Meillä on enemmän kuin yksi ääni

Enemmän kuin yksi ääntä

Meillä on enemmän kuin yksi ääni. Monesti tähdennetään, että meillä kaikilla on vain yksi ääni. Mutta eihän se pidä paikkaansa, minulla on yksi ääni, mutta meillä on yli neljä miljoonaa ääntä.

Mehän olemme me, ja minä olen minä minä ja sinä yhdessä olemme me. Koska olemme yhtä on meillä useampi ääni käytössämme. Jo yksin minä voin helposti käyttää useampaa ääntä, jos pelaan korttini oikein. Omalla käytökselläni voin tietysti menettää enemmän kuin yhden äänen, joten teoillamme on merkitystä.

Jos kaikki yli neljä miljoonaa äänestäjää käyttävät ääntään näissä vaaleissa se olisi ihme. Meillä jotka käytämme on jo siitäkin syystä enemmän kuin yksi ääni jokaisella, koska järjestelmä laskee nukkuvien äänet äänestäneiden jaon mukaisesti.

Nukkuvien äänillä jos ne olisivat yhdelle ehdokkaalle pääsisi takuuvarmasti toiselle kierrokselle. Mitä useamman nukkuvan saat puolellesi sitä useampaa ääntä edustat. Jos saat puhuttua Niinistöltä tai keltähyvänsä ehdokkaalta yhden äänestäjän puolellesi sinulla on taas enemmän vaikutusvaltaa kuin yksi ääni.

Arvataanpa mikä on nyt tilanne eri ehdokkaiden kesken. Tämä on yhden miehen otos, miehen jolla on se yksi ääni ja hiukan enemmän.

Paavo Väyrynen ensin. Paavo on neljättä kertaa mukana ja yrittää vimmatusti toiselle kierrokselle. Hän jopa puhuu sen olevan ratkaiseva toinen kierros. Mitä se Paavo ratkaisee? Se ensimmäinen kierros ratkaisee että Paavo saa huimat 346 774 ääntä. Se on iso kasa ääniä se ja se voi olla tarvittava kakkospaikan äänimäärä.

Matti Vanhanen häviää Suomen Keskustan kunniapuheenjohtajalle selvästi ja Matti saa kuitenkin kokoon kunnioitettavan määrän ääniä, eli 143 990 ääntä. Onnittelut Matti Vanhaselle, vaikka ei tämä riitä siihen mitä Juha Sipilä on Timo Laatikaisen kanssa laskeskellut.

Nils Torvalds saa enemmän kuin pelkät RKP:n äänet olisivat, mutta RKP:n varjo ei Helsingissä peitä kovin paljoa ja idempänä ei sitäkään. Nils saa kuitenkin enemmän kuin yhden äänen, eli noin 90 000 ääntä.

Merja Kyllönen Kainuun sanavalmis nainen saa kokonaiset 100 000 ääntä. Kiva äänipotti tämäkin.

Laura Huhtasaari yltää varmasti omaan ennätykseensä, sillä hän saa ääniä Arin laskuopin mukaisesti noin 180 000 ääntä. Laura voi olla varsin tyytyväinen suoritukseensa, mutta tuskin kukaan häntä kylliksikiittelee, kun palkintosija vaihtuu neljänteen sijaan.

Pekka Haaviston ennätys viime kerrasta jää haaveeksi Pekka on vaarassa hävitä jopa paikkansa kakkosena, mitä pidänkin hyvin todennäköisenä. Ero Väyrysen ja Haaviston välillä jää kylläkin hyvin pieneksi, eikä varmuudella voi sanoa kumpi on kakkonen. Ennustan Pekalle kakkossijaa noin 350 000 äänen voimalla. Eroa Väyryseen vajaat kuusituhatta ääntä.

Tuula Haatainen ei yllä edes Paavo Lipposen prosenteille, mutta kokoaa aivan mainion äänipotin lähes satatuhatta ääntä ja ne riittävät paikkaan kisassa viimeistä edellinen tai viimeinen hyvin pienellä äänierolla Nilsin kanssa.

Sauli Niinistölle riittää ratkaisevaan voittoon 1 555 083 ääntä, se on vähemmän kuin mitä hän sai edellisen vaalin toisella kieroksella ääniä.

Jo ensimmäisen kierroksen äänet siis riittävät ratkaisuun, kun se toinen puolisko taistelee samoista äänistä keskenään, en usko yhdenkään ehdokkaan pystyvän kaappaamaan Niinistön äänestäjiä omaan keskinäiseen leikkiinsä. Niinistön kannatus putoaa vilä viimeisestä gallupista muutaman prosenttiyksikön, mutta säilyy noin 54 prosentissa.

Loppu 46 prosenttiyksikköä kisataan seitsemän eri ehdokkaan kanssa. Jos yksi nousee se vie jonkun prosenttia alemmaksi. Tasaisen taulukon mukaan se tietää jokaiselle noin 6,5 prosentin kannatusta. Väyrysen vauhti riittää johonkin 12 prosenttiin ja se tietää Haaviston putoamista ainakin pari piirua alaspäin. Laura Huhtasaaren noin 6 % on siis tämän jakojäännöksen keskiarvon alle puoli yksikköä, joten ei kovin voittoisat vaalit kuitenkaan.

Tämä on siis vain yhden miehen ennustus ja en syö hatullista mämmiä, vaikka joku luku heittääkin muutamia satoja puoleen taikka toiseen.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu