Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Aktiivimalli passivoi

No jo on taas lakolla aihe? Hallitus yrittää kaikkensa aktivoida työttömät töihin, niin ay-liike pamauttaa jälleen perseensä penkkiin.

En ole koskaan ymmärtänyt lakkoilua, en koskaan, ja olen kuitenkin ollut ay-liikkeen toiminnassa aktiivisesti mukana vuosina 1976-1989. Mitään yhtä typerää tekoa en tiedä kuin lakkoileminen.

Joka suunnittelee lakkoa on typerys joka ei osaa muilla keinoilla asiaansa hoitaa.

Lakko on ajatuksena demokratian vastainen. Meillä on demokratian keinoja käyttämällä muodostettu hallitus, joka tosin on "uusiutunut" ilman demokratiaa. Sinisten vaikutus hallituksessa on tyhjän päällä. Hallituksen olisi pitänyt jättää eronpyyntö ja unohtaa kaikki muu, silloin kun perussuomalaiset jakaantuivat kahtia.

Mutta hallituksen epäterve toiminta ei ole vielä syy lakkoon. Aktiivimalli ei ole syy lakkoon, en pysty edes kuvittelemaan nykyaikana sellaista tilannetta jossa lakkoa tarvittaisiin.

Aktiivimalli on saanut paljon kritiikkiä ja aktiivimalli on jopa kehittynyt hiukan kritiikin ansiosta, ainakin sille on luvattu resursseja tuhottomasti lisää. Hallitus on venynyt niin sanotusti kritiikin suuntaan ja avannut mallia avoimen kehityksen suuntaan. Ainoa mitä hallitus on sanonut, että se ei aio luopua mallista, mutta on valmis hiomaan sitä.

No miksi tämä ei lakkokenraaleille riitä?

Ei riitä, koska heillä pitää olla joukkovoiman näyttö. Se on tärkeintä heille, ei se mitä lakolla haetaan. Liike on tärkeämpi, kuin päämäärä.

Suomessa vietetään erillaisia teemaviikkoja ja nyt voisimme pitää sellaisen teemavuoden, että lakoton loppuvuosi 2018. Tehtäisiin sopimus, jossa lakkojen sijasta neuvoteltaisiin aidosti ilman lakon tai pääministerin uhkauksia. Pääministeri ei uhkaisi mennä Saulin luo ja ay-pomot eivät uhkaisi mennä lakkoon.

Sinänsä harvinaista kyllä, että nyt lakkoillaan työttömän oikeuksista, se on positiivisin piirre tässä, mutta eikä todella muuta keinoa ole puhua järkeä kuin tehdä järjettömyyksiä itse, eli lakkoilla?

Onko Suomen nevottelutaitoiset poliitikot koskaan päässeet loistamaan ja siksi kuolleet sukupuuttoon, kun aina on lakkokenraalit ennättäneet pilaamaan työmarkkinat?

Lakko on siitä pirullinen ase, että se laittaa vastapuolen vastustamanaan asiaa henkeen ja vereen, eli se ei johda muuhun kuin jämähtämiseen. Kun lakko on ohitse ei mikään asia ole muuttunut parempaan suuntaan, vaan juopa on vain kasvanut. Lakot ovat niin heppoisin perustein masinoituja, että niiltä menee uskottavuus, tai on mennyt jo vuosikymmenet sitten.

Lakot ovat jäänne hiekkalaatikolta, jossa joku aina vetää herneet nokkaan ja sanoo, että et saa leikkiä minun kanssa. Hiekkalaatikkoikäisillä sen vielä ymmärtää, mutta aikuiset ihmiset alkavat tuollaisen eipäs juupas kinastelun, kun voisi keskustella aivan rauhassa.

Aktiivimallissa on paljon valuvikoja, mutta yksikään niistä ei parane lakoilemalla. Ainoa tie on harjata se kuntoon.

Työministeri on kadonnut julkisuudesta, koska ei ole hänellä lupa peräänytä. Lakkokenraalit ovat pakotetut taas lakkoilemaan. 

Miksi ihmeessä ei opita?

Eduskunta ja eduskunnan luottamusta nauttiva hallitushan on "kansan" etuja ajava koaliitio, miksi kansan pitää siis nousta lakoon omia demokartian keinoilla valittuja edusmiehiään vastaan? Melkoinen paradoksi!

Onko hallituksen pakko leikata ministeriltä korvat? Onko ay-liikkeen pakko kaivaa lakkoase joka saatanan risaukseen?

Suomessa ei ole sellaista syytä tai tilannetta johon nyt lakkoa tarvitaan.

Jos on niin kuka pystyy sen minulle yksilöimään?

Mikä on se pointti joka johtaa perjantaina lakkoon? Älkää kertoko mitään liirumlaarumeita, vaan kertokaa yksilöity syy, ja kertokaa myös se miten sitä on neuvoteltu ja miksi ei ole saatu tulosta?

Minuun ei satu aktiivimalli, eikä koske myöskään lakko, mutta kyselen aivan demokratian nimissä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (101 kommenttia)

Toni Rintala

"Lakko on ajatuksena demokratian vastainen."

Ei ole. Jokaisella on oikeus. Lakolla painostetaan tekemään sopimuksia, joita ei muutoin syntyisi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Lakolla painostetaan tekemään sopimuksia, joita ei muutoin syntyisi.

Sinäpä sen sanoit mitä minä kirjoitin, eli demokratiaa vastaan saa lakkoilla, kun on sitä mieltä. Eikös tuo kuullosta diktatuurilta joka on minusta demokratian vastaista.

Lakko on aina kiristystä ja pyrkimystä diktatuurin keinon, eli voimalla saamaan demokratian tekemä päätös nurin.

Toni Rintala

"Lakko on aina kiristystä ja pyrkimystä diktatuurin keinon, eli voimalla saamaan demokratian tekemä päätös nurin."

Lakko on keino painostaa demokratiaan ja kaataa diktatuuri.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Eli Suomen laillinen hallitus joka on demokraattisesti valittu, onkin sinun mielestäsi diktatuuri, joka on lupa lakoilla kaataa. Missä on demokratia siellä lakkokenraalien päässä? Ei ay-liike edusta Suomen kansaa, vaan omia jäseniään.

Millä oikeudella lakkoa päätetään käyttää hallitusta vastaan?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #6

"Eli Suomen laillinen hallitus joka on demokraattisesti valittu, onkin sinun mielestäsi diktatuuri, joka on lupa lakoilla kaataa."

Onko joku joskus lakkoillut hallitusta vastaan? En muista sellaista Suomessa.

"Ei ay-liike edusta Suomen kansaa, vaan omia jäseniään."

Nimenomaan näin.

"Millä oikeudella lakkoa päätetään käyttää hallitusta vastaan?"

Milloin lakkoa on käytetty Suomen hallitusta vastaan? Yritysten hallituksia vastaan on useinkin lakkoiltu. Niitä hallituksiahan ei ole demokratialla valittu vaan rahalla.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #6

Ammattiyhdistykset voivat näemmä panna koko järjestäytyneen yhteiskunnan täysin polvilleen, jos niin haluavat ja usein ovatkin halunneetkin. Kustannukset ja luottamus Suomeen kärsii joka kerta, kun lakkoillaan yhden tai kahden julkisen palvelun lopetettua heille määrätyt palkalliset tehtävät. Minusta se on raukkamaista toimintaa.

Mitä ylipäätään teemme laillisella eduskunnalla, jos sen lakeja ja määräyksiä ei tarvitse noudattaa? Luulin ainakin aikaisemmin, että se on demokratiaa, jolla edes suunnilleen oikeus ja kohtuus tapahtuu? Neuvottelupöydät ovat sitä varten, ei laittomat lakot.

Olisiko parempi ehdotus ottaa sekalainen seurakunta Suomen kansalaisia panemaan maan asiat kerralla kuntoon, kun ei eduskunta niitä pysty koko kansan mieleisesti tekemään, vaikka se on vaaleilla siihen valittu monesta eri puolueesta? Aina joku tuntee kärsivänsä päätöksistä, jotka eivät minua itseäni henkilökohtaisesti hyödytä.

Yksi vaihtoehto onkin sitten tuo idän malli... meillekin ihan oma Putin tekemään vankilan uhalla niin kuin diktaattori käskee tai henki pois:)

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #58

"Ammattiyhdistykset voivat näemmä panna koko järjestäytyneen yhteiskunnan täysin polvilleen, jos niin haluavat ja usein ovatkin halunneetkin"

Moni näkee tämän hyväksi asiaksi. Sillä tavalla on työoloja saatu turvallisemaksi, vapaapäiviä lisättyä ja elämisen laatua parannettua.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #59

Aikaisemmin se on ollut paikallaan, mutta ei enää kymmeniin vuosiin. Ai miksikö? Suomi elää nytkin velaksi ja muistaakseni velkamme on jo yli 100 miljardia. Jotain järkevää pitää edes yrittää tehdä, jotta emme vie leipää lastenlastemme suusta.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #62

"Suomi elää nytkin velaksi ja muistaakseni velkamme on jo yli 100 miljardia."

Tämä velkaantumisongelma voidaan korjata helposti: Leikataa ulkomaalaisten avustamisesta 5 miljardia. Velkaantuminen pysähtyy. Mehän otamme velkaa voidaksemme kustantaa muiden parempaa elämää.

Käyttäjän JaakkoNiskasaari kuva
Jaakko Niskasaari Vastaus kommenttiin #6

Laillinen demokraattisesti valittu hallitus?... hehheh.. :D
Eihän yksikään suomalainen äänestänyt ns "sinisiä" edes eduskuntaan.
Hallitus olisi pitäny alkujaankin hajottaa persujen hajottua, tämä kabinettipelailu on hieno esimerkki pienen piirin lehmänkauppojen merkityksestä Suomen politiikassa.
Lakkoilu on ääriesimerkki siitä kuinka käy kun äänestäjiä ja palkansaajia eikä heidän edustajiaan kuunnella hallituksen päätöksenteossa, kun jenkkiläiset konsulttifirmat tekevät hallitusohjelman ja korporaatioiden ja pankkien etuja ja vaatimuksia mm. orjatyövoimasta ja työttömien syyllistämisestä kuullaan ja nöyristellään yli kansan oikeiden tarpeiden.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #89

Tehkää sitten mielenilmaus sinisi vastaan tai sitä vastaan miten hallitusta jatkettiin kuin sintua, mutta tehkää se silleen, että siitä ei muodostu turhaa haittaa syyttömille. Te istutte nyt mielipiteinenne toisten perseillä tulisille hiilille.

Lukekaa myös toinen näkökulma asiaan.
https://m.kauppalehti.fi/uutiset/poliittinen-lakko...

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #90

"Lukekaa myös toinen näkökulma asiaan."

Siellähän lukee, että tämä on pohjoismainen tapa :)

"Muissa Pohjoismaissa poliittiset lakot on puolestaan katsottu laillisiksi vain, jos ne ovat kestoltaan hyvin lyhytaikaisia."

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Ari. Ihan vakavasti, lakko on yksi demokratian kulmakivistä, viimeinen mahdollisuus ilmaista mielipiteensä diktaattorimaisesti toimivaa hallitusta vastaan.

Nykyinen Juha Sipilän enemmistöhallituksen olemassa olo enemmän kuin kyseenalainen, vääryydellä ja viekkaudella hallitsee. Tämä on minun mielipiteeni.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Hyvä mielipide, mutta mikä on riidan hintalappu, eli mikä asia jäi neuvotteluisssa kiistanaiheeksi? Nythän lakkoillaan kokonaisuutta vastaan, sanotaan että on neuvoteltu, mutta riitana on koko paketti, mistäänkö ei siis päästy yksimielisyyteen?

Minusta lakko voi olla kulmakivi, mutta ei tulisi ensimmäiseksi aina mieleen kaivaa kulmakiveä talon nurkalta jos on ainoastaan kivi kengässä.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #9

" mikä asia jäi neuvotteluisssa kiistanaiheeksi? "

Tämä on kysymys mihin tuskin tulemme saamaan vastausta, mehän emme olleet kyseisen pöydän ympärillä.

Ehkä kyseessä ei olleetkaan todelliset neuvottelut hallituksen puolelta, eli sanellaan ehdot joihin on suostuttava tai sitten ulos. Ei mitenkään mahdotonta pääministeriltä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14

Eli lakkoillaan ei mistään?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #19

Jos sen noin haluaa nähdä, mikä ettei.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #21

Minulle on opetettu, että asioista aina ensin neuvotellaan. Jos ei päöästä sopimukseen rajataan kuitenkin riita siihen mistä ollaan eri mieltä ja hyväksytään ne asiat joista voidaan olla samaa mieltä.

No nyt lakkoillaan "aktiivimallia" vastaan, eli ei olle samaa mieltä mistään? Tai sitten lakkoillaan jotain pientä yksityiskohtaa vastaan jokta kuitenkaan ei hävetä kertoa heille jotka lakosta eniten kärsivät, eli työmatkalle aikovat.

Työttömän aktivointi siis vaikeuttaa työmatkaliikennettä, voi hyvä jyssäys, miten hyvin neuvoteltu.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Lakoilla taistellaan myös työnantajien diktatuuria vastaan. Ja tämä lakko taistellaan ihmisoikeuksien puolesta eikä koko uudistusta vastaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Missä roolissa työnantajat ovat tässä aktiivimalliasiassa? Sehän on riesa heille siinä missä työmiehellekin. Siksi en oikein usko siihen kolmikantaneuvotteluun, jota tuolla yritetään minulle syöttää.

Se aktiivimalli on hallituksen esitys ja eduskuntakin on sen takana, joten missä on se työnantajan rooli tässä?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #15

Eihän tässä lakkoillakkaan työnantajia vastaan. Mutta sinä sanoit kaikkien lakkojen olevan moraalittomia ja turhia.

Miten työntekijät voisivat taistella oikeuksiensa puolesta työnantajia vastaan ilman lakko oikeutta?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16

Kova on yritys sinulla puolustaa lakkoa, mutta miten on miten hanakasti puolustat sitä, että pyritään aidosti sopuun?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #20

Sitähän varten tässä lakkoillaan kun sopuun ei päästy. Ihmisoikeuksien puolesta täytyy aina taistella kun niitä loukataan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #24

Miten olette ajatellut voittavanne lakolla jotakin, on eri asia käyttää turhaan lakko-oikeutta, kun saada sillä tuloksia. Nyt ei ole edes haaveltu päästävän sopuun, mutta silti ollaan käyttämässä lakko-oikeutta.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #30

Joskus lakolla voitetaan, joskus ei.

Kun ihmisiä vaaditaan tekemään jotain sellaista, mihin he eivät pysty, ja tästä johtuen heitä rankaistaan, on se ihmisoikeuksien vastaista. Ja kun kysymyksessä on vielä ihmiset, jotka jo ennestään ovat heikoimmassa asemassa on mielenilmaus mielestäni paikallaan.

Miksei hallitus laita Björn Wahlroosia aktivoitumaan ja seisomaan päällään 18 tuntia ja jollei kykene siihen, rankaistaan sitä 100 miljoonan lisäverolla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #38

Vielä kerraan, eli onko kaikki voitava jo tehty, ja sitten lakko?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #40

Itse en osaa arvioida tehtiinkö kaikki voitava ennen lakkoa.

Mitä sinun mielestäsi olisi voitu tehdä?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #43

Neuvotella, ainahan sitä voi neuvotella vaikka pirun kanssa. Mutta silloin pitää olla valmis keskustelemaan ilman uhkailua. Pitää myös osata antaa periksi, jos toinen ei halua ymmärtää. On sitten paikka kostaa seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #44

Kukas siitä nyt olisi neuvotellut ja kenen kanssa sen jälkeen kun hallitus löi asian lukkoon?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #40

"Vielä kerraan, eli onko kaikki voitava jo tehty, ja sitten lakko?"

Yleensä lakkoon mennään siksi, kun vastaosapuoli ei tee sitä mitä häneltä pyydetään. Eli vastaus kysymykseesi on, että toinen osapuoli näkee, että kaikki on tehty ja toinen osapuoli taas ei halua tehdä enempää. Lakolla toista osapuolta painostetaan tekemään enemmän.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #38

Eipä siitä kovin montaa vuotta ole kuin yksikin tehdas lopetti kokonaan toimintansa, kun rahoittajat kyllästyivät työntekijöiden kohtuuttomiin palkkavaatimuksiin ja lakkoiluun....Muistaakseni tehdas oli Lappeenrannassa ja perustaja oli joku suuri rakennusyhtiö...muistaaksen Ilpo Kokkilan firma? Kaikki kärsivät. Sijoittaja sai 10 miljoonan tappion ja työttömyys kunnassa lisääntyi, mutta kukahan siinäkin voitti?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #60

"kyllästyivät työntekijöiden kohtuuttomiin palkkavaatimuksiin ja lakkoiluun"

Eihän se lakkoilu tietenkään riskitöntä ole!
Kokkila taas ei ole tyytyväinen mihinkään, ei edes saamiinsa sakkoihin ;)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #60

"Muistaakseni tehdas oli Lappeenrannassa ja perustaja oli joku suuri rakennusyhtiö...muistaaksen Ilpo Kokkilan firma?"

Eihän tuo soijatehdas edes ehtinyt käynnistyä kun se lopetettiin kannattamattomana. Valtiolta siinä vain pumpattiin tukirahoja, Kokkila voitti rakennuksella kymmeniä miljoonia.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Tuotanoin, eikös tässä nyt käynyt niin, että ensin asioista ehdotuksesi mukaan neuvoteltiin, ja kun ei saatu sitä kautta leimaa, niin sitten päätettiin unohtaa neuvottelut ja nuijia aktiivimalli väkisin maaliin?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eli neuvotteluiden heikkoutta? Aktiivimalli ei ole ollut kovin pitkään edes julkisuudessa, joten ei kovin pitkään asiasta ole myöskään neuvoteltu.

Neuvottelijat pitää kouluttaa, jos eivät ilman lakonuhkaa osa tehdä neuvottelutulosta.

Kun ay-liike miettii, että ei anneta periksi ja hallitus miettii samaa on väistämättä lakko tulossa, vaikka on sellainenkin tie että neuvotteluissa edettäisiin.

Ajaudutaan liian helpolla lakkojen tielle, kuten kirjoitan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Aktiivimalli ei ole ollut kovin pitkään edes julkisuudessa, joten ei kovin pitkään asiasta ole myöskään neuvoteltu."

Niin siis ne neuvottelut käytiin ennen kuin mallista alettiin keskustella julkisuudessa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #25

Käytiin ja eduskuntakkin sen jälkeen hyväksyi ne, ja nyt olette nostamassa turhaa lakko peliin mukaan, hohhoijjaa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #31
Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

SAK järjestää siis poliittisen mielenilmauksen eduskuntaa vastaan, joka käytännössä on laiton lakko. Lakko on eduskunnan vastainen ja eduskunta on äänestäjien parlamentaristisissa, demokraattisissa ja vapaissa vaaleissa valitsema lakiasäätävä maan korkein päätäntäelin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niinpä, laittomuuksilla pitää mennä, kun ei ole laittaa neuvokasta neuvottelijaa pöytään.

Sananvapaus tarkoittaa myös vastuuta, ei pidä ihan mitä vaan sanoa sananvapauden nimissä.

Lakko-oikeus on sama, ei kotkat pyydystä kärpäsiä, joten ei lakoillakaan saa mitään pilkun paikkoja yrittää siirrellä, kun kokonaisuudesta ei päästä yksimielisyyteen.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Nythän on kyseessä poliittinen lakko. Toisaalta hienoa, että työntekijät osoittavat solidaarisuutta työttömiä kohtaan. Samaa voitaisiin tehdä myös eläkeläisten puolesta.

Tässä muistin virkistämiseski lista erilaisista lakoista Wikipedian mukaan:

Italialainen eli hidastuslakko, jossa työntekijät ovat työpaikalla ja tekevät töitä, mutta verkkaiseen tahtiin tai jokaista säännöstä pilkuntarkasti noudattaen tai tekevät sen ja vain sen, mitä nimenomaan käsketään. Ensimmäisen kerran tällaisen työtaistelun sanotaan tapahtuneen Italian rautateillä, mistä nimitys juontuu.

Istumalakko eli miehityslakko, jossa työntekijät saapuvat työpaikalle mutta kieltäytyvät tekemästä töitä.

Japanilaisessa lakossa työntekoa jatketaan normaalisti, mutta osoitetaan mieltä työnantajaa vastaan esimerkiksi kantamalla lappua kaulassa.

Korpilakko eli laiton lakko, työehtosopimuksen tai -lain vastainen lakko. Korpilakko voi syntyä myös yksittäisellä työpaikalla, joka alkaa ilman ammattiliiton myötävaikutusta ja saattaa sisältää arvostelua omaa ammattiliittoa kohtaan. Laiton lakko ei sisällä täysimittaista lain tarkoittamaa ennalta ilmoittamisaikaa (esimerkiksi myötätuntolakko).

Laillinen lakko on työnlain tai työehtosopimuksen tarkoittama työtaistelutoimenpide, johon kuuluu muun muassa ilmoitusvelvollisuus työnantajalle (~työnantajajärjestölle), lakon laajuudesta ilmoittaminen ja niin edelleen.

Mielenosoituslakossa osoitetaan mieltä esimerkiksi työnantajan, hallituksen tai eduskunnan päätöksiä vastaan. Mielenosoituslakko voi olla spontaani, äkillinen reaktio johonkin ilmiöön (~laiton lakko, ulosmarssi) tai se voi olla suunniteltu (~laillinen, ilmoitettu työtaistelutoimenpide). Mielenosoitus- ja poliittiset lakot kestävät yleensä määräajan.

Pistelakko, on saartoa laajempi työtaistelutoimenpide, jossa yksi kohta tuotantoketjusta tai osa yrityksestä on lakossa. Yleensä pisteeksi valitaan sellainen kohta, joka estää muun ketjun toimimisen.

Poliittinen lakko on lakko, jonka ensisijaiset tavoitteet eivät liity työehtoihin, vaan jolla ajetaan poliittisia tai yhteiskunnallisia päämääriä

Saarto on mielenosoitus- ja tukilakon kaltainen työtaistelutoimenpide, jossa muiden yritysten työntekijät kieltäytyvät työskentelemästä saarron alaisen yrityksen kanssa. Erityisesti toimihenkilöpuolella saarto voi tarkoittaa myös saartoon julistetun työnantajan toimien hakukieltoa.[5]

Tukilakko eli myötätuntolakko tarkoittaa lakkoa, jolla osoitetaan tukea jonkin toisen alan tai toimipaikan lakkoilevia työntekijöitä kohtaan. Tukilakko on laillinen työtaistelutoimenpide, mikäli tarvittavat ennaltailmoittamisajat ja muotoseikat täyttyvät.

Ylityökielto on työntekijäjärjestöjen lakkoa keveämpi työtaistelutoimenpide, jolla pyritään painostamaan työnantajaa haluttuun lopputulokseen. Ylityökiellon aikana ammattiliittoon kuuluvat työntekijät kieltäytyvät tekemästä ylityötä.

Yleislakko on keskusjärjestöjen yhdessä sopima, kaikkia (tai ainakin useimpia) ammattialoja koskeva lakko. Sitä tai sillä uhkailua voidaan käyttää, jos tulopoliittinen kokonaisratkaisu uhkaa kääntyä työnantajia suosivaksi. Usein yleislakot ovat poliittisia lakkoja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Jarmo, mutta Wikipediaa osaamme lukea ilman aktiivimalliakin. Sanohan miksi esimerkiksi ydinasevaltioiden tulisi käyttää ydinvoimaa demokratiaa vastaan? Onhan vahvemmmalla aina oikeus voimankäyttöön ilman eri sopimusta.

Lakko-oikeutta ei saa käyttää turhaa, ei oikeus ole pakko.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

"Lakko-oikeutta ei saa käyttää turhaa,"

Jos sinulla on jo varma kanta asiaan niin minusta on sitten turhaa kysyä täältä siihen asiaan toisten mielipidettä.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Lakko-oikeutta ei saa käyttää turhaa, ei oikeus ole pakko. "

Ei todellakaan saa käyttää turhaan, kuka sitten määrittelee milloin on oikeus lakkoon, asialla on aina kaksi puolta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #27

Pyysinkin sitä teidän puolta, mutta ei ei edes takapuolta ole minulle näytetty.

Mikä on se riita mistä lakkoillaan???

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Aktiivimalliin on typerää sotkea vasemmiston turhautuminen kehnosta kehnoimpaan menestykseen käydyissä presidentinvaaleissa.

P.S. Työttömilläkin oli ja on edelleen äänioikeus demokraattisissa vaaleissamme.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos naapuri ei tervehdi, voin käyttää lakko-oikeuttani ja lakata tervehtimästä häntä. Mitä järkeä alistua sille tasolle itse, josta toista syyttää?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuinka moni edes käytännössä tietää mikä aktiivimalli on ?

Aktiivimallissa typistettynä työttöyyskorvauksista tulee hieman vastikkeellisia. N. 3 kuukauden välein työttömän tulisi ottaa osaa viranomaisten järjestämiin hankkeisiin 5 päivän ajan tai olla missä tahansa töissä 18 tunnin ajan. Mikäli tämä ei toteudu, työttömyystukea leikataan 5 % verran.

Ydinkysymys asiassa, joka nyt tahdotaan keskustelussa ja propagandassa unohtaa on, tulisiko työttömyysetuuksien olla kokonaan 100 % vastikkeettomia ?

Työttömyyetuudethan ovat olleet osin vastikkeellisia jo vuosien ajan työmarkkinatuella ja peruspäivärahalla oleville, joten muutos ei juurikaan näitä koske. Muutos itse asiassa vapautta nämä ryhmät kaikesta järjestetystä epämiellyttävästä työvoimapoliittisesta koulutuksesta ym. n. 20 euron alennettua kuukausittaista etuutta vastaan. Ansiosidonnaiset työttömyysetuudet ovat olleet täysin vastikkeettomia tähän vuoteen asti, joten aktivointimallin tuomat muutokset vaikuttavat pääosin juuri tähän ryhmään.

Voisikin kysyä, voiko yhteiskunnan varoin ansiosidonnaisella oleva saada täysin vastikkeettoman etuuden ilman mitään velvotteita 400 päivän eli 80 viikon eli yli 1,5 vuoden ajaksi ?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@28. Ei voi missä tahansa työssä olla, kun siinä täytyy olla TES-pohjalla oleva työ ja yhden kalenteriviikon ajan. Katso alempaa omassa blogissani.

Tämä aktiivimalli koskee kaikkia ihmisiä paitsi työkyvyttömyyseläkkeellä ja etuuksia saavat sekä omaishoitajat.

Jo pelkästään se, että päästetään oikeasti työkyvyttömät ihmiset eläkkeelle, niin vapautuu jo 60-70 000 ihmistä pois tilastoista ja hallituksen tavoite työllisyydessä pamahti kertaheitolla kuntoon.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuota, missä oli mainittu tuo TES-pohjainen työssäoloehto ?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #42

Ei kai yrittäjävelvollisuus ainakaan tai koulutus? Onhan se aika sekava esitys, mutta että oikein lakko sitä varten.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #47

Poliittinen laiton lakkohan tämä on. Maan talouden nopea elpyminen alkaa hirvittää oppositiossa istuvia tahoja SDP-VAS-VIHREÄT ja käsikassarana toimii taas kerran yleishyödyllinen yhdistys SAK.

Fokus kannattaa pitää talouskasvussa räksytyksen sijaan. Talouskasvu, viennin kasvu ja työllisyyden kasvu ne tuovat sitä hyvinvointia maahan, vaikka jotkut tahot haluaisivat lisää hyvinvointia veronkorotuksin ja velan lisäyksin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #50

Just. Seuraavat vaalit alkavat lähestyä pelottavan pian.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #42

Googleen: aktiivimalli työssöoloehto.
Ensimmäinen linkki: https://www.aamulehti.fi/uutiset/ensimmainen-seura...
ja siellä ensimmäinen kysymys ja vastaus:

1. Mitä kriteerejä aktiivimallissa on palkkatyölle, eli millainen työ hyväksytään, Kelan juristi Antti Ristimäki?

–Yleisvaatimus on se, että tulee tehdä työtä, joka yhden kalenteriviikon aikana tehtynä luettaisiin työssäoloehtoon. Tavanomaisilla aloilla siihen luetaan sellainen kalenteriviikko, jonka aikana työtä on tehty vähintään 18 tuntia. Aktiivimallissa 18 tuntia pitää tehdä 65 maksupäivän aikana, ei yhden viikon aikana.

–Palkan on oltava työehtosopimuksen mukainen. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, on raja 1 189 euroa kuussa. Palkka suhteutetaan työaikaan. Tämä tarkoittaa sitä, että päivän minimipalkka on 55,30 euroa ja tunnin minimipalkka 6,91 euroa."

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #48

Birgitta toi asian vihdoin pöytään, eli jos tuo Kelan tulkinta on mistä lakkoillaan, on se oleellinen asia, mutta ei lakon väärti, ennen kuin sitä vastaan on kaikki muu tehty. Onko?

Kyllä lakko-oikeus on oikeus, mutta kannattaako niin isoa asetta käyttää heti ensimmäisenä. Tuossa on selkeä epäkohta joka voidaan laittaa keskusteluun, ja jos ei mene sittenkään perille, niin sitten voi uhata lakolla, mutta ei vielä lakkoilla.

Varmaan olen yhtä mieltä tuosta aktiivimallista, että se on torso, siihen on kaiveltu tanskanmallista rusinat, mutta ei ole luotu rusinoille resursseja.

Paskanakki, mutta ei vielä lakon arvoinen asia. Hommahan on kesken ja hallitus on jopa kirjannut, että asiaa seurataan ja tarvittaessa muutetaan ehtoja. Miksi nyt sitten lakko?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #51

@51. Edelleenkin ihmisistä ei ole kyse vaan siitä, että mitä vikaa aktiivimallissa on, jota valtaosa työttömistä ei kykene täyttämään kriteerejä eikä saamaan palveluita, joihin ei pääse.

@48. Tuossa pitää olla varovainen, kun Kelan juristi voi sanoa, ettei kyse ole viikossa mutta lain kirjaimessa lukee ja kuitenkin siellä virallisella Kelan sivuilla aktiivimallissa lukee, että yksi kalenteriviikko pitää täyttää työssäoloehdon määritelmän.

Jos juristi on eri mieltä, niin jokaisten pitäisi pyytää mustaa valkoisella ja perään allekirjoitus, ettei vaan jää sana sanaa vastaan, jos tulkinta sattuu olemaan toinen kuin on kuviteltu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #53

Onko selvitetty, mitä hallituksen lupaus seurannasta pitää sisällään? Onko siellä aitoja haluja korjata yhdessä todettuja virheitä?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #55

@55. Ei hajuakaan muuta kuin sen, että keväällä on hakemusvelvoite aka aktiivimalli 2.0 puuhastellaan, jolloin voi menettää 2 kuukauden ajaksi kaikki tuet.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #53

Minä olen ymmärtänyt, että aktiivimalliin on otettu tuntimäärä eli 18 tuntia tuosta palkansaajan työssäoloehdosta, mutta tarkastelukausi ei ole viikko vaan 65 päivää, missä ajassa tunnit täytyy tehdä. Työstä saatavan palkan täytyy määräytyä TES:n mukaan. Jos alalla ei ole TES:sta kuukausipalkka työstä täytyy olla vähintään tuon palkansaajan työssäoloehdon mukainen eli se 1189 euroa tai päiväpalkka 55,30 euroa tai tuntipalkka 6,91 euroa.

http://www.kela.fi/mika-on-tyossaoloehto?inheritRe...

Siis palkansaajan työssäoloehdosta on aktiivimalliin otettu määrittämään työaika, TES:n mukainen palkka tai jos TES:sta ei ole vähimmäis kk-, päivä- ja tuntipalkka. Tarkastelujakso on eri eli 65 päivää, kun työssäoloehdossa jakso on yksi viikko. Ja noin tuo juristikin näyttää sanovan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #57
Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #42

@42. Katso blogistani. Aktiivimalliin on laitettu TES.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #49

Jos ei olisi laitettu, ay-liike olisi sen sinne lakolla vaatinut.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Mitä sinä siinä mesoat? Kyse on aktiivimallin epäkohdista ja ne olisi pitänyt käydä keskustelua ennen lain voimaan saattamista.

Ei näkynyt Pirkko Mattilaa (sin.), jonka vastuussa piti esitellä aktiivimallista vaan sen sijaan hän twiittaili savusaunansa olevan odottamassa ja Lindström tykkäili hänen twiitistään.

Ilman sinisiä olisi äänestys esityksestä kumottu.

Ei ihmisistä ole kyse vaan aktiivimallin epäkohdista, jotka pitää korjata eikä vain katsella siinä sivussa kun katastrofi räjähtää aivan varmasti.

Sitä paitsi Racine sanoi aikovansa luovuttaa aktiivimallin vastustamisesta olevan kansalaisaloitteen ennen eduskunnan istuntoja.

Luehan tästä, että mitä siinä on ongelmana:

http://topira.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250073-koos...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eli työmatkaliikennettä vaikeutetaan lakko-oikeutta käyttämällä, sinisten twiittailua vastaan. Oho!

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@33. Joo. Laitetaan DoS-hyökkäystä Mattilan ja Lindströmin liittymiin. Saavat vaihtaa moneen kertaan operaattoria ja ihmettelevät, että miksi liikenne ei toimi edelleen ja moneen kertaan eri luureja sekä tietokoneita kunnes rahat on molemmilta totaalisen loppu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Lakko-oikeutta siis saa käyttää sillä aikaa, kun odotellaan eduskunnan käsittelyä kansalaisaloitteesta? Onhan se minusta hiukan hätiköityä lakkoaseen virittelyä.

Mitä järkeä on pusata kansalaisalotteita, kun niiden käsittelyä ei malteta odotella, vaan tahkotaan lakkokirveitä?

Tätä juuri tarkoitan kun sanon, että liian herkästi käytetään Suomessakin lakkoasetta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ay-liike on ollut yllättävän maltillinen tähän asti Sipilän hallituksen toimista huolimatta.

Nyt haluttaneen tukea horjuvaa SDP;n kannatusta tälläkin tavalla, kun Rinne on siihen kyvytön..

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mutta? Onko se oikea tapa käyttää lakko-oikeutta, jos on saamaton muuten?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Mutta? Onko se oikea tapa käyttää lakko-oikeutta, jos on saamaton muuten?
.................

Saamaton?

Tarkoitatko, että köyhiä ihmisiä väärin perustein kyykyttävä laki on hyvä ja oikein, koska heidän edustamansa neuvottelijat ovat olleet saamattomia?

Vai kuinka tuo pitäisi ymmärtää?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #54

Eihän sen tarvitse oikein olla mutta lakko on siihen väärä ase, siitähän tässä on kyse. Jos meillä demokraattinen eduskunta jotain säätää ei sitä pidä hätiköiysti mennä lakoilla muttelemaan. Se on anargiaa.

Tuo väärä teko ja sen korjaaminen kun tulee tehdä yhteisymmärryksessä eikä lakkovasaran alla. Tyhmyyttä ei siis kannata korjata toisella tyhmyydellä.

Eikä tyhmyys oikeuta toiseen tyhtmyyteen!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Perjantaina on mukavampi aloittaa pitkä viikonloppu ja alkonkin myynti nousee varmasti.

Olisi ay-liikkeltä joskus hauska nähdä tällainen tapahtuma sunnuntaina, ja nähdä sitten kuinka moni silloin saapuisi työttömän asia puolustamaan. Veikkaisin, että melko hiljaista olisi.

Nythän ei pitäisi yrittäjiä vastaan taistella vaan hallitusta, joten sunnuntai olisi paljon parempi päivä.

Mutta ilonpito ja pitkä viikonloppu on tärkeämpää kuin itse asia.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Eipä uskoisi Ari, että olet toiminut ay-liikkeessa kun et erota lakkoa mielenilmaisusta, nyt on kysymys työntekijöiden mielenilmaisusta heitä koskevaan päätökseen jonka he kokevat kohtelevan heitä epäoikeudenmukaisesti. Mikäli työntekijöiltä evättäisiin oikeus ilmaista mielipiteensä heitä koskeviin päätöksiin oltaisin kaukana länsimaisesta demokratiakäsityksestä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Saivartelua puhua mielenilmauksesta tässä kohtaa, kun toimitaan kuten lakossa toimitaan. Mielenilmaus on sellainen että lähdetään ja paiskastaan ovi kiinni mennessä. Nyt tätä mielenilmausta on suunniteltu vedenpitäväksi kuin parastakin lakkoa.

Sekään ei tee minun historiaa toiseksi vaikka en ymmärtäisi enää yhtään mitään, joten Arto voi selittää mitä sylki suuhun tuo. Olen todistettavasti toiminut ay-liikkeessä aktiivisesti. Arton on vain nieltävä se. Olen toiminut, luottamusmiehenä, osaston puheenjoj´htajana, sihteerinä ja taloudenhoitajana, sekä niiden lisäksi 10 vuotta valtakunnalisena palkkaneuvottelijan yhdellä tessin alalla. Osallistunut useille marsseille lipunkantajana, mm SAK 75-juhlissa stadionilla.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Luin, Ari, ja kummeksun, vaikka sinulla ajatuksiakin on. Toisen Arin, Teron Arin, ajatuksia arvostan ja lisään niihin sen, että perustuslakivaliokunta antoi mallista kriittisen lausuntonsa, jota ei sitte noteerattu millään tavalla. Ei itsessään ole kenenkään etu, että tällaiseen eli lakkoon joudutaan turvautumaan, mutta näissä oloissa se on ehdottoman oikea toimi, mieluiten mahdollisimman kattavana.

Kun ammattiyhdistysliike viimein tukee prekaaria, työtöntä, aktivoitua, se tekee viimein jotakin oikein, koska yhteiskunta on niin vahva kuin sen heikoin lenkki ja kuka tahansa voi milloin tahansa olla prekaari, työtön, aktivoitu. Perustuslaki ei ole este, koska se on vain paperia ja mustetta tai bittejä jossakin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kyllä minä teille lakon suon, mutta nauran sille, kun se ei saa mitään muuta kuin pahaa mieltä aikaiseksi. Jos niinkin järeää asetta kuin lakko käytetään, pitää olla tappamisen meinikin, eikä vain turhaan räiskitä räkäpäitä taivaalle.

Nyt puuttuu tavoite kokonaan, ilmaistaan vain mieltä näyttämällä työmaaliikenteelle persettä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Minä olen työssä tuolloin, eli "teille" ei stemmaa. Siitä olen samaa mieltä, että tappamisen meininki tällaisessa pitää olla, yleislakko. Ei tarvitsisi jatkaa kuin sen verran, että palataan perustuslakivaliokunnan tahdon täyttämiseen ja mieluiten hallituksen eroon.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #72

Hear hear, no nyt alkaa olla oikea asenne, eli uhataan sitten isosti ja vaaditaan että kuunnellaan, mutta tämä näpertely ja mielenilmaus on kuin veteen pierisi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ari, arvostan toimintaasi ay-liikkeessä, mutta toivoisin, että asioista puhuttaisiin niiden oikeilla nimillä, tuossakin Uuden Suomen artikkelissa kyllä todetaan "SAK järjestää poliittisen mielenilmauksen" Nythän ei lakkoilla työnantajaa vastaan, vaan palkansaajien taholta halutaan tuoda julki mitä mieltä se on Sipilän hallituksesta, joka petti palkansaajat kiky-sopimuksen allekirjoituksen jälkeen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Puhutaan siellä lakoista samaan syssyyn. Mielenilmauksesta ei puhuta juuri nyt radiosta tulvivassa uutisessakin. Lakko on lakko vaikka sen voissa paistaisi ja mihin karkkipaperiin käärisi.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

-hallitus yrittää kaikkensa aktivoida työttömät töihin-

Ennen vanhaan kun pomo suomalaiskansalliseen johtamistyyliin yritti saada duunarin ahkeroimaan enemmän palkkansa eteen, sanottiin sitä hiostamiseksi.
Nykykielellä ilmaistuna samaa asiaa kutsutaan aktivoinniksi eli kyykyttämiseksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

No niinhän se on, huonon työllisyyden aikaan kissakin muuttuu karhuksi talon katolla ja silakka loheksi lautasella. Riippuen siitä kuka niin väittää.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jos ei tulla töihin niin kyse on lakosta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kuka vaan kertoisi sen Artolle;)))

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jos nyt mitataan suhteellisesti, mitä aktiivimalli kaikkein pahimmassa skenaariossa työttömälle merkitsee rahallisesti käytännössä.

Työmarkkinatuella ja peruspäivärahalla olevalle menetykset ovat pahimmillaan, jos työtön ei osallistu lainkaan aktivointiin n. kahden savukkeen hintainen menetys päivässä kuukausittain.

Ansiosidonnaisella olevalle menetykset ovat pahimmillaan, jos työtön ei osallistu lainkaan aktivointiin n. viiden savukkeen hintainen menetys päivässä kuukausittain.

Eli ei tässä nyt valtavista asioista ole kyse pahimmillaankaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Onhan se nyt ihan hirveää, kun uhataan sentään lähes nälkäkuolemalla:) ... suhteellisuudentaju on ainakin liian monilla ihan hukassa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#81
Kun on periaatteesta kyse ei raha ratkaise. Työttömät (entiset työläiset) ovat aiemmin valittaneet, ettei ay-liike toimi tarpeeksi heidän etujensa puolustajina. Nyt puolustaa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Mielestäni tästä on kyse. Ay-liike on hylännyt entiset kannattajansa, tämä koskee myös entisiä kannattajia eli elääkeläisiä.

SDP:n suurin virhe. Puolue unohti kannattajansa eläkeläiset ja työttömät, kasvun takasivat entiset ay-liikkeen jäsenet. Kyseiset eläkeläiset mahdollistivat SDP kasvun puolueena, tuskin ketään työtöntö ja eläkeläistä kiinnostaa miten SDP:llä nykysin menee.

Sosialidemokraattisen puolueeseen tuli liian paljon älykköjä, jotka menettivät kosketuksen tavallisen ihmisen todelliseen arkeen, tulos on ollut sen mukaista.

Tuskin näitä sdp:n älykköjä on nimeltä mainita, mehän tiedämme heidät.

Sama tauti näyttää pesivän keskustassa, keskusta näyttää unohtavan todelliset äänestäjänsä, suurin osa keskustan äänestäjistä on, ei lestadiolaisia.

Kokoomuslaiset näyttävät olevan ainut rehellinen puolue, he haluavat yksityistää kaiken toiminnan syntymästä hautaan, pelkälle pisnekselle.

Repikää tästä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #87

Näkisin ristiriidan väitteessäsi, sillä SDP:n äänestäjien keski-ikä lienee 50 vuoden huonommalla puolen ja ylivoimaisesti kaikkein vanhin.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #88

Ilmeiseti olet oikessa, minäkin tunnen että ole 50 vuoden huonommalla puolella. Ilmeisesti SDP:n johto ei ole sitä ymmärtänyt.

Jos SDP:N johto haluaisi korjata puolueen tilaa, kannattaisi palata entisille linjalle.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Eihän nämä aktiivi toimenpiteet riitä alkuunkaan.
Sille joka saa työpaikan lisäksi työttömyyskorvaus tuplaten, ihan sen takia että olisi kiva nahdä minkälaisen syyn liitot sitten keksii lakkoiluun.
Lienee päivän selvää että olemassa olon näytöstähän tässä on kyse.
Ja viulut maksaa AINA yrittäjä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Asiaa Lassi, nyt vain kansalaisaloite, että tuplakorvaus työllistyville.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ketä vastaan tv:ssä parhaillaan nyt Eloranta oikein puhuu? Tämähän on vain työnantajiin kohdistunut laiton lakko, johon heillä itsellään ei ole osaa eikä arpaa. Ilmaisemaan vastalauseensa eduskunnan päätöstä vastaan, jotka äänestäjät ovat itse sinne valinneet.. Kerrotaan, että täällä etelässä on 20 000 avointa työpaikkaa, jotka eivät työttömille suomalaisille edes kelpaa? Onneksi niistäkin osan täyttävät aikanaan virolaiset, joilla työttömyyskorvaukset ovat heikompia kuin meillä.

Kaaos ainakin on perjantaina taattu ja ensimmäiset kärsijät ovat lapset. Miksi lakkoa ei määrätty sunnuntaiksi, jolloin perheiden vaikeudet ja taloudellisest menetykset eivät olisi kohdistuneet viattomiin ihmisiin ja yrityksiin?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

https://m.kauppalehti.fi/uutiset/poliittinen-lakko...

Kannattaa Kaija pitää oma mielipide, niin ay-liikekin pitää. Kannattaa siis olla omaa mieltä, vaikka Arto yrittää kammeta vastaan. Arton mielestä kun muita mielipiteitä ei saa olla kuin ay-liikkeen mielenilmaus ja mielipide.

Tuosta artikkelista selviää, miksi Suomessa on laillista lakkoilla eduskunnan päätöstä vastaan ja politiikkaa vastaan yleensä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kaija, mistään laittomasta lakosta ei ole kysymys, miksi se on niin vaikeaa ymmärtää, saati hyväksyä?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei kukaan ole kieltänyt sitä järjestämästä, vaan on kyseenalaistettu ajankohtaa ja tarpeellisuutta. Ei kukaan kiellä kotkaa pyydystämästä kärpäsiä, mutta ei se kotka niitä pyydystä vaikka yllyttäisit.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

SAK:n puh,joht Jarkko Eloranta perusteli eilisessä A-studiossa syyt miksi ja minkä vuoksi mielenilmaus järjestetään juuri nyt ja asettuisit työttömän asemaan niin ehkä näkökulmasi hieman muuttuisi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minähän olen Arto työtön, mutta en ole työnhakija.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Artolla on kieroutunut ja poliittisesti pinttynyt katsontakanta ko. mielenilmaisuun.

Lakkoileva ay-liike ei tässäkään tapauksessa kunnioita aitoa ja vapaata demokratiaa lainkaan, vaan pyrkii nyt tämän pyhän asian yli tukemaan poliittisella lakolla demokraattisilla ja parlamentaarilla vapailla vaaleilla vähemmistönä oppositioon jäänyttä vasemmistoa, vastoin kansan äänestämällä vaaleissa antamaa parlamentaarista ja demokraattista enemmistön tahtoa.

Huono, huono homma.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Lakko tai mielenilmaus miten sitä nyt halutaan ay-väen mielestä laimentaa, on naurettavaa toimintaa, jos ei sillä saada mitään. Naurettavinta tässä on se, että sillä ei edes ole tavoitetta, muuta kuin kosto.

Turha puhua vastakkainasettelusta jos asettelee aina lakkonsa jotain vastaan.

Puhutaan mielenilmaisusta, mutta jo viikkoja ennemmin joku kiukuspäissään vuotaa facessa tietoja tulevasta lakosta helmikuussa. Kaikki on suunniteltua, se ei ole sponttaani mielenilmaus vaan vakavasti harkittu ja monessa kokouksessa lukkoon lyöty lakko!

Käyttäjän JuhaVenlinen kuva
Juha Venäläinen

MITÄ AKTIIVIMALLIN TILALLE? Kyselytutkimus

Työttömyysturvan aktiivimalli on herättänyt laajaa arvostelua useista puutteistaan johtuen. Ongelmat, joihin hallitus yrittää puuttua, ovat kuitenkin todellisia.

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on uusimmassa raportissaan huolissaan Suomen työllisyysasteesta, joka on muihin Pohjoismaihin verrattuna matala. OECD kehottaa Suomea uudistamaan sosiaaliturva-, ja tukijärjestelmää työhön kannustavammaksi. Toinen huolenaihe rakentuu väestömme ikääntymisestä, joka kasvattaa julkisen sektorin kustannuksia.

Mitä aktiivimallin tilalle? Voisimmeko tehdä työelämään tai yrittäjäksi siirtymisen kannattavammaksi tarjoamalla laajemmat kuluttamisen vapaudet ansiotulojen saamisen seurauksena? Olisiko aktivointipolitiikkaa mahdollista rakentaa digitaaliseen rahaan kytkettävien ominaisuuksien avulla?

Suomessa on kansainvälisesti vertaillen korkeat sosiaaliryhmien väliset erot terveydessä ja työkyvyssä. Työttömien joukossa heikkoon terveydentilaan ja päihteidenkäyttöön liittyvät työkyvyn puutteet ovat yleisempiä kuin palkansaajien joukossa, ja etenkin työttömyyden pitkittyessä.

Aktivoisiko sama malli paitsi luomalla taloudellisia kannustinvaikutuksia, myös ohjaamalla terveyttä ja työkykyä tukeviin elämätapavalintoihin?

Toivon mahdollisimman monien suomalaisten osallistuvan laatimaani kyselyyn, jossa pohditaan ja haetaan vastauksia yhteiskuntamme ongelmiin!

Kyselyyn vastataan nimettömänä, eikä vastaajia ole mahdollista tunnistaa sen perusteella.

Kysely:
https://goo.gl/forms/GvcNEBz6OxEccK1r2

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset