Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Pakollinen pakkopullapäivä

 

Kasvispäivä kouluissa on hiukan arveluttava vaatimus, ihan vaatimuksena, mutta tervetullut asian nostamisessa keskusteluun. Salaattipäivällä tai kasvispäivällä on hyvä tarkoitus, mutta ehkä ei niin hyvä lopputulos.

Ihmisen vatsa ja suolisto on isompi osa ihmisen elämää. Yhtä lailla kuin kasvisyöjän vatsa voi tykätä huonoa liharuuasta, niin voi käydä myös lihan syöjälle kasvispäivästä. Jos halutaan lisätä kasviksia ruokavaliossamme, niin siihen ei ole paras tie, vaikka se onkin tyypillistä suomalaista houlhuspolitiikkaa, määrätä tai pakottaa kasvispäivälle.

Suomalaisten luullaan tokenevan vasta pakon edessä, siksi kaiken maailman kukkahattutädit kiemurtelevat lainsäädäntöön ja tulos saa olla mitä tahansa, kunhan tätien tahtotila täyttyy. Kansanedustaja Puska voidaan lukea myös näiden kukkahattutätien heimoon.

Kasvisyönti pitää ottaa ruokavalioon perehtymällä siihen mitä kasvisyönti on, eikä määräämällä yksi päivä viikossa jotain kasvista. Näin toimimalla kasvisruokailuun saadaan ympättyä pakkopullan maku heti kättelyssä. Kasvisruokavalion suunnittelu on tarkkuutta vaativaa työtä, ihminen kun pitää saada suolensa kanssa myös tasapainoon. Parempi siis on syödä joka päivä kasviksia, eikä vain yhtenä päivänä viikossa. Jos halutaan kasvikunnan määrää ruokahuollossa lisätä, niin lisätään sitä sitten järkevällä tavalla.

Onhan se suolistolle yllätys kun kuutena päivänä syödään lihaa ja sitten on pakollinen salaattipäivä, se ei tunnu kokonaisuuden kannalta mairittelevalta, mutta tähän meitä kukkahattutädit kampeavat.

Kasvisyöntiin kehotetaan siirtymään asteittain, mutta ei niin että suolen ”kasvibakteerit” huilaavat kuusi päivää ja sitten niiden tulisi olla kondiksessa yksi kokonainen päivä. Vegaaniruokavalio on vaativa noudattaa on selvitettävä itselleen sisältääkö se yhtään lihakunnan tuotteita. Monet säilyttävät ruokavaliossaan siksi maidon, kananmunat ja ehkä kalat eli veden elävät.

Kyllä kasvisruoankin voi pilata epäterveelliseksi, jos se ei ole balanssissa. Ei pelkkä kasvispäivä tee meistä terveellisen ruokavalion omaavia kukkahattutätien suosikkipulliaisia.

Jos koulun on pakko pitää yksi kasvispäivä, niin syövät oppilaat sitten vaikka tummaa suklaata koko sen päivän, eikös se kaakaopuu ole kasvi?  Kasviruoassa kookos voi muodostua verisuonille haitalliseksi, koska se on ”kovaa” rasvaa. Kookosöljyssä paistettua vihannesta ja kaikki muuttuu paremmaksi?

Kyllähän ”liharuokakin” on suurelta osin myös kasvisruokaa, aterithan yleensä sisältävät lihan lisäksi täysviljatuotteita, perunaa, juureksia, palkokasveja, hedelmiä ja marjoja.

Lihaa on aterioissa yleensä noin neljännes. Kasviruokavalion suuntaan haluttaessa voisi tuota ruokalautasen sektoria muuttaa vähemmän vielä lihaa sisältäväksi, se olisi suolistolle terveellisempi tie. Kasviruoan ei tarvitse olla pahaa tai pelkkää salaattia. Lämminruokakin voi olla kasvisruokaa. Hernekeitto ilman sattumia on aivan hyvää jos osaa maustaa hernerokan edes kohtuullisen hyvin. Miksi ei vaadita lihatonta hernekeittoa, sen yhden pakollisen kasvipäivän sijaan, silloinhan torstait olisivat aina kasviskeittopäiviä ja pannaria (jos maito sallitaan) kasvispäivänä.

Lihamakaroonilaatikon voi tehdä ilman lihaa sanoin lasagnen ja paljon muita perinteisiä lihaa sisältäviä annoksia voidaan korvata pienillä muutoksilla pelkästään kasviksia sisältäväksi ravinnoksi. Jauhelihakastike voidaan korvata tattikastikkeella ja sieniä voi käyttää lihan sijasta myös perunalaatikossa.

Näin hiukan keittiön rutiineja muuttamalla selviäisimme ilman pakollista kasvispäivää, mutta sehän ei olisi poliittisesti menestys, siksi siitä pakosta pidetään kiinni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Entisaikaan, omassa nuoruudessani oli ohrapuuroa ja kesäkeittoa? Onko joku ero entiseen kasvisruokapäivillä?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kesäkeitto on minusta hyvää, vaikka monille sekin on "pakkopullaa". Meillä oli koulussa syksyisin puolukankeruupäivä ja sitten söimme ruispuolukkahuttua pitkin talvea ruokalistan mukaisesti.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Kyllähän 'liharuokakin' on suurelta osin myös kasvisruokaa, aterithan yleensä sisältävät lihan lisäksi täysviljatuotteita, perunaa, juureksia, palkokasveja, hedelmiä ja marjoja. - Lihaa on aterioissa yleensä noin neljännes."

Siksipä tässä ihmetyttääkin, että mikä uhkakuva olisi korvata se neljännes sellaisilla, lähinnä proteiinipitoisilla aineksilla, jollaisia aterioissa on muutenkin joka päivä. Tai miksi joka päivä muutenkin tarjottavat ainekset sinä yhtenä päivänä sekoittaisivat kenenkään mahaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Korvaa pois. Älä pakota muita, vaikka se pakko on tässä juuri jujuna. Eikä näitä pakottajia karkuun kannata juosta. Ei niille mikään riitä. Vain täydellinem muiden alistaminen omaan tahtoon.

Eivätkä proteiinitkaan ole aivan samanlaisia. Niissä on myös eroja. Ihminen ei vain ole pelkkä kasvissyöjä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Kouluruokailu nyt on jo aivan käytännön syistä sellainen systeemi, että on mahdollista syödä vain niitä ruokia, joita on kunakin päivänä tarjolla. Jos jonakin päivänä ei ole kalaa, niin kaikki lapsiparat pakotetaan olemaan syömättä kalaa. Jos ei ole puuroa, kaikkien on pakko olla syömättä puuroa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #10

Kouluruokailussa on ainakin omien lasteni aikana ollut mahdollista tarjota erityisruokavalioita ja kasvisvaihtoehto. Minullahan on (tyttö ja poika) ;). Varmaankin mahdollista se on jatkossakin. Mutta tässä on tämä pakottamisen halu. Ehkä muutaman sentin säästötkin. Hihhuleita on meidän taskuistamme aina ollut varaa palvella.

Enhän minä kasvisruokapäivää vastusta. Ei siihen kukaan kuole. Uskompa sen kääntyvän tuohon pakkopullaan.

Sitä paitsi itse olen pitänyt aina kasvikunnan tuotteista. Yritänhän opetella tekemään hyviä kasvisruokia. Kasvissyöjäksi en ala. Eikä teidän kaltaisia loppupeleissä tyydytä mikään muu kuin täydellinen pakottaminen. Tää pakotus on vain alku pakotus.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Nyt en ymmärrä tuota saivareluasi Tenka. Pakotetaan olemaan syömättä???

Tässä puhutaan ihan asiallisesti ilman saivarelua.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kouluissa on edelleen kolmen viikon listassa kerran ohrapuuroa ja mehukeittoa, lisäksi oli kesäkeittoa vielä joku vuosi sitten, näyttää nyt hävinneen Helsingissä.

Kun näistä kasvisruokapäivistä ei erikseen puhuta, kenelläkään ei ole mitään niitä vastaan. Vastustus syntyy nostettaessa asia erikseen keskusteltavaksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #15

Totta näiden perinteisten kasviruokapäivien lisäksi halutaan yksi pakkopäivä viikossa, vaikka se olisi ollut helpoin tapa muuttaa vain ruokalistaa. Ruokalistan muokkauksella voi lisätä tai vähentää lihaa tai kasviksia, ilman näennäisen "kasvisruokapäivän" poliittista esillenostoa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #17

Tästä olen täsmälleen samaa mieltä. Kasvisten osuutta lasten ruokavaliossa voi lisätä myös käyttämällä lihana turskaa, koljaa, maksaa, kieltä, veripalttua, ryyni- tai mustaa makkaraa jne.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Aivan samaa Tenka, kuten JP tuossa, että mikä se pakko siinä on kun keittiös laati itse ruokalistansa niin hoitaa homman ns. kotiin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

En kyllä muista koskaan ainoataan liharuokapäivää. Ei tosin tule mieleen ainoatakaan pelkkää kasvispäivääkään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Lihamukipäivä tulisi myös laittaa pakolliseksi;))

Itse syön mielläni kasviksia, mutta vihaan pakottamista.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kun on puuropäivä, ei erikseen tarjoilla kasvisruokaa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Lapset hemmotellaan pilalle liian maukkailla ruuilla. Askeettisempi ruokalista kehittää myös koululaisten luonnetta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hemmottelusta en tiedä, mutta lapsena saatu makimaailma kestää pitkään aikusenakin jos ei ihan hautaan saakka. Siksi on hyvä että juuri lapsille tarjotaan hyvää ruokaa, joka on samalla terveellistä. Ilolla kuuntelen juuri uutisista, että kasviruokaa lisätään lapsille. Sieltä se lähtee eikä ketään tarvitse pakottaa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Saatat olla oikeassa, eli pahan makuisella kasvisruualla lapsi opetetaan hautaan saakka vihaamaan kasviksia.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Paras tapa opettaa kasvisruokien syöntiä olisi tarjota niin herkullista kasvisruokaa, että sitä ei voi olla ottamatta...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tämä Juho onkin avaukseni porkkana.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Vaihtoehtoisesti voidaan sopia, että maksakastikepäivänä kaikki saavat syödä kasvisvaihtoehdon niin halutessaan.

Kasvisruokapäivä tulee kuin itsestään, kenenkään pakottamatta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Yhtä lailla kuin kasvisyöjän vatsa voi tykätä huonoa liharuuasta, niin voi käydä myös lihan syöjälle kasvispäivästä."

Tämä oli, Ari, ihan puutaheinää. Täysvegaanina vuosia elänyt voi tuhota vatsastaan tietyt lihaproteiinia pilkkovat entsyymit. Tuon jälkeen liharuoka ei yksinkertaisesti tuollaiselle vegaanina eläneelle sovi. Jos käytetään kalaa tai kananmunia aterioissa silloin tällöin, tuota entsyymituotannon katoamista ei tapahdu.

Meille sekasyöjille ei käy kuinkaan, vaikka syömme kasvisruokaa. Kuten kerroit, jokainen liharuoka sisältää jonkin verran myös kasviksia. Yleensä suurimman osan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Käy jos on aito lihansyöjä kuten susi tai leijona;)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Jos joku oikeasti ei syö kasviksia kuin yhtenä päivänä viikossa, niin... kiitos siitä, ettei rasita eläkerahastoja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Oikein Janne. kasvisruokaa syömme noin 75 %, vaikka olisi kuinka ahkera lihansyöjä ei sitä pelkkää kinkkua kukaan jaksa syödä. Alla on usein leipää tai perunaa. Outoa että ajetaan yhtä sesiaalipäivää kasviksille, vaikka voisimme vain pienentää lihan osuutta kaikessa hiljaisuudessa.

Miksi ihmeessä siitäkin pitää tehdä pakko???

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset