistä.

Silloin, kun itse sairaus (vaikkapa virusinfektio) ei sinänsä vaadi lääketieteellistä hoitoa eikä edes ole hoidettavissa, on jokseenkin tyhjänpäiväistä hyppyyttää hoitoa tarvitsematonta henkilöä vastaanotolle vannotettavaksi kunnian ja omantunnon kautta, montako työpäivää sairausvakuutuksen kuuluu korvata alentuneesta suorituskyvystä (vaikka siitä huolimatta henkilö voi vallan hyvin pystyä kenties osaan tehtävistään, jos asiasta vain päästään sopimukseen osapuolten kesken). Jos henkilö toimii yrittäjänä, hän tuskin silloin tarvitsee lippulappusia todistellakseen, kuinka lääkäri määräsi hänet lomailemaan ajanjaksoksi, jota ei missään nimessä tule alittaa.

Perverssiksi menee suomalainen byrokratia, jos arvioitu työkyvyttömyys ylittää maagisen 30 vrk rajan. Silloin tarvitaan asian todisteluun pirun keksintö, Lääkärinlausunto B, jollaista ei sivistysmaissa tunneta. Aikaa vievästä todistelusta on käytävä ilmi esitiedot, nykytila, työkyvyn rajoitteet yksityiskohtaisesti, ennuste, hoitosuunnitelma ynnä muuta. Esimerkiksi psykiatrian erikoisalalla on varsin tavallista, että vakava masennus todella aiheuttaa yli kuukauden työkyvyttömyyden parhaallakin hoidolla. Mutta masennustilan syntyhistoriaa et yleensä pysty parilla rivillä kertomaan niin, että se KELAlle riittäisi. Löydökset vastaanottotilanteessa eivät myöskään ole useimmiten niin ilmiselviä, että kuvaamiseen riittäisi muutama sana, kuten vaikkapa ortopedin ilmoittaessa nivelen liikelaajuudet asteina tai sisätautilääkärin lakonisesti mainitsemat laboratorio- ja EKG-löydökset.

Jos kyse on kannanotosta työkyvyttömyyseläkkeeseen, B-lausunnon työläys nousee kolmanteen potenssiin vaatiessaan monipolvisen todistelun siitä, miksi mikään vähempi ei riitä, etkä psykiatrian alalla käytännössä laadi sitä alle tunnin työllä niin, että hakemus tulisi hyväksytyksi.

Britanniassa erikoislääkäri hyvin harvoin joutuu ottamaan kantaa työkykyyn ja tällöin riittää lomakkeella muutama ruksi ruutuun, kun asiakirjan allekirjoittaja on kyseisen alan erikoislääkäri, jota lähtökohtaisesti uskotaan vakuutusjärjestelmässä jo tällä perusteella. B-lausuntosavotta Suomessa taas on hoitavaa lääkäriä kyykyttävä aikaa vievä syöpäläinen, jota opin inhoamaan syvästi ammatissa toimiessani ja joka aikanaan myötävaikutti päätökseeni siirtyä eläkkeelle.

Lääkärin näkökulmasta ero yksityisen ja julkisen terveydenhuollon välillä liittyy usein potilaiden hoitomotivaatioon. Jos potilas maksaa hoidostaan omavastuuosuuden, hän useinkin sitoutuu noudattamaan hoito-ohjeita ja toimii paremmassa yhteistyössä kuin potilaalle maksuttomassa hoidossa, johon valitettavan moni suhtautuu asenteella "tyhjän saa pyytämättäkin". Toki se heijastuu hoitavaankin osapuoleen, ja vaikuttaa lääkärin työssä viihtyvyyteen ansiotuloa enemmän. Mikään ei motivoi lääkäriä yhtä paljon kuin hyvin toimiva hoitosuhde.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Naiset käyvät enemmän lääkärillä ja menevät sinne helposti. He pitävät myös valtaosan sairaslomista. Naiset eivät ole valmiita tekemään pitkää päivää viikkotoisensa jälkeen, jotta perhe saisi ylimääräistä rahaa kerättyä taskunpohjalle. Miehet tekevät taas toisin päin. Naiset kyllä sitten elävät pitempään ja leppoisammin.

Kyllä feministit ja tätimiehet oikeassa ovat. Yhteiskunnan rakenteet ovat hyvin syrjiviä ja syrjintä tappaa.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

On myös se kansanryhmä joka menee lekurille vasta "pää kainalossa"

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ei lääkäreillä ole keinoa erottaa luulosairautta ja varsinaisia sairauksia toisistaan, kuin ainoastaan harvoissa tapauksissa. Jos rupeaisivat määrittelemään helpommin luulosairaiksi tekisivät paljon virheitä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Meillähän on näitä tiedotusvälineiden lietsomia luulosairauksia, kuten amalgaamimyrkytys, sähköallergia ja kemikaaliherkkyys, joilla myös tietyt lääkärit tienaavat. Suomessa näköjään potilaille saa uskotella ihan mitä tahansa, Valviran mukaan pitää vain ilmoittaa, että diagnoosi- ja hoitomenetelmät eivät ole yleisen hoitokäytännön mukaisia.

Auta armias, jos Eduskunta päättää, että vakuutusyhtiö ei saa hylätä lääkrinlausuntoja, sitten kannattaa jäädä sähköallergialle eläkkeelle. Missä oliti työpaikka, jossa ei ole sähköjä?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kaikille tiedoksi, että maakunta- ja sote-uudistuksesta saa ajankohtaista tietoa, kun tilaa sen alla olevasta linkistä omaan sähköpostiinsa:

http://alueuudistus.fi/tilaukset

Näin pysytään kaikki paremmin kärryillä, mitä meille ollaan nyt päättämässä. Havaitsemistaan epäkohdista kannattaisi kertoa eteenpäin sille omalle kansanedustajalle - jos mahdollista - ja kirjoittaa vaikka tänne US:een, jotta voimme yhdessä miettiä, mitä kullekin asialle tulisi tehdä. Maakunta- ja sote-uudistus ei ole vielä kiveen hakattu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset