Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Saletti, ja kuinka se puretaan

Hallitus nauttii eduskunnan luottamusta ja istuu näin ollen saletissa. Kun korttipelissä joku istuu saletissa ja kyttää, jos joku erehtyisi korottamaan tai yrittämään bluffia. Silloin on hyvä pamauttaa takaisin ja saletissa voikin laittaa mitä vain likoon.

Kun hallitus nyt istuu kuuden äänen  miinus puhemiehen saletissa, se tarkoittaa, että yksi Lepomäki ei kesää tee, tarvitaan viisi "lepomäkeä" lisää.

Hallitus on vahva, jos kaikki pysyy rivissä. Pääministeri on tehnyt paljon sen eteen, että liima säilyy, eikä aisan yli potkita. Nyt Lepomäki on nimetty yksittäiseksi ääneen ajattelijaksi, jolla ei vielä sotea kaadeta.

Politiikassa voi kuitenkin tapahtua lähes mitä tahansa. Jonkun pitää vain ensin keksiä se tapa, jolla saletti puretaan.

Minä lähtuisin purkamaan sote-salettia sinisten kautta.

Siniset ovat sanoneet, että he eivät politikoi, mutta kun kannatus ei näytä nousevan on puheenjohtaja Sampo Terho yrittänyt tehdä parikin kovaa ulostuloa EU:n suuntaan. Mutta kas kummaa mies on vaiettu hiljaiseksi hetkessä. Sinisten ongelma on Sampo Terhon pölhöpopulismi, joka on helppoa vaieta kuoliaaksi. Olihan se onneton yritys nostaa Eurooppaministerinä sinisten profiilia käymällä EU:n kimppuun.

Nyt sinisille tarjotaan kuitenkin menestystä hopealautasella. Menestys joka takaisi useimpien sinisten läpimenon seuraavissa eduskuntavaaleissa, eli silloin kun kannatusta juuri tarvitaan.

Minun konsti on paljon varmempi, kuin kepun ja sinisten vaaliliittoaikomus, joka on yksi osa Juha Sipilän hallitusliimaa. Sipilä pitää siniset ruodussa lupaamalla apua eduskuntavaaleissa vaaliliittojen muodossa.

Eli vaaliliitot voi kyllä unohtaa, jos käytetään seuraavaa saletinpurkukaavaa:

Kuten tiedetään historiasta on aina helpompi tehdä temppu toistamiseen jos sen jo kerran on tehnyt. Siniset juonivat itsensä ulos Halla-ahon "ikeen alta", nyt olisi vuorossa juonia ulos Sipilän siipien suojasta.

Tämä vaatii nyt myös Timo Soinin pitämistä suunnitelman uutispimennossa, sillä hän on antanut Juha Sipilälle sellaisen lupauksen, että siitä ei juonimallakaan ulos luikerrella.

Sampo Terhon on siis tehtävä isän murha ja vaihdettava Timo Soini Elina Lepomäkeen. Elina Lepomäelle siis luvataan puuttuvat viisi ääntä soten kaatamiseksi. Se tietää Elinalle lähtöä Kokoomuksesta, mutta Siniset ottavat hänet avosylin vastaan ja antavat puheenjohtajuuden hänelle saamaton Sampo Terho saa mennä.

Hallitus kaatuu, Lepomäki siirtyy Sinisiin ja saa valtavan kannatuspiikin juuri ennen ennenaikaisia eduskuntavaaleja. Maakuntavaalit vaihtuvat eduskuntavaaleihin. Demarit, siniset ja vihreät voittavat vaalit ja perustavat seuraavan hallituksen Antti Rinteen johdolla, ehkä RKP ja KD liittyvät mukaan ja näin muodostuu Suomeen taas yksi enemistöhallitus, joka luulee olevansa saletissa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner
Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Elinalla on potentiaalia myös eduskunnan ulkopulella, jonka niin Elina itse, kuin myös Kokoomus ja istuva hallitus tietävät vallan hyvin.

Maakuntamallista ja sen yhteyteen luodusta Sotesta ei tule yhtään mitään järkevin perustein luotua järjestelmää, vaan koko uudistus olisi tullut kehittää nykyisten yliopistollisien 5 sairaalapiirien yhteyteen.

Sipilän hallituksesta tulee taas yksi mitätön hallitus edellisten jatkumoksi.

Pitäisikö koko homma ulkoistaa Ruorsilleti Norjalle - tai ehkäpä Virolle?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Maakuntamallista ja sen yhteyteen luodusta Sotesta ei tule yhtään mitään järkevin perustein luotua järjestelmää, vaan koko uudistus olisi tullut kehittää nykyisten yliopistollisien 5 sairaalapiirien yhteyteen.

Samaa mieltä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tulos tai ulos !

Ollaanko tuo kuultu enemmän kuin kerran ?

----
Mutta asiaan.

Vaalien jälkeinen hallitus (mikä kokoonpano ?) joutuu enemmän tai vähemmän liriin, kun se antaa eduskunnalle vuoden 2020 budjettiesityksen. Miten on uusien maakuntien rahoitus mitoitettu, jaetaanko jo se budjettiesityksessä vai myöhemmin hallituksen päätöksellä.

Varma ennustus: tuskin yksikään maakunta on tyytäväinen saaamaansa rahoitusraamiin vuodelle 2020

ja jatkuu: tuskin yksikään kunta on tyytäväinen oman maakunnan
rahan jakoon ja/tai maakuntahallituksen päätöksiin sote -ym- palvelujen järjestämisestä.

ja sitten odottaa tämä sekasotku, josta aiemmin kirjoitin:
"Verotus valtion ja kuntien välillä maakuntauudistuksessa testaamatta"

"Kuntien käyttötalousmenot putoavat lähes puoleen nykyisestä. Vuonna 2019 (2020) tapahtuva kunnallisveron lakisääteinen alentaminen vähentää vastaavasti kuntien tuloja, mutta niiden taseiden ali- ja ylijäämät sekä velat säilyvät käytännössä ennallaan.

--
Verotusta koskevien muutosten lähtökohtana on hallituksen linjaus siitä, että kokonaisveroaste ei nouse ja työn verotus ei kiristy. Valtion verotuksen kiristäminen on mitoitettu siten, että se vastaa kunnallisveroprosenttien alentamista arviolta 12,47 prosenttiyksikköä. Uudistuksen vaikutuksia verovelvollisten verotuksen tasoon tai kunnallisveroprosentteihin eri kunnissa vuoden 2019 jälkeen ei pystytä luotettavasti arvioimaan , koska ne ovat riippuvaisia kuntien päätöksistä. Näin ollen ei pystytä arvioimaan myöskään sitä, kasvavatko verotuksen alueelliset erot uudistuksen jälkeen ja kohdistuvatko uudistuksen vaikutukset kansalaisiin tasavertaisesti asuinpaikasta riippumatta."

Tuo on lakisesityksen (HE 15/2017) maakuntien perustamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on odottamassa jatkokäsittelyä eduskunnassa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En pidä tuollaisesta tavasta uhkailla, mitä Sipilä harrastaa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kuka siittä pitää, ei kukaan.

Pääministeri näytti tänään aika loppuun kalutulta, aika näyttää milloin mitta täyttyy, eli ulos.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Ari. Aika kaukaa haettu tuo Elina Lepomäki, tosin voisi tuokin onnistua.

Kokoomuksessa. On myös muutama muukin kansanedustaja kyllästynyt politiikkaan jota hallitus harjoittaa. En yhtään ihmettele vaikka kokoomuslaiset kansanedustajat kaatavat nykyisen hallituksen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pelkkä tieto, että Elinalla on takaportti, lisää Elinan mahdollisuuksia toimia kokoomuslaisena jatkossakin. Ilman varatietä tie nousee nopeasti pystyyn missä tahansa asiassa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tämä kirjoitus on osoitus, miten tiukassa liekassa siniset ovat Keskustan suuntaan;)))

http://mattitorvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2515...

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Sinisiä ei yhteinen etu kiinnosta pätkän vertaa, eivätkä he ole lähdössä Lepomäkeä tukemaan, niin kuin voi lukea omasta linkistäsi ja esim. alla olevasta.

Mutta joka tapauksessa lupaan tässä nyt kirjallisesti ääneni ja vähän vaalirahaa sille ryhmälle, joka tämän himmelin kaataisi.

https://yle.fi/uutiset/3-10097072

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16

Tarkoitus oli rivien väliin kirjoittaa juuri tämä, eli sinisten tyhjyys jopa onttous.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kokoomus tekee meille Suomalaisille suuren palveluksen, kun kaatavat tämän hallituksen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Lepomäellä, Harkimolla, Sipilällä ja Bernerillä on kaikilla se hyvä tilanne, että he voivat palata siviilityöhön välittömästi politiikan lopetettuaan. He eivät ole mitenkään riippuvia kansanedustajan paikastaan eivätkä mistään sopeutumiskorvauksista. Sipilällä lienee tosin se pakkotilanne, että hän joutuu keskustan puheenjohtajana osallistumaan vaaleihin vielä kerran.

Joten edelleenkin luotan siihen, että Sipilä jättää hallituksen eronpyynnön, jos asioista ei päästä sopimukseen. Sopimus se on soten ja maakuntahallinnon kaataminenkin, jos se tehdään yhteisestä sopimuksesta. Jos taas hallitus kaatuu, ainoa mahdollisuus lienee vaalit. Niin kummalta kuin se kuulostaakin, niin kaatuminen menee sitten kokoomuksen piikkiin. Onko se kannatuksen kannalta hyvä vai huono asia, se selviää vasta vaaleissa.

Ellei ihmeellisiä kannatusmuutoksia tapahdu, niin aikamoinen pihtisynnytys se on seuraavakin hallitus. Tietenkin talouden nousu voi tarjota jakovaraa, jota kaikki kaipaavat. Tai no, voihan keskustan romahdus myös tarjota pelitilaa kaikille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kokoomuksella on kesällä puoluekokous samaan aikaan kuin keskustallakin, ja jos asiat menevät solmuun Orpolle saattaa tulla haastaja.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minusta kokoomus teki virheen jo 2016, kun ei valinnut Lepomäkeä. Nuo aikataulut vain näyttävät sellaisilta, että hallitus on pystyssä vielä puoluekokousten aikaan.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Sipilän yrityksistä en tiedä mitään. Bernerin yrityksistä tiedän jotain, näistä en osta mitään.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vallila tekee oikein tyylikkäitä kankaita ja työllistää suomalaisia suunnittelijoita. Pistä paremmaksi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

En laittaisi mitään likoon sinisten riskinottohalun suhteen. Sipilä on luvannut vaalitukea ja sitä todella tarvitaan, jotta edes jokunen varmistaisi paikkansa eduskunnassa. Lepomäellä ei ole mitään todellista tarjottavana sinisille.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Vuorelma ei kuitenkaan näe, että nykyisellä puoluekentällä olisi kokoomuksen rinnalla Lepomäelle muita vaihtoehtoja. Pikemmin Vuorelman mielestä jossain kokonaan uudentyyppisessä liikkeessä voisi olla Lepomäelle paikka ajaa poliittisia näkemyksiään. Vuorelma väläyttää, että Suomessakin on ilmassa tilausta samantyyppiselle tehokkuutta korostavalle markkinaliberaalille liikkeelle, joka nosti Emmanuel Macronin valtaan Ranskassa. (Yle)

Ei sinisille tarjottavaa, vaan Elina voi kaapata siniset omaan käyttöönsä pois kepun suojasta. Sama kai kuka sinisiä käyttää hyväksi, kun kerran joku kuitenkin käyttää;)))

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Ari, Keskustalla on vielä yksi "side" Sinisiin. Ja se on tämän hillotolpalle pääsyn ehto: hallituksen on istuttava koko kausi!

Kukaan Sinisissäkään ei liene niin tyhmä, että alkaisi kaatamaan hallitusta tässä vaiheessa.

Heillä ei käsittääkseni muutenkaan ole tulevaisuutta. Siis miksi he uhraisivat hillotolppansa?

Lepomäki ei heitä tule pelastamaan!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ja mitähän siniset saavat jo jäävät odottamaan hillotolppaansa, eli kerrotko mitä he voivat saada, jos kokoomus nyt hajottaa hallituksen? Demari meni jo gallup-kärkeen, joten kokoomus alkaa vajota. Silloin tehdään toimenpiteitä jotka voivat hajottaa hallituksen. Missä on sinisten hillotolppa silloin.

Samaa mieltä siitä, että Lepomäki ei sinisiä pelasta. Minähän esitän vain teorian miten politiikkaa voi muuttaa, en sano että niin tapahtuu.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

En kyllä usko alkuunkaan tuollaisen suunnitelman toimimiseen. Yksi pääsky ei kesää tee ja suomalaiset äänestäjät vieroksuvat tuon tapaisia manöövereitä. Sen saivat kokea viime vaaleissa vihreät ja vassarit ja sen on saanut kokea myös Väyrynen. Seuraaviin eduskuntavaaleihin on vuosi ja kuusi viikkoa. Hallituksen hajottaja tietää kutsuvansa vaalitappiota. Orpo pitää joukkonsa järjestyksessä ja Lepomäki saa kannanotoilleen ymmärrystä, mutta ei sen enempää. Keskustan kuvio on kiintoisampi. Kiintoisaksi sitä ei tee Väyrynen, joka saa aikaan lehtikirjoituksia ja muutaman uskollisen tukijan palopuheet, mutta siihen se sitten jääkin. Kiintoisaksi sen tekee Kiviniemi, joka on käyttänyt viime aikoina puheenvuoroja kotimaassa. Jos Sipilä on kyllästynyt kivireen vetämiseen ja Kiviniemelle on luvassa kannatusta ja hän on suostuvainen vaihtamaan hyväpalkkaisen viran tuuliseen kotimaan politiikkaan, niin kukapa tietää ….

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Jaakko, Kiviniemikin on mahdollisuus Keskustalle.

Mutta onko sinulta jo unohtunut Kiviniemen ministeritoimien seuraus Keskustassa?

Sehän oli Keskustalle katastrofi!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei ole unohtunut. Siinä taisi kyllä käydä niin, että Kiviniemi joutui kantamaan vastuun Vanhasen synneistä, mutta politiikassa mielikuvat pelaavat, eivätkä ne yleensä perustu mitenkään tarkkoihin analyseihin. Spekulaatiotahan tämä on, mutta voi tässä olla kyse jonkinlaisesta ilmapiirin tunnustelusta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #24

Juuri näin. Kiviniemi olisi ansainnut kyllä toisen kauden näyttääkseen todelliset kykynsä. Hänen osaltaan vain Väyrynen sai tahtonsa läpi. Sipilä olikin sitten kovempi pala.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Yksi pääsky on ennenkin kesän tehnyt, eli Veikko Vennamo ja hänen jälkeensä Timo Soini.

Jos on tarpeeksi vahva voi tehdä mitä huvittaa ja se onnistuu jos on malttia ja uutteruutta. Sitä lajia Elinalla tuntuu olevan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Toisaalta itse valta ei nähdäkseni ole hänelle intohimo. Hän pyrkii vaikuttamaan, että päätökset vastaisivat hänen näkemystään, koska hän uskoo ymmärtävänsä jotain.

Vennamosta en osaa oikein sanoa. Siinä vaiheessa, kun itse aloin ymmärtämään, hän oli minusta jo menneisyytensä vanki. Soini taas minusta on ensisijaisesti pyrkinyt osoittamaan, että hän itse pystyy luomaan puolueen, joka menestyy vaaleissa. Varsinainen oma näkemys on puuttunut koko ajan.

Isää harmitti aikanaan Vennamon lähtö maalaisliitosta, koska hän piti Vennamoa hyvänä miehenä. Toisaalta hän piti Viljami Kalliokoskea ja Johannes Virolaista vielä parempina. Hänen mielestään liian suuri vallanhalu pilasi Vennamon.

Lepomäellä ei ole minusta noita rasitteita, koska hänellä on politiikan ohella aina monia mahdollisuuksia jatkaa elämäänsä. Tosin se saattaa olla myös este hänen etenemiselleen kokoomuksessa. Aivan kuten Sipilälle alettiin heittämään heti kapuoloita rattaisiin, koska hän ei ole poliittisen sisäpiirin mies. Minua harmittaa kovasti, että Sipilä ei puhunut Liberasta Bernerin lisäksi Lepomäkeäkin keskustaan...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#27:
Tuo on tietysti totta, mutta molemmilta se vaati useamman vaalikauden mittaisen virittelyn ja sitten otollisen tilaisuuden. Lepomäellä ei ehkä ole sitä intohimoa politiikan tekemiseen, jota tuo vaatisi. Politiikan sisältö taitaa olla hänelle tärkeämpi asia kuin politiikan tekeminen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset